.

Els capgrossos de Cornudella

Els Capgrossos de Cornudella

Un dels pregons més originals de les nostres comarques s’ha viscut, la nit de divendres, amb els Gegants i els Capgrossos de la vila com a protagonistes d’encetar oficialment la Festa Major de Cornudella de Montsant. Deu elements festius han estat els protagonistes de la lectura coral del pregó, que s’ha basat en un text de l’escriptor cornudellenc Jesús Maria Tibau.

En ell s’establia una conversa entre els cinc gegants i els cinc capgrossos de la vila que han aparegut en diferents balcons i finestres de la façana de l’edifici del consistori per a sorpresa del públic que hi ha assistit. El pregó d’enguany s’havia plantejat com una sorpresa i s’ha mantingut en secret qui en seria el pregoner, de manera que per Cornudella corrien rumors sobre quina persona seria l’escollida. Mai un element festiu havia estat pregoner de les festes.

Els gegants de la vila

Els gegants de la vila

Per mantenir fins l’últim moment el suspens i afavorir l’escenografia, a l’inici del pregó s’han apagat els llums dels fanals dels carrers, de manera que la zona de l’Ajuntament ha restat a les fosques. Aleshores s’ha encès un potent focus des d’un edifici de la vorera contrària a l’edifici consistorial i han començat a aparèixer, en diferents finestres i balcons de l’edifici, els gegants i els nans. El focus els anava donant entrada, mentre cada un d’ells interpretava el seu paper en la lectura coral que Tibau havia preparat.

L’alcalde, Josep Maria Castan, ha apuntat que la idea d’organitzar aquest original pregó coral li rondava pel cap des de feia temps: “Es tractava de retre un homenatge a una colla, la dels gegants i capgrossos, que ha estat durant molts anys portant la bandera de Cornudella arreu del país”.

D’altra banda, els actes de la Festa Major continuaran fins dilluns vinent.