.

.

TOTS 21

KM 15 de la TP-2031, que uneix el Tarragonès amb l’Alt Camp a l’alçada de Renau. Foto: Tarragona21

KM 15 de la TP-2031, que uneix el Tarragonès amb l’Alt Camp a l’alçada de Renau. Foto: Tarragona21

Tarragona ha notat avui la neu. Aquest matí, diferents zones s’han despertat enfarinades com s’observa a la imatge inferior presa des de la zona de Llevant. La pluja ha començat a primera hora de la nit però no ha estat fins els volts de les 6 del matí quan les cotes més altes de la ciutat s’han emblanquinat. Si bé al centre de la ciutat, el Serrallo i als barris de Ponent la pluja i el fred han estat una constant, la neu no hi ha fet acte de presència.

Ha estat a tota la zona de Llevant i les seves urbanitzacions ubicades a més altitud on la neu ha tenyit de blanc Tarragona. En alguns punts, fins i tot, com la zona de l’Escorpí o Boscos, la neu ha arribat fins als dos dits pels volts de les 9 del matí. A hores d’ara (9.30h), la neu es limita al tram d’autovia entre el Camp del Nàstic i Boscos.

Tarragona, de blanc

Tarragona, de blanc. Foto: Tarragona21

Cap a les 10 del matí, la neu seguia apretant amb força a tot el Tarragonès, tot i que a primera línia de mar no acaba d’agafar. Neva a pràcticament tota la comarca i, especialment, la neu està agafant en localitats d’interior com Pallaresos, Catllar, Nulles o Renau.

Enfarinada a Llevant. Foto: Quim P. Casadesús

Enfarinada a Llevant. Foto: Quim P. Casadesús

Aquesta nit ja ha nevat a punts elevats del Baix Camp, com a Prades, al Priorat (hi ha imatges de Cornudella de Montsant), o en comarques com la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Baix Penedès. En aquest sentit, ha nevat en cotes baixes on insòlitament neva, com Valls, si bé el conjunt de l’Alt Camp i sobretot les comarques del Baix Camp, el Baix Penedès i especialment la Conca de Barberà i el Priorat.

El gel, el problema

Aquesta propera nit el problema serà el gel que formarà la neu en molts punts de les carreters d’interior, alerta el Servei Meteorològic de Catalunya.

Més de mil alumnes sense classe

Arran del temporal, s’han suspès nombroses rutes escolars i un total de 1.100 alumnes s’han quedat sense anar a classe. Han estat 1.102 alumnes de les comarques de Tarragona i 790 de les Terres de l’Ebre.

Els 400 alumnes del Priorat que fan ús de transport escolar, tant a la zona nord com a la zona sud, s’han hagut de quedar a casa. Totes les rutes en aquesta comarca han quedat suspeses i a la Conca de Barberà, la immensa majoria. Això ha fet que molts centres educatius hagin optat per tancar i els pocs que han obert, funcionen a mig gas. És el cas de l’Espluga de Francolí, on no han obert ni l’institut ni les dues escoles. Tampoc han obert les ZER Conca de Barberà i de Poblet.

De moment, Protecció Civil manté la prealerta del pla Neucat per la previsió de nevades a cotes baixes aquest dimarts i dimecres. Durant aquest dimarts es preveu que la nevada afecti les comarques de Girona i la Catalunya Central. De fet, la neu ja ha enfarinat bona part de l’interior del Camp de Tarragona –i de manera important al Priorat i les muntanyes de Prades– i fins i tot l’enfarinada s’ha deixat notar als pobles del Tarragonès.

Un exemple el tenim als Pallaresos, on l’alcalde, Jaume Domínguez, deixava el seu particular testimoni de la neu caiguda en aquest municipi del Tarragonès.

Les teulades enfarinades als Pallaresos

Les teulades enfarinades als Pallaresos

Precisament, i com era d’esperar, la neu ha quatllat amb força al cim del Camp de Tarragona: Prades. A primera hora d’aquest matí, la mateixa alcaldessa, Lídia Bargas, il·lustrava amb les seves fotografies el tou de neu que tenyeix de blanc la Vila Vermella.

Els carrers han quedat coberts de neu. Foto: Lídia Bargas

Els carrers han quedat coberts de neu. Foto: Lídia Bargas

Segons indica el Servei Meteorològic, la cota de neu està baixant progressivament i, al final de la jornada d’avui, se situarà als 300 metres, tot i que al quadrant nord-est podrà baixar localment fins als 200 metres. Al sud del territori se situarà al voltant dels 400 metres.

Risc fort d’allaus

D’altra banda, Protecció Civil també manté activada la prealerta del pla Allaucat ja que a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa el perill d’allaus es manté en fort (4 en una escala de 5). La neu progressivament es va assentant però encara es poden donar desencadenaments d’allaus de placa al pas d’una persona a la majoria d’indrets i, especialment, on el vent ha acumulat més neu ventada, com els vessants orientats a nord-est, est, sud-est, sud, sud-oest i obagues arrecerades.

Joan Marc Salvat Fotos: Quim P. Casadesús