.

Els candidats, abans de l’inici del debat. Foto: Cedida

‘Enganxada tarragonina’ al darrer debat de campanya dels candidats a presidir la Generaliitat celebrat la nit de dijous a La Sexta. La cupaire Laia Estrada i cap de llista per la circumscripció de Tarragona ha substituït la cap de cartell cupaire, Dolors Sabaté. No era el primer cop que Sabaté era substituïda en un debat de candidats presidenciables. Ja havia succeït amb Carles Riera en el debat de RTVE.

Estrada i el també tarragoní i cap de cartell popular Alejandro Fernández han tingut una forta topada quan el popular li ha tirat en cara que ‘vostè no ha acomplert la llei en algunes ocasions i ho sé perquè hem estat companys a Tarragona’, en referència que van coincidir com a regidors de l’Ajuntament.

‘Vivim en una societat de pluralisme democràtic. La Unió Europea consagra la llibertat i només té un límit, que són les respectives lleis de partits, aquí cabem tots i vostè pretén que no càpiga tothom’, li ha etzibat Fernández en referència a la sentència del cas Beshka que condemnava en 2017 la candidata a tres mesos de presó. El Tribunal Suprem ratificà una sentència de l’Audiència Provincial de Tarragona. Els fets van passar el 7 de gener de 2009, quan tres condemnats, entre ells Estrada, van participar en una protesta que denunciava la pressió estètica que reben les dones i que va acabar amb aldarulls amb la Guàrdia Urbana.

Estrada ha respost defensant-se: “Quan he incomplert la llei, jo? Quan he estat protestant? Estan parlant d’una protesta feminista en contra de la violència de gènere que es tractava de dibuixar amb un guix de terra”. El to ha pujat quan Fernández l’ha titllat de ‘delinqüent’ i Estrada li ha preguntat reiteradament: ‘M’està dient que sóc una delinqüent?’.

L’enganxada ha estat tallada per la moderadora del debat, Ana Pastor, que ha intervingut per acallar-los i demanar ‘que no faltin al respecte’.

La batalla havia estat servida abans quan el candidat de VOX havia titllat de ‘delinqüent’ Laia Estrada, qui respongué qualificant-lo de ‘feixista, homòfob i xenòfob’.

El debat

D’altra banda, el compromís signat pels independentistes per no pactar amb els socialistes després del 14-F no ha acabat amb les acusacions de JxCat dient que ERC vol un tripartit.

La candidata Laura Borràs ha insistit que la seva formació és “la garantia” perquè no hi hagi un tripartit d’esquerres. Per la seva banda, el candidat dels republicans, Pere Aragonès, li ha retret que “s’equivoqui d’adversari: “El meu rival és Illa”, li ha etzibat. El debat ha evidenciat que els partits continuen enrocats en les seves opcions de pactes postelectorals. Al programa, però, ha deixat la independència i la relació Catalunya i Espanya en segon terme. Partits constitucionalistes i independentistes han exhibit les seves propostes de futur.

En concret, el cap de llista de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha assegurat que el 14-F el constitucionalisme ha de superar l’independentisme i poder oferir un executiu que respecti la legalitat espanyola. S’ha referit a Illa i li ha dit que JxCat i ERC s’han de “superar” als comicis i no pas pactar-hi. Des del PPC, Alejandro Fernández ha lamentat que el procés hagi portat a la “radicalització cap a l’esquerra”.

En una intervenció el candidat socialista ha opinat que el canvi ha arribat a Catalunya i que s’ha d’imposar la cohesió i buscar “objectius compartits”. Sobre la declaració unilateral d’independència, Illa ha dit que no se la creuen ni JxCat, ni ERC ni la CUP “perquè no tenen ni la força política ni el reconeixement per fer-la”. El cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, li ha respost que s’ha de produït una “retrobada” entre els “presos polítics” i les seves famílies. Ignacio Garriga (Vox) ha tret pit d’haver estat l’acusació particular del judici de l’1-O i ha demanat abandonar els posicionaments independentistes, rebaixar la despesa de la classe política i centrar els esforços en la lluita contra la delinqüència.

Des de Junts, Laura Borràs, s’ha compromès a treballar pel mandat de l’1-O, mentre que Laia Estrada de la CUP ha parlat d’activar la DUI quan s’arribi al moment idoni. La cap de llista del PDeCat, Àngels Chacón, ha reclamat també l’amnistia i un referèndum d’autodeterminació.

Cop d’efecte d’Àngels Chacón

D’altra banda, la candidata del Pdecat, Àngels Chacón, ha protagonitzat el cop d’efecte de la nit quan en l’anomenat minut d’or, l’exposició final de cada candidat per demanat el vot i resumir les prioritats, ha intervingut en català, amb traducció en àudio en castellà. Tota la resta de candidats, inclosos els independentistes, ho han fet en castellà, que era la llengua del debat en celebrar-se per tota Espanya.

Jaume Garcia – ACN