TARRAGONA 21

PortAventura reobre portes amb pocs visitants, controls de temperatura i mascaretes obligatòries a les atraccions

Pla tancat de la part frontal del tren del Dragon Khan, amb usuaris amb mascareta, el primer dia d’obertura de PortAventura. Foto: Eloi Tost

PortAventura World ha tornat a obrir portes aquest dimecres amb mesures extraordinàries per la crisi sanitària de la covid-19. Control de temperatura abans d’entrar, gel hidroalcohòlic en molts punts i mascareta obligatòria fins i tot a les atraccions són algunes de les mesures que ha establert el parc per garantir la seguretat dels visitants, que en el primer dia han estat pocs. De fet, la sensació d’amplitud serà una constant durant la temporada, ja que s’ha limitat l’aforament del parc a un 30% i entre i un 60% i 80% als hotels. En línies generals, els primers clients han assegurat que no se senten incòmodes per les mesures i han apostat per gaudir del dia amb la màxima normalitat possible.

(Seguirà ampliació)

Núria Torres / Eloi Tost – ACN

Vila-seca en Comú proposa crear un conveni amb la Seguretat Social per tramitar l’Ingrés Mínim Vital

La formació d’esquerres assegura haver ajudat a més de 200 famílies del municipi a realitzar la tramitació per aconseguir la prestació. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha presentat en el registre d’entrada municipal una moció en què demana formalitzar un conveni amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social per cooperar en la tramitació de l’ingrés mínim vital, tal com disposa el Reial Decret Llei 20/2020. Com a contraprestació els Comuns també proposen demanar al govern de l’Estat un fons extraordinari per afrontar les despeses de gestió que comporti l’aplicació del conveni.

Segons manifesten els Comuns la signatura d’aquest conveni entre l’ajuntament i l’INSS permetria que des del municipi del Tarragonès es poguessin destinar recursos humans i materials per a la tramitació d’aquestes peticions de IMV, la qual cosa facilitaria enormement a tots aquells veïns i veïnes que actualment es troben a la nostra localitat en risc d’exclusió social el poder sol·licitar l’Ingrés Mínim Vital.

Davant les dificultats per realitzar la tramitació Vila-seca en Comú ha posat la seva seu i els seus regidors a disposició de la ciutadania per ajudar a tramitar la prestació. Asseguren que ja han ajudat a més de 200 famílies a realitzar-la. Mario Téllez, portaveu de la formació, ha manifestat que aquest servei ho han fet “de manera voluntària davant la inexistència d’administració que ho desenvolupés presencialment”.

Redacció

 

Vila-seca convoca la vuitena edició del concurs fotogràfic en memòria d’Albert Iturria

Imatge del fotògraf local Albert Iturria, Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca convoca per vuitena vegada el concurs fotogràfic en memòria del fotògraf local Albert Iturria, el qual va fotografiar el municipi, la seva gent i les festes i costums durant més de 30 anys.

Aquest any, el concurs tindrà com a objectiu reflectir el confinament, el desconfinament i la nova realitat provocada per la crisi sanitària de la COVID-19 a Vila-seca. Es podran presentar tant aquelles fotografies que s’han produït en els moments de tancament a les llars, com les celebracions d’aniversari, l’activitat esportiva, educativa, lúdica o social, com ara els aplaudiments, els missatges de recolzament als serveis essencials o les mostres de solidaritat. També s’hi poden incloure aquelles que s’han produït en l’entorn laboral, el teletreball o les mesures de seguretat i restriccions. La nova realitat també es podrà reflectir a les fotografies: les primeres reunions, les primeres passejades, etc.

El concurs, adreçat a qualsevol persona que hi vulgui participar sense cap límit d’edat, comptarà amb dues categories (adults i infantil). Els premis per a la categoria d’adults són de 700 € per al primer, 350 € per al segon i 175 € per al tercer. A la categoria infantil s’estableixen cinc premis, dotats amb material escolar per valor de 50 €. Es valoraran positivament les imatges que, sense deixar de banda la creativitat, responguin a criteris documentals.

Les obres es podran lliurar fins al dia 31 de novembre al registre general de l’Ajuntament a l’atenció de la regidoria de Cultura, o bé mitjançant correu postal. Per aquelles activitats posteriors a la data assenyalada s’estableix un termini extraordinari fins dos dies després de l’activitat i no excedint la data del 7 de gener de 2021.

Redacció

 

El Quartet Gerhard torna a Catalunya després d’una dècada a l’estranger

El Quartet Gerhard a la sala Lluís Millet del Palau de la Música, on celebraran els 10 anys de trajectòria amb un concert el 5 d’agost. Imatge del 30 de juny de 2020. Foto: Mar Vila

El Quartet Gerhard, format al Conservatori de Vila-seca i amb dos músics del Camp de Tarragona, arriba als 10 anys de trajectòria en un moment en què «senten l’instrument molt potent i amb perspectives que creixi més encara». Bon moment a nivell professional, però també personal. «Fer quartet és una aposta amb la que tens l’obligació d’excel·lir en allò musical i humà. És una aposta de vida», diu a l’ACN el reusenc Lluís Castán, acompanyat de Judit Bardolet, el tarragoní Miquel Jordà i Jesús Miralles.

Com a celebració, oferiran un concert especial al Palau de la Música el 5 d’agost, el primer després de l’aturada més llarga –encara que obligada–que han fet mai. No tornen a Catalunya només pel concert, ja que han decidit quedar-s’hi, després de gairebé una dècada a Basilea i Berlín. «Volem sentir-nos d’aquí», assegura Bardolet.

«És una decisió que hem pres fa poc tot i que feia temps que ens passava pel cap. Viure a Berlín ha estat una etapa fantàstica, que ens ha enriquit moltíssim», explica Judit Bardolet, un dels violins del grup. Però assegura que és moment d’encetar una nova etapa a casa, fent el que han fet sempre, «viatjar i tocar, però des de Catalunya». Després d’una etapa a Basilea, van triar Berlín per seguir la seva formació i s’hi han estat set anys.

«Ens va agradar l’ambient cultural de la ciutat, els músics que hi passaven, una ciutat molt cultural en la que ens hem sentit molt lliures per treballar», argumenta Jesús Miralles, que confessa que tenien ganes de tornar. «El nostre cap sabia que era una situació temporal. Tenim moltes ganes de viure aquí», apunta Miralles, violoncel del grup. Encara que de vegades a Catalunya «es troba a faltar algun tipus d’ajuda, sobretot en moments de crisi», consideren que la societat «demanda cultura».

Vocació internacional

I és que malgrat a partir d’ara parin més els peus pels escenaris catalans, la vocació internacional del Quartet Gerhard no s’atura. La formació avança a l’ACN que estan negociant un projecte a llarg termini amb una ciutat europea, com a artistes residents escollits d’una institució de renom. De fet, una residència equiparable a la que tenen actualment amb el Palau de la Música des de la temporada 2018-19, i que s’allargarà fins l’any vinent. Es defineixen com a «nòmades».

Una dècada frenètica

Des que els quatre músics van decidir l’any 2010 iniciar el projecte, han viscut «una aventura». La clau de la seva consolidació ha estat «no tenir por del treball diari i les conseqüències que pot tenir la decisió de dedicar-se exclusivament a una cosa que no saps cap a on anirà». El Quartet Gerhard «ho va donar tot», i «si hi ha una cosa que t’apassiona, és molt més fàcil que te n’acabis sortint», assenyala Lluís Castán, violí del grup.

«També l’estima que tots quatre tenim, tant per la música de cambra com pel quartet en especial, és una reacció química que va haver-hi des del primer dia i també hem tingut la sort que el públic ho ha percebut d’aquesta manera», afegeix Miralles. Al parer de Bardolet, la clau és persistir. «El que et fa tirar endavant és la passió que tens i el dia a dia, fer que el treball diari sigui bonic». El quartet català ha guanyat diversos premis nacionals i internacionals, i ha pujat als escenaris dels festivals més reconeguts internacionalment.

Amb la celebració dels 10 anys «s’intensifica la passió» que tenen, i donen valor a cada concerts assaig o viatge que han fet. «Deu anys és molt de temps per un grup que som els mateixos membres des del principi», confessa Bardolet, però esperen poder-ne fer «10, 20 o 30 més».

Després de 10 anys «molt intensos», el confinament els hi ha anat bé per aturar-se i guanyar perspectiva. «Mai havíem estat tant de temps sense tocar. Veníem d’una dinàmica de tocar molt, i es va interrompre», explica Bardolet, com també s’ha aturat la postproducció del seu nou àlbum, que esperen llançar el 2021.

Més que un concert

El quartet ha pogut mantenir el concert de celebració dels 10 anys, una actuació al Palau de la Música que defineixen com un «somni». «És una sala especial per a nosaltres i també sent conscients de l’oportunitat perquè la situació es la que és», diu Castán. El concert canalitza una doble emoció: l’aniversari i el primer concert després de més de quatre mesos sense pujar a un escenari. «Ens sentim molt còmodes en aquesta casa i molt lliures d’explorar el repertori que estem fent ara», ha afirmat Jordà, viola de la formació.

Interpretaran el ‘Quartet núm. 15’ de Schubert, la peça que més estimen i més els representa. A més, el ‘Quartet de corda núm. 2’ de Robert Gerhard, obra que els ha acompanyat durant els darrers nou anys, i que faran com a homenatge al compositor català que els dona nom amb motiu dels 50 anys de la seva mort.

El quartet considera que amb el confinament la música en directe s’ha revaloritzat, pel fet de notar la seva absència. «S’havia instal·lat en una mena de rutina. L’acte de fer música és molt més enllà que la música mateixa», assegura Castán. I en el seu cas, el públic ve a presenciar «més que una peça musical», sinó una «història al darrere, una petita estructura humana amb què es pot sentir identificat».

Mar Vila

 

La Generalitat dona el primer pas per crear l’àrea metropolitana de Tarragona amb sis municipis

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat a conèixer avui als alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca la voluntat d’impulsar un Pla director urbanístic (PDU). Foto: Generalitat

Els plans directors urbanístics tenen l’abast suficient com per transcendir les fronteres municipals i ordenar grans àrees de sòl amb problemàtiques comunes però administracions locals diferents. Per tant, són un marc adequat per decidir, per exemple, traçats d’infraestructures o gestió de corredors ecològics que van més enllà de la competència d’un ajuntament.

La primera àrea metropolitana del país, la de Barcelona, compta des de fa dècades amb un instrument d’ordenació supramunicipal, com és el Pla General Metropolità (PGM). El Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa ara la redacció de plans directors urbanístics amb una voluntat similar per a les àrees urbanes de Tarragona i de Girona, si bé adaptats a les particularitats de cada territori. Es preveu que la Comissió de Territori de Catalunya que es reunirà a finals de juliol autoritzi al Departament a iniciar la redacció d’aquests dos PDU.

Objectius i tramitació

L’àrea urbana de Tarragona, formada per sis municipis, abasta 185,66 km2, on hi viuen 300.984 persones, amb una densitat de 1.621 habitants per quilòmetre quadrat. Els objectius del PDU que ordenarà aquesta àrea, i que s’han exposat als representants municipals, són:

  1. Possibilitar un marc de competitivitat per al desenvolupament econòmic.
  2. Establir un model de desenvolupament sostenible que integri la diversitat.
  3. Ordenar els espais oberts i les infraestructures de l’àmbit

Una vegada la Comissió de territori de Catalunya autoritzi l’inici de la redacció del PDU, el primer pas serà l’elaboració de l’anomenat document d’objectius i propòsits generals. Aquest document se sotmetrà a un primer procés de participació ciutadana on es donarà veu tant als ajuntaments com als agents socials, econòmics i ambientals del territori, i a la ciutadania interessada. Les seves aportacions serviran per redactar un primer document del PDU que la Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona aprovarà inicialment.

El document aprovat inicialment se sotmetrà al preceptiu període d’informació pública i audiència als ajuntaments, per tal que ajuntaments i ciutadania puguin presentar les al·legacions que estimin oportunes. Un cop estudiades aquestes al·legacions i incorporades, si s’escau, el PDU serà aprovat provisionalment per la Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona i, poc després, elevat a la Comissió de Territori de Catalunya per al seu darrer vistiplau. El conseller de Territori i Sostenibilitat signarà l’aprovació definitiva i el PDU es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), iniciant la seva vigència el dia següent.

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat a conèixer avui als alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca la voluntat d’impulsar un Pla director urbanístic (PDU) que ordeni l’àrea metropolitana tarragonina, la segona més gran de Catalunya després de la de Barcelona.

L’objectiu del Departament és oferir als sis municipis que conformen la realitat metropolitana de Tarragona un instrument de planejament supramunicipal per consensuar l’ordenació de les infraestructures, especialment les ferroviàries, i dels espais oberts. En aquest sentit, Agustí Serra, ha posat en valor: «El sistema urbà del Camp de Tarragona definirà el model urbà d’una realitat metropolitana, que donarà coherència, entre d’altres, a la gestió de la mobilitat».

Reaccions dels alcaldes

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha fet ressò de la notícia de Tarragona21 via Twitter i en la primera reacció ha afirmat: ‘Sabem que el camí no serà fàcil però des de @TGNAjuntament ens hi posarem molt seriosament. Crear sinergies és molt important per tenir un territori ordenat, competitiu i capaç de fer front als reptes mediambientals i socials’

Al seu torn, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat a aquest digital sobre el nou organisme que es crearà: ‘Han ser àrees de col·laboració i cooperació entre municipis, en favor de les persones i el progrés del territori».

Redacció

 

Més de 50 activitats per a gaudir de l’estiu a la Pineda

La platja de la Pineda llueix, un any més, la bandera blava. Foto: Ajuntament

Com cada any en aquestes èpoques, torna el programa d’activitats d’estiu al municipi de Vila-seca. Sota el títol de ‘la Platja és teva’, el Patronat Municipal de Turisme ha elaborat un programa amb activitats concentrades al nucli de la Pineda i destinades a tots els públics, i molt especialment a la família.

El programa d’activitats va començar el passat 2 de juliol amb una activitat de ioga en diferents punts de la Pineda i finalitzarà el 31 d’agost amb una nova activitat de zumba a la zona del parc dels prats de la Pineda.

Aquest programa d’actes no recull les activitats programades dins la propera Festa Major d’Estiu que tindrà lloc del 24 de juliol al 3 d’agost i que aplegarà actes tan al nucli de la Pineda com a Vila-seca.

D’aquesta cinquantena d’actes programats entre els mesos de juliol i agost, destaquen els espectacles familiars itinerants, el cinema a la fresca al parc del pinar de Perruquet i les activitats esportives dirigides a la platja de la Pineda, com ara ioga, zumba o capoeira.

Un any més, la bandera blava oneja a la platja de la Pineda

D’altra banda, la platja de la Pineda llueix, un any més, la bandera blava, una marca de qualitat que reconeix la diversitat de serveis i la qualitat d’aquesta platja del municipi de Vila-seca, la qual ja fa 21 anys que gaudeix de la qualificació ininterrompudament.

La bandera blava és un distintiu de qualitat que atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) per distingir les platges que compleixen amb els requisits de seguretat, gestió ambiental, neteja i serveis marcats per la Unió Europea.

Redacció

 

PortAventura obrirà amb controls de temperatura, menys cues i mascaretes a les atraccions

El director general de PortAventura World, Fernando Aldecoa, aquest matí durant la presentació a la premsa de les mesures per fer front a la Covid-19. Foto: Tarragona21

 

El parc ha invertit 4 MEUR en elements per controlar la pandèmia. Foto: Tarragona21

PortAventura World tornarà a obrir portes el proper 8 de juliol. Ho farà amb novetats relacionades amb mesures de seguretat per la covid-19, com la reducció de l’aforament a un 30%. En la temporada del 25è aniversari, el parc ha invertit 4 MEUR en elements per controlar la pandèmia. A l’entrada hi haurà un control de temperatura i l’ús de la mascareta serà obligatori a tot el parc, també a les atraccions. D’entrada s’obriran quatre dels sis hotels del complex, amb un aforament màxim d’entre el 60% i el 80%. Fernando Aldecoa, director general de PortAventura World, ha assenyalat que és una «temporada atípica» i ha destacat que enguany confien especialment amb el mercat estatal per mitigar el descens del turisme internacional.

Primer pla del monitor que mostra la temperatura corporal de les persones que entren al parc. Foto: Eloi Tost

Els visitants del parc temàtic hauran de passar un control de temperatura per accedir-hi. La companyia ha instal·lat una gran carpa amb càmeres tèrmiques per on hi haurà de passar tothom. Un operari veurà les imatges a través d’un monitor, i si algú té una temperatura per sobre de 37,5 graus, se li recomanarà anar a un centre mèdic proper perquè es faci la prova de la covid-19. Si presenta un certificat mèdic conforme ha donat positiu, aleshores se’l deixarà entrar. La mesura també afectarà els clients dels hotels del ressort. Els responsables del parc han assegurat que es garantirà el dret a la intimitat i que no es demanarà cap dada personal.

Encara abans d’entrar es repartirà un fulletó en diferents idiomes per informar de les mesures de seguretat. A les cues per comprar entrades s’haurà de respectar el metre i mig de distància. De fet, des del parc recomanen comprar els tiquets per Internet per estalviar-se cues i facilitar la mobilitat. Ja a dins, uns panells indiquen que cal caminar per la dreta i l’ús de la mascareta és obligatori durant tota la visita, a excepció dels restaurants.

Per pujar a les atraccions caldrà mascareta i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. «Amb això ja garantim la seguretat», ha dit. Uns protocols que estan certificats per l’Institut per la Qualitat Turística Espanyola (ICTE). Totes estaran obertes i al 100% de capacitat. Aldecoa ha exposat que així dificulten que es facin cues i permeten donar un millor servei als clients. De fet, aquest és un dels objectius d’enguany de l’empresa. «Creiem que PortAventura és el destí ideal per passar les vacances. Ens volem focalitzar en l’experiència i la seguretat dels clients i no hem fet previsions de visitants per aquesta temporada», ha assegurat.

El que no estarà en funcionament fins al setembre són els espectacles. Tampoc s’obrirà aquest any el Caribe Aquatic Park: «Considerem que l’oferta que tenim és suficient», ha afirmat el director general. De moment tampoc es posarà en marxa PortAventura Dreams, el projecte solidari que la companyia té per a nens i famílies amb càncer, tot i que Aldecoa ha assenyalat que confien en tornar-lo a obrir abans d’acabar el 2020.

Any d’impàs

Pel que fa als hotels, se’n posaran en marxa quatre dels sis que té el complex. En concret seran el Colorado Creek, PortAventura, Mansion de Lucy i Gold River. Ho faran amb un aforament d’entre el 60% i el 80% i els dirigents confien en poder-los omplir. «La pandèmia ha impactat en el mercat global i enguany ens focalitzarem en el turisme de proximitat. Creiem que les famílies espanyoles no viatjaran a l’estranger però voldran gaudir d’un cap de setmana llarg o una setmana de vacances», ha valorat Aldecoa.

Amb tot, ha apuntat que esperen «una recuperació progressiva del mercat internacional». «Suposem que començarà pel francès i especialment del sud de França, perquè podran venir en cotxe. De vols, per ara encara n’hi ha pocs. Després s’hi sumarà el turisme britànic i una mica el rus», ha puntualitzat.

El director general ha afirmat que d’ençà que van anunciar la data d’obertura han tingut un increment de reserves i visites a la web, que demostren «que hi ha interès». La venda d’entrades per ara no està sent reeixida, segons ha reconegut, però ho atribueix a que generalment és un procés que «es fa molt a l’últim minut».

El director general ha afirmat que el 8 de juliol «ja treballaran la majoria dels fixos discontinus». Foto: Tarragona21

La majoria dels fixos discontinus, a treballar

Pel què fa a la tornada dels treballadors, Aldecoa no ha volgut donar xifres. El director general s’ha limitat a assegurar que el 8 de juliol «ja treballaran la majoria dels fixos discontinus». La resta s’aniran incorporant a mesura que avanci l’estiu. Tampoc ha esmentat si es faran contractes temporals per reforçar la plantilla.

Tot i el sotrac que ha suposat la crisi de la covid-19 i que ha impedit que el parc es posés en marxa al març, com tenia previst, el directiu ha volgut transmetre confiança pel què fa a la situació econòmica de l’empresa. «Venim d’uns anys molt bons, amb un 2019 de rècord. L’agència Standard & Poor’s ens ha mantingut l’índex de ‘rating’. La situació financera és més que folgada i positiva», ha assegurat.

En aquest sentit, Aldecoa ha repassat les xifres de l’any passat. PortAventura World va superar el seu màxim històric de visitants i va superar per primer cop els cinc milions, en arribar als 5,2. «També vam fer rècord per Halloween, amb 900.000 visitants, i per Nadal, amb 500.000», ha concretat. D’aquests 5,2 milions, un milió va arribar de França. «Som un dels llocs preferits per les famílies franceses per anar de vacances», ha indicat; i ha remarcat que el 55% dels clients dels hotels van ser turistes internacionals. També al 2019, ha valorat que van invertir més de 90 MEUR, entre l’atracció Street Mission, una placa fotovoltaica que permetrà cobrir un terç del consum energètic del complex a partir del 2021, PortAventura Dreams i l’hotel Colorado Creek.

Durant aquests 25 anys de trajectòria, PortAventura ha invertit més de 1.100 MEUR i ha registrat 90 milions de visites. Amb la pandèmia, però, la celebració del quart de segle de vida no serà tan exuberant com preveien. Tot i això, el parc temàtic està ple de motius decoratius que recorden l’efemèride.

Redacció –  ACN

 

Aquopolis reobre les seves portes i confia en poder salvar la temporada

Una de les atraccions d’Aquopolis, amb alguns clients, en una imatge d’aquest dimecres. Foto: Eloi Tost

El parc aquàtic Aquopolis, a La Pineda (Vila-seca), ha iniciat aquest dimecres la temporada amb l’esperança de poder «salvar-la», a causa de les dificultats causades per la crisi de la covid-19. L’obertura ha estat més tard que en els anys anteriors i el parc ha adaptat tots els espais a les mesures sanitàries. A banda de reforçar la neteja i posar dispensadors de gel hidroalcohòlic en diferents espais, s’ha reduït l’aforament màxim de 6.000 a 3.500 persones. El director d’Aquopolis, José María Claver, ha apuntat a l’ACN que confien que a partir del 15 de juliol hi hagi «una mitja normalitat» amb l’arribada de turistes d’arreu de l’Estat i d’altres països. De moment, el parc opera amb un 75% de la plantilla habitual.

En la primera jornada de funcionament hi ha hagut pocs clients. Tenint en compte que amb prou feines hi ha turistes a la Costa Daurada, els responsables del parc no s’han sorprès. De fet, per Claver aquests primers dies serviran per posar a prova els protocols i fer petits ajustaments per quan vingui el gruix de visitants. En la seva opinió, una de les claus serà la confiança, tant la que pugui donar l’establiment com la que tingui la gent a l’hora d’anar a de vacances a la zona. Per ell, el fet que Aquopolis sigui un espai gran a l’aire lliure és un avantatge perquè els permet «mantenir les distàncies de seguretat, que són fonamentals per evitar qualsevol contagi». «El que més ens interessa és que tot funcioni correctament i no hi hagi un rebrot, que seria molt dolent per l’economia del país», ha assenyalat.

Les mesures sanitàries són presents i visibles a gairebé tot arreu. Ja a l’entrada, a terra s’han pintat cercles perquè es mantingui la distància a la cua per comprar els tiquets. A més, «la desinfecció del parc és constant», ha remarcat el director. Abans de fer servir una atracció «la gent s’ha de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic, i també abans d’entrar al restaurant o a la botiga», ha indicat. Als restaurants fins i tot han col·locat mampares per evitar el contacte directe entre empleats i visitants. A les botigues s’hi ha d’accedir amb mascareta, i els treballadors la porten a tot arreu. Alguns fins i tot duen pantalles protectores.

Aquopolis ha arrencat la temporada amb uns 140 treballadors un 75% de la plantilla habitual. Claver ha posat en valor haver pogut tornar a obrir portes també per garantir els llocs de treball i ha assegurat que a mesura que avanci la temporada i arribin els turistes, es contractaran més persones.

Els clients, més enllà de les mesures sanitàries, no notaran gaires diferències respecte anys anteriors. La més destacada és que aquest estiu no es faran espectacles amb dofins, per evitar aglomeracions. Des d’uns espais previstos però, es podran veure els animals, que estaran amb els cuidadors.

Eloi Tost – ACN

 

La Platja de la Pineda disposarà de boies ecològiques

Aquest estiu s’instal·laran diverses boies en compliment d’un acord de l’equip de Govern amb Vila-seca en Comú a la Platja de la Pineda. Des del 2012, ja s’han col·locat un total de 135 a Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l’Ametlla i l’Hospitalet de l’Infant.

L’Ajuntament de Vila-seca ha anunciat que properament instal·laran biòtops marins ecològics en compliment d’uns dels acords del govern municipal amb Vila-seca en Comú per no oposar-se al pressupost de l’exercici 2020. Aquest biòtops compten amb el finançament de Repsol. Des del 2012, ja s’han col·locat un total de 135 exemplars a Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant.

Els biòtops artificials són grans peces d’obra i de pedra de forma cònica que, pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un escull. Mesuren entre 1,30 i 2,00 metres d’alçada, per 1,50 metres d’amplada, i el seu pes oscil·la entre els 800 i els 1.600 quilos. Estan fets d’un ciment de PH neutre específic per al mar, que se sol utilitzar en obres submarines, i de carbonat de calci. Tenen formes i mides diferents, en funció de la fondària del punt on volen col·locarse, i inclouen multitud de cavitats, grans i petites, que es converteixen en metres d’habitabilitat per a les espècies existents, les quals hi troben protecció i refugi en moments de temporals.

A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, els biòtops artificials s’instal·len de manera permanent. Quan acaba la temporada d’estiu, es retira la cadena superior i la boia de plàstic que sura a l’aigua. El biòtop i tota la vida marina que s’hi ha generat es deixa al fons marí fins l’estiu següent, quan uns submarinistes localitzaran per GPS la posició exacte del biòtop per col·locar-hi novament una boia. Els biòtops, a més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura quedi en suspensió i no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal o onatge fort.

Des de Vila-seca en Comú es mostren molt satisfets. Mario Téllez, portaveu dels Comuns, ha volgut rememorar que en la darrera legislatura ja ho van proposar però “inexplicablement” la majoria absoluta de Poblet ho va tombar. Per aquest motiu ha volgut manifestar la seva satisfacció d’anar aconseguint fites que abans “xocaven amb el mur de la majoria absoluta”. No obstant, adverteix que és una primera pedra. Per aconseguir la preservació de el fons marí es requereix “una aposta decidida i global que vagi més enllà de la implantació de boies d’abalisament ecològiques” assegura.

Redacció

 

Vila-seca estrena aquest 1 de juliol el primer servei de bus del municipi

El Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Vila-seca i l’empresa T. y J. Plana – Empresa Plana, SL han signat un conveni de col·laboració per a la millora de les comunicacions mitjançant els serveis regulars de transport públic de viatgers per carretera al municipi de Vila-seca.

El bus que es posa en marxa demà farà 27 parades. En temporada alta, de març a novembre, realitzarà 18 expedicions entre Vila-seca i la Pineda i 11 a la Plana. En temporada baixa, de desembre a febrer, farà 13 expedicions de dilluns a divendres a la Pineda i 8 a la Plana. Dissabtes i festius, en canvi, 8 i 3 expedicions respectivament.

Al municipi de Vila-seca es genera una gran mobilitat interna per motius de treball, estudi o de visitants. Compta amb tres nuclis residencials de població: Vila-seca, la Pineda, i la Plana, amb una població estable de 23.000 habitants però que realment equival a una població de 40.000 persones fruit del seu perfil turístic. Hi ha equipaments associats com el campus Universitari de la URV amb la Facultat de Turisme i Geografia i el Parc Científic de Turisme i Oci de Catalunya. El municipi acull també el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca / Salou amb Port Aventura, Ferrari Land, els hotels i el centre de convencions.

I, per acabar, té una àmplia xarxa d’equipaments i establiments turístics a la Pineda generadors de gran mobilitat laboral i turística. Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Vila-seca amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat juntament amb l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona, i l’operador Plana impulsen aquest nou servei de mobilitat per tal de garantir aquestes relacions internes i facilitar la mobilitat als residents del municipi perquè puguin anar a treballar, a estudiar, etc.

Aquests són els horaris de les noves expedicions en sentit la Pineda:

I en sentit la Plana:

A més, sota la marca Mobilitat Vila-seca, l’Ajuntament de Vila-seca ha iniciat una campanya on informa de la posada en marxa d’aquest nou servei d’autobús urbà. En aquest enllaç podreu trobar tots els horaris, línies i tarifes: https://vila-seca.cat/web/guest/mobilitat

Redacció

 

Els Mossos denuncien penalment un conductor que gairebé triplicava la velocitat permesa a Vila-seca

Imatge del radar que va interceptar el vehicle del denunciat circulant a més de 100 km/h per la C31b de Vila-seca. Foto: Mossos

Els Mossos han denunciat penalment un home de 25 anys, de nacionalitat marroquina i veí de Tarragona, per circular a 207 km/h en un tram limitat a 80 km/h. El vehicle va ser detectat dimecres al vespre al quilòmetre 5 de la carretera C31, a Vila-seca, en sentit Tarragona. El conductor haurà de declarar com a presumpte autor d’un delicte de conducció penal punible quan sigui requerit per l’autoritat judicial. El jove havia quedat en llibertat unes hores abans, la matinada de dimecres, després de declarar en seu judicial per un delicte de falsedat documental. La policia l’havia identificat en un control a la mateixa carretera i van comprovar que tenia vigent un requeriment de recerca i detenció d’un jutjat de Badalona.

Durant la nit de Sant Joan, en els 6 controls de la regió policial dels Mossos del Camp de Tarragona es van fer 86 proves i es van posar 10 denúncies, una per delicte d’alcoholèmia i 9 administratives per alcoholèmia positiva.

ACN

 

La nova Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Vila-seca, La Pineda ja és una realitat

Aquest matí s’ha presentat la nova associació al Castell de Vila-seca, la qual ja compta amb 25 establiments associats i amb el recolzament de l’Ajuntament i el Patronat de Turisme de la població.

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca i del Patronat de Turisme de Vila-seca, ha presentat aquest matí la nova AEH Vila-seca, La Pineda; al Castell de la ciutat.

L’acte de presentació de la nova associació ha comptat amb  la presència del Sr. Pere Segura, alcalde de Vila-seca; del Sr. Francesc Pintado, president de l’AEHT; de Juan Hervás, nou president de l’AEH Vila-seca, la Pineda;  de la Responsable de Comerç, Manuela Moya; de la responsable de Turisme, Cristina Cid i dels membres de la junta de la nova associació: Juan Hervás del Restaurant El Patio; Jaume Solé, de Port Aventura; Xavier Subirats, de Mix Restaurant & Lounge Sushi Tapes; Ismael Requena, de Mombasa; La Tagliatela; Sergio i Rocío Morales, de La Taberna de Misti; Lorena Vázquez, de Bon dia Maria Restaurant; Indaleci Salas, de Gran Palas Hotel i Kelvin Brand, de Bar Restaurant Oh La La.

L’alcalde ha volgut obrir l’acte de presentació agraïnt la predisposició de Juan Hervás i a Francesc Pintado “una persona que treballa incansablement pel sector”. Per la seva banda Pintado ha volgut destacar que “avui és un dia molt especial perquè assistim al part d’aquesta associació que veiem néixer”. Tanmateix, no ha volgut passar per alt “el moment tràgic que està vivint el sector”. Pintado, ha mostrat el seu agraïment a Pere Segura “per creure en la necessitat de disposar d’una associació que vehiculi i dinamitzi el sector”

Hervás té molt clars els objectius de l’associació i com aconseguir-los, per això ha parlat de tres eixos d’actuació: gestió, formació i gastronomia. Gestió: potenciant la comunicació directa amb l’administració per créixer amb les necessitats de l’entorn.  Formació: per promoure treballadors capacitats i empresaris d’èxit. “Ens agradaria que els joves que aposten per dedicar-se al nostre ofici, ho facin per vocació i no per necessitat. I això passa per convertir-los en empresaris formats”. I per últim, gastronomia: l’objectiu de Juan Hervás i el seu equip és organitzar tres jornades gastronòmiques i recuperar Tastum. “Sempre apostant per fer les jornades comptant amb productes i productors del territori”.

Durant la presentació, Pintado en nom de la junta, ha agraït el suport a l’Alcalde de Vila-seca posant-li la ja mítica “jaqueta de cuina” de l’AEHT. Un present que, des de la constitució de la nova junta de l’AEHT el maig de 2018, s’ha fet a diverses personalitats públiques i referents del sector gastronòmic que han mostrat el seu suport a l’Associació, com és el cas de les 5 estrelles Michelin de la província.

Aquest suport i representació territorial s’evidencia també en el continuat nombre d’associacions locals i comarcals vinculades a l’AEHT que neixen i es reconverteixen gràcies a la feina feta per l’Associació provincial: “Hem renovat i creat associacions com l’AEH Salou, hem integrat a Priorat Enoturisme a l’AEHT i avui donem la benvinguda a Vila-seca. Les properes seran l’AEH Alt Camp i l’AEH Baix Gaià”. Créixer en associacions és créixer en territori, representar la diversitat de la nostra província i créixer també en associats”. Actualment l’AEHT compta amb 679 socis de totes les comarques de Tarragona.

El batlle ha volgut tancar la presentació amb una cita de Montesquieu: «Des del moment que els homes viuen en societat, perden el sentiment de feblesa”. Referint-se al fet que la constitució d’aquesta nova associació enfortirà als seus membres i en conseqüència, als seus negocis. “Heu d’aprofitar la creació d’aquesta associació per veure una oportunitat». Les societats basculen en projectes col·laboratius i els reptes no són senzills, però si els feu acompanyats, son més fàcils”

Redacció

 

Sostenibilitat, seguretat i responsabilitat, claus dels experts per no carregar-se el turisme a la ‘nova normalitat’

Platja de la Pixerota de Mont-roig del Camp. Autoria: El Paisatge dels Genis / Joan Capdevila

La sostenibilitat, juntament amb la seguretat i la responsabilitat, són factors clau per al futur de l’activitat turística davant la nova normalitat, on serà necessari adoptar estratègies i accions promocionals fonamentades en l’aplicació d’aquests criteris i indicadors, segons han posat en relleu els experts que han pres part de la jornada ‘L’impacte d’implementar mesures de sostenibilitat en turisme. Un nou escenari’, que ha tingut lloc ahir i avui en format online, amb la participació d’una vuitantena d’assistents.

Sens dubte, si parlar de sostenibilitat ja era important abans de la Covid-19, ara parlar de responsabilitat, sostenibilitat i resiliència és imprescindible”, ha exposat el director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Anton Clavé, per a qui “en aquests moments la sostenibilitat és un element fonamental per al futur del planeta i també per al futur de l’activitat turística”.

Aquest any el turisme és més domèstic, rural, independent i nostàlgic, el client busca seguretat i higiene, i incrementa la incertesa econòmica”, apunta el docent de la Universitat de Surrey i expert en turisme sostenible Xavier Font. “Davant d’una nova realitat, les nostres empreses i gestors de destinacions poden prendre decisions basades en l’evidència, o continuarem com sempre?”, reflexiona.

La jornada, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, s’ha centrat en l’impacte d’aplicar criteris de sostenibilitat en l’activitat turística.

A la sessió celebrada dilluns, la coordinadora de l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió, Alba Lajusticia, ha posat de manifest que “en tota destinació turística sostenible, el disseny de les estratègies i accions promocionals passa per analitzar de manera objectiva i científica tots els indicadors de sostenibilitat, de manera que la presa de decisions es pugui dotar de l’objectivitat necessària”.

Per la seva banda, la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Marta Farrero, ha explicat que “el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona està immers en un projecte de competitivitat territorial entorn al patrimoni cultural, la platja innovadora i la vinya en relació al turisme familiar, en el que el tema de la sostenibilitat afecta de forma transversal a tot el sector, i per això resulta molt rellevant”.

La Covid-19 ho va canviar tot i el turisme és un dels sectors més afectats. En aquests moments, en què estem iniciant una nova normalitat, les mesures de sostenibilitat que ens plantejàvem són encara més importants”, assenyala Farrero.

La segona sessió de la jornada, celebrada aquest dimarts, ha comptat amb una taula rodona d’experiències sobre la gestió sostenible en empreses i destinacions, amb quatre casos del sector públic i empresarial presentats per la gerent de l’Hotel Rull i vicepresidenta de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre, Montse Callau; el secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Joan Gaspar Vallori; el secretari tècnic del Park Güell, Àlex Montes; i la consultora de sostenibilitat i RSC i responsable de Responsabilitat Social Corporativa de Fuerte Hoteles, Natalí Ruiz. La taula ha estat presentada i moderada per la tècnica del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Sara Mestre.

A Fuerte Hoteles sempre hem tingut clar que la sostenibilitat ha d’estar integrada a tots els nivells de l’empresa. És així com hem aconseguit mantenir-nos a l’avantguarda pel que fa a la protecció i el respecte pel medi ambient i la societat des dels nostres inicis, i com hem arribat a convertir-nos en un referent en gestió hotelera sostenible”, ha assenyalat la responsable de RSC de Fuerte Hoteles, Natalí Ruiz.

El secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Joan Gaspar Vallori, ha destacat que com a destinació madura, l’illa de Mallorca ha introduït, i ha de seguir introduint, mesures encaminades a la protecció de la destinació en el seu conjunt. “Aquestes mesures orientades al manteniment i conservació de la qualitat de vida, la millora de la percepció de la destinació o la implicació dels agents socials, entre d’altres, són sustentades amb criteris de sostenibilitat que permetin preservar els valors culturals, socials i mediambientals”, ha detallat.

Redacció

 

La platja de La Pineda serà vigilada per un dron per controlar incompliments de salut i seguretat

Ahir va entrar ja en funcionament el servei de salvament i socorrisme a la platja de la Pineda i properament s’incorporaran també 8 nous agents interins de Policia Local. Foto: Ajuntament

Les noves tecnologies, en primer lloc, tindran un pes important en les mesures que s’aplicaran a la platja. D’aquesta manera, s’instal·laran dues pantalles LED de grans dimensions que s’ubicaran aproximadament a l’inici i al final del passeig de Pau Casals, per a informar als vianants i conductors de l’ocupació de la platja de la Pineda, dividint-la en 4 zones: la dels Prats, la del Pinar de Perruquet, la del grup escultòric Pineda i la del Racó. A més d’aquestes dues pantalles gegants, n’hi haurà quatre més: una en cadascuna de les entrades de les diferents zones de la platja les quals, a més d’informar de l’ocupació, també podran comunicar l’estat de l’aigua, la bandera, la temperatura, etc.

Com a reforç a aquestes pantalles informatives, també es mesurarà la densitat de la platja i es vigilarà l’incompliment de les normes de salut i seguretat a través d’un dron, que serà dirigit per un pilot de drons contractat a través del Pla d’Ocupació Municipal.

D’altra banda, s’instal·larà un equip de megafonia que avisarà de les mesures de seguretat, recordarà quina bandera oneja a la platja i també donarà informació, si és el cas, dels infants que s’hagin perdut. Les normes de seguretat a la platja es recordaran també mitjançant senyalització vertical als fanals del passeig de Pau Casals.

Totes aquestes novetats aniran acompanyades de la incorporació de nou personal a la platja. En primer lloc, un total de 6 agents cívics, contractats a través del Pla d’Ocupació Municipal, treballaran a peu de platja entre els mesos de juliol i setembre, amb l’objectiu de vetllar per al compliment de totes les mesures de seguretat per part dels banyistes, informant-los de les normes a seguir per a gaudir d’un bany segur. A més d’aquests agents cívics, el personal voluntari de Protecció Civil de Vila-seca també reforçarà aquesta funció en diversos torns horaris.

D’altra banda, ahir dilluns dia 15 entrava ja en funcionament el servei de salvament i socorrisme a la platja de la Pineda i properament per aquest reforç d’estiu, s’incorporaran també 8 nous agents interins de Policia Local.

Redacció

 

PortAventura obrirà el 8 de juliol amb el 30% de l’aforament i l’ús obligatori de mascareta

L’atracció Furius Baco de PortAventura, funcionant a l’àrea de Mediterrània. Foto: Roger Segura (ACN)

PortAventura World donarà el tret de sortida a la temporada el 8 de juliol, segons ha anunciat l’empresa aquest dilluns. El complex turístic de Vila-seca i Salou (Tarragonès) encetarà la 25a temporada amb més de tres mesos de retard per la covid-19, atès que preveia obrir portes el 27 de març. Amb l’objectiu de garantir una experiència en un «entorn segur», PortAventura reduirà l’aforament a un 30% de la capacitat, activarà un sistema de venda anticipada d’entrada i adoptarà mesures per evitar aglomeracions. L’ús de mascareta serà obligatori i es faran controls de temperatura als accessos. L’empresa obrirà quatre hotels, però mantindrà el parc aquàtic tancat i no preveu programar espectacles fins al setembre.

PortAventura World anuncia que ho té tot a punt per obrir portes el 8 de juliol com una «destinació turística segura». La principal locomotora turística de la Costa Daurada, amb cinc milions de visitants per temporada -el 36% dels quals van ser estrangers el 2018-, es reivindica enguany com una opció idònia per al turisme nacional i de proximitat, tot i que no renuncia a seguir sent una destinació de referència «per famílies d’arreu d’Europa».

La temporada del 25è aniversari estarà marcada per la pandèmia de la covid-19. L’ús de mascareta serà obligatori en tot el resort i es faran controls de temperatura a l’entrada dels parcs i hotels. També hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic en tot el complex, i es reforçarà la higiene –inclosa la neteja i desinfecció continuada en atraccions i punts de contacte.

Enguany el parc no vol aglomeracions i per això reduirà l’aforament a un 30% de la capacitat. També posarà en marxa «nous fluxos» de persones, evitarà grans aglomeracions i limitarà al màxim el contacte directe per garantir un distanciament de metre i mig entre persones. Per assegurar la limitació de l’aforament el client haurà de reservar la data de la visita amb antelació. A més, també es col·locarà senyalització i elements informatius arreu del parc i es fomentarà el pagament sense contacte.

Un equip d’assessors externs ha auditat i certificat els procediments, el sistema de gestió i les infraestructures del programa de prevenció, segons l’empresa. PortAventura World informa que obrirà amb el segell turístic ‘Safe Tourism Certified’ que promou l’Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE).

Els parcs temàtics de PortAventura i Ferrari Land obriran el 8 de juliol en horari d’estiu, de les deu del matí a les deu de la nit, i d’onze del matí a quatre de la tarda, respectivament. L’empresa també obrirà els hotels PortAventura, Gold River, Mansión de Lucy i Colorado Creek -incloses les piscines-. El Caribe Aquatic Park es mantindrà tancat i, a més, el programa d’espectacles del complex s’ha hagut d’adaptar a la nova situació i es mantindrà sense activitat fins al setembre.

Un escenari financer incert

Després d’haver hagut d’aplicar dos ERTO que han afectat uns 1.800 treballadors, PortAventura també afronta un escenari financer incert. Segons va informar a final de març l’agència de ràting Moody’s, l’empresa pot perdre un 50% dels seus ingressos aquest 2020 per culpa de la crisi del coronavirus i posar en risc la seva rendibilitat i liquiditat. L’agència subratllava que PortAventura és especialment «vulnerable» perquè té una «única localització» i «una elevada estacionalitat».

L’agència de ràting assumia que el parc hauria d’estar tancat, com a mínim, fins a finals del segon trimestre, i pronosticava que no notaria una «lenta recuperació en les visites» fins al tercer. Finalment, però, queda descartat el pitjor dels escenaris, que era el tancament del parc durant tot l’estiu. Això, segons Moody’s, hagués provocat una estructura de capital «insostenible».

Roger Segura – ACN

Salou, Vila-seca i Cambrils consensuen l’ús del patinet elèctric

Salou, Vila-seca i Cambrils han consensuat una ordenança per l’ús del patinet elèctric. Les tres poblacions costaneres s’han posat d’acord en unificar criteris i tirar endavant el reglament que regularà la circulació de vehicles de mobilitat personal i bicicletes amb pedalet assistit. Hi ha bona sintonia, segons han confirmat a l’ACN els tres ajuntaments implicats.

La proximitat entre aquests tres municipis de la Costa Daurada permet una mobilitat lineal. A hores d’ara les àrees jurídiques ho estan acabant de treballar. Així ho ha avançat l’Ajuntament de Cambrils, en el balanç d’acció del primer any de mandat del nou govern, presentat aquest dilluns. Els tres partits, ERC, Junts per Cambrils i l’NMC, fan una lectura molt positiva del pacte.

Repàs del primer any de mandat a Cambrils

Els tres partits que conformen el govern cambrilenc, amb Camí Mendoza d’alcaldessa, han repassat les accions dutes a terme durant aquest primer any de mandat, que han qualificat de “complicat» per les situacions «sobrevingudes» -dues emergències climàtiques i la crisi sanitària. Entre el llistat d’accions, destaquen els treballs a tres de les rieres que desemboquen a Cambrils.

La merma econòmica de la Covid a l’Ajuntament se situa en uns tres milions d’euros, ha subratllat l’alcaldessa.

El municipi costaner presumeix de tenir les seves platges en òptim estat -oneja la bandera blava a les quatre platges. Cambrils, que també ja prepara la seva pròpia campanya promocional invertirà en els seus atractius per captar turisme durant aquest estiu. Es treballa en la projecció d’una marca única del comerç de Cambrils.

Durant el confinament, s’han seguit gestionant llicències en el teixit hoteler -el projecte de la Llosa, el Pòsit, l’ampliació del Mas Gallau, etc.- i instal·lacions d’oci. “Hem treballat perquè juliol i agost es pugui viure amb certa plenitud”, diu el regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein. El consistori insisteix que l’Estat ha de deixar utilitzar els superàvits municipals per gestionar la crisi sanitària.

Els projectes no s’han aturat. Un d’aquests, que ja està prenent forma, és l’Avinguda de l’Esport. En aquest moment ja està adjudicada la redacció del projecte, tant de la la rotonda i com del pont que ha de travessar el barranc de la Verge del camí. Tal com ha explicat el primer tinent d’alcalde, Lluís Abella, també s’estan treballant tècnicament reformes importants com la Rambla Jaume I i carrers Pau Casals i Barques, o la del tram de l’Avinguda Diputació entre el Club Nàutic el Pi Rodó.

D’altra banda, en breu veuran la llum projectes planificats com l’adequació de l’avinguda Adelaida amb avinguda Baix Camp, i d’altres que s’han hagut de fer a corre-cuita fruit dels temporals com la reconstrucció de la passarel·la de vianants de Nou Cambrils per sobre la riera d’Alforja i l’arranjament del tram final del carrer Sant Jaume.

Turisme

En l’apartat de la promoció econòmica, el segon tinent d’alcalde, Oliver Klein, ha destacat el funcionament de la Torre del Llimó a ple rendiment; la creació d’una marca unitària que donarà aixopluc a totes les activitats de promoció per fomentar el comerç de proximitat, posar en valor la seva qualitat i desestacionalitzar l’activitat; les ajudes directes per fer front a la crisi que se sumen a les que ja es convocaven habitualment; i l’impuls d’un calendari gastronòmic més potent i ambiciós, que s’ha aturat per la Covid i es reemprendrà a l’estiu amb una nova iniciativa.

En l’àmbit del turisme, aquest juny s’engegarà un pla de promoció amb accions innovadores per atraure turisme de proximitat de Catalunya, Aragó, Navarra, la Rioja, el País Basc i Andorra.

A continuació, l’alcaldessa ha tancat la roda de premsa amb un repàs a les actuacions de l’àrea de la persona. En aquest àmbit, Camí Mendoza ha recordat l’obertura del Forn del Tallero com a Oficina Local d’Habitatge; el reforç de prestacions bàsiques per les persones més vulnerables; l’ampliació de l’horari del Centre Cultural; les obres de millora del bar del Casal de la Gent Gran i l’increment de places dels casals d’estiu i la tarifació social.

L’alcaldessa també ha fet especial incidència en la formació i ha enumerat algunes novetats pel curs que ve com la conversió de l’Escola Joan Ardèvol en escola institut i la posada en marxa del nou Programa de Formació Professional d’Auxiliar de Vivers i Jardineria.

Redacció – ACN

Absolts els dos mossos acusats d’evitar una investigació sobre dos policies locals de Vila-seca

Pla de la façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN

L’Audiència de Tarragona ha absolt l’intendent Jaume Morón, excap dels Mossos al Tarragonès, i el sergent Xavier Cunillera, acusats d’evitar una investigació contra dos policies locals de Vila-seca que van apallissar un home el 2013. La fiscalia demanava 2,5 anys de presó, 1 any i 9 mesos d’inhabilitació, i 1.800 euros de multa per un suposat delicte de falsedat documental, i cinc mesos més d’inhabilitació per omissió del deure de perseguir delictes. La sentència conclou que no s’ha acreditat que els dos mossos tinguessin un pla preconcebut per no investigar els fets, tal com sostenia la fiscalia. La resolució, però, no ha estat unànime i un dels tres magistrats ha emès un vot particular perquè considera que se’ls hauria de condemnar.

Segons la sentència que ha avançat ‘La República Checa’ i a la qual ha tingut accés l’ACN, el tribunal no considera acreditades les acusacions i absol els mossos dels dos delictes. En la resolució, el tribunal subratlla que no han percebut «cap motiu o interès» dels acusats en ocultar els fets. A més, diu que no consta cap relació personal o d’amistat amb els policies locals, i que tampoc s’ha acreditat un mòbil o motivació que els portés a ocultar intencionadament dades rellevants de la investigació.

La tesi defensada per la fiscalia era que l’intendent Morón va obligar una caporal a deixar la investigació i a cedir-la al sergent, el qual va obviar al jutjat informacions clau perquè arxivés el cas. En el torn de conclusions, el fiscal va insistir que tenien «un pla preconcebut» per no investigar els fets. «Morón va prendre la decisió i Cunillera la va executar en el sentit que no s’investigués, ja fos per evitar un conflicte institucional o el que fos, però no es va investigar de forma deliberada i es va presentar un atestat al jutjat sabent que, amb aquella informació, s’havia d’arxivar», va concloure el fiscal en la vista que es va fer al desembre.

Segons la sentència, però, concloure que Morón va donar instruccions a Cunillera a l’hora de fer l’atestat; que tenien un pla conjunt per no investigar els fets, o interessos compartits; o que les instruccions de Morón a Cunillera fossin les de no investigar el cas, «suposaria donar per certes simples suposicions».

Els dos magistrats que han avalat l’absolució aprecien que l’atestat que el sergent Cunillera va portar al jutjat «tenia deficiències i omissions» i era «clarament millorable», però insisteixen que el procés judicial no pretenia valorar la qualitat d’un atestat, sinó determinar l’existència de proves que permetin concloure que les omissions «es devien a una voluntat decidida dels acusats de no perseguir delictes». Segons la sentència, tot això no s’ha pogut demostrar.

Tampoc no veuen acreditat que la decisió de Morón d’apartar del cas la caporal que va iniciar la investigació tingués com a finalitat impedir-la o dificultar-ne l’esclariment. En aquest sentit, els jutges assenyalen que tampoc no es va aportar cap protocol d’actuació dels Mossos d’Esquadra sobre quin policia ha d’assumir una investigació o sobre si un superior jeràrquic pot apartar de la investigació un subordinat. A més, afirmen que la declaració de la caporal no va ser del tot compatible amb el que va manifestar la seva font anònima –un altre agent de la Policia Local de Vila-seca.

Els magistrats també subratllen que bona part de les testificals i pericials es van centrar en fer «pures valoracions sobre l’actuació dels acusats» que, assenyalen, van ser «contràries entre si» i «irrellevants» per determinar la tipicitat de delicte. També consideren «irrellevant» i «innecessària» l’estratègia de defensa que apel·lava a una «hipotètica teoria de la conspiració» contra els acusats degut a la mala relació preexistent entre l’intendent Morón i l’aleshores sotscap de la regió, Rafel Comes.

Finalment, els magistrats posen en dubte que l’atestat que Cunillera va lliurar al jutjat fos el motiu, o almenys l’únic, que va precipitar l’arxivament de la pallissa. L’Audiència destaca que, malgrat les deficiències i omissions de l’atestat, «per si sol ja revelava circumstàncies estranyes i inquietants», com el fet que els policies locals fessin una trucada des del telèfon de la víctima o que donessin unes explicacions «estrafolàries» sobre les lesions que presentava l’home.

El tribunal subratlla que el jutjat d’instrucció 2 de Tarragona es va inhibir en el jutjat 1, i que aquest va arxivar el cas sense entrar a valorar «els aspectes desconcertants» que es desprenien de l’atestat. Posteriorment, destaquen els jutges, a partir d’un anònim però «pràcticament amb la mateixa informació», el jutjat va ser capaç de fer una instrucció judicial i d’incoar un sumari contra els dos agents i dos responsables de la Policia Local de Vila-seca, actualment encara pendents de judici.

Un magistrat discrepa

Per contra, un dels tres magistrats s’ha desmarcat de la sentència. Considera que caldria condemnar-los i, per aquest motiu, ha emès un vot particular. Segons ell, els acusats no van promoure la persecució dels policies locals, van ocultar intencionadament informació transcendent al jutjat i en van aportar una altra d’esbiaixada amb l’únic objectiu d’ocultar als agents implicats, cosa que van aconseguir, subratlla, perquè la investigació judicial de la pallissa va estar arxivada durant un any i mig.

El magistrat que signa el vot particular considera Morón i Cunillera autors d’un delicte de falsedat documental pel qual caldria condemnar-los a 1,5 anys de presó i multa de 1.080 euros, així com 1 any d’inhabilitació especial per a feines relacionades amb la funció policial i la seguretat ciutadana. A més, també els considera culpables de l’omissió del deure de perseguir delictes i considera que caldria condemnar-los a tres mesos més d’inhabilitació especial per al càrrec de policia.

La fiscalia encara pot presentar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem respecte la sentència absolutòria.

Roger Segura – ACN

El regidor de Vila-seca Josep Forasté rellevarà Pau Ricomà com a diputat d’ERC a la Diputació

Josep Forasté Casas (Vila-seca, 1973) és regidor a l’Ajuntament des del 2015.

El portaveu del grup municipal de Decidim Vila-seca-Acord Municipal a l’Ajuntament de Vila-seca, Josep Forasté, rellevarà l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, com a diputat a la Diputació de Tarragona, una vegada es va fer pública la seva renúncia ahir mateix. Forasté és la persona proposada per l’executiva regional d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Camp de Tarragona per convertir-se en nou diputat, d’acord amb la llista de representants suplents per a l’ens territorial que ja s’havia aprovat el juny del 2019, abans de la constitució de la nova Diputació, en la qual Esquerra Republicana governa i ostenta la presidència amb Noemí Llauradó, després d’aconseguir 11 diputats i diputades.

Josep Forasté Casas (Vila-seca, 1973) és regidor a l’Ajuntament des del 2015. Graduat en Administració i Direcció d’Empreses, combina la seva tasca professional amb la política local i, des de l’any passat, amb el càrrec de secretari de Transició Ecològica de la Federació Regional d’ERC al Camp de Tarragona. Ser diputat territorial a la Diputació de Tarragona representa per a ell “treballar intensament i sumar amb un equip que fa molt bona feina des de sempre, però sobretot des que té responsabilitats de govern”, i afegeix que “em fa molta il·lusió i alhora és un repte important que m’agafo amb moltes ganes perquè la meva manera de fer és el treball col·laboratiu i la suma d’esforços pel bé de la ciutadania”.

L’anunci de la renúncia de Pau Ricomà per “dedicar-me al cent per cent a Tarragona”, com va manifestar ahir, ha estat valorat per la presidenta regional d’ERC al Camp de Tarragona, Irene Aragonès Gràcia, com una decisió que “demostra la seva gran responsabilitat amb la ciutat” al mateix temps que “li agraïm la seva implicació i la feina feta a la Diputació de Tarragona durant quatre anys de l’anterior mandat i un any de l’actual”. Aragonès afegeix: “Ara l’encoratjo a dedicar-se al màxim a la seva passió, que és Tarragona”. La renúncia de Pau Ricomà es farà efectiva en sessió plenària el 26 de juny, i en una sessió posterior ja durant el mes de juliol es preveu que Josep Forasté pugui recollir la seva acta de diputat. Irene Aragonès encoratja Josep Forasté a “aconseguir molts èxits i encerts en la seva nova etapa com a diputat del grup d’Esquerra a la Diputació de Tarragona”.

La Biblioteca de Vila-seca viatja fins a la Roma Antiga en el seu Programa de Lectura d’Estiu

La Biblioteca de Vila-seca presenta un any més el Programa de Lectura d’Estiu 2020, el qual aquest any transcorre principalment per territori de l’antiga província romana de Tàrraco.

Les lectures que proposa la Biblioteca estan relacionades amb la civilització de la Roma Antiga que va colonitzar les nostres terres i que va tenir una influència determinant en la nostra cultura i també de l‘Antiga Grècia. Així doncs, els participants transitaran per la ciutat romana de Tàrraco i les viles romanes de Vila-seca, a través de llibres, cinema i activitats lúdiques i culturals, i coneixeran els costums i formes de vida d’aquesta cultura que va deixar una gran empremta.

En aquesta edició, es comptarà amb els personatges de la Sila i el Plautus, que seran els joves amfitrions del Programa i que han estat creats per l’il·lustrador tarragoní Hugo Prades.

Tenint en compte l’actual situació provocada per la COVID-19, la major part d’activitats es faran en format virtual. D’altra banda, es mantindrà el servei de préstec de llibres i es facilitarà a les famílies la tria de lectures a través de la reserva de lots temàtics.

Més informació a:

http://www.bibliotecavila-seca.cat/web/guest/programa-lectura-estiu

Almenys set detinguts i 2.000 plantes de marihuana intervingudes pels Mossos d’Esquadra al Tarragonès

Imatge de la plantació de marihuana en una nau industrial de Vila-seca. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut set homes al Tarragonès acusats de formar part d’una organització criminal especialitzada en el cultiu interior de marihuana. Durant l’operatiu que s’ha fet aquest dimarts s’han intervingut prop de 2.100 plantes de marihuana, 17.000 euros en efectiu i una arma de foc amb munició. Els agents han fet mitja dotzena d’entrades i registres simultànies, tres de les quals a Vila-seca, i la resta al Catllar, Salou i la Pineda. Entre els detinguts hi ha un empresari que aprofitava la seva capacitat logística i entramat comercial per promoure l’activitat criminal. En aquest sentit, tenia a VIla-seca dues naus de la seva empresa preparades per acollir una plantació amb un potencial de 3.000 plantes, segons Mossos.

Els arrestats són sis homes de nacionalitat albanesa i un altre de nacionalitat espanyola, tots veïns del Tarragonès. Se’ls acusa d’un suposat delicte contra la salut pública pel cultiu de marihuana, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric perquè tenien la llum punxada. També hi ha una dona investigada pels mateixos fets.

La investigació es va iniciar a principis d’any arran d’unes informacions que apuntaven que en una casa del Catllar s’hi cultivava marihuana. Els mossos van comprovar que durant les nits s’escoltava contínuament sorolls de maquinària d’aires condicionats i que la casa desprenia una forta olor a marihuana.

L’organització tenia tres estaments diferenciats: els jardiners, els instal·ladors i la direcció del grup, que comptava amb la participació d’un empresari que aprofitava el seu patrimoni i entramat comercial per destinar-lo a aquesta activitat criminal. A més, segons els Mossos l’empresari es reunia sovint amb el cap de l’organització i participava de forma activa i directa amb l’activitat criminal, atès que supervisava i col·laborava amb les tasques d’instal·lació de la futura plantació que havia d’ocupar les dues naus que pertanyien a la seva empresa fins feia dos mesos aproximadament.

Durant la investigació els Mossos també van poder vincular directament l’organització amb una plantació de més de 3.000 plantes de marihuana que es va localitzar a Abrera (Baix Llobregat) a mitjan gener.

Amb les entrades i registres d’aquest dimarts els Mossos donen per desarticulada l’organització criminal. S’han intervingut prop de 2.100 plantes de marihuana, 17.000 euros en efectiu, quatre vehicles d’alta gamma, una arma curta semiautomàtica del calibre 22 i dues caixes de munició, més de 100 transformadors i làmpades, gran quantitat de terminals de telefonia mòbil, humidificadors, aparells d’aire condicionat i documentació, entre d’altres objectes.

En dues de les naus de Vila-seca hi havia part de la instal·lació finalitzada i 1.000 torretes preparades per ser plantades amb un potencial de cultiu que podria haver superat amb escreix les 3.000 plantes. Una vegada s’han finalitzat les diferents entrades, la companyia subministradora ha tallat les connexions il·legals a les escomeses de fluid elèctric.

Els set detinguts resten en dependències policials a l’espera de passar en les properes hores a disposició del jutjat de guàrdia de Tarragona.

ACN

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies