.

D’esquerra a dreta, Saül Garreta, Andrea Mazzanti i Marc Roca. Foto: Cedida

El Port de Tarragona vol crear un ‘Silicon Valley’ de l’economia blava a partir d’un acord que han signat APPORTT i el Nàutic per l’arribada d’empreses del sector de l’anomenada economia blava.

El president del Port, Saül Garreta, ha explicat avui que l’Autoritat Portuària ha fet de “facilitador de l’acord”, de manera que sigui tot un èxit.”El Nàutic fa anys necessita una reactivació, amb un oci nocturn obsolet de manera que cal que ens reinventem. El nou caire és al voltant de l’economia blava”, ha destacat en la presentació pública del conveni .

Gastronomia, anella blava, nous combustibles, drons, un projecte per detectar olors potencialment periolloses,… en això es concretarà l’aposta del Nàutic i APPORTT, assentada en la col.laboració público-privada.  “Crec que ho hem aconseguit de manera exemplar, assolint molts llocs de treball i lluitant contra el canvi climàtic, donant exemple des de Tarragona que les coses es poden fer d’una altra manera”, ha continuat Garreta.

“Es tracta d’aconseguir un Silicon Valley de l’economia blava, sent una referència al Camp de Tarragpna i al país”. Perquè tingui èxit “cal obrir el projecte a les cambres de comerç, consells comarcals, ajuntaments i Diputació”,ha destacat als eu torn el gerent d’APPORTT, Marc Roca.

Amb l’acord, d’un any de durada i que arrencaria dintre d’uns mesos, el Port Esportiu cedeix la comercialització de 14 locals comercials de les seves instal·lacions per captar empreses relacionades amb l’economia blava. L’objectiu d’aquest acord signat per part del president d’APPORTT, Joan Oriol, i el representant legal de Nàutic de Tarragona SA, Xavier Potente, és revitalitzar l’activitat econòmica i social del Port Esportiu apostant per atraure talent i empreses de sectors econòmics innovadors, tant locals com internacionals, aprofitant l’atractiu del clima, l’entorn i les condicions d’implantació que ofereixen els espais lliures del Port Esportiu de Tarragona.


Altres notícies:


Així, es posa a disposició del mercat 14 locals d’entre 100 i 350 m2, que sumen una superfície total de 2474,55 m2, i afegeix una peça més al “Blue Innovation Hub” impulsat pel Port de Tarragona, APPORTT i StartSud Studio, per facilitar la implantació d’empreses, startups i projectes innovadors en l’entorn portuari posant el un focus en l’activitat econòmica d’economia blava.

L’economia Blava engloba totes les activitats econòmiques que es desenvolupen en el medi marí o que utilitzen els seus recursos, d’una manera sostenible, neta i responsable. Aquest sector econòmic dóna l’oportunitat d’atraure talent i empresa en una àmplia gamma d’activitats que van des de la pesca, passant per les energies renovables, turisme, transport marítim, biotecnologia, gestió de residus, generació combustibles nets, i formació, dins d’un gran etcètera. “El Port Esportiu s’obre així a noves activitats compatibles amb les ja existents que
ja presenten un ventall ampli d’activitats nàutiques, esportives, de restauració i de lleure”, ha explicat Andrea Mazzanti, presidenta del Club Nàutic de Tarragona.

Els objectius d’aquest acord APPORTT-Nàutic és aprofitar l’impuls i la inèrcia resultant creada els últims mesos des de l’Autoritat Portuària de Tarragona amb una aposta inequívoca per impulsar projectes d’implantació d’energies renovables i de descarbonització de l’activitat portuària englobats dins d’una economia blava.

A més, aquest futur ecosistema d’empreses innovadores pretén animar a les empreses concessionàries del Port a impulsar projectes d’implantació d’energies renovables, de descarbonització i de digitalització per millorar l’eficiència econòmica i sostenibles dels serveis portuaris.

Gràcies a la signatura d’aquest conveni marc amb Nàutic de Tarragona, APPORTT liderarà aquest projecte, que es vol innovador. En paraules del seu gerent, Marc Roca, “APPORTT és conscient de la responsabilitat que comporta el projecte, i vetllarà per continuar contribuint perquè el Port de Tarragona, i la zona de Tarragona per extensió, esdevinguin un espai de referència cabdal de l’economia blava”.

En aquest sentit, APPORTT realitzarà una convocatòria pública a empreses, emprenedors, i entitats de caire comercial, que treballin en els sectors de l’economia blava, l’energia i la descarbonització d’una forma genèrica.

El projecte de locals d’economia blava disposarà d’una web única a través de la qual es podrà enllaçar amb les webs dels promotors, si així es desitja. Aquesta web tindrà tota la informació per als interessats a participar en l’ecosistema d’empreses (contacte, lloguers, condicions, ofertes, etc.).

Per tal de garantir un ecosistema innovador, complementari i sostenible, es demanarà que els projectes, empreses o entitats interessades en establir-s’hi, presentin un informe justificatiu on s’expliqui de quina manera es relacionen amb l’economia blava.

Sobre els negocis existents, Garreta ha informat que l’equip jurídic “ha donat les màximes garanties de l’acord público-privat i d’acord amb l’Ajuntament de Tarragona”. Sobre la renovació del Port Esportiu, Mazzanti ha destacat que s’està acabant la segona fase. Quedava la tercera fase, amb l’enderroc de l’edifici perpendicular al passeig, però ara s’està replantejant mantenir-lo i redefinir-lo degut al nou acord. Sobre els locals actuals -2 o 3 de motos aquàtiques, que només el poden ocupar fins al març de 2025- i els locals restauració -que són  7-, “tots coneixen el projecte i es quedarien els locals paral.lels al passeig, podent continuar la seva activitat”, han subratllat fonts d‘APPORTT.