L’Ajuntament inverteix en la millora d’instal·lacions a les escoles

L’Ajuntament de Vila-seca està executant des de fa uns mesos la reestructuració de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió de les escoles del municipi.

Si fa uns mesos quedaven enllestides les de l’escola Sant Bernat Calvó, ara s’està treballant en les de les escoles Mestral i Torroja i Miret i posteriorment es farà la remodelació de les instal·lacions de les escoles de la Plana i Cal·lípolis de la Pineda.

D’altra banda, properament començaran les obres d’adaptació i renovació de la tanca perimetral de la llar d’infants municipal “Fartets” de la Pineda, així com les obres de construcció d’una tanca de protecció a la vorera de l’aparcament de l’escola la Canaleta de Vila-seca. El cost aproximat d’aquest paquet d’inversions que s’està executant a les escoles supera els 60.000 euros.

Cal recordar que com cada any, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vila-seca adjudicarà durant el proper mes de juny les obres anuals de manteniment i millora de les escoles del municipi per tal d’executar-se durant els mesos de juliol i agost.

El futur del delfinari de l’Aquópolis es debat al Parlament mentre el parc inaugura la 30ª temporada

El delfinari de l'Aquópolis ofereix exhibicions diàries cada tarda. Foto: Aquópolis

El delfinari de l’Aquópolis ofereix exhibicions diàries cada tarda. Foto: Aquópolis

El parc aquàtic Aquópolis de Vila-seca ha inaugurat aquesta setmana la temporada en què celebra el seu 30 aniversari. L’obertura de portes coincideix amb l’obertura d’un debat al Parlament de Catalunya sobre el futur del seu delfinari i del de Palafolls (Maresme). A l’Ajuntament de Barcelona un debat similar va acabar el passat desembre amb l’anunci del tancament del delfinari del Zoo de Barcelona en un termini de dos anys.

Compareixença de veterinaris especialistes en mamífers marins

A instàncies de la Plataforma No al Dofinari, el Parlament de Catalunya va demanar el passat 4 de maig una compareixença de veterinaris especialistes en mamífers marins a la Mesa de la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat. Aquests informaran els diputats sobre els efectes que tenen sobre els cetacis el que la plataforma anomena “circs sedentaris”.

Ampliació de la Llei 2/2008 de protecció dels animals

Després de la compareixença, cada grup parlamentari decidirà quines accions es duen a terme en aquest sentit. De moment no es descarta el que demana la plataforma: ampliar la Llei 2/2008 de protecció dels animals per vetar l’activitat dels delfinaris, refugiant els dofins i lleons marins en centres de recuperació i rehabilitació amb possibilitat d’alliberar-los a mar obert en un futur.

El parc ha inaugurat aquesta setmana la temporada del 30 aniversari. Foto: Aquópolis

El parc ha inaugurat aquesta setmana la temporada del 30 aniversari. Foto: Aquópolis

Civit (ERC): “Els drets dels animals s’han d’incorporar de forma progressiva”

“Està clar que els animals en captivitat no poden estar en un àmbit descontextualitzat. El debat sobre els drets dels animals cada dia anirà a més i aquestos s’han d’incorporar de manera progressiva. La política ha d’anar acompasada a la voluntat majoritària de la societat”, explica per part d’ERC el diputat de l’Espluga de Francolí Ferran Civit, que també és portaveu de Junts pel Sí a la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat.

“Per exemple, anar a caçar animals exòtics només per tenir-los exhibits en gàbies fora del seu hàbitat natural abans era normal, i ara és una pràctica desfassada”, afegeix Civit. Des del PDeCAT, l’altre partit que forma part del govern de Junts pel Sí, han declinat pronunciar-se sobre aquesta qüestió.

Aquópolis ha demanat una reunió amb Junts pel Sí

Aquesta mateixa setmana, els propietaris del parc aquàtic de la Costa Daurada han demanat una reunió amb el grup parlamentari de Junts pel Sí per abordar aquesta qüestió, una trobada que encara s’ha de fixar al calendari. Contactats per Tarragona21, els responsables de l’Aquópolis han declinat fer declaracions sobre el tema.

Els gestors del parc s’han limitat a expressar la seva conformitat amb un comunicat de l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA) que critica una nova normativa francesa contra els delfinaris. La normativa francesa prohibeix la cria i l’adquisició de la majoria de nous exemplars, i per tant significa un final programat per aquest tipus de parcs.

Concessió fins l’any 2021

El ple de l’Ajuntament de Vila-seca va rebutjar una moció presentada pel PSC i Vila-seca en Comú que demanava declarar Vila-seca lliure d’espectacles amb animals salvatges, segons va recollir Infocamp. El govern municipal de CiU i els grups municipals del PP, C’s i un regidor no adscrit van votar-hi en contra. Els convergents van basar el seu rebuig en el fet que el marc legal permetia la presència de delfinaris i que calia esperar a la finalització de la concessió de l’Aquopolis, l’any 2021, per abordar la qüestió.

La protesta de la plataforma No al delfinari del passat diumenge. Foto: Plataforma No al Dofinari

La protesta de la plataforma No al delfinari del passat diumenge. Foto: Plataforma No al Dofinari

“Explotació i esclavatge animal”

“Quan els animals caminen sobre les seves cues o juguen amb pilotes, els espectadors ho interpreten com un joc divertit quan, en realitat, l’animal només ho fa perquè és la única manera d’accedir al menjar”, afirma la plataforma en el manifest que es pot llegir a la seva pàgina de Facebook. Els animalistes al·leguen que “els estudis científics demostren que aquestes espècies sofreixen considerablement en captivitat perquè no poden satisfer les seves necessitats de comportament i fisiològiques”.

La plataforma va manifestar-se diumenge davant del parc aquàtic com a part de la protesta internacional Empty the Tanks de protesta contra el captiveri i explotació de mamífers marins en espectacles aquàtics. Serà aquest diumenge a les 12.30h davant la porta d’accés al parc. Els animalistes no descarten tornar, per quart any consecutiu, a la protesta dominical que ha caracteritzat la seva campanya.

Exhibicions diàries a les 4 de la tarda i interaccions a demanda

L’Aquópolis va obrir aquest dimarts i estarà obert fins al 6 d’octubre. El parc ofereix cada dia a les 4 de la tarda exhibicions dels dofins i lleons marins que té al parc, i també ofereix a demanda interaccions de grups reduïts de persones amb aquests cetacis.

Conveni entre Vila-seca i el Consell Comarcal per a la delegació de competències en matèria de serveis socials

Imatge de la signatura del conveni. Foto: Cedida

Imatge de la signatura del conveni. Foto: Cedida

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, han signat aquest matí el conveni de delegació de competències i de col·laboració entre ambdues institucions en matèria de serveis socials que ha de permetre donar un pas endavant a l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de Vila-seca i oferir un més i millor servei de proximitat, centrat en les necessitats de les persones.

L’acte ha estat presidit pel director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Francesc Tarragona, qui ha valorat molt positivament el model d’aquest conveni, basat sobretot en el contracte programa de la Generalitat pel període 2016-2019.

Diumenge, caminada popular a Vila-seca

Imatge d’una edició anterior de la caminada

Organitzat per la secció de Muntanya de l’Agrupació Cultural en col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca, el proper diumenge 21 de maig tindrà lloc la catorzena edició de la Caminada Popular Vila-seca – La Pineda – Vila-seca.

La trobada serà a les 8h del mateix dia a la Plaça de l’Església de Vila-seca per formalitzar la inscripció, i la sortida serà una hora més tard.

Un any més aquesta activitat es revesteix de solidaritat ja que, en col·laboració amb l’Assemblea Local de la Creu Roja de Vila-seca, es recolliran aliments per a la campanya d’alimentació d’infants desafavorits. Així doncs, la inscripció consistirà en l’aportació d’un quilo de menjar sec o un litre d’oli o llet per persona. Aquells que no puguin participar de la caminada però desitgin fer aportacions per contribuir a la iniciativa, podran fer-ho a les oficines de la Creu Roja, a l’avinguda Generalitat, de dilluns a divendres en horari de 10-14h.

La Caminada Popular de Vila-seca és una marxa de caire popular d’onze quilòmetres de distància, no competitiva, oberta a tothom, que té per objecte donar a conèixer part del terme de Vila-seca. Així, els caminadors podran contemplar antigues torres de defensa (a la mateixa plaça de l’Església, la Torre d’en Dolsa o la Torre dels Carboners) i magnífics espais naturals (el parc de la Torre d’en Dolsa, la Sèquia Major o la platja de La Pineda).

Tots els participants gaudiran d’un esmorzar a càrrec de la fleca Pantàstic i es farà el típic sorteig de les seves postres.

L’Ajuntament adjudica obres de renovació de la xarxa de clavegueram i pous de diversos carrers del municipi

El carrer de Robert d'Aguiló. Foto: Cedida

El carrer de Robert d’Aguiló. Foto: Cedida

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vila-seca ha adjudicat recentment tres projectes que han de permetre la renovació de la xarxa de clavegueram del carrer de Robert d’Aguiló de Vila-seca i la renovació del pou de clavegueram  i escomeses de les cruïlles entre els carrers de Pep Ventura i d’Emili Vendrell i d’Enric Morera i d’Emili Vendrell de la Pineda. Els tres projectes sumen un pressupost total de 252.158 euros i  les obres s’executaran durant aquest mes de maig a Vila-seca i després de l’estiu als tres carrers de la Pineda.

Pel que fa a les obres de renovació de la xarxa de clavegueram del carrer Robert d’Aguiló de Vila-seca, aquestes tenen un pressupost de licitació de 71.317 euros i el tram afectat serà entre els carrers de Galceran de Pinós i de Sir Esteve Morell Scott. Aquesta renovació inclou tant el col·lector unitari i els pous de registre, així com les escomeses existents i la reordenació i ubicació dels embornals de recollida d’aigües pluvials.

Un viatge per Europa amb l’Orquestra Händel de Vila-seca

L'Orquestra Händel de Vila-seca. Foto: Cedida

L’Orquestra Händel de Vila-seca. Foto: Cedida

Divendres 19 de maig a les 21.30 h, l’orquestra Händel ens ofereix un recorregut pel temps i la geografia europees, a l’Auditori Josep Carreras. Iniciarem el viatge al centre d’Europa, a Salzburg, on el jove Mozart, va compondre els Divertimentos per a corda, abans de fer el seu segon viatge cap a Itàlia.

Anirem després cap a Moscou, on sentirem l’Andante Cantabile de Xaikovsky que, pel que diuen, va fer plorar al mateix Leo Tolstoi. Viatjarem cap al Mediterrani, on Rossini ens regalarà una sonata que va dedicar als seus amics, durant les vacances, quan tenia 12 anys d’edat.

Un altre compositor italià, Mascagni, ens obsequiarà amb una petita però intensa pinzellada operística, abans de sortir cap a l’extrem nord, per escoltar les danses noruegues que Grieg va compondre originalment per a piano a quatre mans, i que el divendres escoltarem, en primícia, arranjades per a orquestra de corda, sota la direcció de Rafael Fabregat.

Les entrades es troben a la venta a través del web de l’auditori Josep Carreras. També es poden comprar al vestíbul de l’Auditori des d’una hora abans de l’inici del concert i amb antelació a la secretaria del Conservatori.

L’Institut Ramon Barbat de Vila-seca oferirà el cicle formatiu d’Activitat comercial amb adaptació al turisme

L’Institut Ramon Barbat oferirà el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitat comercial amb adaptació a turisme. És un cicle que pretén preparar els alumnes per gestionar un petit establiment comercial, amb continguts com aparadorisme, aplicacions informàtiques per al comerç, gestió de compres, anglès o francès.

Totes dues famílies professionals s’ofereixen en modalitat DUAL, en la qual l’alumne combina la formació en el centre i l’activitat productiva de l’empresa. L’objectiu de la formació DUAL és millorar la formació de l’aprenent, integrant-lo en la cultura i tecnologies de l’empresa. Així doncs, els alumnes reben aquesta formació a l’empresa de forma remunerada, ja sigui amb un contracte laboral o amb beca.

El centre ofereix també el servei d’assessorament i reconeixement acadèmic de l’experiència laboral, servei que permet capitalitzar l’experiència laboral per arribar a obtenir la titulació d’FP.

El Ramon Barbat és l’únic centre de la demarcació que ofereix els Cicles Formatius de Grau Mitjà d’Instal·lacions de producció de calor i el d’Instal·lacions frigorífiques i de climatització en modalitat d’alternança (en tres anys dues titulacions). De la mateixa família, també és l’únic centre que ofereix el Cicle Formatiu de Grau Superior de Manteniment d’instal·lacions tèrmiques i de fluids.

El centre fa més de 35 anys que prepara els alumnes en aquestes especialitats, per tant compta amb una llarga experiència i disposa dels millors tallers de l’especialitat. De fet, a l’actualitat hi ha una forta demanda de professionals d’aquest sector, i per tant, un alt percentatge d’alumnes aconsegueixen contractes laborals un cop acabat el període de pràctiques d’empresa (FCT).

Demanen que la biblioteca de Vila-seca obri tots els matins i tardes dels dies laborals

La biblioteca de Vila-seca. Foto: Cedida

La biblioteca de Vila-seca. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú presentarà en la propera sessió plenària una proposta per aconseguir que la biblioteca municipal romangui oberta tots els dies laborals tant pel matí com per la tarda. També proposaran que es contempli la possibilitat d’ampliar l’horari en temporada d’exàmens.

“Actualment la biblioteca municipal només està oberta tres dies a la setmana pel matí durant l’hivern i quatre durant la temporada d’estiu. Aquests horaris, comparativament, són més reduïts que a la resta del territori i no s’ajusten a les necessitats reals dels veïns i veïnes del municipi”, afirma la formació en un comunicat.

Per últim, la formació política ha assenyalat que, a més de l’ampliació de l’horari, “la biblioteca necessita una profunda ampliació ja que s’ha quedat petita en relació a la població actual”.

Morgana Àvila guanya el concurs d’escultures efímeres amb llibres de Vila-seca

Àrtax, l'escultura de Morgana Àvila que ha quedat en primer lloc. Foto: Cedida

Àrtax, l’escultura de Morgana Àvila que ha quedat en primer lloc. Foto: Cedida

Aquest matí, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca el regidor de Cultura, Pere Segura, ha presidit l’acte de lliurament dels premis del 2n concurs d’escultures efímeres amb llibres que van exposar-se al Centre Històric de Vila-seca amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

Amb l’ànim d’afavorir la creativitat, els premis estan adreçats als alumnes de 2n curs del cicle de grau superior d’Arts Aplicades al Mur de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i van destinats com ajut per a la matrícula del curs.

Imatge del lliurament de premis. Foto: Cedida

Imatge del lliurament de premis. Foto: Cedida

La guanyadora del concurs, amb una dotació de 1.000 euros (equivalent al 100% del preu de la matrícula), ha estat Morgana Àvila Salvadó, per la instal·lació escultòrica “Àrtax” a la plaça d’Estudi.

El segon lloc, amb un premi de 500 euros (equivalent al 50% del preu de la matrícula), l’ha aconseguit Juan Carlos Juárez, per la instal·lació escultòrica “Reconstruir” a les Peixateries Velles.

Per últim, Núria Miró ha estat la guanyadora del tercer premi, amb 250 euros (equivalent al 25% del preu de la matrícula), per l’escultura “Perfum literari” al Portal de Sant Antoni.

El jurat del II Concurs d’Escultures Efímeres amb Llibres, organitzat per l’Ajuntament de Vila-seca, ha estat format pel regidor de Cultura, Pere Segura, actuant com a president; juntament amb els vocals Juan Antonio Ramírez, regidor de l’Ajuntament; Daniel Uzquiano, director de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona; Àlvar Calvet, mestre de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona; Jordi Berguedà, mestre de l’Escola d’Art i Disseny de Reus i Núria Llebaria, directora de la Biblioteca de Vila-seca.

Cal recordar que el projecte urbà “Efímera. Art al carrer”, va convertir els carrers del Centre Històric de Vila-seca en un espai cultural on hi van treballar set equips d’alumnes de les escoles d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus i a Tarragona. Els espais ornamentats van ser la rambla de Catalunya, la plaça d’Estudi, la plaça de Voltes, la plaça de l’Església, el portal de sant Antoni, les Peixateries Velles i el carrer Major.

VÍDEOS | Räikkönen prova el Red Force: ‘És emocionant fins i tot pels que estem acostumats a la velocitat’

“No és com conduir un Ferrari, perquè al cotxe girem, premem els pedals, frenem… Però al Red Force sents molt la velocitat, i és emocionant. Fins i tot per tu i per mi, que estem acostumats a la velocitat, és apassionant”, ha contestat Kimi Räikkönen, pilot de l’escuderia Ferrari, preguntat pel pilot de proves Marc Gené sobre com s’assemblava el Red Force amb la sensació de conduir un Formula 1. “Imagino que per la gent que no està acostumada a la velocitat pot ser fins i tot esgarrifós”, ha reblat.

“És com estar a Maranello”

Räikkönen ha visitat aquest matí Ferrari Land acompanyat per Gené, que ha fet d’anfitrió, i ha manifestat estar impressionat pel parc: “És brutal. És talment com si estiguessis a Maranello”. Ha estat una visita llampec, que ha fet just abans d’anar al circuit de Montmeló per preparar el Gran Premi de Catalunya.

Räikkönen provant l'atracció Pit Stop Record amb Marc Gené. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Räikkönen provant l’atracció Pit Stop Record amb Marc Gené. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Mecànic per un dia

Ajudat per Marc Gené, el pilot ha provat també el Pit Stop Record, posant-se així per un dia a la pell d’un dels seus mecànics. En l’atracció, dues persones competeixen per saber qui tarda menys en canviar els pneumàtics d’un cotxe de Fórmula 1. El pilot també ha visitat la botiga i el restaurant Cavallino, inspirat en la trattoria de Maranello, on ha signat un dels seus equipatges.

Marc Gené explica a Kimi Räikkonen què es trobarà al Red Force, de camí a l'atracció. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Marc Gené explica a Kimi Räikkonen què es trobarà al Red Force, de camí a l’atracció. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“Espero tornar-hi amb la meva família per passar-hi tot el dia”

“Avui hem hagut d’anar ràpid, però espero poder venir un altre cop amb més temps i passar-me el dia a Ferrari Land i a Port Aventura amb la meva família, ha manifestat el pilot de Finlàndia, que com no podia ser d’una altra manera, ha recomanat visitar el parc: “És un lloc perfecte per sentir les sensacions del món Ferrari”.

El pilot finlandès Räikkönen, a la terrassa del restaurant Cavallino. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El pilot finlandès Räikkönen, a la terrassa del restaurant Cavallino. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Räikkönen i Gené, sobre el cotxe que s'utilitza per l'atracció Pit Stop Record. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Räikkönen i Gené, sobre el cotxe que s’utilitza per l’atracció Pit Stop Record. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Vila-seca aprova el reforç d’enllumenat públic en diversos vials

Es preveu la millora i reforç de l’enllumenat públic al pas de vianants de la rotonda elevada de la A-7 amb el Raval de la Mar

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vila-seca ha aprovat quatre memòries valorades per tal de reforçar l’enllumenat públic en diversos vials del municipi i instal·lar també dos àrees de salut al parc de la Torre d’en Dolça.

Amb un pressupost total de 263.439 euros, el paquet de projectes aprovats és el següent:

– Reforç del nivell d’il·luminació en determinats passos de vianants a Vila-seca i a la Pineda (129.650 euros). En una primera fase, s’actuarà sobre passos de vianants situats al passeig de Pau Casals de la Pineda i als carrers Galceran de Pinós, de la Riera, de Tarragona i a les avingudes de Ramon d’Olzina, de l’Alcalde Pere Molas i de la Generalitat.
– Reforç de l’enllumenat públic del carrer de la Feredat (24.450 euros).
– Millora i reforç de l’enllumenat públic al pas de vianants de la rotonda elevada de la A-7 amb el Raval de la Mar (52.383 euros).
– Instal·lació d’equipaments per a l’exercici físic i creació de dues àrees de salut al parc de la Torre d’en Dolça (56.956 euros). Aquestes àrees, properes al Raval de la Mar i a la zona de la bassa, estaran formades per diversos elements per a la pràctica de l’exercici físic i estaran senyalitzades.

L’Orquestra Händel actuarà a l’Hospitalet, Vila-seca i Reus

Una imatge de l’orquestra

L’Orquestra Händel del Conservatori de Vila-seca, dirigida per Rafael Fabregat, presentarà el programa treballat durant el curs actual, en diferents concerts que tindran lloc aquest mes de maig.

El primer dels concerts tindrà lloc a l’Auditori Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, el diumenge 7 de maig. El dilluns 8 de maig tancaran un dels actes del Congrés Mundial de l’IRTA, que aplega professionals vinguts de tot el món al Centre de Convencions de PortAventura.

En el marc de la programació de primavera de l’Auditori Josep Carreras, el divendres 19 de maig l’orquestra oferirà un concert a Vila-seca i, per últim, actuarà al Teatre Fortuny, en el concert de l’Associació de Concerts de Reus, previst per al 20 de maig.

En aquests concerts es comptarà amb la participació de la violoncel·lista Mireia Vaquer, la qual ha estat la guanyadora del Concurs “El solista i l’orquestra”, una iniciativa del mateix Conservatori, adreçat a alumnes de més nivell del grau professional i que implica rotatòriament a una de les especialitats instrumentals que s’imparteix al centre.

El programa que interpretarà l’orquestra i la seva solista, Mireia Vaquer, comptarà amb obres de Mozart, Rossini, Txaikovski i Grieg.

Alumnes alemanys d’intercanvi visiten l’Ajuntament de Vila-seca


Alumnes i professors de secundària alemanys de l’Institut Eichendorff Schule de Kelkheim faran una estada d’una setmana a Vila-seca.

Fruit d’un intercanvi escolar amb alumnes de l’Institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca, el grup d’estudiants ha visitat aquest migdia l’Ajuntament i han estat rebuts per la regidora d’Ensenyament, Manuela Moya.

Un total de 24 alumnes de l’Institut Eichendorff Schule de Kelkheim tenen previst un programa ple d’activitats pensades per enriquir la convivència entre els alumnes mitjançant excursions lúdico-culturals per Vila-seca, a la platja de la Pineda, a la Tàrraco romana, a PortAventura i a Barcelona.

A la imatge, els alumnes i professors del centre educatiu de Kelkheim, acompanyats dels seus amics vila-secans, que recentment van visitar la ciutat de Kelkheim, durant la seva visita a Alemanya.

Les faules seran les protagonistes en el proper concert del Cor Sant Esteve a l’Auditori Josep Carreras

El divendres 5 de maig a les 21.30 h l’Auditori Josep Carreras s’omplirà d’històries on els protagonistes són els animals, amb el concert Fabulae.

El Corb i la Guineu, La Llebre i la Tortuga, El Ratolí de Camp i el Ratolí de ciutat… La faula és un gènere literari molt present en la cultura popular actual. Acompanyats d’un personatge molt especial, encarnat per l’actor Enric Arquimbau, d’un grup instrumental i envoltats amb la música de Xavier Pastrana, el Cor Sant Esteve s’endinsarà dins d’aquest món fantàstic on els animals es comporten com humans.

Els orígens d’aquest gènere es remunten segles enrere. Des de Mesopotàmia, al segle I a. C, passant per l’antiga Grècia, l’Edat Mitjana o la Il·lustració, a França, les faules s’han transmès oralment però també de manera escrita gràcies als reculls i aportacions d’importants autors. Un d’aquests fou Gai Juli Fedre, que al segle I d. C. va recollir en una sèrie de volums tot un seguit de faules tradicionals i també algunes de pròpies. Algunes d’aquestes faules (com al del Corb i la Guineu) han arribat gairebé intactes als nostres dies.

Les entrades es troben a la venta a través del web www.auditorijosepcarreras.cat. També es poden comprar al vestíbul de l’Auditori des d’una hora abans de l’inici del concert i amb antelació a la secretaria del Conservatori.

Vila-seca ret homenatge al matrimoni centenari Rosario Ruiz i José Luis Vega

Els dos avis centenaris, envoltats de familiars

El matrimoni vila-secà Rosario Ruiz i José Luis Vega acaben de complir 100 anys. És per això que el passat diumenge 30 d’abril va rebre un emotiu homenatge des de l’Ajuntament de Vila-seca.

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, acompanyat de la regidora de Benestar Social, Lucía Teruel, van visitar el domicili familiar d’aquest matrimoni que, nascuts a Écija, ja fa 45 anys que viuen a Vila-seca.

L’alcalde i la regidora van felicitar-los, oferint-los un ram de flors i una placa commemorativa, i van participar, durant un estona, dels records en família d’aquests avis centenaris.

Vila-seca commemora el 30è aniversari de la Biblioteca amb tres generacions de lectors

Interior de la Biblioteca de Vila-seca

Demà divendres 28 d’abril a les 18,30h la Biblioteca de Vila-seca organitza un acte commemoratiu pel seu 30è aniversari.

Presidit per l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet; pel regidor de cultura, Pere Segura i per la cap de la central de Biblioteques de Tarragona, Neus Martorell, l’acte consistirà en un homenatge a una vintena de famílies usuàries de la biblioteca des de la seva posta en servei.

De fet, l’acte és un reconeixement a les tres generacions de famílies lectores que al llarg d’aquests 30 anys han fet tradició de l’ús de la biblioteca com a espai de lectura, de coneixement i de socialització.

La Biblioteca Pública de Vila-seca, obra de l’arquitecte Josep Llinàs, fou inaugurada el 25 d’abril de l’any 1987 i compta amb unes molt bones xifres al llarg de la seva història. Cal destacar que més de 13.000 persones han estat sòcies a la Biblioteca durant aquests 30 anys.

Decidim Vila-seca proposa la creació d’un memorial a les víctimes dels bombardejos feixistes

Membres de Decidim Vila-seca-‘Acord Municipal que es van presentar a les municipals. Foto: ERC

El grup municipal de Decidim Vila-seca – Acord Municipal  presenta una moció al ple d’aquest divendres 28 d’abril, per crear un memorial en record de les víctimes civils que van morir al municipi durant la Guerra Civil, com a conseqüència dels bombardejos feixistes.

El portaveu de Decidim Vila-seca-AM, Josep Forasté, afirma que “és un fet de justícia crear aquest memorial perquè no quedi en l’oblit les figueres d’aquestes persones civils mortes a la Guerra Civil”. El 28 de desembre de 1938, a les acaballes de la guerra, es van llençar dues bombes que van impactar en diverses cases del carrer de Sant Antoni. Deu persones van morir en atac. A banda, hi ha constància de tres víctimes més en d’altres atacs aeris sobre el poble.

Decidim Vila-seca proposa que es recordi els seus noms amb la instal·lació d’una placa o algun altre element recordatori en l’indret afectat pels bombardejos. Podria ser al mateix carrer de Sant Antoni o en algun lloc proper, com el solar conegut com a Ca Córdoba.

El Centre d’Estudis Vila-secans crea la revista d’estudis local, ‘Emprius’

Cartell anunciant la presentació de la revista

El Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras presentarà el proper dijous 27 d’abril, a les 20.30, el primer número de la revista Emprius, “Dones i Vila-seca”. L’acte, que es celebrarà al teatre de la societat vila-secana El Centru, comptarà amb la intervenció del president de la Diputació de Tarragona i alcalde de Vila-seca, Josep Poblet i Tous.

El CEVS ha publicat, en col·laboració amb diferents investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, el primer volum monogràfic, de caràcter acadèmic i alhora divulgatiu, que recull dotze articles des de perspectives multidisciplinàries —com la història, la sociologia i la filologia—, vers el món de les dones en diferents períodes de la història de Vila-seca i el Camp de Tarragona.

Amb el primer número d’una publicació que esdevindrà bianual, el centre d’estudis reivindica novament la figura de Maria Elena Maseras i Ribera, la primera dona en accedir a la universitat en l’Estat espanyol, nascuda al poble de Vila-seca el 1853.

És per això que la personalitat vila-secana, a més de formar part del nom de l’entitat, és protagonista, juntament amb convilatanes fins avui anònimes, a què aquest estudi vol donar veu, així com altres dones com Mariàngela Sala, del segle xvii, o de l’actualitat, com l’escriptora i diputada del Parlament de Catalunya, Montserrat Palau.

D’altra banda, el títol de la publicació recupera el dret d’ús comunal de certs béns dels que gaudien els veïns d’una comunitat, per bé que, a Vila-seca, és també un terme toponímic que dóna nom als terrenys al sud-oest del poble que enllacen amb Salou. Per al CEVS, la paraula sintetitza a la perfecció aquesta doble significació: arrelament territorial i èmfasis en la cooperació com a motor de la història i el coneixement.
Cicle de Sant Jordi

L’acte de presentació de la revista s’insereix en el marc de les activitats locals que s’han dut a terme, el passat cap de setmana, en motiu de la diada de Sant Jordi. En el programa local, el CEVS ha coorganitzat un concert de la cantautora tarragonina Olga Pes, així com un recital de poemes de dones amb veus femenines, amb l’associació vila-secana Amics del Teatre, la societat El Centru i la companyia teatral La Tramoia.

Els assistents i tots els interessats, tanmateix, poden fer-se socis de l’entitat cultural per una quota anual de 20 euros, i rebran gratuïtament la revista. Poden contactar amb el CEVS a través del correu electrònic següent cestudisvilasecans@gmail.com, i del seu perfil de Facebook. Emprius, a més, es podrà trobar properament en diferents llibreries de Vila-seca i el Camp de Tarragona. El seu preu és de 15 euros.

Vila-seca en Comú proposa aplicar la tarificació social

Els regidors de Vila-seca en Comú Mario Téllez i Elisabet Sánchez

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú presentarà, en el proper ple municipal, una moció, amb el suport de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària, per impulsar un estudi per establir un sistema de tarifació social sobre els preus públics municipals dels serveis, equipaments i activitats que s’ajusti per a cada persona a la seva renda individual o familiar.

També proposaran que, un cop realitzat l’estudi, es realitzi una proposta de tarifació social per implementar-se durant l’any fiscal 2019.

La tarifació social dels preus públics municipals consisteix en l’establiment de diversos preus d’un mateix servei segons el nivell de renda i d’altres circumstàncies familiars, establint franges i un determinat preu per a cada franja que cobreix un percentatge variable del preu de cost de provisió del servei.

Segons la formació assembleària, l’adopció d’una política de preus públics segons la capacitat econòmica dels usuaris és una eina fonamental per millorar la capacitat redistributiva de les polítiques municipals i per fomentar l’equitat i la inclusió social, ja que permet superar les barreres d’accés que tenen alguns ciutadans i ciutadanes a determinats serveis i activitats municipals.

Vila-seca viurà una Diada de Sant Jordi carregada d’actes culturals i infantils

Escultures de llibres per Sant Jordi a Vila-seca

Vila-seca viurà enguany un Sant Jordi ple d’actes culturals que tindran lloc entre el dimarts 18 i el divendres 28 d’abril. Per començar, els infants seran els protagonistes avui dimarts amb el taller “Vine a conèixer la llegenda de Sant Jordi” a la Ludoteca Infantil “Tot Joc”.

El dimecres 19 d’abril el Centre Obert de Vila-seca acollirà tallers infantils i un espai d’intercanvi de llibres de 4 a 5 de la tarda. A les 17.00 h, es podran confeccionar punts de llibre al Biblio@ccés La Plana i a les 6, tindrà lloc el taller per a nens “Elabora una rosa amb plastilina” al Centre Cívic i Cultural de la Plana.

Finalment, en el mateix espai, hi haurà la presentació del llibre “La sombra del silencio” de l’escriptora M. Isabel Sánchez Gea, a partir de les 20.30 h.

El dijous 20 d’abril a les 5 tindrà lloc un nou taller de punts de llibre a la Biblioteca. A la plaça de Sant Joan de la Plana, hi haurà tallers infantils i espai d’intercanvi de llibres entre les 17.15 i les 19.45 h. La Ludoteca “Tot Joc” acollirà el taller “Construeix una espasa i l’escut del cavaller Sant Jordi” a les 6 de la tarda i, finalment, al Centre Cívic i Cultural de la Pineda, es presentarà el llibre “Marc y la ouija” de l’escriptor Josep Guillén, a les 8 de la tarda.
A més, des del mateix dijous 20 d’abril i fins al dissabte 29, a la Biblioteca es podrà visitar l’Exposició de llibres d’artistes de les escoles del municipi.

A l’endemà, divendres 21 d’abril, el Centre Cívic i Cultural de la Pineda acollirà tallers infantils i espai d’intercanvi de llibres de 15.45 a 18.30 h. A les 6 de la tarda tothom que ho desitgi podrà celebrar la Revetlla de Sant Jordi amb una trobada intercultural durant la qual es llegirà poesia àrab, catalana, etc. i, en acabar, es degustaran dolços. Els petits podran construir un “drac monstruós” al Centre Cívic i Cultural el Colomí, a partir de les 6 de la tarda.

Dissabte 22 d’abril a les 20.30 h, hi haurà un concert d’Olga Pes a l’Associació El Centru, sota el nom “Buenestado en tu casa”, que comptarà amb taquilla inversa (pagament posterior a l’espectacle, a partir del criteri dels assistents).

Escultures de llibres

Diumenge 23 arribarà la Diada de Sant Jordi, amb les tradicionals parades de llibres i roses a les places de l’Església i de Voltes. A partir de les 11, la iniciativa “Efímera. Art al Carrer” guarnirà els carrers del Centre Històric amb escultures de llibres i un disseny de l’espai urbà pel carrer Major.

A la plaça de l’Església tindrà lloc un espai de lectura infantil a la parada de la Biblioteca i un contacontes a càrrec de Felip Kervarec a les 11.30 h. Una hora més tard, degustació de vermuts i signatura de llibres per part d’autors locals, festa popular a les 18.30 h amb l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, els Gegants i Grallers i els Xiquets de Vila-seca i, a les 20.30 h, hi haurà el Recital de poesia “Veus de Dones” a càrrec de la companyia La Tramoia de Vila-seca.

Per la seva banda, a la plaça de Voltes, de 10.00 a 13.00 h els més petits gaudiran dels tallers “Dissenya’t un barret de Drac!” i “Crea un imant de princesa”. De 5 a 8 de la tarda, es podrà gaudir de jocs de taula gegants, una activitat pensada per a totes les edats.

Posteriorment a la Diada de Sant Jordi, el dimecres 26 d’abril hi haurà la presentació del llibre “100 coses que has de saber de l’òpera”, de l’autor David Puertas, a l’Auditori Alcalde Josep Malapeira a les 8 de la tarda. El dijous 27 d’abril a les 20.30 h, a l’Associació El Centru es presentarà el primer número “Emprius” del Centre d’Estudis Vila-secans. Per últim i per finalitzar la celebració de la Diada, la Biblioteca Pública celebrarà el seu 30è aniversari a les 18.30 h del divendres 28 d’abril.