TOTS 21

Un moment de la inauguració de l’exosició. Foto: Cedida

Tarragona rendenix tribut a un dels seus fills més il.lustres, d’una grandària que ha estat comparada a la de Gaudí. El Col.legi d’Arquitectes de Catalunya li ret una exposició de dibuixos, potser la faceta més valorada de l’arquitecte tarragoní. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha assistit aquesta tarda a l’acte d’inauguració de l’exposició, que duu per títol ‘Jujol i el dibuix’.

Durant l’acte s’ha fet una presentació a càrrec del comissari de la mostra, Roger Subirà, del president del Col·legi, Joan Tous, i del fill de Josep Maria Jujol i finalment l’alcalde. Seguidament l’artista i coneixedor de l’obra de Jujol, Perejaume, ha pronunciat una conferència.

Durant la presentació, l’alcalde ha expressat la seva admiració per l’arquitecte -considerat per uns modernista i negat per altres-, i ha celebrat “que puguem gaudir d’obres seves al territori”. També ha manifestat la voluntat de l’Ajuntament i altres administracions “perquè es treballi per fer realitat l’Arxiu Jujol a la ciutat”.

La mostra presenta prop d’una setantena de dibuixos originals de Jujol, un bon nombre dels quals surten per primer lloc a la llum pública. Podem dir que, per primera vegada, es tracta d’una mostra àmplia de dibuixos de l’arquitecte Jujol, a la seva terra natal. L’exposició es podrà visitar fins al 17 d’abril de 2020.

Aquesta exposició és una reflexió sobre els dibuixos de Josep Maria Jujol a través de quatre arguments: el dibuix com a procés d’aprenentatge, el dibuix del paisatge, especialment del Camp de Tarragona, com a mitjà per a conèixer la realitat, el dibuix casual o distret i el dibuix com a procés de projecte. Aquesta estructura ens permet mostrar alguns dels dibuixos del seu fons que normalment no surten a la llum pública.