.

.

TOTS 21

Alba Sotorra, durant la lectura del pregó. Foto: Reus Cultura

La lectura del Pregó de la Festa Major, a càrrec de la reusenca Alba Sotorra, directora i productora independent, ha donat el tret de sortida oficial a la Festa Major de Sant Pere 2022. El pregó s’ha fet al Saló de Plens de l’Ajuntament recuperant el format habitual després de dos anys marcats per la pandèmia,&nb sp;i també s’ha pogut seguir en línia a través de les xarxes de l’Ajuntament de Reus i també per Canal Reus TV.

L’Alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha reivindicat que la festa “és una de les cites més esperades del calendari reusenc. Una ocasió especial -la millor de totes- que conté i expressa els valors de la nostra identitat col·lectiva”; i ha volgut fer un agraïment especial a totes les persones, en especial a tot el Seguici Festiu, “eix vertebrador de la festa, que demostra un esforç continuat, generositat i implicació”.

Per la seva banda, la pregonera d’enguany molt emocionada “pel que considero l’honor màxim a què pot aspirar una ganxeta: ser la pregonera de les festes de Sant Pere”, s’ha revindicat com a reusenca: “Reus m’ha fet qui soc i com soc”, i ha apel·lat a la força de les dones per fer funcionar el món, “no puc deixar de reivindicar perquè estic convençuda que juntes som capaces de construir un món millor: treballar per una societat més lliure, més justa i més igualitària és una tasca que ens apel·la a totes i a tots des de tots els racons de les nostres vides i les nostres feines”.

Jaume Ciurana Mir, Tro de Festa 2022

Després de la lectura del pregó, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha anunciat la distinció del Tro de Festa 2022 que, enguany, ha recaigut en Jaume Ciurana Mir, “una cara ben coneguda de la festa major, de la societat i la cultura reusenques, però també a una veu molt familiar que, com diria ell mateix, ha fet “tots els papers de l’auca”, personificant multitud de personatges històrics, com Jaume I, o personalitats il·lustres, com Antoni Gaudí; també entre les parades del Mercat al Mercadal, les bambolines de les Varieteés de Sant Perico o capitanejant el Canó de les Fe stes; sempre vinculat amb el món teatral, en totes les facetes, i al seu estimat Bravium Teatre”, ha explicat Recasens.

Durant el pregó s’ha repartit la postal de la Festa Major, la número 48, protagonitzada en aquesta ocasió pels Cóssos. Tot l’acte s’ha interpretat en llengua de signes en el marc de la Festa Major accessible i per a tothom.

Quan ha finalitzat el pregó, la pregonera ha fet la Crida a la Festa des del balcó de l’Ajuntament, amb l’acompanyament musical dels Ministrers de Reus. I, tot seguit, ha baixat, acompanyada de les autoritats i el Tro de Festa 2022, a la plaça per encendre la primera Tronada.

Seguidament, des del campanar, Toc General de Festa que anuncia l’inici de la Festa Major. En finalitzar la Tronada, la pregonera ha iniciat la Cercavila del Masclet amb el primer tast, des de la plaça del Mercadal.

Jaume Ciurana, Tro de Festa. Foto: Reus Cultura