.

El públic va omplir a vessar el Centre d’Amics de Reus per seguir la conferència. Foto: Tots21

Ponent -el tercer per l’esquerra-, president del Centre d’Amics de Reus, de la Cambra de Comerç, regidors i moderador, en acabar la conferència. Foto: Tots21

Les empreses solen ser enormement discretes a l’hora d’oferir informació de les seves activitats. És una norma que la premsa econòmica coneix ben bé. Aquest tarannà sigilós provoca que s’acabin perdent històries empresarials d’alta volada. I justament la ciutat de Reus és un exemple d’èxit empresarial continuat gràcies a l’esperit agosarat dels seus empresaris en camps molt variats, que ja des del segle XVIII van decidir exportar quan poques ciutats catalanes ho feien. Poc a poc es van coneixent aquests relats sorprenents sorgits d’una ciutat mitjana enormement ambiciosa.

El darrer descobriment empresarial l’acaba de protagonitzar el periodista i escriptor Joan Antoni Domènech, que no para de sorprendre a l’hora d’oferir noves informacions d’empreses i empresaris de Reus.

Dijous passat, Domènech protagonitzava una xerrada al Centre d’Amics de Reus -sota el cicle ‘Made in Reus. Empreses que han fet ciutat’- on posaria llum a un sector ignot, el farmacèutic, per anunciar que productes tan populars com el Frenadol o les pastetes Blevit van néixer a Reus o són filles de farmacèutics reusencs. Sabíem de la popularitat de l’Almendrina, patentada i fabricada per Laboratoris Klam -situada al polígon Agro-Reus i venuda els darrers anys a Torrons Vicenç-, però es desconeixia el potencial creador dels farmacèutics, que no només obrien botiga al carrer Llovera o al Raval de Santa Anna, sinó que investigaven nous productes, els patentaven i els llançaven… a centenars, de manera que esdevindrien “entre els pioners a Espanya en medicaments-aliments”, en paraules de Domènech.

Foren uns avançats en la indústria dietètica -en plena efervescència avui en dia-. L’Almendrina n’és un exemple ben clar, creada en 1920, o l’aigua de Litines, que va ser una inspiració de Serra Pàmies.

Quatre noms formen l’Olimp dels farcamèutics reusencs: Antoni Serra Pàmies, Salvador Vallverdú Gebellí, Pau Ornosa Soler, el que més marques va crear, i Arturo Punyed Lloberas. A la postguerra s’hi afegirien noms com Francesc Cabré Cogul -pare del Paco Cabré, expresident de la Cambra de Comerç de Reus-, l’empresa del qual crearia la marca Blevit. Ell esdevindria accionista majoritari de la firma Laboratorios Ordesa, de Tamarit de Llitera.

El poder d’aquests farmacèutics-empresaris és extraordinari. Un exemple que cità Domènech: “Bayer va registrar a tot el món l’any 1899 la marca Aspirina. Doncs bé, Serra Pàmies va aconseguir en 1911 firmar un contracte amb ella per fabricar i distribuir els seus productes. Serra Pàmies es converteix així en el primer fabricant d’Aspirina a Espanya, i potser l’únic. L’experiència de Bayer amb Serra Pàmies seria profitosa i l’empresa alemanya decidiria quedar-se a Espanya en 1942″.

En 1913, Serra Pàmies treuria al mercat els famosos Litines, un any després que traslladés la seva seu al conegut xalet de Reus. Les aigües minerals van viure un boom durant dècades. A Barcelona, l’empresari disposava d’una farmàcia des d’on venia aigües minerals de marques com Vichy, Perrier,… “amb contractes en exclusiva”, subratllava Domènech. A Reus l’últim espai que ocupà Serra Pàmies va ser al Raval Santa Anna, 74, la coneguda farmàcia Ornosa, tocant a la plaça Catalunya, un lloc on s’aturaven els busos que anaven amb destí al Baix Camp, Priorat i Terra Alta. Un punt clau on baixaven dels pobles a Reus i aprofitaven per recollir els medicaments.

Finalment, vendria el negoci a un altre dels grans, Pau Ornosa -nebot de l’anterior-, que en 1923 crearia els Laboratorios Ornosa, i en els següents 25 anys registraria manta nombre de marques, iniciant una batalla amb Almendrina en registrar i vendre la marca Alimentina.

Arturo Punyed donaria a conèixer el Sabañol, alhora que patentà dues vacunes. Conegut fou també per registrar en 1925 la marca Agua de Rocallaura. S’associaria amb Antonio Quiroga Camba per fundar Laboratorios Iberio-Americanos, amb seus al carrer Llovera, 47 (on hi havia la farmàcia), però també a Barcelona i Madrid.

Serà una constant per a Laboratoris Klam -cret per Salvador Vallverdú i continuat pel seu fill- haver de lluitar contra l’intrusisme de marques i dissenys semblants a la popular Almendrina, com va fer la mateixa firma Santiveri, prou coneguda al mercat.

I una dona, Pepita Cuadras, s’atreví a instal.lar -al carrer Llovera, 11, principal-, un laboratori d’anàlisis clíniques. Fou una dona valenta a l’època on tot eren homes.

Frenadol

Fill de Reus seria també Joan Abelló Pascual, de Laboratorios Abelló, que en 1940 compraria la Unión Química Española en subhasta pública i en 1949 crearia Antibióticos, SA, la primera firma d’antibiòtics de l’Estat. Seria ell qui en 1944 crearia Frenadol. Tot i que viuria a Madrid -on arribaria a presidir la Cámara de Comercio– “la seva vinculació amb Reus seria constant”. El seu fill seria el que s’associaria amb Mario Conde, dos personatges de rabiosa actualitat en els vertigionosos anys 80 i 90.

Altres productors locals de marques farmacèutiques foren Modest Nadal Riera, Ramon Cabré Llauradó, José Benet, Miquel Vidal Llecha, Manuel Cuadrada Gibert, José Arandés Vilanova i Juan Domènech Mas. I per fi una dona, la primera que va obrir una farmàcia a Reus: Paquita Cavallé Pi, al Raval de Jesús, que segueix oberta.

Jaume Garcia