.

Ballesteros i Ferrando han visitat aquest matí el joier Joan Serramià al seu taller. Foto: Ajuntament de Tarragona

Les sis figures del carilló del Mercat Central de Tarragona ja estan llestes. Resta acabar-les de pintar, ja que s’han d’enviar tots els elements a Madrid per a encaixar-les al mecanisme del carrusel d’autòmats. Aquest procés acabarà de definir la separació entre eixos i els moviments particulars de cada figura. Quan això estigui finalitzat, tornaran cap a Tarragona i es donaran els últims retocs de pintura. Serà en aquest moment quan els tarragonins podran conèixer les figures. Si tot funciona com un rellotge, i d’exemples de precisió suïssa n’hi han pocs, està previst que per Santa Tecla estiguin exposades al públic un dia.

Les figures tindran la tridimensionalitat i l’alçada màxima que permeti l’espai on aniran instal·lades, que és de 100 cm i l’amplada de 30 cm aproximadament. Fotos: Ajuntament de Tarragona

La presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, ha explicat en una roda de premsa convocada aquest dimarts al taller de l’artista que està elaborant les obres, el joier Joan Serramià, que “els tarragonins podran fer-se la foto amb el carilló. Serà un dia especial on tothom podrà gaudir d’aquesta experiència que no es podrà tornar a repetir”. El programa és, per un cop, sorprenentment puntual amb les declaracions públiques dutes a terme pels responsables polítics sobre aquest tema. El passat mes de maig, Ferrando va creuar els dits al deixar caure que la intenció de l’equip de govern era que les imatges del carilló es poguessin contemplar durant les Festes de Santa Tecla.

Per la seva banda, Serramià ha remarcat que “és una feina molt maca, estic il·lusionat pel que representa”. Finalment, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha assegurat que l’encàrrec a l’artista tarragoní “és una manera d’agrair-li la seva implicació que sempre ha tingut sempre a la ciutat”.

La construcció de carilló és un procés totalment artesanal i meticulós on intervenen diverses mans. Recordem que cal destacar les tasques de:

  • Empresa especialitzada en carrusels per a la realització del sistema mecànic i de moviment mitjançant plataformes.
  • Empresa especialitzada per a la realització del sistema electrònic, sistema de control, programació i so de rellotges tipus carilló.
  • Serralleria per a la realització del sistema de tancament exterior de la façana, amb l’obertura amb portes. Aquest, ja es dóna per finalitzat. Durant aquestes últimes setmanes s’ha treballat en la façana del mercat.
  • Artístic per al disseny i modelació de figures del Seguici Popular. Aquesta és precisament la tasca que està realitzant l’artista Serramià. Pintar les figures serà el darrer pas de tot.
  • Les figures tindran la tridimensionalitat i l’alçada màxima que permeti l’espai on aniran instal·lades, que és de 100 cm i l’amplada de 30 cm aproximadament.
  • Les figures tindran dos moviments, el longitudinal i el rotacional: Moviment  longitudinal al llarg d’una circumferència que estarà a sobre de la plataforma de subjecció que sortirà de dins la façana del Mercat en sentit horitzontal i que es tornarà a amagar de nou. Moviment rotacional, que serà a partir del mateix eix de la figura.

L’escena que representarà el carrilló s’iniciarà a les 12 del migdia. En aquest moment s’obriran dues portes de l’actual façana per sota de l’esfera del rellotge i deixaran sortir una plataforma rectangular amb una base circular a sobre, que serà la base de rotació longitudinal de les figures.

El primer a sortir serà el Nano capità, ja que la seva mida li permet passar per sota l’esfera en el desplaçament horitzontal. Posteriorment aniran desfilant, l’Àliga, el Gegant, la Geganta, la Negrita i finalment el Lleó, que per la seva grandària, com també passa amb el Nano Capità, ha de poder passar per sota l’esfera. El moviment anirà acompanyat de la melodia del pasdoble “Amparito Roca”, peça emblemàtica i protagonista musical de la nostra festa major de Santa Tecla.

Un cop rotades dues vegades les figures, la plataforma es tornarà a amagar i les portes en tancaran fins a les 12 hores de l’endemà.