.

Imatge virtual de l'escenografia. Foto: Cedida

Imatge virtual de l’escenografia. Foto: Cedida

Després de l’èxit de l’òpera Rigoletto, al Camp de Mart el juny de 2021, torna l’òpera a Tarragona, amb Tosca, una producció que suposa una continuïtat de la iniciativa encetada al 2021. Rigoletto va ser un espectacle professional i projecte de territori que va donar visibilitat als agents i als creatius de la indústria cultura del nostre àmbit territorial.

Tosca neix amb la mateixa essència i voluntat: anar més enllà de l’espectacle operístic i potenciar els professionals de la cultura del nostre territori, situant altra vegada Tarragona com a centre de producció en el mapa cultural de Catalunya. Parlem d’un projecte de 5 anys, 2023-2027. El 2024 serà Aida i el 2025, Carmen.

Aquesta vegada, però, Tosca s’emmarca en un projecte més ambiciós: crear una nova oferta cultural des de la societat civil i empresarial, essent una proposta innovadora de qualitat pensada també per als que visiten la ciutat al juliol. Enguany, es dona el tret de sortida a La Gran Nit de l’Òpera: un concert de joves cantants emergents, un col·loqui sobre Tosca conduït per Josep Maria Rota, una exposició sobre el Blackstage de Tosca i la representació de l’òpera. És una programació que és la llavor d’un gran festival de teatre líric.

L’orquesta que actuarà a l’òpera será Camerata XXI-Ciutat de Reus i un cor de nova formació, el Cor d’òpera de Tarragona. Pel que fa al repartiment, serà el següent:

  • Floria Tosca: Vanessa Goikoetxea
  • Mario Cavaradossi: Alejandro Roy
  • Barone Scarpia: Àngel Òdena
  • Cesare Angelotti: Stefano Palatchi
  • Spoletta: Albert Casals
  • Sagristà: Enric Martínez Castignani
  • Sciarrone: Joaquim Cornet
  • Carceller: Emili Gispert
  • Pastor: Xavier Casademunt

La direcció artísitca de l’espectacle anirà a càrrec del baríton tarragoní, Àngel Òdena.

Per a aquesta nova singladura, i considerant l’espectacularitat de la proposta, el projecte es trasllada a la San Miguel Tarraco Arena i la producció va a carrer de Tarraco Publicitat i de l’Associació d’Amics del Teatre Líric de Tarraco, amb el suport dels Amics de l’Òpera de Tarragona, Mutua Catalana i diverses institucions entre les que cal destacar el Patronat de Turisme de l’Ajuntament, l’INAEM i l’Autoritat Portuària.

És un projecte social, ciutadà i empresarial i una part molt important per a la seva execució és l’aportació d’empreses com ara Estival Park, Jose Luís Garcia, Supermercats Plusfresc, FunEspaña, PGP Apartaments i d’altres que s’aniran incorporant.