La FiM, la Fira de Música emergent i familiar, ha arrencat aquest divendres tres dies d’actuacions musicals a Vila-seca (Tarragonès). El certamen retorna després de cinc anys, amb la voluntat de convertir-se en cita, aparador i mercat de la música moderna emergent i els espectacles musicals familiars fets a Catalunya. En aquesta edició, el certamen aposta per la presencialitat i s’han programat 34 propostes musicals que es faran en sis espais de la ciutat per complir amb les mesures i protocols anticovid. “Els professionals tenen moltes ganes de veure música en directe i cultura en viu, de trobar-se, comencem amb molta il·lusió”, ha afirmat el director artístic Martí Marfà. La fira obre portes amb el 90% de les localitats exhaurides.
En un any marcat per la pandèmia, la FiM retorna després de cinc anys amb l’objectiu de contribuir a dinamitzar el mercat de la música en directe i ajudar a recuperar el pols de la indústria musical del país. Hi participen 300 professionals que durant els tres dies de certamen participaran en desenes d’activitats adreçades als programadors i gestors culturals. “Per nosaltres era clau mantenir l’oferta presencial i d’alguna manera facilitar l’espai on els professionals poguessin trobar-se i començar a generar oportunitats de negoci”, ha subratllat el director artístic.
En la fira hi actuaran 34 bandes i companyies que oferiran 38 espectacles en els escenaris del Castell de Vila-seca, el parc de la Formiga, l’auditori Josep Carreras, l’auditori Alcalde Josep Malaperia i al teatre El Centru. D’aquesta manera, el certamen s’ha adaptat a les restriccions vigents per la situació sanitària. “Hem definit uns espais d’actuació molt amplis, molt acotats, amb l’aforament al 50% i amb totes les mesures de seguretat, i entrades i sortides esglaonades i diferenciades”, ha detallat Marfà.
De la trentena d’actuacions, s’oferiran deu estrenes absolutes, disset presentacions de nous àlbums i vuit nous espectacles. A més, segons dades de l’organització, s’han venut el 90% de les entrades. Un dels primers a actuar aquest divendres han estat els membres de Dani López Quartet, els quals van publicar el disc ‘El que fan les coses quan no les mires’ fa un any, en plena pandèmia i l’han interpretat per primera vegada al FiM.
“Ens ha servit per arrencar i retrobar-nos amb els músics i escriure música nova per seguir amb aquest espectacle”, ha explicat el líder de la banda Dani López. Segons l’artista l’àlbum és molt eclèctic i barreja des del jazz a música contemporània i electrònica amb una mica de música tradicional. “Quan vaig fer el meu primer disc necessitava treure totes aquestes músiques perquè formàvem part de mi i de la meva formació. En l’espectacle pots sentir totes aquestes músiques que estan inspirades en la vida quotidiana, és un concert divertit i alhora complex i una explosió de colors”, ha expressat López.
Pel que fa als espectacles d’àmbit familiar, els artistes Dani Lleonart, conegut com a Pulmon Beatbox, i La Curiosa, han actuat aquest divendres al matí als espais de l’auditori Josep Carreras i a la sala del teatre El Centru davant de grups escolars. Pulmon Beatbox ha presentat el seu nou espectacle ‘Flow (My hip-hop story)’ mentre que La Curiosa ha ofert una funció projectant diverses imatges fetes amb diferents materials i a través de la música i la llum.
La programació d’aquesta edició és paritària quan a gènere, ja que més de la meitat de propostes estan liderades o formades per dones i, també, és ben diversa pel que fa a estils musicals, formats i franges d’edats. A la vegada, el 25% de les formacions musicals provenen del Camp de Tarragona.
Mar Rovira
Equip de redacció