.

Laia Estrada, Aitana de la Varga i Irene Expósito, membres de la CUP de Tarragona, en una imatge d'arxiu

Laia Estrada, Aitana de la Varga i Irene Expósito, membres de la CUP de Tarragona, en una imatge d'arxiu

Una vintena de persones que participen a diferents organitzacions i col·lectius de la ciutat han constituït el grup promotor que tirarà endavant el que han batejat com a “Crida Popular Municipalista”. Es vol promoure un espai de trobada en clau municipalista, en el que hi participin activistes dels moviments socials i polítics de Tarragona, així com totes aquelles persones que, malgrat no pertanyin a cap organització, comparteixin la necessitat d’una transformació profunda i radical de la societat.

L’objectiu de la Crida Popular Municipalista és elaborar, des de la base i a partir de debats, una “candidatura rupturista amb el model de govern imperant a la ciutat, i que pugui concórrer a les eleccions municipals del 2015”. La primera trobada tindrà lloc a la tardor, el dissabte 18 d’octubre, i consistirà en una jornada en la qual s’analitzarà: “El model de ciutat actual, el model de ciutat que respongui a les necessitats de les classes populars i, per últim, les bases que defineixin com es concreta una candidatura rupturista que esdevingui un front més de transformació social”.

Iniciativa engegada per la CUP de Tarragona

La iniciativa està impulsada per la CUP de Tarragona, basant-se en altres projectes municipalistes rupturistes desenvolupats a altres ciutats, però es durà a terme de la mà d’un grup promotor en el qual hi participen una vintena de persones provinents del “sindicalisme combatiu, la lluita feminista, el moviment llibertari, l’Esquerra Independentista, col·lectius internacionalistes, etc”.

Amb tot, el moviment també fa una crida a afegir nous corrents, moviments i persones a títol individual. Amb aquesta vocació s’ha convidat d’altres grups com el Procés Constituent o Podem, i confien que de cara al setembre el grup promotor s’ampliï una mica més, sobretot a partir de les comissions de treball creades: de continguts, logística i comunicativa.

La “Crida”, segons el grup promotor, es llença en un context en el que “la reivindicació de drets fonamentals per part diversos col·lectius de la ciutat es veu afectada permanentment pels condicionants inherents al model polític dominant: una democràcia representativa fal·laç que té com a prioritat defensar els interessos de les elits”. A més, el grup promotor considera que aquesta limitació s’agreuja perquè “els partits que s’autoanomenen d’esquerres i que tenen o han tingut representació al consistori de la nostra ciutat, redueixen la seva activitat a aconseguir tenir presència als mitjans de comunicació, enlloc de desenvolupar una política compromesa amb l’interès de les classes populars”.

El moviment marca distàncies amb l’esquerra tradicional

Posen com exemples el paper envers la gestió del pressupost municipal, la gestió urbanística, les lluites de la ciutat, les pràctiques de transparència, la lluita contra la corrupció, o les limitacions salarials i de mandats, etc. i consideren que tot plegat es podria haver dut a terme amb independència del nombre de representants amb el que es compta a l’Ajuntament. A més, consideren que el context actual de profunda crisi econòmica, social, energètica i ecològica fa necessària una resposta contundent des de tots els fronts, inclòs l’institucional.

I en aquest darrer camp, l’aposta ha de ser municipalista, “doncs és la forma més directa amb la que proveir el poble de participació directa en la gestió dels recursos”. Per tot plegat, emplacen a tots els tarragonins i tarragonines, organitzats en col·lectius o no, a assumir l’emergència de participar en la construcció d’una alternativa “des de i per la base”.