.

.

TOTS 21

Pla detall d’una senyal que restringeix el trànsit en un pas sota via a Cubelles en cas d’inundacions, amb el mateix pas inundat. Foto: ACN

La pluja d’aquesta matinada de dilluns 12 d’agost, ha amenaçat a tot el Tarragonès i especialment al Baix Penedès, on Protecció Civil ha activat el Pla Inuncat. Els Bombers de la Generalitat han rebut 34 avisos en tota la demarcació de Tarragona.

Entre els registres més alts d’aquesta passada matinada destaca Cunit amb 56 litres per metre quadrat, Vilarodona 36, Tarragona 27, Nulles 25 i el Vendrell 24. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu també la possibilitat de superar el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a tot el literal.

Des de l’inici de l’episodi de pluges -cap a la 1h de la matinada- fins les 8 del matí els Bombers han rebut concretament 34 avisos per incidències a causa de la pluja a la demarcació de Tarragona.

La caiguda d’arbres a la via han obligat a Renfe a interrompre la circulació de trens de la R2 entre Sant Vicenç de Calders i Vilanova i la Geltrú durant una estona, i a partir de les vuit del matí, els combois han pogut circular per només una via. La pluja també ha afectat carreteres i l’acumulació de l’aigua a la C-32, entre Sitges i Castelldefels ha deixat dos carrils tallers en sentit Barcelona.
Els avisos han estat per plantes baixes inundades o arbres caiguts. A Calafell també s’han pogut veure contenidors arrossegats per la força de l’aigua, que ha inundat alguns carrers. Un altre servei destacat ha estat a l’N-340 al Vendrell, al punt quilomètric 1.188, on un vehicle ha quedat encallat. De fet, segons trànsit, la via ha quedat tallada en aquest punt des de les 4.19 i fins les 5.50h, quan s’ha restablert la circulació.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins les 8 del matí fins a 395 trucades relacionades amb 264 incidències per la pluja, i majoritàriament (el 42%) del Garraf per inundacions al clavegueram. Els Bombers, per la seva banda, han fet 179 sortides fins primera hora del matí.

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès dos avisos d’hidrologia al Baix Penedès i al Garraf per avisar de l’increment del cabal de les rieres sobretot la riera de la Bisbal al Baix Penedès i la riera de Jafre, Begues, riu Foix, entre altres, al Garraf. Davant d’aquesta situació i Protecció Civil demana extremar les precaucions al litoral i prelitoral, sobretot a les zones de rius i rieres pel risc d’augment sobtat del cabal i recomana evitar passar per zones inundables, també amb cotxe.

Pel que fa a les afectacions al trànsit, s’ha hagut d’activar el pla PAU a la C-32 entre Sitges i Castelldefels per l’acumulació d’aigua a la calçada i s’han tallat dos carrils en sentit Barcelona durant una estona.

Les pluges han alterat també la circulació de trens. La caiguda d’arbres a les vies de Vilanova i la Geltrú ha interromput la circulació entre aquesta població i Sant Vicenç de Calders a primera hora del matí i els trens de la R2 circulen per una sola via entre aquestes dues estacions, amb retards superiors als 30 minuts. Per minimitzar l’afectació, Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera. Els trens regionals i de llarga distància han estat desviats per Vilafranca.

 

ACN