.

Imatge de la recepció oficial de les obres de la plaça Corsini. El ministeri de Foment s’ha fet càrrec de la inversió total, que ha pujat a 400.000 euros.

Punt i final a les obres de la plaça Corsini amb la visita a Tarragona aquest divendres del secretari general d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, que ha pogut veure de primera mà en què s’han gastat els 400.000 euros destinats pel Ministeri de Foment a pagar-ne íntegrament la seva remodelació. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha estat l’encarregat de recepcionar finalment el projecte, que està ara a l’espera només de la retirada de la caseta d’Endesa i instal·lació del mobiliari urbà i la font, i ha aprofitat per anunciar que aquest espai recuperat per la ciutadania després d’anys i panys d’acollir els paradistes del Mercat Central acollirà enguany “la revetlla de Sant Joan”.

Alhora, ha afegit que els marxants que actualment es troben ubicats a la Rambla Nova es traslladaran “a finals de juny o principis de juliol” a una plaça que van abandonar amb el compromís de tornar-hi un cop retornada la normalitat. Coneixedor de les veus que a hores d’ara revindiquen quedar-se on estan, Ballesteros ha estat molt clar: “Això està fora de discusió. Vindran cap aquí perquè és l’acord al que vam arribar quan es van posar a la Rambla. S’hi van comprometre ells, ho demana la ciutadania i ho demana l’entorn del Mercat”.

Ballesteros ha agraït al secretari d’Estat “l’aportació, lleialtat i el treball conjunt” amb Foment per fer realitat “unes obres que per a nosaltres son fonamentals. Arrodoneix una inversió molt potent que farà de locomotora del comerç de proximitat de la nostra ciutat”. A l’alcalde no li han caigut els anells a l’hora de reconèixer que “sense ajuts com aquests no hauria estat possible acabar un projecte que, en el seu conjunt, ha suposat un esforç de 47 milions d’euros”. O dit d’una altra manera, “la inversió més gran feta per l’erari públic municipal en tota la seva història”.

Per la seva banda, Gómez-Pomar ha expressat la satisfacció de Foment per haver col·laborat en la recuperació de la plaça en el marc del Programa de Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic, que consisteix en el finançament d’obres rellevants de rehabilitació del patrimoni arquitectònic espanyol amb els pressupostos propis del Ministeri. En aquests casos Foment finança les obres i exerceix com a òrgan de contractació de les mateixes. “Són més coneguts els projectes finançats per l’1% Cultural -explicava el secretari d’Estat- però en aquest cas hi ha una concurrència competitiva. Per això, aquest altre programa ens permet seleccionar accions i dur-les a terme tenint en compte la importància i la trascendència” de l’actuació.

El rellotge carrilló s’estrenarà “durant les festes de Santa Tecla” 

La cita era el millor moment per conèixer com es troba d’avançat el projecte del rellotge carrilló que s’ha d’instal·lar a la façana del Mercat. Aquest element distintiu que es vol sigui atractiu turístic constarà d’un carrusel musical amb sis figures del Seguici Popular modelades amb fibra de vidre pel joier Joan Serramià: l’Àliga (anirà coberta d’una capa de llautó i pàtina), el Lleó (cobert d’una capa de bronze i pàtina), la Negrita (policromada), el Gegant Moro (policromat), la Geganta Vella (policromada) i el Nano Capità (policromat). La consellera responsable d’Espimsa, Elvira Ferrando, ha explicat que “dues de les figures es troben ja acabades i si seguim a aquest ritme”, i amb l’advertència prèvia de no fixar en pedra les dates “perquè poden sortir mil problemes tècnics, ens faria molta il·lusió que es puguès inaugurar el dia de Santa Tecla tal com vam dir. L’artista ens diu que sí que és possible que estigui acabat per llavors, però també que si no ho tinguès llest el dia 23 que l’entenguèssim perquè al capdavall és una obra d’art. La intenció en tot cas seria inaugurar-lo durant les festes de Santa Tecla”, assenyalava Ferrando.

J.S.