.

.

TOTS 21

VIDEO I GALERIA DE FOTOS AL FINAL DE LA CRÒNICA

La comparsa Cromatic Fusion va proclamar-se ahir guanyadora de la Disfressa d’Or amb La Magia de las Hadas, una posada en escena inspirada en la Ventafocs. Premi escaient perquè, a banda de la majestuositat del carruatge i de les disfresses i de l’elegància de la posada en escena, és fàcil que una mirada poc experta en la Disfressa d’Or, com la del que escriu, traci paral·lelismes entre aquest certamen i el conte popular.

Com la protagonista del conte, la Disfressa d’Or ha abastat la fama des d’un origen humil. Va començar el 1999 com un acte que va passar desapercebut a l’envelat de la plaça de la Font, on un únic membre de cada comparsa sortia i saludava al públic. Ahir, 3.000 persones a la Tàrraco Arena Plaça van demostrar que s’ha convertit en una de les principals cites culturals tarragonines, que de moment no ha tocat sostre: les entrades s’havien esgotat una setmana abans de l’esdeveniment.

Igual com la Ventafocs, durant una nit els participants de la Disfressa d’Or són objecte d’un encanteri que, després de molt de temps treballant dur, els converteix en reis i reines de la festa. La màgia d’una nit en general, i de dos minuts i mig d’actuació en particular, els arriba com a merescut premi a mesos i mesos d’afegir a la rutina de la feina de cadascú el temps lliure per elaborar disfresses i complements, i per pensar i assajar coreografies.

Després de tres hores de festa, el conjur es trenca de sobte poc després de les dotze de la matinada, quan s’apaguen els llums de l’escenari i tothom torna a la seva rutina. Però el record queda marcat a la retina del públic, -en aquesta al·legoria transformat en príncep del conte-, que durant el cap de setmana de Carnaval sortirà per buscar i homenatjar els protagonistes, aquest cop desfilant pels carrers de Tarragona.

A un pas de calçar-se la simbòlica sabata es va quedar l’Estudi Dansa Montserrat, que va acabar en segon lloc gràcies al seu espectacle Sombrerero de l’Alícia en el País de les Meravelles. També va sorprendre la comparsa Colours Fantasy amb la representació de Batman, amb rèplica del Batmòbil inclosa. Fotem-li Canya va homenatjar l’Àliga de Tarragona, i els d’Aerodance, disfressats de gimnastes, van voler recrear la finada Tarragona 2017 amb el seu espectacle Jocs del Mediterrani 2000?. Tot plegat ho va conduir l’actuació de Doña Soledad, la fada madrina de l’esdeveniment interpretada per l’actor tarragoní Josep Ferré, que es va posar el públic a la butxaca des del minut 1.

Un altre èxit a la TAP on els protagonistes són colles amateurs

Tot i estar a les antípodes del Concurs de Castells pel format, per l’àmbit i per la repercussió que té fora de la ciutat, la Disfressa d’Or també s’està convertint en un esdeveniment regular a porta tancada de dimensions mítiques. Després de l’aparador casteller per excel·lència, en menys de mig any la Tàrraco Arena Plaça ha tornat a acollir un espectacle multitudinari marca de la casa Tarragona, on els protagonistes són colles amateurs, que omplen el recinte amb un públic totalment entregat al que veu, escolta i sent.

Romà Rofes