.

Un dels ous de la tortuga babaua

Un dels ous de la tortuga babaua trobats a l'Arrabassada. Fotos: Mare Terra Fundació Mediterrània

Expectació a la platja de l’Arrabassada un cop s’ha conegut que un exemplar de tortuga babaua ha escollit la platja tarragonina per pondre-hi ni més ni menys que 89 ous. Aquest migdia, un equip de tècnics han recollit la decendència de la tortuga i l’han portat a un lloc idoni, el Parc Natural del Delta de l’Ebre per garantir-ne la supervivència. A Catalunya és la primera vegada que s’ha localitzat un niu, amb tota la seqüència de posta, i que de forma natural ha arribat a les platges.

Cap a un quart de dotze de la nit d’aquest dilluns les persones que es trobaven a la platja de l’Arrabassada es van veure sorpreses per l’arribada d’una tortuga babaua. L’exemplar, que mesura uns 80 centímetres i podria pesar uns 60 quilos, va cavar un clot a la sorra a uns nou metres i mig de distància de l’aigua i hi va realitzar una posta. S’hi va estar aproximadament una hora i, abans de retornar al mar, va tornar a tapar el niu amb sorra. Davant d’aquest fet insòlit a les platges tarragonines i en tractar-se d’una espècie marina amenaçada, la policia local va acordonar una zona d’uns sis metres.

Fins a 89 ous ha post la tortuga

Fins a 89 ous ha post la tortuga

Aquest dimarts al matí, un equip de tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, així com els Agents Rurals, s’han traslladat a aquest punt de l’Arrabassada -molt a prop de la Savinosa- i han estudiat la posta. “Es tracta del primer episodi que tenim ben documentat a Tarragona i el primer que se’n té constància a Catalunya des que la tortuga arriba a la platja i retorna al mar”, ha destacat el tècnic de fauna litoral i marina del Departament, Ricard Gutiérrez.

La tortuga babaua (Caretta caretta) és una espècie protegida i en risc, com ho són l’ós al Pirineu o el linx a Andalusia. Per aquest motiu, els tècnics han estudiat la viabilitat de deixar la posta a Tarragona o de traslladar-la a un lloc segur. Finalment, els científics han acordat retirar els ous -89 en total- i els han introduït en neveres amb la intenció de traslladar-los al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Allà la instal·laran dins d’un espai restringit i vigilat per guardes, i s’espera que les cries neixin cap a finals d’octubre. Gutiérrez ha explicat que s’ha decidit dislocar el niu pel risc d’inundació davant un possible temporal a la tardor, sense oblidar l’acció perjudicial que podria suposar la presència de banyistes i el pas de maquinària.