.

El nebot de la Núria López, cuinera de Mas Enric assassinada, en el vídeo de Tik Tok. Foto: Cedida

El passat 13 de març Núria López, una treballadora de 46 anys del Centre d’Iniciatives per la Reinserció (CIRE) del Centre Penitenciari de Mas Enric, al Catllar, moria a ganivetades a mans d’un reclús que posteriorment es va suïcidar. La víctima era cuinera i el seu assassí era un reclús condemnat, precisament, per matar a ganivetades una dona. Malgrat els seus antecedents violents i la condemna, el reclús treballava a la cuina i tenia accés a ganivets i a tota mena d’estris potencialment mortals, un fet que els sindicats de treballadors de presons no entenen i que el departament de Justícia justifica assegurant que cap dels informes del pres indicava la seva perillositat.

És enmig de la tensió laboral que des de fa dos mesos envolta les presons catalanes, així com de les peticions de justícia i de solucions per part dels familiars de la Núria i dels professionals penitenciaris, que aquest divendres s’ha organitzat davant l’antiga presó Model de Barcelona una concentració en record de la Núria López.

 

Per tot plegat, arran de l’impacte de la seva pèrdua, el nebot de la Núria ha volgut demanar suport a la iniciativa a través de les xarxes socials i ho ha fet amb un emotiu vídeo a Tik Tok. En el vídeo, de fet, és la víctima la que “parla” i ho fa “a través” del cos del seu nebot, demanant suport a les iniciatives dels funcionaris de presons per reclamar una justícia “que jo ja no podré tenir”. En la gravació es culpa els polítics i les seves decisions de l’assassinat i es demana suport per fer arribar la seva veu. La gravació exigeix els polítics “moure’s” i ser “responsables” per respondre a les necessitats dels “servidors públics” que treballen als centres penitenciaris.


Altres notícies:


La mort de la Núria ha marcat un abans i un després en les relacions entre els funcionaris de presons i el Govern de la Generalitat, donat que els primers acusen els polítics de “bonisme” i de voler fer avançar més de pressa les iniciatives de reinserció que no pas de dotar de recursos i de personal les presons catalanes.

De fet, la primera mesura que van exigir els funcionaris de presons va ser la dimissió de Gemma Ubasart, consellera de Justícia, acompanyada d’un plec de condicions laborals, algunes de les quals van ser acceptades, però no les que es consideren bàsiques: ser considerats agents de l’ordre i poder disposar d’eines defensives com esprais de defensa o tasers.

Aquesta és la clau de la concentració d’aquest divendres en record a la Núria, on es critica especialment consellera Ubasart. Els sindicats asseguren que “el sentiment de la plantilla no s’ha apaivagat en els últims dos mesos, més aviat al contrari, s’ha reforçat i ha continuat… a un cos totalment ignorat, humiliat i menystingut des de fa anys, però amb especial èmfasi en l’etapa Ubasart“. Els funcionaris acusen la consellera de “menyspreu continu fins i tot en els pitjors moments de la nostra història, el primer assassinat d’una treballadora a mans d’un intern”.

Cartell de la concentració d’aquest divendres a Barcelona. Foto: Cedida

La concentració davant l’antiga presó Model de Barcelona està prevista per aquest divendres, dia 10 de maig a les 11.00 h.