.

Camions circulant per la N-340 al seu pas pel Perelló. Imatge del 31 d’agost de 2018. Foto: Jordi Marsal

Fins a 7.700 vehicles pesants es desvien diàriament a Catalunya de les carreteres N-340 i N-240 arran l’entrada en vigor de les bonificacions, el passat 2 de setembre. Concretament, en un dia laborable es desvien 4.324 camions al tram de l’AP-7 entre Peníscola i l’Hospitalet de l’Infant, 1.460 passen pel tram de l’AP-2 comprès entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria, i 1906 ho fan en el tram de l’AP-7 entre Altafulla i la sortida de Vilafranca sud. Segons fonts del Ministeri de Foment, la mesura incrementa la seguretat vial i redueix la congestió i la contaminació de la xarxa de carreteres de l’Estat. Però els transportistes es queixen de l’obligatorietat de desviar-se i preparen més marxes lentes.

Els transportistes tornaran a mobilitzar-se per protestar contra l’obligatorietat de desviar-se a l’autopista. Repetiran la marxa lenta els dies 31 d’octubre i també el 5 de desembre, vigílies de festiu. La mobilització s’estendrà a diferents punts de Catalunya.

Es prohibeix la circulació als vehicles pesants destinats al transport de mercaderies amb un total de quatre o més eixos en els trams específics de carreteres convencionals, desviant-los cap a les autopistes paral·leles. Se’ls bonifiquen el 50% dels peatges.

Els transportistes, per la seva banda, demanen la gratuïtat o com a mínim un 75%, igual que a altres indrets de l’Estat. Les noves mobilitzacions es van decidir en una reunió de les associacions de transportistes de les quatre demarcacions catalanes.

ACN