TARRAGONA 21

Vila-seca destina 1,5 milions d’euros a millores als carrers

Pintat de zones de vianants a Vila-seca. Foto: Cedida

Recentment, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vila-seca ha adjudicat ja tot un seguit de projectes que començaran a executar-se en les properes setmanes.

La inversió, propera als 1,5 milions d’euros, s’emmarca sobretot en el Pla d’Impuls Municipal de l’Ajuntament de Vila-seca i que té com a objectiu principal activar accions i projectes que ajudin a impulsar econòmicament els autònoms i el sector empresarial.
La relació de projectes que s’executaran properament són:

– Obres de la xarxa de pluvials i millora urbana al carrer de Joaquim Serra de la Pineda
– Millora de les voreres, arrencada d’arbres i nova plantació dels carrers d’Enrico Caruso i d’Alfredo Kraus (fase 6)
– Eliminació de barreres arquitectòniques en diverses zones del municipi (fase 2)
– Renovació dels pous de clavegueram i de les seves escomeses als carrers de Pep Ventura i d’Emili Vendrell de la Pineda
. Treballs per a la senyalització horitzontal dels carrers del municipi i del polígon l’Alba
– Reordenació de les línies de baixa tensió al barri de la Plana
– Millora de les condicions acústiques del pavelló municipal d’esports de Vila-seca
– Obres per a l’arranjament de dos nous habitatges a la Rambla de Catalunya

Pel que fa als projectes que recentment han entrat en el procediment de licitació per tal de rebre ofertes, són els següents:
– Contractació del subministrament i instal·lació de nous jocs infantils als parcs del municipi (688.179 €)
– Contractació de les obres d’ampliació del pavelló poliesportiu de la Pineda (625.612 €)
– Contractació de les obres d’adequació dels locals del c. Major i del c. de la Font per a noves dependències municipals (570.815 €).
Cal recordar que aquestes obres s’executen amb càrrec al pressupost municipal i tal i com es ve fent des de fa més de 25 anys a l’Ajuntament de Vila-seca, sense aplicar contribucions especials als veïns.

 

L’Auditori Josep Carreras de Vila-seca torna a l’activitat amb ‘Dàmaris Gelabert, sóc feliç’

L’Auditori Josep Carreras de Vila-seca reprén l’activitat cultural d’acord amb el Pla de Reobertura establert per la Generalitat de Catalunya. I ho fa amb la representació de ‘Dàmaris Gelabert, sóc feliç’, aquest diumenge dia 29 a les 18.30 hores.

L’obra compta amb el següent repartiment: Dàmaris Gelabert (veu); Caterina Cuspinera, actriu; David Cuspinera, actor; Laia Martínez, baix, violoncel i veus; Marc Mas, teclats, melòdica i acordió i Adrià Martínez Gelabert, guitarres i veus.

Sinopsi

Per què és tan feliç la Caterina? Quins són els secrets de la seva felicitat? Potser… viure a prop de la natura? Gaudir dels petits regals de cada moment? Tenir la música sempre present?

Sóc feliç, és una nova proposta de la companyia de la Dàmaris Gelabert per a la temporada 2020. Un concert-espectacle participatiu creat per a públic familiar. Amb pinzellades de circ i amb la participació del públic (petits i grans) des del primer moment. Un concert-espectacle participatiu per a tota la família.

De nou, la visió de l’infant ens ajuda a entendre i recordar les coses importants que ens fan ser feliços.

Direcció de correu electrònic per a resoldre qualsevol dubte

Des de l’Auditori es destaca que tots aquells que vulguin fer consultes referent als concerts o conèixer la disponibilitat de localitats podeu enviar un email a l’adreça auditori@auditorijosepcarreras.cat «i mirarem de poder-vos donar resposta a les vostres inquietuds o peticions».

Redacció

 

Estudiaran l’impacte acústic a l’entorn del polígon petroquímic sud de Tarragona

Xemeneies de la química de Tarragona fumejant durant la posta de sol. Foto: Núria Torres

L’Ajuntament de la Canonja (Tarragonès) impulsa un estudi d’avaluació de l’impacte acústic sobre les cases de l’entorn del polígon petroquímic sud. El projecte també comptarà amb la participació dels ajuntaments de Tarragona, Vila-seca i Reus, que acullen part del polígon. La previsió és que l’estudi comenci el primer trimestre de 2021, després que s’hagi constituït una comissió tècnica. Els treballs duraran un any i mig. En una primera fase, es discriminarà el soroll procedent de l’activitat industrial del que prové de les infraestructures viàries i ferroviàries i, en una segona, la patronal química -l’AEQT- presentarà una proposta d’actuacions per al compliment dels objectius de qualitat acústica a l’entorn d’aquest gran pol industrial.

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, explica a l’ACN que arran d’un estudi elaborat fa un parell d’anys, amb l’assessorament i l’aval dels tècnics de la Generalitat, van observar que hi havia zones del municipi on s’excedien els paràmetres sonors que aconsella la normativa. Per això, diu, fa temps que volien impulsar un estudi en profunditat a la zona.

L’alcalde subratlla que l’estudi no té res a veure amb l’explosió registrada el 14 de gener en un reactor de la planta d’IQOXE en aquest mateix polígon. «Allò és un desgraciat accident que hem de superar i una manera de fer-ho és saber què hi passa, i mesurar el soroll és un tema important de la nostra vida diària. Parlem de l’aire, de l’atmosfera i dels components volàtils, però també hem de parlar del soroll», apunta.

El consistori canongí ja ha traslladat aquesta voluntat als ajuntaments de la resta de municipis que acullen el polígon i, segons Muñoz, «tothom està d’acord» en tirar-lo endavant. A mitjan desembre es preveu haver constituït una comissió tècnica amb representants de tots els agents implicats –els ajuntaments, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, i l’AEQT

Posteriorment, es treballarà en adjudicar els treballs mitjançant un concurs públic a una empresa especialitzada, que instal·larà sensors de mesura al llarg del polígon. El cost del projecte s’estima en més de 100.000 euros i es preveu que els municipis l’assumeixin de forma proporcional al pes que tenen en el polígon.

Un estudi en dues fases

La primera fase de l’estudi tindrà per objectiu discriminar el soroll procedent del polígon del que prové de les infraestructures –la T-11, l’A-7, l’N-340 i la via del tren. Com a molt quatre mesos després d’haver enllestit la primera fase, es preveu que l’AEQT presenti una avaluació de la contribució relativa de les diferents fonts del polígon.

Segons l’Ajuntament de la Canonja, en acabar aquest estudi i a partir de les seves conclusions, la patronal química «presentarà una proposta calendaritzada de pla específic d’actuacions per al compliment dels objectius de qualitat acústica al seu entorn».

Roger Segura

 

Vila-seca en Comú proposa crear una àrea d’autocaravanes en el nucli de la Pineda

Els comuns afirmen que “gairebé un milió de persones circulen per Espanya en autocaravana, amb una despesa aproximada de 280 milions d’euros».

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha presentat en el registre d’entrada municipal una moció que defensaran en la sessió plenària prevista per a divendres que ve amb l’objectiu d’iniciar els tràmits apropiats per a iniciar un estudi amb l’objectiu d’habilitar en el nucli de la Pineda una Àrea regulada d’estacionament i pernoctació d’Autocaravanes convenientment habilitada.

Els Comuns consideren imprescindible en aquests moments de dificultats sobrevingudes “no defallir en la cerca de noves fórmules per a incentivar un turisme més sostenible capaç de gener més ocupació i riquesa en el municipi”. Exposen que “gairebé un milió de persones circulen per Espanya en autocaravana, amb una despesa aproximada de 280 milions d’euros, que es queden principalment en els comerços locals i establiments d’hostaleria de les ciutats i pobles on pernocten”.

A més, indiquen que els autocaravanistas “són viatgers amb un poder adquisitiu mig-alt, respectuosos amb el medi ambient, interessats ​​per la cultura. S’estima que fan una despesa mitjana de 100 euros per autocaravana i dia en el lloc en el qual estacionen, tant en restaurants, supermercats, botigues de records com altres serveis”.

Redacció

 

Desarticulat un grup criminal dedicat al cultiu interior de marihuana a Vila-seca i al polígon Riu Clar de Tarragona

Entrada en una de les naus investigades. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Tarragona han detingut entre ahir i avui al matí deu persones, d’entre 20 i 52 anys, de nacionalitats albanesa i espanyola, veïns de Salou, Reus, el Vendrell, Sabadell i quatre amb domicili desconegut, com a presumptes autors dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a grup criminal i defraudació de fluïd elèctric.

La investigació es va iniciar a principis del mes d’octubre quan els mossos van tenir coneixement que un grup de persones disposaven de dues naus al Polígon d’ Alba de Vila-seca i Riu Clar de Tarragona on s’hi estava cultivant marihuana.

Així mateix de la investigació es desprèn que l’organització es trobava en fase d’expansió  i que la droga intervinguda, concretament 1540 plantes, era part de la primera collita.

Ahir al matí es van realitzar tres entrades i perquisicions en dues naus i un domicili del Tarragonès on es van detenir sis persones i es va intervenir quasi dues tones de marihuana amb un pes brut de 1.800 Kg.

Concretament en el domicili de Salou es va detenir el líder de l’organització, un home de 43 anys. També es van intervenir  1.500 euros en efectiu, roba de primeres marques valorada en més de 10.000 euros, un detector de sistemes de geolocalització i microcàmeres, cinc telèfons mòbils i documentació pendent d’estudi i anàlisi.

A les altres dues entrades situades als polígons Alba i Riu Clar es van intervenir les plantes de marihuana, cinc quilograms de cabdells secs, terminals mòbils i tots els elements necessaris per al cultiu indoor altament professionalitzat.

Cal destacar un fet diferencial d’aquest operatiu respecte d’altres investigacions contra grups especialitzat en el cultiu de marihuana. I és que en les dues entrades a les naus dels polígons investigats, els agents hi van localitzar un tipus de planta poc habitual. Es tractava de plantacions formades per arbusts de dos i tres metres d’alçada i amb una producció de cabdells per planta inusual.

Tenint en compte que la mitjana de plantes per làmpada és de 17, en aquest cas hi havia 4 plantes per focus i l’amperatge era l’utilitzat per plantacions de més de 3.000 plantes.

Amb els sis homes detinguts durant les entrades realitzades al matí es va donar per desarticulat el nucli principal del grup criminal. Ara bé, durant la tarda d’ahir es va detenir a Tarragona i Salou dos homes més, de nacionalitat espanyola, que s’encarregaven de la part logística amb funcions d’instal·ladors dels sistemes de cultiu, manipulació de la part elèctrica i també feien de testaferros.

Avui al matí, els investigadors han detingut a Sabadell dos homes més, de nacionalitat espanyola, que eren els responsables de la manipulació d’escomeses i instal·lacions elèctriques de les plantacions indoor.

Tot i que el grup criminal es dona per desarticulat no es descarten noves detencions.

Dos dels detinguts van quedar sense efecte amb l’obligatorietat de presentar-se davant l’autoritat quan siguin requerits i els vuit restants passaran en les properes hores a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona.

Redacció

 

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones telemàtic a Vila-seca

Vila-seca commemorarà, un any més, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Els actes començaran el dimecres 25 de novembre i finalitzaran el divendres 4 de desembre.

Coordinat des de l’Àrea de Drets Socials i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Vila-seca, aquest 25 de novembre es farà l’acte institucional per l’eliminació de la violència envers les dones amb la lectura del manifest a càrrec de la ciclista vila-secana, Helena Casas, i una taula rodona sota el títol “Desemmascarem la violència masclista”.

Tot i que aquests actes tindran lloc a la sala polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca, totes les sessions seran telemàtiques i es podran seguir mitjançant la plataforma de videoconferència webex després de rebre l’enllaç un cop es notifiqui al correu electrònic mgesti@vila-seca.cat.

Aquesta taula rodona que començarà a les 18,20 hores, rebrà la participació d’Elisa Alegre, treballadora social i antropòloga; de Laura Guxens, diplomada en educació social i graduada en criminologia; i de Víctor Merino, doctor en dret especialista en drets humans i violència de gènere. Els actes continuaran el dijous 26 de novembre amb un taller telemàtic sobre la violència masclista en la vida quotidiana i el dimarts 1 de desembre amb un nou taller telemàtic sobre la violència masclista en l’espai públic. L’horari dels tallers serà de 18 a 19 hores.

El darrer acte serà el divendres 4 de desembre a partir de les 18 hores i servirà per analitzar el retorn del procés de reflexió entorn els tallers realitzats. El seguiment de l’acte serà retransmès en directe. Per tal de rebre l’enllaç de connexió caldrà enviar un correu electrònic a mgesti@vila-seca.cat.

Redacció

 

La CUP denunciarà a Antifrau les ‘irregularitats’ en l’operació de compravenda dels terrenys de Hard Rock al Tarragonès

Imatge d’un cartell de Hard Rock a Punta Cana.

La diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha anunciat que l’organització denunciarà a l’Oficina Antifrau el procés de compra venda dels terrenys del projecte de Hard Rock al Tarragonès per part de l’Incasòl. En roda de premsa, Sánchez ha argumentat que cal aclarir les «irregularitats» que acompanyen el procés i posar-hi «punt i final» perquè és «nociu per la salut, les arques públiques i el territori». Sánchez ha defensat que les conselleries d’Economia i Territori han comès presumptes irregularitats pel que fa a la concessió de la llicència de joc a Hard Rock o la compravenda dels terrenys a La Caixa. La CUP exigeix al Govern que demani un informe a la Junta Consultiva de Contractació Administrativa per conèixer si l’operació és «legal».

Els cupaires també han demanat l’emissió d’un dictamen per part de la Sindicatura de Comptes sobre l’abast de l’operació en els comptes públics i han demanat al Síndic de Greuges que es posicioni sobre la qüestió.

Amb la denúncia a Antifrau la CUP vol «assenyalar» els responsables polítics del projecte «fraudulent» i ha obert la porta a presentar una querella «si fa falta». No ha concretat contra qui aniria dirigida però ha recordat que els màxims responsables d’Economia i Territori són el vicepresident Pere Aragonès i el conseller Damià Calvet.

Una vegada més, han dit que es tracta d’una iniciativa amb «molts riscs» i «d’esquena al territori». Han dit que esperen que Antifrau vegi alguns «buits legals i possibles presumptes delictes malversació i prevaricació». «Hi ha una intenció d’afavorir a La Caixa comprant uns terrenys. És una operació de rescat encobert», ha defensat Sánchez.

La regidora de la CUP a Tarragona Laia Estrada ha recordat el paper de la CUP per denunciar el projecte. Ha assegurat que no és d’interès públic i que hi ha altres necessitats d’inversió pública per equipaments sanitaris, educatius i infraestructures.

Estrada ha explicat que el proper 15 de desembre s’ha de ratificar la compra dels terrenys per part de Hard Rock i que esperen que no es materialitzi. Per això, ha explicat que els diferents assembles locals de la CUP al Tarragonès engeguen una campanya política per denunciar el projecte i fer-ne difusió als carrers amb la col·laboració de la Plataforma ‘Aturem Barcelona World’.

Guillem Roset

 

Els Mossos denuncien dos conductors d’autocar a Vila-seca per nou infraccions de trànsit

Imatge d’un vehicles dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona van denunciar el passat 14 de novembre dos conductors d’autocar, de 44 i 55 anys, tots dos veïns de Jaén, per haver comès nou infraccions a la Llei de Seguretat Vial.

Els fets van succeir al voltant de les quatre de la matinada, a l’altura del punt quilomètric 258,3 de l’AP-7, a Vila-seca (Tarragonès), quan la patrulla va aturar un autocar amb 44 passatgers que es dirigia cap a Jaén procedent de la Jonquera.

El conductor anava acompanyat d’un altre xofer de substitució, tot i que inicialment ho va intentar ocultar perquè cap dels dos havia complert amb els descansos obligatoris.

Els mossos van constatar que durant les darreres 29 hores el vehicle només es va aturar 2 hores i 34 minuts, la qual cosa va comportar un risc pel passatge. Davant d’això, els policies van decidir immobilitzar-lo en una àrea habilitada pròxima per atendre els passatgers i gestionar la continuació del seu viatge.

Concretament, se’ls va denunciar per no expedir els bitllets, no disposar del títol homologat per realitzar transport públic de viatgers, dues denúncies més per no respectar el temps de descans i dues més per irregularitats en el tacògraf. També se’ls va denunciar per no facilitar informació als agents, no respectar el descans diari i realitzar una conducció ininterrompuda igual o superior a les 8 hores.

Redacció

 

PortAventura renuncia a Halloween i preveu reobrir el proper 5 de desembre

El tren del Shambhala, amb usuaris amb mascareta, el primer dia d’obertura de PortAventura el passat 8 de juliol. Foto: ACN

PortAventura World ha informat que preveu la reobertura del parc temàtic i d’algun dels hotels el proper 5 de desembre. Tot i que la Generalitat ha anunciat que a partir del dia 23 de novembre autoritzarà l’activitat a l’aire lliure, l’empresa ha decidit posposar el retorn. Fonts de la companyia han indicat a l’ACN que necessiten uns dies de marge per canviar la tematització del parc.

A causa del tancament forçat la direcció ha decidit renunciar a la campanya de Halloween i centrar els esforços en la de Nadal. De fet, els primers clients podran fer nit en algun dels hotels el dia 4 de desembre. Des de PortAventura World han dit que executaran aquesta planificació sempre que les autoritats sanitàries ho permetin.

ACN

 

Vila-seca activarà ben aviat el ‘vilamarket.cat’, el comerç on line del municipi

L’Ajuntament de Vila-seca, coordinat des de la seva regidoria de Comerç, posarà en servei ben aviat la plataforma ‘vilamarket.cat’, una eina a disposició dels comerciants per tal que puguin oferir les seves vendes a la població via on-line.

El comerç detallista en general i el de Vila-seca en particular està patint importants canvis provocats per la crisi de la pandèmia que han fet incrementar els hàbits de la venda on-line. Per això, l’Ajuntament de Vila-seca ha treballat en accions de suport al comerç local i ha impulsat la creació d’una plataforma de venda on-line que porta per nom “vilamarket.cat”. A banda, l’Ajuntament ha organitzat per aquest diumenge 15 de novembre una jornada de motivació i reflexió adreçada al sector comercial del municipi. En aquesta jornada matinal que es realitzarà de forma virtual, es debatrà sobre la situació actual del comerç i es presentarà aquesta nova plataforma per vendre on-line.

Aquest és el programa de la jornada:

10.00 h Motivació i vendes. Ponència a càrrec de Mònica Mendoza.

Presentació de la ponent a càrrec de Juan Hervàs, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Vila-seca – La Pineda.

11.45 h Vilamarket.cat, el centre comercial virtual de Vila-seca. Ponència a càrrec de Carlos Morillo. Presentació de la nova plataforma de vendes.
12.30 h Presenteu-nos la vostra història de negoci. Espai de presentació dels negocis participants en la jornada.

Cal recordar que l’Ajuntament de Vila-seca impulsa aquesta jornada, la plataforma “vilamarket” i la seva implementació en base al següents objectius:

– Generar vendes on-line i offline.

– Fomentar l’acostament de la ciutadania al comerç de Vila-seca.

– Frenar l’impacte negatiu de la Covid-19 en el comerç local.

– Generar il·lusió i motivació per ajudar als comerciants a superar la crisi de la Covid.

– Recuperar la confiança dels comerciants en les accions del govern municipal.

– Potenciar el sentiment de pertinença i l’associacionisme entre els comerciants del municipi.

Redacció

 

Darrers dies per lliurar treballs al concurs fotogràfic en memòria del d’Albert Iturria

El proper 30 de novembre finalitza el termini per presentar els treballs de fotografia dins la 8a edició del concurs en memòria del fotògraf Albert Iturria, el qual va fotografiar el municipi de Vila-seca, la seva gent i les festes i costums durant més de 30 anys.

El tema d’enguany és «COVID-19, història en imatges d’un confinament, un desconfinament i una nova realitat» i les obres es poden presentar directament a la atenció de la regidoria de Cultura al registre general de l’Ajuntament de Vila-seca o mitjançant correu postal fins a finals d’aquest mes de novembre.

Tal i com marquen les bases, es poden presentar tant aquelles fotografies que s’han produït en els moments de tancament a les llars, com les celebracions d’aniversari, l’activitat esportiva, educativa, lúdica o social, així com els aplaudiments, els missatges de recolzament als serveis essencials o les mostres de solidaritat. També s’hi poden incloure aquelles que s’han produït en l’entorn laboral, el teletreball o les mesures de seguretat i restriccions.

El concurs, adreçat a qualsevol persona que hi vulgui participar sense cap límit d’edat, compta amb dues categories (adults i infantil). Els premis per a la categoria d’adults són de 700 € per al primer, 350 € per al segon i 175 € per al tercer. A la categoria infantil s’estableixen cinc premis, dotats amb material escolar per valor de 50 €. Es valoraran positivament les imatges que, sense deixar de banda la creativitat, responguin a criteris documentals.

Redacció

 

Els comerciants i empresaris de La Pineda demanen que la rebaixa de la taxa d’escombraries passi del 30% al 50%

L’entitat Nova Unió de Comerciants i Empresaris de la Pineda ha enviat una carta a tots els grups polítics de Vila-seca on sol·licita que la reducció de la taxa d’escombraries corresponent a l’any 2020 passi del 30% al 50% (la consideren «insuficient» per estar «molt lluny dels descensos de facturació reals soferts pel sector comercial i hoteler aquesta temporada»), així com una revisió de l’ordenança reguladora d’ocupació de la Via Pública «especialment en el referent als horaris nocturns de tancament de les terrasses i establiments hotelers durant la temporada turística». En aquest sentit des de l’associació es considera que «així podríem establir amb calma uns horaris que respectin el descans dels veïns i el dret a treballar del nostre sector complint amb la normativa, cosa que no passa actualment».

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha emès un comunicat de premsa on anuncia el seu suport a les propostes perquè, segons el seu portaveu, Mario Téllez, les considera proporcionades i raonables davant les noves mesures restrictives derivades de l’estat d’alarma.

Redacció

 

L’Oficina Tècnica de l’Avellana es posa en marxa amb el repte de revaloritzar el conreu

La consellera (a la dreta de la imatge) visitant un camp d’avellanes a Constantí. Foto: Departament d’Agricultura

L’Oficina Tècnica de l’Avellana fa els primers passos amb l’objectiu de garantir la viabilitat econòmica del conreu i, de retruc, el seu futur. Aquest servei, promogut pel Departament d’Agricultura i coordinat pel centre tecnològic Eurecat -amb seus a Reus i Vila-seca-, es va constituir al juny i ja té encarrilades algunes de les accions per a les quals es va impulsar. La creació d’un panell de tast, l’organització d’esdeveniments o la difusió a les escoles són algunes de les línies amb les quals s’està treballant. La consellera Teresa Jordà ha presentat l’oficina aquest divendres en una visita al centre IRTA Mas Bové de Reus. De les 12.000 tones d’avellanes produïdes la darrera collita a Catalunya, 10.000 són de les comarques tarragonines.

«Catalunya és un dels territoris del món on més se’n produeix, cal fer viable la continuïtat de l’avellana», ha manifestat la consellera, en un camp experimental d’avellaners on s’ha presentat l’Oficina Tècnica de l’Avellana. L’òrgan ja ha començat a caminar en àmbits com els esdeveniments, entre els quals, la festa ‘Temps d’avellana’. «De cara a l’any vinent hauria de fer un salt més enllà, a Barcelona, perquè és on hi ha el consum de l’avellana», ha apuntat Jaume Salvat, director de l’oficina i tècnic del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat.

Salvat ha desgranat les grans accions estratègiques amb les quals l’oficina ja hi treballa: la creació d’un panell de tast -s’estan seleccionant una vintena de tastadors-, la millora de l’organització del sector, un pla d’acompanyament i millora empresarials, campanyes de foment del consum de l’avellana i la promoció del coneixement i valorització de l’avellana a les escoles. «Volem que els horts escolars incloguin l’avellaner», proposa Salvat. «L’oficina no solucionarà els problemes de l’avellana, però és un pas en el camí», ha afegit el seu director.

A l’oficina hi treballa un equip multidisciplinari. La creació d’aquest òrgan es remunta a l’any 2016, en el marc de la Taula Sectorial de l’Avellana. L’òrgan, en marxa des de l’estiu -és un encàrrec del Departament per a enguany i fins 2021-, s’ha presentat oficialment aquest divendres al migdia a l’IRTA, centre especialitzat en recerca de l’avellana des de fa molts anys -disposa del camp de germoplasma d’avellaner més important d’Europa. «Esperem que hi hagi continuïtat en aquesta recerca, també molt convenient per al sector», ha conclòs Salvat.

Núria Torres

 

El Ball de Diables de Vila-seca presenta nous tabals infantils

Amb la col·laboració d’una desena de patrocinadors el Ball de Diables de Vila-seca presenta ara els deu nous tabals tradicionals del Ball Infantil, Foto: Júlia López

Enguany està sent un dels anys recents més durs per a la cultura popular. La crisi sanitària i les mesures restrictives que se n’han derivat, han obligat a reduir l’activitat cultural, repensar-la i, en molts casos, suspendre-la. Aquesta reducció de l’activitat s’ha traduït, també, en una reducció notable d’ingressos per a aquest tipus d’entitats, que en molts casos tenen dificultats per afrontar inversions extraordinàries.

El Ball de Diables Infantil de Vila-seca va ser presentat la primavera de 2018, a imatge del Ball de Diables però, des d’aleshores, tenia pendent la incorporació de dos elements clau: els tabals tradicionals i els ceptres, obra de Xixo Luthier i Antoni Mas respectivament. Fins a dia d’avui, la secció petita ha usat tabals antics del Ball de Diables i no ha pogut disposar de Ceptres.

Amb la col·laboració d’una desena de patrocinadors el Ball de Diables de Vila-seca presenta ara els deu nous tabals tradicionals del Ball Infantil, cinc amb la imatge del Ceptre de Llucifer i cinc amb la imatge del Ceptre de la Diablessa; tots ells obra del luthier Miquel Àngel Ortiz (Xixo Luthier) i elaborats de forma escrupolosament artesanal, tal i com és el cas dels seus homòlegs adults.

Aquesta inversió ha sigut íntegrament finançada amb l’aportació dels patrocinadors del Ball de Diables: Ca la Nuri, Climaqua, Construccions Plana, Garcia Riera, Deluxe Produccions, Gastronoteca, Merxan, Novagrafic, SG Estilistes i You Can Fit.

Malgrat la situació actual, doncs, el Ball de Diables Infantil de Vila-seca és més a prop de completar la seva gestació, pendent de la incorporació dels Ceptres obra d’Antoni Mas, quan aquesta inversió sigui viable.

Redacció

 

Vila-seca manté el seu esforç en ajuts a l’emprenedoria i l’ocupació amb el programa Impuls a l’Ocupació

Les persones interessades han de recollir la sol·licitud al Servei d’Ocupació i Creació d’Empreses (SOCE), situat al carrer de l’Hospital. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca ha aprovat recentment la convocatòria de subvencions per a la promoció de l’ocupació i la creació de noves empreses mitjançant el programa “Impuls a l’Ocupació”.

Per aquest any 2020 i amb una quantia màxima de 250.000 euros, aquest programa de l’Ajuntament de Vila-seca impulsa i activa el foment de l’ocupació mitjançant la concessió d’incentius a la contractació de persones aturades de Vila-seca i la contractació també de persones majors de 45 anys aturades i col·lectius de dones. D’altra banda també es manté la línia d’ajuts a la emprenedoria i a l’afavoriment de la creació i establiment de noves empreses al municipi de Vila-seca.

Els ajuts són diversos i poden arribar fins als 6.000 euros si es fan contractes fixos a persones majors de 45 anys. El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el proper dilluns dia 9 de novembre.

Les persones interessades han de recollir la sol·licitud al Servei d’Ocupació i Creació d’Empreses (SOCE), situat al carrer de l’Hospital,1 de Vila-seca (telèfon 977 394 325) i presentar la documentació al registre general de l’Ajuntament.

Redacció

 

PortAventura posposa la reobertura fins el 14 de novembre

Pla mitjà del tren del Shambhala, amb usuaris amb mascareta, el primer dia d’obertura de PortAventura el passat 8 de juliol.

Les noves restriccions dictades per la Generalitat han obligat PortAventura World a posposar la seva reobertura. El ressort tenia previst reobrir hotels aquest dissabte i el parc temàtic el diumenge 1 de novembre, però la companyia ho ha endarrerit fins el proper dissabte 14. De moment encara no saben quants hotels posaran en marxa, una decisió que es prendrà en funció de les reserves que tinguin.

Segons han explicat fonts de l’empresa a l’ACN, en tenien algunes per als propers dies, coincidint amb la temporada de Halloween. De tota manera han reconegut que «la gent estava sent previsora» i la majoria eren per setmanes posteriors. PortAventura World va haver de tancar el passat 16 d’octubre per les mesures sanitàries decretades pel Govern.

ACN

 

Vila-seca, ‘Ciutat Solidària amb l’Alzheimer’

Imatge de l’acte d’aquest matí. Foto: Ajuntament

Aquest matí Vila-seca ha rebut el Certificat de la CEAFA (Confederación Española de Asociaciones de Familiares con Alzheimer y otras demencias) que acredita i distingeix a l’Ajuntament de Vila-seca com a “Ciutat Solidària amb l’Alzheimer”.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, acompanyat de la regidora d’Acció Social, Lucia Teruel i la regidora del grup municipal de Vila-seca en Comú, Núria Miret, ha rebut el diploma de mans de la presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de la Costa Daurada, Carmen Barros.

La CEAFA, associació d’àmbit estatal, aplega més de 200.000 famílies associades.

Redacció

 

Els Mossos detenen un home per robar-li una gran quantitat de joies a la seva veïna a Vila-seca

La pistola tenia bales però no estava muntada

Els mossos van obrir una investigació i van poder comprovar que part de les joies havien estat venudes en dos establiments de compravenda de Reus per un valor aproximat d’uns 2.600 euros.

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona van detenir el passat 23 d’octubre a Reus un home de 30 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Salou com a presumpte autor d’un delicte de robatori amb força.

Els fets van ocórrer el passat 1 de juny quan el detingut es va apropiar de la clau del pis de la víctima situat a Vila-seca que aquesta li havia deixat a la seva parella amb l’objectiu d’utilitzar-la en cas d’urgència.

Sense permís va accedir al domicili de la seva veïna i va robar-li diverses arracades d’or, penjolls, polseres, entre d’altres joies de valor.

Davant d’aquests fets, els mossos van obrir una investigació i van poder comprovar que part de les joies havien estat venudes en dos establiments de compravenda de Reus per un valor aproximat d’uns 2.600 euros.

Amb tot això, els agents van identificar l’autor del robatori el qual havia utilitzat la clau del propi pis per entrar.

Així mateix, el detingut també havia estafat la seva parella temps enrere fent-se transferències bancàries al seu favor des del compte d’ella i demanant un crèdit usurpant la seva identitat.

Per tot això, els Mossos d’Esquadra van localitzar-lo a Reus i van detenir-lo com l’autor del robatori.

El detingut va passar ahir a disposició judicial davant del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

‘Sticker’ guanya el premi a millor curtmetratge de ficció del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca

Imatge de la gala final de l’edició d’enguany del festival. Foto: FICVI

La cinquena edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI) va arribar aquest cap de setmana al seu punt i final amb la gala de lliurament de premis a l’Auditori Josep Carreras. L’actor català Fermí Fernández va ser l’encarregat de conduir la gala ahir diumenge amb molt d’humor.

El film “Sticker”, produït i dirigit pel macedoni Georgi Unkovski, va rebre el premi Internacional de millor curtmetratge de ficció. L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, va ser l’encarregat de donar el premi a aquesta producció macedònia. El Premi Nacional al Millor Curtmetratge de Ficció ha estat per “María”, de Paco Ruiz. La regidora d’Innovació i Turisme, Cristina Cid, va fer entrega de l’estatueta al guanyador.

L’organització va continuar amb la seva proposta d’homenatjar en cada edició a un professional del món del cinema i enguany el premi d’Honor a la trajectòria ha estat per l’actriu Nora Navas.

La resta de curts guanyadors van ser:

– Premi Internacional Millor Curtmetratge d’Animació per “Roberto”, de la directora Carmen Córdoba.

– Premi D.O Catalonia per “Els que callen”, d’Albert Folk.

– Premi del Jurat Jove al Millor Curtmetratge per “Distancias”, de Susan Béjar.

– Premi del Públic per “Cómplices”, de Ruben Guindo.

– Primer premi In situ pel curtmetratge “L’últim botó”, d’Alba Postigo.

– Segon premi In situ pel curtmetratge “Una nova vida”, d’Andrea Suárez, Coral Méndez i Alicia Mateos.

Redacció

 

Mor la passatgera davantera d’un cotxe en un accident de trànsit amb un camió a l’AP-7 a Vila-seca

Arran del sinistre s’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions dels Bombers i tres ambulàncies del SEM.

Una dona ha perdut la vida aquest dijous en un accident de trànsit al quilòmetre 258 de l’AP-7, al terme municipal de Vila-seca. Per causes que s’investiguen hi ha hagut una col·lisió per envestida entre un turisme i un camió quan circulaven en sentit sud. La víctima mortal és la passatgera davantera del turisme, mentre que el conductor ha resultat ferit greu i ha estat traslladat a l’hospital Joan XXIII de Tarragona.

Arran del sinistre s’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions dels Bombers i tres ambulàncies del SEM.

Amb aquesta, són 90 les persones que han perdut la vida a la xarxa viària de Catalunya en el que portem d’any.

ACN