.

.

TOTS 21

La Baguet del Morell enceta una campanya solidària amb La Muntanyeta

Una de les il.lustracions de les bosses de pa

La Baguet és un forn que es va crear al Morell en 1995 i és comandat per Gemma Benaiges i per Martí Fortuny. Vénen d’una família de llarga tradició en el món del pa i durant l’any 2021 van ser premiats amb la Llesca d’Or, un reconeixement que posa en valor els set millors pans de Catalunya. Gemma Benaiges, a més, és alcaldessa de la veïna població de Vilallonga del Camp. L’empresa ha decidit tirar endavant una campanya solidària amb La Muntanyeta.

La campanya consisteix en elaborar i dissenyar bosses amb anses i una sèrie de tres il.lustracions. El benefici obtingut es destinarà a l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona La Muntanyeta. El preu de cada bossa és de 10 euros. Els beneficis aniran destinats a l’entitat.

La campanya, creada per la coneguda marca del Morell Pàkaru, té un to desenfadat i proper, fins i tot juganer. Es creen tres il.lustracions amb escenes de platja i les figures protagonistes són productes del forn de pa que ofereixen tres missatges amb format de rodolí. El missatge implícit, recalca l’empresa, és la salut, la bona alimentació i el territori. La campanya és de petit format i busca arribar al públic d’una forma generosa i simpàtica.

 

Vilallonga pinta un mural col.lectiu contra la violència masclista

L’execució del mural, aquest matí. Foto: Tots21

Imatge com quedarà el mural un cop acabat. Foto: Cedida

Vilallonga del Camp ha iniciat aquest dijous el pintat d’un mural dedicat a la dona i contra la violència masclista. El seu disseny és obra de la il·lustradora vallenca Berta Artigal, i té la particularitat que el realitza qualsevol voluntari que s’hi vulgui sumar. Aquest matí de dijous, força dones s’hi han sumat, i quan ha acaba l’horari escolar un grup de crios també s’hi han afegit.

El mural s’acabarà d’executar aquest divendres o com a molt tardar el dilluns. Havia d’haver començat dimecres, però la pluja ho va evitar. L’artista apuntava a Tots21 que dimarts passat ella es va encarregar de dibuixar les siluetes i les lletres perquè servissin de guia a l’hora de pintar. S’usen per a tal fi el color violeta suau, el fort, el color coral-salmó i un derivat del groc. El mural té un lema que es visualitzarà quan s’acabi: ‘Prou violència masclista. Juntes som imparables’.

Berta Artigal, davant l’obra. Foto: Tots21

Paral.lelament, aquests dies s’està rodant un time lapse, de manera que es tindrà filmat tot el procés d’execució del mural en càmera superàpida.

El mural es realitza a la paret exterior de la Llar d’Infants Municipal Patufet (ubicada a la carretera de la Selva). Es fan grups de 6 persones (no cal portar res) i per franges d’una hora. Berta Artigal ha fet també murals a llocs tant diversos com Berlí, Praga o a Kènia, en aquest darrer cas, en un orfanat.

Redacció

 

Vilallonga convida a pintar un mural contra la violència de gènere

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp anima la ciutadania a pintar un mural contra la violència de gènere amb la il·lustradora vallenca Berta Artigal, mural que ha estat dissenyat per aquesta dissenyadora.

El mural es realitzarà a la paret exterior de la Llar d’Infants Municipal Patufet (ubicada a la carretera de la Selva) i es durà a terme el dimecres 25 de maig, de 10 h a 14 h; i el 26 de maig, de 10 a 14 h i de 16 h a 19 h. Es faran grups de 6 persones (no cal portar res) i per franges d’una hora.

Les inscripcions es fan del 12 al 20 de maig, enviant un correu a comunicacio@vilallongadelcamp.cat, on cal indicar: nom, edat, telèfon de contacte, i dia i hora en la qual us voleu apuntar.

 

Vilallonga es dota d’un millor accés viari a l’Alt Camp amb una espectacular obra de la Diputació

L’alcaldessa de Vilallonga i la presidenta de la Diputació, plantant una alzina. Foto: Tots21

Benaiges i Llauradó, visitant la zona. Foto: Tots21

Una llarga reivindicació de Vilallonga del Camp ha estat per fi atesa, en una inversió en carreteres molt notable per un municipi de 2.400 habitants -900.000 euros-.

L’obra, planificada i executada per la Diputació de Tarragona, ha suposat de fet fer un ‘3 en 1’, ja que ha suposat la construcció d’una rotonda a l’entrada del municipi, en una cruïlla molt perillosa i on s’unien dues carreteres d’accés a l’Alt Camp, a més de l’eixamplament del pont sobre la riera de la Selva -on no podien passar dos camions- i l’ampliació de la calçada a la T-722. Les accions ordenaran el trànsit i garantiran la convivència segura de tots els usuaris. Les dues carreteres es dirigeixen a Valls i a Alcover. De remat, la recuperació del camí del Calvari i d’accés a l’estimada Ermita del Roser de Vilallonga, venerada pels seus habitats, que s’estrenarà Divendres Sant.

Es podria afegir una quarta millora: la transformació del carrer principal de Vilallonga -la carretera de Valls o T-722- en una zona amable, amb voreres amples i bancs per seure-hi, superant l’antiga imatge atrotinada, sense gairebé vorera i més pròpia d’una carretera i on els vehicles passaven a gran velocitat. Una altra acció ha estat ‘dur aigua del poble fins al polígon, al cementiri, al futur tanatori i a l’ermita del Roser’, segons ha subratllat l’alcaldessa, Gemma Benaiges.

‘Els veïns estan molt satisfets de la millora que s’hi ha fet’, relatava l’alcaldessa. ‘Com a alcaldessa estic molt satisfeta de poder assistir a aquesta inauguració perquè es tracta d’una obra molt important, d’un projecte tant reivindicat per nosaltres. Som un poble a tocar a la petroquímica, però amb recursos justos. Gràcies a la Diputació de Tarragona i a la seva filosofia d’estar a prop dels pobles petits, avui es fa realitat aquesta infraestructura’. També hi ha hagut ajuda de l’empresa Ravago, situada a tocar de la zona.

No és només una millora per Vilallonga, sinó també per als pobles de l’Alt Camp que usen aquestes dues rutes, com El Rourell, Alcover i Valls.

Abans i després de les millores fetes. Foto: Tots21

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha inaugurat aquest dijous les obres. El projecte, que ha inclòs la construcció de la rotonda a l’accés del municipi, ha servit per ordenar el trànsit i garantir la convivència segura de tots els usuaris. Durant l’acte, la presidenta Noemí Llauradó i l’alcaldessa de Vilallonga del Camp han plantat una alzina en un parc municipal situat al costat de la rotonda, que simbolitza el conjunt d’arbrat que s’ha hagut de replantar per dur a terme les obres de millora. Anteriorment hi havia un bosc de pins, però s’ha decidit plantar-hi alzines pel fet de ser una espècie autòctona, així mateix, a la rotonda també s’hi han plantat espècies autòctones com el cep, l’avellaner el garrofer i l’olivera.

A la inauguració també hi han assistit el vicepresident de la Diputació Quim Nin; el diputat del Servei d’Assistència al Territori, Miquel Subirats; la diputada Sílvia Puerto i el diputat Marc Ayala.

Llauradó ha explicat que en concret, la Diputació de Tarragona ha actuat en un tram total de 800 metres a la carretera T-722 i TV-7222 per tal de millorar-ne el traçat. D’altra banda, ha construït una rotonda de 40 metres de diàmetre a l’accés del municipi que ordenarà el trànsit a la intersecció entre la T-722 i la TV-7222. Més de 50 operaris han treballat en aquest projecte, que ha representat a la Diputació una inversió de 870.000 euros.

Una de les noves fites que marca una de les estacions del Viacrucis de la Setmana Santa. Foto: Tots21

En la seva intervenció, la presidenta Noemí Llauradó ha destacat la importància de mantenir sempre en bon estat les carreteres de la demarcació ‘per garantir-ne així la seguretat i millorar la comoditat de tots els usuaris’. De fet, l’elevada confluència de trànsit a la T-722 i la TV-7222 i el nombre de vehicles pesats que hi circulen a diari han fet necessària la realització de les obres. Els treballs han ampliat la calçada fins a 8 metres a la T-722 i han eixamplat el pont sobre la riera de la Selva (al punt quilomètric 2+850) fins a 9,2 metres, atès que l’amplada del pont dificultava l’encreuament de 2 vehicles.

Les obres també han servit per pacificar el trànsit a la zona urbana de Vilallonga del Camp, on s’ha renovat el paviment de les voreres i de la calçada. El traçat dels carrils s’ha modificat lleugerament per a eixamplar les voreres, assegurant així la convivència segura de tots els usuaris. D’altra banda, s’ha contribuït a adequar el camí del calvari, un pas lateral de vianants que dona accés a l’Ermita i al Cementiri.

El projecte de millora en aquest punt de la xarxa viària també ha inclòs: la reposició dels serveis afectats (aigua potable i gas natural), les plantacions i la il·luminació de la nova rotonda, la corresponent senyalització vertical i horitzontal i la canalització per al desplegament de la xarxa de fibra òptica. Podeu consultar més informació sobre el projecte al web: www.dipta.cat.

Altrament, la millora del camí al Calvari i l’accés a l’ermita s’ha poblat de fites que marquen les estacions del Viacrucis de Divendres Sant. A Vilallonga hi ha 14 estacions.

Jaume Garcia

 

Vilallonga inicia el procés participatiu per escollir el nom de dona d’una plaça

Caseta del Punt Lila de Vilallonga. Foto: Tots21

Vilallonga del Camp ha obert aquest dissabte, 5 de març, el procés participatiu per tal que la ciutadania bategi un espai públic de la vila amb nom de dona, en el marc del Dia Internacional de la Dona. Es tracta de la zona d’esbarjo del Parc de les Parades. L’Ajuntament ha instal.lat avui una parada informativa a la plaça de l’Església, així com el Punt Lila per tal d’oferir informació.

Les formacions polítiques de Vilallonga havien presentat quatre propostes de quatre candidates per a ser votades: la il.lustradora catalana Pilarín Bayés, la metgessa pionera Maria Elena Maseras, l’advocada, escriptora i activista femenina Clara Campoamor i la també il.lustradora -autora de Les tres bessones- Roser Capdevila.

Voluntàries del Punt Lila. Foto: Tots21

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, i la regidora Marian Ruiz han destacat a Tots21 que ‘Vilallonga només compta amb un nom de dona’ al nomenclàtor, tret del dedicat a verges i santes: Josepa Salesas. ‘Des de la Regidoria d’Igualtat es promou que hi hagi més espais amb nom de dones’, destaquen.

Per a poder votar caldrà ser del poble, tenir més de 16 anys i recollir les butlletes que es trobaran als diferents establiments del poble. El 8 de març es triarà el nom guanyador.

El trio Ellas Music Band. Foto: Tots21

En el mateix acte d’avui també s’ha fet la lectura del Manifest del Dia de la Dona i un vermut concert a càrrec d’Ellas Music Band, un descobriment musical format només per un trio de dones: una búlgara, una argentina i una polonesa, que han reivindicat el feminisme amb un repertori musical que incloïa jazz, blues, rock, folck i rumba. Ho ha organitzat l’Ajuntament de Vilallonga del Camp, amb la col.laboració de diverses entitats i empreses de la vila.

J. Garcia

 

Vilallonga obrirà un procés participatiu per posar nom de dona a una zona d’esbarjo

En el marc del Dia de la Dona, Vilallonga del Camp obrirà un procés participatiu per posar nom de dona a la zona d’esbarjo al Parc de les Parades. La presentació del procés tindrà lloc dissabte, 5 de març, a dos quarts d’una a la plaça de l’Església.

En el mateix acte, també es farà la lectura del Manifest del Dia de la Dona i un vermut concert a càrrec d’Ellas Music Band, on es reivincarà el feminisme amb un repertori musical que inclou jazz, blues, rock, folck i rumba. Organitza l’Ajuntament de Vilallonga del Camp i hi col.laboren diverses entitats i empreses de la vila.

 

L’Ajuntament de Vilallonga es fa amb Cal Sol per traslladar-hi serveis municipals

L’edifici conegut com a Cal Sol data del 1886 i forma part del catàleg de béns culturals del POUM de Vilallonga del Camp. Foto: Ajuntament

En el passat ple municipal de Vilallonga del Camp d’11 de gener de 2022, es va decidir l’adquisició dels béns immobles situats al c/Pere Virgili 10 i 12. Amb els vots a favor dels grups d’ERC i Tot(s) Vilallonga i en contra Junts i Vilallonga Pot Més.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, remarca que la compra de l’edifici és per a traslladar els diversos serveis municipals, ja que on s’ubica l’actual Casa de la Vila presenta insuficiència d’espai. En aquest sentit, cal recordar que lL’edifici de Cal Sol ja havia acollit la casa de la vila entre el 1936 i 1948.

La població ha crescut notablement. A l’any 2000 el municipi constava d’uns 1.200 veïns, actualment comptem amb uns 2.400 habitants, gairebé el doble. Aquest augment ha comportat la necessitat d’incrementar l’estructura dels serveis administratius de la Corporació.

D’altra banda, també existeixen motius històrics i patrimonials per a l’adquisició de l’immoble. Situat al c/Pere Virgili núm. 10 forma part del catàleg de béns culturals del POUM de Vilallonga, classificat com a bé catalogat i protegit urbanísticament.

La Fitxa núm. 19 del catàleg planteja una protecció integral de l’exterior. L’edifici consta de tres parts, planta baixa i dos pisos, amb una superfície construïda de 486 m² i un solar adjacent a la casa de 108 m².

El nou ús com a casa consistorial garanteix aturar la degradació d’un bé patrimonial i motiva la rehabilitació de l’immoble que forma part del catàleg per raons històriques i arquitectòniques.

L’equip de govern considera que la futura seu de l’Ajuntament i de diversos serveis municipals s’ha d’ubicar en una zona cèntrica del municipi. Les característiques anomenades dels immobles a adquirir no es donen en cap altre immoble de la zona del cas antic, i els dos edificis estan relativament a prop.

El cost de la compra ha estat de 204.900 €, s’ha finançat amb un préstec de 300.000 € concedit pel Banc Sabadell, retornable en deu anys, els dos primers amb carència de capital i a un interès de 0,53% revisable a raó EURÍBOR + 0,54%. Tots els diners del préstec restants, aniran a projecte, millores i iniciar la seva adequació.

Per a sol·licitar el préstec s’ha hagut de demanar autorització a tutela financera de la Generalitat. Aquesta autorització ha estat possible, ja que en els dos anys i poc que porta l’actual Equip de govern ha aconseguit passar d’un romanent de tresoreria a finals del 2019 de 531.1992,24 € en negatiu a 261.543,07 € en positiu a finals de 2020 (una millora de 793.535,31 €) i amb una previsió de tancar el 2021 amb uns 320.000 € positius.

L’amortització del préstec que s’ha demanat per a comprar la casa no suposarà cap increment de la despesa ordinària, ja que quan es començarà a pagar, el total de les amortitzacions anuals serà de 133.318,53 €, molt menys que els 200.374,17 € que paguem actualment. Això és possible perquè durant aquests dos anys de carència (no es paga amortització), s’acaben de pagar 5 préstecs, per aquest motiu es pagarà menys.

La rehabilitació es realitzarà amb subvencions destinades a finançar inversions.

Redacció

 

El PSC acusa l’equip de govern de Vilallonga de ‘desídia, inèrcia i manca d’ambició’

Imatge del portaveu del PSC a l’Ajuntament de Vilallonga del Camp, Carmelo Gil.

El portaveu del PSC a l’Ajuntament de Vilallonga del Camp, Carmelo Gil, ha afirmat aquest divendres per mitjà d’una nota de premsa que ha estat ell qui ha decidit abandonar l’equip de goven del consistori i ha acusat l’actual alcaldessa d’ERC, Gemma Benaiges, de “pura desídia i d’actuar tan sols per inèrcia, havent perdut qualsevol ambició de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del poble. Estem aquí per treballar, amb resultats tangibles i útils a peu de carrer, i darrerament això va sent cada cop més difícil”, ha reblat.

El fins ara regidor de Govern ha afegit que “ja fa un temps que emplaçava a l’alcaldessa a recuperar embranzida i posar en marxar les propostes que havíem acordat a l’inici del mandat. Lamentablement tot eren excuses dilatòries que m’han portat a concloure que no hi ha projecte més enllà d’anar tirant el dia a dia.”

Carmelo Gil ha volgut recordar que fins a dia d’avui ha volgut portar aquestes discrepàncies “amb la deguda discreció a què obliga la lleialtat política amb aquells que vàrem acordar governar el municipi”, tot i això “aquesta lleialtat ha estat resposta per l’alcaldessa, que sabia que volia deixar l’equip de Govern, fent-me fora per decret, el que demostra un comportament venjatiu i absolutament deslleial”, ha emfatitzat.

Malgrat aquesta situació, el portaveu del PSC ha reiterat el seu compromís “total i absolut amb Vilallonga i la seva gent. Un compromís sense macula d’ombra i amb una dedicació que tothom coneix a peu de carrer.”

Per a mi hagués estat més còmode seguir en la situació actual però això era incompatible amb l’honestedat i el rigor que sempre ha caracteritzat l’actitud del grup socialista a l’Ajuntament.”

En conseqüència, el regidor del PSC passa a l’oposició on seguirà treballant per al poble reforçant també l’alternativa que representa l’opció socialista i que cristal·litzarà a les eleccions municipals de l’any vinent.

Redacció

 

L’alcaldessa de Vilallonga fa fora de l’equip de govern l’exalcalde Carmel Gil per ‘pèrdua de confiança’

Carmel Gil, a la dreta de la imatge, en una fotografia d’arxiu. Foto: Tots21

L’alcadessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges -ERC-, ha fet fora de l’equip de govern per ‘pèrdua de confiança’ el que fou alcalde de la vila, el socialista Carmel Gil, i ha redistribuït les seves àrees.

‘Treballar per Vilallonga és un orgull. Sumar per fer del nostre poble un espai on viure i conviure allò que anhelem. Fer-ho amb convicció, dedicació i compromís és la nostra responsabilitat’, ha afirmat l’equip de govern.

Les eleccions del maig de 2019 ‘ens brindaven l’oportunitat de tenir un equip de govern amb mirada de progrés, amb polítiques de marcat compromís social i la possibilitat de fer-ho amb una majoria àmplia’, ha afirmat.

En aquest sentit, ‘vam segellar un pacte de govern a tres entre Esquerra Republicana, Tot(s) i VpM. Un pacte que representa més del 60% dels vots emesos. Des de llavors hem avançat, construint confiances i fent feina per aquest poble que tant estimem’.

Ara bé, ‘des de la nostra posició d’equip de govern, entenem que la gestió municipal ha de funcionar pel bé comú’. D’un temps ençà ‘hem vist com la dedicació d’un company d’equip anava minvant. Renunciant a formar part de la Junta de Govern i amb posterioritat dimitint de les seves atribucions com a regidor d’urbanisme’, assegura en un comunicat.

Aquest últim trimestre del 2021 ha degenerat ‘en una pèrdua total de la confiança envers el portaveu i ex-alcalde de VpM. Desafortunadament la nul·la voluntat de voler reunir-se amb l’alcaldessa durant les darreres setmanes comporta canvis pel futur de la legislatura’.

Així doncs en el proper ple es ratificarà ‘aquesta pèrdua de confiança en la figura de Carmel Gil’ fent efectiva ‘la seva sortida de l’equip de govern’. D’ara endavant les regidories de les que era responsable es reorganitzen de la següent manera:

Urbanisme i empresa serà responsabilitat de l’alcaldessa Gemma Benaiges (ERC).
Esports serà responsabilitat del regidor Joan Torres (ERC).

Amb aquesta reorganització, les tasques dels membres de l’equip de govern s’ajusten ‘a la realitat del que havia estat el mandat. Amb l’actual repartiment esperem que el pacte vigent amb les altres formacions surti reforçat pel bé del poble i de la corporació’, conclou el comunicat.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp suspèn la rua de Carnaval

Cartell del Carnaval de 2019

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha suspès la rua de Carnaval d’enguany.

Des de la regidoria de Festes s’ha informat que s’ha suspès la rua i el ball de Carnaval a causa de la situació epidemiològica.

Durant els últims anys, la rua de Carnaval comptava amb un gran nombre de participants, amb la qual cosa no es podria garantir la seguretat ni la salut, i per tant, s’ha decidit la seva suspensió. Les colles de Carnaval necessiten temps per preparar la disfressa i la carrossa.

D’altra banda, s’està valorant fer algun acte a l’aire lliure, el dissabte al migdia, pensant en la canalla.

 

Vilallonga lliura a Oriol Junqueras el llibre sobre el polític vilallonguí Josep Mestres i Miquel

La família Ferro i Miquel , amb Oriol Junqueras i l’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges. Foto: Ajuntament

El passat 13 de desembre, la família Ferro i Miquel va fer entrega a Oriol Junqueras, president d’ERC i historiador, del llibre “Josep Mestres i Miquel, Vilallonga del Camp, 1868-1949. President de la Diputació de Tarragona i conseller de la Mancomunitat de Catalunya”, escrit per la historiadora vilallonguina Pilar Riera Fortuny, i editat per la Diputació de Tarragona.

A l’acte hi va assistir l’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges, per petició de la família. Benaiges va recalcar la gran importància del que representa Mestres per la població de Vilallonga del Camp.

Mestres fou un personatge polifacètic. Metge de professió, polític per devoció, agrònom per estima a la terra. Escriptor i articulista per difondre els seus coneixements, president de la Diputació de Tarragona (1913-1915) i conseller de la Mancomunitat de Catalunya (1913-1919).

L’any 2020, Vilallonga del Camp el va nomenar fill il·lustre, però a causa de la pandèmia no es va poder fer la presentació oficial als vilallonguins i vilallonguines. Per aquest motiu, els actes es van traslladar al 2021, en el transcurs de la Festa Major d’Estiu: la presentació del llibre a càrrec de l’escriptora i historiadora Pilar Riera; la crida a la festa a càrrec de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, qui va elogiar la seva figura en la gestió com a president de la Diputació de Tarragona. També es va realitzar la inauguració de la placa commemorativa del nomenament de fill il·lustre a la casa pairal on va néixer i morir, i la inauguració de la sala que porta el seu nom al Museu Pere Virgili.

 

Vilallonga recupera en maquetes la gloriosa època de la marina que canvià el món

Maqueta del vaixell Montañés, un navili de línia de 74 canons. Foto: Tots21

Hi va haver una llarga època en què les grans potències europees es disputaven el món a partir dels immensos oceans. Espanya, Portugal, els Països Baixos, França i sobretot Anglaterra des del segle XIX. D’aquí sorgí la tonada ‘Britannia rules the waves’ -‘Britània governa les oles’-. Durant tres segles, Espanya fou l’absoluta dominadora abans de la desfeta de Trafalgar. En un dels seus vaixells viatjà quatre vegadas a les Amèriques un il.lustre metge nascut a Vilallonga del Camp i reconegut més fora que dins la seva pàtria catalana, el doctor Pere Virgili, de qui la seva vila no perd la memòria, però on el seu territori -el Camp de Tarragona i Catalunya- sembla haver-lo oblidat.

Recentment, descendents del docte metge anaren d’excursió a Cadis acompanyades -eren dues dones- de l’alcaldessa, Gemma Benaiges. En entrar a la Facultat de Medicina de manera improvisada, i alertat el personal de qui eren els visitants, cridaren el degà, que gairebé es quadrà davant d’elles, al costat d’una immensa escultura del doctor i del quadre d’armes de la família Virgili. Ho hem dit bé, a Cadis.

El Museu Pere Virgili de Vilallonga, un dels indrets desconeguts però d’imprescindible visita per als amants de la cultura i la història, ofereix des de divendres una mostra de la flota naval espanyola -i vaixells d’altres banderes- en la seva època gloriosa -des de la descoberta d’Amèrica en 1492 fins a la desfeta davant els anglesos justament enfront de les costes de Cadis, a Trafalgar, en 1805-. No ho fa per glorificar l’imperi d’ultramar, sinó perquè el nostre il.lustrat doctor Virgili viatjà quatre cops a les Amèriques a imposar la ciència mèdica, en un vaixell sembant als que s’hi exposen.

Josep Maria Martínez, davant una de les seves creacions. Foto: Tots21

Virgili fou un personatge de primer nivell en la medicina espanyola i internacional, metge de cambra del rei Ferran VI, fundador del Col.legi de Cirurgians de Cadis i de Barcelona, cirurgià major de l’Armada, fundador d’hospitals al nou món,… També és venerat per l’Armada espanyola i fins i tot la tuna de la Universitat de Cadis porta el seu escut d’armes. Virgili té article signat a la famosa ‘Encyclopédie’ de Diderot i Dalembert. Moltes emocions reunides al voltant de tan portentosa figura. Ho relatava el president de la Junta del Museu, Xavier Pujades, un erudit en matèria naval, durant la inauguració de la mostra, que duu un títol tan de pel.lícula com és ‘Vaixells que van canviar el món, 1492-1805’.

L’exposició, una nova aportació del Museu als actes de la Festa Major de Sant Martí, fa un recorregut cronològic gràcies a les maquetes dels vaixells cedides pel tarragoní Josep Maria Martínez, un artesà de la perfecció i de la paciència, i es completa amb una reproducció d’una làmina de l’Enciclopèdia del Marquès de la Victòria i dos ulleres de llarga vista.

S’inicia amb la descoberta d’Amèrica, segueix amb la circunnavegació del món, la batalla de Lepant, l’explicació del que era un galeó -el vaixell més característic dels segles XVI i XVII, un híbrid de càrrega i de guerra-, segueix la mostra amb la ruta de galió de Manila, és a dir, la ruta establerta per unir Europa amb Àsia, passant per terra ja que no existia el canal de Panamà,… recordant en certa manera el film Fitzcarraldo. ‘Fou una línia regular que es va mantenir durant 300 anys’, explica Pujades. La mostra no s’oblida del Mayflower, el vaixell dels pioners fundadors dels EUA. S’observen també navilis, un pas posterior als galions, dedicats a l’art de la guerra. La mostra acaba amb Trafalgar.

Mostra de les recreacions històriques fetes a Vilallonga. Foto: Tots21

Comparteix exposició en sala annexa una mostra sobre la recreació històrica que es va fer a l’estiu de la reconstrucció de l’església del poble: els veïns, especialment joves, es van caracteritzar del segle XIX i dels seus oficis, en el que era la tercera edició d’unes recreacions que relaten cada any episodis de la història de Vilallonga i duen per nom les nits de Ca Nicolau, en referència als inicis d’aquesta curiosa celebració. Sabeu que la vila va quedar despoblada amb la guerra dels Segadors de 1640? Va costar tres anys tornar a habitar-la. Aquest cas es va recordar en una anterior caracterització, abans de la pandèmia, relatava la regidora Pilar Riera.

Les dues mostres van ser inaugurades per l’alcalde en funcions, Antoni Moncusí.

Jaume Garcia

 

Vilallonga enceta aquest dijous la Festa Major d’Hivern recuperant el programa ‘normal’

Vilallonga del Camp celebrarà des de dijous vinent fins al dia 15 la Festa Major d’Hivern en honor de Sant Martí. «De mica en mica tornem a la normalitat», afirma l’alcaldessa, Gemma Benaiges, en la salutació del programa, després que l’any passat es fes un fos en negre a tot plegat pe rculpa de la pandèmia. Les activitats recuperen, amb les mesures sanitàries encara vigents, concerts, ballada de gegants, trobada de cotxes esportius i motos, actes religiosos i la Baixada de les Andròmines a càrrec de l’Associació de Joves.

Programa Festa Major Hivern

Dijous 11

A les 5 de la tarda.- Biblioteca Josep Trenchs Òdena. Contacontes amb Muntsa Plana, ens explicarà la Bruixeta. Col·labora: Consell Comarcal del Tarragonès

Divendres 12

A 2/4 de 8 del vespre. Museu – Arxiu Pere Virgili (tradicional). Inauguració de les exposicions:

  • Vaixells que van canviar el món 1492-1805
  • Les nits de Ca Nicolau

Horari de visita: Tots els divendres i dissabtes de novembre, de 5 de la tarda a 8 del vespres, i hores a convenir.

A les 22.30 h. Centre Recreatiu. Concert amb dBomBo Bit. Espectacle “ Cançons que ens agraden” a càrrec de David Mas.

David Mas veí de la Vilallonga, ens oferirà un concert amb una proposta  que no et deixarà indiferent. Músic i compositor amb una llarga trajectòria als escenaris, ara, es transforma en un grup de versions, ell sol, convertint-se en un “ONE MAN BAND”  tocant la bateria, guitarra elèctrica i cantant  a la vegada.

Un repertori ple de cançons que ens agraden, d’artistes d’actualitat, internacionals i del país, i que interpretarà amb tota la màgia que un concert de festa major es mereix.

Recomanat per a tots els públics.

Dissabte 13

De 10 h a 13 h. A la Rambla Verge del Roser. Trobada de cotxes esportius.

De 10 h a 13 h. c/ Sant Martí. Trobada de motos. Organitza: Amics de la Moto

16.30 h. Rambla Verge del Roser (tocant la carretera de Valls) i c/ Era d’Albinyana. Baixada d’andròmines. Organitza: Associació de Joves de Vilallonga del Camp

A 2/4 de 8 del vespre. Centre Recreatiu. Espectacle “Cançons de mar i muntanya” amb Esther Buqueras i Principal de la Bisbal.

A les 11 de la nit. Poliesportiu Josep Ma. Salvat Modenes. Concert d’Ebri Knight

«Ebri Knight ve del Maresme, una comarca on el mar i la muntanya s’uneixen a mig camí entre la Selva i Barcelona. Des del principi ens hem arrelat a les melodies que sortien del nostre poble, als instruments tradicionals i a les veus populars que han sonat des de fa segles pels carrers de la Catalunya folklòrica.

Bevem de la tradició per a reinventar l’espectacle, per a dur amb tota l’energia que podem una música que està a cavall entre la memòria i el projecte, entre el passat i el futur, però sempre amb els peus posats al present.

Perquè allò popular no pot deixar de ser enèrgic i el folk té tota la força del poble que té al darrere i de tot aquell que vol canviar el món.

És per això que fem la música que fem».

A continuació Dj

Diumenge 14

A dos quarts de 12 del migdia. Plaça de l’Església (tradicional). Ballada dels nostres gegants: Alfons i la Sança

A la una del migdia. Església de Sant Martí Bisbe. Missa solemne a càrrec de Mossèn Joan Anton López i cantada pel Cor Parroquial.

A la sortida, repic de campanes en honor a Sant Martí, a càrrec de Sergi Claramunt.

19 h. Centre Recreatiu. Espectacle “Un tipus de riure” de Quim Vila

Dilluns 15

Sala de Cinema del Centre Recreatiu. Cinema: “A todo tren destino Asturias”

Primera sessió: 17 h

Segona sessió: 19 h

Entrada:2€

Redacció

 

Campanya de bonificació del cànon de l’aigua a Vilallonga

L’Ajuntament de Vilallonga endega una campanya d’informació sobre la bonificació del cànon de l’aigua. Ho poden sol·licitar famílies de quatre membres o més empadronades, famílies de dos membres més un tercer amb discapacitat superior al 75% i famílies vulnerables (preu cànon de l’aigua al 0% actualment és a 0.4936€/m3)

El tràmit el podeu fer electrònicament (instància general) o bé presencialment a les oficines de l’Ajuntament (cal acreditar el 75% o superior de discapacitat). Data límit per a sol·licitar: 24/12/2021

Per a més informació: http://aca.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Ampliacio-dels-trams-del-canon-de-laigua-per-unitats-de-convivencia-de-4-o-mes-membres

http://aca.gencat.cat/ca/laca/canon-i-altres-tributs/canon-de-laigua/domestic/bonificacions-del-canon-de-laigua

Ester Gomis, nova presidenta de la DOP Avellana de Reus

Ester Gomis. Foto: Cedida

Fa pocs dies s’ha aprovat la renovació de part dels membres de la Comissió Rectora de la DOP Avellana de Reus que fins ara ha presidit Pere Guinovart, del Morell.

Els canvis, que responen a la renovació periòdica que realitza aquest organisme, han portat a nomenar com a nova presidenta de la DOP a Ester Gomis, pagesa i productora d’avellana de Vilallonga del Camp.

També canvia el Secretari de la DOP Avellana de Reus, càrrec que fins ara ocupava Pere Ferré i que ara és en mans de Ricard Segura. La resta de la Comissió Rectora, on s’han renovat quatre dels vuit càrrecs, la formen els vocals Carlos Solano, Miquel Palau, Jordi Martí, Josep M. Juncosa, Alexandru Pirvu i Sergi Claramunt.

Redacció

 

Vilallonga celebra la Fira i la Festa del Roser

Cartell de les festes

Vilallonga del Camp ha iniciat aquest divendres una nova edició de la Fira i Festa del Roser amb la tradicional arribada de la Mare de Déu del Roser al Portal del carrer Major per fer el recorregur pel carrer Major i acabar a l’església de Sant Martí Bisbe, amb la rebuda dels gegants i repic de campanes, i amb el tradicional cant dels Gojos.

Al vespre hi havia prevista una nova edició del Fot-li gasto i aquest dissabte, l’atenció se centra en la Trobada de Motos que es fa a la plaça de l’Església a les 10h. Diumenge serà l’hora de la celebració de l’Eucaristia a les 13h, i dilluns, cinema a les 17h amb La Patrulla canina i missa a les 19h.

Dimarts i dimecres tindran lloc sengles misses a les 19h i a les 20h, i projecció de documentals sobre l’Ermita del Roser realitzats per Manuel Giné. Dijous hi ha Rosari davant la capella de Cal Rosó i missa en sufragi dels difunts de l’Associació Amics del Roser. Divendres tornarà la missa i el cinema, a les 19 i a les 20h, respectivament.

I diumenge, Cursa-caminada solidària “4 PASSES”. Serà a les 09.00h al Parc de les Parades. El recorregut és de 5 Km i l’organitza l’Associació Einar, en benefici del projecte “Apoyo entre iguales de PEDPAL”.

A les 13h a l’Ermita del Roser, missa, presidida per Mossèn Joan A. López i cantada pel Cor. La missa es realitzarà a fora de l’Ermita per poder tenir més aforament i prevenir la Covid-19. A continuació, GLOSSARI DE LA MARE DÉU a càrrec de Josefina Albert; BENEDICCIÓ DE LES LLETANIES. Any 2020 “Regina Martirum”, de la ceramista Antonieta Riera Fortuny. Any 2021 “Regina Confessorum”, obra Esther Vidal Alberich. Tot seguit, BENEDICCIÓ DE MISTERIS:

Quart Misteri de Glòria 2020. “L’Assumpció de Maria al Cel”
Cinquè Misteri de Glòria 2021. “La coronació de Maria, Reina i Senyora de cels i terra”

A les 17h, Cinema amb La Patrulla canina, i amb García y García, aquest a les 19.00h ENTRADA: 4.50 € o abonament
I a les 19h, missa. Acabarà la festa amb cinema a les 20h amb Siempre contigo.

 

La presidenta de la Diputació dona el tret de sortida a la Festa Major de Vilallonga del Camp

Noemí Llauradó, al costat de l’alcaldessa, durant el pregó. Foto: Cedida

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha participat a la Festa Major de Vilallonga del Camp pronunciant-ne el pregó. Ha estat aquest divendres a la Plaça de l’Església i amb els veïns asseguts, per tal de poder gaudir de la festa respectant les mesures de prevenció donada la situació epidemiològica. Tal com ha afirmat Llauradó «no hem d’abaixar la guàrdia perquè la Covid-19 encara continua a l’ordre del dia» i ha afegit que «les ganes de festa no són incompatibles amb la prudència».

Després de pronunciar el pregó i signar el llibre d’honor a l’ajuntament, la presidenta de la Diputació, acompanyada de l’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges, i del diputat de cultura de la institució, Joan Josep Garcia, s’ha desplaçat fins al carrer de Sant Josep per descobrir la placa commemorativa del nomenament del metge, polític i agrònom vilallonguí Josep Mestres i Miquel com a fill il·lustre de la població. Tot seguit, al Museu Pere Virgili de Vilallonga ha inaugurat la Sala Josep Mestres i Miquel, un espai que s’ha reformat recentment amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Durant la seva intervenció, Noemí Llauradó ha posat en valor «totes les entitats de caire social i cultural que contribueixen a fer de Vilallonga un municipi especialment viu i dinàmic» tot recordant que «la cultura esdevé una prioritat per a la Diputació de Tarragona». Els assistents al pregó han pogut gaudir de l’actuació dels Grallers i Timbalers de la Colla Gegantera de Vilallonga del Camp.

Redacció

 

Tall de carretera previst per als propers dies a Vilallonga

La Diputació de Tarragona informa que en els proper dies hi haurà talls de carretera a Vilallonga, concretament a la T-722, al PQ. 3 a Vilallonga del Camp. Serà des del 12/07/2021 fins al 29/10/2021. S’hi ha habilitat un pas alternatiu senyalitzat.

Aquest tall respon a les obres que realitza la Diputació de Tarragona per millorar l’accés viari a Vilallonga del Camp. Els treballs es van iniciar el 28 de juny i permetran arranjar un tram de 500 metres de la T-722 fins a la travessera de Vilallonga i la construcció d’una rotonda a l’accés del municipi, concretament a la intersecció entre la T-722 i la TV-7222.

 

Vilallonga respira l’aroma de les tapes en plena postpandèmia

Vilallonga del Camp respira tapes pels quatre costats. La novena edició del Vilatapes, que recupera la proposta que no es va poder celebrar l’any passat degut als rigors de la pandèmia, arriba en el moment en què ja hi ha llibertat per treure’s la mascareta. Aquest divendres, cinc establiments paraven taula per oferir els seves exquisiteses en un format diferent que amplia a dos caps de setmana una celebració que anteriorment tenia lloc un llarg cap de setmana.

S’ha volgut fer així des de l’Ajuntament i amb vist-i-plau dels bars i restaurants per tal de donar més vida a un dels sectors, el de la restauració, que més ha patit el tancament governamental per la pandèmia. Cinc establiments s’hi han sumat i divendres ja començaven a anar de corcó per servir les tapes. Són La Montoliva, el recentment estrenat Aloha Gastrobar, La Llesqueria, el bar del Centre Recreatiu -on hi la el cinema-, i el Bar Estrella.

La Clàudia, la Lavínia i l’Olga, amb la tapa del Centre Recreatiu. Foto: Tots21

La colla del Ramon Fortuny, al Centre Recreatiu. Foto: Tots21

Els recintes oferiran quatre tapes diferents els quatres dies d’apertura del Vilatapes. Al Centre Recreatiu, comandat per la Clàudia, la Lavínia i l’Olga, divendres servien una clotxa de terra-mar: ‘Un brioix farcit de fesols i sardines’, explicava la Clàudia a Tots21. Una tapa i un refresc o cervesa per tres euros. ‘Hi participem cada any, menys l’any passat. L’experiència és bona’, deia la Clàudia. Entre els comensals, la colla d’amics del Ramon Fortuny, que iniciarien un recorregut pel Vilatapes mentre a la sala d’actes del Centre Recreatiu, al primer pis, l’alcaldessa, Gemma Benaiges, oficiava un casament.

Alfons Bernal i la Jacqueline, amb un remenat amb focaccia. Foto: Tots21

Un grup veterà d’entusiastes de l’Aloha. Foto: Tots21

A la plaça de l’Església hi ha novetats des de dimarts passat. Un vilallonguí, Alfons Bernal, i la seva dona, la Jacqueline Reyes, han obert un gastrobar, de nom haitià, Aloha, que s’estrena amb el Vilatapes i amb la terrassa atapeïda de públic, i ho fa amb un remenat de focaccia, és a dir, ‘un remenat d’ous amb botifarra acompanyats amb focaccia artesana de ceba i olives’, ens relata l’Alfons. Aquest dissabte oferiran empanada criolla, una autèntica empanada argentina, la nacionalitat de la Jacqueline.

‘El Vilatapes és molt sacrificat, cal molt personal, has d’afrontar moltes situacions nervioses, però per nosaltres és perfecte perquè ens donarà a conèixer’, subratlla l’Alfons. ‘Potser passaran per aquí 200 persones cada dia i això és molta publicitat per a nosaltres’, confessa.

L’Alícia, del bar Estrella. Foto: Tots21

El Pau Roig i la seva família, a la terrassa de l’Estrella. Fot: Tots21

A la Rambla de la Verge del Roser hi ha el Bar Estrella. L’Alícia, desbordada de feina, servia una bomba mexicana, és a dir, una patata farcida de carn picada, amb enciam i tomàquet, que elabora la seva mare, la Rosa, que amb prou feines pot sortir de la cuina. Com la resta d’establiments oferiran una tapa diferent cada dia del Vilatapes. En funció del personal que tenen cada any s’apunten o no a la proposta gastronòmica. Ara bé, el cert és que ‘el Vilatapes funciona molt bé’, assegura l’Alícia.

Una mica més lluny, a l’entrada de Vilallonga venint del Morell, es troba la Llesqueria. La comanda la Juliette, que també va de bòlit quan ja comença a fer-se de nit i la terrassa s’està omplint. L’Ajuntament li ha permès ocupar un tram final d’un dels dos carrers amb què fa façana l’establiment. La Juliette servia aquest divendres esqueixada, però molt farcida, amb bacallà, pebrot, tomàquet, ceba i olives. Aquest dissabte oferirà mandonguilles a la parisiènne, amb salsa casolana, tomàquet, pèsols i arròs.

La Juliette, a La Llesqueria. Foto: Tots21

La regidora de Promoció Econòmica i Comerç de Vilallonga, Marian Ruiz. Foto: Tots21

La regidora de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament, Marian Ruiz, subratllava a Tots21 que ‘ja en teníem moltes ganes de celebrar el Vilatapes, però amb la pandèmia vam haver d’anul.lar molts actes. Vilallonga és un poble viu on ens agrada sortir al carrer, fer cultura, on s’hi organitzen moltes activitats al llarg de l’any i amb l’existència de moltes entitats’. Enguany s’ha decidit allargar dos caps de setmana el Vilatapes ‘perquè le ciutadania tornés a sortir al carrer aprofitant que les mesures anticovid s’han relaxat una mica i perquè la restauració pugui respirar. Entre tots mirem de posar de la nostra part’, afegeix.

El cert és que hi ha coincidència que ‘El Vilatapes funciona molt bé. Se sol organitzar en aquestes dates, a inicis del mes de juliol, en què ja hi ha força gent que fa vacances i l’escola ja ha tancat’.

Jaume Garcia

 

La Diputació millora la seguretat viària a Vilallonga del Camp

La construcció d’una rotonda a l’accés del municipi, l’eixamplament del pont sobre la riera de la Selva i l’ampliació de la calçada a la T-722, ordenarà el trànsit i garantirà la convivència segura de tots els usuaris. Foto: Diputació

Les obres de millora de l’accés viari a Vilallonga del Camp començaran la propera setmana. La Diputació de Tarragona actuarà en un tram de 500 metres a la carretera T-722 fins a la travessera de Vilallonga per tal de millorar-ne el traçat i assegurar una convivència segura de tots els usuaris. D’altra banda, està prevista la  construcció d’una rotonda a l’accés del municipi, concretament a la intersecció entre les carreteres T-722 i TV-7222. Més de 50 operaris treballaran en aquest projecte de millora que representa a la Diputació una inversió de 870.000 euros. Està previst que les obres durin 7 mesos.

L’elevada confluència de trànsit en aquestes carreteres i el nombre de vehicles pesats que hi circulen a diari han fet necessari el plantejament de les obres. Els treballs ampliaran la calçada fins a 8 metres a la T-722 i eixamplaran el pont sobre la riera de la Selva (al punt quilomètric 2+850) fins a 9,2 metres, atès que l’amplada actual del pont dificulta  l’encreuament de 2 vehicles. Pel que fa a la nova rotonda, que ordenarà el trànsit a la intersecció entre la T-722 i la TV-7222, aquesta tindrà un diàmetre de 40 metres.

Les obres també serviran per pacificar el trànsit a la zona urbana de Vilallonga del Camp, on es renovarà el paviment de les voreres i de la calçada. El traçat dels carrils es modificarà lleugerament per a eixamplar les voreres allà on sigui possible, assegurant així la convivència segura de tots els usuaris.

El projecte de millora en aquest punt de la xarxa viària inclourà, entre altres actuacions: la reposició dels serveis afectats (aigua potable i gas natural), les plantacions i la il·luminació de la nova rotonda, la corresponent senyalització vertical i horitzontal i la canalització per al desplegament de la xarxa de fibra òptica. Podeu consultar més informació sobre el projecte al web: www.dipta.cat

Redacció