Advertisement
TARRAGONA 21

L’Ajuntament de Roda de Berà reobre les pistes de la zona esportiva municipal Eixample

L’horari d’obertura serà els dimarts i els dijous de 17 a 20 hores. Foto: Cedida

A partir de demà dimarts les pistes esportives de la zona esportiva municipal Eixample “Les Piscines” de Roda de Berà tornarà a obrir les seves portes per practicar pàdel i tennis.

L’horari d’obertura serà els dimarts i els dijous de 17 a 20 hores. Les reserves s’hauran de fer a través de cita prèvia al telèfon 671 06 36 55, trucant o enviant un missatge per WhatsApp, o bé amb un correu electrònic a l’adreça esports@rodadebera.cat

Pel que fa al tennis i al pàdel, l’activitat està limitada al joc un contra un, i no es permet, de moment, el joc de dobles, per poder garantir la distància de seguretat mínima entre els jugadors. Per ara, no es podrà fer ús dels vestidors ni dels lavabos, per evitar el risc de contagi.

Per accedir a les instal·lacions és obligatori portar mascareta, tot i que es podrà treure per practicar l’activitat esportiva, i s’hauran de complir les mesures d’higiene i de seguretat recomanades per les autoritats sanitàries.

L’Ajuntament de Roda es reuneix amb xiringuitos i serveis de temporada de les platges

Imatge del muntatge d’un xiringuito de platja a Roda de Berà. Foto: Cedida

Ahir al vespre l’alcalde Pere Virgili i el regidor de Turisme, Frederic Royuela, es van reunir telemàticament amb les empreses concessionàries dels serveis de temporada de les platges de Roda de Berà. Els propietaris de les guinguetes, llits elàstics o patinets d’aigua, van parlar amb l’Alcalde sobre com afrontaran aquesta temporada estival que, com ja es preveu, serà molt diferent a la d’altres anys a causa de la crisi sanitària per la COVID-19.

Tot apunta que a partir de la Fase 3 del Pla de desescalada del Govern, ja es podran oferir aquests serveis, i tant xiringuitos com la resta de serveis de temporada podran obrir, però fins que no es publiqui l’ordre ministerial al BOE no serà oficial i per tant, fins aquell moment, no podran començar a preparar-se per iniciar la temporada.

“Hi ha molta incertesa”, comentava ahir al vespre l’Alcalde, “la voluntat de l’Ajuntament és ajudar-los en tot el que puguem, però les platges no són de la nostra competència sinó de l’Estat, i no podem oferir-los més espai de sorra, ha de ser una decisió de Costes”. Per aquest motiu el compromís de l’Ajuntament és reduir al 50% el cànon d’ocupació per ús privatiu, com a mínim, a l’espera de poder arribar fins al 100% quan l’Estat es pronunciï. Per altra banda, els municipis que formen el Pacte de Coma-ruga, entre els quals hi ha Roda, han demanat a Costes l’exoneració de les taxes d’ocupació des del començament de la pandèmia fins a finals de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del Pla d’Usos de les platges.

Per altra banda, ahir se’ls va comunicar la decisió d’enguany de mantenir les platges de forma natural, sense instal·lar-hi serveis com dutxes, rentapeus o inodors químics, per seguretat, per evitar tots aquells elements que puguin ser transmissors del coronavirus. Tampoc es muntarà aquest any el mercadet de la platja Llarga, per evitar aglomeracions.

Pel que fa a la preparació de les platges, l’Ajuntament està esperant que Costes faci una actuació de regeneració de la sorra a les platges Llarga i Punta d’en Guineu, ja que els temporals del passat hivern van deixar sense sorra alguns trams. Aquesta actuació està prevista per a finals de la propera setmana. Serà llavors quan l’Ajuntament condicioni les platges, netegi la sorra, i instal·li les passarel·les.

 

Roda de Berà realitza una prospecció per habilitar un nou pou d’aigua

Des de fa un temps l’Ajuntament ha vist com el nivell d’alguns dels aqüífers, dels quals s’abasteixen els pous d’aigua del municipi, ha baixat de forma considerable. Foto: Cedida

L’aigua és un bé escàs i a Roda de Berà no n’és una excepció. Des de fa un temps l’Ajuntament ha vist com el nivell d’alguns dels aqüífers, dels quals s’abasteixen els pous d’aigua del municipi, ha baixat de forma considerable.

Actualment, el que més preocupa al consistori és el del pou de Cal Llorenç que omple el dipòsit del Molí-Cucurull. Els passats mesos d’octubre i novembre, l’Ajuntament va efectuar diferents treballs al pou per baixar el nivell de la bomba i aprofitar millor els recursos de l’aqüífer, tot i que no ha estat suficient i tot i les pluges dels últims mesos, el pou no es recupera al ritme necessari per abastir el poble en un futur a curt termini.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va prendre la decisió d’iniciar un sondeig per trobar un nou aqüífer. Es va encarregar un estudi hidrogeològic que va determinar dues possibles zones en les quals es podria fer una prospecció de qualitat, ambdues properes a la infraestructura ja existent, per tal de poder aprofitar-la.

Aquest sondeig previ es va iniciar ahir al matí, amb l’empresa Catalana de Perforacions S.A., a la primera zona proposada, al fondo de Cal Llorenç, amb molt bons resultats. Ahir al vespre, a 170 metres de profunditat, es va aconseguir trobar un aqüífer que sembla ser de bona qualitat. Durant aquest matí l’empresa ha continuat perforant tota la capa porosa calcària fins arribar als 220 metres aproximadament, on hi ha la capa impermeable d’argila. Segons les estimacions inicials realitzades pels enginyers, podria abastir uns 30.000 litres d’aigua per hora.

Els passos a seguir ara seran, primer, fer un estudi de la qualitat de l’aigua, i, seguidament, si aquesta és bona, es farà un estudi de bombament i de la capacitat de recuperació de l’aqüífer, per garantir l’abastiment d’aigua del poble durant els propers anys.

L’aigua al municipi

L’abastiment d’aigua a la zona nord de Roda de Berà, que inclou el nucli urbà, la Martorella, l’Eixample, Berà Mar, Les Torres, Merymar, el polígon industrial de l’Avenar, i el polígon del carrer Tallers, prové de diferents pous. La resta de barris s’abasteixen del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

Per abastir tota aquesta zona, Roda de Berà disposa de quatre pous, el de Cal Llorenç, el del carrer Roma, el de Berà Mar i el de la plaça Martorell. L’aigua s’emmagatzema en diferents dipòsits i d’allà es distribueix amb canonades fins arribar a casa de tots els veïns i veïnes d’aquests barris.

El pou de Cal Llorenç es va perforar l’any 1980 i des de llavors abasteix a la zona baixa i més a l’oest de Roda de Berà, el polígon industrial de l’Avenar, la urbanització Merymar, la urbanització Les Torres i el polígon del carrer Tallers.

L’any 2006 l’aqüífer es trobava en el seu millor estat i el nivell de l’aigua es trobava a 17,3 metres de profunditat. En l’actualitat, el nivell del pou es de 101 metres, molt a prop de la cota a la que es troba ubicada la bomba que n’extreu l’aigua, i presenta símptomes d’esgotament, motiu pel qual era tan necessari trobar un altre aqüífer en el qual instal·lar una nova bomba per poder abastir d’aigua potable el municipi.

L’Ajuntament de Roda de Berà prorrogarà els pressupostos municipals de 2019

L’alcalde, a la pedrera de l’Elias, abans del confinament. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Roda de Berà prorrogarà els pressupostos municipals de l’any passat, que seran vàlids per enguany. El consistori tenia encaminats els d’enguany, però l’arribada de la pandèmia del coronavirus ho ha posat tot potes enlaire i l’alcalde considera que no tindria sentit tirar-los endavant amb tantes modificacions com s’estan fet i les que vindran, a les portes de l’estiu i amb la suspensió de partides que no s’han celebrat o les noves que s’han afegit destinadesa la lluita contra el coronavirus, segons ha confirmat l’alcalde, Pere Virgili, en una entrevista a Tarragona21.

L’Ajuntament treballa en la perspectiva de ‘preparar els nous pressupostos de l’any vinent el mes d’octubre. Haurem de trencar tots els formats fets fins ara, tot és absolutament nou’. No obstant les activitats que han caigut i les que poden caure, el consistori vol mantenir els Estius a la Pedrera, una de les activitat culturals més destacades que tenen lloc a l’aire lliure, en aquest cas a la pedrera de l’Elies, lloc emblemàtic de Roda de Berà. ‘La idea seria endegar-los al juliol i no a finals de juny, com era habitual. Es tracta d’un espai obert i ampli, on hi pot haver distanciament social’. També es vol mantenir la Festa Major d’agost, ‘segurament repensant alguns actes’.

En el cas del Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT, ja es va anunciar el seu desplaçament a la tardor: ‘Per poc que podem també el volem mantenir’, destaca Virgili.

Amb el pressupost prorrogat no es podran fer inversions més enllà de les necessàries. Sí es faran feines de manteniment, per donar activitat a les empreses locals. ‘Es tractarà de fer moltes petites obres per a moltes petites empreses. Ara és el moment d’endeutar-nos i si ho hem de fer l’any que ve, ho farem. No podem carregar tot el cost ara quan la situació és delicada. No podem pujar la càrrega fiscal tot i que tindrem menys ingressos. Som nosaltres els que hem de reactivar l’economia, la cultural, la societat. La iniciativa privada no podrà fer-ho sola. I ho hem de fer sense ser massa agosarats a l’hora de prendre decisions, ni ser massa poruc. No ens en sortirem si fem retallades, com va passar el 2008, encara que hi hagi una certa inflacció’. Altrament, Virgili faria una excepció en les inversions, les derivades dels pressupostos participatius.

En la línia dels nous ajuts, el consistori destinarà 200.000 euros per a empreses i professionals, que podrien ser més ‘si l’Estat ens permetés gastar el romanent de tresoreria: fins a un milió d’euros podríem destinar a lluitar contra al crisi econòmica a Roda’, assegura. Les bases ja estan perfilades. La xifra de 200.000 euros respon a una anàlisi de la situació que travessen les empreses de Roda  Berà. La partida s’aprovarà com a modificació del pressupost en el segon ple telemàtic que celebrarà el consistori. ‘Tenim les bases pactades amb els grups municipals. Es tractarà de concedir subvencions a les empreses que hagin vist reduir la seva facturació per sobre del 25%, i que podrien rebre entre 400 i 2.000 euros cadascuna d’elles’. Seran compatibles amb les que lliurin l’Estat o la Generalitat.

L’Ajuntament també està estudiant concedir ajudes econòmiques als treballadors afectats per expedients temporals d’ocupació -ERTOs-. El consistori ja gaudeix d’ajudes d’emergència des de fa uns anys. D’altra banda, la crisi ha disparat els ajuts en alimentació i s’ha rebut ‘moltes ajudes d’empreses en aquest sentit’. Virgili vol destacar la tasca feta pels voluntaris, ‘que han treballat com a herois’, a més del personal sanitari, de neteja de recintes sanitaris i de la via pública, Brigada, Proteció Civil i ‘tots els que han estat a la trinxera’.

Sense dutxes a les platges

L’arribada de la temporada d’estiu serà molt diferent a la d’anys anteriors i el criteri del consistori és el de ‘mantenir les nostres platges de manera natural, sense dutxes, ni rentapeus ni inodors químics, amb el nombre just de passarel.les per a discapacitats, sense elements que puguins ser transmissors del contagi del coronavirus. A més, no podem disposar d’un policia cada deu metres per fer vigilància’, subratlla l’alcalde. Sí hi haurà més informadors que la temporada passada.

A la platja Llarga no hauríem de tenir problema donades les seves dimensions, sí en podem tenir a la de la Punta d’en Guineu, que és petita i cada any té menys sorra. Allà haurem d’instal.lar un control d’aforament’. El consistori, que està mantenint reunions aquests dies per fixar els criteris de les platges, voldria obrir les guinguetes de vlatja el 8 de juny i mantenir els socorristes.

Sí té clar l’alcalde en aquest entorn d’incerteses provocat pels canvis de la pandèmia que el consistoi no sol.licitarà la bandera blava que determina la qualitat de les seves platges, ja que no oferirà dutxes ni rentapeus, a més de l’estalvi en els costos que això suposarà. ‘El que demanem a la gent és que tingui coneixement’, reclama Virgili.

El consistori confia que els càmpings del seu terme municipal puguin obrir. ‘Si no ho fessin seria un cop dur per a Roda de Berà: moltes famílies viuen tot l’any amb el que treballen durant mig any als càmpings. Si aconsegueixen obrir, l’estiu pot no ser desastrós. L’avantatge és que els càmpings responen molt bé al model de distanciament social, més que els hotels, on hi ha més proximitat’.

El consistori també lluitarà per desestacionalitzar la temporada, ja que sovint el temps climatològic ho permet. ‘Es tractaria que restaurants, bars i guinguetes poguessin obrir més temps sense cost per a ells’.

Jaume Garcia

FIC-CAT comptarà amb 65 produccions i més estrenes que mai

La directora de la pel·lícula ‘Barcelona 1714’, Anna Maria Bofarull. Foto: ACN

La selecció oficial del Festival Internacional de Cinema en Català – Costa Daurada, el FIC-CAT 2020, comptarà amb 65 produccions. L’organització manté la previsió de celebrar la 13a edició del 26 de setembre al 3 d’octubre a Roda de Berà (Tarragonès) de forma presencial i seguint les mesures vigents. Inicialment estava previst del 6 al 13 de juny. El concurs contempla les categories llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i treballs realitzats per centres educatius. La gran pantalla instal·lada al Casino Municipal projectar 8 llargmetratges, 6 documentals, 22 curtmetratges, 11 videoclips i 18 treballs de centres educatius. En aquesta edició, el FIC-CAT disposarà de més estrenes que mai.

Sis dels vuit llargmetratges s’estrenaran en el marc del festival, així com sis documentals i vuit curts. L’organització destaca la qualitat de les produccions rebudes i el fet que, de totes les obres, deu són coproduïdes o amb participació de TVC.

D’entre els llargmetratges destaquen les estrenes de ‘La dona il·legal’, de Ramon Térmens; ‘La mort de Guillem’, de Carlos Marqués-Marcet; ‘L’ofrena’, de Ventura Durall; ‘Coses a fer abans de morir’, de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens; ‘Terra de Telers’, de Joan Frank Charansonnet, i ‘Tocats pel foc’, de Santi Lapeira.

Pel que fa als documentals, s’estrenaran al festival ‘Catalunya Nord, la llengua enyorada’, d’Eugeni Casanova i David Valls; ‘El cinema que no veiem’, de Marc Fàbregas; ‘El que fa segur el camí’, de Guiu Vallvé, Jana Vallvé i Clara Vallvé; ‘Ernest Lluch, lliure i atrevit’, de Josep Morell i Jordi Vilar; ‘Generació Kibbutz’, d’Albert Abril, i ‘Raimon Panikkar, entre Orient i Occident’, de Carlota Casas.

La majoria de treballs seleccionats provenen de Barcelona i la seva àrea metropolitana, mentre que deu produccions optaran al premi Comarques Tarragonines, a més de les seves respectives categories. Hi ha cinc produccions del País Valencià, tres de les Illes Balears i una de la Catalunya Nord.

A més, caldrà afegir les produccions de la categoria Jove 48 hores, que obrirà inscripcions per participar-hi el 6 de juliol. El calendari de la programació es farà públic més endavant, mentre que les obres guanyadores es donaran a conèixer durant la gala de cloenda, el dissabte 3 d’octubre.

Tot i la situació actual de crisi sanitària, el Festival Internacional de Cinema en Català continua endavant i és «un dels pocs festivals del país que ha optat per celebrar de forma presencial la que serà la 13a edició», segons l’organització. El FIC-CAT treballa «perquè la celebració disposi de totes les mesures higièniques, distàncies socials i protocols de seguretat que en aquell moment estiguin vigents».

 

Comença la instal·lació dels nous contenidors a Roda de Berà

 

Segons la previsió, el nou sistema de gestió estarà implantat a tot el municipi l’1 de juny. Foto: Cedida

Aquest matí s’han començat a instal·lar els nous contenidors i, per tant, a partir d’avui el nou sistema de gestió de la recollida d’escombraries, amb el Consell Comarcal del Tarragonès, s’implantarà a tot el municipi.
L’empresa adjudicatària del servei, FCC Medioambiente, ha començat pel barri de La Barquera, retirant els contenidors vells i instal·lant els nous, que són totalment metàl·lics i amb més capacitat que els antics.
La implantació continuarà per tots els barris de la costa, i seguirà pel Francaset i Berà Mar, per finalitzar al nucli urbà i als barris del nord. Es preveu que l’1 de juny el servei estigui implantat a tot el municipi.

Fins que finalitzi la implantació total, durant un temps conviuran els dos serveis de recollida, amb dos camions diferents, el camió nou a totes aquelles zones on ja s’hagin instal·lat els nous contenidors, i el vell en els barris on encara tinguem el sistema antic.

Manel González, regidor de serveis tècnics, ha estat aquest matí a La Barquera controlant que l’inici de la implantació fos la correcta, i ha assegurat que “amb el nou sistema de gestió donem un pas molt important en la qualitat del servei que donem al ciutadà, amb un increment de la freqüència de la recollida i de la neteja interior i exterior, i una major capacitat, un servei més eficient i adaptat a les necessitats d’un municipi com Roda de Berà. A més a més, els rodencs ja no tindran excusa per no reciclar, perquè tots els contenidors, els cinc de totes les fraccions, estaran junts formant illes de contenidors”, ha dit González.

Avantatges

Els avantatges per als rodencs seran notoris, amb un servei més eficient, un nou parc de vehicles i maquinària nova, adaptats a les necessitats de Roda de Berà. La freqüència de recollida i de neteja interior i exterior dels contenidors serà major; hi haurà més contenidors a la via pública, fins a 1.110 unitats, distribuïts en illes completes amb cinc contenidors de totes les fraccions, amb ubicacions estudiades prèviament perquè la ruta del camió sigui més eficient. A més a més, inclouen un sistema de control amb xip de pesatge i buidatge, el qual indicarà en tot moment el seu estat, per evitar que arribin a omplir-se.

Amb aquesta adhesió, el municipi diu adéu a un servei de recollida obsolet i precari, gestionat pel Consell Comarcal amb un contracte de 10 anys prorrogat per 5 més, que no ofereix un servei a l’alçada del que necessita actualment Roda de Berà. Aquest contracte amb el Consell incloïa la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró, plàstic i vidre, i l’Ajuntament s’ha fet càrrec tots aquests anys de la recollida del rebuig i de la fracció orgànica amb mitjans propis i amb el material i la maquinària heretada de l’antiga empresa concessionària Cosbapsa.

A partir d’ara, l’empresa FCC Medioambiente es farà càrrec de la recollida de tota la brossa, rebuig i selectiva, i l’Ajuntament continuarà duent a terme la gestió de les restes vegetals, la neteja viària i el manteniment de les platges.

 

L’Ajuntament de Roda de Berà engega la campanya contra el mosquit tigre

Duu a terme, del 15 de maig al 15 de setembre, un tractament amb l’aplicació de productes larvicides als principals punts de risc del municipi. Foto: Cedida

Comença la campanya contra el mosquit tigre i, en aquest cas, la conscienciació de la ciutadania és la millor acció ja que és molt important la prevenció a les llars, per evitar la posta d’ous i la proliferació d’aquest insecte tan molest.

Així, l’estratègia per al control de la plaga ha de ser integral, en coordinació entre l’Ajuntament i la ciutadania, atès que en el 85% dels casos el mosquit tigre prolifera en zones privades, degut a les restes d’aigua estancada en patis i jardins.

És actiu sobretot de dia i no vola més enllà de 400 metres del lloc de cria, motiu pel qual és molt probable que si hi ha mosquits a casa, el focus estigui molt a prop. Pel que fa a l’Ajuntament, mitjançant una empresa autoritzada, realitza un tractament amb l’aplicació de productes larvicides en punts de la via pública susceptibles d’haver-hi larves d’aquest mosquit.

Des del 15 de maig fins el 15 de setembre, es duen a terme nous tractaments, de forma quinzenal, als principals punts de risc del municipi com, per exemple, a les sortides dels pluvials de les platges Llarga, Pallisseta i Costa Daurada; o a les reixes d’alguns carrers.

En el cas del mosquit tigre, l’aplicació d’insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar-ne la plaga, és per aquest motiu que és tan important la prevenció.  En aquest sentit, l’Ajuntament ha engegat una campanya informativa a través dels seus mitjans de comunicació i a les seves xarxes socials, amb l’edició d’un díptic i de material gràfic, per conscienciar a les famílies sobre la importància d’evitar la posta d’ous i no deixar que creixin les larves.

A casa, prevenció

Entre les accions que es poden fer a casa està la neteja de les canaleres de fulles; buidar dos cops per setmana o posar boca avall qualsevol objecte que pugui acumular aigua; treure els platets de sota els testos de flors i plantes; tapar hermèticament o amb una tela mosquitera els dipòsits d’aigua; o, en el cas de tenir un estanc, posar-hi peixos com el carpí vermell, perquè es mengin les larves dels mosquits.

Mosquit tigre i coronavirus

Tot i que el mosquit tigre pot transmetre diferents malalties, no existeix evidència científica demostrada de que cap tipus de mosquit pugui transmetre el nou coronavirus als éssers humans. L’OMS ha destacat que, fins la data, no hi ha informació ni proves que indiquin que el SARS-CoV-2 pugui transmetre’s a través de la picada d’un mosquit.  La COVID-19 es transmet principalment per contacte amb una altra persona infectada a través de les gotetes respiratòries que es generen quan aquesta persona esternuda o tus.

Foto: Cedida

La Policia de Roda de Berà lliura més de 200 pantalles protectores a comerciants i residències

Els cos policial les ha distribuït durant les últimes setmanes als comerciants i a les residències de la gent gran de Roda, a través de Protecció Civil. Foto: Cedida

La dificultat per trobar equips de protecció individual, com mascaretes, guants o pantalles protectores, va marcar les primeres setmanes del confinament. Davant d’aquesta realitat, el cap de la Policia Local de Roda de Berà, Joan Pie, es va moure per poder trobar aquest material, tant per protegir els seus agents, com per ajudar els comerços que romanguessin oberts durant l’estat d’alarma. 

D’aquesta manera, va contactar amb una empresa de Banyeres del Penedès, Makers Banyeres del Penedès, els qui, de forma desinteressada han fabricat durant tot aquest temps pantalles protectores per donar-les a cossos policials i a associacions de Protecció Civil. 

A través de diferents comandes, la Policia Local les ha lliurat a molts establiments de Roda, a tots aquells que ho han sol·licitat, així com al centre de dia Marinada i a les residències Barà Bahia i Mirador de Barà. 

En total, el cos ha aconseguit distribuir 247 pantalles protectores per contribuir a que els comerciants del municipi estiguin més protegits davant la pandèmia de la COVID-19. Si algun establiment encara en necessita, pot posar-se en contacte amb la Policia Local al 977 65 77 00.  

La Policia intensifica els controls 

Des de l’inici de l’estat d’alarma, la Policia Local ha vist incrementada la seva tasca policial i ha intensificat els controls al municipi, tant fixos com mòbils, per controlar que els rodencs complien amb les mesures decretades per evitar la propagació de la COVID-19. 

Des del 16 de març, i fins el passat diumenge, els agents han realitzat un total de 452 controls, en els quals s’han identificat 3.624 persones, 2.402 circulaven amb el seu vehicle particular i 1.222 eren vianants. D’elles, per no complir amb les restriccions i no poder justificar la seva sortida al carrer, fins el passat diumenge, han estat denunciades un total de 353 persones, 148 de les quals són habitants de Roda i 205 persones estan empadronades en un altre municipi. 

Actualment, amb l’inici de la fase 1, els agents estan efectuant controls als establiments comercials que han obert al públic, per tal de vigilar que tots compleixen amb les mesures de seguretat, d’higiene i de distanciament necessàries. 

Aniversaris 

A banda dels controls, des de que va començar el confinament, la Policia Local, acompanyats per Protecció Civil, ha dut a terme una tasca molt important, la de felicitar als nens i nenes de Roda de Berà en el dia del seu aniversari, per intentar que els petits i petites tinguessin un dia especial tot i les circumstàncies, i que no l’oblidessin mai. 

Ara, que ja es poden celebrar reunions de fins a deu persones, a domicilis particulars, a terrasses o a l’aire lliure, la Policia Local ha anunciat que deixarà de fer les felicitacions, atès que la feina policial i dels membres de Protecció Civil s’ha multiplicat en els últims dies i ja no té el sentit que sí tenia durant el confinament. 

 

Roda de Berà demostra la seva solidaritat

L’Ajuntament ha vist com la demanda de productes de primera necessitat per part de les famílies vulnerables s’ha anat incrementant . Foto: Cedida

El departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Roda de Berà està vivint actualment les conseqüències socials més dures de la crisi sanitària per la COVID-19. L’Ajuntament ha vist com la demanda de productes de primera necessitat per part de les famílies vulnerables s’ha anat incrementant setmana rere setmana. Actualment són 84 les famílies, 212 persones, les que reben lots d’aliments bàsics, 37 de les quals, formades per un total de 99 persones, esdevenen nous expedients que han entrat d’urgència recentment, amb l’informe previ de la treballadora social.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament hi està invertint tots els esforços econòmics i humans necessaris, i està comptant amb la col·laboració de nombrosos particulars i empreses del municipi que s’hi han abocat per ajudar els més necessitats.

L’última donació rebuda ha estat la de l’empresa CC Adicciones, del centre terapèutic i de desintoxicació de Roda de Berà, el representant de la qual es va apropar ahir al matí al PDA per portar aliments i productes de primera necessitat. Aquesta, s’uneix a la important donació de 6.000 euros que va fer la família Martorell del càmping Park Playa Barà recentment, a les donacions de verdures que fan “Del huerto a la mesa” i “L’Hort d’en Pepito”, o les donacions diàries de pa que realitza el Forn Pastisseria Queralt.

També se sumen les nombroses aportacions de particulars que s’hi han interessat, trucant a l’Ajuntament o bé a Serveis Socials, de com podien fer una donació al PDA. Qualsevol particular que vulgui col·laborar amb el Punt de Distribució d’Aliments pot adreçar-se a un dels supermercats del municipi, comprar els aliments que vulgui i trucar a Serveis Socials (977 80 93 38) per avisar de la seva donació. Des de l’Ajuntament passaran a recollir els aliments i es distribuiran amb els lots setmanals destinats a les famílies més vulnerables del municipi.

Torna el mercat setmanal amb totes les mesures de seguretat a Roda de Berà

Policia Local i Protecció Civil han vetllat pel seu bon funcionament. Foto: Cedida

Després de vuit setmanes, Roda de Berà ha recuperat aquest matí el seu mercat setmanal i ho ha fet amb una dotzena de parades d’alimentació i productes frescos.

L’Ajuntament ha sigut molt estricte amb les normes de seguretat i de distanciament social i s’han pres les mesures necessàries perquè el mercat se celebrés amb totes les garanties, per evitar riscos innecessaris.

Membres de la Policia Local i de Protecció Civil han vetllat perquè les mesures es complissin tant per part de les persones que hi han anat a comprar com entre els paradistes.

La plaça del Mercat, lloc on se celebra de forma habitual, és el suficientment ample com perquè les parades hagin guardat la imprescindible distància entre elles, i perquè l’aforament permès, de 100 persones, s’hagi complert mantenint el distanciament social necessari entre els clients.

Tant l’accés com la sortida s’ha fet per un punt concret controlat per Protecció Civil, atès que tot aquell que hi accedís a l’espai del mercat, delimitat per tanques, ho havia de fer obligatòriament amb mascareta i guants. En els casos en què les persones no portaven de casa aquests elements de protecció individual, se’ls ha facilitat per l’Ajuntament.

Pel que fa a les parades, cadascuna ha comptat amb una cinta de seguretat per mantenir la distància obligatòria entre el paradista i el client, atès que l’autoservei s’ha prohibit i són els marxants els únics que a partir d’ara podran tenir contacte amb els productes.

L’alcalde Pere Virgili i els regidors de l’equip de Govern Manel González i Teresa Ferré, hi han estat a la plaça a primera hora del matí per controlar que la reobertura del mercat marxés bé i han agraït als rodencs la seva responsabilitat, “crec que la major part de la ciutadania està conscienciada amb la situació que estem patint i demostren la seva responsabilitat. Poc a poc ens anem habituant a aquestes normes de seguretat que tots, sense excepció, hem de seguir i complir estrictament per aconseguir aturar aquest virus”, ha dit l’Alcalde.

 

Roda de Berà permetrà l’ampliació de les terrasses de bars i restaurants sense cost

Imatge d’una terrassa de Roda de Berà abans de l’estat d’alarma. Foto: Cedida

Els efectes de la crisi sanitària per la COVID-19 poden ser devastadors per als comerciants i restauradors de Roda de Berà i l’Ajuntament, conscient d’això, està estudiant noves mesures per ajudar-los a pal·liar aquestes conseqüències.

A partir del dia 11 de maig, quan s’iniciï la fase 1 de la desescalada, i després de prop de 60 dies tancats, els bars i restaurants del municipi podran obrir les seves terrasses, tot i que amb un 50% de l’aforament. Per mitigar els efectes negatius que les necessàries mesures de distanciament social poden ocasionar als hostalers, l’Ajuntament ampliarà l’espai disponible per a les terrasses de bars i restaurants, en tots aquells casos en què sigui possible fer-ho, sense cobrar-los.

S’estan estudiant noves mesures econòmiques i fiscals per ajudar-los, com seria aquesta bonificació del 50% en la taxa d’ocupació de la via pública. Aquells bars i restaurants que ampliïn la seva terrassa fins al doble de metres, no els repercutirà en la taxa i continuaran pagant el mateix que fins ara, i en els casos en què no sigui possible aquesta ampliació per manca d’espai, la taxa es reduirà a la meitat.

Aquesta bonificació anirà a banda del paquet de mesures que l’equip de Govern va elaborar a finals del mes de març, que els eximia del pagament de la taxa d’escombraries i d’ocupació de la via pública durant tot el temps en què han hagut de romandre tancats.

L’Alcalde Pere Virgili ha assegurat que en la primera fase, en què es permetran reunions de fins a deu persones, “tenir una terrassa pot ser un dels millors instruments per generar activitat econòmica, i per a Roda de Berà és un sector clau i un dels motors econòmics”, ha dit Virgili, “per aquest motiu hem de buscar solucions, perquè l’impacte sigui el menor possible”. L’Alcalde també ha fet referència a la importància de recuperar la “nova” normalitat social, “tenim ganes de sortir, de retrobar-nos amb la família i amb els amics, però ho hem de fer amb seguretat i amb responsabilitat. Si les terrasses tenen més espai per poder oferir als seus clients, també ens assegurem que es mantingui aquesta necessària distància social”.

El departament de Territori i la regidoria de Comerç estudiaran en cada cas quina és la millor opció per oferir als propietaris, per tal que puguin tenir la màxima ocupació possible mantenint el distanciament necessari entre clients i reobrir amb totes les garanties de seguretat.

Tanmateix, cal tenir en compte que la previsió d’obertura de les terrasses i de l’ampliació de l’espai ha de confirmar-se en cada cas amb l’Ajuntament, atès que la decisió dependrà de les ordres ministerials que s’aprovin; de que es concretin les condicions de reobertura de bars i restaurants en la fase 1; i, finalment, que la província de Tarragona, passi a aquesta fase del pla de desescalada el proper dilluns 11 de maig, com tots esperem.

L’Escola d’Adults ofereix cursos online per a treballadors i persones en atur de Roda de Berà

S’ofereixen 35 cursos de diferents àmbits, un total de 1.176 hores de formació.

A mitjans del mes de març, amb l’inici de l’estat d’alarma per gestionar la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, l’Escola d’Adults Municipal Mediterrani va haver de tancar les seves portes. Ara, per continuar oferint als seus usuaris una oferta formativa de qualitat, ha publicat tota una sèrie de cursos que permetran als treballadors millorar la seva qualificació professional durant el confinament, i ajudaran a ampliar la formació de les persones que actualment es trobin a l’atur.

En total són 35 cursos de diferents àmbits, 1.176 hores de formació, subvencionats en la seva totalitat pel Consorci de Formació Continua de Catalunya i seran impartits per FEMAREC.

Els treballadors en actiu poden realitzar tots els cursos, així com els que actualment estiguin afectats per un ERTE o siguin fixos discontinus en període de no ocupació, que també són considerats treballadors en actiu. Pel que fa a les persones en atur, només podran inscriure’s als cursos de l’àmbit de “Gestió comptable econòmica i financera i de recursos humans”.

Per inscriure’s cal enviar un correu electrònic a l’adreça eam@rodadebera.cat o trucar al telèfon 977 65 76 63. La documentació necessària serà el document DARDO, en el cas de les persones aturades, o la capçalera de la última nòmina, una fotocòpia del DNI (per les dues cares), el número de la Seguretat Social i una adreça de correu electrònic.

Els cursos es faran a través de Google Classrom, una plataforma molt intuïtiva i senzilla, fet pel qual només cal un ordinador i una connexió a Internet. També es pot fer servir una tauleta o un telèfon mòbil.

Cursos disponibles

Atenció al client del petit comerç en llengua estrangera: Francès (30 h)
Atenció al client del petit comerç en llengua estrangera: Anglès (30h)
Comerç exterior (40h)
Emmagatzematge, estocs i trameses (25 h)
Gestió comercial (20h)
Logística integral (30h)
Tècniques de venda i formació de venedors (40h)

HABILITATS INTERPERSONALS O DIRECTIVES

Eines de Coaching – Nivell I (30 h)
Eines de Coaching – Nivell II (30 h)
Eines per dirigir la teva vida (30h)
Estratègies personals pel manteniment i consolidació de lloc de treball (30h)
Formació de formadors
Gestió del canvi en l’organització (20 h)
Habilitats de comunicació ( 30 h)
Habilitats directives (20 h)
Lideratge d’equips (30 h)
Mindfulness (30 h)
Personal Branding (30 h)
Resolució de conflictes (30 h)
Tècniques de negociació (30 h)

GESTIÓ COMPTABLE ECONÒMICA I FINANCERA I DE RECURSOS HUMANS (Per a aturats)

Comptabilitat bàsica (60h)
Comptabilitat avançada (60h)
Nòmines i Seguretat Social – I (30h)
Nòmines i Seguretat Social – Nivell avançat (40h)
Gestió fiscal de l’empresa (40h)
Control de gestió (40h)
Fiscalitat operativa (60h)

COMUNICACIÓ 2.0

Analítica Web i pla de màrqueting digital (50 h)
Comerç electrònic i botiga virtual (45h)
Community Manager (50h)
Introducció al posicionament web (16h)
Posicionament web SEO/SEM (60h)
Promoció i negoci a través de les xarxes socials (40h)

SANITAT I SERVEIS A COL·LECTIUS I A LES PERSONES

Acompanyament durant el procés de dol (20 h)
Prevenció de riscos laborals en entitats sanitàries i socials. Nivell bàsic (50 h)

 

El mercat setmanal dels dijous tornarà el proper 7 de maig a Roda amb les parades d’alimentació

A partir del proper dijous 7 de maig Roda de Berà recuperarà parcialment el seu mercat setmanal. Estarà restringit, però, a les parades d’alimentació, de producte fresc i d’higiene personal, així com d’aliment per als animals de companyia; i caldrà ser molt estrictes amb les normes de seguretat i de distanciament social, tant entre les parades com entre les persones que hi vagin a comprar.

L’Ajuntament va suspendre el mercat el 12 de març, en el mateix decret d’Alcaldia en què es van suspendre totes les activitats col·lectives, públiques i privades, per evitar el risc de propagació del virus. Ara, vista l’evolució de la pandèmia, i amb la valoració favorable de l’equip de Govern i de la Comissió d’Emergència Municipal, s’ha decidit la reobertura parcial del mercat.

La ubicació serà l’habitual, a la plaça del Mercat, en horari de 8 a 13 hores. L’aforament es veurà limitat a 100 persones, sense comptar els paradistes, motiu pel qual el mercat estarà delimitat amb tanques i tant l’accés com la sortida s’hauran d’efectuar per un únic punt, on hi haurà membres de Protecció Civil per assegurar el seu bon funcionament.

Per accedir-ne serà obligatori l’ús de la mascareta i guants. Des de l’Ajuntament es recorda la necessitat de seguir les recomanacions de les autoritats i les mesures de seguretat i d’higiene per evitar la propagació del virus. Estarà totalment prohibit l’autoservei, les persones que comprin no podran tocar ni agafar els productes amb les mans, i seran els paradistes els qui serviran els productes en tot moment, mantenint les mesures de prevenció i de distanciament. El pagament s’haurà d’efectuar preferiblement amb mitjans telemàtics, si la parada compta amb els mitjans necessaris.

Les parades es reubicaran per guardar una distància mínima de dos metres entre elles i es garantirà que no hi hagi aglomeracions de persones. Per aquest motiu davant de cada parada es formarà una única cua unipersonal, que es podrà dividir a primera línia segons els metres lineals de cadascuna d’elles, és a dir, si la parada té sis metres, per exemple, es podrà atendre a dues persones a l’hora, mantenint la distància mínima de seguretat.

La Policia Local de Roda engega un dispositiu especial pel pont del Primer de maig

Un control de la Policia Local de Roda de Berà. Foto: Cedida

A partir d’aquesta tarda la Policia Local de Roda de Berà posarà en marxa un dispositiu especial per controlar que tothom compleix amb les mesures de confinament i per evitar desplaçaments no permesos, com és el cas de les segones residències, aprofitant el pont del Primer de maig i el bon temps.

Es faran controls fixos i mòbil a les entrades i les sortides del municipi, i es demanarà el carnet d’identitat per verificar el domicili habitual del conductor. Si aquest no fos a Roda de Berà s’aixecarà un acta de denúncia i s’obligarà al conductor a donar la volta.

A l’autorització dels infants per sortir a passejar durant una hora, un cop al dia, i acompanyats per un adult, se suma aquest cap de setmana, a partir del proper dissabte, el permís dels adults per sortir a fer exercici de forma individual o a passejar.

A l’espera de conèixer més detalls per part del Govern de l’Estat, el cap de la Policia Local ha demanat responsabilitat i que tothom mantingui les mesures de distanciament social per evitar la propagació del virus. En aquest sentit, la Policia Local i Protecció Civil duran a terme controls aleatoris tant al nucli urbà com a la zona costanera, per assegurar que tothom compleixi amb la distància de seguretat durant les seves sortides.

294 denúncies imposades

Des de l’inici de l’estat d’alarma, i fins l’últim recompte oficial a començaments d’aquesta setmana, la Policia Local ha fet un total de 350 controls, fixos i mòbils, en els quals ha identificat 3.026 persones, dels quals 2.238 circulaven amb el seu vehicle i 788 eren vianants. De totes elles, 294 persones van ser denunciades, 117 de les quals eren de Roda de Berà, i 177 de les denúncies van ser a persones que no tenien el seu domicili habitual al municipi.

Des del cos policial es continua apel·lant a la responsabilitat dels rodencs i rodenques, tot i que es posa de manifest el comportament exemplar de la majoria dels veïns i veïnes, que han fet cas des d’un principi de les indicacions i han respectat les restriccions de l’estat d’alarma.

Solidaritat en temps de coronavirus a Roda de Berà

Tres establiments de Roda han fet una donació de 720 euros al Punt de Distribució d’Aliments.

La Residència Barà Bahia, el Forn Pastisseria Queralt i el restaurant Les Guatlles, han fet aquest matí una donació de 720 euros a Serveis Socials. Aquests diners són resultat de la iniciativa solidària que els establiments posen en marxa cada any, des de 2012, amb la venda de dècims de loteria de Nadal solidaris, dels quals dos euros de la venda de cadascun d’ells van destinats a Serveis Socials.

La totalitat serà destinada al Punt de Distribució d’Aliments per comprar aliments frescos, en uns moments en què el servei ha multiplicat les demandes de les famílies vulnerables degut a la crisi sanitària per la COVID-19.
Actualment dóna servei a 80 famílies, 33 de les quals esdevenen nous expedients que han entrat per urgència recentment, amb l’informe previ de l’assistenta social. Les famílies vulnerables reben lots d’aliments bàsics, els quals ara, degut a la situació de confinament, són portats directament als seus domicilis per tal que no s’hagin de desplaçar i evitar així la propagació del virus.

Donacions d’aliments

Són moltes les empreses i els particulars que en aquests moments tan complicats per a moltes famílies han realitzat alguna donació econòmica o bé han adquirit aliments per donar-los a Serveis Socials.

Qualsevol particular que vulgui col·laborar amb el Punt de Distribució d’Aliments pot adreçar-se a un dels supermercats del municipi, comprar els aliments que vulgui i trucar a Serveis Socials (977 80 93 38) per avisar de la seva donació. Des de l’Ajuntament passaran a recollir els aliments i es distribuiran amb els lots setmanals destinats a les famílies més vulnerables.

 

El consum d’aigua i brossa constata que no hi ha més visitants a Roda de Berà

Durant els nou dies de Setmana Santa no hi va existir un repunt de visitants de segona residència,. Foto: Enciclopèdia.cat

A partir de l’anàlisi de les dades del consum d’aigua, l’equip de Govern ha constatat que durant els nou dies de Setmana Santa no hi va existir un repunt de visitants de segona residència, i no hi ha diferència quant al consum de les setmanes anteriors de confinament. Fins i tot es confirma una disminució en els barris costaners.

S’han comparat les dades dels 9 dies de Setmana Santa de 2019, que es va allargar del 14 al 22 d’abril, amb les de 2020, des del 5 fins al 13 d’abril.

La tendència és la mateixa a tots els barris on es concentra la major part de la segona residència de Roda de Berà. Si sumem el consum de tots els barris on gestiona l’aigua Sorea, el consum durant els dies de Setmana Santa es va reduir en un 72,41%, des dels 19.086 metres cúbics al 2019, fins als 11.070 de 2020, una diferència de 8.016 metres cúbics.

En concret, per exemple, a Costa Daurada durant aquells dies la mitjana de consum diari va ser de 295 metres cúbics, un 132,33% menys que al 2019, que va ser de 686 metres cúbics diaris. Hem de tenir en compte també que els establiments de restauració estan tancats però que el consum d’aigua a les llars s’ha pogut incrementar per mantenir les mesures d’higiene contra la COVID-19.

Al nucli urbà i als barris del nord del municipi, però, també s’ha vist reduït el consum d’aigua, segons les dades que s’han extret del consum dels pous de Cal Llorenç, del carrer Roma, de la plaça Martorell i de Barà Mar.

Recollida de la brossa

Pel que fa a l’anàlisi de la recollida de la fracció rebuig, una dada que l’Ajuntament ha utilitzat en altres ocasions per quantificar la població flotant durant l’època estival, per exemple, la tendència és també la mateixa, no es constata una arribada considerable de visitants.

Tenint en compte les dades extretes durant la Setmana Santa, al 2019 es van recollir 105.840 quilos de la fracció rebuig, dels quals 96.920 quilos corresponien al conjunt del municipi, i la resta, 8.920 als càmpings. Enguany, l’efecte de l’estat d’alarma ha fet que aquesta dada s’hagi reduït fins els 61.380 quilos, una diferència de 44.460 quilos, el que suposa una reducció del 42,01%.

Les dades de la recollida de les escombraries durant les primeres setmanes de confinament són molt similars a les dels dies de Setmana Santa. Per exemple, durant el dimarts 17 de març es van recollir 11.000 quilos de rebuig, i durant el 19 d’abril, divendres Sant, 10.000 quilos, (10.180 quilos menys que durant el divendres Sant de 2019).

Finalment, segons les dades obtingudes de la fracció rebuig i comparades amb el cens de població actual, el departament de Serveis Tècnics ha fet un càlcul i amb el valor mig diari de producció de brossa per persona, s’ha considerat que durant la Setmana Santa l’increment es situaria en una cinquantena de persones més, passant de 7.068 habitants (censats) a 7.118.

Segons les conclusions que s’extreuen de l’informe elaborat pel departament de Serveis Tècnics amb les dades de la recollida de la fracció rebuig, a partir del decret d’estat d’alarma i el confinament de la població, no hi ha hagut una variació considerable en la població flotant del municipi.

Amb les dades a la mà, l’alcalde Pere Virgili ha assegurat que com ja s’intuïa per les dades aportades per la Policia Local “la ciutadania ha respectat les mesures de confinament i no s’han desplaçat a les seves segones residències, mantenint una actitud responsable i solidària”.

Les residències de Roda reben 2.600 mascaretes

Aquestes mascaretes corresponen a les prop d’1,4 milions de mascaretes que van sobrar del lot que el Govern espanyol va enviar a Catalunya. Foto: Cedida

Les dues residències de gent gran de Roda de Berà, Barà Bahia i Mirador de Barà, van rebre ahir a la tarda dos lots de 800 i 1.800 mascaretes, respectivament, per ser utilitzades pels professionals dels centres.

Aquestes mascaretes corresponen a les prop d’1,4 milions de mascaretes que van sobrar del lot que el Govern espanyol va enviar a Catalunya per distribuir els dies 14 i 15 d’abril entre els usuaris del transport públic. El Comité Tècnic del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya va decidir que aquestes mascaretes que no s’havien repartit entre la població es destinessin a totes les residències de Catalunya, públiques i privades.

Els encarregats de fer la recollida a Tarragona i de la seva distribució a ambdós centres va ser Protecció Civil, acompanyats per agents de la Policia Local.

Pantalles protectores

La residència Barà Bahia ha rebut aquest matí un lot de 10 pantalles protectores, que han estat lliurades per Protecció Civil. Aquestes pantalles corresponen a les 90 que la Policia Local ja ha distribuït fins al moment, a través de la col·laboració desinteressada de Makers Banyeres del Penedès, una inciativa promoguda per l’enginyer Manuel Rodríguez que, amb la col·laboració d’altres veïns, enginyers, dissenyadors, professors i experts en impressió 3D, les fabrica de forma altruista i les dóna a cossos policials i a associacions de Protecció Civil.

La Policia Local ja ha fet diferents comandes i les ha lliurat a molts establiments del municipi que les van sol·licitar, així com al centre de dia Marinada, a Protecció Civil o a la Brigada Municipal.

A banda d’aquestes, el cos policial va aconseguir 25 pantalles protectores més que també van ser lliurades a persones o col·lectius que les necessitessin.

Segons ha assegurat el cap de la Policia Local, Joan Pie, encara han d’arribar 77 pantalles més, 50 de les quals seran destinades a la residència Mirador de Barà.

Si algun establiment comercial del municipi necessita pantalles pot posar-se en contacte amb la Policia Local, al 977 65 77 00.

El càmping Park Playa Barà fa una donació de 6.000 euros al Punt de Distribució d’Aliments

El Punt de Distribució d’Aliments ha rebut una donació d’aliments per valor de 6.000 euros. Foto: Cedida

El Punt de Distribució d’Aliments ha rebut per part de l’empresa que gestiona el càmping rodenc Park Playa Barà una donació d’aliments per valor de 6.000 euros. Aquests aliments serviran per donar resposta a les necessitats que actualment té el departament de Serveis Socials, i arribaran en diferents partides de forma esglaonada atès que, en ser aliments frescos en la seva majoria, com carn, peix, fruita i verdura, són més peribles.

Serveis Socials ha vist incrementada durant les últimes setmanes la demanda per part de les famílies vulnerables, com a conseqüència de l’actual crisi generada per la COVID-19. Actualment dóna servei a 74 famílies, 27 de les quals esdevenen nous expedients que han entrat per urgència, amb l’informe previ de l’assistenta social. Les famílies vulnerables reben cada setmana lots d’aliments bàsics, els quals ara, degut a la situació de confinament, són portats directament als seus domicilis per tal que no s’hagin de desplaçar i evitar la propagació del virus. En aquest sentit, el personal de la regidoria està efectuant una gran tasca, amb la col·laboració de voluntaris i voluntàries, i dels membres de Protecció Civil.

El Forn Pastisseria Queralt és una altra empresa del municipi que hi col·labora de forma constant amb Serveis Socials amb la donació de pa per aquestes famílies, així com el pagès Said Elhelafi, de “Del huerto a la mesa”, qui puntualment dóna al PDA verdures i hortalisses, i particulars del municipi que hi col·laboren amb aportacions econòmiques per aportar el seu granet de sorra.

La regidora de Serveis Socials, Teresa Ferré, ha agraït totes les donacions que es reben “amb les quals podem oferir productes frescos a moltes famílies de Roda. Avui ens necessiten més que mai i la previsió és que, després del confinament, s’incrementarà encara més la demanda d’aliments. Hem d’estar preparats per la crisi econòmica i social que arribarà després i que afectarà moltes famílies”, ha assegurat Ferré.

Roda de Berà reprèn el manteniment de les vies públiques i les zones verdes

Imatge de la desinfeció de carrers a Roda de Berà. Foto: Cedida

Arran del decret d’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 el 14 de març, l’Ajuntament va prendre la decisió de mantenir només l’activitat essencial i donar prioritat al teletreball.

La brigada municipal de neteja viària i recollida d’escombraries va continuar amb la seva activitat, i durant les últimes setmanes s’ha intensificat la desinfecció de les vies públiques. Tanmateix, pel que fa al seu manteniment així com el de parcs i jardins, es va reduir al mínim i només s’ha actuat en casos de necessitat davant d’una emergència o avaria.

Ara, però, amb la tornada de les activitats considerades no essencials, l’Ajuntament ha pres la decisió de reactivar algunes àrees municipals, com és el cas de la brigada municipal per realitzar el manteniment de les vies públiques i les zones verdes, per tal que el municipi estigui preparat en el moment que comenci la fase de desescalada i es pugui començar a sortir de forma gradual al carrer, tot i que encara es desconeixen els detalls de com es farà. Les obres públiques, però, es mantenen aturades.

L’alcalde Pere Virgili ha assegurat que “aquesta tornada a l’activitat de forma esglaonada respon a la vocació de servei de l’Ajuntament. Hem de continuar mantenint el nostre municipi en bones condicions i preparar-lo per quan puguem començar a sortir al carrer i a gaudir dels nostres parcs”, ha dit l’Alcalde.

Mesures de seguretat

L’Ajuntament garantirà totes les mesures de protecció i seguretat per als treballadors municipals, com ha fet des de que es va declarar l’estat d’alarma.

Els membres de la brigada treballaran sempre amb la mateixa parella i no tindran contacte entre ells. Hauran de mantenir una correcta higiene personal, rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó, i portar mascareta i guants, material que serà facilitat pel consistori.

Pel que fa a l’ús de les eines personals, caldrà netejar-les en finalitzar la jornada, i les eines i el material comú s’hauran de netejar després de cada ús. Quant als vehicles, cada treballador haurà de tenir cura i procedir a la neteja de totes les superfícies.

S’asseguraran les distàncies de seguretat en les entrades i sortides, per evitar aglomeracions, i s’ha realitzat un programa que consisteix en tres grups de torn diferent.

El treballador que presenti símptomes haurà de comunicar-ho immediatament  al seu responsable  per poder prendre les mesures adients per evitar el contagi.

Com a mesura de prevenció, es realitzarà un control diari de la temperatura del treballador, en cas de tenir febrícula o febre no podrà continuar amb la seva activitat i haurà de marxar a casa i trucar al 061.

Venir al món a Roda de Berà en ple confinament

La mare, Soraya, amb el Joel. Foto: Facebook Ajuntament de Roda de Berà

Roda de Berà està d’enhorabona. En temps de confinament la vida s’obre pas. Avui, a casa seva, ha nascut un nou rodenc, en Joel, fill de Soraya, que s’ha posat de part aquest migdia, i de l’Alberto, el seu marit, qui va ser membre de la Policia Local de Roda de Bera, i l’ha ajudat en el moment del naixement.

Així ho recordava el Facebook de l’Ajuntament rodenc.

Fins al seu domicili s’hi han desplaçat dues patrulles de la Policia Local acompanyant una ambulància del SEM i un vehicle d’intervenció ràpida d’emergències mèdiques. La Soraya i el petit Joel estan molt bé i han estat traslladats a l’hospital de Santa Tecla.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies