.

D’esquerra a dreta, Glòria Tibau, Àngel Xifré, Mario Basora i Ernest Roigé. Foto: DiariTots21

Els Fons de Transició Nuclear de 2024 no es percebran fins al segon trimestre de 2025 donat els impediments que provoca que no s’hagin aprovat els pressupostos de la Generalitat de 2024 i el Govern estigui funcionant amb pressupostos prorrogats.

La Cambra de Comerç de Reus ha estat protagonista aquest dimarts d’una xerrada informativa protagonitzada per la Generalitat per aclarir dubtes sobre els Fons. Durant la mateixa, el delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha detallat les quanties i els possibles beneficiaris dels ajuts -ajuntaments i empreses- i ha subratllat que de 2023 es rebran 83,5 milions d’euros en comptes de 60 milions inicialment previstos, tot i que la falta de pressupostos de la Generalitat en 2024 provocarà que no es cobrin aquests fins el segon trimestre de 2025.

En 2024 només hi ha aprovats 23 milios d’euros -és el que es va consignar en el pressupost de 2023-, però l’impost nuclear que nodreix els Fons arribarà igualment i se suposa serà similar, per la qual cosa es pot arribar a una xifra similar a la de 2023, uns 83 MEU. Els Fons de Transició Nuclear es nodreix de l’impost a les centrals nuclears, principalment.

Durant la xerrada ha quedat clara la dilatació en el temps que provoca una norma nova com aquesta a l’hora de les tramitacions i la percepció dels ajuts.

8 MEU més per als ajuntaments

D’altra banda, els ajuntaments de l’entorn més proper a les centrals nuclears rebran prop de 8 milions més d’euros que procedeixen d’una part substanciosa dels Fons de Transició Nuclear que anaven destinats a l’empresa sudcoreana ILJIN Materials, que obrirà una fàbrica de components de bateries a Mont-roig del Camp en una de les inversions industrials més importants fetes a Catalunya els darrers anys.

Com sigui que la firma sudcoreana ja ha aconseguit altres aportacions de l’Estat, es reduirà la seva aportació dels Fons de Transició Nuclear dels 12 als dos milions. Bona part de la resta es repartirà entre els municipis ja que així es va decidir en l’òrgan de governança que decideix sobre els Fons.

Així ho ha confirmat aquest dimarts el president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora -membre de l’òrgan de governança- , en la conferència feta per la Generalitat per explicar l’estat de la qüestió d’aquests fons i on també ha intervingut Glòria Tibau, directora territorial del Departament d’Acció Climàtica, i el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Ernest Roigé.

Es tracta dels ajuntaments que formen part de l’anomenat Penta-1, els més propers a la central i que en el cas concret del Baix Camp són Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp i Pratdip. En el total del Penta-1 hi ha 18 municipis, entre Ascó i Vandellòs.

Els Fons de Transició Nuclear tenen com a fi mitigar l’impacte del futur tancament de les nuclears d’Ascó i Vandellòs, que suposarà la pèrdua de 3.000 llocs de treball directes, a banda dels indirectes. Es calcula aportar uns 83 MEU cada any fins que tanquin les centrals, diners destinats a economia productiva, sigui per empreses privades, col.laboracions entre sector públic i privat o directament sector públic.

El primer any -2023- es van beneficiar el ajuntaments, mentre el segon es prima els projectes i no els beneficiaris. En 2023 s’han donat casos com municipis de 700 habitants que percebran 1,5 milions d’euros –Pratdip va aprovar en 2022 un pressupost municipal d’1,8 milions d’euros-, amb la dificultat de veure on els poden destinar aquests enormes fons de manera que acompleixin les bases que la llei fixa.