.

Una ambulància estacionada a l’àrea d’Urgències de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.. Foto: Roger Segura

Dos homes van morir dissabte a Tarragona per un cop de calor, segons ha informat aquest dilluns Protecció Civil. El primer cas es tracta d’un pacient, indocumentat i que continua pendent d’identificar, que va ser trobat dijous en un carrer de Constantí i que va ingressar a l’UCI de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on va acabar morint dissabte. La segona víctima és un home d’uns 60 anys, que també anava indocumentat, que va ingressar a l’Hospital Joan XXIII en estat molt crític i que va acabar morint la mateixa tarda de dissabte. El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha informat que dissabte va ser el dia en què es van assolir les temperatures màximes més extremes d’aquest episodi d’onada de calor, amb una temperatura de fins a 39,9 graus a Tarragona. Amb aquestes, ja són tres les víctimes mortals per l’onada de calor, després que divendres morís un home a Barcelona que va ingressar en estat crític a l’Hospital Clínic.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor que afecta tot el territori excepte les comarques del Pirineu. Es preveu que l’episodi s’allargui fins dimecres. Dissabte es van registrar les temperatures més elevades de l’episodi, amb la màxima a Benissanet, a la Ribera d’Ebre, amb 41,4 graus; seguit de Vinebre, a la mateixa comarca, amb 41 graus, i al Pantà de Siurana, al Priorat, amb 41 graus. A Aldover, al Baix Ebre, i a Sant Sadurní d’Anoia, a l’Alt Penedès, es va registrar una temperatura de 40,7 graus. A Cabanes, a l’Alt Empordà, el termòmetre es va enfilar fins als 40,3 graus. Al Masroig, al priorat, 40,1 graus. A Castellbisbal, al Vallès Occidental, a Barcelona-Zona Universitària, i a Tarragona-Complex Educatiu, les temperatures van sobrepassar els 39,5 graus.

Des de l’activació del Pla PROCICAT per onada de calor, el 061 ha atès 330 incidents entre consultes telefòniques sanitàries i atencions a persones afectades per cop de calor. L’Ajuntament de Barcelona manté activat des del dia 2 d’agost els protocols previstos al Pla d’Actuació per Prevenir els Efectes de l’Onada de Calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d’alerta. Des de l’activació, els professionals del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) han atès 134 persones. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Protecció Civil demana a la ciutadania que, amb caràcter general, s’hidratin molt sovint, bevent força aigua i evitant beure l’alcohol i fer àpats copiosos. També que s’eviti sortir al carrer en les hores de màxima insolació i programar les tasques com anar a comprar per les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol declina. Assenyalen que convé que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. Igualment és molt recomanable que les persones que surten a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre. Si no es disposa de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que, a diferència dels adults, nens i nenes i persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

ACN