TARRAGONA 21

Vila-seca dóna la benvinguda al Cavall Alat, el nou element del seguici festiu

Un moment de la prentació del Cavall Alat

Centenars de vila-secans es van aplegar al Jardí del Castell en un acte on els diversos elements del seguici i els escolars de Vila-seca hi van tenir un gran protagonisme. Els Trabucaires del Comú, el Ball de Diables de Vila-seca, els Xiquets de Vila-seca, la Cobla dels Ministrers del Comú, l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, els Gegants i Grallers de Vila-seca, juntament amb les entitats convidades del Lleó de Reus i l’Àliga de Tarragona, van donar la benvinguda al nou element, que ha estat ideat i construït per l’escultor vila-secà i artesà del ferro, Antoni Mas.

El Cavall Alat va donar-se a conèixer tot sortint de la porta principal del Castell, acompanyat dels seus portants, i es va plantar al centre de l’espai del Jardí, des d’on diversos infants de les escoles del municipi, li van col·locar l’escut de la ciutat, com a símbol de vida. Va ser llavors quan el Cavall Alat, de 40 quilos de pes i 1,7 metres d’alçada, va començar a moure les orelles, el cap, la cua i, finalment, va realitzar el seu primer ball solemne, coreografiat per Marià Gil, amb la música d’Antoni Alburquerque. Per la seva banda, cal destacar que el vestuari dels portants va ser dissenyat i confeccionat per la vila-secana Mar Altadill.

En acabar, les entitats locals i les convidades van saludar el nou element a través dels seus balls i músiques. L’acte de presentació al Castell, va finalitzar amb el parlament per part de les autoritats convidades, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i, per últim, l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet.

A continuació, tots els elements van iniciar el Seguici Festiu fins a la plaça de l’Església, on van fer la seva actuació i la ballada conjunta. El punt i final a la festa va arribar amb l’encesa del Castell de Focs des de l’Ajuntament de Vila-seca.

Una quinzena d’alumnes francesos visiten l’Ajuntament de Vila-seca

Aquest és el sisè any consecutiu que els alumnes de l’Institut Vila-seca fan l’intercanvi amb el centre francès

Alumnes i professors de secundària francesos del Collège Clémence Isaure de Toulouse estan fent una estada d’una setmana a Vila-seca. Aquest és el sisè any consecutiu que els alumnes de l’Institut Vila-seca fan l’intercanvi amb el centre francès. El grup d’estudiants va visitar l’Ajuntament i van ser rebuts per la regidora d’Ensenyament, Manuela Moya.

Una quinzena d’alumnes del Collège Clémence Isaure de Toulouse gaudeixen, juntament amb els alumnes vila-secans de l’Institut Vila-seca, d’un programa ple d’activitats pensades per enriquir la convivència entre els alumnes mitjançant excursions lúdico-culturals a Barcelona i la Tarraco romana. Els alumnes, que també han participat en diverses activitats a l’institut, ja han passejat per Vila-seca per a conèixer de primera mà els principals llocs d’interès.

A la imatge, els  joves del centre educatiu de Toulouse, acompanyats dels seus amics vila-secans i els professors dels dos centres, en una foto de record al vestíbul de l’Ajuntament.

Proposta a Vila-seca per a obrir una línia d’ajudes per a millorar l’accessibilitat en els comerços

Imatge de recurs d'una persona en cadira de rodes

Imatge de recurs d’una persona en cadira de rodes

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú defensarà, en la sessió plenària del proper divendres, una moció que té per objectiu iniciar la tramitació d’unes bases per crear unes subvencions destinades al sector local del comerç perquè els negocis beneficiaris escometin obres en els establiments per adaptar-los a l’accessibilitat universal i millorar la seva disponibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda.

Segons els comuns, la finalitat de la proposta és garantir el dret de totes les persones d’accedir a totes les activitats, eliminant les barreres arquitectòniques que dificulten l’accés, i, alhora, promocionar i facilitar al petit i mitjà comerç la millora dels seus establiments, perquè qualsevol persona pugui accedir i ser client potencial.

Des de la formació municipalista consideren que la proposta hauria d’aprovar-se ja que l’equip de Govern, “proposava treballar l’objectiu de l’accessibilitat universal dins del seu programa electoral”. De no aprovar-se la iniciativa consideren , de fet, que seria tirar “pedres contra el seu propi programa”.

A més d’aquesta mesura, des de Vila-seca en Comú recorden que són diverses les iniciatives que han presentat al llarg d’aquest mandat per avançar cap a una Vila-seca cent per cent accessible. Entre elles destaquen una campanya realitzada al llarg de l’any 2016 en què, segons recorden, van recopilar al voltant d’un centenar de fotografies realitzades en llocs de la via pública amb problemes d’accessibilitat. Moltes les van rebre de veïns i veïnes a través de les xarxes socials, afirmen.

 

 

 

Més de 6.000 persones segueixen el Cós de Cavalls de Vila-seca

Un moment de les curses de cavalls d’aquest matí a Vila-seca

Més de 6.000 persones han gaudit aquest diumenge al circuit hípic del parc de la Torre d’en Dolça del tradicional Cós de Cavalls de Sant Antoni. Tres curses on han participat un total de 18 cavalls pura sang anglesos i on s’han repartit 30.000 euros en premis.
Els resultats han estat els següents:

PREMI TORRE D’EN DOLÇA:

1 PREMI TORRE D’EN DOLÇA, DEBIRA, COSTA LA VALL E.ARGUINZONES (56,5)
2 TROFEU SOCIETAT EL FÉNIX, STAMP OF APPROVAL (IRE), ALEGRE R.H.HUAYAS
3 TROFEU SOCIETAT ATENEU PI IMARGALL
STREAMING (FR) MARTUL J. MARTIN
4 6 COYOTE DAX EL SABLE N. DE JULIAN (54) (G.Roja)
5 3 FAST ROCI (IRE) 4C C.A.LOAIZA (56,5)
6 5 LOCHFIELD (IRE) EL SABLE SR.PULIDO, M (58)
7 7 MOTIVO INICIAL (FR) EL SABLE SRTA.PEREZ, C (54) (G.Azul)

GRAN PREMI AJUNTAMENT DE VILA-SECA:

1 Memorial Josep Xatruch, GRAN PREMI AJUNTAMENT DE VILASECA
1 GARMAR YAYJO E. ARGUINZONES (61)
2 TROFEU RAVAL DE LA MAR 2 EIGHTEEN POEMS (IRE) EL SABLE N. DE JULIAN
3 TROFEU MAS CALVÓ 5 CANTABRA (IRE) ALEGRE R.H.HUAYAS
4 OURANYS (FR) EL SABLE SR.PULIDO, M (58,5) (G.Roja)
5 PROUD CONQUEROR (FR) EL SABLE SRTA.PEREZ, C (55) (G.Azul)

PREMI PATRONAT MUNICIPAL DE TURISME DE VILA-SECA

1 PREMI PATRONAT MUNICIPAL DE TURISME DE VILA-SECA
NOT NOW DICK (FR) LEVANTE J. MARTIN
2 TROFEU COOPERATIVA AGRÍCOLA 2 QUICK ARTIST (IRE) EACHWAY C.A.LOAIZA (57,5)
3 TROFEU SOCIETAT LAS VEGAS 1 DOSNUEVEUNO (IRE) COSTA LA VALL E.ARGUINZONES (59)
4 GLORIOSUS (USA) EL SABLE N. DE JULIAN
5 GAMELIN LEZAMA SR.LEZAMA, A (56,5)
6 BELLA CANARIAS (IRE) COLINO SR.PULIDO, M (58)

Diumenge, cavalls i nou element del seguici a Vila-seca

Cós de Cavalls de Vila-seca

Cós de Cavalls de Vila-seca

Aquest diumenge 20 de gener milers de persones es concentraran al Parc de la Torre d’en Dolça per tal de seguir el Tradicional Cós de Sant Antoni. Una vintena de cavalls pura sang anglesos provinents de diverses quadres d’Espanya es donaran cita al circuit hípic per tal de participar en les tres curses de cavalls, regulats pel Jockey Club Español.

A les 11 del matí diversos artesans obriran les seves parades al parc i, a partir de les 12 del migdia, començaran les competicions, les quals daten de l’any 1873. Les curses amb les seves respectives distàncies seran les següents:

12.15 h:

1a Cursa. Premi Torre d’en Dolça

Galop, cavalls pura sang anglesos – distància 1.700 m.

13.00 h:

2a Cursa. Gran Premi Ajuntament de Vila-seca

Galop, cavalls pura sang anglesos – distància 2.500m.

13.30 h

3a Cursa. Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca

Galop, cavalls pura sang anglesos – distància 1.700m.

Ja a la tarda, a les 18.00 h, els vila-secans coneixeran un nou element del seguici festiu de Vila-seca, ideat, dissenyat i construït per l’escultor i ferrer vila-secà Antoni Mas. Reflex de les nostres tradicions, el nou element articulat simbolitza una joguina que prové del món dels equins. Diversos infants de Vila-seca seran els encarregats de donar vida i fer bategar el cor d’aquest nou element festiu, al compàs de la música que sempre l’acompanyarà.

L’acte, que tindrà lloc al Castell, comptarà amb la presència extraordinària dels solemnes elements de l’Àliga de Tarragona i el Lleó de Reus. A més, diverses entitats culturals vila-secanes, participaran a l’acte: el Ball de Diables de Vila-seca, la Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca, l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, els Trabucaires del Comú de Vila-seca, la Txaranga Band Tocats, els Xiquets de Vila-seca i la Cobla Ministrers del Comú.

Atenció personalitzada del Síndic de Greuges a Vila-seca

El Síndic de Greuges de Vila-seca respondrà de forma personalitzada

El Síndic de Greuges de Vila-seca respondrà de forma personalitzada

L’oficina del Síndic serà a Vila-seca el dlluns 21 de gener. Membres de l’equip del Sindic atendran en horari de matí al Centre Municipal de Formació i Ocupació “Antic Hospital”, carrer de l’Hospital 1  a totes les persones que vulguin fer consultes o presentar queixes contra les administracions i les empreses que presten serveis d’interès general (llum, aigua, gas, etc.). Per demanar visita, prèviament cal concertar l’entrevista trucant al telèfon 900 124 124 o enviant un missatge a l’adreça electrònica sindic@sindic.cat.

Vila-seca engega demà la Festa Major de Sant Antoni

Imatge dels tres tombs del municipi

Imatge dels tres tombs del municipi

Demà dimecres Vila-seca enceta la seva Festa Major d’Hivern amb el pregó de Yolanda López, periodista i reportera de TV3, i Andreu Faro, professor de l’INS Vila-seca i humorista gràfic del Diari de Tarragona. Els dos vila-secans seran els protagonistes de l’acte que començarà a les 20.15 h a l’Auditori Josep Carreras i clourà amb el concert de l’Orquestra Händel del Conservatori i l’actuació d’una coral d’alumnes de les escoles del municipi.

A les 23.30 h, i al Circ dels Somnis, ubicat a la Via Màxima amb plaça d’Alexander Flemming, els joves podran gaudir de la Musicland Circus University Party, que comptarà amb els Dj Pere Dek i Nacho Lascasas. La festa tindrà un preu d’entrada de 8 euros a taquilla i de 5 euros comprant-la de forma anticipada al Patronat Municipal de Turisme. Cal recordar que els menors de 16 anys hauran d’anar acompanyats d’un adult.

Dijous dia 17: els Tres Tombs, Circ dels Somnis i 30è aniversari del Ball de Diables

Dijous 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, tindrà lloc una nova edició dels Tres Tombs. Abans però, a les 5.30 h començarà la Cercavila cap a la Canonada Matinera amb la Xaranga Los Mataos de Burriana, des del Circ dels Somnis, que es dirigirà cap a la plaça de l’Església, on hi haurà la Canonada a partir de les 6 de la matinada.

A les 11.30 h a l’avinguda de la Generalitat es concentraran els Tres Tombs i a les 12.15 h començarà la cercavila, acompanyats per la Banda Sones de Pasión, pel carrer de la Riera, les avingudes de Ramon d’Olzina i de Francesc Macià i carrer de la Font.

Des de les 12.45 fins a les 13.00 h, les mascotes i altres animals domèstics que es vulguin beneir, es podran concentrar al carrer de Sant Antoni, cantonada amb el carrer de la Font, per tal de passar durant la tornada per davant de la comitiva dels Tres Tombs i així accedir a la plaça de l’Església, on es realitzarà la benedicció dels animals. La comitiva continuarà la tornada pels carrers Major i del Comte de Sicart, fins arribar al carrer del Castell, punt final de l’acte.

Cal recordar que a les 12 del migdia s’haurà celebrat la Missa Major, amb la col·laboració de la Coral Nova Unió. Ja a la tarda, a les 6, tindrà lloc la Tarda de Disc, al Circ dels Somnis, amb minidisc, animació i coreografies per a petits i grans. Caldrà recollir la invitació a taquilla i portar un quilo de llegums, cereals o pasta que es recolliran en benefici del Banc d’Aliments de Vila-seca.

Per acabar, a les 8 de la tarda a la Sala Polivalent de la Casa Consistorial hi haurà la presentació de la imatge i el calendari del 30è aniversari del Ball de Diables de Vila-seca.

El pessebre de sorra de la Pineda ja és història

Enderrocament del Pessebre de sorra

Enderrocament del Pessebre de sorra

Edició enllestida i fins l’any vinent. Al llarg d’aquest matí s’han dut a terme els treballs de destrucció del pessebre de sorra de la Pineda que des del passat 9 de desembre s’ha pogut visitar a la Pineda.

Aquest grup escultòric construït per artistes de diversos països d’Europa, ha estat exposat al Parc del Pinar de Perruquet i l’han visitat milers de persones. De fet, segons ha declarat el president del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, Pere Segura, “la incorporació de diverses activitats durant els caps de setmana al voltant del pessebre ha estat molt positiva i ha convertit aquest esdeveniment, i ja en van dinou, en un referent del territori durant les festes de Nadal”.

En aquesta dinovena edició, el Pessebre de sorra de la Pineda ha ocupat prop de 200 m2, ha utilitzat 400 tones de sorra i la temàtica creada pels escultors ha estat el “món del paper i del cartró”.

El carretera i Manta 2019 obre inscripcions per a les properes activitats juvenils

La primera sortida serà a Port Ainé

La primera sortida serà a Port Ainé

El programa juvenil compartit entre els Ajuntaments de Salou, Cambrils i Vila-seca i que tutelen les respectives regidories de Joventut ha posat en marxa la nova guia d’activitats per aquest primer trimestre del 2019. Des d’ahir es pot ja consultar a la web www.carreteraimanta.cat tot el calendari de propostes formatives, de lleure i oci a les que es poden apuntar els joves d’aquests municipis.

La primera de les activitats és la ja tradicional esquiada a Port Ainé programada pel 8,9 i 10 de febrer així com el curs de vetllador escolar que tindrà lloc al Centre Jove Masia Tous de Salou els dies 9,10,16,17,23,24 de febrer (el curs es farà dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 20h i diumenges de 10 a 14h). Però en aquest primer trimestre de l’any, des del Carretera i Manta, també s’ha previst una esquiada a GranValira, Andorra; un curs de conversa en anglès i un curs intensiu d’activitats de dinamització del lleure infantil i juvenil.

 Més informació i inscripcions:

Per consultar el programa i els detalls de cada activitat es pot fer entrant a la pàgina web oficial del programa www.carreteraimanta.cat o es pot descarregar l’APP del Carretera i Manta des de l’APP Store o des de Google Play.Per a realitzar les inscripcions o per a més informació, aquells que ho desitgin poden adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de Salou (PIJ Salou), ubicat al Centre Jove Masia Tous (C/ Maria Castillo s/n), en horari de dilluns a divendres de 10:00 a 13:00 i de 17:00 a 20:00 hores i al telèfon 977 35 07 86 i al facebook del departament de Joventut https://www.facebook.com/JoventutSalou1/

Arriba la Festa Major Sant Antoni de Vila-seca carregada d’actes

Els Diables de Vila-seca

Els Diables de Vila-seca

El proper dimecres 16 de gener comença la Festa Major de Sant Antoni de Vila-seca. El pregó serà el primer acte de la Festa Major d’Hivern del municipi, en commemoració del patró de la vila, Sant Antoni. El pregó d’enguany, que tindrà lloc el dimecres 16 de gener a les 20.15 h a l’Auditori Josep Carreras, anirà a càrrec de la periodista de TV3 Yolanda López, i el professor de l’INS Vila-seca i humorista gràfic del Diari de Tarragona, Andreu Faro. A partir de les 23.30 h obrirà les portes el Circ dels Somnis, a la Via Màxima, on tindrà lloc la Festa Universitària a càrrec dels dj Pere Dek i Nacho Lascasas.

El dijous 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, hi haurà la Cercavila cap a la Canonada Matinera a les 5.30 h, amb la Xaranga Los Mataos de Burriana. La Canonada començarà a les 6 del matí a la plaça de l’Església. A continuació, tindrà lloc un esmorzar popular a l’Era de la Cooperativa Agrícola a les 8 del matí i a les 12.00 h hi haurà la Missa Major. Els Tres Tombs també s’iniciaran a les 12 des de l’avinguda de la Generalitat, els quals faran un recorregut entre els carrers de la Riera, les avingudes de Ramon d’Olzina, de Francesc Macià i el carrer de la Font, per ser beneïts finalment a la plaça de l’Església. El mateix dia a les 6 de la tarda, tindrà lloc la Tarda de Disc, amb animació i coreografies per petits i grans. Cal destacar que, amb motiu del 30è aniversari del Ball de Diables de Vila-seca, el mateix dijous 17 de gener les 8 de la tarda es presentarà la imatge i el calendari dels 30 anys del Ball de Diables de Vila-seca, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca.

El divendres 18 de gener a l’Auditori Josep Carreras tindrà lloc un concert de piano a càrrec del prestigiós Enrique Bagaria i, cap a les 23.30 h, Chimo Bayo protagonitzarà la Festa Remember al Circ dels Somnis, que s’allargarà fins a les 4 de la matinada.

Dissabte 19 de gener arrencarà amb el Torneig Social de Petanca a les pistes de petanca del Parc de l’Estació i a les 10 hi haurà l’esperada Cursa de Pallassos i Pallasses “Joan Busquets” des de la plaça de Voltes. Per la seva banda, els Xiquets de Vila-seca faran la seva actuació castellera a les 12.30 h a la plaça de l’Església. A la tarda, a les 17.30 h, es lliuraran els premis del VI Concurs de Fotografia Albert Iturria, a la Sala Polivalent de la Casa Consistorial. A les 18.00 h començarà la Nit del Foc amb el Correfoc Petit, amb el Ball de Diables Infantil de Vila-seca, seguit del Ball de Sant Miquel a la plaça de Voltes, la Tabalada i el correfoc amb el Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, el Ball de Diables d’Abrera, el Ball de Diables de Santa Coloma de Queralt, els Dimonis de Montblanc i els Diables de Vila-seca. El Gran Ball de Festa Major s’iniciarà al Pavelló Municipal d’Esports a les 23.30 h amb l’Orquestra Krypton i, a la mateixa hora, a l’espai Circ dels Somnis de la Via Màxima, hi haurà música en viu i de Dj’s.

El diumenge 20 de gener hi haurà el Tradicional Cós de Sant Antoni, Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, que començarà a les 11 al Circuït Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça, amb les parades d’artesans. A partir de les 12, cavalls pura sang anglesos disputaran tres curses amb les quals es lliuraran el Premi Torre d’en Dolça, el Gran Premi Ajuntament de Vila-seca i el Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca. A les 6 de la tarda, el Castell de Vila-seca serà testimoni de la presentació d’un nou element del seguici festiu de Vila-seca, que comptarà amb la presència extraordinària dels solemnes elements de l’Àliga de Tarragona i el Lleó de Reus, i la participació del Ball de Diables, la Colla Gegantera i Grallers, l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, els Trabucaires del Comú i la Txaranga Band Tocats de Vila-seca. A les 7 de la tarda s’iniciarà la Cercavila del Seguici Tradicional amb Elements Festius i Balls, des del jardí del Castell i fins a la plaça de l’Església.

El dimarts 22 de gener a les 8 del vespre, l’Hotel Raval de la Mar acollirà un tast de vins i el dijous 24 de gener, acollirà la Mojito Party a partir de les 10 de la nit. El divendres 25 de gener hi haurà la sortida de la XXXVIII Cursa Atlètica de Sant Antoni i XXII Milla Local, al circuït urbà del barri del Colomí. A les 6 de la tarda, al Circ dels Somnis, les escoles de dansa del municipi ens oferiran la Gran Gala de Dansa Sant Antoni 2019. Finalment, a les 22.30 h i al mateix espai, tindrà lloc l’espectacle “Ocho Apellidos Andaluces”, un espectacle carregat d’ironia. Finalment, a les 23.30 h el Pavelló Municipal d’Esports acollirà el concert amb l’actuació de Sweet California.

El penúltim dia de Festa Major, el 26 de gener, començarà amb el Torneig Social de Tennis a les 10 del matí a l’Estadi Municipal i a les 10.30 h tindrà lloc la Trobada dels Amics dels Gegants i Grallers de Vila-seca, els quals des de la plaça de l’Església iniciaran la cercavila fins a la plaça de Voltes. A les 12 del migdia, la Txaranga Band Tocats amenitzarà la Cercabirra. A les 6 de la tarda tindrà lloc l’espectacle familiar “El Vestit Pop de l’Emperador”, a càrrec de la Cia. La Roda Produccions, al Circ dels Somnis i a partir de les 8 de la tarda tindrà lloc la Carretillada del Ball de Diables de Vila-seca a la plaça d’Estudi i, per finalitzar el dissabte, a les 22.30 h hi haurà el concert d’Els Catarres, amb Suu com a teloners i el Dj Rayo, al Pavelló Municipal d’Esports.

El diumenge 27 de gener es donarà per finalitzada la Festa Major de Sant Antoni, amb el Joc de Descoberta en Família “El porquet de Sant Antoni es vesteix de festa”, a partir de les 10 a la plaça de l’Església i la tradicional Trobada Gegantera que enguany compleix 37 edicions, a partir de les 9 del matí. La trobada s’iniciarà amb les matinades de grallers, i seguidament tindrà lloc la cercavila de gegants i grallers que anirà des del carrer de Sant Antoni fins a la plaça de l’Església, on es farà una ballada final i es lliuraran els records. D’altra banda, a les 6 de la tarda tindrà lloc l’espectacle familiar Dintríssim, al Circ dels Somnis i, a les 19.30 h, La Tramoia tancarà els actes de la Festa Major amb l’obra teatral Resguard Doc, al Teatre del Centru.

La 7a edició del cicle Biblioteques amb DO aproparà la cultura vinícola al Tarragonès

Lletres i vins 2019

Lletres i vins 2019

Aquest mes de gener arrenca la setena temporada del cicle Biblioteques amb DO, el projecte que durant aquest any durà la lectura i la cultura del vi a 74 biblioteques públiques del territori. Aquesta iniciativa itinerant que es desenvolupa de gener a novembre dedica cada mes a una denominació d’origen i a un grup de biblioteques que la representen. A Tarragona tindrà lloc el pròxim mes de setembre als següents municipis:

CAMBRILS. Biblioteca Pública Municipal de Cambrils // Activitats
LA CANONJA. Biblioteca Pública de la Canonja // Activitats
LA NOU DE GAIÀ. Biblioteca Municipal de la Nou de Gaià // Activitats
MONTBRIÓ DEL CAMP. Biblioteca Dr. Marc Ribas i Massó // Activitats
MONT-ROIG DEL CAMP. Biblioteca Joan Miró // Activitats
MÓRA LA NOVA. Biblioteca Municipal de Móra la Nova // Activitats
TARRAGONA. Biblioteca Pública de Tarragona // Activitats
TORREDEMBARRA. Biblioteca Mestra Maria Antònia // Activitats
VILA-SECA. Biblioteca Pública de Vila-seca // Activitats

La tradició vinícola de la zona de Tarragona s’entronca amb l’establiment de l’Imperi Romà. El domini es caracteritza per la diversitat de vins, amb predomini dels blancs, de graduació moderada, aromes fruitades i un cos marcat i agradable. Els vins licorosos dolços i els rancis secs presenten aromes i sabors francs; hi destaquen el Tarragona Clàssic i el vi de missa.

Les biblioteques públiques participants dedicaran cicles temàtics que tindran com a centre la cultura del vi i el cava des de diferents punts de vista: la història, el folklore, el turisme, l’astronomia o l’art, entre d’altres. Per donar a conèixer millor tot el que forma part del món del vi i el cava, les biblioteques posaran a disposició dels ciutadans tot tipus de recursos informatius i faran activitats culturals com ara, exposicions d’art, rutes literàries entre vinyes, recitals de lectures i de música i un llarg etcètera de propostes molt variades i per a tots els públics.

El projecte Biblioteques amb DO no ha deixat de créixer i estendre’s per tot el territori des del seu inici. Enguany, es preveu que hi participi un 12% més de biblioteques respecte de l’any anterior i que es programin més de 400 activitats, a les quals, segons les previsions, hi assistiran més de 20.000 persones.

Biblioteques amb DO és un projecte impulsat per la Direcció General de Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Servei de Biblioteques amb la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. La consolidació i èxit d’aquesta iniciativa rau en la col·laboració a nivell local entre les biblioteques públiques, els cellers, les cooperatives, els consells reguladors de cadascuna de les denominacions d’origen i, a nivell nacional, en la implicació de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi).

Triki i Elmo, de SésamoAventura, visiten els nens a l’Hospital Joan XXIII

Triki i Elmo amb alguns nens de l'hospital

Triki i Elmo amb alguns nens de l’hospital

A més, un Patge Reial de TàrracoSalut recull les cartes dels nens i nenes al vestíbul del centre sanitari.

Avui divendres, 4 de gener de 2019, han visitat l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona els personatges de SésamoAventura, Triki i Elmo, que han omplert d’alegria i felicitat les cares dels nens i nenes ingressats a les plantes de pediatria i de maternitat del centre sanitari. Triki i Elmo també han visitat les urgències pediàtriques del Joan XXIII on han pogut sorprendre a alguns nens i nenes que estaven visitant-se i a les seves famílies.

Triki i Elmo viuen a SésamoAventura juntament amb altres personatges com Epi, Blas, Zoe i Coco, personatges que altres anys també han visitat l’Hospital Joan XXIII gràcies a la inestimable col·laboració amb la Fundació PortAventura que, a més de totes les visites anuals, ha ajudat al Joan XXIII a decorar la UCI pediàtrica i les urgències pediàtriques de l’hospital.

A més, un dels voluntaris de TàrracoSalut, el David, té la sort de ser Patge Reial i aquests dies, dimecres, ahir dijous i avui divendres per la tarda, està al vestíbul de l’Hospital Joan XXIII recollint les cartes de tots els nens i nenes que passen per l’hospital de visita o aquells que estan ingressats al centre, i tenen la carta preparada.

El director del Conservatori de Vila-seca relata per Tarragona21 la darrera trobada amb Joan Guinjoan

(A petició de Tarragona21, el director del Conservatori de Música de Vila-seca, Josep Solórzano, relata la trobada que l’estiu de 2018 una delegació de Vila-seca va mantenir amb Joan Guinjoan, recentment finat, per explicar-li el projecte de cicle musical que volien posar en marxa a Vila-seca de la mà de mestre riudomenc. El cicle ha començat el novembre passat i seguirà en 2019).

Joan Guinjoan personalitzava la bonhomia, l’empatia i el talent d’una manera nítida i discreta. El vaig conèixer fa uns quinze anys, quan desenvolupava tasques de director a l’Escola Municipal de Música de Riudoms en algun dels actes commemoratius de l’aniversari de l’institut de secundària que duu el seu nom. Vaig tornar a coincidir en una presentació literària sobre música contemporània amb Agustí Charles i Albert Llanas i vaig comprovar que era un home afable, proper i sincer. De vegades es deixava anar amb una fina ironia, que també podia ser divertida, però al darrera de tot podies notar tota la seva dimensió com a músic i com a persona.

Pep Solórzano és director del Conservatori de Música de Vila-seca i programador de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca

Feia un temps que des de l’Auditori Josep Carreras pensàvem en algun format que posés en valor als creadors actuals, més encara quan teníem converses sobre aquesta qüestió amb compositors molt propers i arrelats al territori. Havíem cregut que noms importants de la creació musical de casa nostra com ara Ramon Humet, Joan Magrané, Josep Maria Guix, Marian Márquez, Xavier Pastrana o Xavier Sans, per anomenar-ne alguns, havien de tenir un espai com el Carreras on escoltar-se. Començàvem a donar forma a un cicle de música que necessitava un nom i que de manera natural ens va dur fins a Joan Guinjoan. Molts dels compositors el sentien com a gran referent, com a mestre i com a figura universal compromesa amb la creació actual.

Després d’uns quants anys sense tenir un contacte directe, totes aquestes sensacions les vaig tornar a corroborar amb la trobada que vam fer al domicili de Guinjoan a Barcelona l’estiu passat amb Josep Maria Pujals, president de la Fundació Auditori Josep Carreras, Joan Magrané, un dels compositors més importants i guardonats de l’actualitat, i jo mateix. Ens vam retrobar amb un home rialler, simpàtic i entranyable, però que alhora ens transmetia una notable fragilitat fruit del seu estat de salut.

Li vam explicar el projecte “Cicle Joan Guinjoan de músiques del nostre temps” i en tot moment ens va mostrar un entusiasme que ens va contagiar. Va ser una llarga conversa on ens va quedar encara més clara la nostra missió sobre la difusió, la pedagogia i la divulgació de la creació actual en el format que havíem dissenyat. Hi va posar un accent especial en la reestrena de la seva obra “A Riudoms” de la mà del Quartet Gerhard i recordo la paraula il·lusió com l’expressió més utilitzada per Guinjoan per definir-ho tot plegat.

Tenia intenció de ser amb nosaltres a la roda de premsa de presentació del cicle que vam fer a la seu de la SGAE a Barcelona, però aquells dies havia estat hospitalitzat. Encara va mostrar moltes ganes de ser-hi en el concert d’obertura del cicle, però tot just havia sortit dos dies abans de l’hospital.

Foto de la visita que aquest estiu van fer a casa del mestre Guinjoan. Allí li van presentar el projecte del cicle Joan Guinjoan que aquesta tardor ha iniciat l’Auditori Josep Carreras, amb Josep Solórzano, Josep Maria Pujals i el compositor Joan Magrané

Vam decidir enregistrar el concert en vídeo i àudio de qualitat perquè pogués gaudir d’aquell moment màgic per a nosaltres, intuíem que també màgic per a ell. Tenia plena confiança que tot aniria bé i que el Quartet Gerhard faria una interpretació de la seva obra fidel al que havia concebut quan la va crear.

Després del concert em va trucar diverses vegades per saber com havia anat tot plegat. Estava amb unes ganes immenses de sentir de nou el seu quartet de la mà de quatre músics dels que en parlava molt i molt bé. Fa pocs dies, un cop enllestida l’edició del vídeo, li vam fer arribar.
Ahir el seu fill Francesc ens va comunicar la malaurada notícia del seu traspàs, però també que va poder escoltar la gravació del concert, i que el Quartet Gerhard ho havia entès tot.

Colpits per la mort del mestre, però satisfets de dur a terme un cicle de música, amb el que es va sentir molt il·lusionat, que projecta la figura d’un compositor universal a través de tots els seus, m’atreviria a dir, deixebles, i també per la seva dimensió humana i el seu llegat musical.
Una bonhomia, un talent i una empatia que van brillar fins al final dels seus dies. Tot un regal per als que el vam conèixer.
Descansi en Pau.

Pep Solórzano és director del Conservatori de Música de Vila-seca i programador de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca

Accediu en aquest enllaç al vídeo del segon moviment d”A Riudoms’, de Joan Guinjoan, interpretat pel Quartet Gerhard.

Més informació sobre el cicle Joan Guinjoan en aquest enllaç.

Els Reis repartiran les joguines pels balcons de Vila-seca

Repartiment de jogines pels balcons

Aquest dissabte dia 5 de gener, els Reis Mags d’Orient es multiplicaran per a poder arribar a tots els nuclis de població de Vila-seca i poder entregar els regals a tots els nens i nenes del municipi.

Els Reis arribaran a Vila-seca a les 17.00 h per la plaça de Joan Kies Hellmont i faran el següent recorregut que els ha de portar fins al Castell de Vila-seca: avinguda de Ramon d’Olzina, plaça dels Països Catalans, carrers de la Riera, de Sant Jordi, de Reus, de l’Hospital, del Comte de Sicart, fins arribar al Castell, on després de realitzar l’Adoració del nen Jesús, Ses Majestats d’Orient seran rebuts per les autoritats i saludaran el poble de Vila-seca, enmig d’un espectacle de llum i música. Posteriorment, els Reis Mags repartiran les joguines per tots els carrers de Vila-seca i ompliran de felicitat les llars dels més petits.

A la Pineda, a les set de la tarda, els Reis Mags faran la cavalcada pel passeig de Pau Casals, cap als carrers d’Alfredo Kraus i d’Amadeu Vives fins al Pavelló Municipal d’Esports, on els més menuts rebran els regals que van demanar de les mans de Melcior, Gaspar i Baltasar.

A la Plana, Ses Majestats d’Orient arribaran a les vuit del vespre i després de la cavalcada pels carrers del barri, que culminarà al Centre Cívic i Cultural, faran entrega dels presents als infants.

Pintades a la seu de Ciutadans a Vila-seca titllant-los de ‘feixistes’ i ‘gossos’

Una de les pintades aparegudes avui a la seu. Foto: Twitter

Pintades i un llaç groc a la façana de la seu. Foto: Twitter

Ciutadans ha denunciat un atac a la seu del partit a Vila-seca, que ha aparegut amb els vidres plens de pintades amb paraules com ‘feixistes’ o ‘gossos’. En una altra es crida ‘Fora!’ i pareix un llaç groc, símbol dels polítics catalans empresonats.

“Una vegada més els que volen trencar Espanya demostren la seva intolerància”, ha denunciat el partit a través del seu compte a Twitter. El president del partit, Albert Rivera, lamenta que “l’odi del nacionalisme no descansi mai” i acusa els “radicals separatistes” d’assenyalar els “demòcrates” amb “atacs al primer partit de Catalunya”.

“Així ha començat l’any per alguns. Tot el meu suport per als nostres companys de Vila-seca”, ha piulat per la seva part la líder de la formació Inés Arrimadas.

No es el priemr cop que la seu rep atacs. L’abril de 2017, la seu, situada al carrer Comte Sicart, va aparèixer amb pintades i una lluna trencada.

Fins al 7 de gener es podrà visitar el Pessebre de Sorra a la Pineda

El tradicional Pessebre de Sorra a la Pineda, que llueix des del passat 9 de desembre, podrà visitar-se fins al proper dia 7 de gener al Parc del Pinar de Perruquet.

El pessebre, que enguany arriba a la seva 19a edició, conté un total de 400 tones de sorra i ocupa una superfície d’uns 200 m2. Diversos artistes provinents d’Irlanda, Bèlgica, Itàlia, Dinamarca, Txèquia i Catalunya van construir l’actual pessebre de sorra amb una temàtica sobre el món del paper, el qual ja ha estat visitat per milers de persones.

Aquest dijous torna el Parc Infantil de Nadal a Vila-seca

El Parc Infantil de Nadal de Vila-seca tindrà llocdes d’avui dijous 27 de desembre fins al dia 30 de desembre, de 17.00 a 20.00 h, al Pavelló Municipal d’Esports de Vila-seca.

En aquesta edició, els infantss’endinsaran en l’aventura d’un videojoc, on hauran de trobar el monstre de les neus. Les diferents activitats que s’ofereixen al Parc de Nadal estan plenes de petjades que ajudaran als petits a descobrir-lo. A més de participar en la cerca del monstre de les neus, també podran gaudir d’un espectacle diari.

Com en edicions anteriors, es compta amb una trentena de joves voluntaris que han abocat la seva il·lusió i esforç en la preparació i realització del Parc, amb la col·laboració d’entitats del municipi com són l’Esplai Esclop, el Club Bàsquet Vila-seca, els Xiquets de Vila-seca, Creu Roja Joventut, Protecció Civil Vila-seca, els Mossos d’Esquadra i Satem.

L’entrada és solidària i caldrà portar aliments de llarga conservació per a lliurar al Banc d’Aliments de Vila-seca. Cal recordar que, un any més, gràcies al Rodaparcsel divendres 28 de desembre els petits podran aprofitar la seva entrada per anar al Parc de Nadal de Salou.

A més del Parc Infantil, els joves podran gaudir del seu Parc de Nadal Jove, des d’avui dijous i fins al dissabte 29 de desembre. L’Espai Jove acollirà activitats des de les 10 del matí fins a la 1 del migdia, i des de les 8 del vespre a les 11 de la nit. Entre d’altres, podran participar d’un torneig de futbol, de jocs de taula i fubolí, un torneig de bàsquet, un sopar per compartir i cinema, una activitat de Masterxef i jocs per equips.

Música per la vida i la dignitat,espectacular concert del grup Orpheus XXI a la Gala Benèfica contra la leucèmia

L’Auditori Josep Carreras de Vila-seca va acollir aquest divendres, la setzena Gala a benefici de la Fundació Josep Carreras Contra la Leucèmia, sota la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.En aquesta ocasió el concert va anar a càrrec de grup Orpheus XXI,un conjunt musical creat a iniciativa del mestre Jordi Savall i integrat per professionals i joves estudiants, tots ells músics immigrants i refugiats procedents de diversos països, essencialment de la mediterrània.

Davant un auditori totalment abocat a l’actuació d’Orpheus XXI, el seu va ser un repertori exquisit, molt ampli i que donava a conèixer totes les cultures de l’Orient Mitjà. Aquesta singular proposta musical que enguany ha estat la Gala és un projecte que neix de la solidaritat i que ha actuat a Vila-seca oferint també solidaritat.

La gala benèfica en favor de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia  no és només un esdeveniment artístic de primer nivell, sinó que cada una de les seves edicions és una mostra més del tarannà solidari de tot el municipi de Vila-seca.

Cal recordar que a banda del grup Orpheus XXI, en edicions anteriors van actuar les sopranos Nancy Fabiola, Maria Bayo, Ainhoa Arteta, BarbaraHannigan, Isabel Rey, LynneDawson, Pilar Jurado i Ofèlia Sala, la contralt EwaPodles, els tenors Jaume Aragall, Josep Bros, Sergi Giménez i Àngel Òdena, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra de l’Acadèmia del Liceu i la cantant de flamenc, Estrella Morente.

Cloenda dels cursos de formació a Vila-seca

El Centre Municipal de Formació i Ocupació ‘Antic Hospital’ de Vila-seca va acollir recentment la cloenda dels 12 cursos de formació impartits durant els darrers mesos. L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, va lliurar els diversos diplomes agairebé 200 alumnes, els quals han rebut formació sobre els cursos d’auxiliar de cuina, anglès per a l’atenció al client, atenció domiciliària, soldadura, ofimàtica bàsica, aparadorisme, francès per a l’atenció al client, ofimàtic avançada, carretoner, manipulació d’aliments, Targeta Professional de la Construcció i l’AEQT-AEST.

L’acte de cloenda també va comptar amb la presència del regidor de Dinamització Laboral, Josep Toquero, i la regidora de Formació i Promoció Educativa, Àngels Poblet.

Aquest dijous Vila-seca enceta les festes de Nadal

Imatge d’arxiu de la Cantada de Nadales.

Vila-seca ha preparat un complet programa d’actes per celebrar les properes festes de Nadal i Reis. Demà dijous, dia 20 de desembre a les 7 de la tarda, s’iniciaran oficialment les festes de Nadal amb la Felicitació de Nadal i el Tradicional Brou, amb l’acompanyament musical d’un cor infantil de l’Escola de Música del Conservatori de Vila-seca. A continuació, tots els assistents podran degustar el Torró més Llarg de Catalunya de 2.019 centímetres, confeccionat per l’ACEV.

El dissabte 22 de desembre a les 21.00 h, el Grup de Teatre “La Tramoia” representarà El Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra, a la Societat “El Centru”. I el 24 de desembre els petits podran participar de la Festa del Tió.

El dia de Nadal, a partir de les 7 de la tarda, els Amics del Teatre representaran els Pastorets a la Societat “El Centru”, una representació que es tornarà a fer els dies 30 de desembre i 6 de gener. Per Sant Esteve, arribaran els patges de SSMM els Reis Mags d’Orient fins al Castell de Vila-seca, on recolliran les cartes dels infants a partir de les 10h. A les 19.30h de la tarda a l’Auditori Josep Carreras, hi haurà el tradicional Concert de Sant Esteve a càrrec de la Coral Nova Unió i l’Orquestra Händel del Conservatori.

D’altra banda, el Parc Infantil de Nadal començarà el dia 27 i s’allargarà fins al 30 de desembre, al Pavelló Municipal d’Esports de Vila-seca, en horari de 17.00 a 20.00 h. Els adolescents gaudiran del Parc Jove de Nadal els dies 29 i 30 de desembre a l’Espai Jove Casa dels Obrers, entre les 11.00 i les 13.00 h i entre les 19.00 i les 23.00 h. Cal recordar que per accedir-hi, caldrà lliurar aliments de llarga durada pel Banc d’Aliments.

L’espectacle teatral “Cibernètic” tindrà lloc el dissabte 29 de desembre a les 7 de la tarda a l’Auditori Josep Carreras, amb la Cia Souldance. L’entrada és gratuïta i caldrà recollir-la al Conservatori de Música, al Punt d’Informació Juvenil o al Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca.

El 30 de desembre tindrà lloc el concert “Un Nadal de lírica” a càrrec de la Jove Orquestra Intercomarcal, a l’Auditori i, l’últim dia de l’any a les 12.00 h, hi haurà el tradicional Bany de Sant Silvestre a la platja de la Pineda, mentre que a la tarda, a partir de les 17.45 h Vila-seca rebrà l’Home dels Nassos.

Benvinguda al nou any al Pavelló Municipal

Vila-seca donarà la benvinguda al nou any amb la Festa de Cap d’Any al Pavelló Municipal d’Esports. L’entrada és gratuïta i es podrà recollir al Punt d’Informació Juvenil i al Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca.

El divendres 5 de gener a les 17.00 h, arribaran SSMM els Reis Mags d’Orient i recorreran els carrers de Vila-seca fins arribar al Castell, on faran l’adoració al nen Jesús i després saludaran a tots els nens i nenes de Vila-seca des del balcó. El mateix divendres, la Cavalcada dels Reis també es realitzarà a la Pineda a partir de les 19.00 h i a la Plana a partir de les 20.00h.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies