.

Javier Villamayor, a l'entrada de les instal·lacions de la Fundació Tarragona 2017, a Marina Port Tarraco. Foto: Tarragona21

Javier Villamayor, a l’entrada de les instal·lacions de la Fundació Tarragona 2017, a Marina Port Tarraco. Foto: Tarragona21

Queda ja menys d’un any per a l’acte inaugural. Javier Villamayor, coordinador general de Tarragona 2017, està rotundament convençut de la celebració dels Jocs Mediterranis. La percepció ha canviat ls darreres setmanes amb l’arribada de notícies positives. No només això, considera que serà un esdeveniment d’una magnitud tal que els que l’han criticat s’hi apuntaran. Trobaria “incomprensible” que per nou milions d’euros pendents d’arribar del Govern central no se celebressin. Destac que la zona de Campclar viurà ara dotze mesos d’obres intenses.

Com està a dia d’avui el pressupost i el calendari per celebrar els Jocs d’aquí a un any?

Ens agrada definir els Jocs com un projecte que té dos fronts, el de les infraestructures i l’operatiu. En el primer cas, l’escenari ha canviat radicalment a millor en els darrers tres mesos, amb l’arribada de dues notícies positives que desvetllen els dubtes que bona part de l’opinió pública tenia -solucionar el Palau d’Esports i l’aportació de tres milions d’euros que va fer pública la vicepresidenta del Govern central, que permet finançar el darrer equipament esportiu, la piscina olímpica.

Estem parlant d’un projecte que entre capital públic i privat, ens mourem en unes xifres de 40 o 42 milions d’euros d’inversió, sense comptar amb la reforma de la Tàrraco Arena Plaça, que també serà seu de competicions. No és una xifra petita.

El segon front nostre és l’esdeveniment, la festa. Hem d’acollir esportistes, delegacions, donar-los de menjar, allotjar-los, proporcionar-los transport i seguretat, seus de competició i oferir-los material esportiu. A això ens dediquem especialment en aquests dotze mesos que manquen per començar.

Es parlava dels nou milions que l’Estat ha d’aportar. S’ha compromès amb tres. S’aconseguirà la resta?

L’escenari va canviar per a millor amb l’anuncia de Soray Saénz de Santamaría. L’opinió pública de Tarragona ha de saber que el Govern d’Espanya col·labora amb uns beneficis fiscals, molt avantatjosos per als patrocinadors, amb 3,4 milions atorgats l’any passat, i tres milions més anunciats fa tres setmanes.

Certament, fins ara ens han injectat menys del que esperàvem per fer obres. A dia d’avui, el Govern d’Espanya ha compromès 3,4 milions d’euros. Seguim negociant amb el Govern d’Espanya, explicant el projecte perquè entengui que allò que estem demanant ha de ser proporcional a les aportacions de la resta d’administracions públiques

L’Ajuntament aporta 12 milions per fer l’Anella Mediterrània, el Govern de la Generalitat, 15,4 per al Palau d’Esports, i les diputacions de Tarragona i Barcelona inverteixen 10 milions. Per tant, demanem proporcionalitat. L’aportació del Govern central ha de ser d’uns 12, uns 13 o uns 15 milions d’euros. Ara en tenim 6,4. Ja no seran necessaris per a les infraestructures, ho seran per tal d’assumir el dia a dia, el pressupost operatiu.

Quin pressupost és necessari per al dia a dia?

Estem revisant el pressupost de l’organització i l’estem adaptant. No és una foto finish. El cost dels Jocs Mediterranis d’Almeria va ser de 55 milions d’euros, o el de Pescara (Itàlia), superior, i el Mersin (Turquia), encara va pujar més. No farem un esdeveniment que costi aquests diners, no els tenim i no volem hipotecar-nos per als dies de competició.

El ciutadà potser tampoc entendria fer una gran despesa

Absolutament. Les nostres xifres es mouen entre 20 i 25 milions d’euros i adaptarem l’esdeveniment a la nostra capacitat. Apostem per nous patrocinadors i per les administracions.

Tenen nous patrocinadors?

Tenim nous patrocinadors que s’han compromès amb Tarragona 2017, però per prudència encara no ho puc anunciar. Queda la signatura. Són tant privats com públics. És un esforç important. Tot i la incertesa política i empresarial, tenim patrocinadors del nivell de La Caixa, Movistar, Estrella Damm, Repsol, Dow, El Corte Inglés, BASF, Borges, Sacyr o Joma.

Estan en contacte amb Madrid. Què li diuen?

El diàleg i la coordinació és molt més fluïda que fa un any i mig.

Què va passar amb el Consejo Superior de Deportes?

Jo crec que no li podem recriminar a Miguel Cardenal -el seu president- que fes el que no estava en les seves mans. Va assumir el repte de ser president del CSD en una situació molt difícil, hi havia molts esdeveniments que calia celebrar. Crec que ens va faltar una mica de química al començament, però el CSD va fer el que estava a les seves mans, proporcionant els beneficis fiscals a les empreses patrocinadores. De qui esperava més era del Govern d’Espanya, un nivell d’implicació més gran tenint com tenien majoria absoluta. Havien d’haver garantit la celebració dels Jocs a quatre anys vista. Però més val tard que mai.

No s’entenderia que per nou milions no se celebressin els Jocs

Especialment quan estàs parlant d’una marca de país. Aquí existeixen dues figures molt importants. La primera, el Cap de l’Estat. El rei està fent no només un seguiment periòdic de l’evolució del projecte, sinó que s’ha implicat personalment dos cops venint a Tarragona amb poc temps de diferència. Hi haurà noves visites de la Casa Reial. Per a nosaltres és un soci privilegiat i estratègic. Ens està ajudant molt. De la mateixa manera que el Govern de la Generalitat i les diputacions de Tarragona i Barcelona. Mai hem notat cap dubte ni cap resistència. La Generalitat ha entès que és un projecte de país i està fent una tasca excepcional.

Fins on s’està implicant el rei?

Cal ser prudents, però si em pregunta si el rei té un paper actiu, la resposta és categòrica: sí. Tant ell com el seu entorn. Per l’entorn de la Mediterrània, per les relacions que viuen Catalunya i Espanya, perquè Espanya és un país organitzador d’esdeveniments esportius, i pel compromís de la família reial amb el moviment olímpic.

És el gran valedor dels Jocs a nivell de l’Estat?

Jo no en tinc cap dubte. Poques ciutats espanyoles han tingut dues visites reials en dos anys consecutius.

No s’entenia que el COE posés en dubte els Jocs mentre el rei venia a Tarragona

Ha vingut com un senyal de compromís. És un element estratègic.

El rei ve a Tarragona i al cap d’unes setmanes la vicepresidenta del Govern anuncia l’aportació de tres milions d’euros. Blanc i en botella, llet?

Crec que el paper del rei ha estat el de facilitador. No sé quin rol polític desenvolupa, però hem sentit el seu alè i la seva co·laboració.

El COE és el braç executiu de la política esportiva d’aquest país. Entenc que ambdós col·laboren perquè treballen per al mateix, situar l’esport espanyol quan més amunt millor. El COE ha tingut una relació molt propera amb nosaltres. En el cas del CSD, aquesta proximitat s’ha produït fa un any i mig.

Javier Villamayor: '

Javier Villamayor: ‘Quant a obres, estem dins el calendari previst’. Foto: Tarragona21

Què viurem quant a obres en els propers mesos?

Una activitat frenètica, contrarrellotge i estressant. Ara es troba executat un 40 per cent el pavelló Sant Jordi i de la residència universitària. Estem ‘on time’. L’Anella Mediterrània també va segons calendari. És una obra més senzilla: construir un parc on abans hi havia una enorme explanada. Serà un parc amb més de 3.500 arbres, zones d’oci familiar, pràctica esportiva, etcètera.

A l’Anella hi haurà tres infrastructures clau: el Palau d’Esports, les obres del qual van començar el 20 de juny; la reforma de l’estadi d’atletisme, que es troba en fase de licitació, pendent d’adjudicació, que serà immediat. Parlem d’un pressupost de 3,3 milions d’euros. Enn queda reforma dels vestidors de Campclar, pendent de licitació, i tenim el projecte de la piscina olímpica.

El més complexe ja està en marxa. Les reformes del camp d’atletisme o del Nàstic són obres més senzilles.

Com queda el conflicte sobre el lloc on entrenaran els atletes del Club Atletisme Tarragona i del Nàstic?

Nosaltres hem de garantir una pràctica segura de l’esport. Vam decidir per prudència i seguretat tancar la instal·lació de Campclar a final de temporada. Va ser un encert. Vam plantejar alternatives. Vam parlar amb els ajuntaments de Cambrils i Valls, que tenen camps d’atletisme. Tant el Club Atletisme i el Nàstic van rebre les nostres explicacions.

Vam lamentar les molèsties, els vam demanar comprensió i confiança perquè després dels Jocs tindran unes instal·lacions infinitament millors per a la pràctica de l’esport, de la competició i per a la seva capacitat de projecció. Aspirem a organitzar més campionats de Catalunya, d’Espanya i fins i tot europeus. Ara cal passar una febre d’un any. Buscarem la manera de facilitar el transport d’aquests equips i agraïm a Cambrils i Valls la predisposició a acollir-los. Serà un any d’obres molt intens. L’altre dia vaig comptar dotze excavadores treballant a la zona.

Com es troben les subseus? Segueixen el calendari previst, estan implicades?

Completament. He estat amb els alcaldes i regidos d’esports de la Pobla de Mafumet i del Morell aquesta mateixa setmana. Estem visitant les subseus per posar el comptador  zero en els temes de logística, seguretat, material esportiu i assegurances,… La col·laboració és meravellosa i vull agrair la resposta de totes les seus. L’ambient és de col·laboració total. Per primer cop veig una realitat metropolitana al Camp de Tarragona que ens orienta cap a un objectiu comú, sense interferències politiques.

Què veurem dels Joc a la televisió?

Tenim un cord amb RTVE i la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals. La Corporació es compromet a fer una cobertura àmplia de les cerimònies d’inauguració i clausura. És a dir, el ‘prime time’ a TV3 stà assegurat. També s’ha compromès a fer el seguiment de les principals competicions esportives. Intentarem que per primera vegada hi hagi una repercusió internacional d’uns Jocs del Mediterrani, a partir d’acords amb canals de televisió de països participants. Volem una àmplia cobertura.

Ja hi ha més de 5.000 voluntaris. També en tenen de fora d’Espanya?

N’hi ha de Rússia i d’Estats Units, que no són països mediterranis. El pefil és curiós. El 60 per cent són dones, joves (entre 16 i 25 anys). Tenen estudis universitaris o secundaris, i al·leguen raons de voler viure noves experiències i conèixer gent, i també formar-se. Volem fer accions promocionals per a captar voluntaris de major edat, els més grans de 60 anys, la franja on en tenim menys. Com a curiositat, cal dir que l’Associació de Voluntaris de Navarra vol fer-se voluntària.

L’any que ve se celebraran els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona. Tarragona aprofitarà aquesta ocasió?

Hi haurà algun tipus d’agermanament. Per a Barcelona, els Jocs van suposar un canvi d’escala. Per a Tarragona esperem que provoquin un canvi de mentalitat, d’ambició.

Jaume Garcia