TOTS 21

Vila-seca commemora el Dia Internacional de les Dones amb la presència de la rectora de la URV

Avui a l’Ajuntament de Vila-seca ha tingut lloc l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones, que ha estat retransmès en directe pel canal de YouTube de l’Ajuntament. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; juntament amb la presència de la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Dra. Maria José Figueras, i la regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Vila-seca, Anabel Margalef. En l’acte, també hi han estat presents diversos regidors de la Corporació Municipal.

Durant l’acte institucional, l’alcalde de Vila-seca ha insistit en “les dificultats que sempre han patit les dones per arribar a la igualtat”, fet que, juntament amb el seu talent, “les fa excepcionals” i ha recordat que “encara ens queda molt per arribar a la igualtat”, la qual “només aconseguirem a través de la pedagogia, un marc normatiu i el control del llenguatge”.

Per la seva banda, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Anabel Margalef, ha llegit el manifest del Dia Internacional de les Dones, el qual ha posat en relleu la desigualtat entre homes i dones durant aquesta pandèmia produïda per la COVID-19.

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Dra. Maria José Figueras, ha donat a conèixer la quarta edició dels Premis Maria Elena Maseras, que concedeix la URV en col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca, sobre recerca en estudis de dones i de gènere. En aquesta convocatòria “a la qual han concorregut treballs d’altíssima qualitat”, segons paraules de la rectora, les guanyadores han estat Anna Sospedra, pel Treball Fi de Grau “Doblement oblidades. Les dones espanyoles i la seva col·laboració en l’esforç de guerra de les Brigades Internacionals”; Teresa Buey, pel Treball Fi de Màster “Sua pecunia fecit: dedicantes femenines de homenajes estatuarios en Tarragona” i Xavier Cela, per la Tesi doctoral “Masculinitats (In)habitables. Transaccions, gènere i patiment mental entre els adolescents i joves”.

Cal destacar que, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, enguany l’Ajuntament de Vila-seca, juntament amb les entitats de dones del municipi, ha produït un vídeo biogràfic de la figura de M. Elena Maseras, que ha estat dirigit per Elisabeth Quevedo, juntament amb la companyia Se’ns va l’olla Teatre. Aquest vídeo ja es pot trobar al canal YouTube de l’Ajuntament a https://youtu.be/DXPXg3IL6_E

Redacció

 

La joint venture entre LaLiga i PortAventura avança i ja té director general

Juan Vicente Marín Villanueva, escollit com a director general d’aquesta associació empresarial. Foto: LaLiga

El que semblava ciència-ficció continua donant passes endavant per consolidar-se com un projecte sòlid. La joint venture creada entre LaLiga i PortAventura World, anomenada ‘The Beat Challenge’, ja té cara en la figura de Juan Vicente Marín Villanueva. Aquest llicenciat en Economia per la Universitat de València i consultor internacional ha estat nomenat com a director general d’aquesta associació empresarial. Marín forma part de LaLiga des del 2017, en funcions de delegat a Itàlia a través de LaLiga Global Network. La intenció final és crear un parc temàtic de LaLiga dins del recinte del complexe de PortAventura, entre altres bosses de negoci i d’inversions.

Està previst que el primer resultat pràctic de tot plegat es pugui fer efectiu el proper mes de setembre, amb la posada en marxa d’un aplicatiu, una tenda i un restaurant tematitzat dins del resort. Aquesta seria la primera fase de les tres previstes, amb una inversió quantificada en 10 milions d’euros. La segona inclourà el disseny i desenvolupament d’una nova atracció tematizada de LaLiga i una inversió de 40 milions. En una última fase està planificada la creació d’un parc temàtic de LaLiga dins del resort de PortAventura World amb una inversió de 100 milions d’euros.

En paral·lel, la joint venture signarà un acord de llicència amb PortAventura World per a l’ús de la marca de LaLiga i de l’app desenvolupada. Aquest acord de llicència tindrà una vigència de 15 anys i tindrà exclusivitat per a PortAventura World a Europa i Rússia.

Amb aquesta joint venture, LaLiga ofereix als seus clubs: reforçar la seva presència en el mercat de l’entreteniment, augmentar el volum d’ingressos, incrementar el posicionament de marca entre el públic en general, connectar amb un públic jove i desenvolupar un format d’entreteniment replicable en el mercat internacional. D’altra banda, els afeccionats de LaLiga tindran accés a continguts i promocions exclusives per a gaudir d’aquesta experiència única dins de PortAventura World.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vila-seca destina 250.000 euros en subvencions a les empreses i autònoms del municipi

El passat 26 de febrer el Ple de l’Ajuntament de Vila-seca va aprovar per unanimitat les bases per a l’atorgament d’una subvenció a les empreses del municipi en motiu de les afectacions econòmiques produïdes per la pandèmia sanitària. La partida d’aquesta subvenció compta amb un total de 250.000 euros, que tenen com a objectiu reactivar el teixit empresarial vila-secà, dels quals cada empresa podrà rebre com a màxim 3.000 euros.

Els beneficiaris d’aquesta subvenció podran ser les petites empreses, professionals o autònoms, que s’hagin vist afectats per la COVID-19. Els criteris d’adjudicació estaran en relació amb el tant per cent de decrement de la facturació comparant els ingressos de l’any 2019 amb els de l’any 2020, entre el període comprès entre l’1 de gener i el 30 de setembre.

Actualment, aquestes bases es troben en exposició pública i, en el termini aproximat d’un mes, es preveu l’obertura de la convocatòria per a què les empreses puguin sol·licitar la subvenció.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vila-seca edita la nova Guia dels centres educatius

L’Ajuntament de Vila-seca ha editat la nova Guia de centres educatius amb informació de totes les llars d’infants, escoles, instituts, formació d’adults, ensenyaments musicals i universitaris, anglès, català i aula d’extensió universitària de la URV. En aquesta guia, d’un total de 60 pàgines, s’hi podrà consultar informació horària de cada centre, l’ensenyament que s’hi imparteix, els serveis i les activitats que ofereixen i el contacte amb cadascun dels centres.

A les últimes pàgines de la Guia s’hi poden trobar qüestions d’interès com ara l’organització del sistema educatiu a Catalunya; què són els consells escolars, les AMPA o AFA; informació del Pla Educatiu d’Entorn o el Programa d’activitats ambientals.

D’aquesta manera, els pares que hagin d’escolaritzar els seus fills el proper curs 2020-2021, tindran a les seves mans una guia per ajudar-los a decidir en la seva elecció, ja que des del 15 fins al 24 de març s’hauran de realitzar les preinscripcions als centres d’infantil i primària, de forma telemàtica. En el cas de les preinscripcions als instituts, aquestes seran del 17 al 24 de març, també de forma telemàtica.

Cal recordar que, a causa de la situació actual provocada per la COVID-19, les jornades de portes obertes seran totalment virtuals des d’avui mateix, dia 1 de març, fins a l’11 de març, a través de plataformes com Google Meet, Zoom o YouTube.

Redacció

 

Vila-seca celebra el Dia Internacional de les Dones

Vila-seca celebra el Dia Internacional de les Dones amb un total de 6 actes que donaran el tret de sortida el proper 6 de març i finalitzaran el 16 d’abril. A més d’aquests actes, cal recordar que el Casal de la Dona de Vila-seca va organitzar dies enrere l’exposició “Dones de Ciència”, que es va poder visitar fins al 26 de febrer al Mercat Municipal.

El primer dels actes programats, tindrà lloc el dissabte 6 de març a les 10.30 h al Casal Popular El Rebotim, el qual acollirà un taller de menstruació conscient i sostenible. Organitzat pel Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras, podeu aconseguir-ne més informació escrivint al correu pinedavase@gmail.com.

El dilluns 8 de març hi haurà l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones a la 1 del migdia, durant el qual es llegirà el manifest. L’acte es retransmetrà en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Vila-seca, el qual properament informarà de l’enllaç a través del seu facebook.

El dijous 11 de març la Biblioteca de Vila-seca, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras, organitza el Club de lectura feminista virtual: “Feminisme per al 99%”. Podeu obtenir més informació de l’acte a bm.vila-seca@vila-seca.cat o trucant als telèfons 977 39 13 63 o 676 05 34 55.

El dissabte 13 de març tindrà lloc un taller per aprendre a cosir una compresa de tela, a les 10 del matí a la plaça d’Estudi. Per aquesta activitat, organitzada pel Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras, cal recordar que les places seran limitades i que es podrà demanar més informació trucant al telèfon 662 45 15 65.

Del 15 al 29 de març tindrà lloc el curs virtual Comunicació Inclusiva i Llenguatge No Sexista, d’una durada de 10 hores. Un altre curs virtual, aquest de 30 hores, serà el d’Empoderament i Lideratge Femení i tindrà lloc del 16 de març al 16 d’abril. Els dos cursos han estat organitzats per l’Ajuntament de Vila-seca i el Servei d’Ocupació i Creació d’Empresa. Per a més informació, cal trucar al 977 39 43 25.

A més d’aquests actes, cal destacar que l’Ajuntament de Vila-seca juntament amb les Associacions de Dones de Vila-seca, han elaborat un vídeo biogràfic de l’Elena Maseras titulat “Maria Elena Maseras: somnis, tenacitat, igualtat”.

D’altra banda, també es pot visitar al web https://bit.ly/3b4xPvD els 10 llibres “Amb veu de dona” que ha seleccionat la Biblioteca de Vila-seca, especialment per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vila-seca aprova les subvencions per a la millora d’habitatges i instal·lació d’energia verda

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vila-seca d’avui dilluns 1 de març ha aprovat la convocatòria pública de subvencions per a la millora d’habitatges i instal·lació d’energia verda a Vila-seca.

Concretament, es tracta d’un total de 4 línies de subvencions amb 175.000 euros inicials de pressupost. Aquestes 4 línies són:

  • Instal·lació d’ascensors i eliminació de barreres arquitectòniques en edificis, amb la finalitat de millorar les condicions de vida dels seus ocupants, facilitant a les persones de més edat o amb dificultats de mobilitat, l’accés al seu habitatge.

L’import màxim de la subvenció és de 6.000 euros en cas d’instal·lar-se un ascensor, i de 600 euros en cas de supressió de barreres arquitectòniques.

  • Reparació i pintura de façanes i elements sortints annexes en edificis ja construïts, amb l’objectiu de reduir el perill de despreniments a la via pública.

En aquest cas, l’import màxim és de 1.700 euros en el cas de rehabilitació de la façana i de 700 euros per a la pintura.

  • Rehabilitació d’habitatges al Centre Històric de Vila-seca, per tal de millorar la qualitat de vida de la ciutadania, les condicions d’habitabilitat i el paisatge urbà.

Es concediran un màxim de 3.000 euros en cada cas subvencionable.

  • Instal·lació de plaques  fotovoltaiques i els seus equips als habitatges, per a millorar les condicions de vida dels seus ocupants i impulsar el desenvolupament de les energies renovables.

Com a màxim, en aquest cas, es concediran 3.000 euros de subvenció.

Les subvencions podran sol·licitar-se fins al proper 31 d’octubre de 2021. Les sol·licituds presentades a partir de l’1 de novembre de 2021 seran tingudes en compte a la següent convocatòria.

Més informació a https://seuelectronica.vila-seca.cat/ca/web/guest/subvencions

Redacció

 

L’Ajuntament de Vila-seca finalment no incrementarà el sou dels regidors

Imatge de l’ajuntament de Vila-seca. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca no aplicarà la pujada salarial del 0,9% prevista per aquest 2021 pels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) a càrrecs electes. Sí que s’aplicarà, en canvi, al personal funcionari i personal laboral de la corporació. Així ho ha decidit aquest divendres el plenari municipal.

Els portaveus de tots els grups polítics municipals de l’Ajuntament de Vila-seca han arribat a un acord per esmenar el dictamen relatiu a l’aprovació de l’increment de les retribucions del personal per a l’any 2021, en el sentit de modificar el punt de l’acord que preveia l’increment a càrrecs electes per deixar-lo amb la següent redacció: “Congelar les retribucions dels càrrecs electes de l’Ajuntament de Vila-seca per l’any 2021”. Per tant, els càrrecs electes finalment no incrementaran les seves retribucions, rectificant allò que van aprovar en Comissió Informativa de Serveis Generals i Seguretat “per inèrcia d’anys anteriors”.

Mario Téllez, portaveu del Grup Municipal de Vila-seca en Comú, ha manifestat la seva satisfacció per arribar a aquest acord desprès d’expressar la seva disconformitat en la Comissió Informativa de Serveis Generals i Seguretat, celebrada el passat dilluns, on va demanar anul·lar l’increment previst.

Redacció

 

La Biblioteca de Vila-seca acull l’exposició ‘Quan parles fas màgia’ del Voluntariat per la Llengua

Interior de la Biblioteca de Vila-seca.

L’exposició ‘Quan parles fas màgia’, que acollirà la Biblioteca de Vila-seca, forma part d’una campanya del Voluntariat per la llengua (VxL) que vol animar les persones a afegir-se a aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal, que no ha parat de créixer des de la seva creació, el 2003. I ho vol fer a partir de la metàfora de la màgia.

«Quan parles fas màgia» focalitza l’atenció en un aspecte clau del programa: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua. Una mostra de l’èxit del programa és que aquest novembre s’ha arribat a les 150.000 parelles creades des del seu inici.

Tot i que la campanya mostra tant la modalitat presencial com la virtual del programa, a partir de l’alerta sanitària provocada per la Covid-19, es promou que les converses de les parelles lingüístiques per practicar el català es facin a través de videoconferència. Totes les persones que vulguin afegir-se al programa, com a aprenentes o com a voluntàries, ho poden fer a través de l’adreça electrònica vxl.tarragona@cpnl.cat.

Paral·lelament, aquest mes de febrer s’han donat a conèixer un nou recurs de suport per a la conversa en català. Es tracta de tres vídeos amb el mag Eduard Juanola fent una sèrie de trucs, a partir dels quals proposa temes d’interès per encetar una conversa.

L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 16.00 a 20.00 h i dimarts i dijous de 10.00 a 13.30 h.

Redacció

 

La cara i la creu als cinemes: petites sales es beneficien del públic local i multicines tanquen per falta d’espectadors

Imatge de la cadena Ocine de Les Gavarres. Foto: Ocine

La caiguda d’espectadors als cinemes catalans al gener ha estat del 82%, una xifra pitjor que la global del 2020, en què les sales van perdre el 74% del públic i el 73% de la recaptació. La circumstància ha obligat desenes de cinemes a «hivernar» fins a finals de febrer perquè l’activitat era inviable.

L’obertura de la mobilitat a nivell comarcal els dona una mica d’oxigen, amb un increment potencial d’assistents d’entre el 30% i el 85%. Amb tot, l’afectació a tot el territori és desigual: algunes petites sales com la d’Igualada s’han beneficiat de la falta de competència comarcal i omplen la majoria de sessions, mentre que els multicines de Barcelona i l’àrea d’influència han tancat per falta de públic i d’estrenes a la cartellera.

El gener de fa un any, les sales van congregar 1.350.000 espectadors. El mes passat no van arribar a les 250.000 persones. Des del gremi esperen que les dades del gener i febrer siguin un «punt d’inflexió» d’una reobertura que entreveuen per al juny, quan han d’arribar a les cartelleres el gruix d’estrenes de l’any.

La cadena Ocine té tancades les sales de Platja d’Aro, Blanes, Arenys, Sant Celoni, El Vendrell, Vila-seca i Roquetes, però aixeca la persiana tota la setmana o els caps de setmana a centres com Les Gavarres de Tarragona, Girona, Granollers i Màgic de Badalona, amb una major afluència de públic.

Jordi Agustí, un dels gerents del grup, que atribueix la caiguda d’assistència a la manca d’estrenes comercials i als confinaments territorials. «Els cinemes que viuen del públic de les rodalies ho noten moltíssim», ha assegurat a l’ACN.

Segons l’opinió del gerent d’Ocine, els confinaments territorials «penalitzen tothom» perquè són vasos comunicants. «Els cines han d’anar bé en general», conclou. Quant a la limitació de l’aforament, Agustí reconeix que malauradament no els condiciona, perquè la davallada de públic fa que no arribin al topall.

La situació, però, no és la mateixa a la capital catalana i la seva àrea d’influència que a la resta de territori català. Alguns cinemes de fora de Barcelona es beneficien de «l’efecte comarca», que pot suposar entre el 30% i el 85% del públic. «Per un equipament dimensionat per tota la província, alimentar-se només del públic provinent del mateix municipi és inviable», assegura Tarrazón. A l’àrea metropolitana, per exemple, la majoria de multicinemes i grans complexos «miren cap al Besòs i el Llobregat, poblacions amb moltíssima població que durant setmanes no hi ha pogut anar», expressa el president del gremi.

Malgrat que reconeix que el paquet de restriccions no ha afectat de la mateixa manera totes les sales, Tarrazón reclama a les administracions municipals que els mantinguin el suport i recorda que la recuperació de les sales més petites serà lenta.

Cinemes petits amb suport local

L’altra cara de la moneda es troba en cinemes de municipis petits com el d’Igualada, que en aquest moment, són l’única sala que funciona a la comarca i tenen menys dependència d’estrenes. A l’Ateneu Cinema han vist reduïda la facturació en un 70% i només poden omplir 65 localitats de les 130 disponibles. Tot i això, el fet de ser una sala petita i de no buscar exclusivament el benefici econòmic -és un equipament público-privat-, ha permès que hagin tingut una «molt bona resposta de públic». La seva presidenta, Mireia Claret, explica que, majoritàriament, estan omplint «el 100% de les butaques disponibles» i «en moltes ocasions, es queda gent a fora».

Claret explica que han hagut d’aplicar un ERTO, de manera que el personal treballa al 50% de la jornada i, a més «hem reduït al màxim la despesa». «Amb l’ocupació que tenim podem fer quadrar els números», relata Claret, que afegeix que «com que no hem de pagar beneficis a cap inversor, aquest model ens permet seguir oferint cultura a la ciutat». Tot i això, la presidenta de l’Ateneu reclama que es pugui passar del 50% al 70% d’ocupació, ja que «s’ha demostrat que, prenent les mesures de seguretat necessàries, la gent pot venir al cinema amb tota tranquil·litat».

De la seva banda, el cap de sala de l’Ateneu Cinema, Ricard Fusté, explica que també han hagut de readaptar la programació a la situació actual per la «manca de ‘blockbusters'». Les grans distribuïdores han reduït les estrenes potents i això ha fet, segons Fusté, «que ens haguem dirigit cap a un altre tipus de programació amb pel·lícules europees independents». De fet, Fusté considera que és el «gran moment» del cinema i les distribuïdores independents i assegura que la resposta del públic igualadí ha sigut molt bona.

El Cinema Montgrí de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha mantingut una programació estable, tot i que amb molts menys espectadors dels que hi havia abans. A banda del públic local, el cinema té molta gent que ve des de l’Escala (Alt Empordà). El responsable del cinema, Jordi Bellapart, ha lamentat que les restriccions de mobilitat hagin posat molt difícil a la gent poder arribar fins aquesta sala.

Així, els veïns de l’Escala seguiran sense poder anar-hi perquè haurien de creuar la comarca per fer-ho. Els que sí que hi podran anar són els veïns de Verges, un altre dels pobles que atrau més gent al cinema. Tot i així, el responsable del Cinema Montgrí no confia en recuperar els espectadors que hi havia abans de la pandèmia. «La gent té por», ha assegurat Bellapart, «sobretot el nostre públic, que és gent gran».

La manca de títols atractius per al públic, especialment les estrenes infantils, també els ha fet perdre assistents. Tot i així, el responsable del Cinema Montgrí ha garantit que seguiran programant pel·lícules, encara que no els surtin els números. Per fer-ho, Bellapart ha recordat que compten amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. L’edifici és municipal i delega a l’entitat Cine Club Torroellenc la gestió de l’equipament. De fet, Bellapart ha assegurat que «sense el suport de l’Ajuntament no hauríem pogut sobreviure».

ACN

 

Testimoni gràfic inèdit d’Agustí Centelles arriba al Castell de Vila-seca

Imatge icònica de l’obra de Centelles que es pot veure a la mostra. Foto: Tots21

Deia el fotògraf José Carlos León, referent del fotoperiodisme a les comarques de Tarragona, que en una guerra és quan es coneix verament com és una persona, d’ella en surt el més extraordinari, però també en pot sortir el més mesquí. León va ser fotògraf free lance de guerres com les de Bòsnia i Txetxènia acompanyant un grup de reusencs comandants per -els sona?- Víctor Terradellas i la seva companya Judith Aixalà.

Cal ser molt valent per prendre imatges d’un milicà al moment de ser abatut o d’un altre als carrers de Barcelona disparant un patètic fusell Mauser i fent servir d’escut protector un cavall  mort, la imatge més icònica d’Agustí Centelles que es pot veure des d’aquest dijous al Castell de Vila-seca, l’enorme palauet que fou dels senyors Sicart i que s’està convertint en referent cultural del sud de Catalunya.

Fruit del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca, la Fundació Vila Casas presenta ara la segona proposta expositiva al Castell de Vila-seca de la mà d’un dels principals fotoreporters del país, Agustí Centelles (el Grau, València, 1909-Barcelona, 1985), un cop vam assaborir una estrena d’antologia amb Anton Tàpies.

L’exposició ‘Agustí Centelles. Testimoni d’una guerra. 1936–1939’, comissariada pel crític i l’historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, mostra un total de 130 fotografies del fotògraf català que documenten els anys de la Guerra Civil Espanyola. Del conjunt de fotografies, col·lecció de la Fundació Vila Casas, 95 d’aquestes són còpies que el mateix autor va positivar i 35 són R-prints – o còpies modernes – que Sergi Centelles, fill del fotògraf, va positivar al taller del seu pare a partir de negatius originals i que veuen la llum per primera vegada. Aquestes 35 còpies no s’havien vist mai en públic i aquesta primícia li ofereix un valor nacional i fins i tot internacional a la mostra.

Natàlia Chocarro, directora de projectes externs de la Fundació Vila Casas, subratllava que el fons havia estat adquirit en 2010 i qualificava d’obres ‘de valor incaculable’ les 35 còpies inèdites.

Les fotografies d’Agustí Centelles que podem veure en aquesta exposició documenten la Guerra Civil espanyola i els moments previs i posteriors a aquesta, a la vegada que ens permeten conèixer el llenguatge únic d’aquest fotògraf. Des de les imatges dels anys de la República, passant per les que va fer al Front, fins a les que retrata la seva experiència com a pres al camp d’internament de Bram, les fotografies evidencien la mirada moderna i el caràcter arriscat de Centelles, que el situava a primera línia dels esdeveniments, així com la capacitat que tenia per copsar a través d’una sola imatge l’essència de la notícia.

Secció dedicada a l’obra inèdita. Foto: Tots21

Centelles retrata el dia a dia del país, els detalls fora de les grans manifestacions polítiques o dels grans líders, que també apareixen en altres escenes, en mítings principalment. Detalls com la medició de l’alçada d’un nen desputllat per part d’una infermera o uns marrecs jugant a escacs a la residència per a refugiats Nadejda Krúpskaia, que afaga el nom de l’esposa de Lenin. Noms-homenatge que retraten també l’esperit radical de l’època.

Quadres de refugiats arribats en tren, de mares vestides de negre rigorós identificant dramàticament els seus familiars morts en el bombardeig aeri patit a Lleida, retrats de la rereguarda amb l’anarquista reusenc Joan Garcia Oliver commemorant l’aniversari de la mort de Durruti, barraques al Somorrostro, festes populars,… Tot en uns habituals contrastos blanc-i-negre que recorden l’expressionisme alemany i el cinema americà que vindrà, recordava el comissari de la mostra, Daniel Giralt-Miracle, un veterà referent de la crítica artística barcelonina, que ha fet de cicerone virtual de la presentació a la premsa.

Una imatge de la rereguarda d’Agustí Centelles. Foto: Tots21

L’exposició se centra en les dues primeres etapes de la trajectòria de l’artista: una primera, de consolidació de les bases del seu treball fotogràfic com a reporter d’esdeveniments esportius, retrats o actes populars, i una segona, en la qual el fotògraf es converteix en cronista de guerra tot retratant la tragèdia en què es veu immers el país. Segons Giralt-Miracle, tant l’obra que va desenvolupar durant aquestes dues etapes com la que va dur a terme a la darrera, de fotògraf publicitari, està marcada per la suma de tres elements fonamentals: “l’instint periodístic, la intel·ligència visual i el fet de tenir un instrument idoni com la Leica”.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, amb Natàlia Chocarro, de la Fundació Vila Casas. Foto: Tots21

Una nova oportunitat per a Vila-seca

La mostra obre una altra finestra d’oportunitat perquè Vila-seca traspassi fronteres culturals. No és gens habitual al nostre territori tenir exposicions d’aquest nivell -tret potser de les de La Caixa a Tarragona-. Aquesta és la intenció de l’Ajuntament, reconeixia l’alcalde, Pere Segura. L’anterior mostra de Tàpies va ser seguida per més de 5.000 persones malgrat la pandèmia i els successius escenaris de confinament, destacava la regidora de Cultura, Manuela Moya. La mostra restarà oberta fins al 19 de setembre i els primers mesos l’entrada serà gratuïta. S’hi faran tallers i es busca que gran part dels estudiants de la vila hi desfilin.

Una maleta amb 5.000 negatius

Poc abans de la caiguda de Barcelona, l’any 1939, Centelles s’exilià a França, on també enregistraria el drama dels refugiats del camp d’internament de Bram, on va ser empresonat. Quan va aconseguir sortir del camp, es va establir a Carcassona i va col·laborar amb les forces de la resistència, fins que, perseguit per la Gestapo, va decidir de tornar clandestinament a Barcelona, després de deixar a cura d’uns amics una maleta amb 5.000 negatius d’imatges capturades durant la República i la Guerra Civil. Aquesta maleta, símbol de milers d’exilis, es convertiria posteriorment en l’anècdota més famosa de la seva vida.

L’any 1976, després de la mort de Franco, Centelles recupera l’arxiu que havia estat amagat a França i, de tornada a Catalunya, esdevé el primer espectador de la seva pròpia obra. En aquell moment el fotògraf sent la necessitat d’analitzar els fets ocorreguts abans i durant la guerra i positiva els negatius bo i atorgant-los, en alguns casos, un nou enquadrament que li permetrà d’emfatitzar nous aspectes gràcies a la perspectiva del temps. Així mateix, les 95 còpies d’autor –d’un total de 145 que conformen la col·lecció– que es poden veure en aquesta exposició compten amb anotacions manuscrites i mecanoscrites en la cara o en el dors.

Jaume Garcia

 

Vila-seca en Comú demana anul·lar els ajuts econòmics a l’Abadia de Montserrat

El Consistori ha pagat un total de 57.000 euros al llarg de 19 anys a la Fundació Abadia de Montserrat en concepte d’ajuda econòmica a raó de 3.000€ anuals. Foto: Cedida

El Grup Municipal de Vila-seca en Comú ha registrat una moció on demana iniciar els tràmits pertinents per deixar sense efecte el Conveni de Col·laboració entre la Fundació Abadia de Montserrat i l’Ajuntament de Vila-seca. Aquest conveni compromet al consistori vila-secà a aportar a la fundació, en concepte d’ajuda econòmica i amb caràcter de subvenció irrevocable, tres mil euros anuals amb càrrec al pressupost vigent de la Corporació.

Segons informa el partit liderat per Mario Téllez, l’11 d’abril de 2002 l’Ajuntament de Vila-seca i la Fundació Privada Abadia de Montserrat van signar a Montserrat un conveni de col·laboració destinat a la millora dels equipaments culturals i socials del santuari, greument afectats pels aiguats de l’any 2000. Aquest conveni té una vigència anual i s’entén tàcitament prorrogat si cap de les dues parts ho denuncia, amb una antelació mínima de sis mesos. És per això que des de l’any 2002 l’Ajuntament ha pagat “religiosament” tres mil euros en concepte d’ajuda econòmica any rere any sumant un total de 57.000 euros.

Des dels Comuns afirmen que aquest conveni ja ha complert amb escreix el seu objectiu atès que “fa anys que els espais perjudicats pels aiguats s’han restaurat”. A més consideren que l’Abadia beneficiària de la subvenció no requereix aquest tipus de donacions ja que “té milionaris beneficis fruit de l’explotació turística de botigues, hotels i bars que tenen en propietat”.

Més enllà de les discrepàncies ideològiques pròpies d’una formació laica com la seva, els de Téllez afirmen mantenir “dubtes raonables” que el manteniment de la subvenció “no contradigui allò que disposa el Pla Estratègic de Subvencions en vigor”. A més, recalquen que en la situació de crisi pandèmica vigent “existeixen altres prioritats en matèria de cooperació”.

Redacció

 

Més de 500 projectes musicals inscrits a la convocatòria artística de la FiM Vila-seca

El passat 3 de febrer es va tancar la convocatòria artística amb un èxit rotund d’inscripcions. En paraules de Martí Marfà, director artístic de la FiM Vila-seca: «Es confirmen les nostres hipòtesis: el talent artístic del país és inabastable i el sector necessita més que mai espais com la FiM. La creativitat confinada demana poder eclosionar i tots els actors de l’escena musical hem d’estar a l’altura. La tria serà complexa però apassionant».

La programació artística, que es donarà a conèixer a finals del mes de març, tindrà en compte el caràcter emergent de les propostes, la seva qualitat artística, el seu nivell d’innovació i originalitat, el seu caràcter d’estrena en el cas dels espectacles familiars i la projecció que la participació en la FiM Vila-seca pot suposar per a un projecte musical.

Convocatòria professional de la FiM Vila-seca

La FiM es planteja com un esdeveniment professional amb vocació de servei al sector. A més d’una programació àmplia, diversa i seleccionada, s’organitzaran showcases, activitats de networking i matchmaking, trobades ràpides, presentacions de projectes, i mentories exprés. L’objectiu és dinamitzar el mercat de la música en directe, facilitar la feina dels professionals, i millorar les oportunitats artístiques i comercials en els àmbits emergent i familiar.

La FiM Vila-seca està pensada per a mànagers i professionals del sector, així com per a responsables de programació de cicles i festivals, festes majors i actes populars, sales de concerts, teatres i auditoris, equipaments de proximitat, audicions educatives i programacions familiars. Es proposaran itineraris específics d’activitat professional i programació artística per a l’àmbit emergent i per a l’àmbit familiar.

També hi haurà un programa específic adreçat a responsables i participants d’iniciatives d’acompanyament artístic, suport a la creació i detecció de talent. L’àrea PRO de la FiM serà una zona exclusiva del Castell de Vila-seca, un espai pensat per a la trobada i l’intercanvi distès entre professionals.

L’activitat professional serà majoritàriament presencial, en la mesura que la situació sanitària ho permeti, tot i que algunes activitats també seran virtuals.

La FiM Vila-seca 2021

Sota el lema «Reinicia la FiM», l’Ajuntament de Vila-seca, principal organitzador de la fira, pretén fer de la FiM l’esdeveniment de referència de la música emergent i familiar de Catalunya, tant per a professionals i artistes com per a públic en general del Camp de Tarragona, la Catalunya Sud i el conjunt del país.

La FiM Vila-seca constitueix la recuperació d’un punt de trobada professional que vol contribuir a l’enfortiment del sector de la música en viu en un moment de crisi i reptes fonamentals. Se celebrarà els dies 7, 8 i 9 de maig a diverses ubicacions de la localitat del Camp de Tarragona.

Redacció

 

Les fotografies històriques d’Agustí Centelles de la Guerra Civil arriben a Vila-seca

El Castell de Vila-seca acollirà, des del 18 de febrer i fins al 19 de setembre, l’exposició fotogràfica d’Agustí Centelles ‘Testimoni d’una guerra1936-1939’, en els següents horaris (fins al 31 de maig): dijous de 10.00 a 14.00 h; dissabtes de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 h.

D’altra banda, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca es podrà veure l’exposició de les fotografies presentades al Concurs fotogràfic Albert Iturria. Fins al 28 de febrer tots els diumenges.

Cal recordar a més les visites guiades a la Sèquia Major de Vila, per les quals cal demanar cita prèvia al telèfon 977 39 03 62 o turisme@lapinedaplatja.info.

Finalment, des del 13 de febrer fins al 13 de març, de 10.00 a 21.00 h al Jardí del Castell es podrà visitar l’exposició fotogràfica ‘Rua històrica del Carnaval’.

Redacció

 

Els Mossos detenen un home a Vila-seca per dos robatoris amb força

Els investigadors van fer dijous l’entrada al domicili del detingut i van recuperar diversos objectes que podrien procedir d’altres robatoris. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona van detenir dijous passat un home de 20 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Vila-seca, com a presumpte autor de dos robatoris amb força a domicili.

La detenció es va fer durant l’entrada judicial al pis que actualment ocupa l’home investigat. Els mossos van tenir coneixement de la seva activitat delictiva arran d’altres investigacions practicades a la zona per il·lícits contra el patrimoni. Així, es va comprovar que el sospitós era el presumpte autor de, com a mínim, dos robatoris amb força.

Els robatoris s’havien produït a finals del mes de gener en un mateix bloc de pisos de la Pineda. Concretament, en dos apartaments situats just al costat del pis on vivia el detingut des de feia unes setmanes.

A més, els mossos van poder-lo relacionar amb els fets gràcies a altres gestions d’investigació. Amb aquesta informació, van fer l’entrada al pis del detingut i van poder recuperar bona part dels objectes sostrets als dos robatoris. Tanmateix, van intervenir diversos objectes que podrien procedir d’altres fets.

En el moment de la detenció, a l’home li constava també una ordre de recerca, detenció i presentació davant del Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus per un delicte contra la seguretat del trànsit.

El detingut, amb antecedents per delictes contra el patrimoni, va passar divendres a disposició judicial i es va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

 

 

Vox, segona força a Salou, Vila-seca i La Canonja

Vox ha esdevingut la segona força política a Salou, Vila-seca i La Canonja. A Salou, els socialistes han quedat en primera posició, amb el 25,97% dels vots, més que doblant percentatge sobre el 2017, i Vox ha aconseguit un distant 18,24%. ERC s’ha fet amb el tercer lloc amb un 15,15% i Junts, amb el quart lloc amb l’11,84%. Fa tres anys, Ciutadans va arrasar amb el 43,33% dels vots. Els seus votants han anat als socialistes i a Vox.

A Vila-seca es calca el que ha succeït a Salou: l’ensulsida de Ciutadans afavoreix el PSC, que passa del 14 al 28% dels vots. Segueix Vox amb el 19,33%; ERC, amb el 14,13% i Ciutadans, amb el 10,16. Fa tres anys, la formació taronja va aconseguir un inqüestionable 47,51%.

A La Canonja, els socialistes han arrasat amb 762 vots. A molta distància, però en segon lloc, s’ha situat Vox amb 300 vots, set més que els d’ERC.. En quarta posició s’ha ubicat Junts amb 173 vots. També la caiguda de Ciutadans ha estat clau: ha passat de 1.511 vots i un 42,03% a 12 vots i un percentatge del 6,97%.

Resultats a Salou en aquest enllaç.

Resultats a Vila-seca en aquest enllaç.

Resultats a La Canonja en aquest enllaç.

 

Enxampats en un control policial a Vila-seca amb 71 quilos d’haixix al cotxe

Primer pla dels paquets d’haixix intervinguts per la Guàrdia Civil. Foto: Cedida

El jutjat de guàrdia de Reus ha decretat presó comunicada eludible sota fiança per un home i una dona que van ser enxampats amb 71 quilos d’haixix al cotxe en un control de la Guàrdia Civil a Vila-seca. Els fets van passar a principis de setmana quan els agents feien un control al peatge de l’AP-7, en el marc d’un pla per combatre el narcotràfic marítim i terrestre procedent del nord d’Àfrica i la distribució de la droga per Europa.

Els agents van veure com un turisme frenava excessivament abans del peatge previ al control, el van aturar i el van registrar. Va ser aleshores quan van trobar 143 paquets d’haixix d’uns 500 grams cadascun. Els policies van detenir els ocupants del vehicle, d’entre 30 i 50 anys.

ACN

 

Vila-seca celebra Carnaval amb l’exposició ‘Rua històrica de Carnaval’

Enguany Vila-seca celebrarà el Carnaval amb una exposició titulada “Rua històrica de Carnaval”, que tindrà lloc al Jardí del Castell entre els dies 13 de febrer i 13 de març, de 10.00 a 21.00 h.

Aquesta exposició recollirà pòsters, imatges i textos del que han representat les festes i activitats de Carnaval a Vila-seca al llarg d’un total de quatre dècades, des de la seva recuperació després de la dictadura fins a l’actualitat.

Les quatre dècades que els visitants hi podran trobar són:

“De la repressió a la disbauxa” (1984-1993). Hi trobarem els inicis del Carnaval a càrrec de la societat Ateneu Pi i Margall l’any 1979 amb la primera desfilada, fins que l’any 1984 van decidir sortir al carrer i van organitzar la primera Rua. L’any 1993 fruit de l’embranzida que havia agafat la festa és l’Ajuntament qui assumeix l’organització del actes de Carnaval.

“Els joves prenen el relleu” (1994-2003). En aquesta dècada s’hi reflecteixen els canvis i proves per acabar definint el que seria l’actual estructura del Carnaval de Vila-seca. Així doncs veurem la desaparició de la Guerra de la Clofolla “Corfolla” o l’inici del ball de Carnaval a l’envelat o al pavelló municipal.

“La consolidació d’una gran Rua” (2004-2013). Durant aquest període trobem un primer moment de continuïtat i consolidació del mou model de festa i posteriorment s’hi veu la incorporació dels premis que s’atorguen a les colles. A més durant l’any 2020 es realitza un format diferent de rua “el Carnavalòdrom”.

“Arriba la maduresa del Carnaval” (2014-2021). Coincidint amb aquest any es crea la Comissió de Carnaval Dogs a Vila-seca. Això suposa un canvi en les dinàmiques organitzatives amb més participació. S’incorporen noves activitats, com el concurs de cartells de carnaval, la gran festa infantil o el vermut carnavalesc.

A més de fotografies, també s’hi mostraran diverses disfresses, un collage gegant i un recull dels discursos de Carnestoltes des de l’any 1984 i fins a l’actualitat.

Redacció

 

Inici de noves obres als carrers de la Pineda, que suma una inversió d’1,5 MEUR

Carrer Monestir de Poblet. Foto: Ajuntament

Un cop finalitzades les obres de renovació dels pous de clavegueram ubicats als carrers de Pep Ventura i d’Emili Vendrell i amb la continuació de les obres de recanvi del paviment al passeig marítim, al llarg d’aquesta setmana han començat ja les obres de renovació i millora dels carrers de Joaquim Serra, d’Hipòlit Lázaro, del Monestir de Poblet i de la plaça de la Cançó Catalana al nucli de la Pineda.

Les obres inclouen la creació d’una xarxa separativa de pluvials al llarg del carrer Joaquim Serra fins arribar al parc dels Prats. Foto: Ajuntament

El carrer de Joaquim Serra, situat a la zona de Porta del Mar, rep una nova actuació que complementa la que es va realitzar l’any 2017 i que ha de donar solució a les acumulacions d’aigua que es produeixen en aqueta zona quan plou intensament. Les obres, amb un cost d’adjudicació de 742.000 euros, inclouen la creació d’una xarxa separativa de pluvials al llarg del carrer fins arribar al parc dels Prats i la millora urbana d’aquest carrer amb l’ampliació de voreres, la renovació de l’enllumenat i la redistribució de l’arbrat existent.

Cal recordar que en breus dies també començaran les obres de millora i ampliació de les voreres i arrencada d’arbres dels carrers d’Enrico Caruso i d’Alfredo Kraus i les obres de la fase 2 per a reforçar la il·luminació dels passos de vianants i per eliminar també barreres arquitectòniques i millorar així l’accessibilitat dels vianants.

La inversió del pressupost municipal per a tot aquest paquet d’obres que han estat adjudicades i que s’està executant a la Pineda és de 1.530.702 euros.

Redacció

 

Ercros invertirà 92 MEUR fins al 2029 per diversificar el negoci i reduir les seves emissions

Imatge dels dipòsits esfèrics d’Ercros a Vila-seca. Foto: Ercros

Ercros ha anunciat aquest dijous una inversió de 92 MEUR fins al 2029 amb l’objectiu de diversificar el negoci, impulsar els processos de digitalització i reduir les emissions de gasos contaminats. El nou pla estratègic contempla l’execució de fins a vint projectes finançats amb recursos propis -la companyia tampoc descarta obtenir fons europeus- que generaran un ebitda addicional acumulat de 194 MEUR durant els pròxims deu anys. En matèria d’ocupació, el grup descarta ajustos i assegura que hi haurà un creixement de plantilla «relativament modest». Pel conseller delegat i president d’Ercros, Antonio Zabalza, el nou pla és «ambiciós» i deixarà una empresa «molt diferent de l’actual, sobretot en matèria de descarbonització i digitalització».

El pla presentat aquest dijous –batejat com a Pla 3D- planteja transformar Ercros en una empresa sostenible a llarg termini. En aquest sentit, s’executarà a un ritme que permeti complir amb els objectius de la Unió Europea en matèria de transició energètica i que mantingui el volum d’ajudes anuals en un màxim de 30 MEUR. El Pla 3D s’executarà en bona part entre els anys 2021 i 2025, període on s’invertiran 69 MEUR. No obstant això, algunes de les actuacions es completaran dins els exercicis 2026-2029, amb una inversió de 23 MEUR.

En relació amb la diversificació del negoci, Ercros vol dependre en menor mesura de la divisió especialitzada en derivats del clor, que representa un 61% de les vendes de la companyia. Per altra banda, la química intermèdia i la farmàcia representen un 30% i un 9% dels ingressos, respectivament. En aquest sentit, Ercros potenciarà les divisions amb menys pes i el segment de potabilització d’aigües que, malgrat que formi part de la divisió de derivats del clor, no està sotmès al cicle del clor-sosa. Dins aquesta línia estratègica, el grup invertirà 27,6 MEUR fins al 2025 i buscarà obtenir una contribució addicional a l’ebitda de 32,4 MEUR.

En l’àmbit de la diversificació, el pla inclou quatre projectes que l’empresa defineix com a «altament rendibles», que presenten un nivell de risc «molt assumible» i centrat en productes que presenten un dèficit d’oferta en alguns mercats. La llista de projectes inclou la construcció d’una nova planta de clorit sòdic destinat a l’exportació, l’ampliació de la capacitat de producció de resines ErcrosTech, l’ampliació de la capacitat de producció de dipentaeritritol –s’utilitza per fabricar lubricant sintètics, tintes especials i estabilitzants de PVC- i la posada en marxa d’una nova planta d’extracció per a vancomicina, gentamicina, eritromicina i sals d’eritromicina.

Pel que fa a la digitalització, l’empresa té previst invertir 10 MEUR en onze projectes durant els pròxims cinc anys, amb l’objectiu que les actuacions tinguin una contribució addicional a l’ebitda de 12 MEUR. En aquest sentit, Ercros centrarà bona part de les seves actuacions en les àrees de manteniment, logística, producció i sistemes d’informació. Alguns dels projectes més destacats són la instal·lació de sensors de paràmetres per evitar desviaments significatius en els processos de producció, el desenvolupament de nous protocols digitals per agilitzar les comunicacions amb les administracions o la modernització de les infraestructures dels sistemes d’informació per reforçar les eines de ciberseguretat.

Reforç de les instal·lacions actuals

En matèria de descarbonització, Ercros invertirà 31,4 MEUR fins al 2025, gairebé la meitat de la primera fase del Pla 3D. Amb aquests recursos, la companyia té previst que l’ebitda s’incrementi en 18,3 MEUR i que les seves emissions de diòxid de carboni es redueixin un 39% durant els pròxims cinc anys.

Dins aquest camp, l’empresa té coma objectiu incrementar l’eficiència energètica de les instal·lacions que té a Tortosa, Almussafes (València) i Vila-seca (I-II) mitjançant l’adaptació dels processos de producció i el reaprofitament d’energies residuals i matèries primeres. A les mateixes centrals de Vila-seca també hi construirà una planta de generació de vapor a través de la combustió de biomassa, mentre que a les instal·lacions de Flix hi instal·larà una planta fotovoltaica de 3,8 MW de potència destinada a l’autoconsum.

També a Vila-seca (Tarragona) i Sabiñánigo (Osca) l’empresa realitzarà una sèrie d’actuacions per maximitzar l’aprofitament d’hidrogen i minimitzat el consum de gas, mentre que a Aranjuez (Madrid), Cerdanyola del Vallès i impulsarà un model d’economia circular amb un projecte orientat a la reutilització i aprofitament de recursos. Finalment, a les instal·lacions de Vila-seca s’instal·laran carregadors per a cotxes elèctrics o híbrids endollables i es buscaran solucions per reduir les emissions generades pel transport de mercaderies.

Centrats en el creixement orgànic

Durant la presentació del pla, Zabalza ha explicat l’objectiu d’Ercros és créixer ara de forma orgànica, després que els anys 2005 i 2006 adquirís les empreses Aragonesas i Derivados Forestales. No obstant això, apunta que si es presentés una operació «que beneficiés a l’accionista i a la sostenibilitat de la companyia», s’estudiarà.

Albert Cadanet

 

Detingudes dues persones a Vila-seca quan intentaven accedir a un pis enfilant-se per una canonada

La Policia Local va localitzar sota un vehicle una motxilla amb diverses eines susceptibles per cometre il·lícits penals que el detingut va llençar en veure la presència policial. Foto: Mosssos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Salou Vila-seca van detenir el 20 de gener una dona i un home, de 41 i 42 anys, de nacionalitat espanyola i veïns de Vila-seca com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força, en grau de temptativa.

Els fets van ocórrer sobre les 15.10 hores quan una veïna va alertar la policia que estava veient com un home i una dona intentaven accedir a un pis enfilant-se per una canonada. Segons el relat del testimoni aquest va cridar-los l’atenció i llavors va ser quan van desistir de l’acció.

Immediatament una patrulla va desplaçar-se al lloc dels fets, al carrer Galceran de Pinos, i amb la descripció facilitada van localitzar als lladres a pocs metres, concretament, a la Rambla de Catalunya.

Així mateix, la Policia Local va localitzar sota un vehicle una motxilla amb diverses eines susceptibles per cometre il·lícits penals que el detingut va llençar en veure la presència policial.

Per tot això, els Mossos d’Esquadra van detenir les dues persones per la temptativa de robatori amb força.

Els detinguts, amb nombrosos antecedents policials, van passar el dia següent davant del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció