.

El seguici festiu canongí, en el seu ball conjunt, després de la Cercavila de la Municipalitat. Foto: Tots21

Els veïns i veïnes de la Canonja han viscut aquest cap de setmana un intens programa d’activitats socials i festives en la que es podria considerar la tercera festa major del poble, o la primera, segons com es miri.

La qüestió és que hi ha molt pocs municipis que puguin celebrar exactament el dia del seu aniversari. Celebren el “sant” o la “santa” corresponent, però la Canonja ho pot celebrar tot, perquè té molt clar que el 15 d’abril de 2010 és el dia en el qual va néixer o, millor dit, renéixer. Fa catorze anys els canongins i canongines deixaven de viure en una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) depenent de Tarragona per tal de convertir-se en el municipi 947 de Catalunya, i ho feien gràcies a una llei especial del Parlament de Catalunya que desfeia allò que per decret es va decidir l’any 1964, quan se la va annexionar a la capital com a entitat menor.


Altres notícies:


Per tal de celebrar aquests catorze anys de municipalitat, el poble ha viscut des de divendres pendent d’un programa d’actes que arrencava amb un correfoc infantil amb Els 7 Pecats Capitals de la Poblat de Mafumet com a colla convidada, juntament amb els diables infantils de la Canonja, així com amb l’espectacle de música i llum Galaxy by Masandmasshow.

El dissabte va continuar amb més activitats juvenils, amb jocs làser al poliesportiu i la festa “Sarau del Mico”, a la qual el grup de joves del Mico de la Canonja va convidar diversos elements festius i grups d’arreu del territori. El correfoc de bèsties va tancar la nit de dissabte amb el Porquet de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú, el Drac de Sant Jaume dels Domenys i el Mamut canongí.

El Mamut de la Canonja, davant el Castell de Masricart, durant la cercavila de diumenge. Foto: Tots21

El seguici festiu, protagonista

El dia central de la celebració s’ha centrat en la jornada de diumenge, amb una matinal dedicada totalment al seguici festiu canongí i a homenatjar l’empenta del veïnat i de les entitats locals que han ajudat a forjar de nou l’esperit del municipi, tal com comentava l’alcalde, Roc Muñoz, en la seva intervenció davant les colles del poble.
La jornada s’iniciava a l’avinguda Collblanc, on les colles s’han concentrat per arrencar en comitiva fins a la plaça del Castell de Masricart, on els esperava la corporació municipal. Després d’una primera actuació de lluïment davant el castell, els Diables de la Canonja i el Mamut han fet una encesa d’arrencada del seguici que ha portat a iniciar la cercavila pels carrers de Masricart, de les Neus i la rambla 15 d’abril. La comitiva estava formada, darrere dels dos grups de foc, pel Mico de la Canonja, els capgrossos del fotògraf Joan Alberich, del pagès Elies (amb els seus famosos préssecs de la Canonja), i la Dània, l’escolta del veterà cau canongí.

Just per davant de la corporació municipal i de la cobla Cossetània, les autoritats anaven acompanyades pel Sebastià i l’Esperança, els dos gegants de l’Orfeó a qui s’atribueix la paternitat llegendària de la Canonja moderna, donat que ella és la patrona de l’antic nucli de Masricart i ell, el patró de la Canonja antiga.

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, amb la resta d’autoritats locals, en l’agraïment a les entitats i veïns del municipi. Foto: Tots21

Llegendes a banda, un cop finalitzada la ballada final de lluïment de totes les formacions davant el mural de Pilarín Bayés inspirat en el municipi, una tronada al mes pur estil mascletà ha fet tremolar el recinte de l’Espai Polivalent Canongí (EPOCA) abans de rematar el migdia amb un vermut popular.

Tot i mostrar-se convençut que la Canonja mai va deixar de tenir l’empenta i l’esperit de poble durant els seus anys com a EMD, l’alcalde Roc Muñoz ha reconegut que el poble viu, des de la seva independència, moments dolços tant pel que fa a projectes com al sentiment i la implicació dels seus veïns i veïnes.

En aquest sentit, després de la inauguració, ara fa un any, del teatre municipal de l’Orfeó Canongí, actualment s’està treballant en un projecte encara més espectacular com serà el Mammuthus, el nou Centre d’Interpretació del Jaciment Arqueològic del Barranc de la Boella, que s’espera estrenar enguany mateix. Sense anar més lluny, la mateixa cercavila de la municipalitat finalitzava en una rambla del 15 d’abril que s’està acabant d’urbanitzar i que generarà tot un nou entorn per als carrers de la zona i a l’edifici de l’EPOCA.

Pel que fa als últims actes de la festa de la municipalitat, després de la paella popular i de l’espectacle de sarsuela amb els quals va finalitzar la jornada de diumenge, el pròxim dissabte 20 d’abril es disputarà la Cursa Ciclista Torneig 15 d’abril, que omplirà de bicicletes i ciclistes professionals el municipi.