TARRAGONA 21

Nova campanya de control de distraccions al volant de la Policia Local de Roda de Berà

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

Des d’avui dilluns i fins el proper diumenge, dia 20 d’octubre, la Policia Local de Roda de Berà durà a terme una nova campanya coordinada d’abast territorial català de control i vigilància del trànsit. En aquesta ocasió, estarà enfocada a detectar les desatencions en la circulació, sobretot relacionades amb la utilització del telèfon mòbil i l’ús d’aparells de so o pantalles tàctils.

Altrament, també es controlarà el correcte compliment de les obligacions indicades per un semàfor. Components de la Policia Local duran a terme diferents controls específics dins el municipi. La campanya s’emmarca dins les accions per combatre la indisciplina viària que fixa el Pla de Seguretat per a l’any 2019.

Roda de Berà reuneix 800 comensals a la Paella Popular

Vista del pavelló durant el dinar popular. Foto: Cedida

Prop de 800 persones han seguit avui la Paella Popular que ha tingut lloc al poliesportiu de Roda de Berà en la culminació dels actes de la Festa Major Petita d’Ecce Homo. Culminaven així dos dies d’activitats, molt centrades en les famílies i en la mainada. La Festa d’Ecce Homo recull en bona mesura l’antiga festa dels pagesos de Sant Isidre i esdevé la segona Festa Major de Roda, destacava la regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré.

De matí s’ha fet la concentració de pagesets i pagesetes, amb el Ball de bastons de l’Arboç, el grup Rodarboç, el Ball de Diables de Roda de Berà i els grallers “Com feia…?” de Les Monges Associació Cultural. El seguici ha enfilat cap a l’església de sant Bartomeu, on ha tingut lloc l’ofici de l’Ecce Homo. Acabada la missa, el seguici s’ha dirigit a la plaça de l’Ajuntament, on ha fet una útima actuació abans de l’inici de la Paella Popular, que ha finalitzat amb la popular celebració del Quinto, que aquest cop ha anat a càrrec del Club Patí Roda de Berà.

Ha estat també la darrera jornada en què els rodencs i les rodenques podien presentar propostes als pressupostos participatius. Al pavelló s’ha instal.lat una taula per recollir les darreres propostes.

Més imatges de la jornada:

La Policia Local de Roda de Berà rep un premi per la seva dedicació a l’educació viària a les escoles

Foto de l'entrega de premis a la Policia Local de Roda de Berà

Foto de l’entrega de premis a la Policia Local de Roda de Berà

Ahir dijous 10 d’octubre, el recinte firal Ifema de Madrid va acollir la setena edició de l’acte de lliurament dels ‘Premios Nacionales de Seguridad Vial para las Policías Locales’, en un acte organitzat per la Fundació per a la Seguretat Viària Fesvial, amb la col·laboració d’Unijepol i d’altres entitats. En aquesta edició, el jurat del certamen ha atorgat un premi a la Policia Local de Roda de Berà, concretament el ‘Premio a las Buenas Prácticas en la Educación Vial’.

A l’acte hi va assistir l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, el sotsinspector en cap, Joan Pie, i l’agent Cristina Barot, qui va recollir el premi en nom de l’equip d’educació viària de la Policia Local. La Fundació atorga 3 premis a aquesta modalitat específica, i de totes les policies locals de Catalunya només han rebut el guardó la de l’Hospitalet de Llobregat i la de Roda de Berà.

La policia rodenca, conscienciada que cal donar a conèixer i inculcar totes les mesures de seguretat possibles als infants i adolescents, ofereix classes d’educació viària a les escoles del municipi des de fa 27 anys. Gràcies a aquesta iniciativa, que compagina una part teòrica amb pràctiques, els nens i nenes coneixen les normes i senyals de circulació i totes les mesures que cal prendre a l’hora de caminar o circular per la via pública amb seguretat.

El cicle «Contes d’un món divers» arriba a les biblioteques del Tarragonès

Cartell del cicle "Contés d'un Món Divers"

Cartell del cicle «Contés d’un Món Divers»

El proper divendres 11 d’octubre, a la Biblioteca Municipal del Catllar, comença el cicle “CONTES D’UN MÓN DIVERS”, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques i punts de lectura del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès és el que apropa històries a través dels contes, als nens i a les nenes de la comarca. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle “Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès” amb la participació dels municipis del Catllar, Roda de Berà, Salomó, Perafort, els Pallaresos, la Nou de Gaià, Vilallonga del Camp, Creixell, Altafulla, Constantí i Torredembarra.

Aquest cicle “Contes d’un món divers” ens descobrirà històries d’Europa i Àfrica, amb l’objectiu de posar en valor la diversitat cultural que ens obre nous horitzons i ens enriqueix.

El cicle el fan tres contacontes: la Rat Cebrián, l’Agus Farré i la Karme González, tots amb una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Des de la seva perspectiva i des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Rat “Aquí i allà… contes!”, l’Agus “Kana Ma Kana / Temps era temps” i la Karme “Viatge al cor d’Àfrica i la vella Europa”.

La Policia Local de Roda de Berà celebra la seva festa Patronal

Foto de la celebració de la festa patronal de la Policia Local de Roda de Berà.

Foto de la celebració de la festa patronal de la Policia Local de Roda de Berà.

Les dependències de la Policia Local de Roda de Berà van acollir l’acte anual de celebració del seu patró, els Sants Àngels Custodis. A dos quarts de dotze del matí, comandaments i agents de la Policia Local de Roda de Berà, acompanyats per l’alcalde i regidors, i per representants d’altres cossos de seguretat, es van donar cita a les dependències policials. La celebració va començar amb la formació de la plantilla, on Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, i Joan Pie, sotsinspector en cap de la Policia Local, van passar revista als vint-i-sis membres del cos, vestits amb l’uniforme de gala.

Joan Pie va ser l’encarregat d’obrir l’acte i donar la benvinguda als assistents, i va declarar ‘ha sigut una època dolenta pels robatoris, amb molts detinguts, i pensant que la nostra feina no serveix de res i ens desmotivem de vegades, però no oblidem que al carrer tenim 8.000 veïns i veïnes que no podem deixar sols’. El sotsinspector va explicar les diferents activitats dutes a terme, com la 26a jornada d’educació viària a les escoles –gràcies a la qual el cos rodenc rebrà un premi properament-, les campanyes de seguretat que s’han fet i les previstes, les mesures que es prendran per millorar la seguretat – com la instal·lació de càmeres de videovigilància al carrer-, o les xerrades realitzades a les escoles, al Casal d’Avis i a associacions de veïns, entre d’altres. També va comunicar que l’1 de gener de l’any vinent la Policia Local de Roda de Berà compleix 30 anys i que es preparen esdeveniments per a la celebració.

Jessica Moya, auxiliar administrativa de la Policia Local, va fer la lectura dels nomenaments, que tenen per objectiu fomentar i premiar accions meritòries del cos policial propi i d’altres cossos de seguretat, tal com contempla el Reglament Intern de la Policia Local rodenca. Les felicitacions públiques tenen l’objectiu de destacar accions de membres de la Policia Local en compliment del servei. En aquest cas, i per diversos motius, el cap de la Policia Local va felicitar públicament al sergent Antonio Gómez, als caporals Sergio López i Óscar Arjonilla, a l’agent interí Rebeca Sánchez, i als agents Sergi Bargans i Manel López. Els agents realitzen sovint pràctiques de tir, en la modalitat IPSC, per millorar la destresa amb l’arma de foc reglamentària.

Els tres policies més ben classificats en aquestes pràctiques també van ser reconeguts: l’agent Marco Antonio Porras, el caporal Antonio Sánchez i l’agent Sergi Bargans. El caporal Francisco Javier López va rebre un reconeixement per les actuacions professionals i les activitats realitzades, i l’auxiliar administrativa Jessica Moya per la seva implicació en la gestió administrativa i tasques internes. El cap de la Policia i l’alcalde van felicitar públicament a agents d’altres cossos de seguretat pel treball en un operatiu conjunt contra la propietat industrial, on es van decomissar el passat estiu 3000 peces susceptibles de ser falses.

Alguns membres van ser nomenats per l’acumulació de 3 felicitacions en els seus expedients, com Antonio Gómez, Sergio López i Sergi Bargans. En nom de tota la policia, així com d’alcaldia, es va fer una felicitació pública col·lectiva als voluntaris de l’associació de Protecció Civil de Roda de Berà. Els agents Daniel Sánchez i Cristina Barot van ser condecorats amb medalles d’argent, al complir 15 anys de dedicació al servei. La medalla al treball la va rebre el sergent Antonio Gómez.

Els encarregats de lliurar les felicitacions i medalles van ser Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà; Joan Pie, sotsinspector en cap de la Policia Local; Juan Carlos de la Monja, director dels Serveis Territorials de Tarragona; Carlos Yuvero, comissari en cap provincial de la comissaria de Tarragona; Jacinto Tarín, capità en cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Salou; i Vicenç Lleonard, sotscap de la Regió Policial Camp de Tarragona.

L’acte va comptar, a més de les persones esmentades, amb l’assistència de nombroses autoritats i membres d’altres cossos de seguretat, així com els membres de l’equip de Govern Municipal Frederic Royuela, Teresa Ferré, Manel González i Rosana Dorantes, i els regidors Toni Bernal i Rafael Luna. L’alcalde va tancar l’acte comentant que es reforçarà el servei de la Policia Local, tal com es va aprovar per unanimitat al passat ple, fruit d’una moció presentada pel grup de Ciutadans. Tot i això, Virgili va remarcar que actualment ‘estem gairebé el doble per sobre del ràtio de Catalunya en quan a policies’.

S’obren les inscripcions del FIC-CAT

Del 6 al 13 de juny tindrà lloc la tretzena edició del Festival

Del 6 al 13 de juny tindrà lloc la tretzena edició del Festival

El Festival Internacional de Cinema en Català ha obert el període d’inscripcions de la 13a edició, que tindrà lloc a Roda de Berà del 6 al 13 de juny de 2020. Cada any el Festival se centra en un eix temàtic i aquesta edició estarà dedicada al muntatge (muntadors i muntadores), una professió que sovint s’ha definit com ‘l’art invisible del cinema’.

El muntatge és una feina complicada de definir i difícil d’identificar per part de l’espectador però, com tots els nombrosos àmbits que intervenen en una producció, és fonamental pel bon resultat final de la pel·lícula. Les inscripcions romandran obertes fins el 22 de març de 2020, i es poden fer de forma gratuïta a la pàgina web www.fic-cat.cat, on també es poden consultar les bases de participació.

El Festival contempla diverses categories a concurs: llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i centre educatius. Els treballs presentats han d’haver estat realitzats amb posterioritat a l’1 de gener de 2019 i rodats en llengua catalana. Tot i que l’eix temàtic és el muntatge, el tema i el gènere de les produccions és lliure. A més a més d’aquestes categories, cal afegir la modalitat ‘Jove 48 hores’, tot i que el procés d’inscripció no s’obrirà fins l’1 d’abril.Les produccions que resultin seleccionades es faran públiques el dilluns 6 d’abril de 2020 i optaran als diferents premis establerts. Un Jurat de professionals de la indústria cinematogràfica serà l’encarregat de determinar els treballs guanyadors de cada categoria, repartint un total de 10.000 euros en premis.

Madrid inverteix 550.000 euros per arranjar els danys a la costa tarragonina

Destinats a Roda de Berà, Sant Jaume d’Enveja, i Alcanar

Destinats a Roda de Berà, Sant Jaume d’Enveja, i Alcanar

El Ministeri per a la Transició Ecològica, mitjançant la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, té prevista una inversió de 550.000 euros a la costa tarragonina per pal·liar els efectes dels passats temporals del 9 al 13 de setembre de 2019 i lluitar contra l’erosió de les platges. Els treballs, gestionats des del Servei de Costes que el Ministeri té a la província de Tarragona, afecten a Roda de Berà, Sant Jaume d’Enveja i Alcanar.  El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, s’ha posat en contacte aquest matí amb els alcaldes dels tres municipis per informar-los de les mesures d’emergència que es portaran a terme en les properes setmanes abans que acabi l’any .

A Roda de Berà els treballs consistiran bàsicament en  l’aportació de 6.000 m3 de sorra de platja als llocs erosionats, més la recol·locació d’escullera   i condicionament de la platja davant del passeig.  A Sant Jaume d’Enveja es treballarà a les erosions al front costaner de l’Illa de Buda per evitar l’entrada d’aigua de mar. S’aportaran 26.000 m3 de sorra per restituir el litoral.  A Alcanar es treballarà a les zones erosionades dels penya-segats amb sanejament  i arranjament de talussos més la millora de les baranes de protecció.

La policia local inicia una nova campanya de control i vigilància a Roda de Berà

Les noves dependències de la Policia Local de Roda. Foto: Cedida

Les noves dependències de la Policia Local de Roda. Foto: Cedida

La Policia Local de Roda de Berà durà a terme del 30 de setembre al 6 d’octubre una nova campanya de control i vigilància, enfocada a conscienciar conductors i acompanyants sobre l’ús correcte dels dispositius de seguretat passiva com el cinturó, els sistemes de retenció infantil (SRI) i el casc. L’ús de sistemes de seguretat passiva pot salvar la vida.

En el cas de ciclomotors i motocicletes es recorda que el casc ha d’estar homologat i s’ha de portar ben cordat. En el cas d’automòbils, l’ús del cinturó redueix el risc de mortalitat en un 75%. Els sistemes de retenció infantil són obligatoris en menors amb una altura igual o inferior a 135 cm, i han d’ocupar els seients del darrere amb l’SRI adequat. La campanya que s’engegarà és d’abast territorial català i s’emmarca dins les accions per combatre la indisciplina viària que fixa el Pla de Seguretat per a l’any 2019. Amb motiu de la campanya, agents de la Policia Local rodenca duran a terme diferents controls específics dins el municipi.

Paco Mora arriba al Centre de dia per a gent gran de Roda de Berà

El famós bailaor malagueny oferirà una xerrada el proper dijous 26 de setembre al centre de dia per a gent gran Marinada.

El famós bailaor malagueny oferirà una xerrada el proper dijous 26 de setembre al centre de dia per a gent gran Marinada.

El bailaor, coreògraf i actor malagueny Paco Mora, visitarà el proper dijous 26 de setembre a les 16: 30h el centre de dia per a gent gran La Marinada de Roda de Berà. Per oferir una xerrada sobre «Flamenc para recordar … coplas de un recuerdo «, una teràpia alternativa a malalts d’alzheimer.

L’activitat s’emmarca dins dels actes en commemoració del Dia Internacional de l’Alzheimer, per informar i donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències. La vinculació del bailaor malagueny amb l’alzheimer ve donada per la situació de la seva mare Carmen, que pateix la malaltia.

L’obra gira entorn a aquest fet. Mora representa un relat mitjançant el ball que trasllada l’espectador a la realitat d’aquesta malaltia de forma profundament emotiva, i ens mostra la importància del paper del Cuidador. Converteix la seva mare, Carmen, en protagonista de molts vídeos que comparteix al Youtube i en la que els seus vídeos tenen més de 75.000 visualitzacions. .

Des del centre de dia per a gent gran La Marinada consideren molt important realitzar activitats per conscienciar sobre la malaltia de l’Alzheimer i es mostren agraïdes que el bailaor Paco Mora hagi acceptat la invitació.

C’s proposa un pla de xoc per la seguretat i contra la delinqüència a Roda de Berà

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

El Grup municipal de Ciutadans (Cs) a Roda de Berà presentarà un pla de xoc per la seguretat i contra la delinqüència en el pròxim ple ordinari de setembre. El portaveu municipal de Cs, Toni Bernal, ha detallat que «a final d’anys, Roda de Berà va patir una onada de robatoris en habitatges i una sèrie d’altercats en la via pública que van provocar una sensació d’inseguretat i falta d’efectius en el municipi».

Per això, i tenint en compte que «la població censada (6461 habitants) es multiplica en època estival fins a arribar als 30.000 habitants», la formació taronja ha proposat en primer lloc «augmentar el nombre d’efectius de la policia local en el municipi fins a arribar a la ràtio de 4,5 agents per cada mil habitants». Així com «mantenir la plantilla durant tot l’any per a poder cobrir en plenes condicions els tres torns del servei».

La Llar de Jubilats de Roda de Berà celebra el seu 30è aniversari

Foto de la celebració del 30è aniversari

Foto de la celebració del 30è aniversari

La Llar de Jubilats i Pensionistes de Roda de Berà ha complert 30 anys d’història, i el passat dissabte va tenir lloc la celebració d’aquesta important efemèride. L’acte es va celebrar al Poliesportiu Municipal, i va comptar amb la participació de més de 300 persones, les quals no es van voler perdre l’aniversari.

Entre els assistents, s’hi trobaven el president de la Llar de Jubilats, Fernando Sánchez; l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili; la regidora de Gent Gran, Teresa Ferré; la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona, Eva M. Mata; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí; el senador Santiago José Castellà, el diputat Carles Castillo, el periodista Luis del Olmo, els membres de la Junta, socis i sòcies, a més d’altres persones convidades per l’associació, organitzadora de l’acte.

La celebració va començar passades les dues de la tarda, en un acte presentat per Sònia Camí, donant pas en primer lloc als parlaments. Durant el seu discurs, Luis del Olmo va parlar del Museu de la Ràdio i va recordar l’enyorada ‘Expocanción’, entre altres anècdotes, per acabar recitant el poema ‘No te detengas’ de la mare Teresa de Calcuta.

L’alcalde, Pere Virgili va lloar la tasca feta per l’entitat i va destacar la positiva evolució de la gent gran d’abans respecte a la d’ara ‘grans no ho sereu fins que no tingueu 100 o 101 anys. Teniu joventut acumulada, un aspecte immillorable i una agenda molt atapeïda’. Després dels parlaments, es va donar inici al dinar i, com no podia ser d’altra manera, les postres van ser un pastís d’aniversari. L’actual president, Fernando Sánchez, acompanyat per dos presidents anteriors, Francesc Llorca i Baltasar Virgili, van ser els encarregats de tallar el pastís.

Ambdós expresidents van rebre per part de la Junta de l’associació una placa en reconeixement a la tasca duta a terme durant les seves respectives presidències, i Llorca i Baltasar, emocionats, van dedicar unes paraules d’agraïment. Després es va donar pas a una projecció audiovisual, muntada per Rafel Garcia. El vídeo feia referència als 30 anys d’història de l’entitat i a moltes de les persones que han format part de la llar de jubilats al llarg d’aquestes tres dècades. El Casal de Jubilats és una de les entitats més actives del municipi.

Al llarg de l’any s’hi duen a terme tallers, xerrades, activitats esportives, excursions, viatges…i una de les activitats que té més seguidors és el ball dels dissabtes. La gràcia i la mobilitat de la gent gran va quedar demostrada amb exhibicions de ball que van oferir al públic.

En primer lloc, un grup de ballarins del Casal va fer gaudir als assistents amb una coordinada ‘bachata’ en grup. I tot seguit, vestits amb les seves millors gales, van fer una demostració de diversos balls per parelles. El Grup Sardanista de Roda de Berà també hi va col·laborar ballant una sardana.

En acabar, va prendre el relleu el grup Jamaika Band, i la pista de ball no va tardar gaire en omplir-se de ballarins i ballarines amb ganes de passar-ho bé. Amb la música, passades les nou de la nit, es va posar punt final a la celebració del 30è aniversari de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Roda de Berà.

Cap de setmana saludable i esportiu a Roda de Berà

Foto de la setmana de la mobilitat de Roda de Berà

Foto de la setmana de la mobilitat de Roda de Berà

Un any més, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Roda de Berà s’ha sumat a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible. Dissabte, tot i la previsió de pluja, unes 25 persones –sobretot infants i adolescents- es van trobar a la plaça de la Sardana a les 9 del matí disposades a participar en la Caminada Saludable, una caminada pel terme a través d’una ruta elaborada per Ricard Benimeli, arxiver municipal i gran coneixedor dels camins muntanyosos de Roda.

En previsió que empitjorés el temps, ja que a la sortida queien quatre gotes, es va decidir modificar la ruta prevista, anant fins el Pujol de la Morella, on van esmorzar, i després fins el Pi Solitari, des d’on van tornar cap al nucli urbà. En total, la sortida va tenir una durada aproximada de 3 hores.

Pedalada Popular

Diumenge, 101 persones van participar en la 8a edició de la Pedalada Popular, fent un recorregut d’uns 12 quilòmetres pel terme municipal de Roda de Berà. Els i les ciclistes es van concentrar a quarts de deu del matí a la plaça de l’Ajuntament, on els hi van lliurar els dorsals, la matrícula i aigua. Una hora més tard va començar la pedalada, arribant fins el Francaset i tornant pel camí de Sant Salvador fins a la plaça de l’Ajuntament altre cop, on van esmorzar tots plegats.

La pedalada va ser organitzada per Nando Pérez, del departament d’Esports, amb la col·laboració de l’àrea de Medi Ambient. El regidor d’Esports, Gerard Solé, va donar la benvinguda als assistents, tot agraint la seva participació. Les persones que van participar en qualsevol de les dues activitats de la Setmana de la Mobilitat van ser obsequiats amb una samarreta commemorativa, feta expressament per a l’ocasió.

Sortida a Port Aventura el pròxim 19 d’octubre per als joves de la Zona TRAC

Cartell de la sortida

Cartell de la sortida

Dissabte dia 19 d’octubre es durà a terme la sortida a Port Aventura dels municipis de la Zona TRAC, conformada pels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, la Riera de Gaià, Altafulla i Creixell. A la sortida hi poden participar els joves amb edats compreses entre els 12 anys (o que els compleixen durant aquest 2019) i els 25 anys.

El preu de les entrades és de 29 € fins a 17 anys i 39 € per als majors d’edat. L’autocar i el monitoratge seran finançats a través dels Plans Locals de Joventut dels respectius municipis, que compten amb el suport de la Direcció General de Joventut.
L’activitat, que es durà a terme coincidint amb les dates en que el parc està tematitzat amb motiu de la festivitat de Halloween, està emmarcada en el Projecte de Dinamització que els municipis desenvolupen gràcies a un conveni de col·laboració que han signat entre ells i amb el Consell Comarcal del Tarragonès. L’objectiu és fomentar la participació i la interrelació del jovent, així com l’optimització dels recursos disponibles com a resultat del treball en xarxa.
Per participar a la sortida, cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència, fins al dijous 10 d’octubre, i allà es posarà a disposició de les persones interessades la informació i la documentació necessària per formalitzar la inscripció.

La policia local de Roda de Berà realitza dues detencions per maltractaments i estafa

Les noves dependències de la Policia Local de Roda. Foto: Cedida

Les noves dependències de la Policia Local de Roda. Foto: Cedida

Ahir dilluns, dia 16 de setembre, la Policia Local de Roda de Berà va rebre una trucada telefònica del 112 demanant ajuda per a una possible agressió física a una dona.

Efectius de la Policia rodenca es van desplaçar al lloc dels fets i, després de parlar amb la dona, van procedir a la detenció d’un home de 29 anys, de nacionalitat ucraïnesa i resident en un càmping del nostre municipi per maltractaments en l’àmbit de la llar, concretament a la seva parella. La Policia va acompanyar a la dona a un centre mèdic i, posteriorment, la víctima va interposar una denúncia. El presumpte agressor va ser traslladat a la caserna dels Mossos d’Esquadra per ser posat a disposició del jutjat corresponent.

Detingut per estafa i falsificació de documents

D’altra banda, el passat diumenge 15 de setembre, la Policia Local va detenir un home de 49 anys, d’origen peruà, sobre el qual hi havia dues ordres de recerca i detenció emeses per un jutjat de Tarragona i un de La Coruña.

Les causes dels requeriments eren delicte d’estafa i falsificació de documents privats. Feta la lectura de drets, el detingut va ser lliurat al cos de Mossos d’Esquadra per ser traslladat al jutjat corresponent.

Roda de Berà celebra la Diada Nacional de Catalunya

Foto de la celebració de la Diada

Foto de la celebració de la Diada

La Diada Nacional de Catalunya es va iniciar a les dotze del migdia amb l’ofrena floral al que fou el 122è President de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, a la plaça que porta el seu nom.

L’alcalde Pere Virgili acompanyat pels regidors i les regidores Teresa Ferré, Frederic Royuela, Rosana Dorantes i Gerard Solé del grup TRIA Roda de Berà, Josep Antoni Benedicto, Laura Moya i Juan Pedro Labrador, del Partit dels Socialites de Catalunya, Eva Maria Giménez, d’Esquerra Republicana de Catalunya i Albert Martín, de Junts per Roda de Berà, van realitzar l’ofrena d’un ram en representació del Consistori. A més, cada un d’aquests grups van lliurar el seu ram juntament amb el grups de Roda en Comú i l’Assamblea Nacional de Catalunya.

Els actes de la tarda es van iniciar a la plaça dels Pins on Pere Virgili i Frederic Royuela van realitzar una sessió informativa de l’edició 2 dels Pressupostos Participatius per tal de traslladar a la ciutadania els detalls del procés i l’estat d’execució de les propostes guanyadores en edicions anteriors. Avui, 12 de setembre, s’ha obert el procés d’aportació de propostes per l’edició 2, que s’allargarà fins el 13 d’octubre. Pots fer les teves aportacions des de la pàgina web www.tudecideixesrdb.cat.

La celebració va continuar a partir de dos quarts de vuit de la tarda a la plaça de la Sardana amb el concurs de llançament de pinyol d’oliva. Una trentena de participants de diferents edats es van disputar ser els millors llançadors. Rubén Sánchez, es va alçar amb el trofeu de campió amb una distància de 14,8 metres. Jose A. Ansió, va ser el segon classificat i Aitor Casas el tercer.

En acabar el concurs es va iniciar una multitudinària botifarrada amb mongetes i pa amb tomàquet cuinada per membres de la Penya Blaugrana de Roda de Berà i servida per l’Alcalde, regidors i regidores de l’equip de Govern i per voluntaris i voluntàries. Com és tradicional, les postres són molt especials, una coca gegant amb els colors de la Senyera. El sopar va ser amenitzat per la música en directe de Marc Oriol qui va animar als assistents a sortir a ballar.

Roda de Berà obre el termini de presentació de propostes pels Pressupostos Participatius

Durant el mes de gener es donaran a conèixer les propostes guanyadores, les quals s’executaran amb el pressupost de 2020, un cop aquest estigui aprovat pel Ple.

Durant el mes de gener es donaran a conèixer les propostes guanyadores, les quals s’executaran
amb el pressupost de 2020, un cop aquest estigui aprovat pel Ple.

Ahir, 11 de setembre, dins dels actes de la Diada Nacional de Catalunya, va tenir lloc una sessió informativa de l’edició 2 dels Pressupostos Participatius a la plaça dels Pins on Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, i Frederic Royuela, regidor de Governació, Medi Ambient, Turisme i Transparència, van traslladar a la ciutadania els detalls del procés i l’estat d’execució de les propostes guanyadores en edicions anteriors.

L’edició 0 es va composar per les propostes aportades per les associacions de veïns, va comptar amb una partida pressupostària de 120.000 euros, es van realitzar 12 propostes i van ser elegides 4. El canvi d’il·luminació del nucli urbà per fanals més eficients s’ha realitzat gairebé al complet, l’inici d’obra de la vorera aixecada que creua per sota la N-340 a l’urbanització Masroig serà el proper dilluns 16 de setembre, la via verda del carrer Rosa Sensat d’El Francaset s’ha realitzat el primer tram, i a la Pedrera de l’Elies s’ha construit el magatzem/vestidor i s’han instal·lat 3 dels 5 fanals que hi havia previst. El bany i els dos fanals restants s’instal·laran properament.

En l’edició 1, hi havia prevista una partida de 128.000 euros, es van realitzar 115 propostes per part dels veïns, de les quals van ser validades 32 i amb 633 vots en van ser escollides 4. El banc corregut del passeig marítim de la platja Costa Daurada té fet el pressupost i la memòria valorada però està pendent del permís de Costes, el projecte del circuit educatiu infantil al terreny del costat del PIJ s’ha unificat amb el de la zona verda de la mateixa ubicació i probablement es portarà per la seva aprovació a finals de setembre, i el gimnàs a l’aire lliure a l’avinguda Fèlix Martorell s’instal·larà al mes d’octubre.

Avui, 12 de setembre, s’ha obert el procés d’aportació de propostes per l’edició 2, que s’allargarà fins el 13 d’octubre. Hi pot participar qualsevol persona presentant dues propostes que siguin clares, concretes i pensant en l’interès global de Roda de Berà. Alguns dels criteris són que les propostes no superin la quantitat econòmica fixada per al procés, que siguin legals, viables tècnicament, sostenibles en el temps, que siguin inversions –per tant, no de serveis ni millores en els serveis-, i que siguin de competència de l’Ajuntament.

Durant el mes d’octubre es convocaran 5 sessions de reflexió on la ciutadania podrà determinar, d’entre totes les presentades, quines són les més prioritàries, i les escollides passaran a la fase seguent. Aquestes propostes seran validades per una comissió tècnica municipal, qui també en calcularà el cost aproximat.

Al mes de desembre tindrà lloc el procés de votació de les propostes finalistes. Podrà votar qualsevol persona major de 16 anys empadronada a Roda de Berà, i es podrà votar presencialment -en format paper-, o bé online. S’hauran de votar 3 propostes, 1 d’elles referent a l’àmbit general del municipi, i les altres 2 que siguin concretes de barris diferents.

Durant el mes de gener es donaran a conèixer les propostes guanyadores, les quals s’executaran amb el pressupost de 2020, un cop aquest estigui aprovat pel Ple. Per tal de facilitar el procés i donar el màxim d’informació i transparència possible, l’Ajuntament ha habilitat la pàgina web www.tudecideixesrdb.cat

El curs escolar començarà amb la vista posada a la nova escola Arrabassada i els instituts dels Pallaresos i Roda

Imatge virtual de la futura escola de l’Arrabassada

El curs que arrencarà el proper 12 de setembre a les comarques del Camp de Tarragona i al Baix Penedès ho farà amb una previsió de matrícula de 152.385 alumnes dels diferents ensenyaments –infantil, primària, ESO, batxillerat, FP, de règim especial, centres d’adults, a distància-. Per poder atendre l’escolarització el Departament d’Educació compta amb una plantilla de 7.357 docents, fet que suposa 50 places més que el curs passat.

Les xifres d’alumnat del curs respecte l’any anterior es mantenen estables, amb un augment previst de prop d’un miler d’alumnes. Per tal de donar resposta a aquest increment, s’amplia la plantilla dels centres públics, amb 50 nous docents. Aquest fet implica que el nou curs comptarà amb 7.357 mestres i professors. Aquest augment inclou una dotació de 8 docents especialitzats i 5 professionals no docents d’atenció educativa per a l’escola inclusiva. El curs passat ja es va incrementar en 53 el nombre de professors.

Obres de centres durant el 2019

Pel que fa a les construccions escolars, el curs començarà amb 2 nous instituts escola. Un serà l’IE Teresina Martorell del Vendrell i l’altra el nou IE Montsant, a Cornudella del Montsant, que serà el primer institut escola de Catalunya que es posa en marxa en una ZER de manera experimental.

“L’aposta ferma del Govern de fer Instituts Escola té una particularitat única al Priorat amb la creació de l’IE Montsant, amb seu a Cornudella però integrant a la ZER de les escoles d’Ulldemolins, Prades i Poboleda i també acollint la Morera del Montsant i Capafonts, que no tenen escola”, explica el director dels Serveis Territorials d’Educació, Jean Marc Segarra. “La voluntat és tenir un sol projecte pedagògic tot i mantenir les dues direccions, i això vol dir una mirada conjunta sense deixar de banda les peculiaritats de cada vila”, afegeix.

Durant aquest estiu també s’han iniciat un programa d’actuacions de millora en diferents centres públics que s’acabarà d’executar en el transcurs d’aquest 2019 i que implica fins a 29 actuacions pressupostades en 2.360.406 euros. Al marge d’aquestes obres d’adequació, durant el curs 2019-2020 hi haurà una inversió de 12.254.775 euros per la construcció de l’Escola l’Arrabassada, que ja està en marxa; l’ampliació de l’Institut Els Pallaresos i el nou Institut de Roda de Berà.

També durant aquest curs hi ha 4 construccions aprovades per acord de Govern per valor de 12.000.000 euros més: l’Escola Teresa Godes i Domènech del Montmell, l’Escola de Maspujols, l’Institut Miami de Mont-roig del Camp i la gran rehabilitació de l’Escola Els Ganxets de Reus, que es traslladarà a l’antiga Escola Ciutat de Reus.

També referent a noves construccions escolars hi ha convenis amb quatre ajuntaments per la construcció de nous equipaments educatius, ampliacions o grans adequacions. Són l’escola d’educació infantil Mestral de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Institut Escola l’Agulla del Catllar, l’Escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp i l’Escola Mare de Deu del Roser de Vallmoll.

Més enllà dels projectes de nova construcció, actualment encara hi ha 143 mòduls prefabricats, tot i que la voluntat del departament es eliminar-los paulatinament. De fet, aquest curs arrenca al territori amb vuit construccions prefabricades menys que el curs anterior.

“Tenim un ferm projecte de poder fer les construccions definitives d’escoles i instituts on, per necessitats d’escolarització, sigui necessari. El compromís es que en el termini de set anys es deixi a la mínima expressió els mòduls prefabricats. Per aconseguir aquest objectiu i adaptar totes els edificis a la normativa europea ens calen estudis acurats d’evolució de padrons i la complicitat d’altres administracions” explicita el director dels Serveis Territorials.

Servei comunitari a tots els centres

Enguany, tots els centres educatius –tant públics com concertats- implantaran el servei comunitari a 3r o 4t d’ESO. Això suposa que prop de 7.500 alumnes, dins del currículum, faran accions obligatòries de servei comunitari, per tal que adquireixin els valors de la competència social i ciutadana. Un fet que implica alhora un exercici actiu de la ciutadania i un arrelament al territori. El passat curs ho van implantar el 65% dels centres.

Millora de l’oralitat i foment de les llengües estrangeres

En l’àmbit del plurilingüisme, es promouran a l’ESO estades d’immersió en llengua anglesa per 9.000 alumnes de tot Catalunya en centres d’alta complexitat i es fomentarà la mobilitat d’alumnat i els intercanvis educatius amb França. En el cas de les comarques de Tarragona hi ha tres centres que participaran en programes de mobilitat educativa: INS Gabriel Ferrater i Soler (Reus), INS Baix Camp (Reus) i INS Serra de Miramar (Valls) , que faran intercanvis de tres mesos a Québec. També en llengua francesa enguany hi ha 4 centres públics que faran el currículum mixt batxibac (batxillerat-baccaleauréat): INS Gabriel Ferrater (Reus) INS Baix Camp (Reus). INS Ramon Berenguer IV (Cambrils) INS Serra de Miramar (Valls) ; a més del col·legi Vedruna Sagrat Cor de Tarragona, que és un centre concertat.

En altres llengües estrangeres i d’origen, es donarà continuïtat a l’oferta de llengües no curriculars d’àrab i xinès, amb la presentació dels nous currículums d’aquestes dues llengües. En total s’incrementarà en un 20% l’oferta de llengües estrangeres o d’origen en horari extraescolars.

Per un batxillerat més flexible

Entre les novetats d’aquest curs hi ha el batxillerat en 3 anys, que combina el batxillerat amb un cicle formatiu artístic de grau mitjà o un títol de tècnic esportiu. El pla pilot, que permetrà a l’alumne obtenir el títol de batxillerat i el cicle formatiu, es durà a terme a l’Institut Jaume I de Salou, on es combinarà el batxillerat amb el grau mitjà de Salvament i socorrisme

Nous programes de formació professional

Pel que fa a la formació professional, s’incrementa l’oferta pública amb 9 grups: 4 grups de Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM) i 5 nous grups de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS)
També hi ha 4 nous grups d’altres ensenyaments professionalitzadors: 3 grups en Programes de Formació i Inserció (PFI) i un nou grup d’Itineraris formatius específics (IFE)

D’altra banda s’implanta un pla pilot d’acreditació de la formació adquirida per la via laboral amb una oferta d’acreditació conjunta entre Educació i Treball. Això permetrà als treballadors que acreditin obtenir en el mateix procés el reconeixement de mòduls professionals d’un títol d’FP i d’unitats de competència d’un certificat de professionalitat.

Durant aquest curs s’implementa el CRITC, el Centre de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement de Tarragona, que vol ser un referent pel que fa a la formació dual arreu del país. Referint-se a aquest centre, el responsable d’Educació al Camp de Tarragona, Jean Marc Segarra, explica que el projecte arrenca amb els cinc grans instituts de Tarragona -Cal·lípolis, Pere Martell, Vidal i Barraquer, Comte de Rius i el Centre d’Innovació i Formació Ocupacional de Tarragona (CIFO)- i amb la voluntat d’anar afegint altres centres. “La voluntat d’aquest centre és actualitzar els ensenyaments de la formació professional, fer recerca tecnològica, estructurar les relacions amb les empreses i promoure l’intercanvi internacional dels agents de la formació professional”, explica Segarra i afegeix: “tot això es fa amb l’objectui de ser el màxim competitius i que l’economia rutlli”

“Solo in Papua” posa el punt final a un exitós programa d’Estiu a la Pedrera 2019

Foto de l'última jornada d'Estiu a la Pedrera 2019 que va tenir lloc aquest passat dissabte 31 d'agost

Foto de l’última jornada d’Estiu a la Pedrera 2019 que va tenir lloc aquest passat dissabte 31 d’agost

El passat dissabte 31 d’agost, va finalitzar la programació d’Estiu a la Pedrera 2019 amb la projecció de «Solo in Papua», una producció que va ser seleccionada dins la Selecció Oficial del FIC-CAT 2019. El documental de Rai Puig, va ser presentat pel director del Festival, Antonio Barrero i va comptar amb un gran nombre d’espectadors. En finalitzar la projecció, va tenir lloc un tast de cava Jané Ventura per tots els assistents.

Des del 28 de juny i fins al 31 d’agost, la Pedrera de l’Elies ha acollit concerts, espectacles i projeccions que han omplert la graderia i la zona de cadires de platea, més propera a l’escenari, setmana rere setmana.

Les projeccions de Liceu a la Fresca i «Solo in Papua», els alumnes de Músics-Escola de música de Roda de Berà i El Vendrell, la Coral Verge de Berà, l’espectacle de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i la música de Joan Reig i els grups Petit Comité, The Only Beatles, Julivert i Dijous Paella; han completat una programació d’allò més variada que ha aconseguit acollir un gran nombre de públic. Estiu a la Pedrera, s’ha consolidat com un dels atractius de l’estiu de Roda de Berà que continuarà apropant la cultura, la música i els espectacles en les pròximes edicions.

L’Ajuntament de Roda de Berà posa en marxa l’edició 2 dels Pressupostos Participatius

Imatge de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili. Foto: cedida.

Sota el lema ‘Tu decideixes com avança Roda de Berà!’, l’Ajuntament obre la convocatòria de l’edició 2 dels Pressupostos Participatius.

L’objectiu de l’equip de Govern és seguir apostant per les polítiques de Govern Obert i continuar fent que els veïns i veïnes puguin decidir en què s’inverteix part del pressupost municipal. Per a aquesta edició s’hi destinarà una partida de 128.000 euros, 8.000 euros més que en edicions anteriors.

 

El proper 11 de setembre, dia de la Diada Nacional de Catalunya, tindrà lloc una sessió informativa de l’edició 2 dels Pressupostos Participatius per tal que la ciutadania conegui els detalls del procés i l’estat d’execució de les propostes guanyadores en edicions anteriors. L’acte públic tindrà lloc a dos quarts de set de la tarda a la recent remodelada plaça dels Pins.

A partir d’aquí s’obrirà el procés d’aportació de propostes, que s’allargarà fins el 13 d’octubre. Hi pot participar qualsevol persona presentant dues propostes que siguin clares, concretes i pensant en l’interès global de Roda de Berà. Alguns dels criteris són que les propostes no superin la quantitat econòmica fixada per al procés, que siguin legals, viables tècnicament, sostenibles en el temps, que siguin inversions –per tant, no de serveis ni millores en els serveis-, i que siguin de competència de l’Ajuntament.

Durant el mes d’octubre es convocaran 5 sessions de reflexió on la ciutadania podrà determinar, d’entre totes les presentades, quines són les més prioritàries, i les escollides passaran a la fase següent. Aquestes propostes seran validades per una comissió tècnica municipal, qui també en calcularà el cost aproximat.

Al mes de desembre tindrà lloc el procés de votació de les propostes finalistes. Podrà votar qualsevol persona major de 16 anys empadronada a Roda de Berà, i es podrà votar presencialment -en format paper-, o bé online. S’hauran de votar 3 propostes, 1 d’elles referent a l’àmbit general del municipi, i les altres 2 que siguin concretes de barris diferents.

 

Durant el mes de gener es donaran a conèixer les propostes guanyadores, les quals s’executaran amb el pressupost de 2020, un cop aquest estigui aprovat pel Ple.

Els Pressupostos Participatius, com a eina democràtica oberta i directa, es van posar en marxa per primer cop a Roda de Berà l’any passat, el 2018, en dues edicions diferents: la 0 i la 1. Les propostes escollides per la ciutadania i ja realitzades –fruit de l’edició 0- són el canvi d’il·luminació de diferents carrers del Nucli Urbà, la zona verda al carrer Rosa Sensat del Francaset i la lluminària i ampliació del magatzem de la Pedrera de l’Elies, a l’Eixample. Altra proposta escollida és la vorera aixecada i una barana ornamental sota el pont de l’N-340 a Masroig i l’obra s’iniciarà a partir del 16 de setembre.

En l’edició 1 els ciutadans van votar un banc corregut al passeig marítim de Costa Daurada, el projecte està tramitat i a l’espera de permisos de Costes; un circuit educatiu infantil i una nova zona verda, tot al costat del PIJ. En aquest cas es van unificar els dos projectes i actualment el projecte resultant està en fase d’aprovació. I, finalment, la ciutadania va escollir un gimnàs a l’aire lliure a l’avinguda Fèlix Martorell, el qual està adjudicat i s’instal·larà properament.

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, fa un bon balanç dels resultats obtinguts en les edicions anteriors, tenint en compte que al municipi mai s’havien dut a terme processos d’aquest tipus. Alhora, fa una crida a la participació, animant a la ciutadania a aportar bones idees que siguin en benefici del municipi i, per tant, de totes les rodenques i els rodencs. Les actuacions fetes fins ara, fruit de la decisió dels participants, són a diferents barris, fet que cal valorar molt positivament.

 

Per tal de facilitar el procés i donar el màxim d’informació i transparència possible, l’Ajuntament ha habilitat la pàgina web.

El Ball de Diables posa el fermall d’or a les festes de Roda de Berà

Ball de Llucifer cremant la pirotècnia durant l’acte de Fi de Festa Major. Foto: Tarragona 21.

Els Diables de Roda de Berà han sigut els encarregats de posar fi a les festes de Sant Bartomeu. Ahir, dilluns 26 d’agost, finalitzaven més de dues setmanes de festes a Roda de Berà amb l’espectacle pirotècnic a càrrec dels diables del municipi.

Com a novetats de la festa major d’enguany hem de destacar els següents aspectes, segons l’entrevista a l’alcalde, Pere Virgili: l’esport ha tingut gran rellevància dins de la programació, l’eliminació de la cursa de rucs pel benestar animal i les despeses que comportava, la Gran gimcana d’Humor Amarillo que s’encarregava de substituir la cursa. El pregó a tres bandes, a càrrec de tres rodencs amb un perfil molt peculiar, sense oblidar-nos de l’eix central de les festes de Sant Bartomeu, el seguici del pa Beneït que compta any rere any amb la col·laboració de tots els rodencs.

La Diablessa de la colla de Diables de Roda de Berà, Jordi Peidró, ens explica en què ha consistit l’espectacle pirotècnic que ha posat fi a les festes de Sant Bartomeu 2019:

(Reportatge fotogràfic: Tarragona 21)

Andrea Palma

 

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies