.

El director de continguts de Tarragona Radio, Josep Suñé (a l’esquerra), ha sigut l’encarregat de moderar l’acte protagonitzat per l’alcalde Ballesteros (a la dreta). Foto: David Aymerich.

Josep Fèlix Ballesteros ha fet aquest matí un balanç dels més de 10 anys al capdavant de l’alcaldia de Tarragona. Sota el títol ‘Tarragona, del 2008 als Jocs’, l’alcalde ha exposat un ball de xifres davant d’una sala d’actes de la Cambra de Comerç plena de gom a gom, encara que la capacitat del recinte era més reduïda que les habituals conferències sobre l’estat de la ciutat protagonitzades pel batlle a l’escenari del col·legi d’Advocats. Han sigut moltes les personalitats i entitats que s’han apropat a escoltar les dades més rellevants de l’alcalde en els seus deu anys d’alcaldia amb els Jocs com a grans protagonistes, teló de fons i present més imminent.

Ballesteros ha iniciat la seva auditoria personal remarcant la “gran capacitat d’inversió” de Tarragona. “Som la primera empresa de la nostra ciutat i una de les més grans de la demarcació”, ha afirmat, reforçant el seu argumentari recordant que el pressupost consolidat d’aquest 2018 és de gairebé 200 milions d’euros (199,4M). Un fet que “ens ha permès ubicar Tarragona de manera òptima” en el territori, ha afegit.

En aquest sentit, Tarragona ha invertit des del 2008 fins a l’any 2018 una xifra propera als 400 milions d’euros (374,8M) “malgrat la crisi econòmica, tot i reduir el deute i a pesar de la baixa fiscalitat”, ha llegit Ballesteros en la seva exposició. “Busquin si troben alguna ciutat de Catalunya igual”, ha reptat l’alcalde als assistents, assegurant a més que al llarg d’aquesta dècada Tarragona ha millorat en diverses polítiques ciutadanes. La seguretat, a través de la Guàrdia Urbana, ha incrementat el seu pressupost un 87% -dels 8,2M del 2008 als 15,2M del 2018-. La neteja pública ha millorat el seu servei, ha sumat contenidors soterrats i ha augmentat la recollida orgànica i de comerços per assolir una inversió 38% superior el 2018 respecte del 2008.

Pla obert de la façana de l’Ajuntament de Tarragona.

Alhora “seguim fomentant el transport públic perquè sigui un element d’equitat i cohesió”, ha afirmat Ballesteros. És per això que també s’augmenta el dèficit un 60% en aquest sector, una acció que permet dotar de bitllets gratuïts pels escolars, ampliar les línies i mantenir la gratuïtat també pels jubilats. També s’han vist incrementades les polítiques d’ocupació laboral juntament amb “una de les joies de la corona, i ho dic molt orgullós”, ha destacat l’alcalde. Gràcies a les polítiques de l’Ajuntament, “no hi ha hagut cap tall d’aigua per motius econòmics a Tarragona”. Una afirmació recolzada per l’increment un 128% de les inversions en serveis socials a la ciutat -5,6M el 2008 pels 12,8M del 2018-.

Amb tot, les principals inversions d’aquests deu anys de mandat es reparteixen de la següent forma, de major a menor inversió. “El Mercat Central ha sigut la major inversió pública que ha fet aquesta ciutat”, ha exposat Ballesteros mostrant els 46M que ha costat el flamant espai rehabilitat. Segueixen la llista el Pla Parcial zona Campclar -23,2M-, les instal·lacions esportives dels Jocs -20,7M-, l’Aparcament Jaume I -17M, dels quals Ballesteros assumeix l’error heretat-, el Pla Parcial zona Hospital Joan XXIII -14M-, o el Teatre Tarragona -11,6M-, entre molts altres destacats però, de menor inversió. “Una clara realitat que han deixat en evidència aquestes crítiques” sorgides al voltant del seu mandat i dels Jocs, ha etzibat Ballesteros.

Des del 2008 al 2018 Tarragona s’ha convertit en una ciutat amb una presió fiscal molt baixa -el 1,91%- davant del 2,40% de Reus, el 6,20% de Cambrils o l’11,47% de Calafell. I tot i amb això el deute municipal ha baixat per sota del màxim permès -el 110%- des del 2006 -un 115,72% d’endeutament amb l’alcalde Nadal- fins al 104,64% del 2018. Una dada que permetrà a Tarragona demanar més crèdits per futures inversions a la ciutat. “El 2007 pagàvem 5,3 milions d’euros per sanejar el deute cada any. El 2017, últim any amb el pressupost tancat, 1,8 milions només”, ha finalitzat l’alcalde traient pit.

El balanç de números i xifres volia certificar la bona salut econòmica de Tarragona i la bona feina feta des de l’Ajuntament. Ara bé, pel que fa al capítol estrictament polític Ballesteros ha confessat que no anunciarà si es tornarà a presentar fins al principi de la tardor. També ha afirmat que es mantindrà el pacte amb el PP, ja que “sóc un home de paraula”.

David Aymerich