.

.

TOTS 21

Detall de l’estudi dels verins utilitzats.

El Jutjat Penal de Reus ha condemnat a una pena de presó i a pagar una indemnització econòmica un veí de Vinyols i els Arcs (Baix Camp) per provocar la mort de manera intencionada de diversos animals amb verí. Els fets van succeir l’any 2006 i el cos d’Agents Rurals en van tenir coneixement a partir de diverses denúncies que va rebre de particulars per la mort de les seves mascotes amb simptomatologia d’haver estat enverinades.

Els Agents van recollir un gran nombre de fauna morta en una zona amb gran activitat cinegètica i presumptament relacionada amb pràctiques d’ús de verí que eliminava tot tipus de fauna. La possible utilització continuada de verí altament tòxic impossibilitava l’assentament d’espècies salvatges i eliminava la presència de totes les domèstiques (gossos i gats). L’ús de verí, una pràctica il·legal i no selectiva, serveix per reduir el nombre de depredadors habituals de la fauna cinegètica com ara els conills i les perdius.

Els Agents Rurals van poder interceptar dues persones en el moment que col·locaven el verí i van constatar que havien mort 19 gossos, 10 gats, 1 guineu i 1 fagina. Els animals es van trobar tots molt pròxims a la riera del Regueral, al terme de Vinyols i els Arcs, en una zona on hi havia una important activitat cinegètica. Les investigacions van determinar que era un mètode que s’havia estat utilitzant durant un llarg període de temps.

Les necròpsies dels animals van corroborar que els animals morien enverinats per un verí altament tòxic. La toxicitat del producte utilitzat era tan alta que se’n va prohibir l’ús, la tinença i la comercialització l’any 2007 pel risc que implicava per al medi ambient i la salut humana. El verí era col·locat en productes carnis o peix per atraure els animals. En alguns, la fabricació dels esquers era molt professional i això provocava que els animals, en ingerir el verí, no morissin immediatament, cosa que els provocava una mort lenta i agònica.

Els Agents Rurals van denunciar els fets davant el Jutjat Penal 1 de Reus. Al judici, es va personar com a acusació popular el Fons per a la Conservació del Voltor Negre, ja que l’ús de verí té un gran impacte en la conservació d’espècies protegides.

La utilització de verí s’ha constatat com una de les pràctiques furtives més importants per a la pèrdua de biodiversitat a escala europea, on es treballa per unificar criteris i protocols d’actuació dels diferents cossos que han de dur a terme les investigacions, entre els quals participa el cos d’Agents Rurals.

En aquest tipus de casos, i, en general, en qualsevol cas de mort de fauna no natural, és molt important la col·laboració ciutadana en la denúncia dels casos.