.

'Tosca és una obra capdal de Pucini. Posava la dona al centre de la dramatúrgia'. Foto: Mayo Lorda

‘Tosca és una obra capdal de Puccini. Posava la dona al centre de la dramatúrgia’. Foto: Mayo Lorda

LA ROMA DE TOSCA A LA TARRACO ARENA

Àngel Òdena té una veu potent, amb un color i timbre nets, que després de 28 anys de carrera professional és un imant que atrau aficionats i públic en general. Com ja va fer fa dos anys amb “Rigoletto” al Camp de Mart ha llançat una nova producció, Tosca, que es representarà aquest pròxim divendres, 28 de juliol, a la Tarraco Arena Plaça.

En ‘Tosca’ interpretes el baró Scarpia, el cap de la policia a Roma, un personatge totpoderós en l’època. Personatge menyspreable que també tracta d’aprofitar-se de la seva posició de superioritat per aconseguir el que vol. Capaç d’assassinar i violar. Com es prepara un personatge així?

Primerament, amb un treball vocal i musical important amb el meu mestre repertorista i amb el mestre de cant. També un treball de dicció que facilita una bona interpretació del text i ajuda que la interpretació teatral del personatge sigui l’adient.

A més a més també m’agrada contextualitzar en el temps històric en el què es desenvolupa la trama i així entrar a conèixer el personatge i la seva psicologia.

Puccini és acusat per alguns experts de ser massa sensibler i popular. Però en el cas de Tosca està de rabiosa actualitat; es treu del mig un rival polític i maltracta a Floria. Van triar aquesta òpera perquè la societat està sensibilitzada amb la violència de gènere o ha estat per casualitat?

Per començar no sé qui pot acusar Puccini de sensibler. Crec que això no té cap consistència, és un dels compositors més genials de la història de l’òpera i així ho reconeixen tots els grans intèrprets, compositors i directors.

Hem triat Tosca per molts motius, i evidentment un d’ells és que és una de les obres cabdals de Puccini, però també cal recalcar que Puccini posava la dona al centre de la dramatúrgia i això ens va molt bé avui dia per reivindicar-la i deixar palès el sofriment i maltractament que ha rebut a través de la història.

Tosca és la teva òpera favorita de Puccini?

És difícil triar, però segurament és la que més m’agrada.

Com tries els teus personatges, les teves òperes, a cada moment de la teva vida?

És molt difícil triar a cada moment el que vols fer, però jo m’he adaptat amb la meva vocalitat als rols que m’han anat oferint i amb l’evolució que ha fet la meva veu he pogut interpretar òperes molt diferents, de diversos estils.

Com heu organitzat l’espectacle i què es trobarà el públic?

Estem parlant de 50 persones als Cors, més de 40 músics a l’orquestra, 8 solistes, 4 actors, Director d’Orquestra, Directors de Cors, Director d’escena i 10 persones més a la part tècnica i de producción. Per tant són més de 100 persones que hi participen. Tot aquest desplegament ha d’estar molt ben coordinat prèviament perquè en el moment dels assajos tot rutlli. No és fàcil i s’han de seleccionar acuradament els professionals per aconseguir un alt nivell artístic, que és l’objectiu principal d’aquest projecte, equivalent a una òpera que es podria veure en un gran teatre.

Em peguntes què es trobarà el públic. Sense fer spoilers, aprofitant que la Tarraco Arena Plaça no és un teatre i és una espai diferent, la proposta també és diferent, pensada i creada expressament per aquest l’espai .
Serà una barreja d’elements tradicionals amb l’ús de noves tecnologies i intel.ligència artificial, que ha ideat el Director d’escena Emilio López.

Què has fet en aquests dos últims any des que vas interpretar Rigoletto al Camp de Mart?

La veritat és que he tingut la sort de tenir feina continuada, Liceu, Oviedo, Sevilla ,València, Madrid, Helsinki… repetint rols i debutant amb d’altres. La covid va sacsejar la professió, però afortunadament hem pogut remuntar i el públic té moltes ganes de tornar a veure òpera i assistir a espectacles.

El vostre treball va sempre envoltat d’un extra de glamur que moltes vegades no és real. Existeix un sindicat de l’òpera?

El glamur es crea des de fora, però és inexistent, el que sí que hi ha és molt treball, esforç, soledat i pressió infinita, però la passió que tenim per aquest feina fa que puguem superar aquests obstacles i ho compensi.
Quant al sindicat, durant la pandèmia es va crear un sindicat de cantants a nivell espanyol. A l’inici jo mateix i altres li vam donar intensament suport i vam creure en la necessitat que existís, però personalment no estic d’acord amb la línea que segueixen (jo i molts altres companys i companyes) perquè la situació dels cantants espanyols continúa essent precària.

Fa dos anys, el binomi Verdi i l’alcalde Pau Ricomà va funcionar perfectament. L’actual binomi Puccini-Rubén Viñuales també està funcionant?

Rigoletto es va crear per iniciativa de l’Ajuntament i en aquell moment el regidor de Cultura i alcalde, Pau Ricomà, hi va creure cegament i tothom recorda l’èxit aconseguit. Posteriorment, amb els canvis polítics a la regidoria, des de l’Ajuntament van deixar de donar suport a aquest projecte, que no havia fet res més que començar.

La tenacitat personal per continuar amb el projecte em va portar a crear l’Associació d’Amics del Teatre Líric de Tarragona i arribar a un acord de producció amb la Tarraco Arena Plaça. Ells sí que hi creuen.

Ha estat un gran treball de recerca d’espònsors i personalment estic molt agraït a aquestes empreses que mostren interès i sensibilitat en aquest projecte de territori. Afortunadament, les institucions també ens han donat suport i especialment he d’agrair l’alcalde Rubén Viñuales el seu suport tot i portar molt poc temps al seu càrrec. Des del primer moment es va mostrar interessat i bolcat en el projecte.

Tindrem òpera sovint a Tarragona? Es podrà consolidar la ciutat com a recinte operístic? I una programació operística estable és factible?

La meva il.lusió seria fer créixer aquest Festival d’estiu a Tarragona i consolidar-lo per situar aquest esdeveniment líric a nivell europeu com un referent, i això s’aconsegueix si s’aposta per la qualitat, de la qual en sóc ferm defensor. Buscar l’ampliació d’espectacles i si va creixent, el projecte tindrà una repercusió turística i d’imatge per la ciutat i el territori que potser ara no som capaços d’imaginar.

Per comprar les entrades clickeu aquí 

Accedeix a l’entrevista més humana a Àngel Òdena en aquest enllaç.

Cartell de l’obra

 

 

Fitxa:

Dia: 28 de juliol.
Lloc: Tarraco Arena Plaça. Hora: 20:30 hores.
Obra: Tosca.
Coproducció: Àngel Òdena, Vanessa Goikoetxea, Alejandro Roy i Tarraco Àrena.
Director d’escena: Emilio López.
Director d’orquestra: Oliver Díaz.
Cor infantil del Conservatori de Tarragona i cor d’adults.
Directora del Cor de la URV: Montserrat Ríos.
Director d’escena: Emilio López.