.

.

TOTS 21

El conseller d’Afers Exteriors, Bernat Solé, en roda de premsa. Foto: ACN

El 99,9% de les meses electorals previstes per aquest 14-F tenen els membres suficients per constituir-se. Així ho ha assegurat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, en una compareixença al Parlament. Segons dades del Govern, dues de cada tres meses tenen els nou membres entre titulars i suplents, una circumstància que els porta a afirmar que la “totalitat” de les meses electorals del país “podran constituir-se”. El 0,1% restant respon en alguns casos a qüestions administratives. D’altra banda, la meitat dels titulars i primers suplents de meses ja s’han fet un test d’antígens. La taxa de positivitat entre aquests és del 0,38%. El Govern preveu que durant aquest dissabte es facin més tests.

El conseller ha explicat que el 0,1% de meses fins arribar al 100% inclou casos en que encara el Govern no ha rebut oficialment la confirmació de que tenen tots els membres necessaris o s’està pendent de donar resposta a alguna al·legació. Per això, Solé ha dit que es tracta d’una qüestió administrativa i que, amb les dades fins aquest dissabte, la previsió és que totes es puguin constituir.

Pel que fa a les al·legacions presentades, Solé ha explicat que els ciutadans que n’han presentat “encara poden rebre notificacions” fins al mateix diumenge. En els casos en que no rebin resposta, ha recordat que hauran d’anar al col·legi electoral a l’hora prevista. “En funció de la constitució de les meses es determinarà si poden marxar o s’han de quedar en aquella mateixa mesa o en una altra”, ha manifestat. I és que Solé ha recordat que la Junta Electoral ha determinat que els suplents poden haver d’anar a altres meses on faltin membres.

El conseller ha reconegut que, per la informació que donen les juntes electorals, és “complicat” que es doni resposta a totes les al·legacions per no ser membre d’una mesa electoral que s’han presentat. Tot i això, ha insistit que “no està en perill” la constitució de les meses per aquesta qüestió perquè “hi ha bossa suficient” de suplents. “Tenim la certesa que es podran constituir totes les meses més enllà de les incidències habituals”, ha reiterat. Sí ha esperat que es puguin resoldre “el màxim de recursos” pendents.

Mesures de seguretat

D’altra banda, el conseller ha manifestat que des del Govern està “tot a punt” perquè els col·legis electorals “siguin espais plenament segurs”. Ha recordat que els protocols que s’aplicaran es van consensuar primer amb les formacions polítiques i també han rebut el vistiplau del Procicat.

En aquest sentit, ha indicat que la totalitat dels ajuntaments han rebut ja el material de protecció i seguretat. Solé ha agraït la feina “extraordinària” dels consistoris per adaptar-se als protocols tenint en compte la diversitat de municipis existents.

Entre aquestes mesures de seguretat hi ha l’oferiment de fer un test d’antígens a titulars i primers suplents de les meses. Entre dimarts i divendres s’havien fet aquesta prova 29.687 persones d’aquest col·lectiu, el 50%. El conseller ha indicat que divendres es van fer més tests que la resta de dies i que està previst que encara se’n puguin fer durant aquest dissabte. La taxa de positivitat ha esta del 0,38%.

Pel que fa a al dispositiu policial, hi haurà uns 14.000 agents entre mossos d’esquadra i policies locals. Els primers cobriran 1.750 locals electorals, mentre que els segons tindran al seu càrrec 1.005. Solé ha destacat que és el dispositiu més gran de seguretat organitzat en uns comicis electorals.

D’altra banda, ha aafirmat que el Departament Interior ha garantit que l’administració de la primera dosi de la vacuna contra la covid i els efectes secundaris generats en alguns agents no impedirà que el dispositiu compti amb tots els agents previstos.

Amb tot, el conseller ha fet una crida a que els ciutadans exerceixen el vot “de manera responsable i seguint totes les indicacions que s’han donat”. Entre aquestes, ha mencionat el respecte a les franges horàries establertes, portar el vot preparat de casa, consultar prèviament el local i la mesa, dur sempre la mascareta posada i mantenir les distàncies de seguretat.

10.000 descàrregues de l’aplicació

Solé ha detallat també que s’han registrat 10.000 descàrregues de l’aplicació mòbil del 14-F que ha de permetre seguir en temps real l’ocupació als col·legis electorals. El conseller ha afegit però que la previsió és que sigui aquest diumenge quan es produeixi el volum més gran de descàrregues, quan l’aplicació ja estarà operativa.

Maria Belmez