.

.

TOTS 21

Vila-seca ja llueix l’enllumenat de Nadal

Imatge de l'encesa dels llums de Nadal. Foto: Ajuntament

Imatge de l’encesa dels llums de Nadal. Foto: Ajuntament

Des d’ahir dijous, el municipi de Vila-seca ja llueix el tradicional enllumenat de Nadal pels diversos carrers i places dels tres nuclis de població: la Pineda, la Plana i Vila-seca.

L’encesa de l’enllumenat de Nadal es va realitzar al barri del Colomí de Vila-seca, concretament al carrer de Tarragona, davant mateix de la Residència de la Gent Gran, on s’hi van aplegar diversos infants, veïns i veïnes del municipi, així com també alguns avis i àvies de la Residència.

Pel que fa a l’enllumenat, cal destacar que tots els elements ornamentals són de baix consum i, a més, s’han instal·lat temporitzadors perquè a les 10 de la nit s’apagui l’enllumenat dels motius nadalencs més grans. Unes mesures que suposaran un estalvi energètic del 18%.

L’Ajuntament de Vila-seca continuarà apostant per l’arbre ecològic de la plaça de l’Església (15 metres d’alçada recobert de branques de restes d’esporga de diversos pins pinyoners del municipi) tot i que també es veurà renovada la seva il·luminació. Enguany també s’incorpora l’arbre de Nadal de més d’11 metres d’alçada davant mateix de l’Esplai Sant Esteve de la gent gran.

L’encesa de l’enllumenat, protagonitzada per nenes i nens del municipi, fou presidida per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, juntament amb diversos membres de la Corporació Municipal.

 

Vila-seca amplia el nombre de contenidors per a residus tèxtils

L'Ajuntament ha instal·lat nous contenidors de roba en set carrers del municipi. Cedida.

L’Ajuntament ha instal·lat nous contenidors de roba en set carrers del municipi. Cedida.

L’Ajuntament de Vila-seca ha signat recentment un conveni de col·laboració amb Formació i Treball, Empresa d’Inserció SLU, amb l’objectiu de dur a terme la recollida i selecció de materials tèxtils per a ser reutilitzats, i el reciclatge en aquells casos en què no és viable la reutilització.

Aquests dies i en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany es centra en els tèxtils, l’Ajuntament de Vila-seca instal·larà nous contenidors en els següents punts del municipi:

 • Carrer del Camí del Morts, a la Plana
 • Carrer del Mas d’en Gras
 • Carrer de Robert d’Aguiló, davant del passatge del Pi
 • Carrer de Pere de Cardona
 • Carrer del Mas Calvó, davant del parc dels Geganters
 • Carrer de Santiago Rusiñol
 • Carrer de Josep Maria de Segarra

Cal recordar que a Catalunya, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de roba per any, però només un 12% dels residus tèxtils es recullen selectivament. El 88% restant és portat a valorització energètica o a abocador, perdent així la possibilitat de mantenir o reintroduir aquests recursos en el sistema productiu.

Davant aquesta situació, i la previsió de creixement d’aquests residus, es fan necessàries millores, com ara la instal·lació de contenidors, per a incrementar-ne la reutilització i el reciclatge

 

Més de 3.000 persones visiten l’exposició Cosmos, de Mayte Vieta, al Castell de Vila-seca

Una imatge de la mostra. Cedida.

Una imatge de la mostra. Cedida.

L’exposició «Cosmos. Mirar a la foscor entre les estrelles” de Mayte Vieta”, que s’ha pogut visitar al Castell de Vila-seca des del dia 8 de juliol fins el passat 13 de novembre, ha acollit un total de 3.015 visitants.

Del nombre de visites realitzades durant aquest 4 mesos, un 25% han estat joves, concretament menors de 18 anys; el 70% han estat visitants d’edats compreses entre els 18 i els 59 anys i el 5%, majors de 60 anys. Pel que fa a la procedència, un 33% són gent del municipi de Vila-seca, un 52 % de la resta de Catalunya i un 15% d’altres poblacions d’Espanya i fins i tot d’Europa.

Cal recordar que aquesta exposició, la quarta que s’ubica al Castell de Vila-seca fruit del conveni de col·laboració amb la Fundació Vila Casas, ha convidat als visitants a viatjar a llocs llunyans que es parlin de l’univers, la terra, la natura i la seva conservació. Les fotografies de l’artista, internacionalment reconeguda, tenen com a intenció retenir el temps, crear inquietud a l’espectador, a través de la imaginació i els somnis, de manera que el treball que s’ha pogut veure al Castell és fruit de la seva experiència personal.

La propera exposició que es podrà veure al Castell de Vila-seca serà “El ressò del silenci”, del vila-secà Jordi Forniés. La data d’obertura serà el proper 2 de desembre i finalitzarà el 26 de febrer de 2023.

 

 

PortAventura World arrencarà la temporada més llarga el 2023 amb la 1a edició del Carnaval al febrer

El Carnaval de PortAventura World se celebrarà durant 15 dies no consecutius.

El Carnaval de PortAventura World se celebrarà durant 15 dies no consecutius.

PortAventura World arrencarà el 2023 amb la inauguració de la temporada més llarga de la seva història: prop de 300 dies d’emocions i experiències inoblidables que arribaran carregats de novetats per a tots els públics. El resort reobrirà les portes el 17 de febrer per celebrar per primera vegada el Carnaval, una edició de 15 dies no consecutius que s’estendrà durant els caps de setmana de febrer i març.

Per estrenar la temporada, PortAventura Park decorarà diverses de les seves zones al més pur estil carnavaler, inspirant-se en les celebracions dels carnavals més famosos del món (Rio de Janeiro i Venècia), i oferirà un ampli programa d’activitats que contempla des d’espectacles itinerants i batucades, fins a carrosses temàtiques i desfilades de comparses.

El 2023, PortAventura Park obrirà les portes al públic durant 276 dies (+9% vs. 2022 i +17% vs. 2019), mentre Ferrari Land estendrà el seu calendari durant 264 dies, un 3% més que el 2022 i un 21% més que el 2021. Per la seva banda, Caribe Aquatic Park ampliarà la seva obertura durant més de 100 dies, un 7% més que el 2022. Durant la temporada 2023, PortAventura World espera superar el rècord de visites i afluència registrat en anys anteriors, gràcies a l’aposta per la desestacionalització de la seva oferta, amb noves experiències i campanyes per a tots els públics.

Per a David García, director general de negoci PortAventura World, “la temporada 2023 promet ser inoblidable per a tots els amants de PortAventura World. No només començarem l’any més aviat que altres vegades per oferir més i millors oportunitats per visitar-nos, sinó que ho farem amb la primera edició de Carnaval de la nostra història. Tots els que formem part de PortAventura esperem que sigui el tret de sortida d’un any únic que genera els millors records als nostres clients”.

Sostenibilitat i digitalització, pilars estratègics el 2023
Durant la nova temporada, PortAventura World reforçarà la seva aposta en eixos estratègics com ara la sostenibilitat, la digitalització i la innovació. En termes de responsabilitat mediambiental i descarbonització, la companyia inaugurarà la planta fotovoltaica d’autoconsum més gran d’un resort de vacances a Espanya i una de les més grans d’Europa: PortAventura Solar. El projecte, que es va anunciar l?agost passat, ha suposat una inversió propera als 5 milions d?euros i cobrirà un terç de les necessitats energètiques del resort.

Per acabar, la digitalització i la innovació seran els altres pilars clau de PortAventura World. Durant els propers mesos, la companyia continuarà impulsant iniciatives estratègiques que enriqueixin l’experiència del client com ara el videojoc The Beat Challenge, una experiència immersiva ideal per complementar l’oferta d’oci digital; o l’impuls d’un dels seus projectes més recents i innovadors: l’sports bar LaLiga TwentyNine’s, creat en el marc de la joint venture amb LaLiga i Kosmos per continuar generant propostes innovadores al món de l’entreteniment.

 

L’Auditori Josep Carreras commemora el centenari de la mort de Felip Pedrell

El Trio Pedrell actuarà divendres a les 20h. Cedida.

El Trio Pedrell actuarà divendres a les 20h. Foto: Cedida.

El proper cap de setmana, l’Auditori Josep Carreras dedica la seva programació a la figura del compositor, musicòleg, professor i divulgador tortosí Felip Pedrell. Aquest any es commemora els 100 anys de la seva mort i l’Auditori Josep Carreras s’ha afegit a aquest esdeveniment programant dos concerts al voltant de la seva obra.

En primer lloc, el divendres 18 de novembre a les 20.00 h el Trio Pedrell presentarà el concert “100 anys de Felip Pedrell. Deu anys del Trio Pedrell”. Aquest concert vindrà precedit d’una breu xerrada sobre Pedrell a càrrec del prestigiós musicòleg Dr. Francesc Cortés.

D’altra banda, el diumenge 20 de novembre a les 19.00 h, el quartet tortosí, Accent Ensemble, que durant aquest any de commemoració de Felip Pedrell han treballat intensament en la recerca i divulgació de la seva obra, presentaran una obra inèdita del compositor a càrrec de la historiadora Cristina Favà on el quartet ha col·laborat. “Lais de Felip Pedrell. Intimitat i exaltació” serà un concert reivindicatiu sobre Pedrell, on es presentarà el llibre del mateix títol, el qual ha rebut el suport del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira Virgili.

Les entrades, numerades en els dos concerts, es poden adquirir a través del web de l’Auditori: www.auditorijosepcarreras.cat.

 

Vila-seca obre la convocatòria d’ajuts per al lloguer

Imatge de l'ajuntament de Vila-seca. Foto: Ajuntament

Imatge de l’ajuntament de Vila-seca. Foto: Ajuntament

Avui s’obre la convocatòria municipal per a la concessió d’ajuts econòmics per al pagament del lloguer a Vila-seca, per aquest any 2022. Podran ser beneficiaris d’aquesta subvenció les persones arrendatàries d’un habitatge habitual situat a Vila-seca, que estiguin empadronades al municipi amb una antiguitat mínima d’un any, i no paguin un lloguer superior a 700 € mensuals.

Els sol·licitants, que podran presentar-se a la convocatòria fins al proper 5 de desembre, han d’acreditar que la renta de la unitat de convivència, de l’any 2021, no es superior al 2,5 IRSC ponderat en funció del nombre de membres que la composen.

Les sol·licituds es podran tramitar presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Vila-seca (carrer de la Font, 1) o telemàticament a la seu electrònica https://vila-seca.eadministracio.cat/.

 

PortAventura World celebra el Nadal amb més de 50 espectacles i shows diaris

Grans i petits podran gaudir de totes les activitats i shows nadalencs a partir del 19 de novembre. Cedida.

Grans i petits podran gaudir de totes les activitats i shows nadalencs a partir del 19 de novembre. Cedida.

La màgia del Nadal torna un any més a PortAventura World per celebrar una de les experiències més especials en companyia de la família. Des del 19 de novembre, el parc temàtic oferirà més de 50 espectacles i xous diaris, amb més de 12 hores de ritme i emoció que impregnaran tots els escenaris i racons del parc. La temporada es clausurarà el 8 de gener després de celebrar la famosa Cavalcada dels Reis Mags, un espectacle pirotècnic en què els Emissaris Reials desembarquen a PortAventura a bord dels seus carruatges flotants des del llac de Mediterrània.

Aquesta edició tan especial del Nadal, que s’estendrà durant 41 dies, comptarà amb l’actuació de més de 150 artistes professionals. Entre els espectacles més aclamats pel públic, en destaquen alguns com «A un pas del teu cor», que se celebrarà al Gran Teatre Imperial de la Xina al ritme de les acrobàcies i les cançons dels ajudants del Pare Noel; «Conte de Nadal», el millor xou sobre gel interpretat pels campions europeus i internacionals d’aquesta disciplina; o «Bubble Magic Christmas», un sorprenent espectacle de bombolles de sabó gegants que tindrà lloc al Temple Màgic de la Xina, entre d’altres.

Els més petits de la família també podran gaudir dels passatges especials ambientats per Nadal com «El Bosc Encantat» de Mèxic, una drecera secreta guiada per gnoms, mags i fades que condueix fins a la casa del Pare Noel; o «Woody Magic Christmas», un recorregut de llums i colors en què nens i adults hauran de buscar l’esperit del Nadal amb l’ajut dels amics de Woody. El programa d’activitats i espectacles es completarà amb les actuacions itinerants que recorreran el parc i altres dels seus xous habituals com «Les Aventures de Tadeo Jones», «Meet & Greet de Sherk» i «Aus del Paradís».

David García, director general de PortAventura World, comparteix la seva visió d’aquest període: «La il·lusió del Nadal és un moment molt especial per a les famílies que ens visiten cada any i, una vegada més, ho tenim tot preparat per oferir una experiència inoblidable. Gràcies a una àmplia oferta temàtica d’espectacles, artistes i ambientació convertirem aquestes dates tan màgiques en un moment emocionant per a tots els membres de la família».

La sostenibilitat guanya protagonisme durant el Nadal

Durant aquesta edició, un total de 350 arbres de Nadal reutilitzables decoraran tots els racons de PortAventura Park i Ferrari Land, així com les zones comunes dels hotels, acompanyats per innombrables ornaments i motius temàtics que vestiran carrers, façanes i edificis. També s’utilitzarà il·luminació led, de baix consum i màxima eficiència, com una nova acció dins dels compromisos per la sostenibilitat de la companyia.

 

Reus, Vila-seca, Salou i Constantí s’uneixen per crear una empresa pública de serveis funeraris

Els quatre alcaldes, acompanyats de la regidora reusenca responsable de la divisió de Serveis Funeraris de l’empresa pública Reus Serveis Municipals, Montserrat Flores. Foto: Ajuntament

Els alcaldes de Vila-seca, Salou, Constantí i Reus han anunciat aquest dijous, 10 de novembre que estan treballant en una fórmula de col·laboració conjunta que permeti posar a disposició de la ciutadania dels quatre municipis una oferta pública de serveis funeraris, de proximitat i qualitat i amb preus públics.

Els estudis preliminars realitzats fins ara han posat de manifest que la fórmula més viable per la prestació del servei és la d’una societat municipal, de caràcter supramunicipal, participada pels quatre ajuntaments. La societat estaria oberta a l’adhesió d’altres municipis en un futur.

En una roda de premsa que ha tingut lloc a les instal·lacions del Tanatori municipal de Reus, Pere Segura, Pere Granados, Òscar Sànchez i Carles Pellicer, han defensat el convenciment de les institucions que presideixen que la gestió pública, conjunta i propera és la millor manera d’oferir els serveis de qualitat que demana la ciutadania, especialment en un sector d’especialitat sensibilitat com és el dels serveis funeraris, regit per un marc legal de lliure competència.

Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha afirmat: “Volem compartir a través d’una societat supramunicipal, de caracter metropolità i íntegrament pública, la nostra experiència en la gestió dels serveis funeraris. A Reus fa pràcticament 4 dècades que oferim a la ciutadania serveis funeraris a través d’una empresa municipal i és des d’aquesta perspectiva que impulsem una nova fórmula de gestió gràcies al treball conjunt amb els municipis de Vila-seca, Salou i Constantí, als quals agraïm la seva implicació».

Pere Segura, alcalde de Vila-seca, ha posat de manifestat que amb aquest projecte «recuperem la gestió pública d’una qüestió bàsica des de l’origen del municipi com és el comiat del difunt. Un projecte conjunt que de ben segur redundarà en un millor servei i benefici pels ciutadans».

Pere Granados, alcalde de Salou, considera que ”l’Ajuntament de Salou vol millorar la gestió del cementiri municipal i que sigui sostenible i eficient, prestant un servei de qualitat des del vessant públic. Per això, l’equip de Govern de Salou ha cercat alternatives de gestió arribant a la conclusió que és possible arribar a una gestió sostenible i eficient si l’Ajuntament intervé en l’activitat econòmica dels serveis funeraris, mitjançant una societat mercantil pública, amb altres municipis llindants que pateixen la mateixa problemàtica, amb la qual cosa es redueixen els costos per als usuaris del servei”.

Per la seva banda, Òscar Sànchez, alcalde de Constantí, ha agraït «la generositat de Reus i la resta de municipis que ens ha permès sumar-nos a aquesta iniciativa pública i beneficiosa per la ciutadania».

A la compareixença de premsa també hi ha assistit la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó; els portaveus de Govern i altres regidors i regidores dels municipis implicats.  Montserrat Flores, regidora responsable de la divisió de Serveis Funeraris de l’empresa pública Reus Serveis Municipals, ha explicat que el proper pas de l’ens «serà la transformació de la Divisió de Serveis Funeraris de Reus Serveis Municipals, per tal de transformar-la en una nova empresa, aquesta compartida pels diferents municipis que vulguin ser-ne part per oferir aquests serveis a la ciutadania. Per part de la resta de municipis s’hauran de prendre acords del Ple per tal d’iniciar aquest nou camí».

Presentat l’acord inicial de treballar conjuntament, els quatre ajuntaments estudiaran a partir d’ara la millora fórmula de col·laboració conjunta

Presentat l’acord inicial de treballar conjuntament, els quatre ajuntaments estudiaran a partir d’ara la millora fórmula de col·laboració conjunta. La tramitació administrativa del nou ens serà garantista per a totes les institucions membres. Els treballs es perllongaran durant els propers mesos.

Correspon al Ple dels respectius ajuntaments l’inici de l’expedient per acreditar la conveniència i oportunitat de la iniciativa pública municipal per a l’exercici de l’activitat econòmica mitjançant la constitució de la societat supramunicipal.

Així mateix, es constituirà una comissió d’estudi encarregada de la redacció de la memòria justificativa de la conveniència i oportunitat de l’exercici de l’activitat en lliure concurrència amb el sector privat, així com també la concurrència dels requisits legals per a la serva prestació mitjançant la societat supramunicipal.

La coordinació de la tramitació administrativa expedient anirà a càrrec de la secretaria general de l’Ajuntament de Reus.

Redacció

 

Vila-seca renova l’enllumenat del Campus Educatiu i Esportiu

L’Ajuntament continua fent accions per l’estalvi energètic i la reducció del CO2. Foto: Ajuntament

Recentment, l’Ajuntament de Vila-seca ha instal·lat noves lluminàries LED al Campus Educatiu i Esportiu, en substitució de les anteriors làmpades d’halogenurs metàl·lics.

Amb aquesta acció, s’ha obtingut una millora lumínica a la zona, d’ús diari per a molts estudiants, i s’ha aconseguit un gran estalvi energètic. En aquest sentit, l’estalvi anual és de 83.796,62 kWh (que representa un estalvi del 74%) i una reducció en l’emissió de gasos del 21,619 tCO₂.

L’import de l’actuació, que també ha contemplat la instal·lació d’il·luminació al passadís principal d’entrada al Campus i el passadís d’accés a les piscines, ha estat de 61.984,59 €.

Redacció

 

Valents Vila-seca s’oposa al pàrquing per minuts proposat per l’Ajuntament

Imatge de la presentació de la nova junta local de Valents a Vila-seca.

Ander Basterretxea: “Menys aplicacions mòbils i millor gestió dels recursos públics, senyor alcalde”

Valents s’ha posicionat en contra de la nova mesura proposada pel Govern municipal, en la qual pretén limitar el temps per a estacionar el cotxe als carrers de Vila-seca.

Ander Basterretxea, president de la Junta Local de Valents a Vila-seca, ha preguntat “l’alcalde, a qui vol enganyar? Aparcar en el nostre municipi ja és gratis, excepte en algunes zones molt concretes, i les zones comercials no existeixen, tal com ha plantejat ell”. Davant aquesta situació, Basterretxea ha demanat que l’Ajuntament habiliti més zones de pàrquing i que “deixi d’inventar sistemes que ningú ha demanat, ningú necessita i només pretendre fer la vida més difícil als ciutadans. Ens vol donar 15 minuts per a aparcar, obrir l’aplicació i efectuar el registre, realitzar les compres o encàrrecs concrets; en cas de no complir, ens multarà. Poc ha anat a la compra o dur a terme gestions en el centre del municipi”.

Segons s’ha informat, el control de la zona d’aparcament per minuts es durà a terme a través d’una aplicació mòbil i la policia municipal serà l’encarregada de la seva gestió. Davant aquesta informació, el president de la Junta Local de Valents ha afirmat que “la policia de Vila-seca té altres labors molt més importants que les d’estar fent de controladors dels aparcaments”. En relació a l’aplicació mòbil, Ander Basterretxea ha declarat que “l’alcalde vol estar a l’última en tecnologia, però no ha pensat que no tothom té perquè tenir un dispositiu mòbil, ni accés a internet, ni coneixements suficients per a dur a terme el registre. Menys aplicacions mòbils i millor gestió dels recursos públics”.

Redacció

 

El Govern vol trobar solucions ‘solvents’ a les ‘mancances’ de la modificació del pla director de Hard Rock

El conseller de Territori, Juli Fernández, al ple del Parlament. Foto: Gerard Artigas

El conseller de Territori, Juli Fernández, ha assegurat que el Govern està en un procés tècnic per trobar «solucions i respostes de manera solvent, seriosa i exigent» a les «mancances» de la reforma del Pla Director Urbanístic (PDU) del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) conegut com a Hard Rock. En el marc d’una interpel·lació de la CUP al ple del Parlament, el conseller ha afegit que hi ha 17 informes sectorials favorables i que el projecte no s’aprovarà definitivament fins que no es tinguin el conjunt d’avals sectorials. Així ho ha dit després de l’informe del Departament d’Acció Climàtica que assenyala incompliments dels requisits mediambientals del projecte que es planifica a Vila-seca i Salou.

El conseller ha recordat que s’ha de fer una modificació de part del pla urbanístic perquè així ho mana una sentència judicial. Segons ha explicat, durant el procés d’informació pública de la modificació s’han rebut 17 informes sectorials amb les seves aportacions i amb resultat favorable. Ara, ha afegit, el seu departament està treballant amb Acció Climàtica i a l’espera de rebre l’informe de seguretat industrial.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha defensat que ara no és moment de modificar el pla urbanístic sinó de «descartar» el projecte que, segons ha dit, és contrari als interessos de la majoria de la població.

Així mateix, segons Estrada, l’informe d’Acció Climàtica era «demolidor» perquè «demana pràcticament refer el projecte que s’havia posat sobre la taula».

ACN

 

Vila-seca, la Pineda Platja es promociona a la World Travel Market de Londres

La destinació. Vila-seca, la Pineda Platja hi és present a través del Patronat de Turisme de la Diputació. Foto: Ajuntament

Vila-seca, la Pineda Platja s’ha promocionat del 7 al 9 de novembre a la fira World Travel Market de Londres, que enguany celebra la 43ª edició i acull més de 3.000 expositors de 65 països.

L’alcalde de Vila-seca i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Segura, i la regidora d’Innovació i Turisme de l’Ajuntament de Vila-seca, Cristina Cid, s’han desplaçat fins a Londres on han mantingut diverses reunions amb operadors turístics, agents de viatges i d’altres representants del sector turístic.

La participació en aquesta fira suposa una gran oportunitat per a la promoció de les destinacions en el mercat britànic, un mercat d’alt valor estratègic per Vila-seca i per la Costa Daurada.

La World Travel Market és una de les fires del sector turístic més importants del món i és clau per promocionar la destinació. Vila-seca, la Pineda Platja hi és present a través del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, concretament sota la marca Costa Daurada, i es promociona dins de l’estand de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya, utilitzant la fórmula Còrner.

Aquesta fórmula permet la participació de diferents patronats i oficines de turisme, així com d’empreses i d’altres organismes turístics, sumant esforços i optimitzant recursos.

Redacció

 

‘Pressumptes irregularitats’ fulminen el portaveu municipal del PSC a Vila-seca

Ivan Navarro. Foto: Infocamp

El PSC ha decidit crear una junta gestora a l’agrupació socialista de Vila-seca després de detectar presumptes irregularitats comeses per part de l’actual portaveu municipal socialista a l’Ajuntament, Ivan Navarro.

La nova junta gestora estarà presidida per Joan Anton Ramírez, alcaldable del PSC-Vila-seca Som Tots a les eleccions municipals del mes de maig vinent.

Així mateix, el PSC ha decidit cessar al regidor Ivan Navarro com a membre del grup socialista del consistori, decisió que ha transmès tant a la corporació com a l’alcalde del municipi.

El motiu que ha justificat aquestes decisions orgàniques han estat les presumptes irreguralitats comeses per l’esmentat regidor en l’exercici de les seves responsabilitats polítiques en el grup municipal socialista. En aquest sentit, el PSC reitera que l’estricte compliment ètic i correcte de la gestió dels recursos públics ha estat, és i serà una de les característiques essencials del compromís polític del socialisme democràtic en el funcionament dels consistoris del país.

En aquest sentit, el portaveu de la coalició PSC-Vila-seca Som tots, Joan Anton Ramírez, ha emfatitzat que “la meva candidatura i el meu projecte tindrà una actitud de tolerància zero envers els possibles casos de corrupció o de gestió inadequada dels recursos públics, tal com exigeix –amb raó- la ciutadania. No ens tremolarà mai el pols per prendre les mesures contundents que calguin per tallar de soca-rel qualsevol comportament èticament reprovable”, ha conclòs.

Redacció

 

En marxa un catàleg per promocionar els artistes locals de Vila-seca

Espai Kubic. Foto: Cedida

 

L’objectiu del catàleg és potenciar el teixit cultural i artístic del municipi i promocionar els artistes locals del municipi arreu del territori

La iniciativa forma part dels acords de Vila-seca en Comú amb el govern local en matèria pressupostària

 

El Patronat Municipal de Vila-seca i l’Ajuntament de Vila-seca han posat en marxa l’e-Catàleg, una aposta per a la promoció del teixit cultural i artístic del municipi que neix fruit de l’acord de Vila-seca en Comú amb el govern local en matèria pressupostària.

L’objectiu d’aquesta eina és posar en contacte als artistes del municipi amb administracions, institucions, promotors i particulars per donar-se a conèixer. Així, l’e-Cataleg Vila-seca esdevé un espai d’oportunitats que, alhora, permet promocionar Vila-seca a través de la cultura i el coneixement.

Poden formar part de l’e-Catàleg Vila-seca artistes i grups del municipi. Aquest directori està obert a totes les formes de creació, interpretació i estil, en qualsevol idioma. Els participants menors d’edat necessiten el permís del seu tutor/a o representant legal.

Donar-se d’alta a l’e-Catàleg Vila-seca és molt senzill. Només cal que registris-se a la ecataleg.vila-seca.cat amb un usuari i contrasenya, verificar-se i omplir la fitxa d’artista amb totes les teves dades. Un cop validat el procés, passaràs a formar part d’aquest catàleg cultural.

Mario Téllez, portaveu de Vila-seca en Comú, s’ha mostrat satisfet amb la implementació d’aquesta iniciativa atès considera que servirà per donar embranzida i augmentar el ventall d’oportunitats a les persones que es dediquen a l’art i la cultura al municipi.

Redacció

 

Vila-seca en Comú acorda amb el govern la creació d’un parc d’habitatge públic i una línia d’ajuts per pagar subministres

La coalició d’esquerres dona el seu suport al pressupost municipal de 2023 a canvi de dos mesures de protecció social. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha donat el seu suport al pressupost municipal 2023, que el Govern Municipal de Vila-seca va portar al Plenari Municipal el passat divendres desprès d’arribar a un acord in extremis per crear un par públic d’habitatges i una línia d’ajuts per pagar subministres a famílies vulnerables.

Concretament l’acord expressa que el govern local es compromet a iniciar els tràmits per a la creació d’un parc d’habitatge públic amb l’adquisició d’habitatges per part de l’Ajuntament i la creació d’una línia d’ajuts per a pagar subministres (llum, gas i aigua) per a famílies en situació de vulnerabilitat econòmica.

A més, l’acord indica que Vila-seca en Comú i Vila-seca Segura-Junts treballaran conjuntament el reglament d’aquests ajuts per a la seva aplicació immediata. En el cas que la consignació sigui insuficient, es suplementarà. Una comissió de seguiment es reunirà mensualment per avaluar que es compleixin els acords esmentats.

Des de la formació consideren que, si bé en clau electoral els hauria beneficiat votar en contra per erosionar el govern i marcar perfil, han decidit buscar l’acord i fer prevaldre els interessos del veïnat a possibles rèdits partidistes.

Redacció

 

Elena demana a la ciutadania que es confini en el simulacre del Plaseqta i crida a la participació

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector general de Programes, Sergio Delgado, i el delegat del Govern, Àngel Xifré, durant la presentació del simulacre del Plaseqta. Foto: Mar Rovira / Ariadna Escoda

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat aquesta tarda, des de la seu del 112 a Reus, a la ciutadania que es confini en el simulacre d’accident químic del Plaseqta que Protecció Civil ha previst per al 2 de novembre. L’exercici afectarà 65.000 persones dels municipis de Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou i Reus i serà el més gran fet mai a Catalunya. La prova simularà una fuita de clor en una empresa del polígon petroquímic sud, en un radi d’abast de tres quilòmetres. «El missatge és clar: confinament perquè evacuar és perillós», ha dit Elena. També ha reclamat que el sistema Cell Broadcasting s’activi des del territori i no des de Madrid. L’enviament de missatges mòbils encara està en fase de proves i no hi ha calendari per traspassar aquesta competència estatal.

Els textos s’enviaran en català, castellà i anglès a totes les persones amb cobertura que estiguin a la zona de la suposada emergència, que comprèn un radi de 42 quilòmetres quadrats. «S’activaran missatges en l’àrea més gran provada fins ara i en el període més llarg de temps. A l’Estat hi ha llocs que només l’han provat cinc minuts», ha detallat el sotsdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado.

El sotsdirector també ha explicat que s’ha pactat amb l’executiu espanyol que activi des de Madrid l’enviament dels missatges, el qual es farà al mateix moment que comencin a sonar les alarmes. El sistema Cell Broadcasting es troba en fase de proves, malgrat que hauria d’haver estat actiu des del juny d’aquest any per complir amb la transposició de la normativa europea. Delgado ha assenyalat que encara no hi ha calendari per al traspàs de la competència, ja que queden diversos passos administratius, com l’aprovació del reial decret o la comprovació de la «maduresa» del sistema. «Falten moltes passes que es poden accelerar amb els resultats del simulacre», ha puntualitzat.

En aquest sentit, el conseller Elena ha afirmat que confia en les reunions mantingudes fins al moment amb el govern espanyol. «S’estan provant a diferents indrets de l’Estat, però la primera lligada a un simulacre és la de Tarragona. Reclamem que es pugui activar el sistema fer des d’aquí», ha manifestat.

Compromís del govern en el Plaseqta

El conseller ha aprofitat també per a destacar el compromís del Govern en el Plaseqta. «S’han incrementat per quatre els recursos destinats», ha assegurat, i ha explicat que s’ha invertit en campanyes de sensibilització i en una campanya pel simulacre, així com en la instal·lació de sensors i sirenes.

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha destacat per la seva banda que «l’organització d’aquest simulacre ha suposat el major esforç organitzatiu i de recursos i amb una major implicació del municipis que hem realitzat fins ara». La directora ha afegit que «les tasques tenen un objectiu principal de difondre el simulacre i assegurar que la informació arriba a tota la població afectada». En aquest sentit, ha detallat que s’han fet més de 20 reunions amb comerciants, ciutadans i entitats per explicar el simulacre, com serà i què s’els demana que facin, que és confinar-se, tancant-se en un edifici tancant portes i finestres.

Finalment, el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha fet una crida a la població a confinar-se per tal que tothom sàpiga com actuar davant un possible incident. En aquest sentit, Xifré ha remarcar que «Tarragona és la segona àrea metropolitana de Catalunya i té un polígon químic que és dels més potents d’Europa en aquesta indústria. Això dona molta prosperitat al nostre territori, pero també fa que ens haguem de preparar per saber com actuar davant un possible incident».

El simulacre de confinament s’ha prioritzat al polígon sud i en especial als barris de ponent de Tarragona (sobretot Bonavista i Campclar) i el municipi de la Canonja, ja que van ser els més afectats per l’accident d’IQOXE del 2020. Tot i això, al simulacre també hi participen Vila-Seca, Salou i Reus.

Data i hora consensuada amb els municipis

La prova començarà a les 18.30 hores,quan està prevista l’activació de les 20 sirenes de risc químic (10 al municipi de Tarragona, 2 a La Canonja, 6 a Vila-seca i 2 a Salou) que cridaran al confinament a ciutadans de 5 poblacions: Tarragona (Barris de Ponent), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Salou (urbanització Cova mar i urbanització mirador) i Reus (part del polígon industrial).

La data i horari de la prova s’ha consensuat amb els municipis amb l’objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços. A més, es preveu que el confinament no s’allargui més de 15 minuts per minimitzar l’afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.

Aquest simulacre s’emmarca en la implantació del PLASEQTA i pretén, principalment, que la població de l’entorn del polígon sud de Tarragona practiquin el confinament real com a principal mesura d’autoprotecció en cas de risc químic i identifiquin el so de les sirenes.

Un cop sonin les sirenes, es demana que la població participi activament a la prova i que tothom que es trobi a l’exterior es confini a casa o a l’edifici més proper, tanqui portes i finestres i aturi els aparells de climatització. A més, es recorda que l’evacuació no és segura, que no cal anar a buscar als infants a l’escola o a les extraescolars, i que tampoc és segur quedar-se fins el vehicle. Al cap de 15 minuts aproximadament després del so d’alerta, s’activaran les sirenes de fi d’alerta i es donarà per acabat el confinament.

Totes les accions que es realitzin durant el simulacre estaran orientades a practicar el confinament de la població i en aquesta ocasió (a diferència del que havia estat habitual fins ara) no se simularan accions operatives dels cossos d’emergències que no estiguin relacionades amb el confinament per donar tot el protagonisme a les mesures d’autoprotecció de la ciutadania.

A banda del confinament actiu de la població dins de la zona d’intervenció de l’escenari escollit, el simulacre té també altres objectius:

 1. Recuperar la confiança de la ciutadania envers els mecanismes de resposta i protecció de la població per part de l’Administració i el sector químic en aquest entorn.
 2. Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT així com la coordinació de les comunicacions amb els municipis afectats per tal de gestionar l’emergència de manera coordinada amb els ens locals.
 3. Interioritzar el sistema d’activació i les funcions principals del Consell Assessor.
 4. Realitzar una primera prova d’enviament dels missatges d’alerta als mòbils.

Enquesta d’avaluació del simulacre

Amb l’objectiu d’avaluar el funcionament del simulacre, s’ha elaborat una enquesta amb un qüestionari breu per omplir després de la prova. És molt important que a ciutadania participi omplint l’enquesta per poder valorar el simulacre, el seu seguiment i obtenir-ne conclusions que permetin millorar els propers exercicis.

Enllaç al qüestionari: https://survey123.arcgis.com/share/8f676704ce6d490d8df721cc6534d724

Durant el simulacre, les associacions de voluntariat de protecció civil (AVPC) dels municipis de Tarragona, la Canonja, Reus i Vila-Seca i els Agents Cívics de Salou faran tasques d’informació a la població que no estigui confinada i aconsellaran el confinament per reforçar l’acció formativa.

Redacció / Mar Rovira / Ariadna Escoda

 

El projecte de Hard Rock ‘es revisarà les vegades que calguin. Es farà, i es farà bé’

La portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja.

«El projecte tirarà endavant i ho farà reunint i respectant totes les condicions que ha de tenir qualsevol projecte en el qual col·labori l’administració. I això passa per reunir tots els criteris ambientals i de seguretat». Aquest és el posicionament de l’executiu català sobre Hard Rock un dia després de fer-se públic l’informe del departament d’Acció Cimatica que creava una nova barricada a la seva execució. Així s’ha manifestat la portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu d’aquest dimarts. «Havíem arribat a un compromís d’impulsar, de col·laborar en aquest projecte i es farà així». Plaja, tanmateix, ha deixat clar que el projecte «es revisarà els cops que calguin i segurià avançant però només amb el vistiplau de tots els departaments» implicats. «Per tant, es farà, i es farà bé».

La CUP reclama al Govern que aturi el projecte de Hard Rock

La diputada de la CUP Laia Estrada en roda de premsa al Parlament. Foto: Sara Escalera

Per la seva banda, la diputada de la CUP-NCG Laia Estrada ha reclamat al Govern que «aturi» el projecte de Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou encapçalat per Hard Rock perquè «atempta clarament contra el medi ambient i contra la salut pública». Després que es conegués que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural l’ha aturat perquè no compleix criteris ambientals, Estrada ha exigit a la Generalitat que el «retiri» tant pels criteris ecològics com perquè «promou la ludopatia». «Aquest model econòmic en el qual es fonamenta és absolutament caduc i obsolet», ha criticat, i ha demanat al Govern que expliqui «si vol seguir alimentant macroprojectes» o bé «pensa fer un gir per posar-se al costat de la gent treballadora».

La portaveu anticapitalista ha criticat que aquest mateix dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, hagi afirmat «d’una manera molt categòrica» que el projecte de Hard Rock tirarà endavant i l’hagi defensat com també ha fet el conseller de Territori, Juli Fernández. Estrada ha assenyalat que un complex d’aquestes característiques es basa en «l’especulació i trinxar el territori» i que necessitarà aigua del Siurana i de l’Ebre «i l’energia que es produeix al sud de les comarques del Camp». Alhora, ha deplorat l'»obstinació» dels successius governs amb aquest projecte que només busca, ha dit, «salvar els mobles a La Caixa, propietària dels terrenys on s’hauria d’ubicar el CRT.

Redacció / ACN

 

El Govern atribueix la prestació del servei de la primera fase del TramCamp a FGC

Recreació virtual del tram-tramvia. Foto: Cedida

El Govern ha declarat de servei públic la primera fase del tren-tramvia del Camp de Tarragona, que ha de connectar Cambrils i Vila-seca. La mesura implica l’atribució de la prestació del servei a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i permet que l’empresa pública compri set unitats mòbils per 54 MEUR, i en contracti el manteniment per quinze anys per uns altres 22,05 MEUR. Finalment, es faculta FGC perquè faci els estudis necessaris perquè el departament de Territori pugui establir les condicions d’explotació i les necessitats de finançament de la prestació del servei. Tot plegat es tracta d’un pas més en la posada en marxa del sistema de transport públic.

La setmana passada, Territori va adjudicar el projecte constructiu del tram entre Cambrils i Vila-seca. El document definirà les actuacions necessàries per a la implantació d’un sistema de tramvia, de 14,60 quilòmetres de longitud, als municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca, a partir dels estudis informatiu i d’impacte ambiental aprovats pel Departament.

Actualment, el 90% de la mobilitat al Camp de Tarragona és interna i la quota modal global del transport públic és del 18% en l’àmbit central. L’objectiu principal de la nova xarxa és fer créixer la quota modal del transport públic fins al 25% mitjançant l’establiment de serveis ràpids per a la mobilitat interurbana, accessibles als centres i als barris de les ciutats i connectors dels pols estratègics d’activitat d’aquest àmbit, per a la mobilitat tant de residents com de visitants.

ACN

 

Pere Granados afirma que l’informe d’Acció Climàtica ‘no invalida’ Hard Rock

El departament indica que no es compleixen els criteris de sostenibilitat ambientals requerits.

El projecte de Hard Rock topa amb nous obstacles després de l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic (PDU) del Consorci Recreatiu Turístic de Vila-seca i Salou al febrer, que modificava el PDU tombat pel TSJC. Acció Climàtica ha emès un informe preceptiu desfavorable que impedeix que continuï la tramitació, tal com ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat el Departament a l’ACN. El document indica que no es compleixen els criteris de sostenibilitat ambientals requerits. En concret, subratlla la «manca de concreció en les compensacions ambientals i de garantia de connectivitat ecològica», que segons el Departament, són aspectes «importants i imprescindibles» per garantir que el projecte tingui els «mínims» requisits ambientals.

L’alcalde de Vila-seca treu ferro a l’informe

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura. Foto: Eloi Tost / Gerard Vives

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha tret ferro al document, titllant-lo d’un més dels que es demanen en la tramitació d’una inversió d’aquestes característiques. «Màxima tranquil·litat a l’espera de veure què diu aquest informe de manera més formal», assegurava. Segons el batlle, aquest és un dels diversos treballs que s’elaboren des de la Generalitat i que, fent les modificacions escaients, el projecte pot tirar endavant.

De tota manera, ha reconegut que les diferències entre departaments poden endarrerir la iniciativa, però no l’ha descartada. En aquest sentit ha deixat clar que «ens juguem un projecte que és importantíssim per al territori i que afecta al prestigi i a la solvència del país. No és normal qie estiguem 10 anys tramitant, discutint i discernint sobre un projecte que ve acompanyat d’inversions. La primera qüestió que cal tenir en compte és que cal ser seriosos», afirmava. «Arribarà un moment en què els inversors es tornaran bojos. Hem de fer una autocrítica com a país. Ens hem convertit en el país del no. I si és no que ho sigui des del principi, no ens passem deu anys parlant amb els inversos», afegia, abans de mostrar el seu convenciment que «el govern i els respectius departament treballarant per millorar matisar i ajustar les coses que el dia d’avui siguin millorables».

Finalment, respecte les discrepàncies que mantenen des de fa uns mesos Vila-seca i Salou pel repartiment de la fiscalitat del projecte, Segura ha explicat que encara no hi ha pacte. «No hem millorat massa però sempre hi ha voluntat per arribar a acords i d’alguna manera o altra hi arribarem», ha comentat.

Pere Granados lamenta la manca de coordinació del govern

L’alcalde de Salou, Pere Granados.

Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha considerat que l’informe del Departament d’Acció Climàtica «no invalida» el complex. El batlle ha exposat que ara caldrà adaptar el document urbanístic als requisits del departament, pas previ a l’aprovació definitiva del PDU. Un tràmit que Granados ha confiat que es dugui a terme abans d’acabar l’any. Amb tot, ha lamentat que «amb més coordinació entre Territori i Acció Climàtica» la dilació en la tramitació «es podria haver evitat» però ha comentat que no creu que la sortida de JxCat del Govern hagi condicionat el procediment.

Així mateix,  l’alcalde ha aprofitat per denunciar “la farsa de la política mediambiental del departament d’Acció Climàtica” i ha estat contundent en criticar “els que estan en contra del progrés i de la creació de llocs de treball”, referint-se a “aquestes plataformes que es dediquen a bombardejar projectes generadors de riquesa i de llocs de treball, en lloc de defensar, veritablement, el medi ambient del nostre país”.

En aquest sentit, ha criticat que “encara avui, al segle XXI, estan abocant aigües residuals sense depurar a les rieres del nostre país”, tot aprofitant per reivindicar que “posin mà, de valent, a aquestes contaminacions que provoquen les aigües que no estan depurades i que aboquen a les rieres”.

La Plataforma Aturem Hard Rock exigeix aturar el projecte

El portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock, Eloi Redon, durant la roda de premsa d’aquest dilluns. Foto: Mar Rovira

Tot just avui mateix, la Plataforma Aturem Hard Rock ha convocat una roda de premsa en la qual ha reconegut que “hem tingut accés a l’informe del departament d’Acció Climàtica», el qual és desfavorable a la modificació i crítica durament el PDU presentat per no complir els mínims criteris de protecció ambiental. En conseqüència, l’aprovació definitiva en cap cas es pot produir, retrassant encara més el procés i fent palesa la necessitat d’abandonar per sempre el projecte de Hard Rock”.

Segons recorden des de la plataforma, “el passat mes de setembre, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat va emetre el preceptiu ‘Informe sobre l’aprovació inicial de la Modificació del Pla Director Urbanístic de reordenació de l’àmbit del centre recreatiu turístic de Vila-seca i Salou’. Aquest informe és obligatori que sigui favorable per tal d’aprovar definitivament el PDU”.

L’informe indica clarament que “es considera que la MPDU aprovada inicialment no assoleix el nivell de sostenibilitat ambiental requerit a la Resolució ACC/3965/2021 i s’informa desfavorablement fins que no es modifiqui d’acord amb les consideracions fetes en els punts precedents”. És a dir, l’informe coincideix amb les al·legacions presentades des de la Plataforma i considera que el PDU no pot ser aprovat perquè suposa un perjudici dels ecosistemes de la zona i no garanteix que es prenguin les mesures suficients per compensar l’impacte ecològic que aquest tindrà.

El document, segons els activitstes, és “absolutament demolidor amb el Pla presentat i, pràcticament, demana refer-lo de nou per tal de complir les exigències mínimes per complir la normativa. A més demana nous estudis o una profunda revisió dels que ja s’havien elaborat”. Totes aquestes accions són “processos que requereixen una despesa pública que s’acumula ja als més de 100 mil euros gastats durant els últims anys, i un temps que es suma als mesos i anys de retard del projecte. Considerem que és un cop definitiu i que hauria de posar punt i final a aquesta operació especulativa”.

A més, des de la plataforma també s’ha tingut constància que s’emetrà un informe negatiu en relació al risc químic, ja que les afectacions de determinades empreses del polígon químic segueixen arribant fins a la nova ordenació proposada. En aquest sentit, cal recordar que justament aquest va ser el motiu pel qual Aturem Hard Rock i el GEPEC-EdC van guanyar la sentència contra l’anterior PDU.

Per tot plegat, des de la plataforma «exigim directament al nou conseller de territori, a la Comissió d’Urbanisme, a l’INCASÒL i a les institucions implicades que aturin, d’una vegada per totes, la Modificació del Pla Director urbanístic, que abandonin el projecte de Hard Rock i qualsevol complex amb característiques semblants i que deixin d’utilitzar la normativa urbanística i els diners públics per afavorir les elits econòmiques, en detriment de la vida de la població”.

Per últim, han anunciat que, després de mesos de preparació i treball, “en els properes setmanes l’activitat de la Plataforma Aturem Hard Rock seguirà molt activa tant en l’àmbit judicial, com en la lluita al carrer. Per tant, anunciem que el 19 desembre, a les 19h a Tarragona o voltants, farem un acte per reivindicar els 10 anys de lluita contra el macro-projecte de Hard Rock”.

Eloi Tost / ACN /Redacció

 

Com configurar el mòbil per rebre l’alerta del simulacre del 2 de novembre

Abast del simulacre del 2 de novembre. Font: Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya (DGPC) provarà el proper dimecres 2 de novembre el sistema d’avisos d’emergència al telèfon mòbil ES Alert, que depèn del Ministeri del Interior del Govern de l’Estat, durant el simulacre de confinament del Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) que es farà a Tarragona.

L’enviament es realitzarà a les 18.30 h i les zones on es desenvoluparà la prova són les mateixes afectades pel simulacre i on sonaran les sirenes de risc químic pel confinament. Concretament:

 • Nucli urbà de la Canonja
 • Nuclis urbans de Vila-seca i la Pineda
 • Les urbanitzacions Covamar i Mirador de Salou
 • La zona de Portaventura
 • El polígon industrial químic sud de Tarragona, excloent el polígon industrial Francolí

Aquest sistema d’avisos d’emergència dona resposta a l’obligatorietat establerta per la normativa europea de comunicacions electròniques als estats membres per disposar d’un sistema públic per enviar alertes als telèfons mòbils en cas de catàstrofe o emergència greu en una zona.

En aquests moments, aquest sistema d’enviament de missatges d’emergències al mòbil està en fase de prova i per això l’enviament només es pot fer des del Ministeri de l’Interior. Els protocols d’implantació d’aquest sistema preveuen que les diferents comunitats autònomes tinguin la capacitat de fer l’enviament directament des dels seus centres de coordinació operativa de protecció civil. Des del Govern de la Generalitat ja s’estan fent les gestions amb el Ministeri de l’Interior per poder ser autònoms en l’enviament de les alertes.

El sistema d’avisos d’emergència al telèfon mòbil és un mètode pensat per alertar la població d’una zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident industrial. Consisteix en un enviament generalitzat i immediat de notificacions emergents als telèfons mòbils intel·ligents dins la zona on s’ha produït l’emergència. En la prova del dia 2 de novembre, els enviaments es faran només als mòbils de la zona de Tarragona en què es realitzi el simulacre de confinament.

Els avisos que es rebran als mòbils no seran missatges de text SMS com els que es reben habitualment, sinó que serà una notificació emergent que apareixerà al mòbil amb un so d’avís específic, fàcilment diferenciable dels habituals, i que no es desactivarà fins que l’usuari hagi acceptat la recepció del mateix.

Per poder rebre aquests avisos al mòbil és important configurar els dispositius per habilitar la seva recepció. Protecció Civil ha fet públiques les passes que cal seguir en cadascun dels models del mercat. Els missatges que es rebran el dia del simulacre aniran encapçalats per la frase “Alerta de Protección Civil”, seguida del text d’alerta. Aquest tipus de missatges es mantenen en pantalla fins que es clica a sobre per veure’n el contingut.

Els mòbils que tenen activada per defecte la recepció de missatges d’avís d’emergència són:

Android amb versió de software 11 o superior

iOs amb versió de software 15.6 o superior

En el cas dels Android, no permeten desactivar la recepció d’aquestes alertes, i en el cas dels iOs, permeten desactivar-la, però es recomana que no ho feu.

És possible que els mòbils amb versions de software més antigues rebin el missatge amb la capçalera “Alerta Presidencial”, seguida del text de l’alerta.

Si no tens activats per defecte els avisos d’emergència, segueix aquests passos:

Redacció