.

.

TOTS 21

D’esquerra a dreta: Josep Maria Buqueras, Begoña Floría i Cris Salom. Foto: Tarragona21

La Generalitat ha comunicat a l’Ajuntament de Tarragona l’inici de la tramitació de l’expedient per declarar el Teatre Metropol com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Una decisió que arriba quan es celebren els 140 anys del naixement de l’arquitecte modernista i els 70 de la seva mort, i que coincideix amb un programa d’activitats dissenyat des del consistori i la Fundació Trencadís que inclou un cicle de conferències, visites guiades al llegat que va deixar a la ciutat i un concurs a Instagram d’abast territorial que pretén ajudar a recuperar i fer valdre peces d’aquest moviment arquitectònic revalorat en els darrers anys. La totalitat del projecte és finançat per les arques municipals en una clara voluntat d’atresorar amb fets la “capitalitat inclusiva” de Tarragona, en paraules de la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floría. La finalitat és generar sinèrgies amb altres localitats catalanes que també aprofiten l’efemèride (Jujol va ser durant gairebé 23 anys arquitecte municipal de Sant Joan Despí, on va deixar molta empremta de la seva feina) per convertir la figura d’aquest arquitecte “en la d’un català universal. Hem de tenir en compte que té com a mínim la mateixa importància que Gaudí dins del moviment Modernista”, afirmava Floría.

La consellera ha afirmat que la iniciativa del govern català té molt més abast que una simple figura retòrica. “La declaració de Bé d’Interès Nacional ens permetrà accedir al finançament de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment i a ajuts europeus” per tal de poder completar la recuperació “monumental” del teatre. En aquest sentit Floría ha recordat que des del consistori es treballa en aquest recinte en dues línies. La primera consisteix en “la millora dels aspectes funcionals del teatre”, que ha complimentat ja diverses pantalles i es troba en l’actualitat en l’adjudicació del nou sistema de climatització. La segona és precisament la recuperació dels elements patrimonials dissenyats pel mateix Jujol. Un aspecte que es troba en la fase “d’anàlisis de l’estat de les parts originals de cara a la seva restauració” i que requeriria tots els ajuts econòmics possibles.

Conferències i visites guiades

Pel que fa al programa d’actes presentat aquest matí en roda de premsa, el darrer dissabte d’octubre i tots els dissabtes de novembre es realitzarà una visita guiada a la Tarragona modernista. Es tracta d’una ruta que s’iniciarà a l’Antiga Audiència amb la projecció d’un documental i continuarà recorrent punts tan emblemàtics com la casa Ximenis, el mausoleu a Jaume I o el col·legi de les Teresianes junt amb l’estrenat Mercat, l’església Sant Francesc, entre d’altres. Josep Maria Buqueras, expert en modernisme i en l’obra de Jujol, serà el guia que en desgranarà la figura a través dels edificis i monuments que contenen la seva petjada. La ruta urbana acabarà amb una visita guiada al Teatre Metropol a càrrec d’Agora Tarraco. Segons ha explicat el tècnic de Patrimoni Històric, Cris Salom, les entrades per poder-hi prendre part costaran quatre euros i es podran adquirir des d’avui mateix a Tarracoticket.

Jujol va estar molt present al Camp de Tarragona i diverses poblacions gaudeixen d’obres de la seva autoria. Per aquest motiu, la Fundació Trencadís ha organitzat un cicle de deu conferències itinerant per realçar tots aquests espais. Des d’aquest mes d’octubre i fins al juliol 2019, s’oferirà l’oportunitat de conèixer, entre altres, la Casa Bofarull dels Pallaresos, el santuari Nostra Senyora de Montserrat de Montferri, l’església del Sagrat Cor de Montferri.

#TGNmodernista: concurs de fotografia

Instagram es convertirà en aparador del llegat de Jujol a les comarques de Tarragona. L’Ajuntament convoca als usuaris a participar en l’activitat #TGNmodernista. Les persones que vulguin participar-hi podran publicar imatges d’edificis, objectes, elements urbans, detalls arquitectònics, etc., amb l’etiqueta #TGNmodernista fins al dia 11 de novembre a les 23 h. Posteriorment es reunirà un jurat i en seleccionarà 12 fotografies guanyadores, que il·lustraran un calendari de 2019 editat per l’Ajuntament de Tarragona. A banda de formar part del calendari, s’atorgaran 12 premis, consistents, cadascun, en 2 entrades per a les representacions de la programació estable del Teatre Metropol.

J.S.