La Policia Local fomenta l’educació viària a les escoles

Un grup de nens, seguint les instruccions d’un agent

Durant aquesta setmana els alumnes de l’escola El Cucurull realitzaran diverses activitats pedagògiques entorn a l’educació viària. Les sessions, impartides per la Policia Local de Roda de Berà, s’han iniciat aquest matí al pavelló municipal amb els alumnes de primer i segons curs de primària.

Tenen l’objectiu de donar a conèixer entre els infants les normes bàsiques d’educació vial, els principals elements de seguretat, com els passos de vianants o els semàfors, els factors de risc i les conseqüències que pot comportar desconèixer aquestes normes. Es pretén fomentar, a més a més, actituds responsables i cíviques des de la infància, conscienciant-los sobre la importància de mantenir un comportament cívic al volant, ja sigui d’una bicicleta o d’un vehicle a motor, en el futur.

El projecte està coordinat per l’Ajuntament i la Policia Local, a través del caporal Javier López, que és qui imparteix les classes, amb la col·laboració d’Andrés Mondéjar, de l’àrea de vigilància i mobilitat. En una primera fase Javier López els hi explica la teoria, quines són les principals senyals de trànsit i les normes viàries. Seguidament, muntats en les seves bicicletes o caminant, en el rol de vianants, practiquen allò après amb el parc infantil d’educació viària, el qual reprodueix situacions de circulació que es poden trobar en la seva vida quotidiana, per tal que aprenguin a partir de la pròpia experiència a circular respectant les normes de seguretat.

El torn dels alumnes de l’escola Salvador Espriu arribarà durant el proper mes d’abril.

El ple de Roda de Berà aprova un pressupost d’11,9 milions d’euros per al 2017

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir a la tarda, en sessió extraordinària, per majoria, el pressupost general de 2017, amb una despesa d’11.948.861,34 euros, i uns ingressos de 12.096.676,96 euros.

L’aprovació va ser possible gràcies als vots a favor de l’equip de Govern de Convergència i Unió, i de la regidora d’ICV-EUiA, Encarna Ramírez, qui els va defensar definint-los com “els pressupostos més socials de la història de Roda de Berà”. Per altra banda, tant els dos regidors de Populars-UPR, com els dos representants de Ciutadans, van donar-les-hi un vot de confiança abstenint-se. En contra, els edils del PSC el van rebutjar, tot i ser uns pressupostos que continuen amb la línia del document del passat exercici.

Tots van estar d’acord en destacar la gran tasca de negociació efectuada per l’alcalde Pere Virgili durant les últimes setmanes, qui s’ha reunit en diferents ocasions amb cada grup municipal per tal de presentar-les-hi la proposta inicial del Govern i recollir les aportacions de cadascun d’ells. “Han estat uns pressupostos dialogats i hem intentat que tots aportessin les seves propostes i que hi fossin recollides”, va assegurar Frederic Royuela, portaveu del Govern municipal i regidor d’Hisenda. Royuela també va voler destacar la feina del departament d’Intervenció “el document és formalment perfecte”, va dir.

Amb aquest pressupost l’exercici s’inicia amb superàvit pressupostari, amb un diferencial positiu entre ingressos i despeses de 147.815,62 euros. Compleix, a més, amb els requisits que estableix la Llei d’Estabilitat Pressupostària, el nivell de deute públic, l’objectiu d’estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i el període mitjà de pagament global a proveïdors, el qual se situa actualment en un termini de menys de 30 dies.

“Ens trobem en el bon camí amb un rati del deute viu del 20%. Si continuem amb el criteri de la contenció de la despesa preveiem que a finals de 2018 podem arribar al punt del deute 0”, ha assegurat l’Alcalde. “Hem de tenir en compte el gran esforç realitzat durant els últims anys en els quals hem aconseguit reduir el deute de l’Ajuntament en més de 5 milions d’euros, passant d’un deute de prop dels 8 milions, l’any 2011, als 2,4 milions d’euros de finals de 2016, complint amb les directrius d’estabilitat pressupostària que marca la llei”.

El pressupost de 2017 és, doncs, fruit de la proposta inicial de l’equip de Govern amb les aportacions dels grups municipals. S’ha continuat mantenint la importància de les partides socials, com en els anteriors pressupostos, i de la promoció de l’ocupació.

Per altra banda, s’han vist incrementades altres molt concretes com és el cas de les partides destinades a activitats culturals, amb un augment d’un 137%; i a la promoció turística, amb un 35% més. Un dels objectius d’aquesta última serà desestacionalitzar el turisme, amb una ampliació de la temporada de platja, la qual s’iniciarà un mes abans, el 15 de maig, per fomentar que el turista visiti Roda de Berà abans i que tots els negocis relacionats amb el turisme, bars, restaurant, guinguetes, etc., puguin iniciar la seva activitat també abans. Per altra banda, la regidoria de Turisme està treballant per aconseguir el segell de Destinació de Turisme Familiar.

També s’ha incrementat la partida destinada al transport públic, amb un augment del 36%. Dins d’aquesta última s’ha previst una partida de prop de 10.000 euros per crear un servei de minibus fins a l’estació de Sant Vicenç.

Per altra banda, la destinada a l’atenció a les persones s’ha incrementat en un 10,45%, en el marc de la qual s’atorgaran subvencions nominatives a les Ampes de les escoles per tal que siguin elles les que destinin les ajudes a les famílies amb fills en edat escolar, com és el cas de la subvenció per a l’adquisició de llibres de text o material escolar.

Finalment, es dona continuïtat a l’ajuda al comerç local i a la subvenció per al foment de l’activitat econòmica i l’ocupació per ajudar als empresaris rodencs que contractin persones en situació d’atur, i als nous emprenedors i autònoms.

Pel que respecta a l’apartat inversor, l’Ajuntament invertirà 389.171,23 euros, dels quals 178.000 euros seran de fons propis i 133.000 euros en concepte d’una subvenció atorgada per la Diputació de Tarragona, per ser destinats a l’asfaltat dels carrers de la urbanització La Barquera, a la substitució de fanals a la via pública o a millorar la xarxa de subministrament d’aigua, entre d’altres.

A més a més, si el Govern de l’Estat aprova els seus pressupostos, una part del romanent de tresoreria positiu de l’exercici anterior, prop de 700.000 euros més, podran ser emprats en dur a terme inversions financerament sostenibles, com la reforma de la plaça Mariners, la reposició de l’arbrat de la urbanització Costa Daurada, l’adequació dels Horts de Cal Gassó, la pavimentació del camí de Cal Llorenç i del camí de Berà, la reforma de la plaça Sant Jaume, l’adequació de les voreres per a vianants a la TV-2041, l’arranjament de voreres i millores en diferents carrers de tot el municipi, així com l’adequació del pas soterrani de Merymar, entre moltes altres petites inversions, les quals responen en molt casos a les peticions efectuades per les pròpies associacions de veïns, segons les seves demandes i necessitats.

Finalment, l’alcalde ha assegurat que durant aquest any s’iniciaran els tràmits necessaris per posar en marxa uns pressupostos participatius de cara al proper exercici, per tal que una part dels pressupostos de 2018 sigui elaborada amb la participació de les entitats i dels veïns i veïnes del poble.

Últims dos dies per presentar obres al festival de cinema FIC-CAT de Roda de Berà

Cartell promocional del FIC-CAT.

Aquest divendres, 24 de març, finalitza el termini d’inscripcions del FIC-CAT 2017 de les diferents categories contemplades a concurs: llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i centres educatius. Fins divendres, les inscripcions encara es poden fer de forma gratuïta al web www.fic-cat.cat.

Entre els requisits que recullen les bases hi destaca que les produccions han d’haver estat realitzades amb posterioritat a l’1 de gener de 2015 i en llengua catalana, tot i que es permet la utilització parcial d’una altra llengua sempre que estigui justificat en el context de l’obra. En totes les categories s’admet qualsevol temàtica.

Les produccions seleccionades es donaran a conèixer el diumenge 16 d’abril al web del Festival, i totes les obres seleccionades seran projectades durant els dies del Festival, del 5 a l’11 de juny. Les obres guanyadores de cada categoria obtindran un trofeu i un premi en metàl·lic. El Jurat serà qui decidirà les produccions guanyadores, les quals seran premiades de la següent manera: llargmetratge, 3.000€; curtmetratge, 2.000€; documental, 2.000€; videoclip, 500€; centre educatiu, 500€; producció de les comarques tarragonines, 500€; premi al millor guió, 500€; premi del Públic, 500€.

Un any més, el FIC-CAT impulsa la creació audiovisual entre els joves, mitjançant la modalitat JOVE 48 HORES. Les inscripcions per a aquesta categoria s’obriran el divendres 19 de maig i els participants hauran de realitzar un treball audiovisual amb tan sols 48 hores.

L’Institut Roda de Berà inicia el projecte de servei comunitari ‘Joves solidaris de Roda’

Imatge de grups dels joves estudiants

Ahir a la tarda els alumnes de tercer d’Educació Secundària Obligatòria de l’Institut Roda de Berà van donar el tret de sortida al projecte “Joves solidaris de Roda”, en el marc del projecte de Servei Comunitari promogut pel Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Roda de Berà.

Són cinc els joves implicats en aquesta part del projecte que funciona encara com a prova pilot, els quals ofereixen classes de reforç escolar als alumnes de sisè de primària de l’escola El Cucurull. Les sessions tindran lloc els dilluns i els dimecres de cinc a sis de la tarda a una sala que el Punt d’Informació Juvenil els hi ha cedit amb aquesta finalitat. L’Institut preveu ampliar el nombre d’alumnes i el total d’hores el proper curs escolar.

A mitjans del mes d’abril de 2016 l’Ajuntament va signar amb la Generalitat un conveni de col·laboració per establir els termes i els objectius de la iniciativa, que són els de promoure entre l’alumnat el compromís cívic i facilitar que al llarg de la seva trajectòria escolar experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Aquesta iniciativa, que fins ara fa dos cursos escolars s’havia iniciat a alguns centres de Catalunya de forma experimental, serà una assignatura obligatòria a partir del curs 2019-2020 per a tots els alumnes de tercer i quart d’ESO, i computarà unes vint hores, deu de les quals es realitzaran fora del centre i amb la supervisió de les entitats on s’estigui realitzant el servei.

El servei comunitari utilitza la metodologia de l’aprenentatge servei, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

La zona TRAC organitza un curs de monitores i monitors d’activitats de lleure a Roda de Berà

Detall del cartell del curs de monitors.

Detall del cartell del curs de monitors.

Els Punts d’Informació Juvenil de la zona TRAC –Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell-, en el marc del projecte Propera Parada, han organitzat un curs de monitors i monitores d’activitats de lleure infantil i juvenil, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès i amb el recolzament de la Direcció General de Joventut.

El curs, impartit per la Fundació Pere Tarrés, inclou 100 hores presencials, 25 hores virtuals, 25 hores corresponents a l’elaboració de la memòria i una etapa pràctica de 160 hores en un centre de lleure. La part presencial es durà a terme al Punt d’Informació Juvenil de Roda de Berà durant els mesos d’abril i maig, en horari de 9 a 14 hores i de 15.30 a 20.30 hores, i de 9 a 14 hores els diumenges, fins el 13 de maig.

El preu és de 205 euros i les places són limitades. Els destinataris, els joves majors de 18 anys, un cop superat el procés formatiu podran obtenir el carnet i el diploma oficial de monitor/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil.

Les inscripcions es poden formalitzar a qualsevol dels Punts d’Informació Juvenil de la zona TRAC fins el divendres 7 d’abril.

Jordi Sierra es reuneix amb la corporació municipal de Roda de Berà

Un moment de la reunió mantinguda pel subdelegat del Govern central amb la corporació municipal

Aquest matí, Jordi Sierra, subdelegat del govern de l’estat espanyol a Tarragona, s’ha reunit a l’Ajuntament amb l’alcalde, Pere Virgili; la primera tinent d’alcalde, Cèlia Treserres; i el regidor d’Urbanisme, Manel González. Després de signar el Llibre d’Honor han passat a la sala de reunions, on més tard s’han incorporat els regidors José Ibort i Toni Bernal, de Ciutadans; Joan Enric Vidal, de Populars-Units per Roda; i Encarna Ramírez, d’ICV-EUiA. També ha estat present el regidor Rafael Luna, en aquest cas en qualitat de cap del gabinet del subdelegat del Govern.

Durant la trobada s’han tractat diversos temes, com és el cas de la problemàtica existent a l’N-340 i la seva perillositat, el pas a nivell, 1,5% cultural i l’edifici de Cal Guivernau, o el projecte de consolidació de la Roca Foradada al Roc de Sant Gaietà, la qual es troba actualment molt erosionada per l’efecte de les onades del mar. L’arranjament de l’espigó del Roc també ha estat un tema a tractar durant la visita així com la possible construcció d’un baixador de la línia de tren de la costa a l’alçada de Berà.

Jordi Sierra va prendre possessió oficial del càrrec recentment, desprès de la seva nomenació oficial per part d’Enric Millo, un càrrec que ja va ocupar entre els anys 2012 i 2016.

Roda de Berà fomenta l’educació ambiental a les escoles

Imatge d’activitats d’educació ambiental

Des de fa sis anys l’Ajuntament duu a terme durant el curs escolar diferents activitats d’educació ambiental amb l’objectiu de fomentar actituds de respecte i conservació envers el medi ambient entre els escolars.

Dóna continuïtat així a una iniciativa que cada curs té una gran acollida tant per part dels educadors com dels propis alumnes. L’Ajuntament ha demostrat durant les passades edicions que valora molt positivament l’educació ambiental i per aquest motiu posa especial esforç en oferir aquest programa al llarg del curs escolar. És el personal de la regidoria l’encarregat de planificar, coordinar i executar les diverses activitats de caire ambiental adreçades als alumnes d’educació infantil i primària de les escoles El Cucurull i Salvador Espriu.

Prop de 360 nens i nenes d’ambdós centres gaudeixen de les activitats proposades, les quals s’engloben en tres blocs principals: la gestió dels residus, l’estalvi d’aigua i l’eficiència energètica. Des de l’Ajuntament es busca que els infants s’iniciïn des dels 3 anys en aquesta matèria de la forma més amena i didàctica possible i creixin sent conscients de la seva responsabilitat i la importància de tenir cura del medi ambient.

Altres del principals objectius del programa són fomentar el procés d’ensenyament- aprenentatge de l’entorn natural, fer als infants explorar, reflexionar i relacionar causes amb efectes, i aprendre la importància de viure en un món més sostenible aplicant petites accions en la seva vida quotidiana.

El programa es divideix en tallers pràctics a l’aula per conèixer les tres Rs –reduir, reutilitzar i reciclar- a través de contes interactius i jocs; i sortides a la deixalleria municipal, a la platja i a la torre del Cucurull.

Enguany els alumnes de l’escola El Cucurull han estat els primers en iniciar les activitats a l’aula. Avui els nens i nenes de tercer de primària han treballat hàbits de consum i reutilització i han elaborat amb brics de llet reciclats un moneder. Les activitats a ambdós centres s’allargaran durant els mesos d’abril, maig i juny, d’acord amb el calendari elaborat per la regidoria.

Oberta la convocatòria per una borsa de treball d’agents de la Policia Local a Roda de Berà

Els dos nous vehicles de la policia. Foto: Cedida

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, amb agents de la Policia Local. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Roda de Berà ha iniciat el procés de selecció per a la creació d’una borsa d’agents de policia. Els aspirants que passin a formar part d’aquesta borsa, amb caràcter interí, cobriran substitucions derivades de qualsevol necessitat d’absència, suplència, acumulació de tasques, servei de platges, o vacants temporals que puguin donar-s’hi a la plantilla de la Policia Local.

Per perdre part del procés caldrà complir una sèrie de requisits, els quals es detallen a les bases de la convocatòria, com és el cas de posseir la nacionalitat espanyola; tenir una alçada mínima d’1,65 metres en el cas dels homes i 1,60 metres les dones; no patir cap malaltia o defecte físic que impedeixi el desenvolupament de les funcions; no haver estat condemnat/da per cap delicte; o estar en possessió dels permisos de conducció A1 i B, entre d’altres, els quals s’hauran de complir i acreditar a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

La selecció dels aspirants es farà per concurs oposició lliure, que consisteix en la valoració de determinades condicions de formació, mèrits i nivell d’experiència relacionats amb la tasca policial a exercir i en la superació de les proves corresponents. La primera fase, la d’oposició, obligatòria i eliminatòria, constarà de cinc proves. La primera de coneixement de la llengua catalana, corresponent al nivell B, només per aquells que no acreditin estar en possessió del certificat de nivell B o superior; una segona d’aptitud física, la qual té per objecte comprovar les condicions de força, agilitat, rapidesa i resistència de l’aspirant; i una prova teòrica cultural, basada en el temari que s’indica a les bases. En aquesta fase també s’haurà de superar una prova sobre cultura general i un exercici psicotècnic.

Pel que fa a la fase de valoració de mèrits, el tribunal valorarà els mèrits al·legats i acreditats documentalment, quan a la seva experiència, a les titulacions acadèmiques, a la formació professional, recompenses i distincions, o els permisos de conduir que té l’aspirant. Finalment es durà a terme una entrevista personal.

Els aspirants interessats hauran de presentar la sol·licitud, acompanyada de tota la documentació requerida i del justificant de pagament dels drets d’examen –amb un valor simbòlic de 6 euros-, abans del 30 de març.

Roda de Berà distribueix un conte per concienciar la mainada en la neteja dels d’excrements de gossos

L’Ajuntament vol concienciar la mainada del problema de la presència dels excrements

Aquest matí Isabel Mondéjar, regidora de Medi Ambient, acompanyada per Teresa Elias, tècnica de l’àrea, han visitat les escoles de Roda de Berà, Salvador Espriu, primer, i El Cucurull, més tard, per lliurar als alumnes de primer i segon de primària el conte educatiu “La caca sapastra”.

L’edició d’aquest llibret s’emmarca dins la campanya de conscienciació contra els excrements canins engegada durant el passat mes de febrer per l’Ajuntament. L’objectiu és sensibilitzar als més petits sobre la importància de recollir les caques dels gossos i de mantenir neta la via pública.

El conte didàctic està escrit en català i en anglès per tal que els infants practiquin l’idioma, i conté dibuixos per pintar. La història explica “com una caca que va ser abandonada al mig del carrer sense ser dipositada al contenidor de la brossa es converteix en una caca dolenta i pirata que comença a espantar i a embrutar la ciutat, les sabates i les pilotes”, explicava Isabel Mondéjar. “Aquesta acció és molt important per complementar la campanya que s’està duent a terme, per tal que des de ben petits aprenguin la necessitat de mantenir l’entorn net i els perills que comporta no recollir els excrements dels gossos, en aquest cas”, ha dit.

A banda del conte també se’ls ha lliurat el fulletó informatiu dissenyat, on es recorda que l’Ajuntament ha habilitat a Berà, entre els carrers Ponferrada i Montsant, una gran zona d’esbarjo per a gossos, per tal que els ciutadans puguin gaudir de les seves mascotes amb tranquil·litat.

La campanya

Sota el lema “Recull els excrements del teu gos!”, l’Ajuntament va posar en marxa una nova campanya de conscienciació contra els excrements canins, per intentar posar fi a un dels problemes més freqüents, i més desagradables per al vianant, de neteja viària.

Mitjançant el material distribuït i els missatges de conscienciació emesos s’intenta que els amos dels gossos entenguin que els excrements canins deixats a la via pública constitueixen un risc per a la salut degut a la possibilitat de contagi de malalties, especialment entre els més petits, dificulten la prestació d’un servei de neteja viària de qualitat, i danyen la imatge del poble.

Recollir els excrements amb una bossa de plàstic i llençar-los dins del contenidor de rebuig és una obligació inclosa a l’ordenança de tinença d’animals. El seu incompliment suposa una infracció molt greu i pot generar sancions de fins a 450 euros.

Per a la campanya l’Ajuntament va editar un cartell i un fulletó informatiu amb la imatge de la popular “caca del WhatsApp” que ha estat distribuït a tots els establiments i edificis municipals, així com un dispensador de bosses amb forma d’os, el qual es repartit entre aquelles persones que inscriguin al seu animal al cens municipal. Es van programar a més diferents sortides al mercat setmanal amb el muntatge d’una carpa informativa.

Per altra banda el departament de Territori va percebre que alguns dels senyals informatius del municipi que indicaven la obligatorietat de la recollida dels excrements generaven confusió entre la població, atès que semblava que prohibissin l’accés dels gossos a aquestes zones de la via pública. Davant aquesta confusió es va decidir canviar sis senyals en total: dos a la Pedrera de l’Elies, al camí d’accés al dipòsit d’aigua de l’avinguda de la Manxa, al carrer Rafael Ciuró, a l’accés de l’escola Salvador Espriu, i a l’avinguda de l’Avenc.

La Biblioteca de Roda de Berà busca lectors per celebrar el Dia Mundial de la Poesia

Imatge d’una edició anterior de la sessió de lectura de poesia

El 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia i la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca de Roda de Berà ja s’ha posat en marxa per preparar aquesta jornada que ha organitzat amb gran èxit durant els últims anys.

Si l’any passat el poema escollit per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de les diferents entitats d’arreu el territori, va ser “Preneu les roses” d’Olga Xirinacs, enguany l’obra escollida és “La Poesia” d’Antònia Vicenç. El poema ha estat traduït a una vintena de llengües diferents.

Per aquest motiu el servei fa una crida per aconseguir aplegar el màxim nombre de lectors, tant de l’esmentat poema com de textos escollits pels propis voluntaris. Es busquen persones que puguin llegir en alemany, anglès, àrab, armeni, estonià, euskera, francès, gallec, hebreu, hongarès, italià, kurd, mandarí, occità (aranès), quítxua, romanès, urdú o wòlof.

Per apuntar-s’hi cal adreçar-se a la Biblioteca o bé trucar al telèfon 977 80 99 42, abans del dijous 16 de març.

Dos empresaris rodencs fan una donació de 600 euros al Punt de Distribució d’Aliments

Els dos empresaris, amb la regidora d’Acció Social

Aquest migdia, José García, director de la Residència Barà-Bahia, i Jordi Sagrado, en representació del Forn Pastisseria Queralt, s’han reunit amb Teresa Ferré, regidora d’Acció Social, per tal de fer-li lliurament oficial d’un sobre amb 600 euros per ser destinats a Serveis Socials.

La iniciativa, engegada al 2012 per quatre establiments, es va tornar a posar en marxa a principis del passat mes de desembre amb la venda de dècims solidaris, en lloc de participacions. En total es van vendre 300 dècims de loteria del número 60.708, dels quals 2 euros anaven destinats a Serveis Socials.

La regidora Teresa Ferré s’ha mostrat molt agraïda assegurant que “aquesta ajuda sempre és necessària. Els diners es destinaran a fer front a necessitats d’urgència, per ajudar a les famílies que més ho necessitin. És una mostra més de la solidaritat que caracteritza Roda de Berà”, ha dit.

Deu carrosses i una comparsa participen al Carnaval a Roda de Berà

Els infants del Centre Obert Municipal van ser els primers, dijous a la tarda

L’alegria, la fantasia i la disbauxa del Carnaval es van apoderar dels carrers de Roda de Berà amb l’arribada del Rei Carnestoltes.

Els infants del Centre Obert Municipal van ser els primers, dijous a la tarda. Disfressats d’indis van celebrar una divertida gimcana.

Divendres al matí la pluja va obligar als nens i nenes de la Llar d’Infants Municipal ‘Els Petitons’ a cancel·lar la seva rua. Tanmateix la festa es va celebrar dins de la llar, a la sala polivalent, i van gaudir, disfressats de Minnie i Mickey Mouse, acompanyats de les seves famílies jugant amb confeti i globus.

Com a novetat, el programa d’aquest any incloïa una nova rua de platja dissabte al migdia, organitzada amb la col·laboració de l’Associació de Veïns Costa Daurada-Berà. La sortida va ser a la plaça Luis del Olmo, i les set carrosses i la comparsa participants van recórrer el Port Esportiu fins arribar al passeig de Costa Daurada. Allà, a la plaça Sant Jaume els hi esperava un vermut, organitzat per l’entitat veïnal.

Imatge de la gran Rua de Carnaval

La gran rua de Carnaval va arribar dissabte a partir de dos quarts de vuit del vespre amb la participació de set carrosses i una comparsa, les quals van recórrer, com és habitual, els principals carrers del nucli urbà entre núvols de confeti i al ritme de la música, fins arribar a la plaça de l’Ajuntament. Allà el Rei Carnestoltes, acompanyat per l’alcalde Pere Virgili i els regidors i regidores de la corporació Isabel Mondéjar, Cèlia Treserres, Teresa Ferré, Manel González, José Ibort i Toni Bernal, va llegir el seu pregó, elaborat amb la implicació de tots els grups participants.
La nit de dissabte es va allargar amb una festa de Carnaval al Casino Municipal amb el grup Shakata.

Diumenge a la tarda, a partir de les cinc, va arribar el torn dels més petits, els veritables protagonistes d’aquesta festa, amb la rua infantil, la reeixida batalla de confeti i l’animació infantil al Pavelló Municipal amb la Patrulla Canina. A més a més es va repartir xocolata desfeta i coca per a tothom.

Una de les carrosses del Carnaval de Roda de Berà

Les rues van comptar amb la participació del Rei Carnestoltes, obrint la comitiva, sobre el vaixell del Capità Garfi, amb Peter Pan, Campaneta i el temible cocodril; seguida per la carrossa dels Tintineadores, que es van convertir en Faraons de l’antic Egipte; els Emojis de l’associació de veïns Costa Daurada-Berà; els simpàtics espantaocells; els Mosqueters de l’associació Picarols de Creixell; l’associació cultural Luz de Luna i el seu Gran Circ; els Somnis del Vendrell, de Super Mario Bross; la festa de la cervesa, del Ball de Diables de Creixell; el Circus Vecinae de Calafell; i tancant, els nostres joves, amb la carrossa més multitudinària, formada per una norantena de persones, Roda Jove, de tirolesos i el seu Carnavalfest. Tot i que no totes elles van participar a les tres rues organitzades es van anar combinant per confeccionar entre tots un dels Carnavals més multitudinaris dels últims anys.

Enterrament del Rei Carnestoltes

Arran de la defunció de Ramón Cañabate el proppassat dimecres, el Ball de Diables ha decidit anul·lar part de l’enterrament del Rei Carnestoltes del proper dimecres de Cendra. En el seu lloc, a partir de dos quarts de sis de la tarda es durà a terme a la plaça de la Sardana un petit acte d’homenatge en honor d’en Ramón, qui fou membre actiu de l’entitat des dels seus inicis, és farà un minut de silenci i es llençaran tres coets al cel. Seguidament s’encendrà una foguera per tal que tots aquells nens i nenes que portin la sardina puguin fer la crema, i es repartirà xocolata desfeta i coca.

L’Ajuntament instal·larà pilons al carrer Sant Isidre per donar prioritat al vianant

Imatge del carrer Sant Isidre

El departament de Territori de l’Ajuntament de Roda de Berà iniciarà el dia 6 de març la instal·lació de pilons a ambdós costats del carrer Sant Isidre per tal de donar prioritat al vianant.

El tram serà el comprés entre la intersecció del carrer Generalitat fins la cruïlla amb el carrer Joan Carles I, al costat de la plaça de la Sardana.

L’actuació, dins de l’àmbit de l’ordenació de la mobilitat i de la circulació d’aquesta zona, tindrà una durada aproximada de quinze dies. El seu objectiu és el d’evitar situacions de perill per al transeünt degut a la seva estreta amplada, la qual dificulta el trànsit de vianants de forma segura quan hi ha vehicles estacionats. Amb la col·locació dels pilons s’impedirà que els vehicles puguin aparcar, tenint en compte que existeixen espais propers habilitats per a l’estacionament, com és el cas de la plaça del Mercat.

L’escola Salvador Espriu de Roda, al Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta

Un moment de la selecció dels participants al concurs

El passat divendres a la tarda, en un acte celebrat al Casino Municipal, l’escola Salvador Espriu va seleccionar als dos lectors que representaran al centre a la propera fase del XIII Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta. L’escola participarà en aquest certamen per segon any consecutiu, en les categories de grumets vermells, per nens i nenes de 8 a 10 anys, i grumets verds, per a lectors i lectores d’entre 10 i 12 anys.

Els participants en aquesta selecció van ser vuit alumnes, de la categoria grumets vermells l’Anaïs Burrero, la Paulina Santamaria, la Maroua El Amri i la Sandra Guerra van llegir un fragment del llibre 50 oficis esbojarrats, de l’escriptor Carles Sala i Vila. Per altra banda, de la categoria grumets verds, l’Ivan Carmen, el Víctor Moraga, l’Ariadna Aguilera i l’Arnau Benimeli van llegir un fragment del llibre L’hora de la veritat, de l’escriptor Peter Walker.

El jurat va estar compost per quatre membres de la comunitat escolar, Cèlia Treserres, regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Roda de Berà; Jordi Peidró, president de l’AMPA de l’escola; Pilar Franquet, mestra de l’escola durant molts anys i actualment mestra col·laboradora; i Laia Perales, coordinadora de la biblioteca escolar. Per a l’elecció, el jurat va valorar la dicció, el ritme i la interpretació del text, una decisió que va ser molt complicada de prendre atès que tots els lectors i les lectores tenien un nivell molt alt.

Les dues finalistes, que passen a la fase de quarts de final que se celebrarà el proper 24 de març a Caixa Fòrum de Tarragona, van ser Sandra Guerra, de la categoria grumets vermells, i l’Ariadna Aguilera, de la categoria grumets verds.

Roda frena el projecte de desviar l’N-340 a l’Arc de Berà a l’espera de la decisió que es prengui sobre la carretera

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili

L’Ajuntament de Roda de Berà ha deixat aturat el projecte de reordenació de l’entorn de l’Arc de Berà, a la N-340, desplaçant la carretera i creant una zona per poder visitar el monument romà, precisament perquè no vol prendre una decisió abans que l’Estat prengui una determinació sobre què fer amb el trànsit de la nacional, l’A-7 i l’autopista AP-7.

A l’hora de fer el balanç de 2016, Virgili subratlla que “vam plantejar un pressupost que algú va titllar de ‘continuïsta’, i a mi no em fa basarda que m’ho diguin. Si moltes coses s’han fet bé perquè no fer-les de la mateixa manera, intentant millorar-les?”. L’actual legislatura “serà la mateixa a nivell econòmic, amb un endeutament a final de mandat similar al d’ara, al voltant del 30 per cent, i havent pogut invertir al carrer tot allò que ens deixi els romanents positius de tresoreria”.

L’Ajuntament “no té intenció” de fer grans obres, “ja les hem fet en 2016, com ara acabar la passarel·la que comunica el nucli antic amb la zona de les escoles i l’institut, i també les obres de la nova caserna de la policia, o reparar carrers molt malmesos de la zona de Costa Daurada”.

‘No farem grans obres’

“Ningú ens recordarà per grans obres, però sí per petites actuacions de manteniment que per estabilitzar-nos econòmicament en el mandat de 2011 al 15 vam haver de deixar de fer. Això ho hem de recuperar ara: voreres, fanals, etcètera”. D’aquí al 2019, “no hi haurà cap placa que digui que això ho he inaugurat jo”.

L’any passat ha estat “d’estabilitat econòmica”, “acomplint-se més del 90 per cent del pressupost, en inversió i despesa, i s’ha generat més ingressos, generant romanents positius importants, de manera que a final d’any s’ha amortitzat un préstec de gairebé 700.000 euros concertat amb el BBVA”, destaca Virgili. Així les coses, “el ratio d’endeutament municipal se situa en el 30%, cosa que permet al consistori endeutar-nos per fer grans obres, però entenem que no toca”.

Els pressupostos de 2017 no estan encara tancats, fet que permet imputar més despeses de l’any anterior. “El fil conductor està bastant tancat”. En inversions “es podrà destinar al patrimoni municipal del sòl, amb l’alineació d’una finca comercial situada al Francaset, i amb els ingressos que generi es podrà fer alguna inversió”.

El pressupost municipal rondarà els 12 milions d’euros, similar a l’anterior. “En funció de l’alineació es podria adquirir algun pis per incidències en episodis de maltractament a la llar i per emergències com ara incendis”. Serien dos habitatges que “estarien tancats, per usar-los en casos d’emergències”.

El consistori ja disposa de quatre habitatges de lloguer a la zona de la platja (La Barquera) i en posarà de nous a lloguer social, d’entre 70 i 90 metres quadrats. “L’Ajuntament no vol crear guetos, sinó repartir-los en diferents llocs del municipi”. Amb els anys voldrien disposar de tres o quatre pisos de lloguer social. Els actuals quatre pisos de lloguer acaben contracte enguany.

Control de la plantilla municipal

Per a 2017 es preveu també entrar en els pressupostos la vorera de connexió del nucli urbà i la carretera N-340. Es faria amb el suport de la Diputació. Quant a personal municipal, augmentarà una plaça de la Policia Local, a més de comptar amb una bossa d’interinatge de vigilants de cara a l’estiu, format per quatre persones, que “podrien fer patrulles mixtes i altres feines d’acompanyament”.

En 2016, el capítol de personal “només va poder créixer un u per cent per les restriccions de l’Estat i enguany no ho sabem perquè els pressupostos de l’Estat no estan aprovats”. La solució ha estat externalitzar serveis: “Així es va fer amb el monitoratge del campus i de l’escola d’estiu i ho haurem de repetir”. Un lloc de consergeria ha estat també externalitzat: “No ho podem fer d’altra manera”, diu l’alcalde.

Ajudes a l’ocupació

Les ajudes municipals a l’ocupació seguiran. Una comissió se n’ocupa del tema i van arribar a una despesa prevista de 85.000 euros en 2016. “Els perfils més castigats seran aquells en els que més incidirem. Les dones de més de 45 anys, per posar un exemple”. Les ajudes inclouen els autònoms. “Com a Ajuntament no podem créixer més i hem d’intentar que siguin altres els que creïn ocupació”.

L’Arc de Berà. Foto: Tinet.cat

L’Arc de Berà

El projete de reordenació de l’entorn de l’Arc de Berà es troba “en stand by”, pendent de la solució que prengui el trànsit a la carretera N-340. “Si aquell tram acaba quedant per al trànsit intern, potser haurem de fer un altre plantejament. Proposàvem desplaçar la carretera, però potser ja no caldria. Si els camions passen a l’autopista i es trallada la bonificació de l’autopista cap al nord, entenc que hi passarien menys vehicles, els que vénen del límit del Vendrell o els de Roda que anem a Creixell i els que anem a Torredembarra. No seria una via urbana, però tindria molt menys trànsit”.

L’autopista AP-7

“Nosaltres, Roda, Creixell i El Vendrell no volem l’autovia A-7 perquè no ens tornin a trinxar el municipi. Volem que traslladin els vehicles a l’autopista. És absurd que et trobis amb dues vies gratuïtes paral·leles”. Es proposa “fer un carril més a l’autopista i que s’aixequin les barreres”. Roda demana també una sortida a l’AP-7, entre Roda i Creixell, per aconseguir més permeabilitat: “Ens afavoriria perquè se situaria al polígon industrial de Roda”.

“L’aposta de l’Ajuntament i de la Generalitat és un sistema de funcionament d’autopistes pagant un impost de circulació anual que et permti circular per les autopistes els dies que vulguis i les vegades que ho desitgis”. Així s’eliminarien barreres, de l’AP-7 i de la C-32. La Generalitat ha calculat que la fórmula els cobriria les despeses. “Ens hem de treure del cap que les autopistes siguin gratuïtes perquè tenen un cost”.

L’hotel del Port esportiu

L’alcalde de Roda segueix insistint a tenir un hotel al Port, tot i els impediments del Govern central. “Hem aconseguit posar-nos d’acord amb el Port en el canvi en l’estratègia comercial, abaratint els amarraments, amb descomptes del 25 per cent per als qui tenen propietats a Roda de Berà. La proposta em sembla que pot revifar la zona en locals comercials. Fa pena veure’l ara, amb una botiga i un o dos bars. No acaba de consolidar-se. L’explotadora ha de posar de la seva part”, afegeix Virgili.

El problema de l’emissari

Hi ha problemes amb el port, però. Un d’ells són els abocaments d’aigües residuals  la platja de la Pallisseta, de qui es queixa l’entitat urbanística del Roc de Sant Gaietà, “i tenen raó”. És un tema que ve de lluny, de fa 17 anys, del trencament de l’emissari quan es van fer obres de construcció del port esportiu perquè no el tenien ben geolocalitzat.

“Portem des de llavors reclamant que s’ha de reparar, i la sorpresa és que la Generalitat deia que ens havíem de posar d’acord entre el concessionari i nosaltres a veure qui ho reparava. Ho tenen mal entès. El Port es troba en un espai que és de l’Estat i el gestiona la Generalitat, que és qui adjudica el Port. Qui pateix les conseqüències és l’Ajuntament, els veïns. O ho arregla l’empresa que ho va trencar o la Generalitat, com a subsidiària”. L’Ajuntament ha demanat una reunió amb la Generalitat perquè “se solucioni ja” el tema. “Quan hi ha un abocament, qui se’n fa càrrec és l’Ajuntament”.

Virgili: ‘Els canvis en la brossa no suposaran un increment de la taxa’

Canvis en el servei de la brossa

En el servei de la brossa, Roda viurà novetats, però no properament, sinó potser al cap d’un any, quan entri en vigor el nou contracte comarcal. L’Ajuntament proposa adherir-se al servei mancomunat del Consell Comarcal del Tarragonès, fet que provocarà “moltes millores”. És a dir, el servei passarà a fer-lo el Consell Comarcal en comptes de l’Ajuntament.

“No suposarà un augment de la tarifa de la brossa”, subratlla l’alcalde. “La taxa genera un milió i mig d’euros de cost anual”. El cost d’adhesió al Consell Comarcal serà “el mateix”. “No caldrà que la pugem i en canvi millorarem molt el servei perquè tindrem tots els vehicles i contenidors nous, amb més freqüències i més seguretat en la recollida, i més control”.

Els contenidors de la recollida selectiva passaran de formar cent illes a 200, el que implicarà comptar amb mil contenidors. Tots ells se situaran en aquests punts i Virgili reconeix que “en algun lloc serà lleig de veure’ls, però és la millor manera de fer-ho”. Els contenidors seran més voluminosos i disposaran d’un xip que informarà del pes o el volum que contenen. En 2016, l’Ajuntament es va gastar 280.000 euros a reparar camions de la brossa. Els contenidors soterrats s’aniran eliminant, ja que provoquen molta despesa i problemes de pudors i de seguretat.

La via del tren

L’Ajuntament ha demanat a la Generalitat la creació d’un grup de treball per evitar els problemes de rodalies i solventar les mancances en infraestructures ferroviàries. Roda té la línia Barcelona-València, Barcelona-Lleida, l’antiga Reus-Roda i la línea del Tren de Gran Velocitat. “Tot això només ens comporta tenir dues parades de tren al matí i dues a la tarda”. A través d’una moció aprovada en un ple recent es demanava un baixador a la línea de la costa, “i anirem a Adif a demanar-lo”. “A la línia Barcelona-Lleida reclamem més parades i el canvi del nom del baixador, que es diu Roda Mar i això provoca confusió perquè no es troba a la costa”.

El pas a nivell

Té un altre problema Roda com és el del pas a nivell del poble perquè històricament Adif ha volgut suprimir-lo sense oferir alternatives. La primera proposta va ser de 1998, que s’ha anat repetint en el temps, però fer realitat la seva supressió “suposaria tallar el poble en dos, crear una paret ben bé al mig del nucli antic”. “En 2008 hi hagué una mobilització important i es va conseguir aturar-ho”. Des d’aleshores “s’ha creat la frase que Roda té el darrer pas a nivell amb guardabarreres a tot l’Estat”. Després de moltes converses “es va pactar amb Madrid que s’automatitzaria el pas a nivell, i es va fer en 2012, amb una inversió de 400.000 euros”.

Adif es comprometé a mantenir transitòriament personal supletori de vigilància i de manteniment del pas a nivell, però no ho va acomplir i ha estat l’Ajuntament qui ho ha fet durant cinc anys. “Ara esperem quina serà la nova proposta. A Adif li he dit que si el que ha de dibuixar el projecte no coneix el lloc, ho farà endebades. L’ideal és que vinguin aquí i parlin amb l’Ajuntament”. L’alternativa prevista al Pla Director Territorial del Camp de Tarragona és desviar la via i fer-la passar paral·lela a l’autopista AP-7.

La via verda

També es demana la conversió de la via Reus-Roda en una via verda, un tema parlat amb els alcaldes de la zona, de manera que s’usaria per anar a peu o en bicicleta. Serien 19 quilòmetres entre Roda i Perafort. “Amb això estaríem dient que no volem que les mercaderis del Port de Tarragona passin per la línia Reus-Roda. Amb aquest tema topo amb els ajuntaments de Torredembarra i Altafulla perquè ells defensen que les mercaderies passin per la línea Reus-Roda perquè ells només tenen l’afectació de la línea de la costa”, reconeix. La proposta de Roda és que les mercaderies passin per la lína de la costa. L’altra alternativa, la línea de Lleida, només compta amb una via de tren.

Jaume Garcia

L’Ajuntament de Roda de Berà tornarà a ser present al Desert Trophy Panda

L’alcalde, amb l’equip participant

Per quart any consecutiu l’equip dels germans Rocamora s’embarcarà en l’aventura pel Marroc Desert Trophy Panda, i l’Ajuntament de Roda de Berà els hi acompanyarà com un dels seus patrocinadors.

El Desert Trophy Panda és una travessia creada ara fa tres anys amb una vessant solidària molt important atès que tots els participants han de col·laborar de forma activa amb el desenvolupament escolar del sud del Marroc portant material escolar. El seu funcionament és molt semblar al Panda Raid, prova en la qual l’equip Rocamora Mobles també va participar. Cada equip ha d’aconseguir prop de vint quilos de material escolar, transportar-lo dins el seu vehicle Panda i fer la donació ells mateixos, sense intermediaris.

L’aventura s’iniciarà el proper dissabte al port de Motril i viatjaran a Al Hoceima, al Marroc, des d’on començarà la primera de les set etapes.

L’alcalde, Pere Virgili, i els membres de l’equip de Govern Teresa Ferré, Isabel Mondéjar i Cèlia Treserres, han efectuat avui al migdia la donació del material a Josep Maria Rocamora, acompanyat per Luci Corts. El pilot de l’equip, tàndem format pels dos germans Josep Maria i Lola Rocamora, ha explicat totes les millores que enguany ha realitzat al vehicle, per tal d’evitar els problemes mecànics que el Panda va patir durant la passada edició. A banda del canvi de color, del vermell al negre, s’han elevat els amortidors, per salvar més obstacles, s’han instal·lat una il·luminació de led, que produeix més llum i un consum més baix, pensant en l’etapa nocturna a la qual hauran d’enfrontar-s’hi, i s’ha millorat el motor, que correspon a un Fiat Punto.

Segons els organitzadors, el ral·li, que aplegarà la participació de 58 equips, “està destinat a totes aquelles persones que tinguin ganes d’escapar de la rutina diària i deixar el bullici de la civilització vivint una experiència única”.

El Museu de la Ràdio Luis del Olmo va rebre més de 10.000 visites l’any passat

Un detall del Museu de la Ràdio de Roda de Berà

Des de la seva creació el Museu de la Ràdio ha rebut un total de 52.188 visites guiades, de grups i particulars, una xifra que seria en realitat molt superior atès que aquesta no registra les persones que van entrar sense pagar entrada, entre elles els infants menors de 10 anys o les jornades de portes obertes, dies durant els quals l’accés al museu va ser gratuït.

Durant l’any 2016 l’espai va rebre un total de 10.054 visites, sent els mesos d’agost (1.971), d’abril (1.798 visites), de setembre (1.331), i de maig (1.051) els que més visitants van congregar. El seu punt àlgid va ser l’any 2014, quan es van registrar un total de 16.060 visites, i una mitjana de 1.400 cada mes. Les campanyes de promoció, el boca orella així com la presència als mitjans de comunicació han provocat en cada cas un augment dels visitants al llarg dels mesos posteriors.

La regidora de Turisme, Isabel Mondéjar, ha fet públiques aquestes dades en el marc del Dia Mundial de la Ràdio, celebrat el proppassat dilluns, i ha recalcat la importància que l’espai té per a Roda de Berà així com el seu valor com a atractiu turístic dins del conjunt patrimonial rodenc.

En aquests cinc anys el museu ha acollit la celebració de multitud d’actes culturals, entre ells diverses xerrades de Luis del Olmo, les quals van aconseguir omplir la sala d’actes; diferents trobades de cotxes d’època, concerts de piano i violí, o una assemblea de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, amb la presència de representants del Consell Audiovisual del Col·legi de Periodistes de Catalunya, entre d’altres. A més a més, ha estat el plató des del qual s’han gravat o s’han emès en directe alguns programes televisius i radiofònics, entre ells “Viajando con Chester”, de Cuatro, amb Risto Mejide; “Els Optimistes” de Catalunya Ràdio, amb Àngel Llàcer i Manu Guix; “Divendres” de TV3; “Espanya Directo” de TVE1; el programa Lab24 de RTVE o “Hora 14”, de Cadena Ser, en el Dia Mundial de la Ràdio.

El Museu de la Ràdio Luis del Olmo

La seva inauguració va tenir lloc el 9 de juny de 2012 amb la presència de Joana Ortega, en aquell moment vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, del llavors alcalde de Roda de Berà, Pere Compte, i de moltes autoritats i personalitats del món de la comunicació.

En el moment del seu naixement, el museu estava format per 150 peces, aparells radiofònics de diferents estils i èpoques, des de 1820 fins als nostres dies. Actualment, el Museu de la Ràdio ha crescut de forma exponencial i la col·lecció ja consta de més d’un miler de peces, entre elles més de 400 aparells de ràdio de valor incalculable, així com una col·lecció dels premis que del Olmo va aconseguir al llarg de la seva carrera professional, reconeixements, plaques commemoratives, pòsters, fotografies o portades de premsa.

Aquest va ser el primer museu de la ràdio, promogut per del Olmo, a Catalunya, i el segon d’Espanya, després que l’any 2003 s’inaugurés a Ponferrada el Museo de la Radio Luis del Olmo.
Tanmateix, tenint en compte el número de peces i el seu valor històric, el museu de Roda de Berà és ja el més important a nivell estatal.

Disposa de més de 650 metres quadrats, amb una sala polivalent on s’hi celebren casaments, reunions d’empreses, lliuraments de premis, concerts de música, exposicions, conferències, o xerrades. Al primer pis es pot trobar també “l’Espai Jvjol”, dedicat a l’artista i arquitecte tarragoní Josep M. Jujol.

Actualment l’Ajuntament està treballant en l’ampliació del museu amb unes obres a la planta inferior que sumaran 150 metres quadrats més d’exposició, amb total accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda.

‘La caca sapastra’, un conte per conscienciar els nens de Roda en la recollida de caques de gossos

Portada del conte editat.

Portada del conte editat.

Una nova campanya informativa de l’Ajuntament, impulsada per l’àrea de Medi Ambient, pretén sensibilitzar als amos dels gossos i conscienciar-los sobre la importància de recollir els excrements generats pels seus animals i dipositar-los en el contenidor de la brossa, per respecte envers la resta de ciutadans i per civisme.

“La caca sapastra”

En el marc de la campanya s’ha editat un conte educatiu per pintar, “La caca sapastra”, que serà lliurat als nens i nenes de primer i segon de primària de les escoles El Cucurull i Salvador Espriu. L’objectiu d’aquest llibre didàctic és sensibilitzar als infants sobre la importància de mantenir nets els carrers, i que col·laborin amb la recollida dels excrements dels seus gossos.

La història, escrita en català i en anglès, explica com una caca que va ser abandonada al mig del carrer sense ser dipositada al contenidor de la brossa es converteix en una caca dolenta i pirata que comença a espantar i a embrutar la ciutat, les sabates i les pilotes“, explica la regidora de Medi Ambient, Isabel Mondéjar; “repartirem el llibre entre els alumnes de les escoles per tal que aprenguin des de ben petits, d’una forma entretinguda, la necessitat de mantenir el nostre entorn net, i coneguin les conseqüències que comporta no fer-ho“.

Recollir els excrements és una obligació inclosa a l’ordenança de tinença d’animals. El seu incompliment suposa una infracció molt greu i pot generar sancions de fins a 450 euros, segons s’indica a l’article 30è de la mateixa, “embrutar les vies públiques i qualsevol lloc destinat al trànsit o a l’esbarjo dels ciutadans, amb dejeccions fecals dels gossos, dipositar els excrements fora dels llocs destinats a aquest fi i deixar-los miccionar en les façanes d’edificis i/o en el mobiliari urbà“.

Per a la campanya, l’Ajuntament ha editat un cartell i un fulletó informatiu amb la imatge de la popular “caca del WhatsApp” que serà distribuït a tots els establiments del municipi, així com un dispensador de bosses amb forma d’os que es repartirà entre aquelles persones que inscriguin al seu animal al cens municipal. S’han programat a més a més tres sortides al mercat setmanal amb el muntatge d’una carpa on el personal del departament de Medi Ambient informarà sobre la campanya així com de diversos temes relacionats. La primera jornada tindrà lloc el proper dijous, 16 de febrer.

Per altra banda el departament de Territori va percebre que alguns dels senyals informatius del municipi que indiquen la obligatorietat de la recollida dels excrements generaven confusió entre la població, atès que semblava que prohibissin l’accés dels gossos a aquestes zones de la via pública. Davant aquesta confusió s’ha decidit canviar sis senyals en total: a la Pedrera de l’Elies, al camí d’accés al dipòsit d’aigua de l’avinguda de la Manxa, al carrer Rafael Ciuró, a l’accés de l’escola Salvador Espriu, i a l’avinguda de l’Avenc.

En el fulletó informatiu que es distribuirà, també es recorda als ciutadans que l’Ajuntament ha habilitat a Berà, entre els carrers Ponferrada i Montsant, una gran zona d’esbarjo per a gossos, per tal que els ciutadans puguin gaudir de les seves mascotes amb tranquil·litat.

 

Silvia Rodes visita els centres educatius de Roda de Berà

La directora territorial d’Ensenyament, la primera per la dreta, durant la visita

Aquest matí la regidora d’Ensenyament, Cèlia Treserres, ha rebut a Silvia Rodes, directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona; a Immaculada Raguan, directora adjunta; i a Rafael Muñoz, inspector d’Ensenyament. Junts han visitat els tres centres escolars del municipi, l’escola El Cucurull, primer, i l’escola Salvador Espriu i l’institut Roda de Berà, més tard, per conèixer de primera mà el seu funcionament, la situació actual de cada centre, els problemes als quals s’hi enfronten i les perspectives de futur.

A cada centre hi han estat rebuts per la direcció; Mercè Solé en el cas de l’escola El Cucurull, Esther Sánchez, del Salvador Espriu, i per Manel Granado, director de l’institut.

Durant les reunions s’ha exposat el funcionament dels centres, els projectes educatius que es duen a terme, el material i les instal·lacions amb les quals hi compten, les activitats que s’organitzen, així com els trets que els diferencien de la resta. Finalment han visitat algunes de les aules per conèixer als mestres i a l’alumnat.

Ajuntament de Roda i el Roc de Sant Gaietà renoven la confiança

 

L’alcalde, Pere Virgili, i Jordi Cladera, president de l’Entitat Urbanística, signant el conveni

Aquest migdia l’alcalde, Pere Virgili, i Jordi Cladera, president de l’Entitat Urbanística del Roc de Sant Gaietà, han signat el conveni urbanístic del Roc de Sant Gaietà, entre l’Ajuntament i l’Entitat Urbanística d’aquest emblemàtic enclavament de Roda de Berà, el qual va ser aprovat per unanimitat del Ple durant la sessió ordinària del 27 d’octubre.

El text recull les obligacions i els drets de les parts i garanteix l’aportació econòmica municipal acordada per a cada exercici. El seu objectiu és continuar amb el bon funcionament dels serveis i la bona conservació del conjunt, mitjançant el bon enteniment i la col·laboració d’ambdues parts perquè el Roc de Sant Gaietà continuï sent un referent pel seu atractiu arquitectònic i el seu valor turístic.

Al novembre de 1972 Cayetano Bori Tallada va cedir a l’Ajuntament, mitjançant un acte oficial, els vials, jardins, serveis i obres d’urbanització del que anomenà “Roc de Sant Gaietà”, una zona promoguda, construïda i finançada per ell. Tal i com es va deixar constància al conveni, Cayetano Bori volia finalitzar la seva obra “garantint una gestió apropiada per al futur de la conservació i el manteniment de la urbanització”.

Així mateix, es feia una reflexió sobre el paper dels propietaris en el futur del projecte “no han de ser oblidats els senyors propietaris de la pròpia urbanització, principals interessats en l’organització i el funcionament dels serveis. Per això, és desig del Sr. Bori que s’encomani la conservació i el manteniment als propis interessats, els propietaris del Roc de Sant Gaietà, els qui, constituïts en Entitat Urbanística Col·laboradora i valent-se d’un administrador, puguin continuar el règim de gestió emprat fins a la data”, subscrivia el text. La cessió es va efectuar amb caràcter gratuït i perpetu.

Des de la signatura del primer conveni l’entesa entre ambdues parts ha estat fluïda i constant, tal i com demostren els successius convenis de col·laboració que s’han signat al llarg dels anys entre les diverses juntes de propietaris i els alcaldes que han presidit el consistori rodenc.

L’Ajuntament reconeix l’esforç econòmic que cada any realitzen els veïns i propietaris del Roc, amb unes despeses comunitàries que assumeixen particularment pel manteniment, la conservació i la seguretat de l’entorn, motiu pel qual, per corresponsabilitat, compensa amb una aportació econòmica periòdica a l’entitat segons la capacitat pressupostària de cada exercici.

“És encomiable l’esforç que realitzen els veïns, i l’equip de Govern el que vol amb aquest conveni és en certa manera reconèixer aquesta feina perquè el Roc sigui sent un lloc cuidat, mimat pels seus propietaris, visitat i una punta de llança del nostre turisme”, va assegurar el portaveu de l’equip de Govern, Frederic Royuela, durant la seva intervenció al Ple.

El Consistori ha previst que per l’increment exponencial de visitants atrets pel conjunt arquitectònic i pel Museu de la Ràdio Luis del Olmo, la col·laboració econòmica de l’Ajuntament hagi d’incrementar-se en futurs exercicis, sempre que l’estabilitat pressupostària ho permeti.