.

.

TOTS 21

El hall del Teatre Tarragona s’ha omplert a vesar per la presentació del llibre ‘Els Jocs Viscuts’. Foto: David Aymerich.

Ja és una realitat a l’abast de tothom el llibre Els Jocs Viscuts, una obra literària del periodista esportiu cambrilenc Francesc Joan i Matas (Diari de Taragona) que, en un seguiment exhaustiu des dels Jocs Mediterranis de Barcelona 1955, ha pogut teixir un recull de vivències en primera persona i amb noms i cognoms dels 49 esportistes de casa nostra que han participat amb èxit al llarg d’aquests més de cinquanta anys en l’esdeveniment esportiu mediterrani per excel·lència amb la fita d’haver aconseguit un total de 52 medalles.

Una victòria aclaparadora protagonitzada pel nadador reusenc Santi Esteva, conqueridor de 12 medalles en tan sols dues edicions en què va participar, la meitat de les quals van ser d’or. Un cop, l’exalcalde de Tarragna, Joan Miquel Nadal -exnedador- va dir que Esteva va ser el millor nedador d’esquena de la història. Altres noms destacats han estat el de Marta Gens, exjugadora de voleibol, natal del Morell; o Josep Mª Plana, tarragoní i ex-remer del Club Nàutic de Tarragona. Tots ells presents a la presentació d’un llibre, en la qual han pres la paraula i han compartit protagonisme l’editor Manuel Rivera (Silva) i l’alcalde Ballesteros.

El llibre relata en primera persona les experiències dels 49 tarragonins que han participat en els Jocs Mediterranis des del 1955. Foto: David Aymerich.Uns esportistes de luxe que han pogut ser presents en l’acte de presentació d’un llibre que servirà per deixar per la posteritat les seves fites i la seva memòria com a tarragonins que van participar en uns Jocs Mediterranis anteriors als divuitens que vivim actualment. En tot cas, “feina d’hemeroteca”, ha destacat el seu autor, Francesc Joan i Matas, per crear una edició “ de persones per començar a gaudir”, ha afegit Rivera.

Una tasca de recerca, la de l’autor, de la qual han sortit protagonistes diversos amb esports predominants com el rem (19 participants històrics), l’atletisme (7 participants), la natació (6), el voleibol (6), el tir (3) i modalitats individuals com el bàsquet, el tennis, l’esgrima o l’hoquei patins. El llibre també aporta fotografies dels esportistes esmentats, així com un ordre de capítols que comença a l’actualitat –s’anomena les esportistes Sònia Franquet i Berta Castells (medallista a Mersin 2013) en primer lloc– i finalitza amb els esportistes mítics tarragonins.

El seu autor, Francesc Joan, ha augurat uns molts bons XVIII Jocs Mediterranis i ha desitjat sort als tarragonins participants. Foto: David Aymerich.

Així doncs, Els Jocs Viscuts ja forma part del llegat dels Jocs i, segons Josep Fèlix Ballesteros, “el més bonic d’aquest llibre és que ho expliquen els mateixos protagonistes”, un volum “rigorós i extensiu”. A més, l’alcalde ha destacat que aquesta creació “se suma a la memòria col·lectiva” de Tarragona 2018, un esdeveniment d’un territori “que té moltes coses a oferir” i que ha aconseguit que les seus que no són Tarragona “no siguin subseus, sinó seus també” d’uns Jocs que ja són a tocar.

David Aymerich