.

La consellera Anna Simó, a la seva arribada a la URV per l’obertura del FIET obert a la comunitat educativa. Foto: Tots21

“O avancem i ens adaptem a les noves tecnologies i a la intel·ligència artificial, o ens passarà per sobre”. Així de contundent s’ha mostrat aquest dijous la consellera d’Educació de la Generalitat, Anna Simó, en l’obertura de les jornades públiques del Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia (FIET) que aquesta setmana acull la URV. Simó, que ha reconegut que “es va arribar tard” en l’adaptació a altres avenços com l’entrada del mòbil en la vida dels estudiants, diu entendre que la intel·ligència artificial pugui generar “inclús por en alguns professionals”, però “no ens podem posar d’esquena a una tecnologia que ha arribat per quedar-se”.

La màxima responsable educativa catalana ha estat l’encarregada d’obrir el pont que connecta les dues branques del FIET 2024, una part tècnica que durant la primera meitat de la setmana ha reunit fins a 140 experts catalans i internacionals, amb una segona, de caràcter públic, que entre aquest dijous i divendres aportarà la visió dels estudiants, famílies i la comunitat educativa en general a les conclusions finals.

El FIET se celebra des de 2014 amb el suport del Departament d’Educació, té caràcter quinquennal i treballa també a cinc anys vista amb l’objectiu d’anticipar les necessitats educatives a les innovacions tecnològiques que van arribant a la societat. Coordinat des de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, compta amb experts de la pràctica totalitat d’universitats catalanes i enguany s’ha centrat en l’impacte de la digitalització i la intel·ligència artificial en la societat i en l’àmbit educatiu, així com en la recerca d’eines per la reducció de la bretxa digital.

El fòrum ha constat de dos dies de treball tècnic on hi han intervingut figures de rellevància nacional i internacional com ara Rupert Wegerif, professor de la Universitat de Cambridge i expert en teoria i psicologia educativa, així com en l’educació amb tecnologia.

També s’ha comptat amb experts en ètica i intel·ligència artificial com Robert Rallo Moya, director de la Divisió d’Informàtica Avançada, Matemàtiques i Dades del Laboratori Nacional del Nord-oest del Pacífic dels Estats Units; Marta Garcia-Matos, responsable de la línia de matemàtiques i computació d’EduCaixa de la Fundació La Caixa; Albert Sabater Coll, director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de CatalunyaCarles Sierra, director de l’Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial del CSIC i president de l’Associació Europea d’Intel·ligència Artificial, o Cristòbal Cobo Romaní, especialista sènior en educació al Banc Mundial.

Mercè Gisbert, amb la consellera Simó, el rector de la URV, Josep Pallarès, i els responsables de Pedagogia de la URV. Foto: Tots21

Parla la comunitat educativa i els estudiants

Les dues darreres jornades del fòrum s’han obert a la comunitat educativa amb l’objectiu d’aprofundir en tres eixos sobre els quals han treballat els experts: el procés educatiu en contextos digitals, els processos d’integració i transferència de la recerca i la innovació en tecnologia educativa i la ciutadania digital responsable. Prop de 450 alumnes i professors s’han inscrit en les jornades.

Com a novetat, aquest divendres els experts escoltaran de primera mà com veuen els joves estudiants de diverses edats les propostes treballades aquesta setmana, amb un debat conjunt on els estudiants tindran l’oportunitat de prendre la paraula. “Fa anys que debatem el paper que ha de tenir la tecnologia a les aules i encara ningú els ha preguntat directament què en pensen ells, i ja toca”, explicava Mercè Gisbert, catedràtica en Tecnologia Educativa i coordinadora general del FIET.

Abans de la lectura de les conclusions, aquest divendres es lliuraran els premis que el fòrum ha creat per tal de reconèixer els millors projectes d’innovació pedagògica amb tecnologies digitals dels centres educatius catalans. Per una banda, hi ha el premi FIET Centres Transformadors, per donar visibilitat i reconèixer els centres educatius que poden ser referents, i, per l’altra, el premi FIET Jove per distingir les pràctiques que el professorat duu a terme amb la participació de l’alumnat de primària i secundària.