TARRAGONA 21

A judici l’excap dels Mossos al Tarragonès i un sergent per evitar una investigació contra dos policies de Vila-seca

L’inspector dels Mossos Jaume Morón en roda de premsa en 2013. Foto: ACN

L’Audiència de Tarragona jutjarà al desembre l’intendent Jaume Morón, excap dels Mossos d’Esquadra al Tarragonès, i el sergent Xavier Cunillera, acusats d’evitar una investigació contra dos policies locals de Vila-seca que havien apallissat un home.

La fiscalia demana per a cadascun cinc anys de presó, set d’inhabilitació i 7.200 euros de multa per suposada omissió del deure de perseguir delictes i falsedat documental. Segons el fiscal, els processats van obligar una caporal a deixar la investigació i a cedir-la al sergent, el qual va obviar al jutjat informacions clau –que identificaven els policies com els autors de la pallissa– perquè arxivés el cas. Un anònim, però, va permetre reobrir-lo i portar els presumptes agressors a judici.

El cas se centra en una caporal dels Mossos de Salou que el febrer del 2013 va rebre de part d’un superior l’encàrrec d’investigar un cas amb discreció. El mosso li va explicar que se n’havia assabentat gràcies a un informador de qui no en podia desvetllar la identitat per seguretat. Tot partia d’una denúncia que un home havia presentat a la comissaria de Lleida per denunciar les greus lesions que havia patit la matinada del 9 de gener del 2013 després d’assistir a una festa privada a la discoteca ‘Pachá La Pineda’. L’home deia que no recordava res, però que havia descobert que, aquella matinada, algú havia trucat des del seu telèfon mòbil a la comissaria de la Policia Local de Salou.

Segons l’informador, els autors de les lesions serien dos agents de la Policia Local de Vila-seca que haurien recollit prèviament al denunciant a l’aparcament i l’haurien traslladat en cotxe fins a una zona no urbanitzada del Cap de Salou. Allà, un d’ells l’hauria agredit mentre ho gravava tot amb el seu mòbil i l’altre s’esperava dins el vehicle policial.

La caporal dels Mossos va començar a investigar els fets i es va reunir amb el sergent Cunillera per tal d’exposar-li els avenços que havia fet en la investigació. El sergent li va demanar que recopilés totes les dades possibles perquè ell, al seu torn, les pogués comunicar als seus superiors.

Ella va seguir indagant en el cas i el 13 de febrer el sergent li va dir que es reunissin amb l’intendent Morón, el qual li va exigir en dues ocasions que revelés la identitat de l’informador, amb qui s’havia tornat a reunir. Com que la caporal s’hi va negar, el sergent va dir que seria ell qui s’ocuparia del cas a partir d’aquell moment.

La fiscalia considera que l’intendent, «sabent que amb això impediria el correcte desenvolupament de la investigació i l’esclariment dels fets delictius, va ordenar a la caporal que deixés d’investigar els fets i que se n’ocuparia el sergent, amb qui s’havia concertat prèviament amb aquesta finalitat, al·legant que era un cas que s’havia de treballar bé i que podia crear un conflicte institucional entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Vila-seca».

La fiscalia apunta que, els dies següents, el sergent no va arribar a contactar mai amb l’encarregat de seguretat de la discoteca -que estava pendent de comparèixer a declarar a comissaria- i que havia confirmat a la caporal que hi havia imatges de les càmeres de seguretat on es veia a la víctima entrant al vehicle dels policies locals. Tampoc va reclamar, segons el ministeri públic, la gravació de la trucada que un dels agents va fer des del telèfon mòbil de la víctima a la comissaria de la Policia Local de Salou, on demanava esbrinar el domicili d’un home que volien acompanyar a casa perquè, segons va dir, anava «molt borratxo» i «li havien donat una bona pallissa».

El 19 de febrer, el sergent li va comunicar a la caporal que s’havien de reunir novament amb l’intendent Morón per parlar de les gestions que havia fet i sobre la informació facilitada per la seva font. Segons la fiscalia, quan ella ho havia explicat tot, l’intendent va exigir-li de nou que revelés la identitat de l’informador. Ella s’hi va tornar a negar adduint motius de seguretat i l’intendent li va prohibir fer cap més gestió i li va recordar que «simplement era una caporal en una plaça provisional». Ella ho va acatar.

El ministeri públic relata que el 25 de febrer el sergent Cunillera, d’acord amb el pla traçat amb l’intendent Morón, i tot i saber que els autors de l’agressió podien ser dos agents de la Policia Local de Vila-seca, va presentar un atestat com a instructor al jutjat número 2 de Tarragona, tot i que la competència del cas requeia en el jutjat número 1, «per tal d’assegurar l’èxit del seu pla delictiu».

En aquest document, apunta la fiscalia, el sergent va ometre «deliberadament» identificar com a presumptes autors als policies, així com les explicacions que el responsable de seguretat de la discoteca va donar a la caporal. Tampoc no va incloure la transcripció de la trucada que va fer un dels presumptes agressors a la Policia Local de Salou des del mòbil de la víctima i es va limitar a adjuntar un CD amb la gravació de la conversa sense comprovar que no s’escoltava correctament.

El ministeri fiscal creu que el sergent Cunillera va actuar en connivència amb l’intendent Morón sabent que, amb les poques dades aportades, la jutgessa d’instrucció 2 arxivaria la investigació, tal com va acabar succeint. Posteriorment, la caporal va rebre per correu la gravació de la conversa telefònica i, com que sabia que no s’havia pogut reproduir bé, la va reenviar al sergent, el qual la va ignorar. Després de l’arxivament, els dos mossos processats mai van presentar ampliacions dels atestats, ja que «no van impulsar cap investigació», segons conclou la fiscalia.

Una nota anònima va permetre reobrir el cas

El 18 de juliol del 2014, l’home que va ser apallissat va rebre una nota anònima a la seva bústia que identificava dos agents de la Policia Local de Vila-seca, amb el corresponent TIP, com els autors de l’agressió. Després de posar-ho en coneixement de la policia, la Unitat d’Investigació de Tarragona dels Mossos va elaborar nous atestats i el jutjat d’instrucció número 1 va reobrir el cas. Arran d’això, es va ordenar la detenció i imputació dels agents, així com del cap de la policia local de Vila-seca pel suposat delicte d’encobriment.

El gener del 2015, la caporal va explicar al nou responsable de la investigació tota la informació de què disposava. Dos dies després, l’intendent Morón li va tornar a demanar la identitat de l’informador i si sabia alguna cosa d’una nota anònima que havia permès reobrir el cas. Al març, en una nova reunió Morón va dir-li que, si havia actuat així, és perquè ella hauria «corregut perill» si hagués seguit investigant i que amb els anys «s’adonaria del favor que li havien fet».

Informació reservada i canvi de destí

El novembre del 2015 el jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona va imputar els dos Mossos. Poc abans, el setembre del 2015, l’intendent Jaume Morón va deixar de ser el cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del Tarragonès i va passar a fer-se càrrec de la comissaria de Gavà (Garraf).

De la seva banda, la Divisió d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra va obrir una informació reservada com a conseqüència de les irregularitats detectades. La Divisió va observar indicis de criminalitat en la conducta de l’inspector i del sergent, per la qual cosa va recomanar l’obertura d’un expedient disciplinari que es manté paralitzat a l’espera del resultat d’aquest procediment judicial.

La fiscalia demana per a cada processat cinc anys de presó, el pagament d’una multa de 7.200 euros i cinc anys i mig d’inhabilitació especial per un suposat delicte de falsedat en document oficial comès per un funcionari públic. A més, també sol·licita un any i nou mesos d’inhabilitació especial per a feines amb funcions de policia i seguretat ciutadana per un suposat delicte d’omissió del deure de perseguir delictes.

Diversos dies de judici

El cas es jutjarà a la secció segona de l’Audiència de Tarragona al desembre. El dia 5 es debatran les qüestions prèvies i els dies 9 i 10 es faran declaracions de testimonis. El dia 11 s’han previst més testificals i la declaració dels acusats, i el dia 12 s’exposaran les conclusions definitives i els informes de les parts, abans que el cas quedi vist per a sentència.

ACN

Vila-seca inaugura el curs de les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la URV

Foto de la inauguració dels cursos gent gran de la URV

Foto de la inauguració dels cursos gent gran de la URV

Avui al matí Vila-seca ha estat la seu de la inauguració del curs 2019-2020 de les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la Universitat Rovira i Virgili.

L’acte, celebrat a l’Auditori Alcalde Josep Malapeira, ha estat presidit per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras; la regidora de Cultura, Coneixement i Relacions Cíviques, Manuela Moya; la coordinadora de les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran, Maria Isabel Miró i el responsable de l’Aula de la Gent Gran a Vila-seca, Joan Clavé.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha volgut felicitar la Universitat Rovira i Virgili perquè “sempre ha estat clau per a cohesionar i integrar les persones”. Ha afirmat que “l’aprenentatge sempre ens connecta amb el nostre nen interior” i, per això, “aquestes aules d’extensió universitària podrien anomenar-se ‘Aules de la Segona Joventut’”. La regidora Manuela Moya, per la seva banda, ha recordat que enguany es commemoren també els 15 anys de la posta en servei d’aquestes aules a Vila-seca, les quals “revitalitzen el contacte humà en una època on tenim moltes amistats informàtiques”, ha destacat Joan Clavé. Maria Isabel Miró ha afegit que “en l’actualitat, la societat demana que la universitat estigui oberta a tothom” i, en aquest sentit, la rectora de la URV, ha assegurat que “aquesta oferta és una fórmula d’estímul que enriqueix el coneixement, en la qual avui en dia hi col·laboren un total de 198 professors”.

L’acte de la inauguració del curs ha finalitzat amb l’audició musical interpretada al piano per Alba García Campos, alumna del Conservatori de Música de Vila-seca.

A Vila-seca, durant aquests 15 anys des de la seva posta en servei, hi hauran passat gairebé 1.000 alumnes de més de 55 anys. Cal recordar que les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran són un projecte social, engegat per les principals universitats catalanes, que busca donar una sortida a les inquietuds culturals de la tercera edat. És una alternativa al temps de lleure de la gent gran, que propicia que estiguin al dia de nous coneixements.

 

Ració doble de concerts a l’Auditori Josep Carreras, aquest cap de setmana

Foto d'arxiu de l'Orquestra Simfònica de les Terres de l'Ebre

Foto d’arxiu de l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre

El proper cap de setmana l’Auditori Josep Carreras ens porta dos propostes musicals el divendres 15 i el diumenge 17 de novembre. En primer lloc, l’Ensemble Vila-seca oferirà el concert “Els ulls del germà etern”, sota la direcció de Rafael Fabregat, el proper divendres a les 9 del vespre. Inspirant-se en la novel·la de l’escriptor austríac Stefan Zweig, l’Ensemble Vila-seca torna a l’escenari, conjugant so, imatge i paraula per tal de transmetre a l’espectador l’essència d’un relat llegendari, atemporal, on la poesia i la lucidesa conviuen en estrany equilibri.

En aquesta novela, el príncep guerrer Virata, heroi de mil combats, ha vençut un cop més a l’enemic. Aquesta serà, però, la seva darrera batalla, i l’inici d’un viatge existencial que el durà fins al llindar d’un territori enigmàtic, on rau allò que els savis consideren inexpressable.

El diumenge 17 de novembre, l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre (OSTE), sota la direcció de Jordi Bonilla, oferirà el seu concert a les 7 de la tarda. L’OSTE neix d’una iniciativa que es proposa crear un espai on reunir músics amateurs, estudiants i professionals dins d’un projecte orquestral focalitzat en la interpretació del gran repertori simfònic que respongui a la realitat musical del territori.

Més de 40 concerts arreu de les nostres comarques en el decurs de mitja dècada, així com la resposta rebuda entre públic, avalen un projecte en contínua consolidació, animant intèrprets i públic a mirar endavant de cara a aprofundir en la música, en la seva difusió i en el coneixement de nosaltres mateixos.

Vila-seca aprova dos projectes per valor de 97.000 euros

Façana de l’Ajuntament de Vila-seca

La Junta de Govern Local de Vila-seca ha aprovat recentment dos projectes per valor de 97.000 euros, corresponents a les obres per a la renovació del pou de clavegueram al carrer de Montserrat Caballé de la Pineda i els treballs de supressió de barreres arquitectòniques a l’escola Sant Bernat Calvó de Vila-seca.

Les obres de renovació del pou de clavegueram i les seves escomeses domiciliàries ja es troben a licitació amb un pressupost de 74.676,88 euros. L’actuació permetrà corregir l’enfonsament que s’hagi produït a la base del pou o en algun dels tubs i consistirà en renovar la longitud de les escomeses del col·lector principal amb 2 tubs de 6 metres cadascun i que permetrà assolir un correcte pendent en el tram proper al pou. Aquestes obres, que se situen al carrer de Montserrat Caballé 16 de la Pineda, es preveu que tinguin una durada de 2 mesos.

D’altra banda, la Junta de Govern Local també ha aprovat el projecte per a suprimir les barreres arquitectòniques a l’escola Sant Bernat Calvó, amb un pressupost de 22.056,58 euros. Aquestes obres inclouen la formació de la vorera i de les rampes per accedir a les aules i al gimnàs, la col·locació d’una barana en els punts de més alçada de desnivell i la col·locació de noves portes batents a les dues aules de P-3 i al lavabo que donen al porxo.

 

El govern de Vila-seca signa un acord marc per al pressupost de 2020 amb Decidim

L’acord ha estat presentat per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i el portaveu del grup municipal de Decidim Vila-seca – AM

L’acord ha estat presentat per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i el portaveu del grup municipal de Decidim Vila-seca – AM

Aquest matí a l’Ajuntament de Vila-seca s’ha presentat l’acord marc per al pressupost municipal de Vila-seca per a l’any 2020, que han subscrit l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura i el portaveu Decidim Vila-seca-Acord Municipal, Josep Forasté.

Aquest acord marc consta d’uns punts d’acord en format de partides pressupostàries i punts d’acord de planificació, procediment i condicionants. En concret, aquests punts d’abast social, esportiu, cultural, educatiu, i econòmic són:

 1. Recuperació de la Fira de Música al Carrer
 2. Projecte Estadi municipal
 3. Desenvolupament de l’Àrea de Cultura
 4. Mapa de vulnerabilitat
 5. Municipalització dels Serveis Socials
 6. Desenvolupament i foment de l’esport
 7. Nou pavelló Polilleuger
 8. Nova imatge i equipaments de la platja de la Pineda
 9. Projecte d’un casal cívico-cultural
 10. Mercat Municipal
 11. Transport públic
 12. Reglament de Participació Ciutadana
 13. Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC)
 14. Serveis educatius. Llengua estrangera
 15. Desenvolupament dels acords del cartipàs municipal

L’acord ha estat presentat per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i el portaveu del grup municipal de Decidim Vila-seca – AM, Josep Forasté, qui ha posat en valor la voluntat de consens amb el govern, per a arribar a un acord en el diàleg amb les entitats i els ciutadans. Per la seva banda, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha destacat que aquesta entesa permet avançar cap al mateix camí, destacant a la vegada els acords que s’han pres per al benefici social de Vila-seca, com ara la posta en marxa del transport urbà, la implantació del nou model de Serveis Socials i el desenvolupament del projecte de l’Estadi Municipal.

Vila-seca en Comú vol il·luminar el parc de crossfit de Torre d’en Dolça

Consideren oportú que hi hagi il·luminació perquè els equipaments segueixin sent utilitzats quan caigui la nit.

Consideren oportú que hi hagi il·luminació perquè els equipaments segueixin sent utilitzats quan caigui la nit.

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha presentat en el registre d’entrada una petició per aconseguir il·luminació artificial al parc de crossfit de la Torre d’en Dolça. Des de la formació d’esquerres afirmen que amb l’arribada de l’horari d’hivern a les 18h ja és de nit i no pot fer-se ús de les instal·lacions.

La manca d’il·luminació, assenyalen, provoca que molts possibles usuaris no puguin utilitzar l’equipament amb seguretat.

El FICVI enceta la seva quarta edició amb gairebé 1.000 obres presentades

11 dels curtmetratges han estat preseleccionats també pels premis Goya 2020

11 dels curtmetratges han estat preseleccionats també pels premis Goya 2020

El FICVI (Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca) ja està preparat per celebrar la seva quarta edició. Després d’un llarg procés de selecció, de les 942 obres presentades, a la secció oficial es projectaran 41 curtmetratges, 33 de ficció i 8 d’animació.

El FICVI arrencarà el cap de setmana del 23 i 24 de novembre amb In Situ, un concurs en el que s’haurà d’enregistrar un curtmetratge de no més de 3 minuts de durada fent servir els carrers de Vila-seca com a plató i uns elements sorpresa que es coneixeran en començar el concurs.

El mateix dissabte 23, a les 20:00h, s’obrirà oficialment el festival a la sala Alcalde Josep Malapeira del Conservatori de Vila-seca i, acte seguit, es projectarà el primer passi de curtmetratges.

Del 25 al 27 de novembre es tornarà a repetir l’experiència d’apropar el cinema als més petits i es faran projeccions matinals de curtmetratges d’animació per a grups escolars a la mateixa sala Alcalde Josep Malapeira. A la mateixa sala a partir de les 19:00h es realitzaran projeccions de curtmetratges de ficció per al públic adult.

El dia 25 de novembre, amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones, es projectaran curtmetratges d’aquesta temàtica.

Els dies 29 i 30 de novembre es projectaran els curtmetratges de la secció oficial i el dia 1 de desembre se celebrarà la Gala de lliurament de premis a les 11:30 del matí a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

Cal recordar que 11 dels curtmetratges seleccionats per l’organització formen part també dels 15 curts que ha preseleccionat l’Acadèmia del Cinema Espanyol per tal d’escollir els 5 finalistes a la gala del premis Goya 2020.

Després d’un llarg procés de selecció, els curtmetratges seleccionats que es podran veure al FICVI del 23 de novembre a l’1 de desembre de 2019 són:

SELECCIÓ CURTMETRATGES DE FICCIÓ

– 7:15 p.m. Rami Nedal  

– ANTES DE DORMIR  Francisco Rojas  

– BLACK BASS Rakesh Narwani

– CARIÑO  Ángel Gómez  

– COCODRILO  Jorge Yudice

– DE REPENTE LA NOCHE  Cristina Bodelón / Ignacio de Vicente  

– DESPUÉS TAMBIÉN  Carla Simón  

– EL CUMPLE  Pablo Breixo / Alen Corral 

– EL DOL  Joel Muñoz

– GRIETAS  Alberto Gross  

– HAPPY FRIDAY  José Antonio Campos

– KHURUF  Kepa Sojo  

– LA GUARIDA  Iago de Soto  

– LA PRUEBA  Joaquín Villalonga

– LA TERCERA PARTE   Alicia Albares / Paco Cavero

– LA TIERRA LLAMANDO A ANA   Fernando Bonelli 

– LAY THEM STRAIGHT  Robert Deleskie  

– LES ENFANTS DU RIVAGE  Amelia Nanni  

– LUZ VERDE  Juanma Díaz

– MUERO POR VOLVER  Javier Marco

– NUESTRA CALLE  Clara Santaolaya  

– QUI VIVE  Anaïs Debus  

– SUC DE SINDRIA  Irene Moray 

– TAHRIB  Gerard Vidal

– THE VAN  Erenik Beqiri

– TOUT SE MÉRITE  Pierre Amstutz  

– TRIVIAL Sandra Reina / Fran Menchón  

– UN CHICO CUALQUIERA, ROSARIO SOLO HAY UNA  Àlex Monner

– UN COCHE CUALQUIERA  David P. Sañudo 

– VACA  Marta Bayarri

– VOLVER  Diego Salazar

– WHAT IS LOVE  Paco Caballero  

– XIAO XIAN Jiajie Yu Yan  

SELECCIÓ CURTMETRATGES D’ANIMACIÓ

– CAZATALENTOS  José Herrera  

– CLIPS PER SALVAR EL MÓN  Javier Horrillo 

– EL ÁRBOL DE LAS ALMAS PERDIDAS  Laura Zamora  

– IAN, A MOVING STORY  Abel Goldfarb    

– IDLE  Pablo Muñoz 

– LA NORIA  Carlos Baena 

– LIKE AND FOLLOW  Tobias Schlage 

– O28 Otalia Caussé / Geoffroy Collin / Louise Grardel /Antoine Marchand /
Robin Merle / Fabien Meyran

El Ball de Diables de Vila-seca renova la seva Junta Directiva i modifica els Estatuts

Foto d'arxiu de l Ball de Diables de Vila-seca

Foto d’arxiu del Ball de Diables de Vila-seca

El Ball de Diables de Vila-seca és un ball de diables recuperat de model històric tradicional, concretament del model militar o també conegut com a model penedesenc. Aquest model es diferencia de l’altre model històric tradicional (el model Camp de Tarragona) en multitud d’aspectes, com ara la presència de figures principals -Llucifer i Diablessa-, la representació del ball parlat (en el cas de Vila-seca, el Ball de Sant Miquel), la semblança entre els vestits o la gestió col·lectiva de la pirotècnia.

La que fins ara era la Junta Directiva de l’entitat, liderada per Ferran López, així com l’anterior equip, encapçalat per Jordi Saltó; han fet una aposta clara per potenciar aquesta realitat. L’estrena dels nous vestits o dels nous tabals tradicionals l’any 2018, perseguien també aquest objectiu. Aquesta línia de treball ha quedat, ara, reflectida en els Estatuts de l’entitat, amb la introducció de l’Article 4: Significat i Model. És en aquest apartat de la norma bàsica que regeix l’entitat, que el ball s’autodefineix com a recuperat, tradicional i de model penedesenc.

Estableix unes condicions mínimes per a les actuacions, en referència a l’ús dels vestits, al nombre de diables que hi participen, a la preservació del ball parlat o als intercanvis amb balls tradicionals. A més a més, limita determinades pràctiques. Per exemple, prohibeix l’ús de qualsevol instrument musical que no siguin tabals tradicionals; l’ús de calçat no tradicional o la introducció d’elements no tradicionals (com poden ser empassafocs, malabars, etc.).

Aquesta modificació estatutària, aprovada per unanimitat, pretén blindar l’actual format i significat del Ball de Diables de Vila-seca. La tardor de 2019 ha estat, també, un període electoral al Ball de Diables de Vila-seca. La mateixa Assemblea General escollia l’única candidatura que s’ha presentat per liderar l’entitat: l’encapçalada per Eloi Alcaide (a la Presidència i com a Cap de Colla del Ball Adult), Laura Redón (a la Vicepresidència i com a Cap de Colla del Ball Infantil), Àxel Claesen (a la Secretaria) i Pol Gertrudix (a la Tresoreria).

Aquest equip, format per 10 persones -7 de les quals provenen de l’anterior Junta Directiva- pretén, segons va exposar a l’Assemblea General, seguir tres línies estratègiques de treball: l’eix social (potenciar l’activitat no ordinària de l’entitat, amb l’objectiu de consolidar i incrementar la massa social), l’eix comunicatiu (fer visible aquesta activitat i fer l’entitat més atractiva), i l’eix històric-contextual (estudiar les referències històriques del ball de diables a Vila-seca per tal de dotar-lo de discurs).

La resta d’integrants de l’actual Junta Directiva, són: Pineda Saltó (es manté com a vocal responsable de material i logística), Ferran López (que passa de la Presidència a la vocalia responsable de pirotècnia i lluïments), Albert Jordan (es manté com a vocal responsable de l’Equip de Tabals), Rafa Rubio (assumeix la vocalia responsable de l’Equip d’Activitats Lúdiques i Socials), Robert Redón (vocal segon responsable de tresoreria) i Alba Sánchez (nova integrant de la Junta i vocal).

La nova Junta Directiva ha creat, també, tot un seguit d’Equips de Treball que envolten la nova direcció de l’entitat: l’Equip de Treball de la Secció Infantil, l’Equip de Treball de la Secció Tabals, l’Equip d’Activitats Lúdiques i Socials, l’Equip de Material i Logística, i la Comissió d’Història i Model

. Aquest darrer grup, es dedicarà de forma independent a prosseguir amb les tasques d’investigació històrica que es van endegar l’any 2018 a l’Arxiu Sir Esteve Morell i Scott de Vila-seca i que, algun dia, potser culminen amb una publicació escrita per part de l’entitat.

La reestructuració i el rumb marcat aquesta tardor pretenen guiar l’entitat des de l’actual 30è aniversari (el Ball de Diables de Vila-seca es va recuperar l’any 1989) cap al 35è, després d’un any 2019 replet d’activitats i accions de celebració de l’efemèride; que culminaran el proper 9 de novembre amb el Gran Sopar de gala que se celebrarà al Palas de La Pineda i que comptarà amb la presència de gairebé 200 diables i autoritats.

Vila-seca se suma al dol en solidaritat amb les víctimes del temporal

Façana de l’Ajuntament de Vila-seca

L’Ajuntament de Vila-seca s’ha sumat avui al dol oficial decretat per la Generalitat de Catalunya amb motiu de les greus conseqüències provocades pels recents aiguats. En senyal de dol i respecte a les víctimes dels aiguats, l’Ajuntament de Vila-seca ha convocat aquest migdia una concentració davant la Casa Consistorial i les banderes onegen ja a mig pal.

Regidors de la Corporació municipal, treballadors de l’Ajuntament i diversos vila-secans i vila-secanes han guardat un minut de silenci a la porta principal de l’Ajuntament.

C’s Vila-seca alerta de la possible pèrdua dels 2 milions dels fons Feder

El portaveu municipal de Cs, Joan Anton Ramírez, explica que "és pràcticament impossible complir amb els terminis exigits perquè d'aquí un any el projecte hauria d'estar gairebé enllestit"

El portaveu municipal de Cs, Joan Anton Ramírez, explica que «és pràcticament impossible complir amb els terminis exigits perquè d’aquí un any el projecte hauria d’estar gairebé enllestit»

El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a Vila-seca, Joan Anton Ramírez, ha alertat «de la possible pèrdua de la subvenció de 2 milions d’euros dels fons Feder per a la remodelació del Celler noucentista del municipi». El motiu és que «una condició imprescindible per aconseguir aquesta subvenció europea és que el 70% de l’equipament estigui executat i pagat al novembre del 2020, un termini tècnicament impossible i que no es pot prorrogar», ha assegurat. Ramírez ha explicat que «la falta de concreció de la redacció del projecte i la interpretació dels terminis que fa l’equip de govern posen en perill aquesta subvenció».

El projecte de remodelació del celler frega els 9 milions d’euros, sense comptar la compra de l’edifici i les expropiacions de terrenys. Es tracta d’una quantitat que Ciutadans considera «desorbitada, que absorbirà la major part del pressupost de Vila-seca dels propers anys», segons Ramírez. A més, «el cost seguirà incrementant-se, fins als 10 o 12 milions, per les característiques de l’edifici que s’ha de restaurar». Per tot plegat, la formació taronja votarà en contra de la modificació de crèdit de més de 7 milions d’euros que es debatrà al plenari de demà divendres. «Apel·lem a la responsabilitat de totes les formacions per aturar un projecte faraònic i que, a hores d’ara, planteja molts dubtes tècnics i d’usos», ha assegurat. «És el moment d’analitzar per què s’ha duplicat el pressupost inicial i buscar un futur consensuat per aquest monument emblemàtic del municipi», ha conclòs.

Més de 400 vila-secans participen a les jornades informatives del projecte del Celler Noucentista

Foto de les jornades informatives del projecte del Celler Noucentista

Foto de les jornades informatives del projecte del Celler Noucentista

El cap de setmana passat els vila-secans van poder conèixer a fons el projecte de restauració del Celler Noucentista, un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’Ajuntament de Vila-seca. De la mà de la regidora de Cultura, Manuela Moya, i de l’equip d’arquitectes guanyadors del projecte, Espinet/Ubach, es van organitzar un total de 8 sessions informatives.

Més de 400 persones van endinsar-se en la història del Celler i el projecte de restauració mitjançant unes sessions que comptaven amb 4 parts: la informativa, la d’experimentació, la de plantejament de consultes i dubtes i una enquesta final.

La presentació informativa i la resposta a les consultes les van dur a terme els experts que han redactat el projecte. I, a banda, en la segona part els assistents van experimentar amb la realitat virtual i el mapping (dues de les noves tecnologies que incorporarà el Museu del Celler). Les sessions, que van tenir lloc al Castell de Vila-seca i al Celler Noucentista, finalitzaven amb la resolució dels dubtes per part dels professionals i una enquesta als assistents.

Cal recordar que el Celler Noucentista de Vila-seca, construït l’any 1920 per l’arquitecte Pere Domènech i Roura, té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local i que el projecte de restauració posa especialment èmfasi en el valor de l’espai arquitectònic de la nau principal i obre la façana posterior a un entorn enjardinat a través d’una caixa escènica vidriada, semitransparent, connectant amb la pineda del Castell.

Vila-seca acollirà una matinal fotogràfica el dissabte

Cartell del matinal de fotogràfia

Cartell del matinal de fotografia

La jornada fotogràfica, organitzada per la Societat El Centru en col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca, tindrà lloc el proper dissabte 19 d’octubre i constarà de tres activitats que giren al voltant de la fotografia. Les activitats començaran a l’Ajuntament a les 10.30h amb la inauguració d’una exposició i a partir de les 11.00 h les activitats es traslladaran a la Societat El Centru (carrer Comte de Sicart, 2). La relació d’actes programats és la següent:

– Exposició fotogràfica ‘WATTS: inside/outside’ del fotògraf tarragoní Ram Giner (www.ramginer.com).

El mateix Ram defineix el seu projecte: «Les ciutats mediterrànies gaudeixen d’una privilegiada llum que ens torna bojos als fotògrafs. Una llum que crea unes ombres i foscors privilegiades, un veritable regal pels nostres ulls fotogràfics. Malgrat tot això, WATTS és un modest homenatge a la llum que apareix quan l’altra llum se’n va. Una llum artificial producte de la creació humana, concretament de Thomas Alva Edison, la primera persona que va mostrar una bombeta elèctrica. D’aquí WATTS, un reconeixement a la llum que ens acompanya durant més de la meitat de la nostra vida, detall que sovint ignorem i que només enyorem quan no la tenim.»

– Mostra de Collage conduïda per un dels collagistes del territori, el reusenc Albert Roca (behance.net/woodrelivef865 i @bertus67arts). El collage és el nexe perfecte entre l’exposició i la conferència següent i, al mateix temps, una manera d’introduir la fotografia en la canalla i jugar amb les imatges, intervenir-les i creant nous missatges.

Una activitat que per mitjà de materials bàsics com fragments d’imatges, tisores i cola permet generar propostes visuals. La proposta permetrà que els nens experimentin amb les imatges a través de la disciplina del collage, creant nous mons i generant noves interpretacions de les imatges i fotografies.

Durant l’activitat es podrà veure una petita mostra de l’obra de collage de l’Albert Roca per mostrar el potencial d’aquesta disciplina artística des d’una vessant adulta.

– Conferència ‘El reportatge gràfic: passat, present i futur’. Per acabar, el fotògraf Tino Soriano (https://www.tinosoriano.com), membre de la National Geographic Society i Premi Nacional de Comunicació 2018, amb una llarga i reconeguda trajectòria en la fotografia de viatges i el fotoperiodisme,  oferirà aquesta conferència.

Segons ell, «La conferència parla de les claus imprescindibles per millorar en el reportatge gràfic, a partir d’una revisió dels clàssics i de la història de la fotografia en les darreres dècades. Se centra també en els problemes quotidians dels fotògrafs i, sobretot, en l’assaig fotogràfic. Escoltarem la veu d’en Robert Capa parlant de la famosa imatge del milicià abatut i arribarem a conclusions imprevistes.»

La jornada finalitzarà a l’Hort del Centru, la terrassa regentada per la Gastronoteca, on tothom podrà compartir les seves impressions de la jornada i comprar el llibre de Tino Soriano, èxit de vendes, ‘Ayúdame a mirar’.

Demà a Vila-seca, presentació de les activitats per a famílies del Pla Educatiu d’Entorn

Portada del programa d'Activitats per a les Families

Portada del programa d’Activitats per a les Famílies

Demà dimarts 15 d’octubre, a les 18.00 h, tindrà lloc la presentació de les activitats per a famílies del Pla Educatiu d’Entorn, al Centre Cívic i Cultural El Colomí. Presidit per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, la presentació d’aquestes activitats anirà a càrrec de Manuela Moya, regidora de Cultura, Coneixement i Relacions Cíviques de l’Ajuntament de Vila-seca.

Aquest curs 2019-2020 tornarà a estar farcit de propostes interessants per a tota la família, que tindran a veure amb l’entorn i el medi natural, la música, la lectura, les relacions entre els pares i fills, les necessitats educatives especials i l’educació cívica.

Cal recordar que l’acte de presentació de les activitats comptarà amb el servei gratuït d’acollida per a infants a partir de 3 anys, per tal de facilitar l’assistència a les famílies. Només caldrà indicar-ho en el formulari d’inscripció que es pot emplenar online a través del facebook Ensenyament Vila-seca.cat.

Les primeres activitats del Pla Educatiu d’Entorn a Vila-seca

A banda de la presentació, s’han donat a conèixer ja les primeres activitats organitzades per aquest curs, totes elles gratuïtes, les quals ja tenen les inscripcions obertes.

En primer lloc, el proper divendres 18 d’octubre es farà una presentació dels tres llibres triats per al Club de Lectura d’enguany. El Centre Cívic i Cultural El Colomí acollirà l’acte a les 6 de la tarda. Durant les sessions del Club de Lectura, hi haurà diversos infants que podran gaudir de la lectura assistida amb gossos.

D’altra banda, el dimarts 22 d’octubre a les 17.30 h, també al Centre Cívic i Cultural El Colomí, tindrà lloc una xerrada-taller sobre tècniques d’estudi, per a pares i mares. L’objectiu del taller, conduït per Tania Molero del departament de Pedagogia de la URV, serà conèixer com els pares i mares poden ajudar a millorar el rendiment acadèmic dels seus fills.

Les dues activitats comptaran amb servei gratuït d’acollida per a infants a partir de 3 anys.

La Costa Daurada porta el seu patrimoni mundial a Dublín per promocionar el turisme cultural

'Un viatge de descoberta cultural a la Costa Daurada' es presenta als professionals del sector turístic irlandès de la mà del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona amb l'Agència Catalana de Turisme

‘Un viatge de descoberta cultural a la Costa Daurada’ es presenta als professionals del sector turístic irlandès de la mà del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona amb l’Agència Catalana de Turisme

Els principals atractius culturals de la Costa Daurada, encapçalats pels sis patrimonis mundials declarats per la UNESCO a la destinació, han estat els protagonistes a Dublín de la presentació que el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha realitzat davant d’alguns dels principals agents de viatges, touroperadors i periodistes especialitzats  d’Irlanda.

Al costat de l’Agència Catalana de Turisme i dels seus representats a Irlanda i Regne Unit, el Patronat ha presentat ‘A Joruney of cultural Discovery around the Costa Daurada’ (un viatge de descobriment cultural a la Costa Daurada) amb un espectacular muntatge audiovisual sobre el patrimoni cultural de la destinació com a fil conductor.

Durant l’esdeveniment s’han donat a conèixer els diferents patrimonis de la Humanitat reconeguts per la UNESCO a la Costa Daurada: Poblet, el conjunt de Tàrraco, els castells, les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani de Capçanes i Rojals, l’art de la pedra seca i la dieta mediterrània. Els assistents s’han interessat pels atractius culturals de la Costa Daurada per poder traslladar aquesta oferta als seus potencials clients i a les seves audiències, en el cas dels mitjans periodístics especialitzats.

Impuls del mercat irlandès i xifres rècord el 2018

El nombre de turistes irlandesos a la Costa Daurada ha crescut a un ritme constant i elevat en aquesta darrera dècada, passant de les 284.000 pernoctacions, l’any 2010, al rècord històric assolit durant el 2018 amb un total de 811.000 pernoctacions.

Segons la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, aquest fet demostra que «som un una destinació cada cop més coneguda i apreciada pel turisme irlandès». Segons Farrero, aquesta presentació a Dublín ha de permetre comunicar als clients finals que «la Costa Daurada té una oferta diversa més enllà del turisme estacional i una atractiva proposta de turisme cultural».

Fins a 30 vols setmanals entre Reus i Irlanda en temporada alta

Ryanair opera un vol diari entre Dublín i Reus d’abril a octubre i fins a tretze vols setmanals entre juny i agost. A aquests s’hi afegeixen els vols xàrter de TUI i de Sunway des de Dublín, amb dos vols setmanals cadascun.

L’aeroport de Reus compta també amb connexions a les ciutats de Shannon, Cork i Belfast. A Shannon, Ryanair ofereix vols regulars (dos per setmana d’abril a octubre) i un vol xàrter setmanal amb TUI. Des de Cork,Ryanair ofereix tres vols setmanals i TUI. Finalment, des de Belfast, Jet2 arriba a operar quatre vols setmanals i TUI vola dos cops per setmana.

Nova edició de la Diada de la Bicicleta a Vila-seca, el proper 13 d’octubre

Foto de la diada bicicleta de l'any anterior

Foto de la diada bicicleta de l’any anterior

El proper diumenge dia 13 d’octubre tindrà lloc a Vila-seca la 32a Diada de la Bicicleta. L’itinerari, que s’iniciarà a dos quarts d’onze des de la pista de l’Estadi Municipal, recorrerà els carrers de Vila-seca en direcció a la Pineda per la carretera, passarà pels carrers de la Pineda, arribarà fins a la seva platja i enfilarà la tornada cap a Vila-seca, on acabarà al punt de partida inicial.

L’esdeveniment, patrocinat per l’Ajuntament de Vila-seca i organitzat per l’Escola de Ciclisme Municipal, espera aplegar un any més els 500 participants, els quals rebran diversos obsequis. Les inscripcions es poden fer el mateix dia a Vila-seca (pista de l’Estadi Municipal a les 9.30 h) i a la Pineda (davant del parc aquàtic Aquopolis a les 11.00 h) i, voluntàriament, cada participant podrà donar un quilo d’aliments que es lliuraran al Banc d’Aliments de la Creu Roja de Vila-seca.

 

Experts analitzaran a Vila-seca l’impacte de la transformació digital del turisme

•La jornada presentarà estratègies i casos d’èxit d’ús de les eines digitals per part d’empreses i destinacions i mostrarà com treure’n rendiment.

La jornada presentarà estratègies i casos d’èxit d’ús de les eines digitals per part d’empreses i destinacions i mostrarà com treure’n rendiment.

La jornada ‘La transformació digital del sector turístic. Estratègia per a l’èxit’ mostrarà, el proper dimarts 15 d’octubre, a Vila-seca, els darrers avenços tecnològics i el seu impacte en la transformació digital del sector turístic i presentarà casos i estratègies per treure’n rendiment.

En la jornada, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, amb la col·laboració de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, es debatrà sobre la digitalització del sector turístic a través de la visió d’experts i casos d’èxit d’empreses i destinacions.

“La transformació digital al nostre sector no és una opció, és una estratègia essencial per donar resposta als nous segments, les noves necessitats i els nous comportaments del turisme a casa nostra i arreu”, afirma la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero. Des del Patronat, “seguim treballant en projectes d’innovació  i d’estratègia digital per disposar d’informació, planificar i  gestionar l’activitat, així com per interactuar amb els clients, potencials visitants, el sector i la ciutadania”, afegeix.

En paraules del responsable de Tecnologia del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Joan Borràs, la transformació digital “va més enllà del fet d’aplicar tecnologia a l’empresa. Afecta, entre d’altres, a noves oportunitats d’estratègies de negoci, a la generació de coneixement o a la relació que tenim amb els nostres clients”.

L’expert en innovació Jimmy Pons, que impartirà la ponència ‘Estratègies de digitalització. Oportunitats i reptes de futur’, destaca que “fer negocis en un món disruptiu, canviant i ple d’incerteses ha esdevingut la normalitat, res tornarà a ser com abans, l’únic segur és el canvi”.

Per la seva banda, la directora de Consultoria en Competitivitat i Innovació – Zona nord-est a Idom Consulting, Marta Albertí, analitzarà l’impacte de la transformació digital del sector turístic en l’optimització dels processos i en la generació de nous models de negoci. “Les tendències del sector ens mostren com les TIC contribuiran cada vegada més a la seva transformació i Catalunya està posicionada per a tenir un paper rellevant en aquesta digitalització”, indica Albertí.

L’esdeveniment es completarà amb una taula rodona de casos d’èxit d’innovació digital en turisme amb la participació del Project Manager de Calella Smart Tourism Destination, Ferran Muñoz; del CIO de Grupo Logitravel i CEO de Bluekiri, Iñaki Fuentes; del Corporate Revenue Manager de Med Playa Hotels, Roger Calafell, i del responsable de Tecnologia del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Joan Borràs.

Obriran la jornada la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, i la degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, Marta Nel·lo.

La Pineda acull la Festa Professional dels gestors administratius

Foto de la trobada d'administradors a la Pineda

Foto de la trobada d’administradors a la Pineda

Vila-seca ha estat escollida enguany per a celebrar la Festa Professional dels gestors administratius. Concretament a la Pineda, més de 250 persones es van reunir en una jornada per a fer balanç i donar reconeixements entre els assistents.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, va assistir a l’acte, el qual va comptar amb el president del Consell de Col·legis Oficials de Gestors Administratius de Catalunya, Alfonso Lluzar; el president del Col·legi de Tarragona, Fèlix Boronat; la directora dels Serveis Territorials de Justícia de Tarragona, Eva Ferran i el president del Consejo General de Colegios de Gestores Administrativos de España, Fernando Santiago.

També van assistir a la trobada els presidents dels col·legis de gestors administratius de Madrid, Cantàbria, Alacant, les Illes Balears, les Palmes, Extremadura, Toledo i Guadalajara.

Dàmaris Gelabert inaugura el curs del Conservatori de Vila-seca

Foto de Dàmaris Gelabert

Foto de Dàmaris Gelabert

El proper dijous 10 d’octubre a les 19.00 h a l’Auditori Josep Carreras, tindrà lloc l’acte d’inauguració oficial del curs acadèmic 2019-2020 del Conservatori de Música de Vila-seca, a càrrec de Dàmaris Gelabert. Musicoterapeuta, pedagoga, cantant i compositora, Dàmaris Gelabert farà la lliçó inaugural sota el títol «Amb música és més fàcil», acompanyada de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i la presidenta del Patronat Municipal de Música de Vila-seca, Àngels Poblet. El tancament musical anirà a càrrec de Judith Sánchez, cantant vila-secana que va obtenir un dels Premis d’Honor del curs 2018-2019 i el «Premi Narcisa Freixas 160 anys». L’acompanyarà el pianista Alan Branch.

Ingressen a presó els tres membres d’un clan familiar que venia drogues en un pis de la Pineda

Els detinguts prenien mesures de contra vigilància per no ser detectats

Els detinguts prenien mesures de contra vigilància per no ser detectats

Dos homes i una dona de la mateixa família han ingressat a presó acusats de vendre drogues al detall des d’un pis de la Pineda, a Vila-seca (Tarragonès). Al setembre els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació i van comprovar un elevat trànsit de vehicles de possibles compradors de droga. També van observar que els ocupants accedien ràpidament al vestíbul de l’edifici i que en marxaven al cap de pocs minuts, i que els traficants prenien mesures de contra vigilància per no ser detectats en el moment de vendre la droga als clients. Finalment, dilluns els agents van fer dues entrades a l’habitatge i en un magatzem que utilitzaven com a pàrquing.

Els investigadors van comissar mig quilo de cocaïna, quatre quilos d’haixix i gairebé 10.500 euros en efectiu, a més de dos vehicles d’alta gamma propietat dels arrestats. Amb la seva detenció els Mossos d’Esquadra han donat per desmantellat un dels punts de venda de droga més actius de la zona.

Els implicats són dos homes i una dona de nacionalitat espanyola, de 21, 53 i 66 anys, i veïns de la Pineda. Van quedar detinguts com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues i ja han ingressat a presó per ordre del jutjat de guàrdia de Tarragona.

ACN,

Ercros nomenat conseller delegat d’Aitasa

Instal·lacions d’Ercros a Tarragona

Ercros va ser nomenat conseller delegat de l’empresa Aigües Industrials de Tarragona, S.A. (Aitasa), el passat 1 d’octubre pel consell d’administració d’aquesta empresa. Aitasa es dedica, principalment, a abastir d’aigua industrial les empreses químiques del Camp de Tarragona mitjançant la seva pròpia xarxa de distribució.

La persona designada per Ercros per exercir aquesta funció és Marc Fargas, director industrial de la divisió de derivats del clor. Aitasa també desenvolupa altres activitats per encàrrec de les empreses associades i sota la supervisió del consell d’administració, com ara la coordinació i vigilància conjunta dels racks Dixquímics i Zona Sud, la gestió de l’emissari conjunt d’aigües residuals de les empreses associades i un servei de reutilització d’aigua.

La xarxa de distribució d’aigua d’Aitasa parteix dels dipòsits de barri tarragoní de Bonavista cap a les indústries dels polígons químics sud i nord. La companyia disposa també d’una xarxa de distribució d’aigua clorada que incorpora un sistema de control i subministrament de dades mitjançant cable de fibra òptica que s’interconnecta amb les empreses associades facilitant-ne la comunicació i el control. Aitasa col·labora amb l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), amb temes de seguretat i mediambientals, i té més de 20 empreses associades de les quals Ercros n’és la màxima accionista.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies