.

La factoria de Repsol al polígon químic

Protecció Civil ha desactivat el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA), que estava en fase d’alerta, després d’un incident a l’empresa Repsol Química, situada al Polígon Nord del Morell. Els fets han tingut lloc a les 5.35 hores, quan s’ha detectat una fuita de butadiè a la línia de producció. L’incident s’ha notificat al Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT). L’empresa ha col·laborat amb els bombers del parc químic i no s’han registrat persones ferides ni afectacions a l’entorn. Aquest és el segon cop en cinc dies que s’activa en situació d’alerta aquest pla d’emergència a l’àrea de Tarragona.

Fins al lloc dels fets s’han desplaçat els Mossos d’Esquadra, sis dotacions dels Bombers de la Generalitat i dues dotacions del Servei d’Emergències Mèdiques.

Un cop s’ha buidat la canonada on hi havia el butadiè per part dels tècnics, la fuita ha finalitzat i la situació ha quedat totalment controlada. Segons Protecció Civil, els valors fora de la planta no han suposat cap risc per la població.

El Grup de Control Ambiental ha pres mesures a les rodalies de l’empresa i a zones pròximes. El GCA ha detectat valors negatius o amb presència del producte en quantitats molt baixes i molt per sota de llindars d’afectació, tant de toxicitat com d’inflamabilitat.

Els Bombers i l’empresa han informat a les 07:10 h que la fuita estava localitzada i controlada. Les mesures de qualitat ambiental continuaven donant valors negatius i per això s’ha decidit desactivar el PLASEQTA passant a prealerta. A les 09:22 h s’ha posat fi a l’incident.

El butadiè és un gas incolor a temperatura ambient amb olor similar a la gasolina. S’utilitza per a fabricar productes de cautxú sintètic, com a pneumàtics o llandes, resines, plàstics i altres substàncies químiques.

L’Instituto Nacional de Salud y Seguridad Ocupacional (NIOSH) recomana que el nivell de butadiè es mantingui el més baix possible perquè aquest compost pot produir càncer.
El passat 26 de desembre un incendi a l’empresa Salvat Logística SA, situada prop del Centre d’Intercanvi de Mercaderies (CIM) de Reus, va obligar a confinar el sector nord de La Canonja. Protecció Civil va activar en alerta el PLASEQTA.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */