.

Imatge del dipòsit del Camí dels Horts. Foto: ERC

 

Eva María Giménez, regidora d’ERC a Roda de Berà: “És tot un èxit que tots els grups municipals ens hàgim posant d’acord veient la necessitat de conservar i mantenir aquests elements patrimonials”

 

El grup municipal d’ERC Roda de Berà va demanar declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) les infraestructures vinculades a la història i l’abastiment de l’aigua a Roda de Berà, proposta aprovada per unanimitat al passat ple del 27 d’octubre. Eva Maria Giménez, regidora republicana, va presentar aquesta moció a la qual es van adherir Tria Roda, PSC i Populars per Roda.  

Amb el pas del temps i la falta de manteniment aquests elements patrimonials de gran interès local s’han degradat fins al punt de trobar-se, en la majoria de casos, en runes. És per això que ERC Roda de Berà reclama restaurar i protegir aquests béns del municipi. La regidora Eva Giménez va destacar que “és important que se sàpiga quin és el patrimoni i riquesa de Roda de Berà més enllà de les seves platges. Tenim un valuós patrimoni que hem de mantenir”.  En aquest sentit, l’equip republicà proposa com a objectiu futur l’elaboració d’una ruta didàctica i turística destinada a turistes i noves generacions per fer valdre la importància de l’aigua al municipi.

La muntanya dels Molins compta amb diferents infraestructures que, històricament, estaven destinades i vinculades a l’abastament de l’aigua del municipi de Roda de Berà. Aquí s’hi troben els Molins Fariners, les restes d’un conjunt de tres molins fariners hidràulics situats en cascada directa al vessant oriental de la muntanya. Tot i que encara es poden contemplar els murs de les tres basses, els seus pous i el casal del molí de baix, aquest conjunt es troba en runes. D’altra banda, Roda posseeix els vestigis del brollador conegut com a Font de Roda (o Font del Comú) i el rec de pedra que conduïa l’aigua fins als horts que s’estenien al llarg del torrent fins a arribar al poble. Aquest circuit disposa de tres dipòsits i la bifurcació del rec que abastia d’aigua les basses de l’estació de tren. Actualment, el brollador està sec i l’aigua s’extreu mitjançant pous mecànics. També el dipòsit i font de La Canal que, avui dia, només conserva un parell de les seves quatre parets originàries. En últim lloc, el dipòsit del Camí dels Horts. Construït l’any 1874, va ser el primer dipòsit d’aigua que va abastir d’aigua potable part del nucli urbà de Roda. Aquest dipòsit també abastia d’aigua la Font de l’Estanc, la primera font pública que va portar aigua potable a la part alta del nucli antic.

El Ple va aprovar iniciar l’expedient administratiu per declarar totes les infraestructures que es conserven dels dos antics sistemes hidràulics Béns Culturals d’Interès Local (BCIL) i, també, inscriure’ls al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. A més a més, es va acordar treballar amb el Departament de Cultura de la Generalitat i amb la Diputació de Tarragona per cercar els recursos necessaris per dur a terme la restauració d’aquestes infraestructures i el seu entorn, així com fer del magatzem municipal un Centre d’Interpretació de l’Aigua de Roda de Berà.

Aquesta iniciativa no només posa de manifest el valor d’aquests béns hidràulics, sinó també de l’aigua com a bé escàs que ara més que mai cal protegir. Des d’ERC Roda de Berà es treballa en la conscienciació sobre el moment d’emergència climàtica que s’està vivint. L’equip republicà pren partit amb polítiques i accions reals que apunten a un horitzó municipal sostenible, verd i ecològic. Aquesta mesura atén als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030.

Redacció