.

.

TOTS 21

Una imatge de camions al moll de Castella. Foto: Cedida

Una imatge de camions al moll de Castella. Foto: Cedida

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, el director general de l’APT, Ramón García, i la directora d’Operacions Portuàries, Núria Obiols, es va reunir ahir amb representants de les 5 empreses estibadores que operen a Tarragona i amb el representant d’ASFAC per a tractar la situació actual de congestió del Port de Tarragona i la preocupació pel possible risc de desproveïment de la cadena de subministrament de blat i soia per a l’elaboració de pinsos animals.
El president de l’APT va recordar a les parts “el compromís ferm amb el posicionament i la competitivitat del Port de Tarragona i la seva predisposició per a trobar solucions a curt termini per als reptes de càrrega i descàrrega de final d’any” que empreses i representació social dels estibadors van manifestar en una reunió.

Garreta va assegurar que, “des d’una posició neutral i des d’una actitud mediadora, alhora que proactiva i exigent, l’APT treballarà per a garantir la cadena de subministrament desenvolupant totes les gestions necessàries per a donar major prioritat de descàrrega als vaixells carregats amb blat i amb soia”. Al mateix temps, el president del Port de Tarragona ha instat les empreses estibadores a prendre mesures extraordinàries necessàries per a descongestionar els molls de Tarragona.

Per part seva, les empreses van explicar que “ja havien advertit que, malgrat haver reforçat els seus serveis, les mesures adoptades serien insuficients” i que “estaven disposades a posar altres accions en marxa, però fins ara no s’ha pogut avançar més”, entre elles la incorporació de 19 treballadors homologats per a poder operar en vaixell i el reforç puntual de treballadors d’empreses temporals destinats a tasques auxiliars.

Totes dues parts van coincidir que en les pròximes setmanes es podrà recuperar un major ritme de descàrrega que permetrà accelerar la descongestió dels molls de Tarragona i assegurar més si cap el subministrament de cereals al hinterland del Port de Tarragona.

Previsions de blat i soia
La mala collita de cereals d’enguany a Espanya i França, l’agressió russa a Ucraïna (principal exportador mundial) i la crisi energètica han obligat a importar major quantitat de cereals que al 2021 i ha augmentat en un 25% l’arribada d’agroalimentaris al Port de Tarragona respecte de l’any passat.

Avui dia, els magatzems del Port de Tarragona compten amb més de 580.000 tones de cereals, dels quals 40.000 tones són de blat i altres 40.000 són de farina de soia. També en aquests moments, el Port presenta una ocupació gairebé total dels seus molls amb 20 vaixells atracats, la meitat d’ells carregats amb productes alimentaris. Mentre altres 20 vaixells esperen fondejats que s’alliberin espais a l’interior del port per a descarregar les seves mercaderies, entre aquests vaixells ancorats davant la costa tarragonina hi ha 10 vaixells carregats amb cereals i altres productes agroalimentaris.

Segons les dades de l’APT, als molls d’Aragó, Navarra i Castella estan en procés de descàrrega 4 vaixells carregats de blat que en conjunt sumen 200.670 tones d’aquest cereal. Altres 4 vaixells estan sent descarregats amb altres productes agroalimentaris (majoritàriament blat de moro) una càrrega que suma 232.900 tones. En zona de fondeig, altres tres vaixells sumen altres 76.000 tones de blat; quatre vaixells més transporten 192.600 tones de blat de moro, i altres 3 embarcacions, una amb 26.000 tones de farina de soia i dues amb 34.000 tones de polpa de remolatxa i sègol. A més, a partir del 8 de gener, s’espera l’arribada de 2 vaixells més amb farina de soia.