.

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, durant la seva visita a l’Oficina d’Estrangeria habilitades per atendre els refugiats ucraïnesos. Foto: Gerard Vives

Yana Chypiha és una dona que ha fugit amb el seu fill de la guerra a Ucraïna. Tot just fa quatre dies que va arribar a Catalunya i s’allotja en un apart hotel a Sitges. Aquest dimecres s’ha desplaçat fins a l’Oficina d’Estrangeria de Tarragona per sol·licitar el document de protecció temporal. “Esperem que la guerra s’acabi aviat i puguem tornar a casa per reconstruir-ho tot”, ha dit. Des de l’esclat de la crisi humanitària, el govern espanyol ha atès més de 600 persones a les oficines de Tarragona, Reus i Tortosa. El subdelegat, Joan Sabaté, ha destacat la celeritat en el procés de tramitació, ja que els sol·licitats obtenen ràpidament un resguard que els acredita com a residents amb protecció arreu de la Unió Europea.

La Yana amb la seva família vivia en un dissetè pis d’un edifici a la capital d’Ucraïna. Quan va esclatar la guerra i davant la por de no tenir temps de baixar al soterrani en el cas d’un bombardeig van decidir refugiar-se en un petit municipi del districte de Kiiv. “Hi vam estar durant disset dies, catorze dels quals sense electricitat, sense connexió i sota l’ocupació russa”, ha explicat la Yana. A partir del dissetè dia de guerra van tenir l’oportunitat de sortir del país. Durant el seu periple van haver de caminar vuit quilòmetres a peu i travessar un pont totalment destruït per tal d’arribar al punt d’evacuació. A més, també van haver de creuar dos controls policials russos.

“Kiiv no és segur i la gent ha hagut de deixar les seves cases i negocis; nosaltres ho hem deixat tot, vam decidir que havíem de fer vida normal pels nostres fills”, ha assenyalat la dona. Per això, va fugir amb una amiga i els respectius fills, deixant els marits a Ucraïna. “El pitjor de la guerra és que molta gent està morint, hi ha un problema humanitari molt gran en determinades zones”, ha afegit. En el seu cas no van poder comprar menjar ni tampoc van tenir aigua durant molts dies. “Un dels grans problemes és que els corredors humanitaris no es respecten i els territoris sota la influència russa estan descontrolats”, ha lamentat.

La Yana té l’esperança que la guerra acabi aviat i puguin tornar a casa per reprendre les seves vides. “He vingut per aconseguir el permís temporal de protecció, però no volem ser refugiats, sinó que volem tornar a casa el mateix dia que la guerra acabi”, ha assegurat.

Més de 600 persones ateses

El govern espanyol ha tramitat més de 600 documents de protecció temporal de persones procedents d’Ucraïna a la demarcació tarragonina. Inicialment, els refugiats s’atenien a la comissaria provincial de la policia nacional de Tarragona, però ara el servei s’ha traslladat a l’Oficina d’Estrangeria. “La tramitació es fa amb una celeritat màxima, el límit temporal des de que es contacta amb l’oficina és de 24 hores, i quan vénen a sol·licitar l’asil surten ja amb un resguard provisional que després es convertirà en definitiu”, ha indicat el subdelegat, Joan Sabaté.

Aquest document els acredita com a residents amb protecció a Espanya i els permet tenir permís laboral, assistència sanitària i escolarització. “Així tenen tots els drets que tindria qualsevol ciutadà espanyol i de la Unió Europea al nostre país”, ha remarcat Sabaté. El subdelegat ha recordat que es tracta d’un document temporal d’un any de vigència, que es podria prorrogar en funció de l’evolució de la crisi humanitària.

Ara mateix, s’ha proporcionat allotjament a uns 1.300 ucraïnesos a la demarcació, segons dades de la Creu Roja. Tot i això, la xifra de persones desplaçades podria ser molt elevada, ja que no tenen comptabilitzades les que viuen amb llars particulars. “És difícil determinar quants arribaran a Espanya, les organitzacions humanitàries parlen de deu i fins a vint milions de refugiats, no sabem quants escolliran Tarragona, però hem d’estar preparats perquè l’afluència pot ser molt més gran de la rebuda fins a aquest moment”, ha sostingut.

Davant l’arribada de més refugiats, Sabaté ha afirmat que destinaran més recursos si és necessari. L’oficina tarragonina està oberta de nou del matí a nou del vespre i cal cita prèvia per assistir-hi. “Ara ho estem gestionant amb relativa normalitat, si l’allau és més important haurem de destinar més mitjans humans i materials per poder atendre aquesta situació”, ha tancat.

Mar Rovira