Poblet es carrega de l’ordre del dia del ple la moció de Decidim Vila-seca sobre l’1-O

Josep Poblet, alcalde de Vila-seca. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Josep Poblet, alcalde de Vila-seca. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, s’ha carregat d’un plomall de l’ordre del dia del plenari municipal d’aquest divendres la moció presentada per Decidim Vila-seca sobre l’1-O. “No ho entenem. Estem indignats”, explicava a tarragona21.cat el portaveu del grup, Josep Forasté. “Una cosa és que s’abstingués en la votació, però que ens la retiri directament ho trobem antidemocràtic”, que no pas il·legal, “perquè l’alcalde té la potestat de fer-ho. Però és que a més no ens ha donat cap explicació”.

Segons Forasté, “no hi ha cap justificació més enllà que no es vulgui mullar. Quan hem vist que no sortia dins de l’ordre del dia, hem anat a demanar explicacions al secretari municipal i ens ha dit que era una decisió de l’alcalde. I quan hem demanat parlar amb ell, ens ha dit que no hi era”.

“No hem d’oblidar que Poblet és del mateix partit que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, màxim impulsor en aquests moments en la celebració del referèndum”. Forasté avança que “de la moció se’n parlarà durant el proper plenari, encara que sigui durant el capítol de preguntes o en el torn de paraules. Però cal tenir present -afegeix- que la moció té sentit ara, de cara a donar suport al Parlament i al Govern”. Hi ha una nova oportunitat per presentar la moció, donat que l’agost també hi haurà plenari “després que el secretari ens donés la raó a nosaltres i als comuns quan vam plantejar que les ciutats de més de 20.000 habitants havien de convocar ple cada mes. Abans no es feia ni l’agost ni el desembre”. Tanmateix, la formació ha de parlar encara sobre si paga la pena tornar a fer l’intent el mes vinent.

Una moció de Decidim Vila-seca aspira a posar fi a ‘l’ambigüitat’ de Poblet

Josep Poblet, en una imatge d’arxiu

La proximitat de l’1-O i el compromís que hauran d’adoptar els municipis en la seva organització ja impedeix ambivalències en clau de poder local. Aquest és el fons de la moció que presentarà en el ple d’aquest divendres dia 28 el grup Decidim Vila-seca, que reclama al seu alcalde, Josep Poblet, “un compromís absolut amb el referèndum d’independència” perquè “no pot quedar al marge d’aquesta convocatòria, amagat sota el paraigües de l’ambigüitat”. Segons exposa el partit en una nota de premsa, la iniciativa vol aclarir dubtes sobre si l’Ajuntament cedirà tots els espais habituals en cites electorals per a la votació i també pretén que reconegui la legitimitat política del referèndum d’independència.

“L’alcalde sempre ha mostrat una certa ambigüitat”, reconeixia en declaracions a Tarragona21.cat el portaveu de Decidim, Josep Forasté. “És cert que va afavorir les mocions presentades al plenari d’adhesió al pacte Nacional pel Referèndum i en relació al suport del poble català al Dret a Decidir, però amb la seva abstenció va permetre que es rebutgés la inclusió de Vila-seca dins de l’AMI argumentant que no representava a tots els veïns”. Ara és l’hora, segons Forasté, “de trencar els ous i donar el nostre clar suport als esforços que està duent a terme el govern de la Generalitat. I amb les darreres declaracions de Poblet, tot sembla indicar que no hauria d’haver inconvenient a què el seu partit votés a favor”.

Forasté feia referència a la peça de ‘Diari de Tarragona’ d’aquest dilluns on el també president de la Diputació i home fort del PDECat al territori es mostra inequívocament partidari “d’un referèndum legal”. És a dir, dins del marc de les directrius marcades tant pel Parlament com pel Govern.

“L’Ajuntament de Vila-seca serà lleial i atendrà les demandes” de totes dues institucions, afirmava. Tot i deixar ben clar que el concepte de legalitat està entès com l’emanat de la llei que s’ha d’aprovar a finals d’agost per donar cobertura legal a la consulta, en aquestes declaracions no es parla d’un element clau. Al capdavall, des d’alcaldia es va reclamar, al seu dia, al secretari municipal un informe jurídic per determinar quns eren els límits imposats pel marc legal espanyol a la participació activa en una consulta considerada il·legal per Madrid.

 

Mor a la platja de la Pineda un home de 60 anys per una aturada cardíaca

Un home de 60 anys i veí de Saragossa ha mort aquest matí de dissabte degut a una aturada cardíaca a la platja de la Pineda, davant d’Aquòpolis, informa Diari de Tarragona.

A les 11.05 hores un socorrista ha comunicat a la patrulla de platja de la Pineda que acudís a un rescat perquè un home necessitava ser atès amb urgència degut a una possible aturada cardiorespiratòria.

A les 11.47 hores el metge ha certificat la mort de l’home, J.C.I.L.

Vila-seca inaugurarà el nou espai del Piló del Rescat i el Parc de les Arenes

El popular Piló del Rescat canvia de lloc

Aquest dissabte 22 de juliol i dins els actes Festa Major d’Estiu tindrà lloc la inauguració de dos nous espais públics al municipi de Vila-seca.

La primera tindrà lloc a la una del migdia a l’entrada del Parc de la Torre d’en Dolça. Allà s’inaugurarà la nova zona del Piló del Rescat de Sant Esteve, el qual va ser traslladat a un espai de 200 m2 i on s’ha instal·lat mobiliari urbà, enllumenat, xarxa de reg i s’han enjardinat 1.000 m2. Els treballs van consistir en el trasllat d’aquest piló d’11 tones de pes de pedra de soldó i el condicionament i millora del nou indret. El cost total d’aquestes obres ha estat de 76.722 euros.

L’acte matinal comptarà amb l’assistència de diverses autoritats de Bagà, municipi agermanat amb Vila-seca, encapçalades per la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Bagà, Maria A. Viso.

El Parc de les Arenes

Després de la visita a les instal·lacions, es descobrirà la placa i es procedirà a beneir l’espai per part del mossèn Jordi Vila, rector de la Parròquia Sant Esteve de Vila-seca. El punt i final a l’acte el marcarà una enlairada de globus i la ballada de gegants a càrrec dels quatre gegants protagonistes de la llegenda del rescat: Galceran i la Donzella, de la colla Geganters i Grallers de Vila-seca i Galceran II i Berenguera, de la colla gegantera de Bagà.

D’altra banda, a les 6 de la tarda, s’inaugurarà el Parc de les Arenes. Ubicat entre els carrers d’Alfredo Kraus, de Pau Vidal i de Montserrat Caballe, aquest parc és un nou espai verd que es fusiona de forma molt discreta amb la Séquia Major.

A tocar del Campus de Serveis Ciutadans de la Pineda, aquest parc públic de 8.539 m2 és un ampli mosaic paisatgístic amb petits parterres de plantes, prop de 200 arbres, 1.862 arbustos i 1.374 m2 de gespa. Condicionat amb una gran àrea de jocs infantils i una altra per a l’exercici físic de la gent gran, també hi ha 4 pistes de petanca, 1 font d’aigua potable, papereres i 8 bancs. La inversió per posaren funcionament el parc de les Arenes ha estat de 431.970 euros.

 

Vila-seca anuncia que acabarà amb l’atur en dos anys

Poblet i regidors de l’Ajuntament, posant avui amb la nova fornada de treballadors contractats pel consistori. Foto: Tarragona21

Vila-seca se situarà pràcticament amb el que es coneix com atur estrutural (ja no pot baixar més) en dos anys. Aquesta és l’optimista previsió de l’alcalde, Josep Poblet, si la tendència de creixement econòmic es manté i també si es mantenen les polítiques municipals d’ocupació.

Vila-seca té un atur de només l’11,2% per cent. Al mes de gener passat era del 17%. Les destacades inversions anunciades en els propers dos anys a l’entorn de Vila-seca fan ser també optimista al consistori.

Aquest estiu, l’Ajuntament considera que l’atur ja baixarà del 10 per cent. “Estem sortint plenament de la crisi”, ha anunciat l’alcalde, i les famílies “començaran a veure el final del túnel en 2018 i 2019”.

Abans de la crisi, Vila-seca havia arribat gairebé a un atur zero, del 5 o 6 per cent de la població activa, el que es considera atur estructural, format per col·lectius que ja no comptabilitzen, com les mestresses de casa. Concretament, en juliol de 2007, l’atur a Vila-seca era del 5,65%. Poblet vaticina que en 2019 es pot arribar a un atur “del 6 o del 7 per cent”, pràcticament inexistent si tot segueix igual.

Però això és fonamental la política d’ocupació i formació que fa l’Ajuntament des de 2008 i que enguany suposarà una aportació econòmica d’1.580.000 euros. En el que portem d’any, 587 persones han trobat feina, i en el període entre 2013 i 2017, la mitja ha estat de 600 a 700 persones anuals “com a resultat de l’acció municipal”, ha subratllat l’alcalde en la presentació del balanç de 2016 i la projecció de 2017. Pobler ha subratllat “l’extraordinari esforç de dedicació” que s’ha fet la darrera dècada des de l’Ajuntament, remant contra la crisi.

Vila-seca ocupa el priemr lloc del rànquing de municipis catalans de mes de 20.000 habitants en despesa en foment de l’ocupació, 53,49 euros per habitant, i el segon lloc en municipis de més de 10.000 habitants.

Ocupació municipal

De manera directa, l’Ajuntament haurà contractat 50 peons i dos encarregats en 2017. Ara ha acabat el primer pla d’ocupació i ha començat el segon aquest mes de juliol.

Quant a modalitats d’ajut a la contractació, el consistori n’ha establert fins a set, amb ajuts que van des dels 2.000 als 6.000 euros (que és el cas de majors de 45 anys i amb contractes indefinits). D’altra banda, de gener a maig de 2017, un total de 136 empreses i professionals han demanat incentius municipals per a la contractació de persones aturades. Les emprses poden ser de fora del terme de Vila-seca, però la persona contractada ha de ser de Vila-seca.

Cursos de formació

Pel que fa a cursos de formació, entre gener i maig de 2017, un total de 127 alumnes se n’han beneficiat d’ells.

En resum, entre 2012 i 2016, l’Ajuntament va posar en marxa diversos plans d’octuació municipal dirigits a persones aturades amb especials dificultats d’ocupació per donar cobertura al sector de població més castigat per la crisi. En 2017, s’incorpora una primera acció fomativa en Competències Clau (habilitats personals, habilitas socials i recerca activa de feina) i un Curs de construcció, de 40 hores.

D’altra banda, 15 joves discapacitats gaudeixen enguany del programa Joves per l’ocupació. Es tracta de joves amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%. Altrament, 10 joves més entre els 18 i 19 anys (no discapacitats) han pogut trobar feina. Un darre apunt, el programa Treball i formació ha donat feina a quatre persones amb durades contractuals diferents.

J. Garcia

Prop de 400 infants participen al ‘Megaestiu’ de Vila-seca

Joves d’entre 3 i 11 anys ja han començat a gaudir del ‘Megaestiu’ que té lloc a l’Escola Antoni Torroja i Miret.

Un total de 400 infants d’entre 3 i 11 anys ja han començat a gaudir del ‘Megaestiu’ que té lloc a l’Escola Antoni Torroja i Miret. Enguany com a novetat, a banda del mes de juliol, s’ha ampliat el servei fins a les dues primeres setmanes del mes d’agost. Els nens i nenes inscrits realitzaran sortides per diversos indrets del territori i recentment han gaudit ja de colònies a Vilanova de Prades. Aquest dijous 20 de juliol a partir de les 10 del matí, els més joves faran la representació teatral del Rescat de les Cent Donzelles, llegenda vinculada als actes de la Festa Major d’Estiu.

D’altra banda, una setantena de joves d’entre 12 i 17 anys inscrits gaudeixen també del programa per a joves ‘Extiu Extrem’. Al llarg d’aquest mes de juliol, també aniran de colònies i realitzaran diferents activitats i sortides.

 

Javier Gurruchaga amb la Orquesta Mondragón, i El Mago de Oz, a les festes de Vila-seca

Javier Gurruchaga

Organitzat pel Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, el proper divendres s’enceten els actes de la Festa Major d’Estiu que aplegarà diversos actes fins al dijous 3 d’agost. Durant la primera setmana, els actes es concentraran a la Pineda, en honor a la festivitat de Sant Jaume.

El plat fort de l’inici de festes serà el dissabte 22 de juliol amb dues inauguracions a la Pineda. En primer lloc a la 1 del migdia tindrà lloc la Festa d’inauguració del trasllat del Piló del Rescat de Sant Esteve, al Parc de la Torre d’en Dolça, un acte que comptarà amb la presència de diverses autoritats del municipi de Bagà, agermanat amb Vila-seca.

A les 6 de la tarda hi haurà la recepció d’entitats al Centre Cívic i Cultural de la Pineda i, posteriorment, s’inaugurarà el Parc de les Arenes, ubicat entre els carrers d’Alfredo Kraus, de Pau Vidal i de Montserrat Caballé.

El mateix dia a les 23.30 h Javier Gurruchaga y la Orquesta Mondragón amenitzarà la nit amb un concert al passeig de Pau Casals. A més del correfoc, el gran castell de focs d’artifici, els tallers infantils o havaneres, cal destacar que enguany la Travessia Nedant “Platja de la Pineda”, que tindrà lloc el diumenge 23 de juliol, compleix els 30 anys.

La Festa a Vila-seca

Des del dimecres 26 de juliol fins al dijous 3 d’agost, la festa es concentra totalment al nucli de Vila-seca. Amb una gran aposta per la música, el primer concert serà el 27 de juliol al Parc de la Riera, amb les actuacions d’Animal, Roba Estesa i Ebri Knigth, a partir de les 10 de la nit.

En el mateix espai, La nit del rock serà la protagonista el divendres 28 de juliol a les 9 del vespre, amb el gran concert de Mago de Oz i els grups teloners Irreverentes i Bulkak.

Enguany, Vila-seca comptarà amb un nou espai per a celebrar els concerts de Festa Major, l’Espai Cubik, situat al pati de l’Escola Sant Bernat Calvó, on els concerts, de música electrònica i disco, tindran lloc els dies 28, 29 i 30 de juliol.

En el mateix espai, la festa Remember 90’s tindrà lloc el dia 2 d’agost amb Dream 3 Team. D’altra banda, la música més relaxant es podrà escoltar a l’Espai Chill out del jardí de la Biblioteca a partir de les 10 de la nit del 28 de juliol al 3 d’agost i els més “rumberos” gaudiran del concert de Cositas Buenas, el dia 1 d’agost al Parc de la Riera.

Vila-seca’s Race

Com a novetat, el dissabte 29 de juliol a les 10.00 h es disputarà la Vila-seca’n Race, al Parc de la Riera i pels carrers i places del Centre Històric. Es tracta d’una cursa d’obstacles esportiu-familiar, amb zona d’equilibris, pista americana, bicicletes, punteria i fang.

Del diumenge 30 de juliol cal destacar la canonada familiar i cercavila infantil, amb l’espectacle itinerant “La Selva”, que sortirà des del Parc de la Riera i el show de màgia infantil a les 21.30 h amb Roberto Vara.

A més dels Castells, els balls de Festa Major, el Concurs de Pintura Ràpida o la cercavila del Seguici Tradicional, destaca també la ruta dels vermuts al carrer del Comte de Sicart, a la plaça de Voltes, al carrer de Sant Antoni (cantonada amb c. de la Font) i a l’avinguda de Francesc Macià, que tindrà lloc a les 12 del migdia del dia 30 de juliol.

D’altra banda, la nit serà del Mag Lari, amb el seu gran espectacle de màgia al Parc de la Riera i la nit del 31, serà protagonista l’humor, amb l’actuació d’Yllana amb el show Splash. Dimecres 2 d’agost hi haurà una Festa Holi a l’aparcament Riera a partir de les 18.30 h i, finalment, el dia 3 d’agost, es durà a terme el tradicional Concurs de llançament de pinyols d’oliva i la missa major a les 12.00 h.

Ja a la tarda, tindrà lloc el teatre “El dia més foll” a càrrec de la Tramoia a les 18.30 h, el lliurament dels premis d’engalanament de Balcons i Carrers, la cercavila de trabucaires a les 11 de la nit, el correfoc des de la plaça dels Països Catalans i el Gran Castell de Focs d’Artifici que posarà punt i final a la Festa Major, a les 12 de la nit.

A banda del tradicional Concurs d’Engalanament de Balcons i Carrers de la Festa Major de Vila-seca, ha quedat convocat el concurs de cartells de la Festa Major d’Hivern de Sant Antoni per a l’any vinent i el Concurs de Fotografia Albert Iturria amb la temàtica “El dia a dia a Vila-seca, quotidianitats”.

Vila-seca enceta el certamen Tastvm de la mà del reconegut xef Eduard Xatruch

Un moment de l’arrencada de Tastvm, la tarda de divendres. Foto: Tarragona21

Vila-seca està d’estrena, dels jardins del Castell i del Tastvm, la proposta gastronòmica i vinataire que vol maridar els vins de les denominacions d’origen de les comarques de Tarragona amb la variada oferta gastronòmica que existeix entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El reconegut xef vila-secà Eduard Xatruch, estrella Michelin, n’és el padrí i divendres a la tarda ha comandar el primer showcooking.

Format al Bulli durant 18 anys, Xatruch va obrir, de la mà d’Oriol Castro i Mateu Casañas, restaurant propi a Cadaquès -el Compartir-, d’enorme èxit, que va traslladar després a Barcelona amb el restaurant de moda Disfrutar. Xatruch agrïa al Patronat de Turisme de Vila-seca haver-li donat el títol de padrí d’un certamen que s’obre a la gastronomia de tota la província.

Al seu torn, l’alcalde, Josep Poblet, ha volgut subratllar “el valor que tenen els nostres productes” i ha recordat quan Vila-seca era un potent territori de producció de vi. L’enorme celler -l’antic edifici del celler- de l’entorn del Castell, que serà museïtzat, n’és l’exemple vivent. Encara se n’hi fa, de vi, però no com abans. Quatre seran les estrelles Michelin presents a Tastvm, tres d’elles de les Terres de l’Ebre.

L’alcalde, amb el xef Eduard Xatruch i el president del Patronat de Turisme. Foto: Tarragona21

Gaudir d’aquesta maridatge és la idea que defensa el Patronat, en paraules del seu president, Pere Segura. La mostra presenta 18 empreses, sis cellers i vuit espais gastronòmics als jardins del Castell, tot un entorn municipal que justament s’inaugura amb Tastvm.

Hi ha la possibilitat de fer desgustacions variades, de tapes o de vins, amb preus que van des dels tres als quatre euros per racció.

El retén, doncs, promoure i posar en valor els vins i la gastronomia del territori, així com donar a conèixer els seus valors com a productes de proximitat i qualitat, vinculats a la dieta mediterrània.

Xatruch, fent el seu showcoocking. Foto: Tarragona21

Tast de tapes

El món gastronòmic hi serà representat mitjançant espais de tast de tapes elaborades amb productes típics del país, exemple directe de l’ús dels productes de la cuina, generant així també relacions entre els professionals vitivinícoles i de la restauració. A més, es comptarà amb espais d’activitats oberts al públic amb un programa que ocupi les franges principals de la mostra.

Durant la mostra tindran lloc activitats relacionades amb els productes vitivinícoles i la gastronomia, com showcookings, tant per al públic general com per al professional, diversos tastos i degustacions, actuacions musicals i activitats infantils.

Vila-seca acull aquest cap de setmana la mostra gastronòmica TASTVM

Vila-seca acollirà del 14 al 16 de juliol la mostra gastronòmica “TASTVM VILA-SECA. El maridatge de la nostra terra”.

La mostra, que tindrà lloc als jardins del Castell de Vila-seca, té per objectiu promoure i posar en valor els vins i la gastronomia del territori, així com donar a conèixer els seus valors com a productes de proximitat i qualitat, vinculats a la dieta mediterrània.

El món gastronòmic hi serà representat mitjançant espais de tast de tapes elaborades amb productes típics del país, exemple directe de l’ús dels productes de la cuina, generant així també relacions entre els professionals vitivinícoles i de la restauració. A més, es comptarà amb espais d’activitats oberts al públic amb un programa que ocupi les franges principals de la mostra.

Organitzat pel Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, la mostra gastronòmica disposarà d’un espai on s’ubicaran 6 Cooperatives de les diferents DO del territori i 12 cellers, una zona de restauració i tast de tapes que s’ubiquin 8 representants de la gastronomia i diverses zones per a activitats.

Durant la mostra tindran lloc activitats relacionades amb els productes vitivinícoles i la gastronomia, com showcookings, tant per al públic general com per al professional, diversos tastos i degustacions, actuacions musicals i activitats infantils.

Hard Rock invertirà 2.000 MEU al CRT, amb un casino, 1.100 habitacions d’hotel i 75 botigues de luxe

Terenys on s’ubicarà el CRT. Foto: Núria Torres

L’empresa nord-americana Hard Rock ha anunciat aquest dilluns una inversió total de 2.000 milions d’euros al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou.

La companyia també ha revelat el nom que vol per al complex de joc i oci: Hard Rock Entertainment World. En un comunicat, ha explicat que el desenvolupament del complex d’oci i de joc començaria amb una inversió de més de 600 milions d’euros en la primera fase, en la qual es construiria un hotel familiar de 500 habitacions desenvolupat per Port Aventura i més de 75 botigues de luxe desenvolupades per Value Retail.

Durant la construcció d’aquesta primera fase i un cop estigui acabada, s’estima que es crearan 11.500 llocs de treball directes i indirectes i un impacte econòmic de 1.300 milions d’euros a la zona.

Un hotel en forma de guitarra

En el comunicat, Hard Rock explica que també hi haurà un hotel que tindrà la forma de la icònica guitarra de la cadena de cafeteries i que oferirà 600 habitacions en uns 100.000 metres quadrats. Pel que fa al casino, hi haurà 1.200 màquines recreatives i 100 jocs de taula. El complex també tindrà un espai per a espectacles amb una capacitat per cobrir 15.000 persones de públic. Així mateix, es planeja una piscina de 6.000 metres quadrats.

El president i conseller delegat de Hard Rock Internacional, Jim Allen, ha assegurat que estan honorats de treballar amb el Govern de la Generalitat en la creació del complex i esperen portar “entreteniment de primera classe”.

Ha assegurat que tant Hard Rock com Port Aventura i Value Retail -que s’encarregarà de les botigues de luxe- “creuen fermament que el projecte serà molt bo per al turisme i la creació de llocs de treball, al temps que comportarà desenvolupament econòmic a aquesta regió de Catalunya”.

Inversions estrangeres

Hard Rock assegura que el complex no només suposarà “milers de llocs de treball” sinó que també atraurà “inversions estrangeres directes”. Segons la companyia nord-americana, el Hard Rock Entertainment World es convertirà en “una de les destinacions de resort més gran d’Europa”.

El projecte consistirà, doncs, en una combinació “única” d’hotels i àrees de convencions, amb entreteniment, restauració i botigues. Els terrenys on s’aixecarà el complex fan 745.000 metres quadrats i inclouen diferents usos. La inversió global estimada és de 2.000 milions d’euros, incloent el cost dels terrenys –que Hard Rock haurà de comprar a La Caixa- i les infraestructures necessàries. El projecte es desenvoluparà en fases “en els propers anys”, assegura la companyia.

El comunicat s’ha emès una hora i mitja abans que la mesa de valoració obrís el sobre amb la seva proposta a la seu de la secretaria d’Hisenda. La proposta de Hard Rock és l’única presentada. A finals d’estiu, el Govern donarà a conèixer el resultat definitiu del concurs.

Aturem BCN World presenta la demanda contra el pla director del CRT

La plataforma ‘Aturem BCN World’ ha presentat la demanda contra el pla director urbanístic (PDU) del Centre de Recreació Turístic (CRT) aquest dilluns coincidint amb l’anunci dels detalls del projecte de Hard Rock.

A finals de febrer, el col·lectiu va anunciar la presentació del recurs contenciós administratiu contra el PDU però el TSJC va donar temps per poder formular l’escrit de la demanda que s’ha lliurat aquest dilluns.

En una piulada a través de les xarxes socials la plataforma ha confirmat la presentació de l’escrit de la demanda, en conèixer l’anunci del gegant nord-americà de l’oci i la restauració.

L’assemblea ja va considerar “un fracàs” que només s’hagués acabant presentant una empresa per construir el CRT, després de més de quatre anys de l’anunci de construcció de l’aleshores BCN World.

Hard Rock desvelarà aquest dilluns els detalls del Centre Recreatiu i Turístic

Zona de bosc on es planteja el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) a PortAventura i just a sobre, la muntanya russa Shambhala. Foto: Núria Torres

L’empresa nord-americana Hard Rock desvelarà aquest dilluns els detalls del projecte per desenvolupar el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou.

S’espera que també faci públic el nom que proposa per al macrocomplex d’oci i joc. La mesa de valoració obrirà el sobre ‘B’ del concurs d’obtenció de llicències de casino, que conté la proposta econòmica i el projecte arquitectònic.

Segons la planificació aprovada, el complex que desenvoluparà Hard Rock podrà constar d’un únic casino, hotels, zones d’entreteniment, teatres, zona comercial i centre de convencions. Tal com va avançar l’ACN, Hard Rock comptarà amb la col·laboració de Port Aventura, que és just al costat dels terrenys, i de Value Retail, l’empresa que gestiona la Roca Village. Port Aventura desenvoluparà els hotels i Value Retail, la zona comercial.

El projecte del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou –projecte anteriorment conegut com a BCN World- fa un pas més aquest dilluns. S’espera que Hard Rock, l’única empresa que continua viva en el concurs per obtenir una llicència de casino i desenvolupar el CRT, faci públic el nom que proposa per al macrocomplex d’oci. El Govern veuria de bon ull que tingués relació amb el Camp de Tarragona o la Costa Daurada.

La inversió

Aquest dilluns també es coneixerà quina és la inversió que es posa sobre la taula i el nombre de llocs de treball que generarà el complex. Segons les bases del concurs, la inversió mínima haurà de ser de 300 milions d’euros.

També es coneixerà quin és exactament el projecte de Hard Rock, que si acaba guanyant el concurs podrà realitzar dins del CRT un Complex Turístic Integrat (CTI) que podrà constar d’un únic casino, hotels, zones d’entreteniment, teatres, zona comercial i centre de convencions. L’alçada màxima dels edificis serà de 75 metres, la mateixa que fa l’atracció Shambala de Port Aventura.

El divendres 30 de juny la mesa de valoració del concurs va obrir el sobre ‘A’, en què hi havia el nom de l’única empresa que opta a fer el complex: Hard Rock. Les altres dues companyies prequalificades, Melco i Peralada, finalment no van presentar cap proposta. Així doncs, la nord-americana serà amb tota probabilitat la que acabarà construint el complex de joc i oci. La resolució definitiva del concurs es coneixerà a finals de l’estiu.

L’Incasòl accelera els tràmits urbanístics

Paral·lelament al concurs, l’Incasòl està desenvolupant l’impuls del procés d’urbanització i desenvolupament d’infraestructures de l’àmbit que acollirà el macrocomplex turístic. De fet, el Govern ha accelerat els tràmits per “compassar” els terminis de desenvolupament urbanístic a la resolució del concurs de llicències de les companyies aspirants. La intenció del Govern és que tot estigui a punt perquè a finals d’any Hard Rock estigui en disposició d’iniciar les obres.

Mentrestant, l’Incasòl manté l’opció de compra sobre les 150 hectàrees on s’ha d’aixecar el projecte, que actualment són propietat de CaixaBank. Si Hard Rock certament acaba guanyant el concurs, l’empresa nord-americana serà la que executi aquesta opció de compra.

Impacte econòmic d’entre 3.900 i 5.400 milions d’euros

Segons un estudi encarregat pel Govern a la Universitat Rovira i Virgili, el CRT tindrà un impacte econòmic anual d’entre 3.900 i 5.400 milions d’euros al Camp de Tarragona un cop es consolidi l’activitat del complex turístic. L’estudi indica que en la fase de construcció, que podria començar a finals d’aquest mateix any, es crearan uns 12.000 llocs de treball directes que es dedicaran a la construcció del complex.

Un cop acabades les obres i el CRT entri en funcionament el nombre de llocs de treball per garantir el funcionament ordinari del complex se situarà entre els 2.000 i els 4.000 llocs de treball directes, sense tenir en compte els indirectes i induïts que hauran d’acompanyar el funcionament del complex.

Maria Fernández Noguera

Vila-seca i Mont-roig dubten del seu suport al referèndum i el deixen en mans d’informes jurídics

Una imatge de la celebració del ple de Vila-seca

Després que els governs de l’Ajuntament de Tarragona i el de Salou hagin expressat el seu posicionament contrari a la celebració del referèndum d’autodeterminació anunciat pel proper 1 d’octubre, dos governs municipals més del Camp de Tarragona, els de Vila-seca i Mont-roig, han expressat a Tarragona21 que no tenen una posició clara sobre el seu paper en la votació.

Recel en un consistori amb majoria absoluta del PDeCAT

L’Ajuntament de Vila-seca governa amb majoria absoluta dels regidors del PDeCAT, que es van presentar sota les sigles de CiU. Formen part del mateix partit que el president i que una part del govern que impulsa la votació i que aquest cap de setmana va rodejar-se d’alcaldes favorables a l’1-O.

Tot i això, fonts del govern municipal han informat a Tarragona21 que no tindran una postura definida sobre el referèndum ni en decidiran la seva implicació fins que no rebin les conclusions d’informes tècnics i jurídics que han demanat a la Secretaria General sobre les conseqüències legals del seu posicionament.

D’aquests documents, que encara no tenen un termini d’acabament fixat, en dependrien decisions com la cessió d’espais municipals per fer la votació. Cal recordar que l’alcalde vila-secà, Josep Poblet, és també el president de la Diputació de Tarragona, organisme que el passat mes de maig va aprovar la seva adhesió al Pacte Nacional per Referèndum.

Un moment d’un ple municipal celebrat a Mont-roig del Camp.

Mont-roig del Camp, la mateixa postura que Tarragona

Segons afirma el govern de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, la seva postura serà la mateixa que la del de Tarragona: en el cas que la Generalitat requereixi de forma oficial que col·laborin amb el referèndum, el consistori demanarà als serveis tècnics i jurídics les repercussions que tindria la seva actuació, i decidirien en conseqüència.

El consistori mont-rogenc està liderat pel PSC i per dos partits independents, Verds per Més (Vx+) i Plataforma Impulso Miami Mont-roig (IMM), cada un dels quals té dos regidors que s’han presentat en altres ocasions sota les sigles d’altres formacions com CiU, ERC o el PP.

També forma part del govern Núria Esquius, una regidora del grup mixt que es va presentar a les darreres eleccions amb ERC però que va deixar la formació per la seva disconformitat amb l’estratègia dels republicans en les negociacions de formació de govern.

Els millors pianistes al Vila-seca Music Festival

Un moment de la presentació del Festival

L’Associació Internacional Piano-First organitza la setena edició del Vila-seca Music Festival en col·laboració amb la Fundació Auditori Josep Carreras de Vila-seca i de la Diputació de Tarragona.

Recitals i classes magistrals impartides per pianistes i pedagogs de gran renom internacional configuren el programa d’aquest festival, que tindrà lloc a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca entre els dies 8 i 15 de juliol.

La Diputació de Tarragona dóna suport a aquest esdeveniment, que representa una oportunitat immillorable tant per als professionals de la música com per als amants d’aquest art. Així s’ha posat de manifest durant la roda de premsa celebrada aquesta tarda a l’Auditori Josep Carreras, on han pres part el president de la Fundació Auditori Josep Carreras, Josep Maria Pujals; el president de l’Associació Internacional Piano First, Pierre Réach i el director del Conservatori de Música de Vila-seca, Josep Solórzano.

El festival comptarà amb la participació d’Edith Fischer, Jura Margulis, Jean-Marc Luisada, Pierre Réach, Geoffrey Douglas Madge, Karst de Jong, Chenxi Li, Marcel Baudet i Juan Lago, els quals oferiran diversos concerts i classes magistrals.

Pierre Réach, president de l’Associació Internacional Piano-First, ha destacat que la particularitat d’aquest festival és l’oportunitat que tenen els joves inscrits de treballar amb molts professors de renom a les masterclasses. A més “aquest Conservatori i Auditori té unes condicions molt positives per fer el festival” ha explicat Réach.

Per la seva banda, Josep Maria Pujals, president de la Fundació Auditori Josep Carreras, s’ha referit a les masterclasses dirigides a alumnes júnior com “un estímul per aquells joves que encara cursen grau mitjà”, i les masterclasses pels adults, que representen “el pas previ a la professionalització que els ajuda a definir el seu futur”.

El programa de concerts és el següent:

Concerts del Vila-seca Music Festival 2017

Dissabte 8 de juliol, 21.00h
Concert amb Edith Fischer
Repertori de Beethoven, Schumann, Debussy i Ravel

Diumenge 9 de juliol, 21.00h
Concert amb Geoffrey Douglas Madge
Repertori de Bach-Bussoni, Schumann-Liszt, Madge i Busoni

Dilluns 10 de juliol, 21.00 h
Concert amb Jura Margulis
Amb repertori de Scarlati, Scriabin i Brahms

Dimecres 12 de juliol, 21:00h
Nit de festa del piano amb Karst de Jong, Juan Lago, Marcel Baudet, Chenxi Li i Pierre Réach

Dijous 13 de juliol, 21.00 h
Concert amb Jean-Marc Luisada
Amb repertori de Mozart, Schubert i Chopin

Vila-seca impulsa una nova edició de la campanya ‘+Vila-neta, +civisme’

Imatge de la campanya municipal feta al carrer

Recentment s’ha iniciat al municipi una nova edició de la campanya ‘+Vila-neta, +civisme’, impulsada per l’Ajuntament de Vila-seca, per tal de continuar millorant els hàbits de recollida selectiva de residus municipals i els comportaments cívics a la via pública.

La campanya, a càrrec de l’empresa d’educació ambiental Limonium, ja s’ha realitzat a la Plana i al barri del Colomí de Vila-seca i aquesta setmana ha començat al nucli de la Pineda.

De fet, a banda de les accions programades, els divendres es podrà visitar l’exposició itinerant de suport a la campanya. Aquest divendres dia 7 de juliol, l’exposició estarà al carrer d’Amadeu Vives, concretament a la zona del Campus de Serveis Ciutadans de la Pineda; el proper divendres dia 14 es desplaçarà fins al passeig marítim, concretament a la zona del Pinar de Perruquet, i el divendres 21 a la zona de Porta del Mar, concretament al Parc dels Prats.

A la Pineda es desenvoluparan les actuacions durant els mesos d’estiu, fent una parada durant la segona quinzena del mes d’agost i a partir del mes de setembre i fins la primera setmana del mes de desembre, les actuacions tornaran a realitzar-se al nucli urbà de Vila-seca.

Durada de 7 mesos

La durada de la campanya serà de 7 mesos i contempla un seguit d’objectius com ara el de millorar el servei de recollida selectiva per optimitzar el seu resultat; informar a la ciutadania els serveis que ofereix el municipi en matèria de residus; fomentar les bones pràctiques individuals i millorar els comportaments a la via pública.
A banda de la visita domiciliària per part de les educadores ambientals, també hi haurà l’assessorament als usuaris a peu de contenidor, es realitzaran visites als grans productors i es podrà visitar una exposició itinerant en diversos espais públics del municipi.

De forma detallada, els objectius d’aquesta campanya són:

Explicar de forma personalitzada a la població del municipi i activitats comercials, com gestionar correctament la matèria orgànica generada i quin tractament rep un cop dipositada al contenidor marró de la via pública, fomentant la participació i el comportament cívic com a contribució a un entorn de bona convivència.

Potenciar els missatges positius en relació a la recollida selectiva de la FORM procedent dels residus municipals domèstics i comercials, emfatitzant els beneficis ambientals i econòmics en l’àmbit municipal i global.

Dotar a la ciutadania i activitats comercials dels elements de comunicació i gestió necessaris per a efectuar una correcta separació de la FORM.

Ampliar el circuit de recollida selectiva de la FORM als nou establiments comercials generadors de matèria orgànica i/o dotar-los de major capacitat de contenerització.

Promoure la prevenció i la recollida selectiva de totes les fraccions dels residus municipals.

Informar a la ciutadania dels serveis que ofereix el municipi en matèria de residus, instant a utilitzar-los de forma òptima.

La Pineda i la Plana clouen els cursos de formació d’adults

Paticipants del curs de La Pineda

I els participants de La Plana

Recentment s’han dut a terme els dos actes de cloenda dels cursos de formació d’adults de la Pineda i de la Plana, als centres cívics de cada barri.

Les cloendes, presidides per l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet; la regidora d’Ensenyament, Manuela Moya i la professora de l’Aula de Formació d’Adults, Thaïs Gallego, van acollir a desenes d’alumnes que van recollir els seus diplomes dels cursos de Formació Instrumental, Llengua Catalana, Llengua Castellana i Informàtica.

A la fotografies adjuntes, alumnes, autoritats i la professora de l’Aula de Formació d’Adults, de la Pineda i de la Plana.

La Roca Village farà la zona comercial de BCN World i Port Aventura els hotels

Dibuix de part del projecte de BCN World

Les empreses Port Aventura World i Value Retail –que gestiona el centre comercial La Roca Village– participaran en el projecte de la nord-americana Hard Rock per desenvolupar el Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou.
Segons ha pogut saber l’ACN, la nord-americana ha presentat una proposta en què compta amb els serveis d’aquestes dues empreses: Port Aventura per construir els hotels i Value Retail per als espais comercials. Hard Rock per la seva part se centrarà sobretot en l’únic casino que hi haurà al complex de joc i oci que s’ubicarà just al costat de Port Aventura. Els detalls de com serà el complex d’oci i joc i de quin serà exactament el paper de Port Aventura i Value Retail es coneixeran el 10 de juliol, quan la mesa de valoració obri el sobre amb el projecte arquitectònic i la proposta econòmica.

Aquest divendres a les 14h acabava el termini de Melco, Peralada i Hard Rock per presentar propostes per optar a desenvolupar el macrocomplex d’oci i joc que s’ha d’ubicar just al costat de Port Aventura. Melco i Peralada finalment no s’han presentat i per tant han perdut la garantia de 2,5 milions d’euros cadascun que van dipositar a favor de l’Incasòl el juliol passat per tal de disposar d’accés als terrenys.

Hard Rock: 5,5 milions de fiança

Per la seva part, Hard Rock també va dipositar aquesta garantia de 2,5 milions al juliol, que se suma a una nova fiança de 3 milions d’euros que ha aportat ara per poder optar a l’autorització.

Després que la mesa de valoració ha obert el sobre de la proposta de Hard Rock, l’única rebuda, a partir d’ara analitzarà la documentació referent a la identificació i representació de l’empresa; certificats de manca d’antecedents penals; compliment de la normativa en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme; garanties personals dels accionistes i directius; estructura corporativa de la societat; i l’acreditació segons s’està al corrent en el pagament de es obligacions tributàries.

La documentació sobre la manca d’antecedents penals i la composició accionarial per les empreses ja es va requerir quan els interessats es van presentar el 2014 per ser prequalificats, però el Govern l’ha tornada a demanar per actualitzar-la, tal com ha exposat en un comunicat.

El proper 10 de juliol es donaran a conèixer els detalls del projecte, com la proposta arquitectònica, l’estudi econòmic i financer, l’operativa del complex un cop obri les portes al públic, els plans per a la promoció turística, la dotació de personals i els plans d’igualtat i conciliació de la vida personal i laboral, la distribució del mínim d’un 1% de la inversió total dedicada a un programa social i cultural en benefici de l’àrea d’influència del CRT, els compromisos de signar convenis amb les universitats i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)

La decisió final, abans de l’11 de setembre

La decisió final s’haurà de prendre en un termini de 45 dies hàbils a comptar a partir d’aquest divendres, de manera que el Govern estima que serà abans de l’11 de setembre. En aquest termini, la mesa de contractació emetrà un informe i la Direcció General de Tributs i Jocs requerirà l’empresa sol·licitant, Hard Rock, perquè constitueixi la societat titular de l’autorització.

Tal com ha ressaltat el Departament d’Economia i Hisenda a través d’un comunicat, el grup empresarial nord-americà Hard Rock se sumarà a altres grans marques de renom internacional que darrerament han apostat per aquest indret del Camp de Tarragona, com Ferrari i el Cirque du Soleil.

Maria Fernández Noguera-ACN

Fumata blanca a BCN World: Hard Rock presenta l’única proposta per fer el complex

Imatge virtual del projecte del CRT en la seva aprovació inicial.

Imatge virtual del projecte del CRT en la seva aprovació inicial.

L’empresa nord-americana Hard Rock ha estat l’única que ha entregat la documentació necessària per optar a construir el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, conegut popularment com a BCN World. La mesa de valoració del concurs per donar autoritzacions a les llicències de casino ha determinat que compleix les garanties necessàries per realitzar el complex d’oci i joc que s’ha d’ubicar al costat de Port Aventura.

El 10 de juliol es donaran a conèixer els detalls del projecte, així com la proposta arquitectònica i els estudis econòmics i financers de la proposta. El vistiplau final a la proposta de Hard Rock es donarà cap a finals de l’estiu, atès que la mesa de valoració ha de resoldre en un termini màxim de 45 dies hàbils des d’aquest divendres, quan ha acabat el termini de presentació de sol·licituds.

Comunicat de Hard Rock

“Avui, Hard Rock Internacional ha presentat una proposta per desenvolupar un centre únic d’oci i entreteniment de classe mundial a Tarragona, que portarà milers de nous llocs de treball, una important inversió estrangera i milions d’euros en nous ingressos. Hard Rock Internacional espera treballar amb el Govern català durant tot el procés d’execució”.

Amb aquest comunicat, l’empresa americana ha confirmat la presentació de la proposta per construir i gestionar el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, conegut popularment com a BCN World. El complex turístic i hoteler ubicat entre Port Aventura i el cap de Salou, tindrà gairebé 30.000 metres quadrats de sostre destinats a casinos.

Ni Melco ni Peralada

Melco, Hard Rock i Peralada eren les tres companyies que ja estaven prequalificades i que s’hi podien presentar. La quarta empresa que també tenia la prequalificació va decidir abandonar el projecte fa temps.  La britànica Genting, que tot i no estar entre les preseleccionades s’havia de presentar amb Peralada, ja va confirmar aquesta setmana que no optaria al CRT. Això ha fet caure Peralada de la cursa pel CRT.

D’altra banda, Hard Rock i Melco han signat aquesta setmana un acord per construir un gran complex de casinos a Xipre, però Hard Rock finalment ha sortit del projecte xipriota, venent-se la seva part de les accions a Melco. D’aquesta manera, l’empresa nord-americana podrà centrar els seus esforços en el projecte de la Costa Daurada.

Peralada no ha pogut amb els canvis del projecte

El Grup Peralada, una de les empreses prequalificades en el concurs del projecte del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) del Camp de Tarragona, ha volgut donar explicacions de perquè, finalment, ha decidit no presentar candidatura.

L’empresa ha reconegut que després dels darrers canvis en el projecte que suposaven “un esforç inversor i operatiu substancialment superior” al previst inicialment, havia de buscar un soci per tirar endavant la candidatura. Aquest soci era la britànica Genting, que aportava la necessària musculatura financera i operativa per aquest tipus de projecte. Grup Peralada ha admès que “malgrat els múltiples esforços” fets per les parts implicades, no s’ha trobat “la fórmula” que complís amb les aspiracions dels dos socis.

Amb tot, la catalana ha volgut felicitar la Generalitat per “l’esforç, ambició i il·lusió” pel desenvolupament del projecte, del qual n’estaran “pendents”. De fet, Grup Peralada ha donat suport, des de l’inici, a aquesta iniciativa de complex turístic i d’oci que es construirà entre Vila-seca i Salou (Tarragonès).

Redacció / ACN

Vila-seca acomiada a tres professors amb motiu de la seva jubilació

Mestres jubilats amb companys i direcció

L’Ajuntament de Vila-seca ha ofert avui una recepció als mestres dels diversos centres escolars de Vila-seca que s’han jubilat en finalitzar el curs 2016-2017.

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, juntament amb la regidora d’Ensenyament, Manuela Moya, han presidit un acte que ha comptat amb la presència d’una seixantena de professors i ha servit per retre un senzill homenatge als dos mestres i professora jubilades: Maria del Carme Escoda, mestra i directora de l’Escola Mestral; Maria Pineda Tous, professora de l’Institut Ramon Barbat Miracle i Joan Martin, mestre de l’Escola Cal·lípolis.

En els seus parlaments, l’alcalde de Vila-seca ha volgut fer esment al sentiment que implica ser mestre o professor, la vocació que porta inherent un educador durant tota la seva vida; mentre que la regidora Manuela Moya ha remarcat la importància que tenen els mestres en la vida dels alumnes, els quals sempre recorden la figura de qui els va educar a les aules.

La platja de la Pineda llueix un any més la bandera blava

Un moment de la hissada de la bandera blava

Aquest matí s’ha enlairat a la platja de la Pineda la bandera blava, una marca de qualitat que reconeix la diversitat de serveis i la qualitat d’aquesta platja del municipi de Vila-seca.

La platja de la Pineda gaudeix d’aquesta qualificació ininterrompudament des fa divuit anys i enguany la hissada de la bandera blava ha anat a càrrec del president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Segura, del regidor de serveis generals i seguretat pública, Josep M. Pujals i de la regidora d’assumptes del nucli de la Pineda, Esmeralda Núñez.

La bandera blava és un distintiu de qualitat que atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) per distingir les platges que compleixen amb els requisits de seguretat, gestió ambiental, neteja i serveis marcats per la Unió Europea.