.

.

TOTS 21

L’entitat urbanística del Roc de Sant Gaietà rebrà el distintiu de Mèrit als Serveis Distingits del CC del Tarragonès

Imatge d’arxiu de l’entitat urbanística del Roc de Sant Gaietà. Foto: Cedida

 

Per la seva continuada tasca en la conservació, manteniment i protecció d’aquest conjunt arquitectònic de gran valor per a Roda de Berà

 

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat dijous al vespre proposar al Consell Comarcal del Tarragonès l’entitat urbanística del Roc de Sant Gaietà per rebre la distinció de Mèrit als Serveis Distingits en la seva vuitena edició.

Aquest guardó es lliura cada any a persones o entitats dels municipis de la comarca del Tarragonès que s’hagin distingit en una continuada tasca efectuada o que hagin contribuït a incrementar el prestigi del municipi. Seguint les bases, l’equip de Govern va creure oportú i molt merescut proposar formalment l’entitat urbanística d’aquest conjunt arquitectònic únic, per la seva continuada tasca en la conservació, manteniment i protecció del Roc de Sant Gaietà.

Segons la proposta de l’Alcaldia “la bona predisposició i col·laboració de l’entitat urbanística del Roc de Sant Gaietà, que representa als propietaris, ha estat i és imprescindible perquè aquest emblemàtic lloc continuï sent referent del nostre municipi”, subscriu.

El Roc de Sant Gaietà

Aquest conjunt arquitectònic tan atípic es va construir entre els anys 1964 i 1972. Cayetano Bori Tallada va ser el promotor de l’obra, construïda per Josep M. Fortuny Rodríguez.

En primer lloc es va construir els apartaments de primera línia de mar, els quals van ser dissenyats a l’estil dels pobles eivissencs i mediterranis, complementant-los posteriorment, en el seu interior, amb patis andalusos i sevillans, fonts granadines, petites places i carrerons que van acabar de donar-li l’aire de poble típic.

Tot plegat es va anar fusionant amb altres construccions i ornamentacions d’estil romànic, mudèjar, renaixentista, mossàrab o gòtic, amb portes i reixes de ferro forjat o amb elements amb pedra de la pedrera romana del Mèdol de Tarragona. I aquesta curiosa barreja d’estils van fer que el conjunt esdevingui una joia única al nostre territori.

Al novembre de 1972, un cop acabada l’obra, Cayetano Bori Tallada va cedir a l’Ajuntament els vials, jardins, serveis i obres, amb caràcter de perpetuïtat i gratuïtament.

La seva conservació sempre ha estat compartida entre els propietaris veïns i veïnes del Roc i l’Ajuntament, a través de la subvenció que s’atorga cada any amb aquesta finalitat mitjançant un conveni de col·laboració.

Redacció

 

La Policia Local de Roda celebra la festa patronal amb el lliurament de medalles i felicitacions

Imatges de l’acte. Fotos: Ajuntament

 

Es van lliurar prop d’una setantena de diplomes i distincions, medalles i felicitacions de l’Alcaldia i del Cap de la Policia Local

 

Ha estat la primera Patrona d’Antonio Gómez com a cap de la Policia Local rodenca

 

Diumenge al matí la Policia Local de Roda de Berà va celebrar el seu patró per la festivitat dels Sants Àngels Custodis. Després d’uns anys en què la festa s’havia ubicat a les noves dependències policials, la Patrona es va desplaçar fins al Museu de la Ràdio Luis del Olmo, al Roc de Sant Gaietà. Autoritats, agents, comandaments, representants d’altres cossos policials amb competències al municipi, convidats, representants d’entitats, familiars i amics, fins a més de 150 persones, van omplir de gom a gom la sala d’actes del centre cívic.

L’esdeveniment es va iniciar amb la formació de tota la plantilla al mirador del Roc de Sant Gaietà. L’alcalde Pere Virgili i el sotsinspector en cap de la Policia Local de Roda de Berà, Antonio Gómez, van passar-ne revista.

Posteriorment, l’acte es va iniciar amb el parlament d’Antonio Gómez, qui va destacar la importància que aquesta diada té per al cos rodenc, amb la qual es reconeix públicament la tasca que els agents efectuen durant tot l’any, membres “d’una policia moderna, democràtica i de proximitat”. També va voler agrair la confiança depositada en ell per l’Ajuntament, ja que aquesta ha estat la primera festa patronal d’Antonio Gómez com a sotsinspector en cap, i va assegurar sentir-se orgullós d’estar al front d’aquest grup de persones, per la implicació que demostren i per la feina que desenvolupen cada dia vetllant per la seguretat i el benestar de tots els rodencs i rodenques.

Durant el seu discurs, Gómez va anunciar que el proper any quatre nous agents s’incorporaran a la plantilla, que no ha deixat de créixer durant els darrers anys i ja suma una quarantena de persones. Prèviament hauran d’aprovar el curs de formació bàsica a l’Escola de Policia de Catalunya.

Per la seva part, l’alcalde va reiterar les paraules de Gómez, destacant també els valors de la Policia Local de Roda de Berà “una policia moderna i molt propera, que sap per a qui treballa, per a la ciutadania”, ha dit, assegurant que continuaran dotant el cos de més recursos tant humans com materials.

A continuació es va procedir al lliurament de diplomes, medalles i felicitacions, amb la presència a l’escenari de l’alcalde Pere Virgili; de Marta Cassany, directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona; de Frederic Royuela, regidor de Governació; i d’Antonio Gómez. En primer lloc es va lliurar un diploma als dos nous agents, Adrián Roman i Javier Moral, per haver superat el curs a l’Escola de Policia de Catalunya. Pel que fa a les medalles, el caporal Francisco Javier López, va rebre la medalla a la dedicació pels 25 anys; i els agents Ana Belén Escarza i Alberto García, pels 15 anys de servei.

Quant a les medalles al treball, les van rebre els caporals Antonio Sánchez, Óscar Arjonilla i Daniel Sánchez; i els agents Marco Antonio Porras i Ana Belén Escarza.

Seguidament, es van entregar les felicitacions del Cap de la Policia Local i les proposades per l’alcalde, un total de 19; així com felicitacions en reconeixement a la tasca realitzada durant els mesos de pandèmia, a tots els components de la plantilla de la Policia Local així com a tots els membres de l’associació de voluntaris de Protecció Civil, fins a un total de 36.

Finalment, es van lliurar els diplomes per la pràctica de tir a Óscar Arjonilla, com a primer classificat; Antonio Sánchez, com a segon; i a Sergi Bargans, tercer classificat de la formació.

A banda de les autoritats esmentades, l’acte ha comptat amb la presència d’Eduardo Blanch, inspector sotscap de l’ABP Tarragonès de Mossos d’Esquadra; de Lorena Climent, inspectora de la Policia Nacional; del sergent Juan Antonio Sepúlveda, de la Guàrdia Civil del Vendrell; i representants de les policies locals de Torredembarra, Creixell i Altafulla. Pel que fa als regidors i regidores del consistori hi han assistit Teresa Ferré, Manel González, Gerard Solé, Laura Moya, Juan Pedro Labrador, Gregoria Alonso, Eva Giménez i Rafael Luna. La cita també va comptar amb l’assistència de Luis del Olmo, fill adoptiu del municipi.

Redacció

 

Roda de Berà marida el vi i la cuina mediterrània amb el cinema en català

Hi participen quatre cellers amb denominacion d’origen Cava, Tarragona i Penedès, i una winetruck amb vuit referències. Foto: Cedida

L’Ajuntament ha inaugurat avui, a dos quarts d’una de la tarda, la primera edició de la Fira del Cinema i l’Enogastronomia de Roda de Berà, organitzada a través de l’àrea de Turisme i amb la col·laboració del Festival Internacional de Cinema en Català – FIC-CAT. L’acte ha comptat amb l’assistència de Frederic Royuela, regidor de Turisme; i de les regidores i regidors, Teresa Ferré, Gerard Solé, Eva Giménez i Albert Martín.

La fira s’allargarà durant tot el cap de setmana, fins a les onze de la nit, avui dissabte; i de 10 a 16 hores demà diumenge, a la plaça Luis del Olmo de Roda de Berà.

Els i les assistents poden degustar vins i caves dels cellers participants, Estel d’Argent, amb denominació d’origen Penedès; Maset, amb DO Penedès i Cava; Cal Pucolla i Un Sol Cel Vins, sense DO; i una winetruck que porta vuit referències de Cellers Singulars de la DO Tarragona: celler Mas Bella, de Masmolets; celler Mas del Botó, de l’Alforja; Molí de Rué, de Vinebre; Vins i Olis Suñer, de Ginestar; celler Pedrola, de Miravet; celler Biopaumerà, de Rasquera; cellers Blanch, de Puigpelat; i Estol Verd Celler, de Rodonyà. A més a més, el restaurant Txoique de Roda de Berà ofereix empanades i coques, platets gourmet que han tingut molt d’èxit aquest migdia.

La fira s’allargarà durant tot el cap de setmana, fins a les onze de la nit, avui dissabte; i de 10 a 16 hores demà diumenge, a la plaça Luis del Olmo de Roda de Berà. Foto: Cedida

Gràcies a la implicació del FIC-CAT es pot gaudir de l’activitat “La teva selfie dins d’una pel·lícula”, amb la qual els assistents poden fer-se una fotografia dins del film Pàtria, de Joan Frank Charansonnet, abillats amb diversos elements del camp de batalla. A més a més, ambdós dies es projectaran dins d’una carpa una selecció de curtmetratges infantils i juvenils -amb animacions i curts de la categoria centres educatius-, fantàstics i de temàtica social, per a tots els públics.

Paral·lelament a les degustacions, hi haurà diverses activitats. Aquesta tarda, de 16 a 16.30 Daniel Schorn i Candela Ruiz de Villa, de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, ha impartit la xerrada divulgativa “Del viñedo a la copa. El científico viaje de una uva”; de 17 a 17:30h, hem gaudit d’un tast guiat de dos vins i un cava a càrrec de l’enòleg Joan Ventura, de l’Estel d’Argent; i de 18:30 a 19h, d’un tast guiat de tres vins a càrrec de Laia Coll, de Cal Pucolla. Finalment, demà, de 12 a 12:30h, Sara Fernández, de The Wine Truck oferirà un tast guiat de tres vins de Cellers Singulars DO Tarragona.

Desestacionalitzar el turisme

El principal objectiu que persegueix la regidoria de Turisme és desestacionalitzar el turisme i atraure visitants durant tot l’any oferint oci de qualitat fora de temporada. També es pretén dinamitzar i promocionar la restauració local i els cellers de la zona; i contribuir a l’apropament i la divulgació del cinema català.

És per això que el vi i la cuina mediterrània es barregen amb el cinema català perquè, a banda del turisme de sol i platja, Roda de Berà vol diferenciar-se de la resta de municipis del voltant per la seva vinculació amb el setè art.

La forma de pagament de les degustacions i tasts guiats es fa a través de tiquets. Cal adquirir-los prèviament a l’estand d’informació de l’Ajuntament a un preu de 5 euros -tres tiquets- per a les degustacions de vins i caves, i 6 euros -tres tiquets- les gastronòmiques. Cada persona rep de regal una copa commemorativa de la fira.

 

S’inicia la cinquena fase del projecte de renovació de les canonades de Berà Mar

Es renovaran 565 metres de l’avinguda del Sol i el carrer Taure. També es reforçarà la xarxa amb la connexió al dipòsit del Francaset. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament ha iniciat avui els treballs de la cinquena fase de renovació de la xarxa de distribució d’aigua del barri de Berà Mar. En aquesta fase, la qual s’allargarà durant vuit setmanes, la renovació s’efectuarà al carrer Taure, amb 140 metres de tub nou; i a l’avinguda del Sol, on es renovaran 425 metres de canonada.

Els objectius principals del projecte, del qual s’han executat ja quatre fases a tot el barri, són resoldre els problemes de pèrdues que pateix la xarxa d’abastament, garantir el subministrament d’aigua de les famílies i millorar el rendiment de la xarxa.

A banda de la renovació de les canonades, també es reforçarà la xarxa amb la prolongació d’un tram de canonada, de 425 metres, per assolir el subministrament des del dipòsit del Francaset fins a la part oest de l’avinguda del Sol. L’Ajuntament vol garantir així el subministrament d’aigua en tot el barri.

El pressupost d’adjudicació és de 104.530 euros, una part del qual està subvencionat pel Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona.

La sisena i última fase a Berà Mar, de la qual s’està revisant actualment el projecte i es durà a terme d’aquí un any aproximadament, serà combinada. Afectarà la part de l’avinguda del Sol que resta, per seguir al casc antic, on els futurs projectes continuaran amb la renovació de les canonades d’aquest barri.

Redacció

 

El mort en un xoc frontal amb un camió a l’N-340 a Altafulla és un veí de Roda de Bera de 40 anys

Imatge de l’estat en que ha quedat el turisme accidentat, el conductor del qual ha perdut la vida a l’N-340 a Altafulla. Foto: Redacció

M. A. P., veí de Roda de Berà de 40 anys, és el conductor que ha mort aquest dimarts al matí en un xoc frontal entre el cotxe en què viatjava com a únic ocupant i un camió articulat a l’N-340 a Altafulla (Tarragonès), al quilòmetre 1.175,4. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 11.48 h. El xofer del vehicle pesant ha estat atès per l’equip de psicòlegs del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Arran de la incidència s’han activat set patrulles dels Mossos d’Esquadra, tres dotacions dels Bombers i dues ambulàncies i el servei de suport psicològic del SEM. La carretera ha estat tallada en ambdós sentits mentre duraven les tasques dels serveis d’emergències.

Amb aquesta víctima ja són 122 les persones que han mort en accident de trànsit a les carreteres interurbanes de Catalunya aquest any.

ACN

 

L’Ajuntament de Roda busca pagesets i pagesetes de totes les edats per a la Festa Major Petita

La regidoria de Festes deixarà els accessoris necessaris a aquells infants que no els tinguin. Foto: Ajuntament

Un any més la regidoria de Cultura i de Festes, encapçalada per Teresa Ferré, ha fet una crida per animar les famílies perquè participin en el tradicional seguici de la Festa Major Petita de Roda de Berà vestits de pagesets i pagesetes. En aquesta ocasió, la convocatòria va adreçada als infants de totes les edats però també als seus pares i mares, ja que el consistori vol que també ells i elles es puguin vestir de pagesets i pagesetes. De fet, ja compta amb una llista d’unes sis dones que s’hi han animat.

El seguici és un dels actes principals, i més tradicionals, de la festa petita rodenca, que se celebrarà del 7 al 9 d’octubre. Aquest any els infants aniran acompanyats pels gegants de Roda de Berà; i pels Cerculets, el Ball de Gitanes i el Garotet de l’Arboç. En finalitzar la missa solemne a l’església parroquial, tots els i les participant es dirigiran cap a la plaça de l’Ajuntament, on els grups hi oferiran una exhibició de lluïment.

Les famílies que estiguin interessades en participar-hi ha de dirigir-se a l’Hotel d’Entitats per inscriure’s o bé trucar el telèfon 977 65 77 12. L’Ajuntament deixarà els accessoris del vestit de pageset o pageseta a aquells infants que no en tinguin, amb la finalitat que aquest aspecte no sigui un impediment per formar-ne part d’aquesta tradició.

Redacció

 

Roda de Berà celebrarà la primera Fira del Cinema i l’Enogastronomia l’1 i 2 d’octubre

 

Serà a la plaça Luis del Olmo, al Roc de Sant Gaietà, amb la participació de quatre cellers amb denominacions d’origen Cava, Tarragona i Penedès i una winetruck.

S’havia de celebrar el cap de setmana del 2 i 3 d’abril, però el mal temps va obligar a ajornar-la. Hi col·laboren el FIC-CAT i la facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili.

 

L’Ajuntament de Roda de Berà, a través de l’àrea de Turisme, en col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada – FIC-CAT, celebrarà els propers dies 1 i 2 d’octubre la primera edició de la Fira del Cinema i l’Enogastronomia a la plaça Luis del Olmo, al Roc de Sant Gaietà, en horari de 12 del migdia fins a les 23h, el dissabte; i de 10 a 16h, el diumenge.

La fira estava preparada per celebrar-se el primer cap de setmana d’abril, però el fort vent va fer que s’hagués d’ajornar, fins ara, en finalitzar l’estiu, per tal d’oferir una activitat que pugui atraure un gran nombre de visitants fora de la temporada alta.

El principal objectiu que persegueix la regidoria de Turisme és precisament aquest, desestacionalitzar el turisme oferint oci de qualitat fora de temporada. També es pretén dinamitzar i promocionar la restauració local i els cellers de la zona; i contribuir a l’apropament i la divulgació del cinema català.

El vi i la bona cuina es barrejaran amb el cinema, perquè, a banda del turisme de sol i platja, Roda de Berà vol diferenciar-se de la resta de municipis del voltant per la seva vinculació amb el setè art.

La Fira estarà dividida en tres grans àrees i comptarà amb la participació de sis expositors diferents. Els i les visitants podran participar en tasts de vins i caves, oferts pels cellers participants, Maset i Estel d’Argent, amb denominació d’origen Penedès i Cava (Maset); Cal Pucolla i Un Sol Cel Vins, sense DO; i una winetruck que portarà vuit referències de Cellers Singulars de la DO Tarragona: celler Mas Bella, de Masmolets; celler Mas del Botó, de l’Alforja; Molí de Rué, de Vinebre; Vins i Olis Suñer, de Ginestar; celler Pedrola, de Miravet; celler Biopaumerà, de Rasquera; cellers Blanch, de Puigpelat; i Estol Verd Celler, de Rodonyà.

També hi haurà una zona on es podran tastar platets gourmet, on el restaurant participant, Txoique, de gastronomia mediterrània, hi oferirà petites racions del seu menú, fredes i calentes.

Paral·lelament se celebraran diverses activitats. Dissabte tindrà lloc la xerrada divulgativa “Del viñedo a la copa. El científico viaje de una uva”, a càrrec de Daniel Schorn, de la facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili; i dos tasts guiats de vins i cava, activitat que tornarà a repetir-se diumenge al matí.

Finalment, gràcies a la implicació del FIC-CAT, hi haurà dues activitats diàries relacionades amb el món del cinema adreçades a tots els públics. Per una banda, “La teva selfie dins d’una pel·lícula”; i projeccions de curtmetratges infantils i juvenils -amb animacions i curts de la categoria centres educatius-, fantàstics i de temàtica social, adreçades a tots els públics.

La forma de pagament de les degustacions i tasts guiats es farà a través de tiquets. Caldrà adquirir-los a l’estand d’informació de l’Ajuntament a un preu de 5 euros -tres tiquets- per a les degustacions de vins i caves, i 6 euros -tres tiquets- les gastronòmiques. Cada persona rebrà a més a més una copa commemorativa de la fira.

Redacció

 

FCC Medio Ambiente rectifica i restableix la normalitat a la Deixalleria supramunicipal de Roda

Entrada a la Deixalleria. Foto: Ajuntament

 

Els autònoms i petits empresaris podran tornar a utilitzar el servei. La Policia Local hi va actuar ahir a la tarda retirant el cartell i els cons

 

L’empresa gestora de la Deixalleria supramunicipal de Roda de Berà ha rectificat avui al matí i ha informat l’Ajuntament que els autònoms i petits industrials dels municipis als quals dona servei, Bonastre, Creixell, la Pobla de Montornès i Roda de Berà, poden tornar a accedir-hi.

La Policia Local de Roda de Berà hi va actuar ahir a la tarda retirant els cons i el cartell que l’empresa havia col·locat a l’entrada del recinte prohibint l’accés a les instal·lacions. Gràcies a això, a la carta enviada per l’alcalde Pere Virgili ahir al matí, i a la pressió exercida, l’empresa ha donat un pas enrere en la seva decisió.

No obstant, el batlle ha demanat explicacions tant als responsables de FCC Medio Ambiente com al Consell Comarcal del Tarragonès, titular de les instal·lacions, i espera que la situació viscuda durant aquesta darrera setmana no es torni a repetir.

Aquesta és, segons Virgili, “una mostra més de la necessitat de celebrar un Consell d’Alcaldes de tots els municipis que formen part del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès adherits als sistema de gestió del servei de recollida i tractament de residus municipals, amb FCC Medio Ambiente com a adjudicatària del servei”, assegura. L’objectiu d’aquesta reunió seria tractar totes les deficiències del servei que ofereix l’empresa, i sobre les quals l’Ajuntament de Roda de Berà ja ha enviat diferents queixes en moltes ocasions.

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda reacciona contra FCC Medio Ambiente pel tancament de la Deixalleria a petits industrials i autònoms

Cartell penjat a l’entrada de la Deixalleria. Foto: Ajuntament

 

L’empresa ha pres la decisió, de forma unilateral, incomplint el Reglament regulador de la gestió

El consistori prendrà accions legals si l’empresa no dona un pas enrere

 

L’alcalde Pere Virgili ha enviat aquest matí una carta adreçada a l’empresa FCC Medio Ambiente, adjudicatària de la gestió de la Deixalleria supramunicipal de Roda de Berà, la qual dona servei als usuaris de Bonastre, Creixell, la Pobla de Montornès i Roda de Berà. En la missiva, l’Alcalde els demana que es doni un pas enrere en la decisió adoptada des del passat dijous de prohibir l’accés al servei a autònoms i petites empreses i que es retirin els cons i el cartell en el qual s’informa que aquests usuaris no hi poden accedir.

L’empresa va prendre aquesta decisió de forma unilateral, sense esperar a rebre resposta del Consell Comarcal del Tarragonès, titular de les instal·lacions, i sense informar l’Alcalde, qui es va assabentar de la nova mesura el passat dilluns arran de les queixes dels industrials de Roda. Aquesta, incompleix els plecs de condicions de l’adjudicació així com el Reglament regulador de la gestió i ús de les deixalleries supramunicipals que gestiona el Consell Comarcal del Tarragonès, el qual indica que “podran fer-ne ús els comerços, oficines i indústries que disposin de llicència d’activitat econòmica […] sempre i quan no comptin amb més de tres treballadors més el patró”. Al Reglament també s’especifiquen les quantitats màximes per dia acceptades.

Finalment, el Consell Comarcal del Tarragonès és l’únic òrgan competent per a modificar aquest criteri, tot donant tràmit d’audiència als municipis afectats.

La Deixalleria supramunicipal ofereix un servei fonamental perquè tant les famílies com els autònoms i petites empreses puguin gestionar els residus voluminosos. “Impedint l’accés a la Deixalleria a aquests usuaris l’únic que s’aconseguirà és que els camins rurals s’omplin de runa, andròmines i brossa, i des de l’Ajuntament no podem permetre que això succeeixi”, ha assegurat Pere Virgili. És per això que, si abans d’aquesta nit els responsables de FCC Medio Ambiente no restableixen la normalitat, l’Ajuntament prendrà les accions legals necessàries.

Redacció

 

L’Ajuntament es reuneix amb Costes de l’Estat, Generalitat i Ports per cercar solucions per a les platges de Roda

Imatge de la reunió. Foto: Ajuntament

 

L’equip de Govern demana solucions a curt i llarg termini per protegir el litoral rodenc i no haver de tornar a viure un estiu com aquest

L’alcalde tornarà a reunir-se demà amb els mateixos interlocutors i amb representants de la Universitat de Cantàbria per començar a treballar en una solució definitiva

 

L’alcalde Pere Virgili es va reunir a finals de la passada setmana amb representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, del Servei del Litoral de la Generalitat de Catalunya, de Ports de la Generalitat, del Port Esportiu Berà i dels tres càmpings de Roda de Berà per cercar solucions al respecte de l’estat de la sorra de les platges de Roda de Berà. L’equip de Govern es vol avançar per començar a treballar al més aviat possible de cara a l’estiu de 2023 i no tornar a patir la situació de manca de sorra.

Transvasament a la platja Llarga

Entre les línies de treball que es van posar sobre la taula durant la reunió hi ha la solució immediata per a l’estiu de l’any que ve per a l’obligada regeneració de sorra al tram nord, sobretot, de la platja Llarga. La finalitat és buscar alternatives perquè els camions de gran tonatge no hagin de passar pel municipi veí de Creixell. Accedir a la platja Llarga amb camions de més de dos metres d’alçada només té un camí possible i és el pont que creua la via del tren al terme de Creixell. Per evitar que l’estructura del pont continuï degradant-se pel pes d’aquests camions, el consistori vol acumular les tones de sorra necessàries per efectuar el transvasament abans del proper estiu. Els treballs es farien amb camions petits que poguessin passar pel pas sota la via del tren de la Barquera, durant la propera primavera. Cal buscar encara quina seria la ubicació més idònia per acumular tantes tones de sorra i tenir-la preparada per al moment de la regeneració.

Dragatge de la sorra

Altra de les accions que es durien a terme abans de l’inici de la propera temporada estival és el dragatge del banc de sorra que actualment hi ha a uns 150 metres de la vora del mar, al tram nord de la Platja Llarga. Aquesta sorra, uns 8000 metres cúbics, és la que es va transvasar des de la platja de la Pallisseta la primera setmana del passat mes de juny, la qual, dies després, un temporal inesperat va fer que el mar se la tornés a emportar i la deixés allà, a pocs metres de la riba.

A mitjans del mes de juliol l’Ajuntament comptava amb els recursos, gràcies a una modificació de crèdit aprovada pel Ple, per autofinançar aquesta acció, amb un cost de 43.000 euros. No va obtenir, però, els permisos necessaris de l’Estat i de la Generalitat per dur-la a terme en aquell moment. És per això que l’equip de Govern vol obtenir ara el permís amb una vigència de quatre anys.

Desestructuració de les roques de l’escullera

Per altra banda, s’estudia dur a terme una actuació sobre l’escullera que protegeix el passeig Marítim i la plaça Mariners, ja que no està fent la seva funció. Els tècnics creuen que el motiu és que les roques “estan massa ben col·locades” i per això l’aigua rellisca, passant-hi per sobre i arribant al passeig.

Estudi de la Universitat de Cantàbria i projecte d’estabilització

Totes aquestes accions s’hauran d’executar abans del proper estiu. Pel que fa a les actuacions necessàries a llarg termini, l’Ajuntament continua lluitant perquè es dugui a terme el projecte d’estabilització de la platja.

L’any 2007 el grup d’Enginyeria oceanogràfica i de Costes de la Universitat de Cantàbria va realitzar un estudi, encarregat per l’Ajuntament, en el qual es van analitzar les condicions d’estabilitat de les platges i es van proposar actuacions d’estabilització a ponent del Port Esportiu.

Aquest estudi va ser enviat al Servei de Costes de Tarragona, el qual va encarregar l’any 2014 la redacció del projecte d’estabilització, entre el Roc de Sant Gaietà i la Platja Llarga, el qual oferia possibles solucions, com la construcció d’un dic exempt, un espigó perpendicular a la costa, o bé un dic submergit, per evitar que els continus temporals s’emportin cada any la sorra de les platges.

Tant l’estudi de 2007, com el projecte, de l’any 2014, necessiten ser actualitzats per tal d’adaptar-los a la situació actual del litoral i la seva dinàmica. Així, demà l’Ajuntament tornarà a reunir-se amb l’Estat, Generalitat, representants de la Universitat de Cantàbria i dels càmpings rodencs, fortament afectats aquest any per l’estat de la platja Llarga, per començar a treballar en una solució definitiva.

Redacció

 

Roda de Berà es mou per la Setmana Europea de la Mobilitat

S’ha celebrat una caminada saludable i una pedalada popular. Fotos: Ajuntament

Durant el passat cap de setmana la regidoria d’Esports va organitzar dues activitats esportives amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, la campanya promoguda anualment per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més saludables, sostenibles i segurs; i fomentar els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric per millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació.

Dissabte va tenir lloc la ja tradicional caminada saludable pel terme en la qual hi van participar una vintena de persones. La sortida va ser a les 9 del matí, des de la plaça de la Sardana, i van recórrer 11 quilòmetres. La ruta escollida els va portar per la muntanya del Cucurull, el Coll del Repàs o la Plana del Xim, fins a l’Eixample, per tornar de nou al punt de sortida.

Ahir diumenge, més de seixanta persones van participar en la desena edició de la pedalada popular. Famílies, sobretot, amb infants de totes les edats, en cadiretes o portant la seva pròpia bicicleta, si tenien més de set anys, van sortir passades les 10 del matí des de la plaça de l’Ajuntament per fer un recorregut de prop de 9 quilòmetres pel terme municipal.

Alhora, el parc d’educació viària va acollir una activitat adreçada als més petits, en la qual hi van participar molts nens i nenes que per la seva edat no ho podien fer a la pedalada.

En totes les activitats, l’Ajuntament va regalar una samarreta commemorativa “A Roda fem esport” de color groc fluor.

Redacció

 

L’Ajuntament i Roda Sona organitzen un ‘talent show de deejays’

Els i les joves majors de 12 anys que hi vulguin participar hauran d’enviar abans del 28 de setembre una sessió en format MP3, de qualsevol gènere musical, d’una durada màxima de 15 minuts, al correu roda.djs.promeses@gmail.com. Foto: Ajuntament

 

La gran final se celebrarà el 8 d’octubre dins dels actes de la Festa Major Petita

 

La regidoria de Festes de l’Ajuntament i el grup de deejays Roda Sona han posat en marxa el concurs DJ’s Promeses per trobar nous talents deejays.

Els i les joves majors de 12 anys que hi vulguin participar, hauran d’enviar abans del 28 de setembre una sessió en format MP3, de qualsevol gènere musical, d’una durada màxima de 15 minuts, al correu roda.djs.promeses@gmail.com, incloent-hi totes les dades que s’especifiquen a les bases del concurs.

Entre totes les sessions presentades, el Jurat seleccionarà cinc de la categoria Júnior, per a joves d’entre 12 i 18 anys, i cinc més de la categoria sènior, per als adults de més de 18 anys.

La gran final del talent show tindrà lloc el 8 d’octubre, a partir de les 18:30h, al Casino Municipal, durant la qual els finalistes actuaran davant del Jurat per decidir el guanyador de cada categoria. El vencedor de la categoria Júnior s’emportarà un premi de 100 euros; i el de la categoria Sènior, de 150 euros i la possibilitat d’actuar al festival Roda Sona 2023, dins del programa de la Festa Major de Sant Bartomeu.

El Jurat estarà format pel deejay Freddie King, com a president; i com a vocals, el deejay Quiles; Blanca Domínguez i Iolanda Virgili, de l’associació Roda Jove; el cantautor Dani Madrid; i Raül Riera, treballador de l’emissora Roda de Berà Ràdio.

En finalitzar el concurs, els i les assistents podran gaudir de les actuacions dels deejays Freddie King, Quiles i Enzo Ferrara.

Redacció

 

La TransEinesCat, una travessa per Catalunya a peu per lluitar contra les addiccions, s’atura avui a Roda de Berà

L’alcalde Pere Virgili els ha donat la benvinguda aquest migdia a la plaça de l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

 

Pretén ajudar les persones drogodependents del Centre Eines a rehabilitar-se, així com fer pedagogia als municipis on la caminada hi té parada

 

Roda de Berà és avui una de les parades de la ruta TransEinesCat, una caminada que té l’objectiu de donar la volta a Catalunya per prevenir les addiccions. Durant un mes els nou integrants del grup, d’entre 17 i 47 anys, recorren més de 600 quilòmetres realitzant diferents parades en el camí, entre elles Roda de Berà, on hi descansaran avui per continuar demà el seu camí cap a Tarragona. Per això van demanar la col·laboració de l’Ajuntament, que els ha cedit la sala polivalent del pavelló municipal, les dutxes i vestuaris. L’alcalde Pere Virgili els ha donat la benvinguda aquest migdia a la plaça de l’Ajuntament, alabant la gran tasca que el centre realitza.

La travessa a peu està impulsada pel centre Eines Addiccions, d’atenció a les drogodependències, i concretament pel seu director Àlex Florensa, el qual atén a persones amb aquest problema des de fa anys amb l’esport com a principal eix terapèutic. La iniciativa té una doble vessant, principalment prevenir les addiccions de les persones que hi participen, i la pedagògica, atès que Àlex Florensa imparteix una xerrada dirigida al jovent en cadascuna de les parades de la travessia. A Roda de Berà es realitzarà a l’Institut, tot i que encara cal determinar la data, durant la qual es donarà a conèixer la tasca del centre i la malaltia de l’addicció, la seva prevenció i tractament.

La TransEinesCat va començar el 25 d’agost a Pont de Suert i acabarà el 24 de setembre a Alcanar passant per poblacions com Puigcerdà, Planoles, Salt, Cardedeu, Montmeló o Tortosa. Al llarg de la ruta, Florensa, terapeuta, psicòleg clínic i exaddicte, treballa amb els pacients diferents valors com ara el de la cohesió, la empatia, el respecte o la coherència, amb l’esport i el treball de superació com a eixos fonamentals de la teràpia.

El projecte va néixer el 2018 i des de llavors ha ajudat a desenes de persones a canviar els seus hàbits.

Redacció

 

Roda de Berà assoleix un estalvi diari mitjà de 500 metres cúbics d’aigua

Imatge d’un dels dipòsits municipals. Foto: Cedida

Roda de Berà posa fi a un estiu en què la gestió de l’aigua a la zona nord del municipi ha estat un dels temes que més ha preocupat a l’equip de Govern, tenint en compte la situació de sequera generalitzada a tot el país i en la qual es troben els pous municipals.

Gràcies a les mesures posades en marxa per l’Ajuntament i a la conscienciació de les famílies, en part degut a la campanya de sensibilització iniciada pel consistori, s’ha assolit un estalvi mitjà diari de 500 metres cúbics. En alguns moments puntuals s’ha arribat fins i tot a doblar aquesta xifra d’estalvi, si comparem, per exemple, el consum de l’1 de juliol (3.550 m3/diaris) amb el de l’1 de setembre (2.493,8 m3/diaris), amb una diferència de 1.056,2 metres cúbics al dia.

L’1 de juliol el consum acumulat dels sis pous municipals superava els 3.500 metres cúbics diaris, motiu pel qual l’Ajuntament va decidir accelerar la posada en marxa d’un paquet de mesures per al control i l’estalvi d’aigua de boca. Així, el 7 de juliol es comunicaven les primeres mesures per assolir un estalvi real, com la reducció de la freqüència de reg de les zones verdes, el tall de l’aigua de les fonts ornamentals o la reducció del consum d’aigua de les finques rústiques, entre d’altres. No van ser suficients i en una setmana els nivells dels pous vells i nou de Cal Llorenç van baixar considerablement. El 22 de juliol van saltar totes les alarmes al pou vell en detectar un inici de terbolesa a l’aigua. El pou es va tancar perquè recuperés els nivells adequats i la seva qualitat i el Pla de mesures va passar a la Fase 2, amb la redistribució de l’aigua dels dipòsits municipals, una mesura que en moments puntuals va provocar una baixada de la pressió de l’aigua en algunes zones.

Aquestes mesures sí van donar el resultat esperat i amb l’estalvi d’aigua per part de les famílies es va assolir el necessari estalvi real als pous. Gràcies a això no va ser necessari endegar la fase 3 del Pla de mesures per al control i l’estalvi de l’aigua, la qual hagués suposat mesures molt més restrictives com les que Roda de Berà va patir a l’estiu de 2020.

Però tot i que les xifres són positives, l’alcalde Pere Virgili continua demanant la col·laboració de la ciutadania, “no podem abaixar la guàrdia, hem de continuar estalviant aigua a les nostres llars, prenent consciència de cada gota d’aigua que gastem. Amb petits canvis en els nostres hàbits quotidians podrem assolir un estalvi important”, assegura.

L’Ajuntament continuarà treballant en la futura connexió de la zona nord del municipi amb el Consorci d’Aigües de Tarragona “atès que aquesta ha de ser la solució definitiva a mig termini”, diu l’Alcalde, per evitar dependre dels aqüífers, cada cop més malmesos. Per això, es continua avançant en els tràmits inicials per a la construcció d’un nou dipòsit de capçalera de 2.000 metres cúbics que subministrarà, mitjançant dos grups de bombeig, els dipòsits de la Morella, del Molí-Cucurull i de l’Eixample, amb la posterior connexió amb l’aigua de l’Ebre.

 

Roda celebra la Diada Nacional recuperant actes d’abans de la pandèmia

El concert de música clàssica a càrrec del Grup Harmònics, format pel violoncel·lista Edmon Bosch i el violinista Joan Mestre. Foto: Ajuntament

La rapsoda altafullenca Joana Badia. Foto: Ajuntament

Ahir, 11 de setembre, Roda de Berà va celebrar la Diada Nacional de Catalunya. La Diada es va iniciar amb un acte cultural previ a la tradicional ofrena floral que ha esdevingut una aposta d’èxit de la regidoria de Cultura i Festes, encapçalada per Teresa Ferré. Així, la zona enjardinada del carrer Tarragonès va acollir, a partir de dos quarts de dotze del matí, un concert de música clàssica a càrrec del Grup Harmònics, format pel violoncel·lista Edmon Bosch i el violinista Joan Mestre; i un recital de poemes a càrrec de la rapsoda altafullenca Joana Badia. Per a l’ocasió, Edmon Bosch, a més a més, va estrenar un tema propi, Mar blava, vi roig.

Acte de l’ofrena floral. Foto: Ajuntament

Per finalitzar el concert, els músics van interpretar l’himne de Catalunya, Els Segadors, abans que s’iniciés la tradicional ofrena floral al que fou el 122è President de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià. L’alcalde Pere Virgili i les regidores i regidors, Teresa Ferré, Rosana Dorantes, Gerard Solé, Laura Moya, Juan Pedro Labrador i Eva Giménez, en representació de l’Ajuntament, van ser els primers en dipositar l’ofrena al bust del President Macià. Seguidament, va ser el torn de les agrupacions polítiques, la primera d’elles Tria Roda, representada per l’Alcalde, Teresa Ferré, Rosana Dorantes i Gerard Solé. Els regidors Laura Moya i Juan Pedro Labrador, acompanyats per companys del partit, van fer l’ofrena en representació del PSC. La regidora Eva Giménez, Jordi Peidró i Irene Crespiera, en nom d’ERC; el regidor Albert Martín, Olga Xufré, Sònia Molas, Marina Giner i Xavier la Torre, en representació de Junts per Roda de Berà; Luis Miralles i Encarna Ramírez, per Roda en Comú; Irene Crespiera, Francesca Parés i Anna Cortadella, en representació de l’ANC de Roda de Berà; i, finalment, Cristina Borrut, Mercè Ventosa i Teresa Ferré, representant el Grup Sardanista de Roda de Berà.

La celebració es va allargar a la tarda i nit, amb la recuperació del reeixit concurs de llançament de pinyol d’oliva i la botifarrada popular. Fotos: Ajuntament

La celebració es va allargar a la tarda i nit, amb la recuperació del reeixit concurs de llançament de pinyol d’oliva i la botifarrada popular, els quals no se celebraven des d’abans de la pandèmia. El primer, va aconseguir assolir un rècord de participació, amb una seixantena de persones, de totes les edats, inscrites per participar-hi al reeixit i divertit concurs. Aquest any es van dividir en tres categories diferenciades, masculina, femenina i infantil, per a nens i nenes, nois i noies fins als 15 anys. Un a un els participants van anar realitzant els tres llançaments de pinyol d’oliva, intentant superar la marca anterior. Va ser el regidor Albert Martín, amb 13,75 metres, qui més lluny va aconseguir arribar. Pel que fa a la categoria femenina, Anna Miranda, amb 10,20 metres, va ser la guanyadora; i Iker Espinosa, amb 7,50 metres, el vencedor de la categoria infantil.

A les nou de la nit es va iniciar la botifarrada popular amb la participació de prop de 500 persones. La Penya Blaugrana amb l’ajuda de l’Alcalde, dels regidors de l’equip de Govern Gerard Solé, Teresa Ferré i Rosana Dorantes i dels voluntaris i voluntàries, van ser els encarregats de preparar i servir el sopar, una botifarra amb mongetes, pa amb tomàquet, allioli i vi. Com a postres, la pastisseria Queralt, per encàrrec de l’Ajuntament, va preparar unes de molt especials, una coca amb els colors de la senyera.

Redacció

 

Roda de Berà se suma, un any més, a la Setmana Europea de la Mobilitat

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat amb l’objectiu de promoure hàbits més sostenibles, segurs i saludables, fomentant els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. El lema d’enguany és ‘Combina i mou-te!’, convidant a reflexionar sobre el comportament envers l’ús del vehicle i impulsant l’ús de mitjans de transport sostenibles per tal de generar menys contaminació i uns entorns saludables i relaxats.

A Roda de Berà, a través de la regidoria d’Esports, encapçalada per Gerard Solé, s’hi ha organitzat una caminada i una pedalada. Dissabte 17 de setembre la plaça de la Sardana serà el punt de sortida, a les 9 del matí, de la caminada saludable pel terme. La caminada serà guiada per Ricard Benimeli, arxiver municipal i bon coneixedor del terme, i tindrà una durada total de 4 hores, amb aturades.

El recorregut passarà pel Cucurull, el Coll de Repàs, el Torrent de l’Aigua, la Plana del Xim, l’Eixample i, finalment, es tornarà a la plaça de la Sardana. Cal portar esmorzar, beguda i calçat adequat. No cal fer inscripció prèvia.

La pedalada popular, que arriba a la desena edició, tindrà lloc el diumenge 18 de setembre. La sortida, amb un recorregut de 8,6 km, serà des de la plaça de l’Ajuntament a les 10 del matí. Hi poden participar adults i també infants a partir de 7 anys. Serà obligatori l’ús del casc. Per als més petits, especialment aquells que encara no tenen edat per participar en la pedalada, se’ls convoca al Parc d’educació viària, a l’avinguda de l’Avenc, de 10 a 12 del matí.

Els i les participants rebran una samarreta commemorativa de regal (fins a esgotar les existències).

Redacció

 

Roda de Berà honora la Mare de Déu de Berà

Després de la missa, la plaça de l’Ermita va acollir una ballada de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de Tarragona i amb la col·laboració del Grup Sardanista de Roda de Berà. Fotos: Ajuntament

Ahir diumenge va tenir lloc la celebració en honor a la Mare de Déu de Berà. Cada 8 de setembre es commemora el dia de les verges trobades i, segons la tradició, la Verge de Berà va ser trobada per uns pescadors al peu del santuari, dins del mar, a la coneguda Roca Plana. Els anys que no coincideix el dia 8 en diumenge, la celebració se sol avançar al diumenge anterior.

Amb un sol radiant, i després de dos anys havent-se de celebrar la missa de campanya a causa de la pandèmia, aquest diumenge s’ha pogut celebrar amb normalitat la processó de la Mare de Déu de Berà. L’acte es va iniciar a les 11 del matí amb una petita processó al voltant de la plaça de l’Ermita i el cant de diverses cançons dedicades a la Verge. Tot seguit, dins de l’ermita, mossèn Antonio Rodríguez, de la parròquia de Sant Bartomeu, va oficiar la missa.

Després de la missa, la plaça de l’Ermita va acollir una ballada de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de Tarragona i amb la col·laboració del Grup Sardanista de Roda de Berà.

Hi van assistir l’alcalde Pere Virgili, la regidora de Cultura i Festes Teresa Ferré, i la regidora Gregoria Alonso.

Redacció

 

L’Associació Infància Robada fa una crida davant la situació de desbordament en què es troba

L’entitat es va presentar a Roda de Berà. Foto: Cedida

L’entitat treballa per visibilitzar i conscienciar la societat sobre el tràfic de persones i dona suport a famílies vulnerables

Coincidint amb el Dia Internacional de la Solidaritat, el Centre de dia per a gent gran Marinada de Roda de Berà va acollir el 31 d’agost la presentació de l’Associació Infància Robada del Vendrell, de la mà de les germanes Maria Olga Olano Eguiluz, presidenta de l’associació i dinamitzadora del Centre d’acollida Maria i Josep, i Marcela Alejandra Macagno, secretària i encarregada del voluntariat. L’entitat està vinculada amb les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes.

L’Associació Infància Robada del Vendrell es va crear a finals del 2020 per donar continuïtat a l’obra que realitza l’entitat nascuda fa més de 30 anys a l’Argentina i que té presència a nivell mundial en països com Portugal. El seu objectiu és donar visibilitat i conscienciar a la societat sobre el tràfic de persones i els drets humans. La seva missió és l’acollida i l’acompanyament de persones que han estat víctimes o que han sobreviscut al tràfic de persones en totes les seves variants: vulneració dels seus drets (joves, infants o adults), procés de la desaparició de les persones i les seves famílies, etc…
El Centre d’acollida Maria i Josep

L’associació gestiona el Centre d’acollida Maria i Josep, situat a la plaça Pep Jai del Vendrell, que es va inaugurar el 2021. En aquest espai es realitzen projectes i activitats diverses de suport a persones i famílies vulnerables: projecte de cangurs, reforç escolar, trobades juvenils, tallers de motivació, trobada de pares i mares o el projecte laboral per a persones vulnerables, entre altres. El personal del centre treballa directament i voluntàriament amb professionals com metges, psicòlegs, assistents socials, advocats, així com persones amb molta experiència amb víctimes del tràfic de persones.

Després de dos anys en actiu, l’Associació Infància Robada es troba desbordada pel volum de feina i per la demanda del servei que dona. Amb la pandèmia, la problemàtica que pateixen aquestes persones ha quedat encara més invisibilitzada. Per aquest motiu l’entitat vendrellenca demana la col·laboració ciutadana i fa una crida a fer donacions, bé siguin econòmiques, cedint temps a través del voluntariat, participant en activitats o conscienciant i fent difusió de la problemàtica.

Per contactar amb L’Arc Serveis: larcserveis@gmail.com o al telèfon 626 67 08 89 .

Les instrumentistes russes Sveta Trushka i Daria Piltyay oferiran un concert al Museu de la Ràdio de Roda

L’extraordinària violoncel·lista Sveta Trushka tornarà a Roda de Berà el proper divendres, 2 de setembre, a partir de les set de la tarda, per oferir un recital de música al Museu de la Ràdio Luis del Olmo. En aquesta ocasió ho farà acompanyada per la pianista russa Daria Piltyay, considerada una de les joves instrumentistes més prometedores de la seva generació. Piltyay ha guanyat nombrosos premis nacionals i internacionals i s’ha format a l’Escola Estatal de Música de Moscou i al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.

Serà la primera vegada que Daria actuï a Roda de Berà. Per la seva part, Sveta és des de fa uns anys una habitual dels programes culturals del municipi. Va oferir el passat 7 d’agost un concert molt especial a la capella de Mas Carreras, el qual va dedicar a en Pere Virgili Gatell, de qui el 24 de setembre es complirà el primer aniversari del seu traspàs.  

Redacció

 

Rafa Luna farà un pas enrere perquè Daniel Izquierdo encapçali la llista del PP a Roda el 2023

Rafa Luna i Daniel Izquierdo en un dels actes de la Festa Major de Sant Bartomeu de Roda. Foto: Cedida

Rafa Luna no encapçalarà la llista del PP a Roda de Berà a les eleccions municipals del maig de l’any vinent, per primer cop des de 2015, quan va entrar a l’ajuntament. El lloc de sortida serà ocupat pel president local de la formació, Daniel Izquierdo Vergara, número dos en els comicis del 2019 i que es va quedar sense poder entrar al consistori. De fet, ambdós es bescanviaran posicions perquè Luna passarà a ser el número 2 de la llista el 2023. Els canvis seran aprovats, gairebé amb total seguretat, en una junta local del partit a celebrar el mes de setembre. Posteriorment, hauran de ser ratificats pel comitè lectoral provincial de Tarragona

Aquest nou tiquet vol combinar il·lusió i experiència. La de Luna, que ho ha estat pràcticament tot en la vida política del PP i catalana. Lleidatà d’origen va ser president de Nuevas Generaciones, secretari general i president provincial del PP a Tarragona, secretari general a Catalunya, diputat i secretari de la Mesa del Parlament i senador per designació autonòmica. Fins i tot encara ara, jubilat, continua sent un referent dins dels populars catalans.

J.S.