Ventura Pons inaugura a Vilallonga el primer Museu del Cinema de Tarragona

Ventura Pons,recorrent el nou museu. Foto: Tarragona21

El director de cinema Ventura Pons ha tallat avui la cinta inaugural del que suposa el primer Museu del Cinema de les comarques de Tarragona. El privilegi el gaudeix Vilallonga del Camp, on la seva sala de cinema porta 53 anys en funcionament i disposa d’una tecnologia digital considerada de les millors de Catalunya.

Gràcies a la immensa col·lecció particular de Josep Maria Vallès, ha estat possible obrir el museu, que estarà orientat principalment cap al món educatiu i també en una segona fase com a reclam turístic. Formarà part d’un futur paquet turístic, on s’hi inclourà l’ermita del Roser, l’església, el portal i el Museu del doctor Pere Virgili.

Ventura Pons no només ha inaugurat el nou equipament sinó que ha pronunciat el pregó de la Festa Major d’hivern de Sant Martí. El director de cinema ha destacat especialment la relació que l’unia amb el finat director Bigas Luna, resident al Baix Gaià, i ha tingut paraules especials per als consellers empresonats. Tot i el mal moment que passa l’independentisme i el Govern de la Generalitat, Pons s’ha mostrat optimista: “Quan un poble es posa a caminar no l’atura ningú”, ha afirmat un director i productor que va viure 30 anys amb el dictador Franco en vida.

La regidora de Cultura, Gemma Benaiges, amb el director de cinema i l’alcalde, Carmelo Gil. Foto: Tarragona21

En la inauguració del Museu, l’alcalde, Carmelo Gil, ha recordat la seva pròpia passió pel cinema i ha subratllat que Vilallonga disposa d’un Museu del Cinema “pels 53 anys de vida de la sala, per potenciar culturalment el cinema i per aconseguir una major projecció exterior”. En aquest sentit, l’esplèndida col·lecció personal de Vallès ha estat el factor determinant.

El públic ha pogut veure en què consisteix el Museu, on es reuneixen fins a 13 projectors de grans dimensions, petits projectors familiars i infantils com els de Súper 8 o el popular Cine Exin, pasquins de pel·lícules de totes les èpoques, reproductors de pel·lícules dels anys 30, diapositives que feien d’anuncis entre projecció i projecció, un apartat dedicat al No-Do, un projector de carbó i una finestreta que dóna accés a la cabina de projecció del cinema. També hi apareix reflectida la història del cinema a Vilallonga, programes de mà i una encantadora col·lecció dels clàssics fotogrames de pel·lícules col·lorejats a mà.

El col·leccionista Josep Maria Vallès, amb un projector de carbó. Foto: Tarragona21

No s’han perdut la inauguració el director territorial de Cultural, Jordi Agràs, i el diputat de la Diputació Joan Olivella. Ha oficiat de mestressa de cerimònies la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilallonga, Gemma Benaiges, mentre que el gran protagonista del museu, Josep Maria Vallès, tenia un record pels col·laboradors que s’han prestat a fer realitat l’equipament, i no s’ha oblidat del seu pare i la seva germana, ja finats.

J. Garcia

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp aprova les ordenances municipals per al 2018

Imatge de l’Ajuntament de Vilallonga del Camp

L’Ajuntament de Vilallonga va aprovar aquest dilluns passat en una sessió ordinària del ple municipal les ordenances municipals per a l’any 2018. Destaca la modificació de l’Ordenança municipal reguladora de la concessió de llicències de guals i d’estacionaments reservats, que entrarà en servei el 2018.

Gràcies el servei de Vigilant Municipal, que recentment s’ha posat en marxa, es podrà posar en funcionament la normativa sobre els guals i estacionaments reservats, fins ara no desplegada. Els veïns i veïnes que ho desitgin, voluntàriament podran sol•licitar un gual. A més a més, hi haurà l’opció en demanar un gual, de reservar la plaça de davant de casa (guals amb matricula). L’ordenança es va aprovar amb els vots a favor dels grups del govern -Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Vilallonga pot Més (VPM-CP)- i en contra, els de l’oposició -Convergència i Unió i Partit Popular.

Dins de les ordenances per al 2018, també es va aprovar per unanimitat de tots els grups la rebaixa del 50% del l’Impost de vehicles amb tracció mecànica (IVTM) per a vehicles elèctrics, combustibles poc contaminants i vehicles híbrids.

Per altra banda, s’ha rebaixat de la quota de la Llar d’infants municipal, que passarà de 140 a 130 euros al mes per infant i s’ha modificat la quota de la piscina municipal, amb un lleuger increment. El Carnet familiar de temporada passa de 75 a 80 euros, el Carnet individual, de 25 a 30 euros i el Carnet infantil, de 12,5 a 1 euros per temporada. La temporada és tot l’estiu. En aquestes dues modificacions van votar a favor els grups del govern i en contra, els de l’oposició.

Vilallonga del Camp enceta aquest divendres la Fira i Festa de la Mare de Déu del Roser

Cada octubre Vilallonga del Camp té una cita amb la Fira i Festa de la Mare de Déu del Roser del 29 de setembre al 8 d’octubre, organitzada conjuntament entre l’Ajuntament i l’Associació Amics del Roser, amb l’especial col·laboració de l’Associació de Jóvens de Vilallonga del Camp i la Comissió de Festes. Els punts forts de la cita són la Processó i la Fira d’Entitats i Comerç, possible gràcies a la col·laboració d’entitats i comerços.

El programa s’enceta aquest mateix divendres amb l’Arribada de la Mare de Déu del Roser al Portal del Carrer Major (20.00 hores). Recorregut pel carrer Major acompanyat pel gegant Alfons I, els capgrossos de la vila i els Grallers i Timbalers de la Colla Gegantera de Vilallonga. A la plaça de l’Església el gegant Alfons I farà un ball de benvinguda a la Verge del Roser. Entrada del tabernacle a l’església. Castell de focs. Besamans i cant dels goigs. la jornada es clourà amb la 19ena edició del ‘Fot-li gasto’ (23.00 hores), amb les actuacions de Porto Bello Band, Vivèrrids, Dj OGT i Pd Hobbits a la plaça de la Creu. Organitza: Associació de Jóvens de Vilallonga del Camp.

Pel que fa a dissabte, el focus està centrat en la inauguració de la Fira d’Entitats i Comerç (19.00 hores, carrer d’Alfons el Cast) a càrrec de la Corporació Municipal. I diumenge a les 13.00 hores, celebració de l’Eucaristia amb missa presidida per Mossèn Joan Anton i cantada pel Cor Parroquial a l’església de Sant Martí Bisbe.

Cap de setmana del 7 al 8 d’octubre

Ja de cara al cap de setmana del 7 i 8 dòctubre, els actes previstos més destacats són els següents.

El dissabte, l’Ermita Verge del Roser acollirà a les 22.00 hores el concert de l’Orfeó de la URV. I per diumenge, a les 13.00 hores, celebració  de l’Eucaristia a l’Ermita del Roser. Missa presidida per Mossèn Joan Anton Lopez i cantada pel Cor Parroquial. Besamants i cant dels goigs. A continuació: Glossari a la Mare de Déu a càrrec de Marina Ollé Lladó. Sortida de la Verge per a beneir la lletania REGINA APOSTOLORUM de la ceramista Antonieta Riera. Traca final per acabar la Festa.

El programa també està farcit de conferències i cinema. En destaquem, precisament, el passi diumenge dia 8 (de 17.00 hores a 19.00 hores) de la pel·lícula ‘Estiu 1993’ a la Sala de Cinema del Centre Recreatiu. Guardonada amb la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula al Festival de Màlaga. Premi Asecan Ópera Prima per la direcció del film, Premi Signis atorgat per la seva qualitat artística, i premi Fundación SGAE Dunia Ayaso.

‘La Boheme’, nova cita amb la Royal Opera House de Londres al cinema de Vilallonga del Camp

Un any més, des de la Sala de Cinema del Centre Recreatiu es podrà viure en directe, a la gran pantalla i amb un so increïble, el que està passant al mateix temps a la prestigiosa Royal Opera House de Londres. Per enguany es presenta un programa complert que inclou 6 òperes i 6  ballets, amb clàssics populars i noves produccions. La següent cita (20.15 hores) és ‘La Boheme’ aquest dimarts 3 d’octubre.

El preu de l’entrada és de 12 euros. Abonament mitja temporada: 36€ (inclou les sis primeres retransmissions). Abonament mitja temporada: 36€ (inclou de la setena a l’última retransmissió, a la venda al febrer). Abonament 6 entrades: 40€

Vilallonga del Camp es desperta amb tres esvàstiques pintades a la plaça de l’església

El fet de ser considerat patrimoni cultural de la vila no ha impedit que, durant la nit de dimarts a dimecres, el feixisme hagi deixat la seva empremta a la font de la plaça de l’església. Un element urbà de 1871 que s’ha despertat amb tres esvàstiques, símbol del III Reich nazi, que la brigada municipal ha treballat per esborrar-les. El consistori, integrat per ERC i PSC, ha compartit les imatges per les xarxes socials afirmant que “des de l’Ajuntament condemnem aquesta acció i demanen que si algú veu una acció incívica la denunciï”.

La Royal Opera de Londres torna a Vilallonga del Camp

Imatge de l’interior de la Royal Opera de Londres.

El proper 20 de setembre, la famosa òpera de Mozart “La Flauta màgica” serà el punt d’inici de la temporada de retransmissions en directe d’òpera i ballet des de la Royal Opera House de Londres 2017/18, a la Sala de Cinema del Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp, a les 20.15 h.

Un any més, des de la Sala de Cinema del Centre Recreatiu es podrà viure en directe, a la gran pantalla i amb un so increïble, el que està passant al mateix temps a la prestigiosa Royal Opera House de Londres. Per enguany es presenta un programa complert que inclou 6 òperes i 6  ballets, amb clàssics populars i noves produccions.

La Royal Opera House de Londres presenta la seva nova temporada 2017/18 en directe per a les sales de cinema. La programació d’òperes inclouen produccions noves com “La Bohème” i “Carmen”, i també hi trobem clàssics com “La Flauta Màgica”, “Rigoletto”, “Tosca” i “Macbeth” de Verdi amb la gran soprano, Anna Netrebko.

Produccions de ballet com l’exitós “Alícia al País de les Meravelles”, el preferit de tots els Nadals: “El Trencanous”, i una de les obres emblemàtiques del Royal Ballet, “Manon”, atrauran a l’espectador junt al programa mixt que celebra el Centenari Bernstein, amb dues noves peces de Wayne McGregor i Christopher Wheeldon o l’aclamat per la crítica i públic “Conte d’Hivern”. Així com la nova producció del “Llac dels Cignes” amb coreografia addicional de Liam Scarlett que serà el punt final de la temporada.

Enguany el programa consta de 12 retransmissions en directe:

– Royal òpera: LA FLAUTA MÀGICA de Wolfgang Amadeus Mozart – 20/09/2017, 20.15 h.

– Royal òpera: LA BOHÈME de Giacomo Puccini – 3/10/2017, 20.15 h.

– Royal ballet: LES AVENTURES D’ALICIA AL PAÍS DE LES MERAVELLES – 23/10/2017, 20.15 h.

– Royal ballet: EL TRENCANOUS de Tchaikovsky – 5/12/2017, 20.15 h.

– Royal òpera: RIGOLETTO de Giuseppe Verdi – 16/01/2018, 20.15 h.

– Royal òpera: TOSCA de Giacomo  Puccini – 7/02/2018, 20.15 h.

– Royal ballet: CONTE D’HIVERN coreografia de Christopher Wheeldon, 28/02/2018, 20.15 h.

– Royal òpera: CARMEN de Georges Bizet, 6/03/2018, 19.45 h.

– Royal ballet: CENTENARI DE BERNSTEIN amb coreografies de McGregor/Scarlett/Wheeldon, 27/03/2018, 20.15 h.

– Royal òpera: MACBETH de Giuseppe Verdi, 4/06/2018, 20.15 h.

– Royal ballet: MANON coreografia de Kenneth MacMillan, 3/05/2018, 20.15 h.

– Royal ballet: EL LLAC DELS CIGNES de Tchaikovsky i coreografia de Liam Scarlett basant-se amb Marius Petipa i Lev Ivanov, 12/06/2018, 20.15 h.

ENTRADES

Puntual: 12€

Abonament mitja temporada: 36€ (inclou les sis primeres retransmissions)

Abonament mitja temporada: 36€ (inclou de la setena a l’última retransmissió, a la venda al febrer)

Abonament 6 entrades: 40€

Recanvi tranquil a l’alcaldia de Vilallonga amb la solució al deute econòmic ben encaminada

Imatge que reflecteix l’acord pel pacte de govern a Vilallonga poc després de les eleccions municipals. Foto: Cedida

La Sala d’Actes del Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp viurà aquest divendres el ple extraordinari de l’Ajuntament que certificarà el bon estat de salut del pacte per formar govern signat després de les eleccions municipals del 2015 entre ERC-AM i Vilallonga Pot Més (VPM-CP). L’acord contemplava un canvi d’alcaldia a mitjans de mandat, i d’aquesta forma el republicà Ignasi Valera deixarà el seient i es bescanviarà els papers amb el seu actual primer tinent d’alcalde i responsable de les àrees d’Hisenda i Governació, Carmel Gil, que juntament amb l’alcaldia continuarà portant l’àrea d’urbanisme.

“Hem tingut molt bona sintonia i hem treballat sempre com un equip”, afirmava Valera. “Amb Carmel Gil hem treballat compartint tots els temes d’alcaldia i no es pot parlar d’intercanvi de papers perquè hem compartit totes les carpetes i estratègies”.

Com fer front a una “situació econòmica complicada”

L’alcalde durant aquests dos primers anys reconeix que li ha tocat ballar amb “una situació econòmica complicada. El tancament de l’exercici del 2014 se’ns va dir” pel llavors equip de govern “que disposàvem d’un romanent de tresoreria positiu de 100.000 euros. Aquesta informació s’ajustava a la realitat. Quan vam entrar ens vam trobar una cua de creditors i vam haver d’encarregar una auditoria financera i comptable”. El resultat va ser “tancar el 2015 amb un milió d’euros de romanent de tresoreria negatiu”. D’aquests, un informe de la secretaria d’intervenció fixava en 850.000 euros arrossegats de tancaments anteriors”.

Segons Valera, “aquestes maniobres comptables destinades a tirar la pilota endavant venia de lluny” i els ha obligat “a prendre mesures desagradables” com “apujar els impostos. Hem incrementat l’IBI un 48% i fer retallades de despeses innecessàries sense ressentir els serveis bàsics”. Unes mesures contemplades dins “d’un pla de sanejament econòmic i financer” que està donant els seus fruits amb una recaptació positiva de prop de 300.000 euros anuals “que ens permetrà tenir d’aquí a dos anys la situació resolta i disposar de superàvit bé per inversions o per abaixar impostos”. En aquest sentit “estem millorant de mica en mica el període de pagament a proveïdors” tot i que actualment “estan a 170 dies i totalment fora de la llei”.

Ampliació de l’escola

A pesar de les dificultats, el republicà es mostra satisfet del que s’ha pogut anar aconseguint durant aquests dos anys. “Hem consolidat els serveis educatius tenint present el creixement de població que hem tingut, que ha fet que l’escola es quedés petita”. En aquest sentit, “la poca capacitat financera l’hem hagut de destinar a aconseguir convenis amb la Generalitat per ampliar l’escola, de vegades fins i tot avançant nosaltres els diners. Es va fer una primera ampliació de quatre aules i ara una altra de quatre aules més”, paral·lelament al projecte per avançar cap a un menjador definitiu i aparcar els mòduls prefabricats i a la renovació de la calefacció i la il·luminació”.

Vigilant municipal

Alhora, a partir d’aquest mes de setembre es posarà en marxa “la coberta de la pista poliesportiva amb cofinançament de la Diputació” i traduir en fets la preocupació “pel civisme, que va ser un dels eixos de la nostra campanya. Estàvem preocupats pels problemes de trànsit i aparcaments i finament hem pogut treure una plaça de vigilant municipal i un reglament de vigilants municipals que permetrà garantir el compliment de les ordenances. Fins ara depeníem de la voluntat dels Mossos, que tenien una disponibilitat molt limitada”.

Carmel Gil i els projectes de futur

Per la seva banda, Gil reconeix que “han estat dos anys durs al principi. No teníem clar com estava el tema econòmic però malgrat això hem ampliat dos cops l’escola i altres projectes els hem deixat per la segona part de la legislatura”. Aquests “dos anys de contenció ha provocat una mica de divisió al poble, però no es tracta de culpabilitzar a ningú sinó de solucionar els problemes”.

En aquest sentit Gil també destaca el projecte del poliesportiu de cara a crear “una zona lúdica molt gran” i avança la seva aposta per la creació “d’un museu del cinema aprofitant que disposem d’una gran quantitat de màquines i cartells”. Una iniciativa que s’espera inaugurar a finals d’any destinada a ser l’embrió d’una futura ruta que serveixi “com excusa per visitar el poble i atreure gent de fora, i que podria anar lligat amb rutes i menús especials” amb la col·laboració de les entitats i restauradors de la localitat.

També com a punts forts de cara al que resta de mandat, Gil buscarà conjuntament amb la Diputació crear un vial entre Vilallonga i Morell accessible per les bicicletes i per anar a peu i rescatar un projecte enterrat en algun armari de l’ens provincial que parlava de crear una petita rotonda a l’entrada del poble per El Rourell. “Sé que hi ha algun pla dibuixat a la Diputació i tinc intenció de recuperar-lo”, afegeix.

J.S.

 

 

 

 

Vilallonga del Camp oficialitzarà aquest divendres el canvi d’alcaldia pactat després de les eleccions

Ignasi Valera, al seu despatx. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha convocat el ple extraordinari per aquest divendres dia 25 (19.00 hores, a la Sala d’Actes del Centre Recreatiu) que ha de servir per oficialitzar el canvi en l’alcaldia pactat després de les eleccions municipals de 2015. Arran dels resultats dels comicis, es va signar un acord per formar govern entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC-AM) i Vilallonga Pot Més (VPM-CP). Aquest pacte es decidia fer una alcaldia compartida. Fins a l’estiu de 2017 el batlle seria el republicà Ignasi Valera, i després d’aquesta data Carmel Gil ocuparia l’alcaldia.

Amb aquest canvi Valera passarà a ser primer tinent d’alcalde i portarà les àrees de hisenda i governació. Carmel Gil apart d’alcaldia, continuarà portant l’àrea d’urbanisme.

Les entitats de Vilallonga del Camp organitzen el segon Correbars

Aquest divendres, 4 d’agost, el Grallers i Timbalers de la Colla Gegantera i l’Associació de Jóvens de Vilallonga del Camp organitzen el segona Correbars de Vilallonga del Camp.

El punt de sortida serà les 19.30 h, a la plaça de l’Església on el ritme de les gralles i timbals marcaran la ruta a seguir pels 9 establiments que hi participen: Bar la Font, Bar-cafeteria la Plaça, Bar Ca la Isa, Bar de les Piscines Municipals, Bar la Serp, Bar Ca la Magda, Bar del Centre Recreatiu, Bar Granada i la Llesqueria.

En acabar el recorregut, a l’últim bar hi haurà Dj a càrrec de l’Associació de Jóvens de Vilallonga del Camp fins l’1 de la nit.

El preu del got serà d’ 1,5€ es podran comprar als bars, el preu de la cervesa 1€.

Esclata la festa a Vilallonga del Camp

L’esclat festiu vist des del balcó municipal. Foto: Tarragona21

Vilallonga del Camp ha viscut aquest divendres una de les jornades fortes de la Fests Major de Sant Abdó i Sant Senén amb la Crida a la festa, l’esclat de la Tronada, però també la inauguració d’una curiosa exposició de rellotges al Museu-Arxiu Pere Virgili, on es pot contemplar la maquinària del rellotge restaurat que durant 29 anys va donar vida al campanar.

Els protagonistes, però, han estat els castellers vilallonguins que formen part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i de la Jove de Tarragona. Vilallonga és plaça de nou i amb una històrica gran vitalitat castellera. No necessita colla pròpia la vila, de sempre s’han dirigit a formar part de les colles de Valls, principalment de la Vella, i de la Jove de Tarragona.

Part dels seus membres, com el Pau, la Rossó i les petites Clàudia i Marina, han protagonitzat la Crida des del balcó municipal i després de l’arribada de la cercavila del seguici, encapçalada pel gegant-rei Alfons I, les gralles i els timbals de la Colla Gegantera de Vilallonga.

A continuació ha esclatat la coetada i els actes s’han desplaçat al Museu-Axiu Pere Virgili, on el restaurador Ramón Quiñonero explicava com ha desmuntat el rellotge i l’ha tornat a muntar. Des del 1997 ja no era operatiu dins el campanar en ser substituït per un d’elèctric, i enguany ha estat extret del seu lloc i s’exposa al Museu. Dues plantes més amunt, el president del Museu, Xavier Pujades, explicava que l’exposició recupera rellotges que feien servir els vilallongins, uns quants d’ells, força antics.

Al vespre era previst celebrar el sopar popular de carmanyola al carrer Alfons el Cast. Per diumenge a la tarda els vilallonguins i vilallonguines esperen viure una gran diada castellera amb la Vella de Valls i la Jove de Tarragona i demanen que hi hagi castells de gamma extra.

Seguiu el programa de la Festa Major en aquest enllaç.

El gegant Alfons I, desfilant a la cercavila. Foto: Tarragona21

L’alcade, Ignasi Valera, dirigint-se als vilatans. Foto: Tarragona21

El casteller Pau, vilallonguí, participant a la Crida a la festa. Foto: Tarragona21

Rossó, castellera de la Jove de Tarragona. Foto: Tarragona21

La Clàudia i la Marina, anxanetes de la Vella de Valls, també de Vilallonga. Foto: Tarragona21

Confeti en esclatar la Tronada. Foto: Tarragona21

La Tronada, amb el campanar de fons. Foto: Tarragona21

Els castellers i castelleres vilallonguins, signant al Llibre d’Honor de l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

Ramón Quiñonero, el primer per la dreta, explicant el mecanisme del rellotge. Foto: Tarragona21

Un exemplar de ‘Foliot’, rellotge francès, i un d’ull de bou, que s’exposen a Vilallonga. Foto: Tarragona21

Xavier Pujades, a la dreta de l’alcalde, durant la inauguració de la mostra de rellotges. Foto: Tarragona21

Vilallonga del Camp obre les portes a petits i grans per gaudir de la seva Festa Major d’Estiu

Presentació del gegant El Rei Alfons a Vilallonga. Foto: Tarragona21

El programa de la Festa Major d’Estiu de Vilallonga del Camp continua disposat a fer gaudir als seus convilatans i tots els visitants que s’hi apuntin.

Aquest dijous serà moment pels més petits, amb l’espectacle ‘Absurditties’, nova obra de la companyia Passabaret que es podrà veure a partir de les 19.30 hores a la plaça de l’Església.

Divendres, Tronada

Divendres, a la mateixa hora, està prevista la Cercavila amb el Gegant Alfons I de Catalunya, les gralles i els timbals de la colla gegantera de la localitat, amb sortida i arribada a la plaça de l’Església. En aquest mateix indret, a partir de les 20.30 hores, Crida a la Festa Major a càrrec de Colla Jove Xiquets de Tarragona i Colla Vella Xiquets de Valls. Tot plegat actuarà com a pròleg a la Tronada i a la inauguració de la restauració del rellotge del campanar i de l’exposició ‘L’art de mesurar el temps’. A les 22.00 hores, segon sopar popular de Carmanyola al carrer Alfons el Cast, i la jornada es clourà amb la Nit Jove amb el grup de versions Els Tremendos més DJ al Poliesportiu.

Dissabte, Guerra de l’Aigua

Dissabte a les 12.00 serà el moment de la Guerra de l’Aigua a la plaça de l’Església, mentre que ja a la tarda (19.00 hores) destaca el que serà el moment per a l’espectacle infantil pels carrers de la vila, anomenat ‘Pista que vinc’ de Tot circ. A la nit (24.00 hores), Ball de Festa Major amb l’orquestra Himalaya.

Diumenge, Diada Castellera

Diumenge s’enceta amb l’ofici solemne en honor de Sant Abdó i Sant Senén, acompanyada de repic de campanes en honor als sants patrons. El plat fort vindrà a les 19.00 hores a la plaça de l’Església, amb la Diada Castellera a càrrec de la Colla Vella Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. El Ball de Festa Major que començarà a les 23.00 hores amb l’orquestra Banda Sonora donarà el punt final al dia.

Pel que fa a dilluns, a la Gimcana Infantil matutina li seguirà a les 21.00 hores el Sopar Popular de la Lliga contra el Càncer.

El conjunt d’activitats festives estivals també contempla el cinema a la fresca amb l’estrena de la pel·lícula ‘Pàtria’ dimarts a les 22.30 al Poliesportiu.

Vilallonga viu de ple la ruta de tapes

La plaça de l’Església, plena de gent la tarda-nit de divendres. Foto: Tarragona21

Vilallonga del Camp està plenament submergida en la sisena edició de la ruta de tapes, l’anomenada Vilatapes. Vuit restaurants ofereixen una variada gamma de tapes amb cerceveseta a un preu de 2,5 euros. Només el primer dia de Vilatapes, dijous, es van servir 1.660 tapes, segons informa l’Ajuntament. La ruta va arrencar dijus i clou aquest dissabte.

L’originalitat és que cada dia els establiments ofereixen una tapa diferent per motivar a sortir a la gent.

Un cambrer del bar La Plaça, servint a un grup de comensals. Foto: Tarragona21

Especialment per la tarda-nit és quan els restaurants i bars omplen les seves terrasses, aprofitant la bonança del temps. L’entorn de la plaça de l’Església ofereix un magnífic aspecte aquest divendres, segon dia de les tapes, inusual en aquest espai, amb taules i cadires omplint bona part de la mateixa. El fet que dos bars que formen part de la ruta, el de al Plaça i el de la Font, donin al lloc, gairebé tocant-se un a l’altre, multiplicava la presència de públic.

També hi havia gent una mica més avall, al Bonvale, al carrer Verge del Roser. Ja era habitual divendres al vespre veure la gent seguint la ruta d’un establiment a l’altre. La Serp, com cada any, oferia també un bon aspecte. Familiars i amics es reunien en corriol al voltant de les taules.

Aspecte que oferia la terrassa de La Serp, un establiment clàssic de les tapes. Foto: Tarragona21

La ruta s’inicia en horaris diferents. Alguns establiments serveixen des del matí i altres per la tarda-nit. Cal recordar que es pot segellar la butlleta de participació, i amb 7 segells dels vuit establiments ja es pot entrar als sortejos. També es pot votar la tapa que més agradi.

Els premis són els següents:
– 1 tractament i lot de productes del Saló de Perruqueria Noelia
– 2 vals pel Centre de Fisioteràpia Patricia Frías.
– 2 vals per al centre d’estètica Virgínia Sunyer.
– 2 lots de productes de Ca Rosset.
– 2 botelles de vi del Celler Hidalgo Albert.
– 5 caixes de 24 cerveses Inedit d’Estrella Damm.
– 4 carnets per les Piscines Municipals.
– lots de vi dels Cellers Unió.
– Sopar gratuït per a dues persones a l’establiment que rebi més votacions.

Un altre grup de persones, disposades a degustar les tapes. Foto: Tarragona21

Pels qui completin les 24 caselles amb 3 segells de cada establiment, obtindran 1 entrada doble per al Cinema de Vilallonga del Camp temporada 17/18.

Vilallonga viurà a partir de dijous la sisena edició del Vilatapes

Cartell del Vilatapes d’enguany

Vilallonga del Camp reviurà els propers dies la seva popular ruta de tapes, Vilatapes, en el que serà la seva sisena edició, i en el que suposa la cita gastronòmica més important de l’any a l vila. Serà del 6 al 8 de juliol, és a dir, dijous, divendres i dissabte.

En ella hi prendran part vuit establiments de la població: Bonvale, Centre Recreatiu, La Font, La Llesqueria, La Montoliva, La Plaça, la Serp i les Piscines.

Cada tapa amb la seva corresponent beguda té un cost de 2,5 euros. Els establiments faran una proposta diferent cada un dels tres dies.

Hi haura nombrosos sortejos, com ara un sopar gratuït per a dues persones, vals per a centres de teràpia, d’estètica, productes de la cooperativa d Vilallonga, botelles de vi o 4 carnets per a les piscines municipals, entre d’altres.

Més informació en aquest enllaç.

Vuit cellers de Poboleda organitzen un tast de vins a Vilallonga del Camp

Els Cellers de Poboleda proposen la mostra i degustació de vins de Poboleda amb un enfocament popular i familiar, de manera que hi puguin participar públics d’edats i perfils diferents. La 1ª edició es portarà a terme aquest dissabte, 1 de juliol, a partir de les 17 h i fins a les 21.30 h al Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp.

Els cellers organitzen aquesta mostra amb el suport del Centre Recreatiu, de l’Ajuntament de Vilallonga i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat,

Els productors d’aquesta vila presenten la cita com una oportunitat per conèixer les darreres novetats elaborades als cellers d’aquesta zona de la DOQ Priorat i poder-ne descobrir les particularitats i tipicitat.

Els cellers de Poboleda que han confirmat la seva participació al “Tast de Vilallonga 2017” són els següents: Celler Burgos Porta,  Genium Celler,  Celler Hidalgo Albert,   Celler Mas d’en Just,  Celler Tane Vins,  Celler Terres de Vidalba,  Celler Crivellé i Valls,  Celler Mussons.

Les mostres de vins que es realitzen habitualment pels diferents municipis són per conèixer vins i cellers de diferents DO; aquesta mostra i degustació de vins és dedicada en exclusiva als vins de la DOQ Priorat  i concretament als de la Vila de Poboleda.

L’associació de cellers “ Poboleda Vins ”aposten per donar a conèixer la singularitat dels vins que elaboren dintre de la DOQ Priorat per altres viles i pobles.

Equip de govern i PP segellen la pau i es retira la denúncia per calúmnies

Imatge de la constitució de l’actual consistori

La demanda de l’equip de govern de Vilallonga del Camp contra el grup municipal del Partit Popular no arribarà a judici després de l’acord en la conciliació entre les dues parts.

En el pacte, els populars han mostrat el seu arrepentiment, han reconegut el seu error i es comprometen en el proper numero de la revista a fer un escrit reconeixent que es van equivocar i que el que van dir “era mentida”. A canvi, l’equip de govern renuncia a la indemnització econòmica que demanava, vista la bona voluntat de reconèixer el error i que no es repeteixi en el futur.

Recordem que el grup municipal del Partit Popular de Vilallonga del Camp va afirmar en el seu article en el darrer butlletí municipal que l’equip de govern “han perdonat deutes de tributs (IBI, Impost de vehicles,…) a amics i companys de partit, sense cap tipus de vergonya”.

Des del govern de Vilallonga del Camp, format per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Vilallonga pot Més (VPM-CP), es va exigir al Partit Popular que aportessin proves sobre aquestes greus acusacions de prevaricació contra el Govern municipal.

Com que el grup municipal del Partit Popular no va aportar proves ni va fer cap rectificació pública, l’equip de govern va emprendre accions judicials amb l’objectiu “de preservar el dret a l’honor davant aquestes calúmnies”.

 

Vilallonga projectarà la dansa de la Royal Opera House en directe des del centre recreatiu

La sala de cinema del centre recreatiu de Vilallonga del Camp projectarà en directe tres obres de dansa des de la Royal Opera House. A partir de les 20.15h, i pel preu de 12 euros, els espectadors podran veure un trio d’obres mestres del coreògraf Frederick Ashton.

The Dream, Symphonic Variations i Marguerite and Armand són les tres peces que es podran veure al cinema del centre recreatiu gràcies a la iniciativa Viu l’òpera a Vilallonga del Camp.

Nit de cinema de terror aquest dissabte a Vilallonga del Camp

Aquest dissabte, les 22.30 h començarà la nit més terrorífica que viurà la Sala de Cinema del Centre Recreatiu amb la projecció de la pel·lícula Rings.

Entre els espectadors escolliran les dues següents pel·lícules que es veuran a la gran pantalla, s’haurà d’escollir entre: Annabelle, Ouija, Nunca apagues la luz i Sinister.

El preu de l’entrada serà de 4€ amb crispetes incloses.

Vilallonga del Camp demana col·laboració ciutadana per fer front a una onada de vandalisme

Destrosses fetes a la zona del pi de Mestres. Foto: Facebook

Destrosses fetes a la zona del pi de Mestres. Foto: Facebook

Una dotzena d’actes vandàlics en masos privats i en propietats públiques en un espai reduït de temps van causar que la setmana passada l’Ajuntament de Vilallonga del Camp emetés un ban demanant la col·laboració ciutadana per fer front a aquesta onada d’atacs. En paral·lel a aquesta mesura el consistori ha incrementat el servei de Guarda Rural.

Un grup de menors enxampat ‘in fraganti’

Tot plegat ha donat els seus primers fruits aquest cap de setmana, quan el Guarda Rural va interceptar un grup d’adolescents d’uns 13 anys d’edat mentre estava fent destrosses en un mas. El vigilant va posar el cas en mans dels Mossos d’Esquadra.

Alarma social

Es desconeix si el grup de menors està relacionat amb tots els actes vandàlics. El darrer mes i mig hi ha hagut un degoteig d’aquestes malifetes, entre les quals hi ha trencament de vidres i destrosses en jardins. “No són greus, però han creat molta alarma social”, afirma l’alcalde del municipi, Ignasi Varela. Una de les que ha tingut més ressò han estat les destrosses que es van fer a la zona del pi de mestres el passat Dilluns de Pasqua, que van deixar inservibles unes connexions de regadiu.

“El ban té un esperit dissuassiu”

“El ban té sobretot un esperit dissuassiu, i de moment sembla que està funcionant, ja que els últims dies aquest tipus d’accions han anat a la baixa”, explica Varela. En concret, el ban demana que qui presencïi o pateixi alguna d’aquestes destrosses ho comuniqui a l’Ajuntament (977840101), al Guarda Rural (646257898) o als Mossos d’Esquadra (112). També lamenta que els actes suposen una “alteració de l’ordre” i que “suposen importants costos econòmics pels afectats”.

Vilallonga prepara un homenatge a totes les parelles del poble que celebren les Noces d’Or

Detall del cartell de l'esdeveniment.

Detall del cartell de l’esdeveniment.

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha obert el període d’inscripcions pels que vulguin participar en un homenatge que rebran el proper 30 d’abril totes les parelles que celebrin les Noces d’Or. L’homenatge es farà en el marc de la Festa de la Gent Gran, i el període d’inscripcions es tanca el proper 20 d’abril.

Totes les parelles empadronades a Vilallonga del Camp que durant l’any 2017 compleixin 50 anys de matrimoni o convivència poden presentar la sol·licitud per participar en l’esdeveniment. Per fer-ho, han de presentar a les oficines de l’Ajuntament (plaça de l’Església, 1) un imprès d’instància, una fotocòpia dels documents d’identitat de la parella. També una fotocòpia del llibre de família o del certificat de matrimoni en cas que estiguin casats, i d’un certificat de convivència durant 50 anys en cas que no ho estiguin.

Vilallonga haurà de generar un milió d’euros de superàvit en tres anys per eixugar el deute

L’alcalde de Vilallonga del Camp, Ignasi Valera, durant l’entrevista. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp afronta un 2017 de retallades i pujada d’impostos per afrontar el deute heretat. En una entrevista amb Tarragona21, el seu alcalde, Ignasi Valera (ERC), afirma que “a nivell administratiu i polític la feina està feta, però sabem que serà un any dur, aquest 2017 i també el 2018”.

La llei marca solucionar el problema del romanent de tresoreria “en tres anys”, un deute que puja a prop d’un milió d’euros. “Això ens obliga estar uns anys amb superàvit”, continua Valera. “Esperem que quan es vegi que els plans s’estan acomplint ens permeti sortir a demanar crèdits a les entitats bancàries”. I traspassar el deute a llarg termini “per poder respirar”. Malgrat el deute que arrossega, l’Ajuntament podrà anar a crèdit “perquè es demostrarà en la liquidació d’enguany i la de l’any que ve que l’Ajuntament entra en superàvit”.

Entre les retallades, en 2016 s’ha vist afectada la Festa Major amb una dura restricció, al voltant d’un 50 per cent menys de despesa. En 2017 s’hi sumarà un altre 5 per cent. Com ha reaccionat la població? “Els ciutadans veuen que no hi arribàvem i que les coses estaven malament. Es tracta de retallades per poder pagar els proveïdors, molts dels quals són de Vilallonga”.

El pagament de l’IBI

Quan notaran els ciutadans la pujada d’impostos, que en el cas de l’IBI ronda el 40 per cent? “El que ha arribat primer és la inspecció que ha fet el Ministeri d’Hisenda sobre les obres no donades d’alta del cadastre, és a dir, ampliacions o reformes que no estaven donades d’alta”, afirma l’alcalde. “Per ordre de l’anterior alcalde es va fer el juny de 2015 i les inspeccions es van repartir el desembre passat, és a dir, està arribant ara”. El rebut de l’IBI, que el consistori ha incrementat un 40%, es pagarà en dos terminis, els mesos de maig i octubre. Pot passar que hi hagi propietaris que hagin fet reformes, hagin de pagar ara per elles, més l’augment del valor cadastral, més l’increment del 40 per cent municipal.

Els propietaris estan reaccionant: “A ningú li  agrada pagar, però la llei ens obliga a sanejar els comptes. Hi ha hagut queixes, però els ciutadans veuen que no malgastem, que estem prenent mesures serioses i fem una política comunicativa a través dels butlletins explicant en què ens gastem els diners”. “No és suficient retallar, necessitem ingressar més, per això pujarà l’IBI”. “Hem incrementat bastant l’IAE, però tenia coeficients de l’1,30 quan la mitjana comarcal era del 2,85, xifra a la que ens hem situat. Hem fet el càlcul del que ens faltava per ajustar el Pla de Sanejament i ho hem agafat de l’únic lloc on podíem, l’IBI. El teníem baix i l’hem situat a la mitjana comarcal. Evidentment, pagarà més qui més té, però no és fàcil”, reconeix Valera. El consistori preveu que la tradicional morositat en l’IBI -del cinc per cent- es pot situar en el 10 per cent.

Les inversions de 2017

D’altra banda, una de les principals inversions per a 2017 és instal·lar una coberta a la pista esportiva. “És un projecte important i necessari perquè gairebé totes les activitats es fan allí i estem a expenses del temps. L’encavalcarem entre dues anualitats, enguany i l’any que ve”. A la tardor es faria la primera fase. El pressupost puja a 200.000 euros i contempla un ajut de 160.000 euros per part de la Diputació, per la qual cosa el consistori només n’aportaria 40.000. La coberta no tindrà parets laterals i es pretén que estigui més oberta de cara al carrer.

El Camí del Calvari

Una altra inversió serà habilitar el camí del Calvari, “lluny de grans projectes de ponts que travessin la riera”. El tram discorre entre darrere l’església fins a la riera, que és on hi ha les principals empreses del poble “i el lloc dibuixa un dels perfils més atractius de Vilallonga”.

Pel que fa a l’escola, l’altre gran projecte dels darrers anys, tot i que el financia la Generalitat, el cost l’ha avançat l’Ajuntament. “Nosaltres ho hem adjudicat i hem suportat la càrrega financera”, recorda Valera. En dos anys s’hi ha invertit prop d’un milió d’euros, per obrir-hi deu aules i secretaria nova. “Era molt necessari perquè teníem moltes aules prefabricades”. Ara queda el mòdul del menjador i una altra aula, però ja no hi entren més alumnes i la seva ampliació ha quedat congelada.

Canvis en la brossa

Altres inversions contemplades són la remodelació de l’equipament informàtic de l’Ajuntament, un consistori que encara no té ample de banda adecuada. Altrament, l’enllumenat, la brossa i l’aigua seran altres inversions “amb retorn” a partir de canvis d’enllumenat per baix consum i en calefacció. La brossa serà una de les que viurà un canvi més notable en passar-se dels actuals contenidors soterrats als de superfície, “més rendibles i higiènics”. Se situaran als punts actuals, en 13 illes amb uns 70 contenidors.

D’altra banda, el deute amb el servei de la brossa al Consell Comarcal “quedarà saldat amb l’entrada del nou concurs”, previst per enguany. Es pagarà concorrent a crèdit.

Ignasi Valera: ‘Convocarem una plaça per a vigilant municipal’. Foto: Tarragona21

Un vigilant municipal

Un altre projecte “molt necessari” és convocar a la plantilla de personal una plaça de vigilant municipal perquè “creiem que ens ajudarà molt a tenir més vigilància i ordre, així com implementar el control de direccions i guals”, a més de vigilància davant fets delictius. “No es dedicarà a posar multes, això ho fan els Mossos d’Esquadra, però tenim problemes d’aparcament davant d’habitatges. Hi ha gent que no pot sortir de casa perquè hi ha un cotxe aparcat. Aquestes persones podran tenir un gual”.

“En tractar-se d’un servei bàsic, creiem que se’ns permetrà la seva contractació”, diu Valera al respecte de les restriccions que imposa l’Estat quant a contractacions municipals. De cara al futur, s’ampliaria en dues o tres persones.

Vilallonga i municipis del voltant s’havien plantejat crear la figura de vigilants mancomunats, però finalment se n’han desdit ja que les dimensions, pressupostos i planters són molt diversos. “El Morell vol crear aquesta plaça; volem parlar amb ells per crear sinèrgies”.

Camí a peu per unir Vilallonga amb El Morell

Quant a infraestructures pendents, l’Ajuntament té dues demandes. Una és “l’encreuament de la carretera d’Alcover amb la de Valls, davant de Ravago Plásticos, on hi ha un estudi informatiu per fer-hi una rotonda”. També s’ha demanat conjuntament amb El Morell que la Diputació estudiï la possibilitat de fer un camí a peu i en bicicleta entre els dos pobles. “És un quilòmetre i escaig de distància, compartim moltes coses i molta gent s’hi desplaça a peu o en bicicleta”. Seria en un sentit i es podria aprofitar la servitud de pas del Consorci d’Aigües, amb terrenys expropiats que es podrien usar per fer el pas per damunt de la canonada d’aigua”.

Quant a peticions municipals que ja han estat solventades, en destaquen dues: “S’ha solucionat el punt negre a l’encreuament entre Vilallonga i Alcover, que si bé no era terme de Vilallonga molta gent del municipi havia patit accidents. Els dos ajuntaments vam fer una demanda conjunta i la Generalitat ha respost fent una rotonda”.

Treure el trànsit pesat del municipi

Un problema històric de Vilallonga porta camí de solucionar-se: desplaçar el trànsit de camions pesats del municipi s’ha solucionat a través de la Diputació, amb senyalitzacions, avisos a les empreses de transport i la possibilitat que els Mossos d’Esquadra sancionin. “Els camions que no tinguin com a origen o destí Vilallonga no podran travessar el municipi”. No ho podran fer “per anar als polígons de la Selva i Alcover”, posa com a exemple l’alcalde.

L’òpera en directe seguirà

En 2017, l’Ajuntament seguirà amb una de les apostes més pròpies de Vilallonga, el cicle d’òpera i ballet en directe que s’ofereix a la sala de cinema. S’hi ha afegit un cicle de pel·lícules censurades pel franquisme. “El cinema és una de les joies que tenim i la nostra principal despesa cultural, i és un tret diferencial de Vilallonga”.

Els canvis a l’Arxiu

Els darres anys, l’Arxiu Municipal s’havia mostrat com un dinamitzador cultural i de recuperació històrica en bona part gràcies a la tasca de l’arxivera Carme Puyol. Però el nou equip de govern la va acomiadar. “Vam amortitzar la plaça per reduir la despesa. Vam optar per aquí”, afirma Valera. “La tasca dinamitzadora la porta a terme ara una treballadora de la casa, la Pilar Riera, que és historiadora”.

Jaume Garcia