.

Imatge del centre d’investigació tarragoní. Foto: ICIQ

El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat una proposició no de llei perquè el govern espanyol garanteixi el finançament de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i perquè els criteris de valoració de l’excel·ència a l’hora de tenir accés als ajuts “tinguin més en compte la investigació de base i el reconeixement pels ingressos obtinguts per la transferència de les seves investigacions a l’àmbit empresarial”.

És el que reclama el diputat tarragoní Jordi Salvador, impulsor de la iniciativa i que setmanes enrere ja va registrar una bateria de preguntes al govern espanyol demanant explicacions “per excloure l’ICIQ dels ajuts del programa Severo Ochoa”, on fins ara s’havia pogut acollir. I essent, com és, “un centre de reconegut prestigi en tots els rànquins europeus sobre investigació química”.

En la seva proposició, Salvador recorda que personalitats d’arreu del món, començant pels premis Nobel de Química Jean-Pierre Sauvage, Robert H. Grubbs o Jean-Marie Lehn han reaccionat davant del “menyspreu” a aquest centre amb seu a Tarragona “recordant que es tracta d’un institut d’investigació de primer nivell en química, no només a nivell europeu, sinó també mundial”.

L’ICIQ és un centre de referència mundial en la investigació sobre catàlisi, per millorar processos químics, i les energies renovables, per contribuir a la transició energètica. “Per això, de fet, l’Institut té el reconeixement del Consell Europeu d’Investigació, del qual ha rebut nombroses beques per a la investigació”, recorda Salvador.

La proposició es debatrà a la comissió de Ciència, Innovació i Universitats.