TOTS 21

Imatge de l’Arc de Berà en una fotografia feta la setmana passada. Fotos: Tarragona21

Els pressupostos generals de l’Estat preveuen un canvi històric en la circulació a l’entorn de l’Arc de Berà, monument Patrimoni Mundial que forma part del llegat romà de Tarragona i del seu entorn. Es tracta d’un projecte ampli que incou cinc actuacions a l’N-340, als termes municipals de Creixell, Roda de Berà i El Vendrell.

Amb una partida de 3,8 milions d’euros (IVA inclòs), el projecte, que va ser redactat el desembre de 2015 i que ara se li ha donat un impuls, preveu un canvi radical en la circulació a l’entorn de l’Arc de Berà, segons ha sabut Tarragona21. L’obra de l’Arc de Berà suma 919.000 euros sense IVA ni benefici industrial ni despeses generals.

Així, l’actual circulació, amb dos carrils, un a banda i banda del monument, canviarà per complet, i els dos carrils circularan en paral·lel, un al costat de l’altra i pel costat de la muntanya, en direcció Tarragona-Barcelona, i no separats pel monument, com succeeix en l’actualitat.

Per la banda sud, en la banda de la platja, l’actual carril que circula en direcció a Barcelona deixarà de ser carril de circulació i passarà a ser d’accés al càmping i estabiments de la zona i especialment, accés a una àrea de descans perquè els visitants puguin aturar-se i contemplar el monument, una històrica petició del territori. Actualment no és possible fer-ho, almenys sense córrer un gran risc. La carretera és ruta freqüent de vehicles pesats i no hi ha lloc habilitat per a l’aparcament i accedir al monument suposa saltar-se la nacional.

«És una gran notícia perquè permetrà visitar el monument sense perill», ha declarat l’alcalde.

El projecte inclou dues actuacions més, una serà la construcció d’una passera per a vianants i ciclistes que superi la carretera nacional, a l’altura de la rotonda d’accés a Roda de Berà i Bonastre, en direcció a Creixell. La passera afecta els termes municipals de Roda de Berà i Creixell. Aquesta passera, adaptada a persones amb mobilitat reduïda i a ciclistes, donarà continuïtat al projecte que està acabant d’executar l’Ajuntament de Roda de Berà i la Diputació de construcció de voreres a la carretera local que connecta Roda amb la N-340, la TV-2041. La passera tindrà escala i rampa.

La passera permetrà, doncs, donar continuïtat a peu des de Roda de Berà i fins a la zona de la platja, salvant la perillosa nacional amb una passera. Roda de Berà té dos nuclis de població principals, a banda de nombroses urbanitzacions: el de l’interior i el de la platja, que queden seccionats per la presència de l’N-340. La passera té un cost estimat (sense IVA ni altres conceptes) de 626.000 euros.

Una tercera actuació que forma part del projecte de Ministeri de Foment serà la construcció d’una rotonda a l’entrada de la zona de platja de Roda de Berà (Urbanització Berà), a la mateixa N-340, a l’alçada dels establiments Wok i la Bota. L’Arc de Berà deixarà de fer de clàssica rotonda i es podrà fer aquí mateix. Aquesta rotonda tindrà un cost sense IVA de 327.000 euros. Les tres actuacions al terme de Roda de Berà sumen 1,9 milions d’euros, sense IVA.

Les dues altres actuacions són una rotonda a la sortida de Creixell i una altra a El Vendrell, a l’altura dels Masos de Coma-ruga.

Expropiacions

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, ha subratllat a Tarragona que les gestions fetes amb Fomento es van completar els darrers mesos amb dues entrevistes amb el cap de Carreteres a Tarragona, Alberto Hernández, quan ja de li va anunciar que el projecte tirava endavant.

Tot i que els pressupostos de l’Estat han rebut el vist-i-plau gràcies al suport del PNB i tot i contemplar el projecte amb partida pressupostària, l’alcalde es cura en salut: «Jo estaria satisfet si l’any que ve es troba en obres». Un cop aprovats els pressupostos, els següents passos seran la fase d’exposició pública del projecte i l’audiència pública als afectats de cara al procés d’expropiacions que caldrà fer en diferents trams del rojecte.

J. Garcia