TOTS 21

Manifestació el passat 30 de gener de veïns de Roda de Berà contra les ocupacions. Foto: Facebook

Cimera dels alcaldes de l’anomenat Pacte de Berà contra els ocupes delinqüents. L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, ha convocat els mandataris del Tarragonès, Alt i Baix Penedès una trobada-dinar dilluns vinent a Roda per actuar units davant un dels casos que més els preocupa, sinó el que més: la presència dels anomenats ocupes delinqüents, aquells que no ocupen habitatges per una mala situació econòmica en la que visquin sinó que generen delictes  i conflictes allà on s’hi instal.len i que no solen patir aquests problemes.

A la reunió es preveu la presència dels alcaldes o regidors d’Altafulla, Torredembarra, Creixell, El Vendrell, Calafell, Cunit, L’Arboç del Penedès i Castellet i la Gornal i suposa l’arrencada de les trobades dels mandataris del Pacte de Berà en aquest nou mandat municipal, òrgan de pressió que va néixer per fer front a les mancances en infraestructures -ferrocarril i carreteres-, s’ha ampliat a temes de serveis sanitaris i ara li arriba la plaga dels ocupes delinqüents.

En paraules de Pere Virgili, ‘es tracta d’unificar criteris a l’hora d’abordar aquest tema, que actuem de la mateixa manera, que no ens fem mal els uns als altres i d’exigir als governs central i autonòmic unes solucions que no poden venir dels ajuntamens, que són els que reben el problema i no tenen les competències legals per abordar-lo’. Caldria canviar lleis i ditar els Mossos d’Esquadra de més agents o de prioritzar aquests casos ‘i no pas vigilar edificis o fer d’escortes de polítics que no ho necessiten’, es lamenta Virgili.

Un dels interessos de la reunió és evitar que hi hagi accions unilaterals d’alguns consistoris que provoquin que els ocupes abandonin aquell municipi per traslladar-se als del costat. L’altra, pressionar, també des dels partits polítics dels que formen part diversos alcaldes perquè es busquin solucions legals i pràctiques. Un altra front de lluita és el dels propietaris dels habitatges, ‘habitualment bancs i grans tenedors que no aporten cap solució’. De propostes se n’han fet diverses, com que els bancs posin a lloguer social aquest fons d’habitatges i que mentrestant exerceixin un control dels qui hi accedeixen i un seguiment del casos. ‘Ha estat endebades’, afirma Virgili.

Roda de Berà va viure fa una setmana una manifestació de veïns contra la delinqüència dels ocupes, mentre el consistori va fer una declaració institucional maldant el cas i exigint respostes de les administracions que en tenen competències. L’Ajuntament només els pot tallar l’aigua i incrementar l’IBI als propietaris, però aquests slucions no tenen resultats. ‘No podem tallar la llum ni fer-los fora‘, afirma Virgili.

‘El principal problema és que arran de la llei del Parlament, de juliol de 2015, per empadronar-se en un municipi no cal tenir un contracte de lloguer o un títol de propietat, només certificar que vius al municipi, encara que sigui en un habitatge ocupat’, denuncia l’alcalde. Això ha obert la porta al campi qui pugui.

Un posterior decret de Presidència de la Generalitat dotava d’armes als consistoris per a actuar -com ara aplicar sancions o arribar a l’expropiació de l’immoble-, però necessita que en els propers dies sigui validat pel Parlament de Catalunya per entrar en vigor, ‘i crec que el Parlament està per altres temes i no per aquest’, sosté l’alcalde.

J. Garcia