.

.

TOTS 21

Més d’una setantena de famílies de Roda van completar el Passaport verd al 2021

La iniciativa continua en marxa aquest any i caldrà passar per l’Oficina d’Atenció al Ciutadà per recollir el nou Passaport verd de 2022. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament va posar en marxa a principis de 2021 la campanya per fomentar l’ús de la Deixalleria i premiar els ciutadans més compromesos amb el medi ambient amb un descompte en el seu rebut de la brossa de l’any següent.

Aquest descompte de fins a un 10% en la taxa de la recollida d’escombraries domèstiques per ús freqüent de la Deixalleria s’ha mantingut en les ordenances de 2022, per continuar fomentant el reciclatge dels residus, sobretot dels més voluminosos, i premiar els titulars d’habitatges que durant l’any hagin usat el servei de la Deixalleria.

Durant el 2021 150 persones van anar a l’Ajuntament a recollir el seu Passaport verd, i d’elles un total de 72 el van aconseguir omplir: 67 famílies amb els onze segells, per obtenir el 10% de descompte, i 5 van arribar fins a la meitat, omplint-lo amb cinc segells, i van sol·licitar el 5% de reducció en el seu rebut d’aquest any.

Tant les famílies que el van omplir com aquelles que no van fer prou aportacions a la Deixalleria, tenen una nova oportunitat aquest any. Han de fer entre cinc i deu visites durant tot l’any, amb residus de més de 5 quilos de pes per aportació. El Passaport verd de 2021 ja no té validesa i tothom ha de passar per l’Ajuntament a buscar-ne el nou document de 2022.

Entre els residus que es poden portar trobem tots aquells que no disposen de contenidor a la via pública: tot tipus de voluminosos, com mobles, electrodomèstics, andròmines, matalassos, etc.; aparells informàtics, bateries, piles, termòmetres, radiografies, pneumàtics, fluorescents, fustes, runes, restes voluminoses de poda, pintures i dissolvents, ceres i betums, tòners, envasos de fitosanitaris, càpsules de cafè o joguines velles. La iniciativa no inclou tots aquells residus que, tot i que també es poden portar a la Deixalleria, com el paper i cartró, els envasos de vidre, els envasos lleugers, la roba o l’orgànica, ja existeixen al carrer contenidors destinats a la seva gestió.

Cal recordar que el 5 o el 10% de descompte en la taxa de la recollida d’escombraries és també acumulable al 25% de reducció del qual ja es beneficien les famílies que compleixen els requisits contemplats a l’ordenança segons la renda familiar. Així, les famílies que durant l’any facin ús de la Deixalleria i a més compleixin els requisits de baixa renda familiar, podran aconseguir fins a un 35% de reducció en la taxa de l’any 2023.

En marxa la licitació de les obres de construcció de l’Institut de Roda de Berà

Imatge del projecte. El termini de presentació d’ofertes va finalitzar el passat 27 de desembre i l’obertura de pliques serà el 8 de febrer.

Els tràmits necessaris perquè el nou edifici de l’Institut de Roda de Berà sigui una realitat continuen en marxa. Infraestructures.cat, empresa pública de la Generalitat de Catalunya, va fer pública la licitació del contracte per a l’execució de les obres de la nova construcció del centre. Les empreses licitadores van poder presentar ofertes fins al 27 de desembre, i l’obertura de pliques serà el proper 8 de febrer a les 10 del matí.

El Pressupost de 2022 de la Generalitat de Catalunya inclou una partida de 2.753.835,18 euros per a l’inici de les obres. Al mateix document es detalla la previsió per als exercicis 2023 i 2024, amb inversions de 3.570,129,57 i 1.264.792,95 euros, respectivament. D’aquesta manera, l’import per a la construcció i la posada en marxa de l’Institut ascendirà als 7.588.757,7 euros.

L’alcalde Pere Virgili s’ha mostrat molt satisfet davant la notícia de que per fi els tràmits estiguin en marxa, tot desitjant que les obres s’adjudiquin i puguin començar al més aviat possible. “Han estat molts anys en què hem hagut de veure com els i les joves estudiaven curs rere curs en barracons i des de l’Ajuntament hem lluitat mot perquè Roda de Berà tingui el centre d’educació secundària que mereix”, assegura l’Alcalde.

L’Institut de Roda de Berà

Els mòduls prefabricats es van instal·lar durant l’estiu de 2010 al costat de l’escola Salvador Espriu i havien de ser una solució temporal fins que es construís el nou edifici, que de forma inicial estava ubicat al Francaset. Al 2015 les famílies van votar perquè el centre s’ubiqués més proper a les escoles i a l’equipament mèdic, i la Generalitat va acceptar el canvi de terrenys, anunciant que el nou edifici es construiria durant el trienni de 2015-17. No va ser pas així i des de llavors l’Ajuntament ha demanat reiteradament que es complís amb la promesa d’inversió.

El nou edifici, permetrà substituir els mòduls prefabricats per un centre modern que ampliï i millori les actuals instal·lacions. Tindrà uns superfície de prop de 8.500 metres quadrats i donarà resposta real a les necessitats actuals de Roda de Berà, que actualment té una població de més de 7.700 habitants. Durant aquest curs més de 300 nois i noies estudien un dels quatre cursos d’ESO al centre educatiu.

Redacció

 

La Policia deté un veí de Roda per un presumpte delicte de violència de gènere

Imatge d’arxiu d’un agent de la Policia Local de Roda. Foto: Cedida

Agents de la Policia Local de Roda de Berà van detenir ahir dijous al matí un home de 44 anys d’edat, veí de Roda de Berà, per un presumpte delicte de violència de gènere. La Policia Local havia rebut una trucada del 112 en la qual s’indicava que la víctima havia trucat al telèfon d’emergències informant que el presumpte maltractador es trobava dins del seu domicili.

Dues dotacions del cos policial rodenc es van posar en marxa i van aconseguir identificar a la via pública el denunciat, qui va ser detingut. Un cop informat del motiu de la detenció i dels seus drets, l’individu va ser traslladat a la comissaria de Mossos d’Esquadra del Vendrell, on la víctima havia interposat una denúncia el passat 4 de gener.

 

L’Ajuntament de Roda adquireix dues noves furgonetes 100% elèctriques

Els vehicles s’han presentat avui amb la presència de l’alcalde Pere Virgili i de Manel González, regidor de Serveis Municipals. Foto: Ajuntament

L’equip de Govern continua amb la seva aposta decidida per ampliar de forma progressiva la seva flota amb vehicles zero emissions, donant de baixa aquells més contaminants que ja hagin esgotat la seva vida útil.

Per això, a partir d’avui dues furgonetes 100% elèctriques s’uniran als quatre vehicles zero emissions amb els quals ja comptava la brigada municipal. En aquest cas hi aniran destinades a la brigada d’obres.

La seva adquisició amb un rènting de quatre anys s’ha realitzat a través de la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis i la quota mensual inclourà el manteniment i les assegurances dels vehicles. Ambdues són del model Renault Kangoo Furgón i tenen una autonomia de 230 quilòmetres.

Els vehicles s’han presentat avui amb la presència de l’alcalde Pere Virgili i de Manel González, regidor de Serveis Municipals. L’objectiu del consistori és contribuir a la transició energètica i lluitar contra el canvi climàtic amb l’eliminació d’emissions contaminants, per assolir un model de mobilitat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Compromesos amb la reducció d’emissions

Durant els darrers anys l’Ajuntament ha dut a terme diferents actuacions per assolir un estalvi energètic i reduir les emissions de CO2, com la progressiva substitució de l’enllumenat públic i dels edificis municipals per unes de tecnologia LED, més eficients i eficaces, amb els qual s’aconsegueix un estalvi de molts kilowatts l’any però també s’evita l’emissió de centenars de tones de CO2 a l’atmosfera; o la posada en marxa de campanyes de conscienciació ciutadana, per assolir un ús més eficient de l’energia.

El consistori també ha continuat incentivant la instal·lació d’energies renovables per a l’autoconsum a Roda de Berà, tant de sistemes d’aprofitament tèrmic com elèctric, amb una bonificació fiscal de fins a un 50% en l’IBI durant el primer any, un 35% el segon, un 20% el tercer any, i una rebaixa del 10% el quart.

També en aquest sentit, aquest any s’ha creat una nova bonificació del 20% en l’ICIO, per aquelles noves construccions que incorporin la instal·lació d’energies renovables per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

Finalment, l’Ajuntament estudia la instal·lació de panells solars al sostre del pavelló municipal per a l’autoconsum.

Redacció

 

Cap infant sense joguina a Roda de Berà

En total es van lliurar 14 lots, destinats a 22 infants de fins als 12 anys, preparats amb les joguines més idònies d’acord a les característiques de cada infant, segons edat i sexe, i un kit d’higiene per a cada nen i nena. Foto: Ajuntament

Creu Roja treballa cada Nadal perquè cap infant no es llevi el dia de Reis sense trobar un regal sota l’arbre. Ahir al matí membres de Creu Roja Baix Penedès, amb la col·laboració de la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament, van repartir entre les famílies vulnerables de Roda de Berà lots de joguines.

En total es van lliurar 14 lots, destinats a 22 infants de fins als 12 anys, preparats amb les joguines més idònies d’acord a les característiques de cada infant, segons edat i sexe, i un kit d’higiene per a cada nen i nena. Un d’ells va ser el petit Jack, de quatre anys, qui amb la seva mare Raquel, van ser els primers en recollir ahir al migdia les joguines.

Totes són “joguines noves, entenent que qualsevol infant té dret a estrenar-les sigui quina sigui la seva situació familiar, fomenten el joc en família o en equip, i són sostenibles i no bèl·liques ni sexistes”, assegurava ahir Assumpció Soler, presidenta de l’Assemblea Comarcal Creu Roja Baix Penedès, acompanyada per Tamara Hidalgo i Francisco Poch.

Les joguines provenen de les donacions que es recullen cada any abans de Nadal a diferents punts, però en la seva majoria de la compra per part de Creu Roja, gràcies a les donacions econòmiques que se’n fan. Aquest any l’objectiu de la 29ena campanya de joguines de Creu Roja Joventut era arribar als 22.000 infants en situació de vulnerabilitat de tot Catalunya.

Acompanyant els membres de Creu Roja va estar Teresa Ferré, regidora de Serveis Socials; la treballadora del servei i les voluntàries del Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà.

Redacció

 

Antonio Gómez, nou sotsinspector en cap de la Policia Local de Roda de Berà

Antonio Gómez signant, juntament amb l’alcalde Pere Virgili, l’acta de presa de possessió com a nou cap del cos policial rodenc. Foto: Ajuntament

L’Antonio Gómez porta quasi tota la seva vida al servei de la ciutadania de Roda de Berà. Al maig farà 32 anys que és membre de la Policia Local, primer com a agent i, més tard, ascendint fins a convertir-se en sergent, l’any 2001, i en sotsinspector, actualment.

Aquest matí ha signat, juntament amb l’alcalde Pere Virgili, l’acta de presa de possessió com a nou cap del cos policial rodenc. Pren així el relleu a en Joan Pie, qui el passat 31 de desembre es va jubilar, posant punt a final a la seva dilatada trajectòria professional a les policies de Torredembarra, primer, i Roda de Berà, des de la seva creació l’any 1990.

Va ser el mateix any quan l’Antonio, amb 19 anys, va entrar a formar part de la Policia Local de Roda de Berà amb un contracte d’estiu. El cos policial s’acabava de crear feia pocs mesos a partir del grup de vigilants municipals que hi havia al poble. En aquell moment necessitaven gent jove i va aprovar les oposicions. Roda de Berà comptava amb una població de 1.700 habitants i la Policia estava formada per només set membres.

Durant aquestes tres dècades l’Antonio s’ha anat formant i ascendint dins del cos i el passat estiu va aprovar les oposicions de sotsinspector i va superar el curs de preparació a l’Escola de Policia de l’Institut de Seguretat de Catalunya.

Al costat d’en Joan Pie, l’Antonio va contribuir al disseny i a la implantació d’un model de Policia Local eficient i proper a la ciutadania, tal i com la coneixem avui dia, amb una forma de treballar que ha estat exemple per a molts altres cossos policials de Catalunya.

Redacció

 

Més d’un centenar de persones donen la benvinguda al 2022 capbussant-se en el mar a Roda de Berà

La primera edició del Primer Bany de l’Any de Roda de Berà ha esdevingut un èxit de participació. Fotos: Ajuntament

Un 1 de gener assolellat amb temperatures inusualment altes per aquesta època de l’any han estat el context ideal per celebrar la primera edició del Primer Bany de l’Any de Roda de Berà aquest matí. Més d’un centenar de banyistes s’han atrevit a començar el nou any amb energia capbussant-se dins de l’aigua de la platja Punta d’en Guineu, la qual estava a una temperatura de 15,8 ºC.

Abans de les 11 del matí els atrevits banyistes de totes les edats han començat a arribar a la petita cala del Roc de Sant Gaietà. S’han pogut veure moltes famílies amb infants, les qui, animades per la temperatura primaveral d’aquest primer dia de l’any, aviat s’han tret la roba.

L’esdeveniment, amb la col·laboració de Fun Sports, s’ha iniciat amb la Sant Silvestre Sprint, una cursa de 200 metres nedant que ha comptat amb la participació de 38 nedadors i nedadores. El primer en creuar l’arc de meta ha estat en Jose Javier Montón, amb un temps de 3 minuts i 19 segons; seguit per la primera dona, la Nora Arilla, amb només dos segons de diferència. En Francesc Royuela i l’Ian Cowley, han estat els segon i tercer classificats de la categoria masculí; i la Sabrina Ferran i la Montse Pradell, la segona i la tercera de la categoria femenina. Els nedadors locals més ràpids han sigut l’Aitor Casas i la Lori McAndrew. L’alcalde Pere Virgili, Frederic Royuela, regidor de Turisme; i Teresa Ferré, regidora de Festes, han lliurat els premis.

La recaptació íntegra de la inscripció solidària de la cursa, de tres euros, serà destinada al Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà.

Seguidament tots els participants del Primer Bany de l’Any, més d’un centenar, s’han concentrat sota l’arc per córrer cap a la vora del mar i fer un capbussó. Molts d’ells i elles han cridat d’alegria, per l’adrenalina del moment, per l’alliberament d’endorfines, o potser perquè l’aigua estava molt freda, però tothom ha gaudit del primer bany. En sortir de l’aigua els hi esperava un got de brou per entrar en calor.

Els cent primers participants inscrits han rebut una tovallola de platja de regal amb la marca RdB t’estimo. Aquells i aquelles que a més a més s’han remullat abillats amb un banyador d’època han rebut un obsequi especial, un petit lot nadalenc.

Frederic Royuela, regidor de Turisme i impulsor de l’esdeveniment, s’ha mostrat molt satisfet per la resposta rebuda, “no esperàvem una participació tan alta en la primera edició. Estem molt contents que tants valents hagin volgut començar l’any acompanyant-nos-hi. Esperem que aquest sigui el primer de molts i que el Primer Bany de l’Any esdevingui una tradició a Roda de Berà”, ha dit.

Redacció

 

Roda de Berà manté la Cavalcada i els Reis d’Orient arribaran per mar el 5 de gener

Imatge d’arxiu de l’arribada dels Reis d’Orient a Roda de Berà. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament ha decidit que la cavalcada dels Reis d’Orient mantindrà el seu caràcter itinerant, però ajustada a la situació actual de pandèmia. Així, els Reis d’Orient arribaran el 5 de gener a Roda de Berà tal i com estava previst.

Ho faran per mar, amb el seu veler de fusta, a partir de les cinc de la tarda al Port Esportiu Berà, on l’Ajuntament adaptarà l’espai, ampliant l’àrea on les famílies es podran col·locar per veure arribar Ses Majestats, per evitar aglomeracions. Després de saludar els infants, els Reis d’Orient faran un petit recorregut amb les seves carrosses per la plaça Mediterrani, avinguda del Mar, carrer Sant Llorenç, avinguda Reina Fabiola, i carrers Montsant i Torredembarra.

A partir de dos quarts de set arribaran al nucli urbà, on s’iniciarà la gran cavalcada des de la plaça Francesc Macià. El recorregut els portarà per l’avinguda Sant Jordi, plaça Catalunya, i carrers Generalitat, Nou i Joan Carles I, un itinerari el suficientment llarg com perquè les famílies es puguin repartir per tot el recorregut sense que es creïn aglomeracions. En arribar a la plaça de l’Ajuntament, la qual estarà delimitada per tanques, Melcior, Gaspar i Baltasar pujaran al balcó on s’adreçaran a tots els nens i nenes amb el seu missatge i rebran, de mans de l’alcalde Pere Virgili, la clau màgica de Roda de Berà. En finalitzar, Ses Majestats faran el tradicional repartiment de regals per les cases.

Com a mesura de prevenció per la pandèmia, no es realitzarà l’habitual repartiment de caramels des de les carrosses reials. L’Ajuntament ha decidit prendre aquestes mesures per poder continuar celebrant la cavalcada dels Reis d’Orient, però garantint la seguretat dels rodencs i rodenques. Perquè sigui possible la regidoria de Festes comptarà amb l’ajuda d’agents de la Policia Local, de membres de Protecció Civil i amb un gran nombre de voluntaris i voluntàries.

Redacció

 

Prop de 250 persones aconsegueixen trobar el Patge Reial a Roda de Berà

El joc començava a la plaça de l’Ajuntament, on se’ls feia lliurament de la butlleta de participació i podien escanejar el primer codi QR amb la primera pista. Foto: Ajuntament

Dimarts i dimecres passats els infants de Roda de Berà van poder retrobar-se amb l’emissari dels Reis d’Orient i lliurar-li les seves cartes gràcies al divertit joc de pistes ‘Trobem el Patge Reial’. Per segon any consecutiu la regidoria de Festes va decidir tornar a organitzar aquesta gimcana tenint en compte l’èxit assolit a la primera edició.

L’activitat va comptar amb la participació d’un total de 249 persones, comptant infants, pares i mares. Les famílies podien escollir l’horari que més les convenia, aquest any només durant els dos matins, un fet que va permetre que en cap moment hi hagués aglomeracions, atès que els participants van anar passant pels diferents punts de forma molt esglaonada. Entre els participants hi va haver famílies vingudes des d’altres localitats com, per exemple, del Morell, d’Igualada i fins i tot d’Itàlia, els qui es trobaven passant les seves vacances de Nadal a Roda.

L’evolució de la pandèmia va fer que l’any passat l’Ajuntament busqués una fórmula alternativa perquè els més menuts no és quedessin sense lliurar les seves cartes al Patge Reial. Així va ser com va idear un joc de pistes amb codis QR perquè els infants recorrissin diferents localitzacions de Roda abans d’arribar al lloc on s’hi amagava el Patge.

El joc començava a la plaça de l’Ajuntament, on se’ls feia lliurament de la butlleta de participació i podien escanejar el primer codi QR amb la primera pista. Les diferents pistes van portar les famílies a recórrer Cal Guivernau, els antics safareigs, la fàbrica de La Bòbila, l’antiga casa del metge i el parc de l’Era del Gassó, fins a arribar al lloc on finalment els esperava el Patge Reial, el Casino Municipal. Allà van poder parlar amb l’emissari, fer-se una foto amb ell, ficar les seves cartes dins d’una bústia màgica, connectada directament amb els Reis d’Orient, i marxar cap a casa amb les mans plenes de llaminadures.

Totes les localitzacions del joc tenen un tret en comú, són indrets històrics de Roda de Berà. I és que el joc té una vessant pedagògica molt important. Fotos. Ajuntament

Totes les localitzacions del joc tenen un tret en comú, són indrets històrics de Roda de Berà. I és que el joc té una vessant pedagògica molt important, donar a conèixer als participants el patrimoni històric local, indrets desconeguts per a moltes persones -sobretot per a les famílies nouvingudes-, les qui tenen una oportunitat d’ampliar els seus coneixements sobre el poble en el qual hi viuen a través d’aquest joc, mentre troben el Patge Reial. Per reforçar aquest objectiu, en cada una de les pistes els participants van rebre també una fitxa explicativa amb la informació i la història del lloc.

Redacció

 

El Racó del cabell, Escair Moda i Vita Aromatis guanyen l’11è Concurs d’Aparadors de Nadal

Els aparadors (de dalt a baix) del Racó del cabell, Escair Moda i Vita Aromatis. Fotos: Ajuntament

La regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Roda de Berà va posar en marxa l’onzena edició del Concurs d’Aparadors, amb l’objectiu de dinamitzar el comerç local i incentivar les compres durant les festes nadalenques. Hi han participat un total de 17 establiments, els quals han guarnit els aparadors amb motius nadalencs.

El Jurat, format per Rosana Dorantes, regidora de Comerç, per la regidora Laura Moya, i pels regidors Toni Bernal, Rafael Luna i Albert Martín, es va reunir ahir a la tarda per visitar tots els establiments inscrits al concurs i fer les valoracions tenint en compte tres criteris: la creativitat i originalitat, l’adequació a la temàtica i la innovació tecnològica.

Segons les seves valoracions, el Jurat ha atorgat el primer premi a El Racó del Cabell, que s’endurà un viatge de cap de setmana valorat en 150 euros; el segon millor puntuat ha estat l’aparador d’Escair Moda, guanyant un sopar per a dues persones en un restaurant de Roda de Berà, valorat en 80 euros; i el tercer premi s’ha atorgat a Vita Aromatis, guanyant un lot de Nadal valorat en 50 euros.

L’Ajuntament es posarà en contacte amb els guanyadors per concretar el dia i l’hora de la recollida dels respectius premis.

Redacció

 

En marxa la segona gimcana comercial de Nadal a Roda de Berà

Gràcies a l’èxit assolit en la primera edició, la regidoria de Comerç, encapçalada per Rosana Dorantes, ha tornat a posar en marxa una nova edició de la gimcana comercial de Nadal, la qual forma part del Pla de reactivació econòmica “Reactiva’t”. L’objectiu és dinamitzar el comerç local i donar a conèixer l’àmplia oferta d’establiments que hi ha al municipi.

La participació és oberta fins el dia 2 de gener i participar és senzill i divertit. S’adreça a infants i joves de 0 a 17 anys, dividits en 3 categories diferents: de 0 a 6 anys, de 7 a 11 i de 12 a 17.

Els i les participants, amb la seva butlleta de participació, han de visitar els establiments adherits a la campanya i trobar dins d’ells una de les vuit imatges nadalenques que la regidoria ha amagat amb el logo “Reactiva’t”. Quan trobin un dels elements hauran de demanar a l’establiment que estampi el seu segell a la butlleta, a sobre de la imatge corresponent, fins a completar les 8 imatges.

Un cop estigui la butlleta emplenada, cal dipositar-la a la bústia de l’Hotel d’Entitats abans del 3 de gener.

Els 16 comerços adherits són: Adm. Loteria de Roda de Berà, Bar Rh, Chuche’s, El Rincón del Belloto, Escair Moda, Forn Pastisseria Queralt, Forn Roda, Ingrid Virgili Art Floral & Events, Instal·lacions Silva, Kiosk Stop, Papereria Ana, Parafarmàcia Natural, Pastisseria Mare Nostrum, Ralian Sports, Vita Aromatis i Woow Noves Tecnologies.

Totes les butlletes que estiguin degudament emplenades entraran en el sorteig d’increïbles regals. Per als infants de 0 a 6 anys la regidoria sortejarà una càmera de fotos, per al primer; una pissarra magnètica per al segon; i un patinet, per al tercer premiat. Pel que fa als nens i nenes de 7 a 11 anys, se sortejarà una tableta, un patinet i un joc. Els joves de 12 a 17 anys podran guanyar una tableta, el primer premi; una dessuadora, el segon; i un joc de taula, per al tercer premi.

El sorteig se celebrarà el 4 de gener, a les 12.30 hores, en directe al programa A Mig Matí de Roda de Berà Ràdio, i es podrà seguir també a través de Facebook Live de l’Ajuntament.

Redacció

 

Roda de Berà trenca murs i recapta 2.616,87 euros per a La Marató de TV3

Imatges de la jornada. Fotos: Ajuntament

Roda de Berà ha tornat a mostrar un any més la seva solidaritat i ha aconseguit recaptar 2.616,87 euros que es destinaran a La Marató de TV3, aquest any dedicada a la salut mental.

El gruix d’activitats va tenir lloc ahir diumenge al llarg del matí a la plaça de la Sardana i a la plaça dels Pins, on hi havia diverses parades a càrrec de l’Ajuntament i diferents associacions i entitats que van voler col·laborar.

L’associació Roda Jove va muntar una taula de tennis taula i un futbolí, recaptant 146 euros; l’Esplai de Ca l’Oliverar de Les Monges Associació Cultural va posar una paradeta amb venda de manualitats fetes pels nens i nenes de l’esplai, aconseguint 73,20 euros. Ambdues associacions van col·laborar en la gimcana familiar organitzada per la regidoria d’Esports.

L’associació Toxophílica de Catalunya va oferir tirar amb arc, amb una recaptació de 25,64 euros.

L’Ajuntament va posar una paradeta on va vendre les postals de Nadal dissenyades pels alumnes de les escoles Salvador Espriu, El Cucurull i l’Institut, gràcies a les quals es van aconseguir 259 euros. L’Escola Salvador Espriu també va recollir 293 euros gràcies a les cantades de Nadales que van realitzar els i les alumnes al llarg de la setmana en diferents punts del municipi.

L’associació de veïns del Francaset-Mas Roig, els quals no van poder ser presents, van fer arribar una guardiola amb 15,60 euros; les entitats veïnals del Nucli Urbà i de La Barquera van muntar un estand informatiu amb venda de diversos productes nadalencs, aconseguint 171 i 122 euros, respectivament.

L’associació Volem Jornada Contínua, a través de la venda de bijuteria, va aconseguir 42,50 euros.

La regidoria d’Esports, amb la col·laboració del Club Nàutic Les Piscines, va oferir una classe magistral d’aeròbic, la qual va acollir una gran participació.

Per la seva banda, l’associació Luz de Luna va fer una exhibició de balls i el sorteig d’una panera, aconseguint 350,55 euros.

El Grup Sardanista, com cada any, va lliurar 250 euros per a La Marató.

L’associació Al-Anon, de familiars i amics d’alcohòlics, va muntar un estand informatiu, i l’associació de voluntaris de Protecció Civil va realitzar un simulacre de rescat utilitzant el DEA. L’associació de Jubilats i Pensionistes va vendre les butlletes per al sorteig d’una cistella de Nadal, que se sortejarà dimecres.

A les 12 del migdia a l’església parroquial de Sant Bartomeu va tenir lloc un concert a càrrec de la Coral Verge de Berà, on gràcies a una guardiola tothom podia fer el seu donatiu.

A la tarda, el teatre del Casino municipal va acollir l’espectacle ‘Amics’, de Dafnis Balduz. L’acte, organitzat per la regidoria de Cultura, era d’entrada gratuïta i els espectadors van aportar 230,40 euros gràcies a les seves donacions.

Durant tot l’any, la Biblioteca Municipal disposa d’un estand de venda solidària de llibres a un euro per recaptar fons per a La Marató. Aquest dilluns han lliurat la donació dels 192 euros recollits.

El torneig de pàdel solidari, celebrat a la Zona Esportiva Municipal, va aconseguir recaptar 410,80 euros.

El primer dels actes a favor de La Marató va tenir lloc l’11 de desembre a càrrec de l’associació Globbers, la qual gràcies a una gimcana i jocs de taula va recollir 35,18 euros.

L’última de les activitats per a La Marató tindrà lloc el proper dijous 23 de desembre a partir de les 18:30, quan la secció de Patinatge del Club Esportiu Roda de Berà celebrarà el Festival de patinatge de Nadal, i hi haurà una guardiola per recollir donatius.

La regidora de Sanitat, Rosana Dorantes, s’ha mostrat molt agraïda amb la implicació de totes les entitats, associacions i persones que han fet possible l’organització de tants actes a favor de La Marató, així com per totes les donacions rebudes.

Redacció

 

La producció serà l’eix temàtic del FIC-CAT 2022

Imatge de la gala de lliurament de premis d’enguany. Foto: FIC-CAT

En cada edició, el Festival Internacional de Cinema en Català escull un eix temàtic relacionat amb el món del cinema, amb l’objectiu de donar més visibilitat als diferents rols existents en l’extens i complex procés de creació audiovisual. Si bé és cert que, per exemple, tothom coneix la figura del director o directora, hi ha altres professionals que passen més desapercebuts tot i ser fonamentals. Una d’aquestes professions que queda en segon pla podria ser la producció, ja que en moltes ocasions el gran públic desconeix les funcions i la importància que té.

Per aquest motiu, cada any s’ha dedicat l’edició a una professió o àmbit diferent, posant en relleu les tasques concretes que realitza el professional i/o equips que s’hi dediquen, mitjançant la realització una taula rodona o, entre altres, fent classes magistrals. En passades edicions la direcció, la direcció de fotografia, la localització, les bandes sonores, o el muntatge han sigut protagonistes. Ara és el torn de la producció, dels productors i les productores i/o empreses que s’encarreguen dels aspectes econòmics i organitzatius a l’hora de realitzar una obra audiovisual.

Tot i que l’eix temàtic sigui la producció, en cap cas implica que les obres presentades a concurs es valorin seguint com a criteri la qualitat productiva, doncs el Jurat és qui determina els treballs guanyadors basant-se en molts altes criteris. A banda dels premis de les diferents categories, s’atorgarà un premi específic a la Millor Producció, dotat amb 300 euros i un trofeu.

Les inscripcions per participar són obertes i es poden fer de forma gratuïta a la web del FIC-CAT.

Homenatge als que esborren del seu vocabulari la paraula ‘no’

Entre paraula i acció, entre la imatge somiada i la batalla persistent del rodatge: el cinema, com la vida, és un debat constant entre el desig i la realitat. En aquesta lluita irresoluble, només ells i elles són capaços d’unir tots dos extrems en improbable equilibri: són les productores i productors a qui ara es rendeix homenatge. Somiadors pragmàtics, cinèfils incansables, confidents en la llum i en la foscor, fan dels límits possibilitats insospitades fins a esborrar del seu vocabulari la paraula ‘no’. Fan de la idea inicial, un repte doble. Fan de la inseguretat, empenta. Fan del bloqueig, acció. Fan.

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda farà una donació de 2.300 euros a La Palma

Els grups municipals de l’ajuntament renunciaran a la seva assignació mensual de desembre. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Roda de Berà farà una donació de 2.310 euros al Cabildo Insular de La Palma. Així ho aprovarà per unanimitat el Ple en la sessió ordinària de desembre que tindrà lloc el proper dijous al vespre, després que ahir es votés favorablement en la corresponent comissió informativa.

El passat mes d’octubre l’alcalde Pere Virgili va contactar amb el president del Cabildo insular, Mariano Hernández, per tal de conèixer de primera mà quines eres les necessitats dels palmeros. Hernández va explicar l’Alcalde que actualment l’ajuda més efectiva són les donacions econòmiques, atès que les necessitats van variant i les aportacions són destinades a resoldre les necessitats urgents del dia a dia dels afectats pel volcà Cumbre Vieja.

Des de Roda de Berà es vol traslladar als veïns i veïnes de La Palma tota la solidaritat, l’afecte, l’ànim i l’ajuda necessària, és per això que tots els grups municipals presentaran al Ple una moció conjunta a través de la qual l’Ajuntament destinarà a l’illa 1.000 euros d’una de les partides del pressupost municipal. A més a més, els grups renunciaran a l’assignació del mes de desembre, que sumen un total de 1.310 euros, perquè ambdós conceptes siguin transferits directament al Cabildo insular de La Palma, per ajudar a cobrir les necessitats dels palmeros i les palmeres afectats per l’erupció del volcà.

La moció també manifesta la predisposició i el suport de l’Ajuntament de Roda de Berà a quantes actuacions de coordinació puguin afavorir la implementació del Pla Especial per a la Reconstrucció de La Palma; i trasllada el suport a les persones evacuades de les seves llars i, molt especialment, als qui han perdut els seus habitatges, els seus cultius o els seus bens sota la lava.

Finalment el text de la moció agraeix el “treball incansable que estan desenvolupant els equips d’emergència, cossos i forces de Seguretat de l’Estat, organitzacions no governamentals, exèrcit, policies locals, professionals del sector sanitari, mitjans de comunicació i voluntaris”; i insta al Ministeri d’Hisenda i al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública a la dotació urgent d’un fons per a compensar econòmicament les despeses generades en les administracions locals per la catàstrofe així com garantir el correcte funcionament dels serveis públics essencials.

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda col·labora amb l’equip Blue Force en la recollida de joguines per als infants de l’illa de La Palma

Els regidors de l’equip de Govern Gerard Solé i Manel González van ser-hi ahir amb ells per acomiadar-los abans del seu viatge. Foto: Cedida

Dimecres al matí una dotzena de membres de l’equip Blue Force de l’Associació de policies CCA COPLAND van carregar en dues grans furgonetes més de 700 quilos de joguines per als infants de l’illa de La Palma. Aquestes havien estat emmagatzemades, mentre es desenvolupava la campanya solidària, a la sala polivalent del Punt d’Informació Juvenil, que l’Ajuntament els va cedir per col·laborar amb l’entitat.

La campanya ‘Una joguina per un somriure, activa la Blueforce’ ha comptat amb la implicació de 30 comissaries entre les policies locals i Mossos d’Esquadra, i més d’una seixantena de membres, a més d’ajuntaments, entitats, empreses privades i col·legis, com és el cas de l’escola El Cucurull de Roda de Berà.

Coordinats amb el Cabildo de La Palma, Blue Force ha aconseguit recollir joguines -didàctiques i material per fer manualitats- per arribar a tots els nens i nenes afectats per l’erupció del volcà Cumbre Vieja.

Els regidors de l’equip de Govern Gerard Solé i Manel González van ser-hi ahir amb ells per acomiadar-los abans del seu viatge. Després de fer nit a Ciutat Real, avui arribaran a Cadis on agafaran el ferri que els portarà fins al seu destí, l’illa de La Palma. Els i les policies que viatgen, ajudaran els patges dels Reis d’Orient a fer més fàcil la seva feina, ateses les dificultats que Ses Majestats poden tenir per arribar a l’illa, i hi col·laboraran amb tot el que puguin necessitar els palmeros.

Redacció

 

El 25è Parc Nadalenc de Roda s’adapta a la pandèmia de la Covid-19

El Parc Nadalenc, que arriba aquest any a la seva 25a edició, es podrà celebrar el proper Nadal amb algunes modificacions. Serà els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre; i 2, 3 i 4 de gener, de 16 a 20h.

L’evolució de la situació pandèmica ha fet que durant els darrers dies l’Ajuntament hagi anunciat l’anul·lació d’algunes activitats, com el Sopar de Cap d’Any o el Festival al Casino Municipal. S’han mantingut, però, les activitats a l’aire lliure i aquelles que se celebren en espais amb aforaments molt limitats. Per evitar haver d’anul·lar el Parc Nadalenc, el consistori l’ha adaptat.

“Pensem que som els adults aquells que ens hem de sacrificar perquè els infants puguin gaudir de les festes amb la mateixa il·lusió. Aquesta és la nostra intenció i per això hem repensat el parc, perquè els nens i nenes puguin continuar gaudint de les tardes de Nadal”, assegura l’alcalde Pere Virgili.

Així, serà un Parc Nadalenc diferent distribuït en tres zones, dues d’elles a l’exterior. En un quart, aproximadament, de l’espai total del pavelló municipal tindrà lloc l’activitat de ludoteca per als infants d’entre 0 i 3 anys, l’Scalextric i alguns tallers. Al pàrquing, recentment asfaltat, de l’escola El Cucurull hi haurà un circuit de karts, mini golf, el joc de l’oca gegant i jocs de fusta. Finalment, a la pista esportiva del pati de l’escola El Cucurull tindran lloc els tornejos esportius. Degut a la Covid-19 aquest any no hi haurà inflables ni tallers pintacares.

Tenint en compte l’excepcionalitat d’aquest Parc Nadalenc, el preu també serà diferent i l’equip de Govern ha decidit fixar un preu simbòlic d’1 euro. El primer dia, però, l’entrada serà gratuïta per a tots aquells infants que portin una joguina nova. Totes les que s’aconsegueixin recollir seran repartides entre les famílies vulnerables de Roda de Berà perquè els seus fills i filles trobin una joguina sota l’arbre el dia de Reis.

Redacció

 

Torna a Roda de Berà el joc ‘Trobem el Patge Reial!’

Per segon any, la regidoria de Festes posa en marxa un joc perquè els infants descobreixin a través de pistes on s’hi amaga el Patge Reial. Foto: Ajuntament

Els dies 28 i 29 de desembre, d’11 a 14 hores, els nens i nenes de Roda de Berà podran retrobar-se amb el Patge Reial. Un cop més l’emissari de Ses Majestats estarà amagat en algun punt emblemàtic de Roda de Berà i l’hauran de trobar a través d’un divertit joc de pistes.

El passat Nadal la situació epidemiològica va obligar la regidoria de Festes a buscar una fórmula alternativa perquè els infants poguessin lliurar de forma segura les seves cartes al Patge Reial. D’aquesta forma va idear, conjuntament amb el departament de Comunicació, un divertit joc de pistes a través de codis QR i vídeos. Va tenir tant d’èxit, amb una participació de més de 320 infants, que la regidora Teresa Ferré l’ha volgut mantenir i ampliar amb més pistes aquest any.

El joc començarà a la plaça de l’Ajuntament, on se’ls hi farà lliurament de la butlleta de participació que hauran d’anar omplint amb gomets de colors a mesura que el joc vagi avançant, fins a completar les sis pistes diferents. Després de recórrer cinc localitzacions històriques de Roda de Berà, descobrint la darrera pista arribaran al lloc on finalment els hi esperarà el Patge Reial. Allà podran lliurar-li les cartes amb els seus desitjos i fer-se una foto amb ell.

Els Reis Mags, per mar

Ses Majestats els Reis Mags d’Orient tornaran a arribar a Roda de Berà per mar amb el seu veler de fusta. Serà el 5 de gener, a partir de les cinc de la tarda al Port Esportiu Berà. Seguidament, muntats en les seves carrosses faran un petit recorregut per alguns carrers de la zona de platja i pujaran cap al nucli urbà. A partir de dos quarts de set de la tarda començarà la gran cavalcada, des de la plaça Francesc Macià. Recorreran els principals carrers del nucli urbà per arribar a l’Ajuntament on, des del balcó, s’adreçaran a tots els nens i nenes amb el seu missatge i rebran, de mans de l’alcalde Pere Virgili, la clau màgica de Roda de Berà.

Finalment, repartiran casa per casa els regals que, prèviament, els dies 4 i 5 els emissaris hauran recollit al Casino Municipal.

Redacció

 

Roda de Berà celebrarà el Primer Bany de l’Any 2022 a la platja Punta d’en Guineu

El proper 1 de gener Roda de Berà donarà la benvinguda al 2022 d’una manera diferent i apta només per a valents. La regidoria de Turisme ha organitzat la primera edició del Primer Bany de l’Any, un esdeveniment que l’equip de Govern vol que esdevingui una tradició amb el pas de les edicions.

La cita començarà a les 11 del matí i els més agosarats tindran dues opcions. Podran participar en la Sant Silvestre Sprint de 200 metres nedant, per a la qual sí caldrà inscripció prèvia a través de l’enllaç https://bit.ly/1rbany2022, o bé simplement capbussar-se al mar. En aquest cas les inscripcions, gratuïtes, es podran fer aquell mateix dia abans de començar. Només la cursa té un preu simbòlic de 3 euros, els quals aniran destinats al Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà.

Tots els participants que es remullin rebran de regal una tovallola de platja de Roda de Berà, amb la marca RdB t’estimo, i brou calent en acabar. Aquells que a més a més ho facin abillats amb un banyador d’època rebran un obsequi especial.

“Convidem tothom qui vulgui començar l’any d’una manera diferent, per treure’ns de sobre les restes de 2021 i donar la benvinguda al nou any amb il·lusió i energia”, assegura Frederic Royuela, regidor de Turisme, impulsor de la iniciativa.

L’Ajuntament compta amb la col·laboració de l’empresa FunSports.

Redacció

 

Roda de Berà trencarà murs per la salut mental

Des d’aquest dilluns Roda de Berà s’abocarà per recaptar fons per la Marató de TV3. Enguany la 30a edició està dedicada a la salut mental, uns problemes que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida.

Roda de Berà, com a vila solidària que ha demostrat ser en moltes ocasions, s’ha sumat un any més i fins al proper 23 de desembre l’Ajuntament celebrarà tot una sèrie d’esdeveniments per recaptar fons, amb la col·laboració de les entitats del municipi.

Els alumnes de l’escola Salvador Espriu cantaran per La Marató fins al proper divendres. Recorreran diferents indrets del poble amb l’objectiu d’aconseguir donatius

Els alumnes de l’escola Salvador Espriu cantaran per La Marató fins al proper divendres. Recorreran diferents indrets del poble amb l’objectiu d’aconseguir donatius. El detall dels horaris i localitzacions es pot consultar a l’agenda del web de l’Ajuntament.

Durant el cap de setmana, la Zona Esportiva Municipal ‘Eixample’ acollirà la celebració d’un torneig de pàdel solidari. Durant tot el dissabte tindran lloc els partits d’eliminació i el diumenge al matí se celebraran les finals. Les places són limitades i les inscripcions s’han de fer al telèfon 671 063 655.

El gruix de les activitats tindrà lloc el diumenge 19. De 10 a 14h la plaça de la Sardana i plaça dels Pins seran l’epicentre de La Marató

El gruix de les activitats tindrà lloc el diumenge 19. De 10 a 14h la plaça de la Sardana i plaça dels Pins seran l’epicentre de La Marató. L’associació Roda Jove i l’esplai Ca l’Oliverar de Les Monges associació cultural organitzen una paradeta de venda de petits detalls nadalencs, i col·laboren amb l’organització de la gimcana familiar de la regidoria d’Esports. Roda Jove també muntarà una mesa de tennis taula i un futbolí per recaptar fons.

Per seguir amb la tradició, l’associació Toxophílica de Catalunya celebrarà una activitat de tir amb arc, i l’Ajuntament vendrà les postals de Nadal dissenyades pels alumnes de les escoles Salvador Espriu, El Cucurull i de l’Institut. Per la seva part, l’associació de veïns del Francaset – Mas Roig farà un taller de postals de Nadal, i les entitats veïnals del Nucli Urbà i de La Barquera tindran un estand informatiu amb venda de diversos productes nadalencs.

La nota musical i esportiva serà a càrrec de la regidoria d’Esports amb la celebració d’una masterclass d’aeròbic, amb la col·laboració del Club Nàutic Les Piscines i Thalassa Fitness; i l’associació Luz de Luna farà una exhibició de balls i hi sortejarà una panera. També l’associació de Jubilats i Pensionistes celebrarà un sorteig d’una cistella de Nadal, i l’associació Volem Jornada Contínua de Roda de Berà tindrà una paradeta de venda de bijuteria.

L’associació Al-Anon, de familiars d’alcohòlics anònims, muntarà un estand informatiu, de la mateixa forma que l’associació de voluntaris de Protecció Civil. I, com cada any, el Grup Sardanista de Roda de Berà farà lliurament d’una donació econòmica per a La Marató.

El mateix diumenge, a les 12 del migdia, la Coral Verge de Berà celebrarà un concert a l’església parroquial de Sant Bartomeu, on hi haurà una guardiola per recollir donatius.

Diumenge a les sis de la tarda, el teatre Casino Municipal acollirà l’espectacle teatral ‘Amics’, amb els coneguts actors Dafnis Balduz i Carla Barroso

I a partir de les sis de la tarda, el teatre Casino Municipal acollirà l’espectacle teatral ‘Amics’, amb els coneguts actors Dafnis Balduz i Carla Barroso, organitzat per la regidoria de Cultura. Amb l’espectacle els actors celebren la seva amistat i la comparteixen amb el públic a través de cançons i poemes que els uneixen i que tenen el poder d’unir generacions. “Amics” és un viatge a través de l’amistat, navegant per un riu d’humor, música i literatura. L’entrada serà gratuïta i els assistents podran fer donacions per La Marató.

La secció de patinatge del Club Esportiu Roda de Berà celebrarà el Festival de patinatge de Nadal el dia 23 de desembre. Serà a partir de les 18:30h, al pavelló municipal, on també hi haurà una guardiola per recollir donatius per La Marató.

Finalment, cal recordar que la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca té un estand permanent de venda solidària de llibres a un euro per recaptar fons per La Marató.

Redacció

 

Roda suspèn el Sopar i el Festival de Cap d’Any per l’evolució de la Covid

La rapidesa amb la qual està creixent la sisena onada de la Covid, agreujada per la presència de la variant Òmicron, està provocant ja cancel·lacions de diversos actes preparats arreu del territori per aquest Nadal  destinats a recuperar, almenys, l’aparença de normalitat. I aquest dilluns qui ha rebut ha estat Roda de Berà. Segons ha informat l’ajuntament per xarxes, «degut a la preocupant evolució» de la pandèmia hem decidit suspendre el Sopar de Cap d’Any que s’havia de celebrar el 31 de desembre al pavelló municipal, i el Festival de Cap d’Any al Casino Municipal».

Redacció