.

L'alcaldessa Mercè Dalmau, acompanyada de Daniel Milan, que assumirà les funcions de Llobet. Foto: JM.Salvat

L'alcaldessa Mercè Dalmau, acompanyada de Daniel Milan, que assumirà les funcions de Llobet. Foto: JM.Salvat

El darrer plenari de l’estiu de Cambrils ha servit per tancar una pàgina fosca en la política municipal. Aquest dimarts, el ple ha donat compte del decret d’alcaldia que fa efectiu el cessament immediat de Ramon Llobet “de totes les seves responsabilitats de govern”. Número u a les llistes d’Unió Democràtica a Cambrils i, fins al setembre passat, també número dos del govern encapçalat per Dalmau, l’alcaldessa ha forçat la dimissió de Llobet després de confessar que havia robat 92.000 euros de les arques públiques.

“És un fet detestable perquè es va apropiar de 92.000 euros de tots els cambrilencs. No es tolerarà cap actuació corrupta en aquest ajuntament i tindrem tolerància zero amb qualsevol episodi de corrupció. Per això, tan bon punt vam tenir provat que Llobet havia actuat malament li vam demanar que tornés els diners, la seva dimissió i vam portar el cas a judici i al tribunal de comptes”. L’alcaldessa Mercè Dalmau ha resumit amb aquestes paraules els motius del cessament del ja exregidor d’Hisenda i Personal –funcions que ha passat a assumir l’independent i membre del govern, Daniel Milan.

En el torn de rèplica, l’oposició ha subscrit el missatge de “tolerància zero” contra la corrupció. Amb tot, tant des dels grups municipals del PSC, com Nou Moviment Cambrils (NMC) i el regidor no adscrit Daniel Pallejà, han exigit “més responsabilitats al govern”. Pel portaveu de NMC, Oliver Klein, “cal una major responsabilitat que no únicament la dimissió de Llobet perquè la mateixa alcaldessa és la presidenta d’EPEL Ingesol avalant els pagaments desviats pel regidor ara cessat”. A més, ha afegit Klein, “és un error haver fet funcionar EPEL Ingesol durant sis mesos sense un gerent i això també és responsabilitat de Dalmau”.

Pels socialistes ha pres el torn de paraula Anna López, la nova portaveu del grup municipal, en substitució de Robert Benaiges arran de les discrepàncies internes entre l’aparell local del PSC i l’exalcalde. López ha acusat el govenr de “no saber diferenciar el tècnic i el polític” amb la figura de Llobet, com a responsable de Personal, Hisenda i vicepresident d’EPEL Ingesol. Uns fets que, segons López, són imputables a una “deficiència de control”.

En la mateixa línia, el regidor no adscrit Daniel Pallejà, s’ha qüestionat si “Llobet ens ha enganyat més enllà dels 92.000 euros”. I és que, tal i com ha descrit, “ara sabem que familiars de Llobet s’han beneficiat d’adjudiacions de l’Ajuntament”. Pallejà també ha lamentat la simplificació en els sistems de control “amb una firma única per avalar els pagaments i que permet que passin aquest tipus de coses”.

Per últim, l’interventor del municipi s’ha volgut treure qualsevol responsabilitat en el cas Llobet –motiu pel qual Benaiges l’ha acusat de “voler fer política”–. En aquesta línia, l’interventor ha argumentat que “una cosa és l’Ajuntament i una altra són les empreses municipals”, donant a entendre que no era coneixedor dels números d’EPEL Ingesol.

Joan Marc Salvat