.

.

TOTS 21

Pla obert de la consellera de Justícia, Ester Capella, en el marc d’una visita als jutjats de Reus, amb personal dels jutjats de primera instància i dels penals davant dels ordinadors. Foto: ACN

La consellera de Justícia, Ester Capella, confia que la justícia espanyola dicti sentència absolutòria en el procés judicial contra el govern català destituït i que no hagi de “tapar les seves vergonyes” amb indults. Capella creu que Espanya ha d’estar a l’alçada dels tribunals europeus. “El govern espanyol pot remeiar el que algú ha fet malament”, ha manifestat, insistint que la via és l’absolució i que els indults són conseqüència d’una sentència condemnatòria. Segons la consellera, els exconsellers del Govern no haurien d’estar ni imputats ni empresonats perquè “res del què han fet és delictiu”, ha dit, però que, en tot cas, ara la resolució “justa” seria l’absolució, i no pas l’indult. Capella ha fet aquestes declaracions aquest dilluns al migdia des de Reus, on ha inaugurat un nou jutjat de primera instància, el primer dedicat exclusivament a l’àmbit de la família del partit judicial.

En relació al procés judicial contra el Govern Puigdemont, la consellera també s’ha referit a les recents declaracions del president govern espanyol, Pedro Sánchez, en posar el Quebec d’exemple per a Catalunya. “Benvingut al club del diàleg i de la política al president del govern del regne d’Espanya”, ha respost, amb ironia, Capella. La consellera s’ha mostrat “encantada” de l’argumentari de Sánchez, i que es tracta d’una “música que pot agradar”. “Perquè el Canadà ho va resolent votant, que és allò que els catalans i catalanes venim reclamant”, ha conclòs la titular de Justícia.

El nou jutjat de família a Reus

En el marc d’una visita a les ciutats de Tarragona i Reus, la consellera Capella ha estat a les dependències del nou jutjat de primera instància als jutjats de Reus, que es posarà en marxa aquest 1 d’octubre i que suposa la incorporació de vuit professionals, entre auxiliars judicials, tramitadors i gestors processals. El Departament ha equipat l’espai amb ordinadors, mobiliari i punts de xarxa. Acompanyada pel jutge degà, la consellera ha recorregut els jutjats de Reus on hi treballen una quinzena de jutges magistrats, entre els quatre jutjats d’instrucció, set de 1a instància -incloent el nou-, dos penals, un social i un de violència domèstica.

Durant el seu parlament, la consellera ha destacat que el Govern destina 7,4 milions per posar en marxa, entre aquest any i el vinent, 14 nous jutjats a tot Catalunya, però ha lamentat que es continuï patint un dèficit de jutges -a Catalunya hi ha 10 jutges per cada 100.000 habitants, mentre que a l’estat espanyol són 11 i a Europa la xifra s’eleva als 21. La consellera també s’ha referit a la Ciutat de la Justícia de Tarragona i l’antiga presó. Ha reconegut poques novetats, si bé el Departament hi treballa, amb converses amb l’Ajuntament, perquè sigui una realitat. “La ciutat s’ho mereix”, ha dit.

ACN