.

Rubén Viñuales, en imatge d’arxiu. Foto: Tjerk Van der Meulen

Després que l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, anunciés aquesta setmana que l’Ajuntament està a punt d’entrar en fallida, el govern municipal ha fet ja les primeres propostes per solucionar la situació: apujar l’IBI un 20%. Així ho ha explicat als diferents grups municipals de l’Ajuntament.

L’IBI és una de les principals fonts d’ingressos de l’Ajuntament de Tarragona i és per això que ara valora l’opció d’augmentar-ne el tipus impositiu, passant del 0,953%, fins a l’1,143%.

Una segona mesura proposada pel govern Viñuales és la derogació de la bonificació per la instal·lació de plaques solars. El govern municipal calcula que amb aquestes dues mesures es poden incrementar els ingressos en 9,9 milions d’euros.

Aquestes, però, no són les úniques mesures que proposa el govern. Una altra: les places d’aparcament gratuïtes de l’entorn de Joan XXIII i la Vall de l’Arrabassada (3.400 en total) podrien passar a ser de pagament. Viñuales també planteja augmentar el preu de la zona blava i verda i els aparcaments subterranis en un 20%. També s’estudia la possibilitat de fer pagar per estacionar a les platges entre juny i setembre.

Els socialistes també plantegen aconseguir diners a través d’eliminar els abonaments de l’EMT ordinaris i per a empadronats, mantenint els dels pensionistes i jubilats. D’aquesta manera, només es podrien comprar els de l’ATM Camp de Tarragona.

La reacció de l’oposició

La solució de Viñuales ja està en mans dels diferents grups municipals, que no han rebut la notícia amb bona cara. Des del Partit Popular, la seva portaveu, Maria Mercè Martorell, considera que hi ha altres formes d’obtenir ingressos sense haver d’apujar els impostos a la ciutadania encara més. La portaveu del grup municipal del PP considera que no es pot penalitzar els ciutadans amb més càrrega fiscal. La popular continua defensant la congelació o baixada dels impostos quan sigui possible i aplicar altres fórmules per fer front a la preocupant salut econòmica del consistori.

Per la seva banda, el grup d’En Comú Podem creu que “el relat apocalíptic del govern és desmesurat i parlar de fallida és irresponsable perquè posa a la ciutat en el punt de mira mediàtic i genera confusió en la ciutadania”. A més, pensen que la proposta és una càrrega impositiva que no apunta cap a la redistribució de la riquesa, ni transició ecològica. Consideren abusiu l’increment del 20% de l’IBI i es posicionen rotundament en contra del canvi de tarifació dels abonaments d’autobús. La proposta del govern contempla eliminar les tarifes municipals i adherir-se a les tarifes de l’ATM, un canvi que implicaria duplicar els preus dels abonaments. Per als comuns, “cal trobar una solució definitiva a l’equilibri inestable de les finances municipals per no continuar carregant tot el pes de la mala planificació dels darrers 15 anys en els ciutadans i ciutadanes de Tarragona”.

Maria Roig (ERC): ‘L’Ajuntament no està en fallida’

Altrament, ERC considera que “l’Ajuntament de Tarragona no està en fallida i dir que sí és ser molt alarmista i irresponsable”, així de contundent s’ha mostrat la portaveu del Grup Municipal d’ERC davant les paraules de l’alcalde, Rubén Viñuales. La republicana considera que “no és cert” i que ara “el que cal és que s’enfrontin a aquesta situació que no és nova, ja la coneixien en campanya quan prometien que el bitllet de bus seria gratuït, entre altres mesures que sabien que eren impossibles de portar a terme amb els comptes reals del consistori”.

Roig lamenta que les declaracions de l’alcalde “fan molt de mal” a la ciutat perquè poden provocar que les empreses siguin reticents a presentar-se a concursos públics de l’Ajuntament. “El problema econòmic fa anys que s’arrossega, la situació no és bona, l’any passat faltaven 15 milions d’euros, és un problema estructural que requereix un full de ruta clar i sobretot molt bona gestió”, ha destacat.

La mateixa portaveu ha apuntat que la consellera Isabel Mascaró va assegurar ahir, en una tertúlia política, que no perillaven els sous, per exemple, dels treballadors de l’Ajuntament i per tant, “si hi ha partides que no perillen, és que realment no s’estan en fallida”. En aquest sentit, recorda que “el govern actual parlava de turisme, talent i tecnologia. Com pensen atraure empreses i professionals, si estàs dient als quatre vents que estàs en fallida?”.

 

V.Tapias