.

Imatge de la lectura de manifest a Roda de Berà. Foto:cedida

Imatge de la lectura de manifest a Roda de Berà. Foto: Cedida

Jornada reivinicativa al llarg dels municipis del Tarragonès en aquest 8 de març. Avui, a les dotze del migdia, en el marc del Dia Internacional de la Dona Treballadora, les regidores de la Corporació Municipal de Roda de Berà han fet lectura de la declaració institucional, acompanyades per multitud de treballadors i treballadores de l’Ajuntament i de veïns i veïnes del municipi.

En la lectura del text hi ha participat Teresa Ferré, regidora de l’àrea de la Dona, qui també ha fet la presentació de l’acte; les edils de l’equip de Govern Cèlia Treserres i Isabel Mondéjar; i les regidores Laura Moya, del PSC; i Encarna Ramírez, d’ICV-EUiA. Entre totes cinc han llegit el text, emès per la Generalitat de Catalunya, i a continuació, tant Laura Moya com Encarna Ramírez han volgut dirigir unes paraules a la plaça, uns fragments extrets dels manifestos dels seus respectius partits polítics.

L’acte també ha comptat amb l’assistència dels regidors Manel González i Frederic Royuela, ambdós membres de l’equip de Govern Municipal; i dels edils José Ibort, Josep Antoni Benedicto i Joan Enric Vidal.

Els actes amb motiu d’aquesta diada reivindicativa continuen avui a les dues de la tarda amb un dinar al restaurant del càmping Arc de Berà organitzat per l’associació de Dones ‘Kom-tu’ de Roda de Berà, i una caminada fins el Port Esportiu.

Lectura del Manifest a Creixell Foto:cedida

Lectura del Manifest a Creixell Foto: Cedida

A Creixell aquest migdia s’ha fet davant de la Casa de la Vila Creixell, la Lectura del Manifest del Dia Internacional de la Dona 2016. Ha obert l’acte l’alcalde de Creixell sr.Jordi Llopart, que en un breu parlament, ha lloat el paper principal de la dona a la vida quotidiana del segle XXI i al llarg de tota la história. Per part de les regidores sres.Silvia Farrero (CIU) i Beatriz Trasserra ((ERC), i també per part de la directora de l’escola Les Eres sra.Antónia Royo, s’ha llegit el Manifest 8 de Març Dia Internacional de les Dones de l’Associació Catalana de Municipis-ACM-FMC. Per cloure l’acte s’ha fet un minut de silenci en memòria de totes les dones que han mort per la violència masclista.

Manifest a Salou

Manifest a Salou

L’Ajuntament de Salou, a través de la Regidoria de Benestar i Serveis Socials, s’ha volgut sumar al Dia Internacional de les Dones. Així, un any més, la sala costa Daurada ha estat l’encarregada d’acollir l’acte que ha començat a les 12 hores amb la benvinguda i presentació a càrrec de la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza. A continuació s’ha procedit a la lectura del manifest a càrrec de les tècniques i tècnics que han participat en la redacció del 2n Pla Local d’Igualtat.

Tot seguit, la tècnica de l’àrea, Sonia López, ha procedit a la presentació del II Pla Local d’Igualtat, un programa quadriennal que ha de promoure i desenvolupar les polítiques municipals per a la igualtat entre homes i dones a la ciutat. Aquest nou Pla tindrà una vigència de 5 anys (2015-2019) i preveu l’elaboració d’un Pla de Treball Anual amb les accions prioritàries, així com una memòria anual per a l’avaluació i el seguiment.

La lectura del manifest, un dles actes de Torredembarra

La lectura del manifest, un dles actes de Torredembarra

Torredembarra també ha organitzat diversos actes amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. En el vessant més social, la Regidoria d’Acció Social i el SIAD organitzen un Cinefòrum a la Biblioteca Mestra Maria Antònia, el dia 8 de març, a l’aula de formació, amb la projecció de la pel·lícula “Dos días, una noche”, de Jean-Pierre i Luc Dardenne. Montse Salazar, psicòloga del SIAD i Helene Arcelin, secretària d’ocupació i formació de la UGT seran les encarregades de moderar el debat posterior.

Institucionalment, a les 13 h, s’ha fet al Pati del Castell la lectura del manifest a càrrec de la Corporació Municipal.

D’altra banda, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, els alumnes del Centre Obert Les Bruixes d’Altafulla han editat ‘De veritat’. Es tracta d’un vídeo que se centra en la igualtat de gènere i, al llarg dels seus gairebé dos minuts de durada, sobre un fons musical de piano presenta imatges d’homes i dones seleccionades pels mateixos alumnes del centre i subtítols com: “les noies de veritat porten sabates de taló”, “els homes de veritat no porten faldilla” o “els homes de veritat no es maquillen”.

Lectura del manifest a Altafulla

Lectura del manifest a Altafulla

El treball conclou amb imatges i frases com “doncs jo sóc un nen i m’agrada jugar a nines” o una nena que es pregunta “doncs jo tinc una bossa plena de cotxes, i què passa?”. Amb aquest treball, doncs, aquest servei que depèn de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altafulla se suma a la jornada del 8 de març, de reivindicació del feminisme, denúncia del masclisme i igualtat de gènere. El vídeo ja es pot veure al canal Youtube de l’Ajuntament d’Altafulla (https://youtu.be/0-nAFtx_ln4 ).

A Altafulla, el manifest ha denunciat “la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, que amenaça clarament la funció que han desenvolupat els ajuntaments democràtics alhora de donar respostes a les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes des de la proximitat. Aquest és el cas de les polítiques i serveis municipals adreçats a la promoció de les dones…”.

La lectura del manifesta ha anat a càrrec de la regidora de Polítiques de Gènere, Alba Muntadas, i l’Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla, que celebren el 25è aniversari de l’entitat

Constantí també s'ha afegit als actes

Constantí també s’ha afegit als actes

Constantí ha celebrat els actes amb la presència de diverses autoritats municipals, representants de les dues associacions integrades per dones al municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí, han estat les encarregades de fer la lectura del Manifest d’aquest 8 de març. La reivindicació de l’equitat, la igualtat social i laboral entre homes i dones, i l’eradicació de les conductes masclistes han estat els eixos bàsics de la lectura del Manifest, que s’ha fet al davant de l’Ajuntament.

Un cop finalitzada la lectura del document, s’ha procedit a descobrir un mural commemoratiu d’aquest Dia Internacional de la dona Treballadora al mateix balcó de la casa de la vila, que ha estat elaborat pels alumnes de pintura de l’Escola d’Adults.

Els actes continuaran aquesta tarda amb una Xerrada-exposició a l’Escola d’Adults adreçada als alumnes que estan realitzant el Taller d’economia domèstica. També aquesta tarda, al Pavelló Poliesportiu, es disputarà un partit de Futbol-Sala entre membres del Centre Obert Municipal i representants de l’Ampa Mossèn Ramon Bergadà.
Demà dimecres 9 de març es farà un Taller de cuina saludable a l’Escola d’Adults, a càrrec del cuiner professional Dani Jordana.

El president del CCT, Pere Virgili. Foto:Cedida

El president del CCT, Pere Virgili. Foto:Cedida

El Consell Comarcal del Tarragonès ha protagonitzat també un acte per celebrar el Dia de la Dona. Amb l’assistència de treballadors i públic extern, a la Sala de Plens de l’ens el president del Consell, Pere Virgili, ha presentat l’acte fent una referència a la situació real de la dona en el món, facilitant unes dades globals que marquen una diferència escandalosa en respecte a l’home. Ha criticat que, tot i les declaracions públiques i la normativa general, hi ha una manca d’acció i una falta de voluntat política per la seva aplicació.

Ha reconegut que en l’entorn més immediat, tot i que la situació és menys dramàtica, hi perduren unes situacions que cal corregir i, posant alguns exemples molt propers, ha fet una crida a no rebaixar la lluita.

La presidenta de l’Àrea de la Dona, Dolors Fontuny, ha llegit el “Manifest Institucional”, fent un breu comentari sobre el mateix.

A continuació, l’equip de l’Àrea de Serveis Socials del Consell, ha presentat un anàlisi mostrant el punt en el qual ens trobem actualment en matèria d’equitat, i posteriorment, amb la participació del públic, s’han analitzat diferents situacions quotidianes en les que es veuen accions “normals” que evidencien que hi ha un tracte discriminatori que cal corregir.