TARRAGONA 21

Pere Virgili: “Per la festa major de Sant Bartomeu volem recuperar les tradicions”

Imatge de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili. Foto: cedida.

Roda de Berà comença avui els actes previs a la festa major de Sant Bartomeu, del 21 al 26 d’agost, el municipi de 6.500 habitants aproximadament triplica la seva població gràcies a l’època estival. La programació d’enguany té com objectiu recuperar la tradició, sense deixar de banda, els comerços locals de Roda com per exemple amb la shopping night. L’alcalde, Pere Virgili, ens comenta la graella dels futurs dies.

 

Avui s’inicien els actes previs fins el 20 d’agost que comença la festa major de Sant Bartomeu, dins de la programació ocupa un gran espai l’esport…

Si, volem introduir molt l’esport a la graella. Hem consolidat ja la cursa de festa major, una cursa per aficionats al running de Roda de Berà però també pels més petits. Tenim intenció de combinar les dues coses, la cultura de festa major i també l’esport, apostem fermament.

Quines són les novetats d’enguany?

Intentem que la festa major no canviï massa, sabem que hi ha d’haver un eix central que nosaltres creiem que sempre ha de ser el mateix. Hem de seguir fent un acte religiós o tradicional que porta molts anys a la programació, com és el seguici del pa Beneït, inclús hem recuperat balls tradicionals, com els de sempre. A la zona de bars, hi ha tota la festa també pels més joves.

Aquest any deixem de fer la cursa de rucs perquè ens comportava moltes despeses,  ens generava molta feina, sempre vetllàvem pel benestar dels animals i contractàvem a una entitat animalista que ens contractava els veterinaris, al final, portava més feina del que creiem que podia portar i hem decidit retirar-la. En el seu lloc, fem la Gran Gimcana “Humor Amarillo”, que s’assembla molt al programa, d’aquí el seu nom. Hi ha coses que desapareixen, però també activitats que es consoliden com el concurs de poesia. Anem mantenint la línia de cada any.

 Què s’espera de la shopping night?

La nit de comerciants d’aquest any per primera vegada coincideix amb la festa major, una de les propostes era aquesta, fer el shopping night quan hi hagi molt moviment al carrer.

Com afecta la festa major de Roda de Berà al turisme, augmenta?

Si, nosaltres som un municipi que no pot combatre l’estacionalitat, durant els mesos de juliol i agost Roda de Berà triplica la seva població, passem de gairebé 7.000 habitants a 45.000. Intentem que la gent que viu diàriament a Roda pugui gaudir de la festa major, que aprofiti les festes. Si que és veritat que en el tema dels balls, si que s’ha aconseguit que en gaudeixi tothom. En canvi, actes més tradicionals i culturals, costa molt més.

Altres actes destacats de la festa major d’enguany?

L’eix central de la festa major és el seguici del pà Beneït, per mi és l’acte més important, com a rodenc que sóc, des de petit em portaven al seguici, des de sempre per mi ha sigut l’acte central de la festa de Sant Bartomeu. Segurament per algú que ve de fora li costarà sentir-se emocionat.

Altres actes, com el campionat de les bitlles a la Plaça dels Vins, una nova plaça que s’obrirà ara a la circulació o per exemple el cant d’havaneres, n’hi ha molts. Intentem que quan algú agafi el programa vegi activitats que li interessin, encara que també hi haurà altres que no tinguin el mateix efecte, intentem fer activitats que siguin per tothom.

Quin és el pressupost destinat a la festa major?

La festa major té un pressupost de 90.000- 100.000 euros, més o menys.

El 23 d’agost és el dia del pregó, aquest any és a càrrec de tres persones ben diferents, Pau Garriga, alumne de l’Institut de Roda de Berà amb el millor expedient acadèmic del curs, Carla Camps, campiona de vela, i Remei Gavaldà, presidenta del Club Atlètic Roda de Barà

Volem que la gent pugui escoltar el que diuen les persones de Roda, com la veuen, què volen que sigui en un futur. No volem un personatge mediàtic, volem que escoltin que els hi ha de dir el millor expedient de Roda, la presidenta del club d’Atlètic o la campiona de Vela, el model del personatge mediàtic el tenim caducat.

Fa relativament poc vau inaugurar una nova sala al museu de la ràdio de Sant Roc de Gaietà, des de l’Ajuntament quins nous projectes teniu present?

Si, ara mateix estem acabant els projectes de l’altra legislatura, a partir de l’any que ve, quan ja sigui 2020 introduirem els projectes del programa electoral d’enguany, quan negociem el pressupostos ja que nosaltres governem amb minories, quan els aprovem farem els projectes. Som més de petites inversions necessàries, millores de carrers i places, instal·lacions veïnals, anem en aquest ritme. En els grans projectes intentem que les institucions com la Diputació, la Generalitat o ja sigui l’Estat també ens ajudi.

Quina és la història darrere el patró de Sant Bartomeu? Per què ell? Qui era?

Nosaltres som un poble que ens hem convertit en turístics, en un municipi de servei, però si mires als voltants es veu d’on venim, nosaltres venim de la vinya, som un municipi agrícola per tradició, per protegir les collites dels pagesos és el nostre patró, Sant Bartomeu és el patró dels pagesos. Aquí, també li fem l’ofrena a Sant Bartomeu ja que som de tradició agrícola.

Pots consultar tota la programació aqui.

Andrea Palma

Joan Reig entusiasma el públic en una nova nit d’Estiu a la Pedrera

Imatge del concert de Joan Reig. Foto: cedida.

El programa ‘Estiu a la Pedrera’, promogut per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Berà, està consolidat. I així va tornar a quedar demostrat el passat dissabte, 10 d’agost, amb el concert que va oferir el músic de Constantí, Joan Reig, acompanyat de vells amics i grans professionals.

Un concert on la Pedrera va quedar petita i el públic va vibrar amb els temes interpretats per Reig, Sergi Esteve, Sergi Carós, Jimmy Piñol i Pemi Rovirosa, aquests dos últims fundadors del grup vendrellenc Lax’n’Busto.

 

Després de més de 35 anys damunt els escenaris, el bateria d’Els Pets ha presentat el seu primer disc en solitari, un mini LP amb 6 temes que són un resum d’allò que interpreta en els seus concerts. I a Roda de Berà no va decebre durant les dues hores que va durar el concert: temes nous, cançons readaptades d’Els Pets i versions d’artistes que l’han marcat, com Ray Charles, Creedence o Lluís Llach, entre d’altres. Entre els seus temes, cal destacar ‘La culpa’, cançó que va servir de presentació del disc.

 

Joan Reig, qui manté un fort vincle a Roda de Berà com a Jurat del FIC-CAT des de la primera edició, així com llaços d’amistat, va voler recordar el malauradament desaparegut Llorenç Miró, qui fou regidor de Cultura de l’Ajuntament des del 2011 al 2015, destacant l’esforç que hi va dedicar per impulsar i donar vida a la Pedrera de l’Elies. Reig també va dir unes emotives paraules dedicades a la memòria del Llorenç i del Salvador Martorell: ‘la immensa buidor de la seva absència només la pot omplir el temps, la música i el ball…’. En finalitzar, els assistents van poder gaudir d’una copa de cava gentilesa de Cellers Adernats.

El proper concert d’Estiu a la Pedrera tindrà lloc el dissabte vinent, 17 d’agost a les 22 hores, i serà a càrrec del grup Dijous Paella.

L’Ajuntament de Roda de Berà reforça el servei de recollida selectiva durant l’estiu

Imatge del Carrer Navas de Tolosa.

L’àrea de Serveis de l’Ajuntament de Roda de Berà ha pres mesures amb l’objectiu de millorar el servei de recollida selectiva de residus, el que inclou les fraccions vidre, paper/cartró i envasos. Aquest servei no s’executa de forma directa, sinó que es fa a través del Consell Comarcal del Tarragonès.

 

En època estiuenca, a Roda de Berà es septuplica la població, passant de 6.500 habitants a 45.000, i aquest fet provoca que els contenidors s’omplin ràpidament. A causa dels problemes que es derivaven del servei, l’Ajuntament ha dut a terme una sèrie de gestions que es preveu que el millorin.

 

D’una banda, s’augmentarà la freqüència de recollida de selectiva, i d’altra banda, aquest dijous s’han col·locat 30 contenidors més (10 de vidre, 10 d’envasos i 10 de paper/cartró), que s’han distribuït en diferents carrers de la zona costanera i del barri del Francaset. La ubicació dels contenidors s’ha fet tenint en compte els punts més problemàtics.

En alguns casos s’han habilitat noves illes i en altres s’han reforçat illes ja existents amb contenidors de les fraccions que més llencen els usuaris en cada zona. Cal recordar que és important reduir al màxim el volum dels residus a l’hora de llençar-los al contenidor pertinent. En el cas d’ampolles o garrafes de plàstic, cal reduir-les, i en el cas dels cartrons, plegar-los.

D’aquesta forma, el contenidor tindrà més capacitat i no es saturarà tan ràpidament. Amb aquestes mesures es preveu que millori el servei durant l’estiu, tot tenint en compte que de cara l’hivern està prevista la posada en funcionament d’un nou sistema de recollida selectiva, el qual inclourà la implantació d’illes complertes de contenidors nous de cada fracció, de fins a 3.000 litres de capacitat, amb una major freqüència del servei de recollida.

Tot a punt per a la Festa Major de Sant Bartomeu a Roda de Berà

Cartell de la Festa Major de Sant Bartomeu 2019

El proper 21 d’agost es donarà el tret de sortida a la Festa Major de Sant Bartomeu, que se celebrarà fins el dia 26. No obstant això, la programació de festes contempla activitats prèvies des del dia 15. Entre els actes previs cal destacar les curses de Festa Major, la shopping night o la Festa jove, que tindran lloc el dissabte 17.

Els actes de Festa Major compten amb la col·laboració de nombroses d’associacions i persones del municipi, les quals hi participen de forma activa. Durant els 6 dies de festa gran hi haurà actes per a tothom: des d’activitats infantils fins a la festa dels jubilats, passant per concerts, tallers, exhibició de balls i de gimnàstica aeròbica, tobogan gegant d’aigua, bitlles, correfoc, espectacle de varietats o ballada de sardanes, entre molts altres actes. Tots els dies de la Festa Major, com és habitual els últims anys, la Zona Firal –al costat del Camp de Futbol- acollirà diversos espectacles i concerts, on també s’hi podran trobar nombrosos bars i parades que oferiran menjar i begudes de tot tipus.

La tarda del dia 23, el balcó de l’Ajuntament serà l’escenari des d’on es farà el pregó de Festa Major. Aquest any serà a càrrec de Pau Garriga, alumne de l’Institut Roda de Berà amb el millor expedient acadèmic del curs, Carla Camps, campiona de vela, i Remei Gavaldà, presidenta del Club Atlètic Roda de Berà. També comptarà amb l’actuació dels Falcons de Vilafranca i els versots i la tronada a càrrec dels Diables.

El 24 d’agost, dia de Sant Bartomeu, tindrà lloc el tradicional seguici del Pa Beneït. Previ a la sortida, que serà a quarts d’onze des del Poliesportiu, hi haurà matinades a càrrec dels grallers ‘Com feia…?’ i toc de festa des del campanar. La sortida del Pa Beneït serà encapçalada pels majorals, seguits de totes les parelles participants, de les autoritats, i de diferents entitats i elements festius, acompanyats per la Cobla Principal de Tarragona. Es dirigiran cap a l’església per iniciar el seguici pels carrers del municipi.

En acabar la missa, tindrà lloc la tradicional subhasta de la coca del Goig, coca beneïda en ofrena als fruits de la terra. Altra de les tradicions que no mancarà durant la Festa Major serà el concert i gran ball amb l’orquestra Maravella, present a Roda de Berà des de fa molts anys.

El punt final serà una cantada d’havaneres, a càrrec del grup ‘Xarxa’, el dilluns 26 a les 7 de la tarda. En acabar, hi haurà animació amb xaranga fins a la zona esportiva Nou Roda, on el Ball de Diables farà l’espectacle pirotècnic que acomiadarà la Festa Major de Sant Bartomeu fins l’any vinent. La programació es pot consultar a la pàgina web de l’Ajuntament.

Més de 250 persones participen en la 3a Festa de l’Esport de Roda de Berà

La iniciativa tenia l’objectiu de fomentar l’esport i donar a conèixer l’àmplia oferta
existent a Roda de Berà. Foto: cedida.

El passat dissabte, 3 d’agost, la Zona esportiva municipal «Eixample» va acollir la 3a Festa de l’Esport, on es van poder practicar de forma gratuïta diverses activitats esportives. Organitzada pel departament d’Esports de l’Ajuntament de Roda de Berà, va comptar amb la col·laboració de les entitats esportives del municipi i de Fran Osuna, qui també va dirigir les classes de pàdel.

La iniciativa tenia l’objectiu de fomentar l’esport i donar a conèixer l’àmplia oferta existent a Roda de Berà, tan a través de l’Ajuntament com dels clubs esportius locals. Des de les 10 del matí i fins a les 8 de la tarda es va poder practicar pàdel, tennis, ping-pong i bàsquet i, a la pista de tir, l’associació Toxophílica de Catalunya donava la possibilitat de practicar el tir amb arc.

A les 11 es va obrir l’hora del bany a la piscina amb activitats com la natació i el waterpolo. Durant el matí, el Club Atlètic Roda de Barà i va organitzar activitats de futbol, i el Club Tennis Barà va oferir classes obertes de tennis.

Al migdia es va fer una petita aturada i es va reprendre l’activitat amb una classe d’aquagym i una classe magistral de zumba a càrrec de Maria Paura.

La jornada va comptar amb la participació de més de 250 persones, tractant-se d’una activitat familiar que va acollir des de petits fins a adults. Hi van assistir l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, la regidora Teresa Ferré i el regidor Gerard Solé, qui també va practicar esport.

Totes les activitats disposaven de l’assessorament o la direcció d’un monitor o monitora. Totes aquelles persones que van practicar un mínim de tres esports van rebre també una samarreta commemorativa de la jornada. A les 8 de la tarda va finalitzar amb èxit la 3a Festa de l’Esport amb un pica-pica per a tots els assistents.

L’Ajuntament de Roda de Berà signa un conveni amb “la Caixa” per oferir ajudes a la pràctica esportiva dels menors

Imatge de l’alcalde de Roda de Berà i els representants de l’Obra Social «la Caixa». La subvenció que atorga a l’Ajuntament es destinarà a la pràctica d’esport entre els infants i joves. Foto: cedida.

L’Ajuntament de Roda de Berà, representat per l’alcalde Pere Virgili, ha
signat un conveni amb l’Obra Social “la Caixa”, representada per Alexis
Gómez, director d’Institucions de CaixaBank a Tarragona. La
formalització ha comptat amb la presència de la regidora d’Acció Social,
Teresa Ferré, i del sotsdirector de l’oficina de Roda de Berà de
CaixaBank, Òscar Garcia.

La donació que fa l’Obra Social “la Caixa” és de 2.500 euros, i anirà
destinada a sufragar part de les despeses de les activitats esportives
que realitzin –durant el curs 2019/20- els infants de famílies de Roda
de Berà amb recursos econòmics limitats. L’objectiu és fomentar l’esport entre els infants i joves rodencs.

Segons la regidoria d’Acció Social es podran beneficiar 15 famílies i
s’atorgarà un import màxim de 166 € per unitat familiar. Les persones
interessades ja poden fer la inscripció a les dependències de Serveis
Socials, en horari de 9 a 14 hores de dilluns a divendres. Un cop es
facin públiques les bases, s’avisarà a totes les persones inscrites per
tal que puguin aportar tota la documentació necessària per sol·licitar
la subvenció.

Tallada l’AP-7 a Roda de Berà per l’accident de quatre vehicles

Imatge de Google Maps del Tall a l’AP-7.

Un accident entre quatre vehicles ha causat 4 km de retenció a l’AP-7 entre El Vendrell i Roda de Berà, en sentit sud. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), l’encalç, que ha estat al punt quilomètric 224 i ha estat avisat a dos quarts de deu del matí, ha deixat una persona ferida lleu que ha estat traslladada a l’hospital, mentre que la resta d’ocupants dels vehicles han resultat il·lesos. S’han mobilitzat dues dotacions dels Bombers, dues unitats dels Mossos d’Esquadra i una ambulància del SEM. La via alternativa a l’AP-7, l’N-340, també presenta més de 5 km de retenció entre les dues poblacions a causa de l’accident.

ACN

 

 

La Policia Local durà a terme una campanya de control de la velocitat

Imatge del radar policial. Foto: cedida.

Del 5 a l’11 d’agost la Policia Local de Roda de Berà realitzarà una nova campanya, en aquest cas de control i vigilància de la velocitat excessiva dels vehicles.

La campanya s’emmarca dins les accions per combatre la indisciplina viària que fixa el Pla de Seguretat per a l’any 2019 i té l’objectiu de reduir la sinistralitat.

Cal recordar que a la major part de les vies urbanes s’ha de circular com a màxim a 40 quilòmetres per hora i que, segons dades de la campanya realitzada el mes passat, gairebé el 70% dels vehicles controlats superaven aquesta velocitat.

Durant aquests dies, components de la policia rodenca duran a terme diferents controls específics dins la població.

Roda de Berà celebra la festa de l’Arqueria

Imatge durant el Campus d’Estiu de Roda de Berà.

La Festa de l’Arqueria, que ja ha arribat a la setzena edició, s’ha celebrat sota l’atenta mirada i els consells dels membres de l’Associació Toxophílica de Catalunya, José Bandeira i Toni Mora.

Una de les activitats amb més demanda i que desperta més curiositat entre els joves inscrits al Campus d’Estiu, és el tir amb arc. A Roda de Berà es practica aquesta disciplina cada dia durant el campus, organitzat per la regidoria de Joventut.

Cada any compte amb més participants, i enguany han estat gairebé 90 arquers i arqueres, amb edats compreses entre els 9 i els 14 anys, els que s’han disputat els premis.

La competició, celebrada al camp de tir de la zona esportiva Eixample, consisteix en disparar 5 fletxes a una distància de 10 metres i encertar a la diana mirant de fer el màxim de punts. Amb la suma dels punts obtinguts es va ordenant la classificació.

S’han repartit un total de 6 premis als millors classificats, que han sigut Adrián Lancharro, Àlex Simón, Genís Marco, David Belmonte, Carla Gabriel i Andrea Macho, els quals s’han endut un trofeu. A més a més, s’han donat 3 premis per bon comportament a Aleth Tapioles, Ricard Rodríguez i Andrey Nakhimov, consistents en un rellotge. Tots els participants han rebut un diploma acreditatiu i una fletxa de record.

Un detingut a Roda per una presumpta agressió

El diumenge 21 de juliol, cap a les 9 del vespre, la Policia Local de Roda de Berà va rebre un avís del Centre d’Emergències 112, comunicant que s’havia produït una agressió al Roc de Sant Gaietà.

Una dotació de la policia rodenca va acudir al lloc dels fets i, un cop atesa la persona agredida, els serveis d’urgència la van traslladar al Centre d’Atenció Primària de Torredembarra i, posteriorment, a l’Hospital Comarcal del Vendrell, on va romandre ingressada 48 hores.

Fruit de les investigacions pertinents, el passat 27 de juliol a la matinada la Policia Local va aconseguir localitzar i detenir el presumpte agressor, el qual va lliurar al cos de Mossos d’Esquadra per tal de poder fer la roda de reconeixement i un judici ràpid.

L’agressor, de 25 anys d’edat, va ingressar a la presó; i la víctima, de nacionalitat holandesa i que estava gaudint de les seves vacances, va poder tornar al seu país.

Dos detinguts per un presumpte robatori a la Deixalleria

D’altra banda, el passat 23 de juliol la Policia Local va rebre un avís d’un ciutadà que informava d’un possible robatori a la Deixalleria supramunicipal de Roda de Berà.

Agents de la Policia Local van acudir al lloc dels fets i van enxampar dues persones a l’interior de la Deixalleria, a les quals van procedir a identificar. Van comprovar que dins el vehicle havien carregat peces presumptament de la deixalleria, i que n’hi havia d’altres a la part
exterior a punt per carregar. La policia va procedir a la seva detenció i posterior trasllat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del Vendrell.

La Cobla Reus Jove inaugura la plaça Sant Jaume de Roda de Berà

L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili

L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Roda de Berà,
Pere Virgili

El passat diumenge 28 de juliol, a dos quarts de nou del vespre, va tenir lloc la inauguració de la remodelació de la plaça Sant Jaume, al barri Costa Daurada de Roda de Berà. Per inaugurar la recent millora a l’espai, l’Ajuntament rodenc va comptar amb la Cobla Reus Jove i amb la presència del Grup Sardanista de Roda de Berà, a més de sardanistes vinguts d’altres municipis i nombrosos veïns i veïnes.

L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, de les regidores Teresa Ferré, Rosana Dorantes i Eva M. Giménez, i dels regidors Gerard Solé i Juan Pedro Labrador. Segons la regidora de Cultura, Teresa Ferré, la idea és establir una ballada de sardanes a l’any i que hi hagi una continuïtat, per aquest motiu l’any vinent, per aquestes mateixes dates, hi tornarà a haver la ballada de sardanes a càrrec de la mateixa cobla.

Les obres de remodelació van començar el passar mes de febrer. Fins aquell moment, la plaça Sant Jaume tenia molta presència de vehicles, tenia nombrosos aparcaments i només disposava de dues voreres perimetrals que quedaven molt reduïdes a causa de les terrasses dels comerços. Amb la remodelació, pavimentant completament la plaça, s’ha creat un espai de preferència per als vianants amb l’objectiu de millorar la qualitat urbana de la zona i contribuir així a la dinamització comercial i turística.

Per tal d’afavorir els comerços, l’Ajuntament ha creat una sèrie de places ‘verdes’, senyalitzades amb aquest color al paviment. Aquestes places, conegudes com ‘Para i compra’, permeten estacionar el vehicle un màxim de 20 minuts per poder fer una compra ràpida als establiments de la zona, o bé fer un cafè. Cal recordar que a 100 metres escaig hi ha un aparcament amb una capacitat de més de 150 places.

Els rodencs i visitants gaudeixen al Mercat Medieval a Roda de Berà

La inauguració va tenir lloc divendres a la tarda amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili

La inauguració va tenir lloc divendres a la tarda amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili

Durant tres dies, des de divendres i fins diumenge, el nucli urbà del municipi va acollirla desena edició del Mercat Medieval. La plaça de la Sardana, la plaça dels Pins i els carrers del voltant es van ambientar amb banderoles medievals, paradetes i música per celebrar aquesta nova edició del reeixit mercat.

La inauguració va tenir lloc divendres a la tarda amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili, de les regidores Rosana Dorantes i Eva Maria Giménez i dels regidors Gerard Solé i Rafael Luna, acompanyats de Trini López de l’empresa Sabors Catalans, organitzadora de l’esdeveniment. A les paradetes s’hi podia comprar productes d’alimentació com empanades, coques dolces i salades, embotits casolans, formatges, pa cuit amb llenya, pizzes, llaminadures i cervesa artesana, entre d’altres; articles de bijuteria i d’artesania i, a més a més, hi havia un parell de tavernes que oferien menjar cuinat a la brasa, una creperia i una xurreria.

Els més petits s’ho van passar d’allò més bé gràcies a les atraccions medievals, als diferents jocs tradicionals –fets de fusta- que estaven en diversos punts del mercat, amb el taller d’espases i escuts, i amb l’activitat tir amb arc, aquesta última a càrrec de l’associació Toxophílica de Catalunya. Durant tres dies el nucli urbà de Roda de Berà ha fet un viatge en el temps, amenitzat per actuacions musicals, faquirs i mags, on el públic va gaudir tot passejant per la recent remodelada plaça dels Pins.

Set parades del mercadet d’artesans de Roda, denunciades per vendre roba falsificada

En l'operatiu policial conjunt van participar els Mossos d'Esquadra, Policia Local, Guardia Civil, Cuerpo Nacional de Policia juntament amb inspecció de treball

En l’operatiu policial conjunt van participar els Mossos d’Esquadra, Policia Local, Guardia Civil, Cuerpo Nacional de Policia juntament amb inspecció de treball

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la comissaria de Tarragona juntament amb agents de la Policia Local de Roda de Berà, agents de la Guardia Civil i del Cuerpo Nacional de Policia van portar a terme el passat 18 de juliol al vespre un operatiu conjunt amb inspecció de treball en un mercadet d’artesans situat al Passeig Marítim de Roda de Berà (Tarragonès).

Aquest dispositiu que es realitza de forma coordinada durant l’estiu té com a finalitats, per una banda evitar la comissió de delictes contra la propietat intel·lectual i industrial i, per altra banda, denunciar les infraccions relatives a ciutadans que es trobin en situació irregular. El resultat d’aquest operatiu conjunt va ser la intervenció d’uns 2.400 articles de diferents marques entre els quals hi havia samarretes, polos, roba interior, ulleres de sol i bosses de mà. Els productes falsificats, que constitueixen un delicte contra la propietat industrial, es van localitzar en set parades diferents.

Pel que fa a l’ aplicació de la Llei d’estrangeria, el Cuerpo Nacional de Policia va detenir tres persones que es trobaven en situació irregular. Els responsables de les set parades on es venien els productes falsificats van quedar investigats en diligències policials.

Roda de Berà viatjarà en el temps aquest cap de setmana gràcies al Mercat Medieval

Cartell del mercat medieval de Roda de Berà

Cartell del mercat medieval de Roda de Berà

El proper cap de setmana el nucli urbà de Roda de Berà es transformarà per acollir la desena edició del Mercat Medieval. Des de divendres 26 i fins diumenge 28, la plaça de la Sardana i els carrers del voltant s’ompliran de nombroses paradetes i d’activitats. La inauguració tindrà lloc divendres ales set de la tarda, quan el ritme de la música marqui l’inici del cap de setmana medieval. Hi haurà parades d’alimentació, artesania, bijuteria, joguines medievals… a més a més, jocs gegants, un campament medieval,espectacles de foc i de màgia, tir amb arci tallers d’escuts i d’espases, entre d’altres sorpreses. El Mercat Medieval està organitzat per Sabors Catalans, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Berà, i es podrà visitar al matí d’onze a dues i a la tarda de quarts de set a quarts de dotze.

Detingut un home a Roda de Berà acusat d’abusar sexualment un noi de quinze anys

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

La Policia Local de Roda de Berà (Tarragonès) va detenir el passat diumenge un home de 45 anys acusat d’haver abusat sexualment d’un noi de quinze, segons ha informat el consistori. El jove havia denunciat l’home el dia abans davant dels Mossos d’Esquadra i diumenge el va veure en una terrassa d’un bar. El noi va trucar el 112 i una patrulla dels agents municipals es va desplaçar a l’establiment. Allà el van identificar i un cop van comprovar la veracitat dels fets el van detenir. Després de fer les primeres diligències policials el van traslladar a les dependències dels Mossos d’Esquadra del Vendrell.

ACN

Mantenen en llibertat i sense mesures un professor investigat per abusos sexuals a Roda de Berà

Imatge dels Jutjats del Vendrell. Foto: ACN

Un jutjat del Vendrell acumula les set denúncies interposades contra un professor de Roda de Berà per suposats abusos a menors d’entre 11 i 13 anys. L’última denúncia és del maig d’aquest 2019 i a l’home se l’ha arribat a detenir fins en tres ocasions.

En tots els casos s’ha decretat la seva llibertat sense fiança, amb mesures cautelars, que són bàsicament compareixences en seu judicial, però no ordres d’allunyament ni tampoc que el professor hagi de deixar d’impartir classes a l’acadèmia de repàs. La titular del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 del Vendrell, que concentra tots els casos denunciats fins ara, ha emès una interlocutòria on recull que la Fiscalia en cap moment havia sol·licitat ingrés a presó ni cap altra mesura cautelar sobre ell.

Rebombori a Roda de Berà

Enmig del rebombori pel fet que aquest professor de Roda de Berà investigat per suposats abusos a menors segueixi en actiu, la interlocutòria judicial, amb data del 17 de juliol, deixa clar que aquest jutjat és el que concentra totes les denúncies fins ara presentades contra el mestre, el qual finalment ha decidit deixar de fer classes, disposa d’una baixa mèdica i tancarà l’acadèmia el dia 31 d’aquest mes de juliol, segons la interlocutòria.

La jutgessa posa ordre sobre les causes obertes que hi ha hagut fins ara contra aquest professor, amb un total de set menors que serien víctimes d’abusos, entre els anys 2013 i 2018. Inicialment, un jutjat de Tarragona investigava una denúncia que afectava cinc menors d’edat. El professor va ser detingut i posat en llibertat. Donat que els casos se situaven a Roda de Berà, la causa es va inhibir a un jutjat del Vendrell el febrer del 2018.

El jutjat d’instrucció número 6 de Tarragona va tornar a rebre una altra denúncia d’una altra possible menor víctima d’abusos per part del mateix professor que també es va inhibir al jutjat 4 del Vendrell, donat que tenia les diligències obertes. El darrer cas es va denunciar aquesta Setmana Santa. Segons les menors, l’investigat, mentre feia classe, els hauria tocat les seves parts íntimes, en concret els pits i genitals per sobre de la roba.

Tocaments a repàs

En la primera denúncia, del setembre del 2014, la nena va al·legar en seu policial que el professor se li aprovava molt, se li posava al darrere i li posava una mà sobre el pit, una acció que era “habitual” tant vers ella com altres menors que anaven a l’acadèmia. També relata que durant l’època de Nadal del 2014, estant sola a classe, l’investigat va tornar a fer el mateix i ella va acabar sortint corrents.

Una segona menor exposa que en el seu cas els fets es van donar l’any 2013 i que l’investigat la “recompensava” amb petons i abraçades si feia bé els exercicis, i aprofitava per tocar-li els pits. Una altra menor assegura que, durant el curs 2015/2016, l’home sovint se li posava darrere i li tocava els pits. Una altra nena diu haver patit uns fets similars i que als pocs dies ja no va voler tornar a l’acadèmia.

Sense risc de fuga

Queda pendent, però, de fer l’exploració a les dues darreres menors denunciants i practicar diverses diligències. L’investigat es va acollir inicialment, en les seves tres detencions, al seu dret a no declarar. Segons la interlocutòria, l’home nega rotundament els fets que se li imputen. La jutgessa tampoc veu risc de fuga de l’investigat. “Ha justificat el seu arrelament al municipi i la integració en un entorn familiar estable”, recull la intercolutòria.

La jutgessa retreu el “canvi de criteri” a darrera hora de fiscalia i que ara reclami mesures cautelars perquè el professor no pugui seguir exercint, com ara presó preventiva i la prohibició d’atansar-se o contactar amb unes menors. En aquest toc d’atenció, la jutgessa etziba que s’argumenti un “nou fet de rellevància per al procés”, però opina que el Ministeri Fiscal podria haver-se deixat «arrossegar» per la «marea de la pressió mediàtica”.

La Policia Local de Roda de Berà realitza diferents detencions durant el cap de setmana

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

El passat dissabte, 20 de juliol, la Policia Local de Roda de Berà va rebre un avís d’una ciutadana la qual comunicava la sostracció de l’interior del seu vehicle d’una bossa de mà que contenia documentació i targes de crèdit. La denunciant va comprovar que s’havien realitza diversos moviments amb les targes en dos establiments del municipi. Amb aquesta informació, i amb la descripció que van fer els propietaris dels establiments, la Policia Local va iniciar la recerca, donant com a resultat la identificació del presumpte autor dels fets.

Realitzades les diligències de la sostracció i identificació del presumpte autor, van estar trameses al Jutjat de Guàrdia del Vendrell. Diumenge dia 21 de juliol, cap a la una de la tarda, la policia rodenca va detenir a F.J.E, de 59 anys i veí de Coma-ruga, per un presumpte delicte de furt en un establiment del municipi. Presumptament, el dia anterior havia sostret un robot de piscina valorat en més de 1.000 € de l’interior d’un
establiment. El presumpte autor va ser reconegut pel personal de seguretat del comerç mitjançant les càmeres de vigilància i, un cop identificat, van posar-ho en coneixement de la policia, la qual va procedir a la detenció i pràctica de les diligències pel posterior trasllat d’aquestes i del detingut al Cos de Mossos d’Esquadra i al Jutjat de Guàrdia del Vendrell.

El mateix diumenge, cap a les 9 del vespre, es va rebre un avís del centre d’emergències 112 mitjançant el qual comunicaven que s’havia produït una agressió al Roc de Sant Gaietà. Una dotació de la Policia Local va acudir al lloc dels fets i, un cop atesa la persona agredida i traslladada pels serveis d’urgència al centre d’atenció primària de Torredembarra, va identificar el presumpte autor de les lesions. Posteriorment, es van instruir diligències al Jutjat de Guàrdia del Vendrell per un presumpte delicte lleu de lesions.

Més tard, a dos quarts d’onze de la nit, es va rebre un avís del 112 comunicant que hi havia un menor de 15 anys que la tarda anterior havia presentat una denúncia a la Comissaria del Cos de Mossos d’Esquadra del Vendrell per un presumpte delicte d’abús sexual contra un home i que en aquell moment el tenia localitzat a la terrassa d’un bar. La Policia va acudir i va identificar el presumpte autor. Un cop comprovada la veracitat dels fets es va procedir a la detenció d’un ciutadà de 45 anys, veí de Roda de Berà. Un cop realitzades les primeres diligències policials, es va traslladar el detingut a les dependències del Cos de Mossos d’Esquadra del Vendrell.

‘Futbol contra el càncer’, de Roda de Berà, aconsegueix recaptar més de 1.000 euros

Foto d'arxiu de les jornades

Foto d’arxiu de les jornades

El passat diumenge, 21 de juliol, el Camp de Futbol Municipal va acollir la tretzena edició de la jornadaesportiva solidària ‘Futbol contra el càncer’, organitzada per l’Associació Juvenil Roda Jove, la Penya Blaugrana, el Club Atlètic Roda de Berà, el Punt d’Informació Juvenil i l’Ajuntament de Roda de Berà. A les 6 de la tarda es va donar inici al partitinfantil, adreçat a menors de 13 anys, i a les 7 de la tarda va ser el torn dels adults, amb la participació de 4 equips –d’entre 10 i 12 persones cadascun-els quals van fer diversos partits entre ells.

En acabar ambdós partits es va fer el xut des del mig del camp i, en el cas de marcar gol a la porteria, el participant s’enduia una pilota del Barça de regal. En el cas dels adults, per afegir una mica de dificultat, la pilota no podia votar abans d’entrar a la xarxa. En total es va aconseguir recaptar 1.088,17 eurosnets que s’han lliurat a l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Es podia col·laborar amb l’entrada al camp, que tenia un preu de 3 euros, comprant la samarreta de ‘Futbol contra el càncer’enguany de color lila i aun preu de 7 euros, i/ofent donatius. Entre totes les entrades es va fer una rifa i es van lliurar diferents regals. Durant la jornada també hi va haver l’activitat de pintacares, amb la participació de nombrosos nens i nens. A la jornada hi va assistir l’alcalde, Pere Virgili,així com nombrosos regidors i regidores de l’equip de Govern i de l’oposició.

Més de 40 joves de la zona TRAC participen en la sortida a l’Aquopolis

Es tracta d’una activitat anual que s’emmarca en el projecte compartit “Propera parada...” dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell

Es tracta d’una activitat anual que s’emmarca en el projecte compartit “Propera parada…” dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell

Un total de 46 joves dels municipis de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell van participar el passat 11 de juliol en la sortida a l’Aquopolis que organitzen els corresponents ajuntaments des de les regidories de joventut.

Aquesta sortida és una aposta anual del projecte de dinamització compartit “Propera parada…” que afavoreix la interrelació dels més joves de la zona, ja que permet la participació dels nois i noies a partir dels 11 anys. A banda d’oferir alternatives d’oci saludable, permet anar motivant a les noves generacions a participar dels projectes del seus municipis i conèixer els seus Punts d’Informació Juvenil.

La sortida està emmarcada dintre dels respectius Plans Anuals de Joventut dels cinc municipis i el Consell Comarcal del Tarragonès, en el context d’un treball en xarxa interinstitucional que es du a terme des de l’any 2009. Aquesta experiència refrescant ha estat valorada molt positivament per totes les persones participants i s’espera que continuï sent així per a les properes convocatòries.

Per a més informació, podeu adreçar-se al PIJ d’Altafulla, a l’Era de l’Esteve, carrer de les Bruixes, s/n, de dilluns a divendres, de 17 a 19h; i al correu electrònic pijaltafulla@gmail.com

El Museu de la Ràdio de Roda de Berà amplia el seu espai

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili junt amb Luis del Olmo a la seva dreta. Foto: Ajuntament Roda de Berà.

El Museu de la Ràdio Luis del Olmo ha obert les seves portes aquest matí per inaugurar un nou espai, la planta baixa, i l’exposició permanent «Història de l’arc de Berà» d’Emilio Becker. El museu, ubicat al Roc de Sant Gaietà (Roda de Berà), està compost per més de 550 peces radiofòniques de finals del segle XIX fins l’actualitat. L’acte ha comptat amb la participació del reconegut periodista, Luis del Olmo, tots els aparells pertanyen a la seva col·lecció privada, i també amb l’alcalde i director del museu, Pere Virgili.

El museu va ser inaugurat el 9 de juny de 2012 després que Luis del Olmo cedís part de la seva col·lecció a l’Ajuntament de Roda de Berà per crear aquest espai. Durant la seva intervenció ha volgut destacar que encara li queden aparells radiofònics per exposar però malauradament el museu de Roda de Berà no disposa de més espai.

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, també ha volgut dir unes paraules d’agraïment al periodista:

Luis del Olmo té un recorregut extens dins del periodisme radiofònic, des de l’any 1973 fins 2013 dirigia el programa de ràdio, Protagonistas, aquest és un dels programes més antics de la ràdio espanyola. A més, aquest programa ha passat per diverses emissores, entre elles, RNE, Onda ceroCOPE i ABC Punto Radio. També va ser un dels objectius del grup terrorista ETA i van atemptar contra ell l’any 2001. No obstant això, Luis del Olmo sempre ha defensat el diàleg per acabar amb el terrorisme. L’any 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi, entre altres premis per la seva reconeguda carrera.

Més de 150 nous aparells radiofònics incorporen al museu amb aquesta ampliació. Foto: Ajuntament Roda de Berà

L’Ajuntament de Roda de Berà va reconèixer el 23 de setembre de 1980 a Luis del Olmo com a fill adoptiu de la població amb tots els honors, anys més tard cedia els seus aparells i premis radiofònics per la creació del museu.

Per una banda, també existeix un altre museu de la ràdio promogut per part del Olmo. L’any 2003 va inaugurar el seu primer museu a Ponferrada, lloc d’origen del periodista. El museu de la ràdio de Roda de Berà, doncs, és el segon museu de la ràdio d’Espanya.
Per la creació d’aquest espai també va participar l’artista i arquitecte Josep Maria Jujol, col·laborador de Gaudí. Al museu es poden apreciar 6 canelobres i un crucifix de forja pertanyents a l’artista.

Per altra banda, el museu també compte amb fotografies de Luis del Olmo amb personatges emblemàtics com Adolfo Suárez, els Reis emèrits i postals nadalenques dels reis d’Espanya junt amb les seves filles, entre altres famosos.

Andrea Palma

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies