.

S’investiga al venedor per un presumpte delicte contra la flora i la fauna i el trànsit d’espècies protegides

El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tarragona, en col·laboració amb la Policia Local de Mont-roig del Camp, han intervingut a un veí de la localitat dues cries de caiman (Caiman crocodilus) vives, que comptaven amb menys d’un any i s’intentaven vendre entre veïns del municipi.

Els fets investigats es remunten al passat divendres, quan efectius del SEPRONA van ser alertats per part de la Policia Local sobre de l’existència de dues cries de caiman vives, que un veí de la localitat exhibia als veïns de la zona amb la intenció de vendre’ls. Per això aportava factura manuscrita amb el número referència regulat en el Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITIS).

En tenir coneixement del fet, efectius del SEPRONA es van desplaçar fins a la població i després de realitzar diverses gestions en unió de la policia local del municipi, va ser localitzada aquesta persona, confirmant que posseïa dues cries de caiman vives, de menys d’un any que intentava vendre a veïns de la localitat.

Així després d’examinar els exemplars i consultar al Servei Oficial d’Inspecció, Vigilància i Regulació d’Exportacions (SOIVRE) a Tarragona, sobre el número CITIS que figurava en la factura, es va comprovar la legalitat d’aquesta, certificant que aquesta espècie pertanyia a la família dels saurópsidos, trobant-se inclòs en l’annex II del Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITIS).

En la comunitat autònoma de Catalunya no existeix una legislació específica que reguli expressament la tinença d’aquesta mena d’animals, però si que es regula en les condicions que s’han de tenir, com la inscripció privada com a nucli zoològic de Catalunya, les mesures de seguretat de les instal·lacions o la prohibició d’exposar-los en públic.

Per aquest motiu, es va procedir a la intervenció de les dues cries de caiman, per a posteriorment els propis agents del SEPRONA, amb un contenidor especial, efectuar el trasllat dels rèptils fins al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, situat en la localitat de Masquefa (Barcelona), on s’ocuparan de la seva cura i benestar i que a més podrà ser visitat per qualsevol ciutadà que visiti el centre.

Les diligències instruïdes han estat posades a la disposició del jutjat en funcions de Guàrdia de Reus i de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona.

La importació, exportació, comerç, tinença o circulació d’espècies en perill d’extinció són d’interès de protecció especial, per això la Guàrdia Civil treballa de manera constant per a erradicar aquesta greu problemàtica.

Redacció