.

Els alcaldes de Tarragona i Reus, durant una trobada

La jutgessa de Sabadell que investiga el cas Mercuri ha imputat 40 dels 44 alcaldes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que haurien cobrat dietes suposadament irregulars entre 2011 i 2012. S’inclou en la imputació l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que tot i que va demostrar documentalment que no havia cobrat, se’l cita igualment. Fonts municipals han tret importància a aquesta imputació donades les probes de què disposa Ballesteros.

També figuren imputats l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el de Riudecanyes, Josep Maria Tost. Així mateix, l’exalcalde d Reus, Lluós Miquel Pérez.

Segons la investigació, l’expresident de la FMC Manuel Bustos hauria promogut un sistema de sobresous camuflats segons el lloc que ocupaven els alcaldes en l’organigrama de l’entitat i no segons els desplaçaments o àpats fets. Els quatre alcaldes no imputats són diputats i, per tant, aforats, i haurà de ser un tribunal superior qui decideixi si els imputa o no. També ha estat imputat el secretari de l’entitat, i el jutge li atribueix a ell i als 40 alcaldes un delicte contra l’administració pública.

Pellicer, entre els aforats

Els quatre aforats són Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i diputada d’ERC al Congrés, Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels, Josep Cosconera, alcalde de Guissona (Segarra), i Carles Pellicer, alcalde de Reus, tots tres diputats al Parlament pel PP, ERC i CiU respectivament. Si finalment s’imputés els tres diputats de la cambra catalana, tota la causa hauria de ser investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però si Jordà també fos imputada, el cas passaria a mans del Tribunal Suprem. La jutgessa ha citat a declarar tots els imputats els dies 3, 4, 5 i 9 de setembre.

Pellicer es va donar de baixa de la FMC en conèixer les sospites sobre els sobresous i va posar a disposició els diners cobrats. Dins del cas també hi ha imputat l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Aquest darrer va demostrar amb un document que no havia cobrat els diners de la federació de municipis.

La Fiscalia Anticorrupció ja va explicar que veia clars indicis de delicte després d’analitzar l’informe que la jutgessa va encarregar als Mossos d’Esquadra. L’esclat de l’escàndol va provocar la dimissió de Bustos de tots els seus càrrecs a l’Ajuntament de Sabadell i a la Diputació, el nomenament d’un nou secretari general de la FMC i la dimissió dels càrrecs de CiU dins de la FMC. Molts alcaldes han dit sentir-se enganyats i han retornat els diners cobrats, que van dels quasi 24.000 euros de Bustos als 800 d’alguns altres alcaldes.

Primeres reaccions

Alguns alcaldes ja han començat a reaccionar a les imputacions. El primer ha estat l’alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), que ho ha anunciat al seu Twitter i ha convocat una roda de premsa. L’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), ha mostrat, també a les xarxes socials, la seva confiança en la justícia, i ha demanat que aquesta actuï amb “fermesa” si algú ha comès alguna irregularitat. A més, s’ha mostrat “indignada” amb el cas però “tranquil·la” perquè podrà “aclarir” al jutjat la seva “total innocència”.

Altres dels imputats destacats són l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, la de Rubí, Carme García, Lluís Tejedor, del Prat de Llobregat, Xavier Amor, de Pineda i actual president, Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona, David Rodríguez González, de Solsona, Jordi San José i Buenaventura, de Sant Feliu de Llobregat, Joan Antoni Barón, exalcalde de Mataró, Josep Camprubí, de Manresa, Ivan Arcas, de Molins de Rei, Jordi Baiget, de Sitges, Ignasi Cardalús, regidor de Barcelona, Teresa Ginestar, de Mollerussa, Anna Pagans, exalcaldessa de Girona, Lluís Miquel Pérez, exalcalde de Reus, Iolanda Pineda, exalcaldessa de Salt (Gironès), i Pere Prat, de Manlleu (Osona).

Ballesteros, molt ‘tranquil’

L’equip de govern, amb l’alcalde Ballesteros al capdavant, ha reaccionat a través d’un comunicat mostrant-se “molt tranquil” davant la notícia. “Tot i que l’alcalde de Tarragona no ha rebut cap notificació oficial sobre la citació i ja va demostrar que no havia cobrat ni un euro, es mostra molt tranquil i confiat en poder aportar davant el jutge tota la informació necessària per certificar que mai va cobrar cap dieta”.

Entre altres documents, es remetrà a l’informe presentat pels Mossos d’Esquadra “on així s’evidencia”.

L’equip de govern recorda que la imputació és una situació processal dins d’un procediment penal, “però que en cap cas és un acusat, és més, és una figura de garantia processal”. “És a dir, davant unes acusacions permet tenir més elements per defensar-se”.  Finalment, recorda que “ara estem en una fase d’instrucció, per tant, al llarg del procés es pot suspendre aquesta imputació segons les investigacions que es vagin fent”.