.

.

TOTS 21

Foto de família de les institucions presents en la signatura del conveni

Foto de família de les institucions presents en la signatura del conveni

La Diputació de Tarragona ha signat aquest matí al Palau de la Generalitat un conveni marc en matèria de transparència amb el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, el Consorci Administració Oberta de Catalunya, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. L’acord permet constituir un marc permanent i estable de relació entre administracions per tal de garantir el compliment de la norma de transparència i la seva aplicació a tots els ajuntaments del país, per petits que siguin.

Avui, doncs, s’ha constituït la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, que permetrà desplegar un programa de suport als municipis, per tal que puguin complir amb les obligacions de transparència i d’accés a la informació derivades de la Llei de Transparència 19/2014 de 29 de desembre. Aquesta aliança dóna resposta a les necessitats de tots els ajuntaments sobretot als que tenen menys recursos i capacitat tècnica. Precisament, avui s’ha presentat una guia dirigida al món local que en facilitarà la seva aplicació.

En aquest sentit, la Diputació de Tarragona està treballant per fer arribar aquest ajut al món local del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre al més aviat possible. De fet, ja ha adjudicat la contractació d’una plataforma tecnològica per a la creació dels espais de transparència dels municipis de la demarcació, així com el de la pròpia corporació adaptats a la nova llei 19/2014. El portal de transparència de la Diputació i els seus organismes autònoms estarà publicat properament i s’anirà ampliant amb la informació que la llei requereixi. Aquest serà un pas més en el treball que ja s’està fent a la institució des de fa anys en matèria de transparència, fet que l’ha situat en els primers llocs del rànquing estatal de transparència de les diputacions, segons el darrer estudi elaborat per l’organització no governamental Transparency International España, que l’ha valorat amb un excel·lent.
Així ho ha posat de manifest el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, durant l’acte de signatura que s’ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat. Poblet ha afirmat que “estem avançant des d’un model de transparència fins a una actitud transparent”, que s’ha de basar “no només en donar dades, sinó en donar informació”. L’objectiu, ha recordat, és “ser governs oberts a la ciutadania”.
D’altra banda, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha agraït la col·laboració de les diputacions i les entitats municipalistes, tot destacant que l’acord contribueix “a fer de la transparència no només una obligació, sinó una actitud i un valor intrínsec de les administracions del nostre país”.