.

Joan Antoni Domènech, amb Mario Basora. Foto: DiariTots21

Sabien que la primera aspirina de Bayer comercializada a Espanya va venir de la mà d’un empresari reusenc, Antoni Serra Pàmies? O que els precedents de l’eclosió de la indústria petroquímica del Camp de Tarragona cal buscar-los a Reus, on hi havia una refineria de petroli on ara s’aixeca del viver d’empreses de Redessa? O que va existir un petrolier anomenat Ciudad de Reus gràcies a la saga familiar dels Vilella?

Aquestes són algunes de les històries empresarials de Reus que el periodista i comunicador Joan Antoni Domènech està treient a la llum pública amb una sèrie de la que ara disposem el segon volum: ‘Noves històries empresarials de Reus’ -continuació de l’anterior, ‘Històries empresarials de Reus’- ha estat presentat aquest dimecres a la Cambra de Comerç de Reus amb la presència del seu autor i del president de la corporació cameral, Mario Basora.

Domènech presentarà el llibre aquest dijous a la sala d’actes de la mateixa Cambra, en un acte que anirà a càrrec d’Antoni Terceño, catedràtic d’Economia Financera de la URVi, i de Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus.


Altres notícies:


Com va prometre l’autor, el nou volum amplia les històries narrades -deu més- respecte a l’anterior, el dota de bibliografia i cita els arxius consultats . Hi apareixen 50 històries que subratllen el gran dinamisme econòmic i social de la ciutat dels segles XIX i XX. No tot va ser aiguardent i els productes del camp en la constel.lació d’empreses sorgides en aquest període a Reus. Aquest extraordinari impuls marcava amb el pas del temps una constant: quan un sector empresarial reusenc feia fallida, s’aixecava un altre i sovint amb part dels mateixos socis.

Coberta del llibre

Domènech va sorprendre l’any passant esdevenint el creador de la Teoria de Reus, segos la qual l’extraordinària presència d’empreses, la seva sortida a l’exterior -sovint a pit descobert- s’explica perquè la ciutat va haver d’afrontar reptes majúsculs: “La lluita contra les adversitats -la primera d’elles, l’absència d’aigua- va enlairar la ciutat. I d’aquí va néixer també un pressentiment social energitzant; l’abonament necessari per impulsar moltes iniciatives socials”, relatava l’autor.

Domènech parla de la creativitat empresarial i social de Reus. Segons afirma, “Reus va abanderar durant segles una certa capitalitat econòmica a les comarques de Tarragona i per sobre dels registres empresarials de no poques ciutats més importants”.

Reus, “sense ser capital administrativa ni eclesiàstica ni militar, i sense tenir port, acabaria convertint-se en un referent econòmic i d’embranzida social”, conclou el periodista i escriptor per exemplificar les dificultats ontològiques de la ciutat.

Un exemple del dinamisme local: als anys 30, el 13 per cent de la població de Reus tenia una empresa. Hi havia registrades 1.800 activitats empresarials, xifres impensables en altres entorns. Domènech relata “casos únics” com el dels quatre grans farmacèutics industrials (Antoni Serra Pàmies, Salvador Vallverdú, Pau Ornosa i Arturo Punyed), una línea d’investigació que ha treballat a fons els darrers temps i el resultat de la qual va presentar el mes de febrer en una conferència al Centre d’Amics de Reus.

Interessant i novedós és també el capítol dedicat a l’avicultura, tant present a Reus al segle XX, i com del tancament de granges van reaparèixer altres sectors. És el cas de Fermator, situada a la carretera de Constantí, una multinacional de primer nivell mundial dedicada a la fabricació de portes per a ascensors. També aprofundeix sobre la creació de bancs nascuts a Reus de la mà dels germans Evarist i Eduard Recasens i de la saga familiar dels Vilella.

La Cambra de Reus va col·laborar en l’edició del primer volum i també en un anterior llibre del mateix autor, ‘Mi mayor error’, també emmarcat en el teixit empresarial reusenc i que explica errors comesos per una vintena d’exitosos empresaris reusencs durant la seva trajectòria professional. L’edició de ‘Noves històries empresarials de Reus’ també ha comptat amb la col·laboració de la corporació.

Al seu torn, el president de la Cambra, Mario Basora, ha destacat el bagatge de Domènech en el teixit empresarial reusenc i ha titllat l’obra de “petit tresor que explica curiositats d’empreses de casa nostra i històries que, de ben segur, sorprendran al lector”.