.

.

TOTS 21

L’Ajuntament de Vila-seca lliura material per a cursos de formació al Centre de Salut

El material cedit és un pack de 4 maniquins toràcics de reanimació cardiopulmonar amb maletí de transport, un desfibril·lador d’entrenament i dos armilles de maniobra de Heimlich. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca va fer lliurament ahir de material sanitari de cardio protecció al Centre de Salut de Vila-seca, amb la finalitat que es puguin fer cursos de formació en diversos àmbits, com ara a l’hostaleria o als centres d’educació secundària.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, juntament amb el regidor de Serveis Generals, Seguretat i Civisme, Josep Toquero, van lliurar el material, format per un pack de 4 maniquins toràcics de reanimació cardiopulmonar amb maletí de transport, un desfibril·lador d’entrenament i dos armilles de maniobra de Heimlich.

Aquest material va ser entregat a la coordinadora mèdica, Dra. Mar Artigau; la coordinadora d’Infermeria, Susana Mora; el Dr. Miquel Biarnés; la directora d’Atenció Primària de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla, Dra. Josefina Ribó Ribalta; la directora d’Atenció Primària d’Infermeria, Glòria Carol i la coordinadora administrativa, Noelia Blanca.

Redacció

 

L’Aliança Turística inaugura a FITUR el programa de promocions 2022

Els municipis de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca participen conjuntament a aquesta fira que se celebra a Madrid  del 19 al 23 de gener. Foto: Cedida

FITUR 2022, amb més de 6.000 expositors i 7.000 empreses acreditades, inicia el calendari de fires professionals del sector i els municipis de Salou, Cambrils, Vila-seca i Reus hi tenen una presència destacada.

Al costat de l’espai de la Costa Daurada i de PortAventura, emmarcat a l’estand de Catalunya, els Patronats i Entitats responsables de la promoció turística dels municipis de l’Aliança disposen a FITUR d’un mostrador propi amb codis QR que redireccionen amb la informació turística més destacada, així com d’un espai professional ideat per acollir els contactes i reunions dels empresaris desplaçats a Madrid.

La valoració per part dels responsables polítics de Salou, Pere Granados, de Cambrils, Oliver Klein, de Reus, Montserrat Caelles, i dels tècnics responsables de promoció turística de Vila-seca, ha estat molt positiva.

La gran afluència d’empreses del territori, i el gran número de contactes realitzats, avalen la determinació dels Patronats en oferir una zona amb totes les garanties de prevenció i seguretat, pensat exclusivament per al sector.

FITUR és la primera gran fita del calendari promocional dels quatre municipis de la Costa Daurada al que seguiran altres projectes ja des del proper mes de febrer, en els que s’hi sumarà PortAventura, i que recuperen en molts casos la presencialitat.

Accions principalment adreçades a públic final de mercats origen com Aragó, País Basc, La Rioja, Navarra i Andorra, seran les que capitalitzaran el calendari d’accions 2022 de l’Aliança, amb un pressupost global de més 60.000 euros.

Redacció

 

Vila-seca inicia el seu últim cap de setmana de Festa Major d’Hivern

Als gegants de Vila-seca els espera un cap de setmana intens. Foto: Ajuntament

El proper diumenge 23 de gener la Festa Major de Vila-seca arribarà al seu punt i final amb la tradicional Trobada Gegantera, que enguany complirà la 39a edició.

El primer dels actes d’aquest cap de setmana serà la XL Cursa Atlètica de Sant Antoni i XXIV Milla Local, que tindrà lloc el divendres 21 de gener a partir de les 17.30 h al barri del Colomí. Al vespre serà el torn de l’humor, a càrrec de José Corbacho, qui durà a terme un monòleg trepidant titulat “Ante todo mucha calma”. L’espectacle es durà a terme al Pavelló Municipal d’Esports de Vila-seca a les 20.30 h.

El dissabte començarà amb la XI Trobada dels Amics dels Gegants i Grallers de Vila-seca, a la plaça de l’Església a partir de les 10.30 h, amb una cercavila que arribarà fins a la plaça de Voltes. A la tarda, i destinat al públic familiar, es faran dos passis del musical “La Lámpara Maravillosa, tributo a Aladdín” a les 5 i a les 8 de la tarda, al Pavelló, i a càrrec de la Cia. Onbeat. Tancarà el dissabte el Ball de Diables, amb una carretillada a la plaça d’Estudi, a les 20.30 h.

La Festa Major d’Hivern clourà el diumenge 23 de gener amb el joc de descoberta en família “La gimcana del porquet”, organitzat per l’Esplai l’Esclop, i la XXXIX Trobada Gegantera a partir de les 9 del matí. Aquest acte començarà amb les matinades de grallers pels carrers de la vila, seguirà amb la concentració i plantada de colles geganteres al carrer de Sant Antoni i finalitzarà amb la cercavila que arribarà fins al Parc de la Riera, on es farà la ballada final i es lliuraran els records. Per últim, a la tarda està previst el musical familiar “Iruxa+Skargots” a les 17.00 h al Pavelló Municipal d’Esports de Vila-seca.

Redacció

 

La novena edició del Concurs Fotogràfic ‘Albert Iturria’ de Vila-seca ja té guanyadors

Imatge de grup dels premiats. Foto: Ajuntament

El passat dissabte, i en el marc dels actes de la Festa Major d’Hivern a Vila-seca, es van donar a conèixer els guanyadors del novè Concurs Fotogràfic Albert Iturria que enguany premiava les millors fotografies relacionades amb el comerç de proximitat a Vila-seca.

El segon Tinent d’Alcalde, Josep Toquero, la regidora d’Innovació i Turisme, Cristina Cid, la regidora Núria Miret i l’esposa i la filla del fotògraf homenatjat, M. Rosa March i Sílvia Iturria, respectivament, van lliurar els premis als guanyadors. El primer, valorat en 700 euros, va ser per a Maria Montserrat Magriñá; el segon premi, amb un valor de 350 euros, va ser entregat a Xavier Barrullas Muñoz i, per últim, el tercer premi, dotat amb 175 euros, va ser per Alicia Garcia Moreso.

El primer premi va ser per a Montserrat Magrinyà.

El segon premi se’l va emportar Xavier Barrullas.

El tercer premi, obra d’Alicia Garcia Moreso.

Per la seva banda, en la categoria infantil, els 50 euros en material escolar se’ls van endur Arlet Espejo Rofes, Èric Espejo Rofes i Daniel Cardona Cretu.

Després d’anunciar els guanyadors del concurs, es va procedir a inaugurar l’exposició que recull una cinquantena de fotografies i que es pot visitar fins el proper 28 de febrer a la sala polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca.

El jurat d’aquest setè Concurs Fotogràfic Albert Iturria va estar format per Manuela Moya, regidora de Cultura, Coneixement i Relacions Cíviques; Josep Toquero, regidor de Serveis Generals, Seguretat i Civisme; Nuria Miret, regidora de l’Ajuntament de Vila-seca, i per les fotògrafes Sílvia Iturria i Sílvia Amador.

Redacció

 

Vila-seca en Comú demana protegir els arbres de la ciutat

El partit proposa l’elaboració d’un catàleg d’arbres singulars i masses arbòries d’interès local que per característiques botàniques, històriques o socials es consideri que mereixen protecció municipal per garantir la seva pervivència. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha anunciat que portarà a debat al proper ple municipal l’elaboració d’un catàleg d’arbres singulars i masses arbòries d’interès local. La formació presenta aquest catàleg com «un dels instruments de planificació i gestió que ens ha de permetre protegir el nostre patrimoni natural».

Des de la coalició d’esquerres consideren que els arbres «no només tenen interès des del punt de vista mediambiental o botànic, sinó que també tenen un paper rellevant en la història col·lectiva». Per aquest motiu, manifesten que hi ha exemplars que mereixen  «especial protecció per evitar-ne el seu deteriorament, degradació o desaparició».

La moció proposa, concretament, instar els i les tècniques de l’àrea municipal competent a elaborar un catàleg, basat en criteris botànics, socials i/o històrics per tal de garantir-ne la seva protecció a nivell municipal. A més, també plantegen iniciar un procés públic de recull de propostes per introduir al catàleg, que haurien de ser valorades per l’equip tècnic designat per a la seva l’elaboració.

A banda de tots els beneficis esmentats, la formació creu que aquest instrument de protecció i planificació també pot contribuir «a evitar tales massives a carrers i avingudes, com malauradament ha succeït en el passat».

Redacció

 

Vila-seca gaudeix d’una festa major de pura sang

Imatges de la segona cursa, Gran Premi Ajuntament de Vila-seca. i dels guanyadors. Fotos: Ajuntament

La cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres, ha estat guanyada pel cavall Adaaylight Danger, de la quadra Mad Men i muntat per N. Saccu. Fotos: Ajuntament

A la Festa Major en honor a Sant Antoni de Vila-seca porta li corre pura sang per les venes. Per a ser més concrets, la dels 13 cavalls de raça anglesos que han participat aquest migdia al Cos de Sant Antoni, Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional. Recuperada després de dos anys d’absència per culpa de la pandèmia, el circuit hípic del Parc de la Torre d’en Dolça ha acollit milers de persones han seguit les tres curses i on s’han repartit 30.000 euros en premis.

En la primera cursa de 1.700 metres de distància, Premi Torre d’en Dolça, el guanyador ha estat el cavall Nayade, de la quadra Costa la Vall i muntat pel gener J.L. Borrego. La segona cursa, Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, amb una distancia de 2.500 metres, el guanyador ha estat el cavall Legionario, de la quadra Santa Bárbara i muntat per I. Melgarejo. Per últim, la cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres, ha estat guanyada pel cavall Adaaylight Danger, de la quadra Mad Men i muntat per N. Saccu.

Cal recordar que un any més les tradicionals curses són emeses en diferit per TAC 12 TV.

Resultats de les curses de cavalls 2022

La Festa Major no s’atura

Josep Maria Martorell, director associat del BCN Supercomputing Center va ser divendres l’encarregat d’encetar oficialment la Festa Major en honor a Sant Antoni. En acabar el pregó, l’Orquestra Händel va oferir un concert per cloure l’acte. Fotos: Ajuntament

Després de dos anys absent per culpa de la pandèmia, la festa major va recuperar dissabte la Nit del Foc, amb el correfoc petit des de la plaça d’Estudi i el Ball de Sant Miquel, la Tabalada i el Correfoc, a la plaça de Voltes. Fotos: Alícia Garcia

Aquest mateix diumenge continuarà la Festa Major amb la Cercavila del Seguici amb elements festius i balls, que sortirà des del jardí del Castell a partir de les 18:00 hores. El dilluns 17 de gener, dia de Sant Antoni, hi haurà la concentració dels Tres Tombs a les 11.30 h des de l’avinguda de la Generalitat, a les 12 se celebrarà la Missa Major i, destinat al públic familiar i infantil, es podrà gaudir de l’espectacle infantil ‘La Caputxeta Vermella i el Llop’ (canvi d’última hora) a les 6 de la tarda al Pavelló Municipal d’Esports. Per aquest i tots els altres espectacles, caldrà adquirir les entrades a través del web festes.vila-seca.cat.

Dimarts i dijous, 18 i 20 de gener respectivament, hi haurà un Tast de vins i caves organitzat per l’Hotel Raval de la Mar a les 7 de la tarda. Divendres 21 de gener es durà a terme la XL Cursa Atlètica de Sant Antoni i XXIV Milla Local i, al vespre, José Corbacho presentarà “Ante todo mucha calma” un monòleg de 75 minuts, en clau d’humor.

El cap de setmana l’encetarà la XI Trobada dels Amics dels Gegants i Grallers de Vila-seca, el dissabte a la plaça de l’Església. Tot seguit hi haurà la Cercabirra amb la Txaranga Band Tocats i dos passis del musical “La Lámpara Maravillosa, tributo a Aladdín” a les 5 i a les 8 de la tarda, al Pavelló. Finalment, el Ball de Diables actuarà a la plaça d’Estudi a les 20.00 h.

La Festa Major d’Hivern clourà el diumenge 23 de gener amb el joc de descoberta en família “La gimcana del porquet”, organitzat per l’Esplai l’Esclop i la XXXIX Trobada Gegantera a partir de les 9 del matí. A la tarda està previst el musical familiar “Iruxa+Skargots” a les 5 de la tarda al Pavelló i la representació de “Comèdia negra” al Teatre El Centru a les 19.00 h.

Cal recordar que, a causa de l’actual crisi sanitària provocada per la Covid-19, s’han restringit totalment els esdeveniments nocturns. La resta d’actes estaran subjectes a la normativa vigent, i comptaran amb controls de seguretat, l’obligatorietat de portar mascareta i mantenir la distància entre grups que no siguin bombolla.

Història d’una tradició

La història del municipi té capítols escrits en matèria eqüestre. Les curses de cavalls formen part de la vida i la tradició del municipi i s’han convertit, amb el temps, en un dels elements més autòctons de la Festa Major de Sant Antoni, que per aquesta competició atrau a gent d’arreu de la geografia espanyola. Vila-seca, juntament amb l’hipòdrom de la Zarzuela, a Madrid, Sant Sebastià i Sevilla, és un dels llocs que apleguen el calendari oficial de competicions hípiques a l’Estat espanyol.

El “cós” ja es celebrava a finals del segle passat. Un document de l’any 1876 que s’ha pogut recuperar dóna fe dels premis que es lliuraven en aquell època i de la forma en què es desenvolupava la competició. Les cavalleries, després d’haver estat beneïdes, i quan acabava la processó es congregaven a la Casa de a Vila. Acte seguit, el rector de la parròquia llençava una bandera a l’aire i el genet que l’atrapava havia de sortir corrent, perseguit per la resta de competidors. Anaven cap a les quatre carreteres i a la tornada feien un tomb al voltant de la Vila per la Plaça de Sant Antoni, carrer de la Presó, carrer de Sant Josep, per la Plaça de Manyà i carrer Major. La montura que travessava primer la línia d’arribada resultava guanyadora. El primer premi era un corder; el segon, quatre pollastres; el tercer quatre coques; i el quart, quatre cebes i un manat d’alls.

Els cóssos o curses de cavalls poden tenir uns orígens religiosos, ja que en algunes antigues pràctiques rituals agràries hi figuraven

Els cóssos o curses de cavalls poden tenir uns orígens religiosos, ja que en algunes antigues pràctiques rituals agràries hi figuraven. Les curses havien format art del vell ritual del culte al Sol i bé podria ésser que en fossin una supervivència. S’intentava simular el trajecte del Sol i, amb aquesta màgia simpàtica accelerar-ne la carrera. Els anells, garlandes, coques i pastissos sempre circulars que hom donava com a premi tenien també un marcat sentit solar. Les civilitzacions primitives han organitzat sovint una religió natural i un dels seus principis ha estat creure que els moviments accelerats i ràpids accentuen per simpatia el creixement dels vegetals. Dintre d’aquesta rapidesa ritual de sacerdots i actuants pot incloure’s el costum de fer una cavalcada pels carrers del poble després de la benedicció dels animals per aconseguir el banderí. Però el “cós” autèntic va començar fa uns cent anys, com assenyala Tecla Garcia en un estudi sobre el tema.

Atesa la importància de la vinya i la indústria vitivinícola vila-secana d’aquella època, s’establiren al poble alguns comerciants estrangers. Dos de francesos, anomenats Barrau i Planchons, tenien uns preciosos cavalls per transportar el vi que s’exportava a Salou i a Tarragona. Com sovint cincidien en la ruta, la rivalitat entre els carreters d’ambdós comerciants era molta i aviat sorgí el repte de fer un “cós” per a provar quin cavall era millor.

S’acordà el dia de Sant Antoni Abat, que era mitja festa per als treballadors, després de la benedicció dels animals. Per la carretera fins al pas a nivell del “Carrilet” de Salou i tornar. Així, el primer “cós” fou disputat pels “Percheron” dels Barrau i “l’Andalús” dels Planchons. La sortida es féu des de les proximitats de la Riera. En tocar les dotze en el rellotge del campanar es va sentir una forta xiulada. Guanyà el “Percheron” dels Barrau. Malgrat no haver-hi premi, aviat començaren els preparatius per a repetir la cursa de l’any següent amb més cavalls i genets vila-secans. El batlle, Joan Vidal Veciana, va prometre el suport material i personal de l’ajuntament.

El senyor rector, mossèn Sebastià Obrador, accedí a donar l’import de la venda d’estampes de Sant Antoni com a premi, creient que així aniria més gent a missa

El senyor rector, mossèn Sebastià Obrador, accedí a donar l’import de la venda d’estampes de Sant Antoni com a premi, creient que així aniria més gent a missa. Hi hagueren també nombroses donacions particulars. Amb el temps, el premis assoliren la màgica xifra de 15 pessetes. Les estampes valien cinc cèntims.

L’envelliment d’homes i cavalls va portar anys de crisi fins la nova empenta de Joan Gené Salvadó i uns quants joves del poble. Un xai, unes gallines i un conill foren els premis d’aquell any. L’euga blanca de Ca Xatruch fou l’animal més famós d’aquesta segona etapa del “cós” per les seves victòries. Fins i tot es va portar, contra les normes, el cavall del tarragoní Minguet per a derrotar-la. El senyor Xatruch estava disposat a matar el seu animal prop de la Reixa de Torrell si al retorn no anava davant. L’euga vila-secana tornà a guanyar aquell emocionant “Cós” de 1908. Les curses eren molt populars. Així, amb motiu de la inauguració de l’enllumenat a gas del 1910 es disputà una cursa, guanyada per “Garboso”, propietat de Joan Gené Salvadó. L’ermita de la Pineda era la destinació de molts ex-vots dels participants.

Malgrat algun parèntesi, que era cobert amb curses de matxos, mules o ases, la tradició mantingué el seu nivell creixent aquí i a la comarca

Malgrat algun parèntesi, que era cobert amb curses de matxos, mules o ases, la tradició mantingué el seu nivell creixent aquí i a la comarca. A partir de l’any 1923, l’Ajuntament es va fer càrrec dels premis. El batlle Elies Garrabé hagué de prohibir l’any 1930 la celebració del “cós” en aquell indret tradicional degut a l’augment del perillós tràfic de cotxes i camions, i a l’asfaltat de la carretera. Aquell any encara s’hi va fer. L’antagonisme entre les societats recreatives a causa de la cursa va provocar incidents com el canvi de call d’Esteve Seritjol. El genet vila-secà guanyà amb un cavall de Reus, demostrant la seva classe als propietaris vila-secans d’animals.

L’any 1931 es comença a fer pel camí de la Pineda fins la “casill” de la Miquela, a la via de València. La tradició no es perdé en l’obligat parèntesi de la guerra. L’asfaltat del camí de la Pineda, convertit en carretera, forçà nous canvis. L’albereda de Folc, la Parada de l’Hort del Pep, el camí dels Emprius, l’actual autovia de Vila-seca a Salou abans de la seva construcció, els terrenys de la Formiga propers a l’estadi i la Parada Gran del Castell han estat al llarg dels anys el marc de les tradicionals curses vila-secanes abans de l’actual Circuit Urbà del Parc de la Torre d’en Dolça. En l’actual circuit es disputen curses des de l’any 2001, després d’una renovació i adaptació del parc per part de l’Ajuntament.

A finals de l’any 2010, el Govern de la Generalitat va declarar element festiu patrimonial d’interès nacional el Cós de Sant Antoni de Vila-seca

Fa uns anys, les curses de Vila-seca es van professionalitzar i estaven reglamentades per la Societat de Foment de la Cria Cavallar d’Espanya. Des del 2016 però, les curses passen a ser reglamentades pel Jockey Club Español de Carreras de Caballos. Les curses de Vila-seca es poden considerar com a professionals, com poden ser-ho a Madrid, Sant Sebastià o Sevilla. Fa 25 anys, a la cursa ja s’hi van començar a congregar els millors genets espanyols com Claudio Carudel i Lluís Saugart.

Cal recordar que a finals de l’any 2010, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar element festiu patrimonial d’interès nacional el Cós de Sant Antoni de Vila-seca, un reconeixement que permet que aquest acte que se celebra a Vila-seca des del finals del segle XIX quedi inscrit al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

Redacció

 

Jutjaran dos agents de la Policia Local de Vila-seca per una pallisa ocorreguda l’any 2013

Façana de l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN

L’Audiència Provincial de Tarragona jutjarà del 3 al 14 de febrer dos agents de la Policia Local de Vila-seca acusats de pegar una pallissa a un lleidatà a la sortida d’una discoteca de La Pineda el 9 de gener de l’any 2013. Tant la Fiscalia com l’acusació popular, segons ha avançat aquest dissabte el diari ‘Segre’, demanen una condemna de vint anys i tres mesos de presó per ambdòs i la inhabilitació per exercir càrrecs públics pels presumptes delictes de tortures greus, intent d’assassinat i falsedat en document oficial comesa per un funcionari públic. Alhora, també sol·liciten una condemna de set anys i mig de presó per al llavors cap de la Policia Local de Vila-seca per encobrir els fets.

El relat de l’acusació i del ministeri públic afirma que l’home de 41 anys va tenir un aldarull din dels local amb una persona que havia treballat amb els dos agressors. La víctima, en estat d’embriaguesa, va ser tret de l’establiment pels agents i traslladat a l’interior del cotxe patrulla. Posteriorment el van portar a l’aparcament d’un hotel proper, on un dels agents li va clavar diversos cops per tot el cos mentre l’altre acusat vigilava.Després, el van abandonar allà i hores després, els Mossos d’Esquadra el van trobar gràcies a l’avís d’un ciutadà.

Tal com es relata als escrits d’acusació, als quals ha tingut accés ‘Segre’, els dos presumptes agressors van posar els fets en coneixement del cap de la Policia Local de Vila-seca i van fer una minuta policial falsa, en la qual van relatar que havien trobat la víctima amb lesions lleus i que havien intentat acompanyar-la a casa i portar-lo a un centre mèdic però que aquest s’hi va oposar. L’atestat que es va enviar al jutjat d’instrucció, que va dictar el sobreseïment de les actuacions per autor desconegut.

No va ser fins l’any següent que, gràcies a un anonim, l’agredit va poder saber el lloc de feina d’un dels agressors. Ho va posar en coneixement dels Mossos, els quals van iniciar una investigació que va permetre la detenció dels acusats.

Redacció

 

Vila-seca en Comú denuncia davant el Síndic la manca de calefacció del menjador de l’Escola La Canaleta

Mario Téllez, portaveu del grup municipal, davant el centre escolar. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha presentat una queixa formal davant el Síndic de Greuges de Catalunya per denunciar que la calefacció del menjador de l’Escola La Canaleta no ha funcionat mai.

La coalició d’esquerres assegura que les famílies usuàries del menjador porten anys presentant queixes a l’Ajuntament. Fruit d’aquestes reclamacions, finalment es va aconseguir que l’Ajuntament incorporés calefactors elèctrics. No obstant, des del Consistori es neguen a reparar la calefacció centralitzada al·legant que és un problema estructural i, per tant, competència de la Generalitat.

Per tractar de desbloquejar la situació, els Comuns van incorporar un punt a l’acord de pressupostos a fi que l’Ajuntament avanci els diners de la reparació i que la Generalitat els hi torni a posteriori. Tot i així, amb l’objectiu d’agilitzar els tràmits, han interposat una queixa formal davant el Síndic de Greuges “per forçar a Ajuntament i Generalitat a posar-se d’acord de forma urgent i resoldre aquest problema amb la màxima celeritat possible”.

Redacció

 

Josep Maria Martorell, pregoner de la Festa Major de Sant Antoni

Josep Maria Martorell, llicenciat en Ciències Físiques i doctorat en Enginyeria. Foto: Ajuntament

Josep Maria Martorell, llicenciat en Ciències Físiques i doctorat en Enginyeria, serà el pregoner de la Festa Major d’Hivern de Vila-seca, que dona el tret de sortida avui amb dos actes preliminars i que demà, divendres 14 de gener, començarà oficialment amb el seu pregó. L’acte tindrà lloc a l’Auditori Josep Carreras a les 20.15 h i serà clos pel concert de l’Orquestra Händel del Conservatori de Música, dirigida per Rafael Fabregat.

Martorell, que va ser director general d’Investigació de la Generalitat de Catalunya, és actualment director associat del Barcelona Supercomputing Center, el centre nacional de supercomputació a Espanya, que està al servei de la comunitat científica i internacional i de la indústria. Una eina essencial per a la competitivitat internacional en ciència i enginyeria.

Els actes continuaran demà dissabte, amb la Cursa de Pallassos i Pallasses “Joan Busquets” a la plaça de Voltes i, seguidament, hi haurà xocolatada popular infantil a càrrec dels Xiquets de Vila-seca, els quals després actuaran a les 12.30 h. A la tarda, es lliuraran els premis del IX Concurs de Fotografia Albert Iturria i, seguidament, hi haurà La Nit del Foc amb el correfoc petit des de la plaça d’Estudi i el Ball de Sant Miquel, la Tabalada i el Correfoc, a la plaça de Voltes.

Els actes d’aquest cap de setmana es tancaran amb el Tradicional Cós de Sant Antoni a partir de les 12 del migdia del diumenge i, a les 6 de la tarda, tindrà lloc la Cercavila del Seguici amb elements festius i balls, que sortirà des del jardí del Castell.

Redacció

 

El PSC i Vila-seca Som Tots assoleixen un acord per presentar-se en coalició a les municipals del 2023

Imatge de l’acord entre totes dues formacions, Foto: PSC

Estem molt satisfets de poder presentar al nostre poble aquest acord amb el grup de Vila-seca som tots que, n’estem convençuts, aconseguirà el canvi a Vila-seca a les eleccions municipals de l’any vinent”. Així s’ha manifestat el primer secretari del PSC de Vila-seca, Ivan Suárez, a l’hora de presentar l’acord pel qual els socialistes i el grup independent es presentaran en coalició electoral als comicis locals de 2023.

Per primer cop en lustres tenim l’oportunitat real de canviar per millorar. Sense recriminacions, sense mirar al passat i, fins i tot, recollint el millor d’aquest passat però fixant el rumb cap al futur i cap al progrés de tots i totes, sense exclusions”, ha subratllat el primer secretari del PSC de Vila-seca.

En el mateix sentit ha manifestat que “aquest acord no és un pacte contra ningú, és un pacte en positiu. Tampoc és un pacte decidit fora vila. És un acord per Vila-seca, pensat per Vila-seca i decidit a Vila-seca. Creiem que ha arribat el moment d’obrir les finestres i de fer entrar saba nova a l’ajuntament. Ha arribat l’hora del canvi i estem segurs que aquesta onada pel canvi anirà a més en aquest any que queda fins a les eleccions”, ha conclòs.

Per la seva banda, el portaveu de Vila-seca som tots, Joan Anton Ramírez, ha presentat l’acord com “un projecte guanyador per Vila-seca” en el que “per primer cop en 40 anys hi ha opcions reals d’assolir el canvi transformador que el poble necessita”.

El portaveu de la formació independent ha argumentat l’acord subscrit amb el PSC per la garantia que ofereix el caràcter municipalista dels socialistes catalans. “El PSC és un partit de Govern que creu en els projectes locals. Vila-seca no necessita que el seu futur es decideixi en despatxos tancats a Barcelona sinó que els vilasecans i vilasecanes puguem decidir el nostre esdevenidor des de Vila-seca i el PSC és una garantia que això serà així”.

Així mateix, Joan Anton Ramírez ha explicat que el PSC és l’únic partit català capaç de tornar a bastir ponts i relligar Catalunya amb ella mateix després dels anys del procés independentista.

Pel que fa al futur immediat de Vila-seca, Ramírez ha explicat que “ens venen 4 o 8 anys importantíssims. Tenim per endavant el projecte de Hard-Rock (amb tot el que suposa de creació de riquesa i de llocs de treball), l’estació intermodal i el canvi que suposarà a nivell de les nostres comunicacions, l’aprofitament dels fons FEDER amb projectes com la transformació del frontal marítim de la Pineda, etc. Tot plegat requereix lideratge, un Govern fort amb les idees clares i capacitat d’interlocució directe amb centres de decisió a Barcelona, Madrid i Brussel·les. Només el PSC és capaç de garantir-ho, l’actual alcalde no pot”.

En definitiva -ha conclòs-, som una opció guanyadora que suposa el canvi real a 40 anys de Governs continuistes que només han governat per a uns quants. Sí, ha arribat l’hora del canvi a Vila-seca”.

Redacció

 

Vila-seca enceta aquest dijous la seva Festa Major d’Hivern en honor a Sant Antoni

Vila-seca gaudirà de la Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Antoni, des del dijous 14 fins al diumenge 23 de gener. Una quarantena d’actes farciran el programa de festa major que s’iniciarà el proper dijous amb dos actes preliminars: la inauguració de l’exposició Restauració i Manualitats, del Casal de la Dona, i la presentació de Sant Miquel Arcàngel, a càrrec del Ball de Diables de Vila-seca.

Divendres 14 de gener s’inaugurarà l’exposició “Recuperem el Concurs de Cartells?” a la Biblioteca, un projecte de disseny per a un cartell de la Festa Major d’Hivern, organitzat per Jordina Rué Alcové. Oficialment, es donarà el tret de sortida a la Festa Major amb el pregó que tindrà lloc el mateix divendres 14 a l’Auditori, a partir de les 20.15 h. El Dr. Josep Maria Martorell, llicenciat en Ciències Físiques, doctorat en Enginyeria i director associat del Barcelona Supercomputing Center, serà el pregoner d’enguany. Cal destacar que el Barcelona Supercomputing Center és el centre nacional de supercomputació a Espanya, al servei de la comunitat científica i internacional i de la indústria, una eina essencial per a la competitivitat internacional en ciència i enginyeria. Tot seguit al pregó, tindrà lloc un concert amb l’Orquestra Händel, sota la direcció de Rafael Fabregat.

El dissabte començarà amb la Cursa de Pallassos i Pallasses “Joan Busquets” a la plaça de Voltes, seguidament hi haurà xocolatada popular infantil a càrrec dels Xiquets de Vila-seca, que després actuaran a les 12.30 h. A la tarda, es lliuraran els premis del IX Concurs de Fotografia Albert Iturria i, seguidament, hi haurà La Nit del Foc amb el correfoc petit des de la plaça d’Estudi i el Ball de Sant Miquel, la Tabalada i el Correfoc, a la plaça de Voltes.

El diumenge 16 de gener es disputarà el Tradicional Cós de Sant Antoni a partir de les 12 del migdia i, a les 6 de la tarda, tindrà lloc la Cercavila del Seguici amb elements festius i balls, que sortirà des del jardí del Castell. El dilluns 17 de gener, dia de Sant Antoni, hi haurà la concentració dels Tres Tombs a les 11.30 h des de l’avinguda de la Generalitat, a les 12 se celebrarà la Missa Major i, destinat al públic familiar i infantil, es podrà gaudir de l’espectacle “Quan les nenes volen alt” a les 6 de la tarda al Pavelló Municipal d’Esports. Per aquest i tots els altres espectacles, caldrà adquirir les entrades a través del web festes.vila-seca.cat.

Dimarts i dijous, 18 i 20 de gener respectivament, hi haurà un Tast de vins i caves organitzat per l’Hotel Raval de la Mar a les 7 de la tarda. Divendres 21 de gener es durà a terme la XL Cursa Atlètica de Sant Antoni i XXIV Milla Local i, al vespre, José Corbacho presentarà “Ante todo mucha calma” un monòleg de 75 minuts, en clau d’humor.

El cap de setmana l’encetarà la XI Trobada dels Amics dels Gegants i Grallers de Vila-seca, el dissabte a la plaça de l’Església. Tot seguit hi haurà la Cercabirra amb la Txaranga Band Tocats i dos passis del musical “La Lámpara Maravillosa, tributo a Aladdín” a les 5 i a les 8 de la tarda, al Pavelló. Finalment, el Ball de Diables actuarà a la plaça d’Estudi a les 20.00 h.

La Festa Major d’Hivern clourà el diumenge 23 de gener amb el joc de descoberta en família “La gimcana del porquet”, organitzat per l’Esplai l’Esclop i la XXXIX Trobada Gegantera a partir de les 9 del matí. A la tarda està previst el musical familiar “Iruxa+Skargots” a les 5 de la tarda al Pavelló i la representació de “Comèdia negra” al Teatre El Centru a les 19.00 h.

Cal recordar que, a causa de l’actual crisi sanitària provocada per la Covid-19, s’han restringit totalment els esdeveniments nocturns. La resta d’actes estaran subjectes a la normativa vigent, i comptaran amb controls de seguretat, l’obligatorietat de portar mascareta i mantenir la distància entre grups que no siguin bombolla.

Redacció

 

Més de 150 de persones protesten contra l’obligatorietat d’impartir el 25% de les classes en castellà a Vila-seca

Lectura del manifest per denunciar la sentència del TSJC que fixa l’obligatorietat d’impartir el 25% de les classes en castellà a un institut de Vila-seca. Entre els participants hi ha assistit l’alcalde, Pere Segura. Foto: Mar Rovira

Més de 150 persones s’han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de l’Església de Vila-seca per protestar contra la sentència del TSJC que obliga a l’Institut Ramon Barbat i Miracle a impartir el 25% de les classes en castellà en un curs de quart d’ESO. En la protesta, hi han participat famílies afectades, les quals han denunciat que la resolució judicial vulnera els drets lingüístics dels seus fills. «Volem una escola inclusiva en català, el català és una llengua menystinguda i a Vila-seca molt més», ha assegurat la Pilar Murcia, mare d’una alumna d’aquest centre educatiu. Les famílies i els representants del sindicat d’USTEC també han reclamat al Departament d’Educació que vetlli per l’escola pública i en català.

La concentració, encapçalada per una pancarta amb el lema ‘Ara i sempre l’escola en català’ ha arrencat amb la lectura d’un manifest per part de famílies afectades per la sentència que va dictaminar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dimarts passat. El tribunal va estimar parcialment la denúncia d’una família de l’Institut Ramon Barbat i Miracle i va ordenar que l’alumne i els seus companys de curs rebin un ensenyament que inclogui el castellà «com a llengua vehicular» en una «proporció raonable». En el manifest, s’ha defensat el model d’immersió lingüística i s’ha demanat més implicació dels governs per defensar la llengua catalana a l’escola.

La Pilar Gil, mare de dues alumnes afectades per la resolució judicial, ha explicat que el curs passat les seves filles ja van estudiar física i química i tecnologia en castellà, de forma cautelar, arran de la denúncia de la família i, que enguany, el centre imparteixen socials i matemàtiques en castellà per complir amb la sentència. «Els meus pares són andalusos, jo i les meves filles som castellanoparlants, vaig estudiar en català i no tinc cap problema igual que les meves nenes; es desenvolupen magníficament en castellà i català», ha afirmat.

La mare ha lamentat que el tribunal hagi fixat l’obligatorietat d’impartir el 25% de les classes en castellà i ha assegurat que no hi ha crispació entre l’alumnat. «Les meves filles es porten molt bé amb el nen, és la mare qui ha posat la denúncia», ha afegit. En la protesta també hi ha participat la Pilar Murcia, que és mare d’una alumna del centre. En el seu cas, ha denunciat el «silenci» de l’equip directiu i de les administracions. «Aquesta resolució no té raó de ser, el castellà és la llengua dels carrers i dels patis al territori», ha etzibat Murcia.

Per la seva banda, la portaveu d’USTEC-STEs de Tarragona, Laura Ferré, també ha defensat l’actual model d’immersió lingüístic i ha rebutjat la resolució del TSJC. «Creiem que el model d’immersió és un model d’èxit, d’inclusió, de cohesió social, i quan acaben l’etapa educativa els alumnes acaben assolint les competències lingüístiques amb ambdues llengües», ha manifestat. Per això, ha reclamat al Departament d’Educació que vetlli perquè el català sigui la llengua vehicular.

La protesta ha acabat amb el clam ‘Ara i sempre, escola en català’ i amb el Cant dels Segadors. Entre els participants hi ha assistit l’alcalde, Pere Segura i alguns regidors del govern municipal, així com membres dels partits polítics del municipi, com ara Decidim Vila-seca (ERC). A banda, també hi ha participat un home amb una pancarta a favor d’impartir el 50% de les classes en castellà.

Mar Rovira

 

El pessebre de sorra de la Pineda ja és història

El grup escultòric ha estat visitat per milers de persones. Foto: Ajuntament

Edició enllestida i fins l’any vinent. Al llarg d’aquest matí s’han dut a terme els treballs de destrucció del pessebre de sorra de la Pineda que des del passat 8 de desembre s’ha pogut visitar a la Pineda.

Aquest grup escultòric construït per diversos artistes provinents de Dinamarca, Letònia, Bèlgica, Països Baixos, Txèquia i també de Catalunya, ha estat exposat al Parc del Pinar de Perruquet i l’han visitat milers de persones. En aquesta vintena edició, el Pessebre de sorra de la Pineda ha ocupat prop de 200 m2, ha utilitzat 400 tones de sorra i la temàtica creada pels escultors ha estat la de “conseqüències del canvi climàtic”.

Redacció

 

Aturem BCN World alerta de l’impacte ambiental de Hard Rock a Vila-seca i Salou

Imatge dels participants en la caminada reivindicativa. Foto: Ariadna Escoda

Una trentena de persones han participat aquest diumenge al matí en la caminada reivindicativa als terrenys on es pretén ubicar el projecte Hard Rock. L’acció, organitzada per la Plataforma Aturem BCN World, ha denunciat l’impacte que tindria el projecte al medi natural a Vila-seca i Salou. D’altra banda, els activistes també han reiterat la crítica envers l’executiu català per haver destinat 108.398,18 euros en informes relacionats amb el nou Pla Director Urbanístic (PDU). Segons el portaveu de la plataforma, Joan Pons, «qui hauria d’haver finançat aquests tràmits hauria d’haver estat el promotor del projecte i no pas l’Incasòl». Deu anys després del primer anunci de BCN World, els activistes esperen que s’enterri el projecte de Hard Rock.

La caminada reivindicativa ha començat a la Séquia Major de Vila-seca, un espai natural que segons Pons es pot veure en «risc» si es desenvolupa el Hard Rock. El recorregut, d’uns sis quilòmetres a peu, també ha travessat terrenys on es podrien instal·lar els complexos de casinos i hotels i d’altres d’expropiats per finalitats turístiques, tal com ha denunciat l’activista. En aquest sentit, l’activista ha denunciat que aquests espais «es troben igual» i no s’hi ha fet res en els darrers anys.

Pel que fa al desenvolupament del PDU, la plataforma Aturem BCN World ha posat en dubte que el pla s’acabi de redactar al llarg de 2022. Aquesta és, però, una peça clau per tancar la compravenda dels terrenys on es pretén ubicar Hard Rock. En els pressupostos aprovats al mes de desembre s’inclou una esmena que concreta i especifica que el Govern no posarà ni un sol euro al projecte, tot i mantenir-se la partida de 120 MEUR previstos per l’adquisició dels terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca on s’hauria de construir el complex d’oci i joc.

Pendents de la investigació de la Sindicatura de Comptes

En la mateixa línia, els activistes han avisat que estaran molt pendents de la investigació a càrrec de la Sindicatura de Comptes per possibles «irregularitats» en la tramitació de Hard Rock. Tot i que l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ja va descartar en el seu moment que hi hagués il·lícits penals, en el seu informe apuntava que podria haver-n’hi de caràcter administratiu o comptable. Segons Pons, es tracta d’una «ombra de dubte» de la qual en vigilaran la seva evolució.

En el desè aniversari del primer anunci referent a BCN World, Pons descarta que enguany es posi cap primera pedra «en un projecte en fallida constant». Per això, reitera que s’enterri de forma «definitiva» tenint en compte l’historial en què «només s’han gastat diners públics per redactar plans i modificar normatives que no han servit per impulsar-lo».

Ariadna Escoda – ACN

 

El TSJC fixa un 25% de castellà en un curs d’un institut de Vila-seca

Imatge d’arxiu d’una aula de primer d’ESO de l’institut Ramon Barbat de Vila-seca. Foto: Eloi Tost

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat aquest dimarts una sentència que fixa un 25% de castellà en un curs de l’Institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca (Tarragonès). El tribunal estima parcialment la denúncia d’una família, i ordena que l’alumne, juntament amb els seus companys de curs, rebi un ensenyament que inclogui el castellà «com a llengua vehicular» en una «proporció raonable». En aquest sentit, també obliga a modificar el projecte lingüístic del centre per poder complir amb aquesta pauta. La sentència no és ferma i segons han explicat fonts del departament d’Educació a l’ACN, la recorreran.

A la sentència s’especifica que es fixa en un 25% les hores lectives que s’han de fer en castellà a causa d’un defecte de «concreció» per part de l’Administració. Una xifra que s’ha de complir sense tenir en compte la pròpia assignatura de llengua i literatura castellana, i que ha d’incloure també una matèria de caràcter «troncal».

Un fet que impacta directament en el projecte lingüístic de l’institut, el qual segons el tribunal «no contempla cap previsió de la llengua castellana en quant a llengua vehicular», sense cap percentatge establert. Afegeix que el català consta com a llengua d’ús «habitual» i, malgrat que es contempla «la llengua anglesa i alemanya, no existeix cap previsió d’utilització del castellà».

Per això, apunta que no es «respecta el percentatge mínim establert» – un 25% – i obliga a fer canvis al projecte actual i en els pròxims que s’aprovin perquè «reflecteixin» l’ús vehicular de les dues llengües oficials «en els termes establerts a la sentència».

D’altra banda, el tribunal refusa la petició de la família de traduir al castellà tots els rètols de l’equipament educatiu. Així, considera que en aquest cas el seu escrit «no aporta raons específiques que fonamentin la petició». «A falta d’una major concreció, s’ha de respectar el criteri general pel qual són vàlides les actuacions realitzades en qualsevol de les llengües cooficials», sosté.

Educació confirma que recorrerà

La sentència del TSJC, però, no és ferma. Fonts d’Educació han explicat a l’ACN que aquest centre ja aplicava mesures cautelars. Després d’aquesta nova resolució, el departament ha confirmat que recorrerà, igual que ha fet en altres casos. En la pràctica, doncs, no hi haurà cap canvi al centre de moment.

 

TAC 12 retransmetrà en directe la nit de Reis des de Vila-seca

Imatge de la recepció oficial a ses Majestats. Foto: Ajuntament

Els Reis Mags d’Orient, protagonistes de la nit més màgica de l’any, arribaran a Vila-seca demà dimecres a partir de les 5 de la tarda, per la plaça de Joan Kies Hellmont. En arribar, faran una cercavila per l’avinguda de Ramon d’Olzina, la plaça dels Països Catalans, els carrers de la Riera, de Sant Jordi, de Reus, de l’Hospital i del Comte de Sicart, fins arribar al Castell de Vila-seca. Allà hi faran la tradicional adoració del Nen Jesús, es projectarà el maping sobre la façana del Castell de Vila-seca i, per últim, els Reis saludaran a tots els infants des del balcó, acompanyats per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, qui els lliurarà la clau de la ciutat.

L’acte al Castell es durà a terme segons les mesures decretades pel departament de Salut, que inclouen l’obligatorietat de portar mascaretes i mantenir la distància social. En aquest sentit, per a tots els qui vulguin gaudir de la nit de Reis còmodament des de casa, TAC 12 TV retransmetrà en directe l’esdeveniment a partir de les 18.30 h, el qual es tornarà a emetre a les 20.30 h.

Després de la salutació des del Castell, els Reis Mags, guiats pels fanalets penjats als balcons de les cases de Vila-seca, recorreran els carrers per a què els més petits estirin la corda i puguin rebre els regals. En el cas de no disposar de balcó, els regals seran entregats a les portes dels domicilis i serà obligatori l’ús de la mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se les mans abans i després del lliurament.

La nit de Reis a la Pineda tindrà lloc a partir de les 6 de la tarda, amb un recorregut pel passeig de Pau Casals i els carrers d’Alfredo Kraus i d’Amadeu Vives, fins arribar al Pavelló Municipal d’Esports, des d’on es lliuraran els regals. Per la seva banda, a la Plana, la Cavalcada serà a les 8 de la tarda pels diversos carrers del barri, on també es lliuraran regals a la canalla.

Cal recordar que tots els detalls del recorregut, així com les mesures de seguretat i més informació sobre la nit de Reis, podreu trobar-los a l’aplicació mòbil «Reis Vila-seca». 

Redacció

 

El Ball de Diables de Vila-seca presenta la seva nova figura patrimonial: Sant Miquel Arcàngel

El proper dijous dia 13 de gener, en el marc solemne del Castell de Vila-seca, el Ball de Diables de Vila-seca presentarà el resultat del seu darrer projecte de patrimonialització: la nova indumentària de Sant Miquel Arcàngel. A les 19h i presentat per l’Alcalde de Vila-seca, Pere Segura; l’acte repassarà el procés d’estudi previ, de disseny i d’elaboració artesana de totes les peces que conformen la nova vestimenta d’aquest element clau del Ball de Diables de Vila-seca i de tots els seus homòlegs d’arrel tradicional.

L’Arcàngel Sant Miquel és un dels tres personatges principals del Ball de Diables i, en contraposició amb Llucifer i la Diablessa -que encapçalen les forces del mal-, és l’encarregat de representar el bé. Aquesta confrontació veu el seu punt àlgid en la representació de l’entremès Ball de Sant Miquel i Diables, que es representarà dissabte 15 de gener a la Plaça de Voltes de Vila-seca, en el marc dels actes que conformen la Nit del Foc vila-secana. Malgrat que molt sovint és recordat pel paper dels versots (versos satírics que parlen de l’actualitat), aquest ball parlat té una part litúrgica que es repeteix any rere any i que representa aquesta confrontació històrica. És, de fet, aquesta representació teatral l’origen dels balls de diables com els entenem avui en dia: amb pirotècnia i a peu de carrer.

De l’aspecte que tindrà el nou Sant Miquel, el Ball de Diables només n’ha revelat l’espasa, que apareix en el cartell de l’Acte de Presentació. El que sí que ha transcendit són els artistes que han col·laborat en l’elaboració dels diversos elements. Antoni Mas, artesà del ferro vila-secà i creador dels Ceptres de Llucifer (1990) i la Diablessa (1994) del mateix Ball de Diables; ha estat l’encarregat de tots els treballs metal·lúrgics. Pel que fa a l’artesania de cuir i a la vessant tèxtil, el reusenc Rubén Ortiz i la vila-secana Mar Altadill han estat els artesans col·laboradors.

Redacció

 

En marxa les visites a l’espai natural de la Séquia Major de Vila-seca

Les visites, organitzades pel Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, cal reservar-les amb antelació al telèfon 977 39 03 62. Foto: Ajuntament

A partir d’aquest mes de gener es pot visitar l’espai natural de la Séquia Major, com cada any, els diumenges a les 11 del matí fins al proper mes de febrer. La visita, apta per a totes les edats, comprèn un recorregut d’uns dos quilòmetres que es recorren aproximadament en dues hores, durant les quals s’explica la història de l’indret i els seus valors naturals, s’interpreten les rastres d’activitat animal a través de les petjades, les plomes, els nius i les restes de menjar, i s’observen ocells amb prismàtics i espècies protegides de l’espai.

Cal destacar que, a conseqüència de la pandèmia provocada per la Covid-19, s’han establert una sèrie de mesures a tenir en compte per als visitants, com són la recomanació d’utilitzar prismàtics personals de cada usuari i l’obligació de dur posada la mascareta. D’altra banda, els grups per a visitar la Séquia Major seran d’un màxim de 10 persones.

La Séquia Major es va construir amb l’objectiu de drenar els antics estanys a prop del mar. Actualment, és un important espai constituït per comunitats vegetals de canyissar, prats humits i jonqueres, i també un reservori faunístic, el qual va ser declarat Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), el desembre de 1992.

Les visites, que cal reservar-les amb antelació al telèfon 977 39 03 62, són organitzades pel Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca i es duen a terme els diumenges fins al mes de febrer a les 11.00 h i els dissabtes i diumenges dels mesos d’agost i setembre a les 18.00 h. Per la seva banda, Cel Rogent realitza el monitoratge de les visites.

Redacció

 

Fins al 6 de gener es podrà visitar el Pessebre de Sorra a la Pineda

Una imatge del Pessebre de Sorra a la Pineda

El tradicional Pessebre de Sorra a la Pineda, que llueix des del passat 8 de desembre al Pinar de Perruquet, podrà visitar-se fins al proper dia 6 de gener de 2022.

El pessebre, que enguany arriba a la seva 22a edició, conté un total de 400 tones de sorra i ocupa una superfície de més de 200 m2. Un total de 7 artistes provinents de Dinamarca, Letònia, Bèlgica, Països Baixos, Txèquia i també de Catalunya, van construir l’actual pessebre de sorra.
Enguany amb el canvi climàtic com a eix central, el Pessebre de sorra és, novament, una de les tradicions més arrelades del territori, que sorprèn any rere any als milers de visitants que s’hi acosten.