.

.

TOTS 21

Els torrencs que no van tornar de la seva aventura americana, la divulgació i promoció del patrimoni indià de Torredembarra i la recuperació de la memòria històrica de l’ofici dels boters (tan important a la Torre del segle XIX), conjuntament amb activitats comercials i musicals, són els eixos de la vuitena edició de la Fira d’Indians de Torredembarra que es durà a terme els dies 9 i 10 de setembre al nucli antic de la vila, tal com ha explicat el regidor de Turisme, Jordi Solé, tot reivindicant el ric patrimoni indià de Torredembarra. L’organització va a càrrec de les regidories de Turisme i de Comerç, Indústria i Activitats.

Enguany s’ha reforçat la divulgació històrica sobre els torrencs que van emigrar a Amèrica amb dues accions. En aquest sentit, es repartirà entre el públic assistent amb el títol “L’aventura americana i els torrencs que no van tornar”, un article de l’historiador local Carles Moruno, que ens explica que més enllà dels coneguts indians que van tenir èxit i van tornar amb una important fortuna, una part molt important dels torrencs no es van fer rics i, fins i tot, alguns van morir en el transcurs del viatge. De fet, entre els segles XVIII i XIX uns 600 torrencs van marxar a fer les Amèriques, una de les xifres més altes de tot Catalunya, dels quals uns 400 no van tornar.

A més, l’historiador i docent universitari Genís Puente Pérez oferirà la conferència’Emigració torrenca a Llatinoamèrica (1778-1833)’ que tindrà lloc el dissabte, a les 18 h, a la Sala de Plens. Presentarà l’acte Joaquim Nolla, arxiver i historiador.

L’ofici de boter també té un paper molt destacat en aquesta fira. Cal destacar que el mes de juliol passat es va presentar el llibre ‘L’ofici de boter a Torredembarra, segles XVIII-XX’ de Gabriel Comes i Jordi Suñé, editat per l’Ajuntament , així com l’exposició i l’audiovisual ‘La memòria dels boters’ que també es podrà visitar els dies 9 i 10 de setembre, al pati del Castell, d’11 h a 13.30 h i de 17 h a 20 h, i que ha estat reforçada per aquesta ocasió. A més, el dissabte 9 de setembre, d’11h a 13.30 h, a la plaça del Castell, hi haurà una demostració de l’ofici del boter i el diumenge 10, a les 18 h, al Pati del Castell, tindrà lloc la conferència ‘L’exportació de vi i aiguardent, els boters de Torredembarra’, a càrrec dels historiadors locals Gabriel Comes i Jordi Suñé.

Pel que fa a les visites guiades, en aquesta ocasió es reprèn la visita exclusiva al cementiri municipal per conèixer el llegat indià (dissabte, 9 setembre, 19 h, punt de trobada al Pati del Castell). Les del patrimoni indià tindran lloc dissabte, a les 12.30 h, i diumenge a les 12.30 h i a les 19.15 h.

Les visites guiades tenen un preu de 3 € adults i jubilats i és gratuït per als infants. Inscripcions a: www.turismetorredembarra.cat o el mateix dia de la fira a l’envelat de Turisme. Places limitades. Punt de trobada. Plaça del Castell.

La inauguració de la fira tindrà lloc el dissabte, a les 12 h, al Pati del Castell amb degustació de cafè cubà per als assistents. Aquestes degustacions, fins a exhaurir existències, es repetiran el diumenge, a les 12 h i a les 19 h.

En l’àmbit musical, s’ha programat una cantada d’havaneres amb el grup Veles i Vents (dissabte 9, a les 20.30 h, a la plaça del Castell), un concert i ball de música cubana amb el grup LMK Indomables (diumenge 10, a les 21 h, a la plaça del Castell) i ball de salsa participatiu a la plaça de la Vila durant tot el cap de setmana a càrrec de Salsitxo.

També s’han preparat activitats pensant en els infants: la xocolatada popular gratuïta (dissabte 9, a les 18.30 h, a la plaça de la Vila) i espai d’experimentació i joc lliure (jocs participatius en família, diumenge tot el dia al carrer Ample).

A més, durant tot el cap de setmana hi haurà exposició de productes d’ultramar i mostra d’oficis, degustació de mojitos, mercat d’artesania per tota la fira, vuit dames indianes vestides d’època passejant per la fira. S’obsequiarà amb un barret indià les persones que assisteixin a la fira vestides completament de color blanc. La Fira comptarà amb una cinquantena de parades al nucli antic, des de la plaça del Castell fins a la plaça de la Vila, i diversos comerços de la vila s’hi afegiran.