.

.

TOTS 21

Xavier Marcos, en un moment de l’entrevista. Foto: Tarragona21

Xavier Marcos és el nou alcalde dels Pallaresos fruit d’un pacte amb els socialistes i Ciutadans que ha deixat a l’oposició Junts x Pallaresos, que havia governat fins ara amb Marcos -Independents dels Pallaresos-. Fa 35 anys que treballa a la indústria química. Posar ordre a les finances municipals i definir les prioritats són els objectius del nou mandat. Ho explica en aquesta entrevista concedida a Tarragona21.

Quines són les prioritats del nou equip de govern dels Pallaresos?

Hi ha prioritats econòmiques i estructurals.

Hi ha deute?

No, però l’estat econòmico-financer de l’Ajuntament no era el que ens havien dit.

Es deia que el deute, segons auditoria feta a l’anterior mandat, era només del 6%

Era una manera de portar les finances que no és la que nosaltres volem. No tenim el superàvit que ens havien dit, sinó molt menys, per no dir que hi ha un negatiu d’uns 200.000 euros i escaig. Si no comptabilitzes unes coses i esperes a fer-ho més tard,…Hi ha trampes legals que et permet la comptabilitat, però reflecteixes una realitat que no és així, sinó fictícia.

Tenen, doncs, un dèficit de 200.000 euros. Com l’eixugaran?

Haurem de fer un Pla Econòmic Financer a un, dos o tres anys, ja ho veurem. El regidor d’Hisenda, l’interventor i la secretària estan intentant solventar-ho. Necessitem conèixer bé les dades a finals d’any. Això et condiciona les inversions a curt termini. Teníem uns plantejaments de futur que en funció del que surti ho podrem assolir o no. Si ets dins un Pla Econòmic i Financer vol dir que hauràs de controlar la despesa per tapar el forat. No pots fer grans inversions perquè no pots de nou estirar més el braç que la màniga. No és un tema excessivament greu, és solventable, però condicionarà les inversions a curt termini.

D’altra banda, la nostra intenció és la de continuar amb la política de petites inversions, mantenint i millorant el poble, en el seu dia a dia, en l’estat general del municipi quant a neteja i estat dels carrers, en festes, en activitats de les associacions. Un dels problemes més greus que té Els Pallaresos són les seves dimensions. Tenim tres urbanitzacions, amb Pallaresos Park una mica deslligada. Aviat es relligarà: hi ha un projecte que vaig endegar jo l’anterior mandat que és fer un vial nou que connecti Pallaresos Park amb Jardins Imperi i amb el poble.

El projecte es va endarrerir per problemes político-administratius, però ara està en marxa de nou i segurament a finals de la primavera o principis d’estiu començarà el moviment de terres per fer-lo. Es tracta d’un vial de més de 900 metres on no hi haurà especulació urbanística perquè no es podrà edificar habitatges, amb solars rústecs i protecció cultural per l’existència de la Casa Bofarull, obra de Jujol, i envoltat d’equipaments.

L’anterior Ajuntament va reduir un 17% l’IBI i va congelar impostos i taxes. Quin és el seu capteniment sobre els impostos i taxes?

M’agradaria mirar-m’ho, però crec que no va ser del 17%.

És el que ells van anunciar a la premsa

Dubto que ho fos. Nosaltres no tenim cap intenció de pujar l’IBI. Els sous dels regidors no han pujat, hem mantingut els que hi havia, inclòs el de l’alcalde. La intenció de cara al proper pressupost també és la de no augmentar res. Ens quedarem igual. Ara bé, que reduïssim un 17% no em consta. Estem preparant pressupostos i ordenances i el tema no està tancat del tot. Esperem tenir-los tancats sobre el quinze de novembre.

Es pot anunciar alguna actuació del pressupost de l’any que ve?

Estem pendents del Pla Econòmico Financer. Jo, l’any passat tenia 1,6 milions d’euros en inversions, segons em digué el regidor d’Hisenda. Després de diverses reunions resultà que només hi havia 400.000 euros.

L’objectiu prioritari és acabar la sala polivalent, un tema que vaig engegar jo fa quatre anys, però hem tingut mala sort amb els constructors. Ara queda pendent la tercera fase, que és l’acondicionament d’exteriors, amb un local-bar, i per dins, marcar el terra de la pista, col.locar cortines separadores i grades. A finals de gener ja estarà fet.

Un tram del futur vial dels Pallaresos, en un muntatge fotogràfic zenital. Foto: Cedida

A finals de juliol va obrir el consultori mèdic

Espero que s’inauguri abans de Nadal. L’objectiu principal és el vial que portem arrossegant des de fa més de tres anys. Volem donar rellevància al nucli antic, la gent que viu a les urbanitzacions té carrers amples, es pot aparcar tranquil.lament, tens espais, però tothom travessa el nucli antic.

Què volen fer-hi?

El vial farà de ronda i ajudarà a treure molt de trànsit de dins del poble.

I en quin tràmit es troba el vial?

Cal fer una modificació de les Normes Subsidiàries que ens demana la Comissió d’Urbanisme de Tarragona. Ens vam reunir amb ells fa unes setmanes i ja tenim el timming.

No tenen previst evitar que se circuli al nucli?

Ho limitarem per seguretat. Els pares que deixen la canalla al col.legi, surten pel poble, on hi ha el carrer Ample. Es tracta de carrers estrets, però el risc és brutal. Molts passen pel carrer Major, i al carrer Eixerit, que el travessa, hi ha un Stop que no es respecta. La intenció és fer  la circulació de baixada perquè no puguin travessar el poble. A l’estiu farem la prova de convertir en peatonal un tram del carrer principal, d’ús exclusiu per als veïns. És el carrer Nou, i fer-ho com al nucli vell de Tarragona, amb pilones.

‘Ens havien dit que l’Ajuntament presentava superàvit, però tenim 200.000 euros de dèficit. Haurem de fer un Pla Econòmic Financer’. Foto: Tarragona21

L’any passat van posar en marxa els primers pressupostos participatius. Ara fan la segona convocatòria. Com preveuen l’experiència?

Pinta millor la segona edició que la primera perquè hi ha més pressupost, més de 6.000 euros contra 3.000. Hem fet dues xerrades explicatives.

Com funcionen els pressupostos participatius?

L’Ajuntament té una partida de diners, fixa unes pautes i el ciutadà pot presentar el projecte que vulgui, que s’ajusti a les bases. Pot fer-ho un particular o una associació. Un comitè de valoració farà el triatge. L’any passat es van presentar tres propostes i enguany n’esperem més. Hi ha diverses associacions esportives i de veïns interessats a participar-hi.

La propera ampliació del nou institut resoldrà el tema de les places?

Depèn. Hi ha un projecte d’ampliació de l’institut. Si només penséssim en Els Pallaresos i no en El Catllar,…

...Acabo la frase: no em digui que un cop ampliat pot quedar curt.

Depèn. La població infantil als Pallaresos minva. D’aquí a uns anys minvaran els cursos superiors. Ens podem nodrir d’altres pobles. Nosaltres anem darrere que se suprimeixin els barracots de l’escola i es faci un edifici escolar. Cal un col.legi estable i consolidat, amb continuïtat educativa.

Com pot ser que la biblioteca municipal hagi quedat petita quan es va inaugurar fa tres anys?

La biblioteca Mercè Rodoreda no va quedar petita, va néixer petita. Perquè era l’únic espai que tenia l’Ajuntament a disposició per fer-la. Teníem l’antic casal, on hi havia informes que deien que els fonaments no estaven bé i hi havia dubtes. Si tot va com ha d’anar, possiblement tinguem un altre edifici aviat, tot depèn del Pla Econòmic Financer. O la traslladarem o li donarem més espai allà on és. A finals de l’any vinent, l’Ajuntament tindrà més llocs i podrem reestructurar espais.

Quan es van presentar a les municipals van presentar 50 propostes, on destacaven la conversió d’un bosc pròxim a la sala polivalent en zona per a runners i àrea recreativa, cobertura setmanal del servei de vigilància, crear una escola de teatre,…

Estem en això, depèn de la sala polivalent.

Per què una escola de teatre?

Parlem de cultura. Als Pallaresos se l’ha conegut per temes negatius o per temes esportius, que està molt bé, però no se’ns coneix per la cultura. Jo volia portar música clàssica i no hi havia manera. Finalment vaig dur la cantant Neus Mar i la gent està encantada. Hem fet el Liceu a la fresca, és el segon any que ha vingut el grup d’havaneres de Portbou, amb un gran èxit. Ens vam reunir abans de les eleccions amb la rectora de la URV, María José Figueras. Volíem ampliar un conveni que tenim amb la URV per poder organitzar conferències, congressos i portar als Pallaresos teatre i altres temes relacionats amb el modernisme. Cal promocionar la cultura als Pallaresos i promocionar també la música que tenim al territori, sigui clàssica, blues o rock.

Se seguirà fent l’Eternal Running?

No. El cost per l’Ajuntament era excessiu, havia arribat als 35.000 euros i amb poca repercusió mediàtica. És correcte fer promoció del poble, però no llençar els diners. No tenia retorn. S’ha fet enguany perquè estava compromès. No obstant, seguirem organitzant la BTT i el duatló.

Jaume Garcia