L’Ajuntament de Roda ofereix noves subvencions per fomentar l’ocupació i l’emprenedoria

L'alcalde, Pere Virgili, i José Ibort, president de la comissió d'Ocupació, Benestar i Transparència de l'Ajuntament de Roda de Berà, amb Andreu Suriol, president, i Josep Gispert, secretari general de la Cambra de Comerç de Tarragona, durant la trobada d'aquest migdia. Foto: Cedida

L’alcalde, Pere Virgili, i José Ibort, president de la comissió d’Ocupació, Benestar i Transparència de l’Ajuntament de Roda de Berà, amb Andreu Suriol, president, i Josep Gispert, secretari general de la Cambra de Comerç de Tarragona, durant la trobada d’aquest migdia. Foto: Cedida

Amb l’objectiu d’incentivar l’ocupació i oferir una solució a l’increment dels índex d’atur dels últims anys, l’equip de Govern torna a engegar la línia d’ajudes a empreses, autònoms i emprenedors. La iniciativa, la qual es va posar en marxa ara fa quatre anys, va esdevenir al seu moment pionera al territori en l’àmbit del foment de l’ocupació.

Al 2015 es van detectar algunes necessitats que no estaven incloses dins les bases, motiu pel qual l’equip de Govern va decidir durant el passat exercici ampliar l’objecte de la subvenció i va redactar unes de noves amb dues línies subvencionables ben diferenciades. Per al 2017 les bases reguladores s’han mantingut i la subvenció es torna a dirigir a empreses de tot el Tarragonès i del Baix Penedès que contractin persones desocupades empadronades a Roda de Berà, i per altra banda, una segona línia destinada a l’autoocupació i l’emprenedoria al municipi, tenint en compte que l’actual situació ha obligat a moltes persones a optar per crear els seus propis negocis.

L’objectiu del projecte “Roda de Berà per l’ocupació i l’emprenedoria” té l’objectiu de dinamitzar el mercat de treball recolzant a les petites i mitjanes empreses compromeses amb la creació d’ocupació, fomentar la contractació d’aturats empadronats a Roda de Berà, recolzant així als col·lectius més vulnerables, i impulsar la creació de noves iniciatives empresarials que generin autoocupació i ajudar als emprenedors.

Els pressupostos de l’exercici preveuen una consignació total de 85.000 euros. Les ajudes tindran caràcter retroactiu a 1 de gener de 2017, i les sol·licituds s’hauran de presentar abans del 30 de juny.

L’import de la subvenció serà del 50% del cost total del contracte, el qual ha de ser d’un mínim de tres mesos de durada i amb una jornada mínima del 50%, amb un màxim a atorgar de 10.000 euros per a cada empresa. Pel que fa a l’autoocupació es pagarà el 50% de les despeses detallades de l’activitat amb un màxim de 3.000 euros.

Diferents accions planificades
Tot i que des de l’any passat les bases es van simplificar per facilitar la tramitació administrativa, la sol·licitud i la justificació de les subvencions, s’ha detectat que encara hi ha empreses o autònoms que desconeixen el pla d’ajudes o no saben quins són els tràmits que s’han de seguir per acollir-s’hi. Per aquest motiu l’Ajuntament ha iniciat una sèrie d’accions comunicatives per apropar la subvenció al públic al qual es destina i que es compleixi amb l’objectiu prioritari de les ajudes, el foment de l’ocupació.

En aquest sentit se celebrarà una jornada informativa destinada a tots els empresaris i autònoms que estiguin interessats. Serà el proper 31 de maig, a les 19.30 hores, a l’Hotel d’Entitats de Roda de Berà a càrrec de tres tècniques de l’Ajuntament que explicaran com s’han d’efectuar les sol·licituds i resoldran tots els dubtes que hi puguin sorgir.

En el marc de les accions planificades, l’alcalde, Pere Virgili, i José Ibort, president de la comissió d’Ocupació, Benestar i Transparència de l’Ajuntament, visitaran les gestories del municipi perquè facin arribar la informació als seus clients; i es reuniran amb les principals federacions i associacions empresarials de les comarques del Tarragonès i Baix Penedès, la primera trobada de les quals s’ha celebrat aquest migdia, amb els representants de la Cambra de Comerç de Tarragona, Andreu Suriol, president, i Josep Gispert, secretari general (foto). Finalment, també es reuniran amb els sindicats amb representació a la província; així com amb la càtedra d’emprenedoria i creació d’empreses de la URV.

Torna la ruta de tapes de Roda de Berà

Roda de Berà es prepara per viure la tercera ruta de tapes del municipi, organitzada per l’Associació de Comerciants i Restauradors, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Quinze tapes per descobrir i degustar, dissenyades amb originalitat i molta cura pels establiments participants, les quals es podran tastar a partir del 27 de maig i fins l’11 de juny.

El preu de la tapa més una beguda s’ha fixat, com en anterior edicions, en 2,5 euros, un preu molt competitiu tenint en compte la complexa elaboració de totes les propostes. Entre elles trobarem tapes tan creatives com el “Napulee” de La Cucina è Teresa, una bomba de pasta farcida de mozzarella amb salsa casolana i pèsols amb un rotllet de carbassó farcit de formatge ricotta, pernil dolç i mozzarella; la Torradeta de Cal Isidre, un pa de vidre amb fons de porro, bacon i rul de cabra amb ceba deshidratada amb mel; o la proposta del Refugi de Roda, un tàrtar de salmó amb alvocat i perles d’arengada amb cruixent de parmesà.

D’altres més senzilles però que tenen l’èxit assegurat, com el “Bocadito Mexicano” del bar Trenta-Vuit vell, una barqueta de blat farcida de carn, fesols, salsa i guacamole; el sandvitx de carpaccio de vedella i crema de formatge amb espècies, de la Pastisseria Queralt; o la mini hamburguesa Tropical-Bar.

Completar tota la ruta tindrà premi directe, un barret commemoratiu, i la possibilitat de participar en el sorteig de tres premis, un viatge a Donosti per a dues persones; un rellotge de marca; i un txec regal valorat en 40 euros per bescanviar als comerços de l’Associació de Comerciants i Restauradors de Roda de Berà.

L’objectiu d’aquesta iniciativa gastronòmica és promocionar l’oferta de restauració local, convidar als vilatans a que surtin al carrer i gaudeixin del comerç rodenc, així com oferir una activitat diferent que uneixi els establiments del nucli urbà i de la zona costanera en un mateix esdeveniment.

Els establiments participants són Cal Isidre, Dickens, Diverespai, Frankfurt Maikel, la Cucina è Teresa, Frankfurt Ibérico, Pastisseria Queralt, Pizzeria Maxim, el Refugi de Roda, Rostisseria Tona, Bar Roshe, Bar RH, Trenta-vuit, Trenta-vuit vell i Tropical Barà.

“Xupinazo Roda Tapa”

El tret de sortida es donarà el dissabte 27 de maig amb una gran festa que s’allargarà des de les 11 del matí fins la matinada, amb diverses activitats organitzades a l’avinguda Arc de Berà. D’11 del matí a 1 de la tarda tindran lloc activitats infantils i jocs d’aigua; seguidament, s’oferirà una actuació del coro rociero de Creixell “Aromas de Azahar”, i cant a càrrec de “Jara i Marisma”.

A partir de les 5 de la tarda, de nou, activitats per als més petits; i seguidament, fins les 8 de la tarda, actuació del grup de sevillanes “Menta i canela”, del solista Ignacio Gomero i del grup de ball “Arte flamenco”.

El plat fort de la jornada arribarà a partir de les 9 del vespre, amb l’actuació de la cantant rodenca Marina Marlo, finalista del programa televisiu “Got Talent” i guanyadora de l’especial “Got Talent Junior”. Finalment, a 2/4 d’11 de la nit, tindrà lloc una festa revival.

El Punt d’Informació Juvenil de Roda de Berà busca joves amb talent

El 20è aniversari del Punt d'Informació Juvenil tindrà una festa Holi. Foto: Cedida

El 20è aniversari del Punt d’Informació Juvenil tindrà una festa Holi. Foto: Cedida

Amb el crit “Ei, jove, t’estem buscant!” el Punt d’Informació Juvenil de Roda de Berà busca joves d’entre 16 i 30 anys que tinguin algun talent especial, que cantin, ballin, toquin un instrument musical, punxin música, facin grafits o bé pintin.

En el marc de la celebració del seu 20è aniversari, dins del programa que la regidoria de Joventut està organitzant, el PIJ ha començat a preparar un “Got Talent” a la rodenca, en el qual també es convidaran a joves talents dels altres municipis de la zona TRAC, Torredembarra, Altafulla i Creixell, per tal de donar-los-hi a conèixer, amb la diferència que en aquest cas no hi haurà un jurat i tots seran guanyadors.

Els joves interessats s’han d’inscriure al PIJ, i actuaran, en solitari o bé en grup, durant la cita que se celebrarà el 17 de juny a la zona esportiva municipal Eixample “Les Piscines”.

Festa Holi

Per celebrar el 20è aniversari l’àrea de Joventut ha preparat una Festa Holi, la popular festa dels colors que va tenir molt èxit durant la Festa Major de Sant Bartomeu 2016.

Així, el proper 10 de juny l’aparcament del carrer Sínia, a l’urbanització Costa Daurada, s’omplirà de música i es tenyirà de pols de colors amb un festival a càrrec d’Urban Events Barcelona. L’entrada serà gratuïta.

Roda de Berà col·labora un any més amb la campanya ‘Posa’t la gorra!’

Cartell que anuncia la campanya

Un any més l’Ajuntament de Roda de Berà se suma a la campanya solidària d’AFANOC “Posa’t la gorra!”, la qual enguany arriba a la seva quinzena edició a Tarragona.

De nou se celebrarà a Port Aventura Park, el 10 de juny, amb una gran festa en la qual el parc temàtic s’ha abocat especialment per fer gaudir d’una jornada especial on s’unirà la diversió, la solidaritat i el compromís envers els infants i adolescents amb càncer i les seves famílies.

La gorra d’aquesta edició, símbol de la campanya i que inclou l’entrada a Port Aventura el dia de la festa, té un preu de 20 euros, i ha estat creada per la marca esportiva Munich amb un disseny molt colorista i juvenil.

La campanya està impulsada per l’Associació de Nens amb Càncer, AFANOC, i té l’objectiu de sensibilitzar i donar a conèixer a la societat l’existència del càncer infantil per tal de normalitzar la malaltia i aconseguir els mitjans necessaris per pal·liar les carències en serveis i instal·lacions que es generen a partir del diagnòstic, aconseguir més recursos per tal que els infants malalts puguin gaudir de la seva infància amb els mateixos drets i oportunitats que la resta d’infants.

Totes aquelles persones que vulguin col·laborar amb la compra de la gorra poden adreçar-se a l’Hotel d’Entitats de Roda de Berà.

‘Pàtria’, un ‘Braveheart’ català, inaugurarà un FIC-CAT dedicat a les guionistes

Un moment de la presentació del festival. Foto: Tarragona21

Primícia per obrir la desena edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) de Roda de Berà. El certamen viurà l’estrena de ‘Pàtria’, de Joan Frank Charansonnet i amb Miguel Sitjà com a principal protagonista. El certamen estarà dedicat a les guionistes, oblidades del món del cinema i tindrà un marcat accent de defensa del gènere.

Joan Frank Charansonnet, director de “Pàtria. La llegenda d’Otger Cataló i els 9 barons de la fama”, pel·lícula que inaugurarà el FICCAT, ha explicat les dificultats de tirar endavant un projecte com aquest sense obtenir cap tipus de subvenció pública i, per tant, amb un pressupost reduït. Tot i això, segons Charansonnet, “hem fet un Braveheart a al catalana”. El film era un somni pendent de realitzar del director des de jovenet i l’ha comparat al FIC-CAT “també és heroic i èpic”.

Charansonnet està convençut que ‘Pàtria’, amb només 500.000 euros de pressupost, esdevindrà pionera en un gènere, el cinema èpic i d’època a Catalunya

Per la seva banda, l’actor Miquel Sitjar, un dels protagonistes de la pel·lícula, ha dit que el cinema català, i en concret Pàtria, “és com una escudella catalana, amb ingredients senzills, però bons i de la terra”.

L’alcalde del municipi, Pere Virgili, ha reafirmat la col·laboració de l’Ajuntament amb el FIC-CAT i la constant evolució del Festival al llarg d’aquests deu anys.

Com ja es va dir, també s’estrenarà ‘Casals, la força d’un silenci’, de Manuel Huerga i amb Joan Pera fent del mestre compositor, un llargmetratge fora de competició.

Homenatge a Rosa Vergès

Antonio Barrero, director del Festival, ha reafirmat l’aposta present i futura per Roda de Berà i ha reivindicat el tret característic del certamen, “ja que és l’únic festival de Catalunya que només parla català”. Barrero ha titllat de “referent” el festival de Roda i ha recordat que els i les guionistes són els protagonistes d’aquesta edició, i que “l’objectiu és debatre i fer visible la situació actual en que es troba aquest col·lectiu de creadors i creadores”. La persona homenatjada serà la guionista Rosa Vergés per la seva llarga trajectòria, i se li lliurarà el guardó durant la gala de cloenda.

La cloenda serà conduïda per l’actor i director Toni Albà, qui justament es va encarregar de la gala de la primera edició del Festival, quan parodiava l’aleshores rei Joan Carles I, i ho tornarà a fer en aquesta ocasió amb motiu del desè aniversari.

61 produccions

El FIC-CAT ha seleccionat 61 produccions: 6 llargmetratges, 17 curtmetratges, 9 documentals, 11 videoclips i 18 produccions de centres educatius. A aquestes caldrà sumar-hi totes les produccions de la categoria JOVE 48 HORES, per a la qual les inscripcions són obertes fins el 18 de maig. En total s’han programat 21 sessions de
cinema.

Quant a produccions de les comarques de Tarragona, aquestes mantenen la seva presència, però “costa fer produccions en català i nosaltres hem d’estar al darrera apretant”, ha reconegut Barrero.

Cada jornada comptarà amb catifa vermella, per on passaran bona part del bo i el millor del cinema català. Directors, productors, actors, crítics de cinema seran a Roda de Berà, des d’Isona Passola a Joan Pera, David Bagés, Carme Sansa, Manuel Huerga, Fèix Colomer, Isaki Lacuesta o Àlex Gorina, que presentarà una de les nombroses activitats paral·leles.

Recordem que entre les pel·lícules a concurs es troben ‘Incerta Glòria’, d’Agustí Villaronga; ‘La propera pell’, ‘Estiu 1993’, de Carla Simón, ‘Sasha’, de Fèlix Colomer; ‘Mil coses que faria per tu’,  de Dídac Cervera, o els documentals ‘El viatge de l’Unai’, d’Andoni Canela, o ‘Le peuple interdit’, una producció quebequesa sobre el que està succent a Catalunya.

Els Jurats

Els membres que formen part del Jurat de la Selecció Oficial són les actrius Montserrat Carulla –presidenta d’honor- i Ivana Miño; els directors Carles Torras i Marcel Barrena; el productors Paco Escribano i Míriam Porté; i el músic Joan Reig.

El Jurat de la categoria Jove 48 hores està format per Anna M. Bofarull, Héctor Mas, David Victori i Roser Tapias.
Els membres del Jurat seran els que determinaran les obres guanyadores de les diferents categories, i que es donaran a conèixer durant la gala de cloenda.

Joan Reig, membre del Jurat des de la primera edició, ha reivindicat el seu paper com a espectador, el qual valora més els sentiments que li pot transmetre una pel·lícula, que no pas la vessant tècnica.

Totes les projeccions tindran lloc al Teatre del Casino Municipal (plaça dels Pins, 6) i seran gratuïtes. Per les inauguracions –els dies 5 i 6- i per la cloenda -11 de juny- caldrà invitació, que es podrà adquirir a
través de la plataforma Ticketea (fins exhaurir localitats).

Accediu a aquest enllaç per disposar de més informació.

 

 

La Biblioteca de Roda crea un racó permanent d’intercanvi de llibres per aliments


La Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca ha posat en marxa una nova iniciativa per recaptar aliments, els quals seran destinats al Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà.

Aquest serà un racó permanent d’intercanvi de llibres per aliments i productes bàsics amb una doble vessant, donar-li una segona vida als llibres que s’han de treure del catàleg de la biblioteca i alhora ajudar als més necessitats. El servei estarà en constant contacte amb el PDA rodenc per tal de conèixer quina és la relació dels aliments més necessaris cada setmana. Així, actualment el Punt necessita llet, farina, oli de gira-sol, sucre i llegums.

La biblioteca rodenca ha destacat en moltes ocasions per ser una biblioteca solidària, organitzant esdeveniments en favor de Serveis Socials, com és el cas de la paradeta solidària de Sant Jordi o activitats en el marc de La Marató de TV3, amb la qual cada any hi col·labora activament.

VÍDEO I FOTOS | Un centenar de cotxes clàssics enlluernen els carrers de Roda de Berà

GALERIA DE FOTOS AL FINAL DE LA NOTÍCIA

Un centenar de cotxes de 25 anys o més han omplert aquest matí la plaça del Mercat de Roda de Berà en la segona Trobada de Vehicles Clàssics que organitza l’Associació Motor Clàssic Berà. Després d’un esmorzar popular, l’organització ha entregat una sèrie de premis de reconeixement a “propietaris amb molta solera, que tenen moltes històries per explicar-nos”, segons ha explicat el president de l’associació, Pere Amat.

El dia abans havien confirmat l’assistència 182 persones d’arreu de Catalunya repartides en 86 vehicles, però a darrera hora s’han inscrit una vintena més de vehicles a la trobada. Després de l’entrega de trofeus, els vehicles han sortit en comitiva cap a la urbanització Roc de Sant Gaietà.

Ferrari, Porsche, 600, Escarbats…

Entre els vehicles que s’hi han aplegat freqüentaven els Seat 600 i els Volkswagen Escarabat. D’aquests últims en destacava un per l’efecte rovellat de la seva carrosseria. Entre els més potents hi havia un Ferrari Dino i tres Porsche, i per l’originalitat hi destacava també un Citroen DS.

 

Prop de 400 persones participen a la Trobada d’Associacions de Gent Gran a Roda de Berà

No ha faltat una visita al Museu de la Ràdio de Luis del Olmo

Roda de Berà ha actuat avui com a municipi amfitrió de la Trobada Comarcal d’Associacions de Gent Gran, organitzada pel Consell Comarcal del Tarragonès, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Berà, una cita que ha reunit més de 370 sèniors.

L’esdeveniment s’ha iniciat abans de les 10 del matí amb l’arribada al Roc de Sant Gaietà de tots els participants, on Teresa Ferré, regidora de Serveis Socials, els hi ha donat la benvinguda. Seguidament, s’han organitzat grups reduïts per fer visites guiades a tres dels espais més emblemàtics de Roda de Berà, el Museu de la Ràdio Luis del Olmo, l’ermita de la Mare de Déu de Berà i la Capella de Mas Carreras, de Josep Maria Jujol.

Entorn dos quarts d’una han arribat al pavelló municipal on Roser Galí, directora general de Famílies; i Pere Virgili han dedicat unes paraules als assistents, reconeixent el paper tan important que els avis i àvies tenen dins la societat; “sou el nostre mirall de futur i hem d’aprendre de tots vosaltres. Si no fos per la vostra generositat res no seria possible”, ha assegurat Pere Virgili.

Seguidament s’ha celebrat una taula rodona amb el tema “Treballem per a la Gent Gran”, on s’han tractat diferents aspectes de la gestió que es fa des de les administracions públiques per aquest col·lectiu, així com diferents consells i recomanacions.

L’alcalde, Pere Virgili, dirigint-se als assistents als actes

Ha estat moderada per Francesc Tarragona, director dels Serveis Territorials a Tarragona, i ha comptat amb la participació de la directora general de Famílies, Roser Galí; d’Anna Osanz, coordinadora de Promoció i Salut Comunitària al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre; de Raül Aguilar, sotsinspector en cap de la Unitat Regional de Policia Administrativa dels Mossos d’Esquadra; i de Judit Pujol, cap de secció de Consum a Tarragona de l’Agència Catalana de Consum.

A partir de les dues de la tarda ha tingut lloc un dinar de germanor i, posteriorment, un ball amb música en viu, fins a mitja tarda, a càrrec d’en Marc Oriol.

Associacions del Tarragonès

Els participants a la trobada anual són membres d’associacions de gent gran de tot el Tarragonès, entre elles, l’associació Casa del Mar; l’associació de jubilats La Nou de Gaià; l’associació de jubilats i pensionistes Tarraco; el casal de la gent gran del Catllar; la llar de jubilats i pensionistes de la Pobla de Mafumet; l’esplai Sant Magí; les associacions de jubilats dels Pallaresos, de Salou, i de Torredembarra; l’esplai Sant Esteve de Vila-seca; l’associació de dones jubilades i pensionistes; l’associació Pere Martell; l’associació Zona Centre; així com l’associació de jubilats i pensionistes de Roda de Berà.

L’esdeveniment ha comptat també amb l’assistència de David Agustí, responsable de l’Oficina de la Gent Gran Activa de la Direcció General de Famílies; de Rosa Llurba, representant del Consell de la Gent Gran de Catalunya; de Joan Martí Pla, alcalde de Perafort; de Joan Maria Sardà, alcalde de La Pobla de Mafumet; de Maria Juncal i Núria Batet, conselleres del Consell Comarcal del Tarragonès; de Cèlia Treserres, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Roda de Berà; i dels regidors de l’Ajuntament José Ibort, Toni Bernal, Josep Antoni Benedicto, Joan Enric Vidal i Encarna Ramírez; i amb la presència de Pitu Boronat, de Comunicació i Relacions Institucionals de l’empresa Dow Chemical.

Roda de Berà acollirà aquest diumenge la II Trobada de Vehicles Clàssics

Imatge d'arxiu d'una edició anterior de la trobada. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu de l’edició anterior de la trobada. Foto: Cedida

El proper diumenge, 7 de maig, la plaça del Mercat de Roda de Berà serà el punt de trobada dels apassionats de la benzina i dels cotxes clàssics. Després de l’èxit assolit l’any passat, tant d’assistents com de participació amb prop de 200 vehicles, cotxes i motocicletes, vinguts de tota Catalunya i d’Andorra, l’organització, l’associació Motor Clàssic Berà, espera poder apropar-s’hi a aquesta xifra, tot i que la cita coincideixi el mateix dia amb la celebració d’altres set trobades.

L’esdeveniment s’iniciarà a les 9 del matí amb la concentració de tots els participants a la plaça del Mercat. Allà, exposats, es podran contemplar tots els detalls de cada vehicle, peces úniques de col·leccionista. A partir de les 11 del matí, després d’esmorzar, els participants sortiran en ruta pel centre de la localitat i continuaran direcció al Roc de Sant Gaietà, on realitzaran un petit recorregut.

A partir de les dues de la tarda tindrà lloc un dinar de germanor al restaurant Les Guatlles, on es lliuraran una trentena de trofeus i premis.

Roda de Berà acollirà divendres la Trobada d’Associacions de Gent Gran del Tarragonès

Imatge d'arxiu d'una edició anterior de la trobada. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu d’una edició anterior de la trobada. Foto: Cedida

El proper divendres, 5 de maig, tindrà lloc a Roda de Berà la Trobada Comarcal d’Associacions de Gent Gran, organitzada pel Consell Comarcal del Tarragonès, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Berà.

La trobada anual, adreçada als socis i sòcies de les associacions integrants del Consell Consultiu Comarcal de la Gent Gran, busca que els membres es coneguin i comparteixin una jornada de convivència molt enriquidora.

La cita s’iniciarà abans de les 10 del matí, quan tots els participants arribin al Roc de Sant Gaietà, on les autoritats locals, entre elles l’alcalde de Roda de Berà i president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, i la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament, Teresa Ferré, els hi donaran la benvinguda. Seguidament, s’han organitzat tres visites guiades a espais emblemàtics de Roda de Berà, al Museu de la Ràdio Luis del Olmo, a l’ermita de la Mare de Déu de Berà i a la Capella de Mas Carreras.

Al migdia es reuniran al pavelló municipal de Roda de Berà on se celebrarà una taula rodona, i, amb el tema “Treballem per a la Gent Gran”, es tractaran diferents aspectes de la gestió que es fa per aquest col·lectiu. Hi participaran Roser Galí, directora general de Famílies; Francesc Tarragona, director dels Serveis Territorials a Tarragona; Anna C. Osanz, coordinadora de Promoció i Salut Comunitària al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre; Raül Aguilar, sotsinspector en cap de la Unitat Regional de Policia Administrativa; i Judit Pujol, cap de secció de Consum a Tarragona de l’Agència Catalana de Consum.

Acabada la taula rodona, tindrà lloc un dinar de germanor i, posteriorment, un ball amb música en viu, fins a mitja tarda, a càrrec de Marc Oriol.

La trobada

Des de l’any 2005, el Consell Comarcal del Tarragonès, impulsat pel departament de Benestar Social, conjuntament amb els municipis de la comarca, organitzen la Trobada d’associacions de Gent Gran del Tarragonès, amb l’objectiu que els membres de les associacions de gent gran de la comarca es coneguin, comparteixen i convisquin una jornada enriquidora que els permet activar i millorar les seves activitats.

Fins avui, aquesta jornada s’ha celebrat a Vila-seca, el Morell, Constantí, Torredembarra, la Pobla de Mafumet, Salou, Tarragona, Perafort i Roda de Berà, que repeteix enguany la seva acollida i hi tornarà a ser el municipi amfitrió.

Roda de Berà serà seu de la Trobada de Gent Gran del Tarragonès

Imatge d’una edició anterior de la Trobada de la Gent Gran

Roda de Berà serà seu, el proper 5 de maig, de la Trobada de la Gent Gran del Tarragonès.

Des de l’any 2005, el Consell Comarcal del Tarragonès, impulsat pel departament de Benestar Social, conjuntament amb els municipis de la comarca, organitzen la Trobada d’associacions de Gent Gran del Tarragonès, amb l’objectiu que els membres de les associacions de gent gran de la comarca es coneguin, comparteixen i convisquin una jornada enriquidora que els permet activar i millorar les seves activitats.
Fins avui, aquesta jornada s’ha celebrat a:

Vila-seca (dues vegades), el Morell, Roda de Berà, Constantí, Torredembarra, la Pobla de Mafumet, Salou, Tarragona, Vila-seca, Perafort, i Roda de Berà, que repeteix la seva acollida i enguany, el seu municipi, tornarà a ser l’amfitrió.

Durant aquest anys, la trobada només va deixar d’organitzar-se en dues ocasions.

La jornada comença a les 9:00 h amb la sortida dels autocars dels participants (s’estima que seran més de 500) des de els seus llocs d’origen, i partiran fins al Roc de Sant Gaietà de Roda de Berà, on s’iniciarà un circuit de visites guiades, en grups reduïts, a espais emblemàtics del municipi, com ara el Museu de la Radio- Luís del Olmo, l’Ermita de la Mare de Déu de Berà i la Capella de Jujol,

A migdia es reuniran al Poliesportiu municipal de Roda de Berà, on es farà una Taula Rodona, que, amb el tema “Treballem per a la Gent Gran” tractaran diferents aspectes de la gestió que es fa per a aquest col·lectiu.
En ella hi participaran la Sra. Roser Galí Izard, Directora General de Famílies, el Sr. Francesc Tarragona Baró, Director dels Serveis Territorials a Tarragona, la Sra. Anna C. Osanz Mur, Coordinadora de Promoció i Salut Comunitària al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre el Sr. Raül Aguilar Ruiz, sotsinspector, cap Unitat Regional de Policia Administrativa i per l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Judit Pujol Codinach, Cap de Secció de Consum a Tarragona de l’Agència Catalana de Consum.

Acabada la taula rodona, els participants celebraran un dinar de germanor i posteriorment començarà una actuació de música en viu i ball, fins a mitja tarda, on tots els participants s’acomiadaran i retornaran al seu lloc d’origen.

La celebració d’aquest acte representa un moment molt entranyable, tan pel nombre de persones que hi intervenen com pels moments que comparteixen, acompanyats contínuament per les autoritats del municipi de Roda de Berà, consellers comarcals i les representants dels diferents departaments involucrats en el benestar de la gent gran, alguns d’ells participants a la taula rodona anterior.

Tret de sortida a la 32a Setmana Cultural de Roda de Berà

Un moment de la presentació de la Setmana Cultural

La presentació del número 38 de la miscel·lània rodenca BOI va donar el tret de sortida a la 32a Setmana Cultural de Roda de Berà, organitzada per Les Monges Associació Cultural, amb la col·laboració de l’Ajuntament i d’altres entitats locals.

Va ser el passat divendres, a partir de les vuit de la tarda, al casal cultural Les Monges, amb la presència d’un gran nombre de rodencs i rodenques. El Consistori va estar representat per l’assistència de l’alcalde, Pere Virgili; de la regidora de Cultura, Teresa Ferré; i dels regidors José Ibort i Toni Bernal.

La presentació d’aquest número va ser a càrrec de Josep M. Fortuny, coordinador pedagògic de l’Institut Roda de Berà, en representació del centre davant l’absència justificada del director, Manel Granado. Per la seva part, Mercè Solé, directora de l’escola El Cucurull, va ser l’encarregada de presentar la biografia de Fortuny.

La seva presència venia justificada pel fet que aquest número de la miscel·lània inclogui un article signat per Pau Cardona, exalumne de l’institut rodenc, basat en un treball de recerca sobre els noms dels carrers del nucli antic de Bonastre que va elaborar quan cursava quart d’ESO. Josep M. Fortuny va parlar, orgullós, sobre aquesta investigació, “un projecte model, tenint en compte que va ser un treball elaborat per un alumne de 15 anys”.

Per altra banda l’alcalde va anunciar que l’Ajuntament es farà càrrec a partir d’ara de les despeses d’edició del BOI; i l’Ernest Nogués, director del Centre d’Estudis Rodencs, va fer una crida a totes les persones que tinguin fotografies d’estudi dels seus pares, avis o besavis, per tal de fer un recull de cara al proper BOI.

La presentació oficial de la Setmana Cultural va ser dissabte a la tarda, a partir de les set, amb la inauguració de l’exposició de pintures “Roda de Berà abans i alguna cosa més…” de l’artista Luciano Couselo, i de l’exposició d’art “Femení i Plural a Roda de Berà”, amb treballs d’Isabel Jover, Myriam Muriel, Christine Merlier i Conxi Tort. Els artistes van ser presentats un a un per Llorenç Miró, membre de l’entitat rodenca.

Seguidament, es va projectar el reportatge audiovisual de la 31a edició, elaborat per Jaume Folch, i es va presentar la nova Setmana Cultural, amb els parlaments de l’alcalde, Pere Virgili; de la regidora de Cultura, Teresa Ferré; i del president i la vicepresidenta de Les Monges Associació Cultural, Joan Freixes i Sònia Camí.

Freixes va explicar el sentit del lema “Som i serem”, el qual “vol ser un fil conductor de la memòria històrica”, “un homenatge a tota aquella gent que ha permès que avui estiguem vivint un moment històric, a tots aquells catalans que a la història no tenen un nom però que han estat clau per tal que actualment estiguem vivint un moment apassionant”. Va agrair també l’ajuda de l’Ajuntament i la col·laboració a les entitats que hi col·laboren, el Grup Sardanista, el Ball de Diables, la Coral Verge de Berà, l’associació republicana També Hi Som, la Penya Blaugrana, o l’Associació Cultural Bon-Astre, del poble veí de Bonastre.

Teresa Ferré va assegurar sentir-se orgullosa “de la tasca que l’associació realitza, de l’equip humà que la compon, els qui treballen amb ganes i il·lusió. Per un poble tenir un teixit associatiu fort és el seu sentit del som i serem”. Per la seva part l’Alcalde va parlar sobre la diferència del ser i de l’estar, en relació amb el lema de la setmana “hem d’intentar passar pel món sent, fent coses pels demés, i no només estant. I això és una cosa que Les Monges porta fent més de 32 anys. Finalment us vull encoratjar a que sigueu “sent”, essent portadors de la cultura rodenca”, va dir Virgili.

L’esdeveniment va comptar també amb l’assistència dels regidors i regidores de l’Ajuntament, Cèlia Treserres, Isabel Mondéjar, Manel González, José Ibort, Laura Moya i Encarna Ramírez.

Diada de Sant Jordi

Ahir diumenge, diada de Sant Jordi, la plaça de la Sardana i la plaça dels Pins van ser els escenaris escollits per celebrar aquesta jornada dedicada a la cultura i a l’amor. Quant als actes organitzats en el marc de la Setmana Cutural, a partir de les dotze del migdia es va iniciar el Vermut Solidari. Els beneficis, els més de 800 euros recaptats, es destinaran a l’ONG Proactiva Open Arms, una organització badalonina que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. La vessant solidària és un dels trets més característics de Les Monges Associació Cultural.

La plaça dels Pins es va omplir de gom a gom per gaudir d’aquest vermut, així com de la ballada de sardanes organitzada amb la col·laboració del Grup Sardanista de Roda de Berà.

A partir de les sis de la tarda, Auca Teatre va representar l’obra “Arsènic per compassió”, al Casino Municipal. Les persones que no hi van poder assistir tindran una nova oportunitat el proper diumenge, a la mateixa hora.

Propers esdeveniments:

25 d’abril

Xerrada “Perquè som on som: perspectiva històrica d’un conflicte polític”
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges, a càrrec d’en Xavier Ferré i Trill, historiador i postgraduat en sociologia del coneixement. Professor de la URV.

26 d’abril

Club Llegir Teatre amb l’obra “Ricard III”
18 hores, a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, de W. Shakespeare. A càrrec de Josepa Figueras. Cal inscripció prèvia.

Xerrada “De l’exili republicà als camps nazis. Paral·lelisme amb la situació actual europea”.
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges.
A càrrec de Juan Manuel Calvo Gascón, professor, historiador i membre de l’Amical de Mauthausen. Acte organitzat conjuntament amb l’associació republicana També Hi Som.

27 d’abril

Xerrada “Proactiva Open Arms. Salvant vides a la Mediterrània”
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges,
A càrrec de Kepa Fuentes, activista de l’ONG.

28 d’abril

Xerrada “El crit de les abelles!”.
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges.
A càrrec de Daniel Arrébola, apicultor i president de l’associació APIS URBIS, dedicada a la protecció de les abelles, el foment de l’apicultura urbana i a la inserció laboral i social a través del treball amb abelles. Hi haurà degustació de mel.

29 d’abril

II Mercat de segona mà solidari on s’hi podran vendre o comprar tota mena d’objectes de segona mà.
A partir de les 9,30 hores i durant tot el matí, a la plaça dels Pins.
Més informació i inscripcions (fins el 27 d’abril) a lesmongesroda@gmail.com o al telèfon 656 609 788.

Tallers i activitats per a infants organitzades per l’Esplai de Ca l’Oliverar.
A les 11,15 hores, a la plaça de la Sardana.
Hi haurà xocolata calenta i coca per als participants.

Espectacle de màgia amb el Mag Txema.
A les 22 hores, al Casal Municipal Les Monges.
Amb “Vola” sobrevolarem la il·lusió, l’entreteniment i la fantasia a una velocitat màgica, amb un humor senzill i un espectacle molt divertit i interactiu on hi han desaparicions, aparicions, mental·lisme, animals… Tot plegat per passar una bona estona. Preu socis: gratuït. Preu general: 3€.

30 d’abril

Cercavila.
A les 11,30 hores, pels carrers de Roda de Berà.
Hi participaran els elements festius de l’entitat: els gegants petits, Rodus i Berània; els grans, Rigoletto i Traviata; el grup de grallers, “Com feia…?” i la Cucadrac. Comptarem amb la companyia d’altres colles geganteres i grups convidats de les nostres comarques.

Obra de teatre: ‘Arsènic per compassió’, Joseph Kesselring.
A les 18 hores, al Casino Municipal.
A càrrec d’Auca Teatre.
Preu entrada socis: 5€ / General: 8€

1 de maig

Caminada històrica per les restes del sistema hidràulic dels molins de Bonastre i Roda de Berà.
A les 9 hores, a l’esplanada del Molí (Urb. La Vinya de Bonastre) , a càrrec del Centre d’Estudis Rodencs i l’Associació Cultural Bon-Astre

Concert de cant coral.
A les 18 hores, a l’Església Parroquial de Sant Bartomeu , a càrrec de la Coral Verge de Berà i altres corals convidades.

Arriba la 32a Setmana Cultural de Roda de Berà, amb el lema ‘Som i serem’


Com és habitual, la presentació de la miscel·lània rodenca BOI, amb el seu 38è número, editada pel Centre d’Estudis Rodencs, serà el primer dels actes del farcit programa que Les Monges Associació Cultural ha preparat per a l’ocasió, demà a partir de les 20 hores.

Tanmateix la presentació oficial de “la setmana”, la qual s’allargarà fins l’1 de maig, serà el dissabte a partir de les 7 la tarda, amb la inauguració de l’exposició de pintures “Roda de Berà abans i alguna cosa més…” de l’artista Luciano Couselo, així com la presentació de l’exposició d’art “Femení i Plural a Roda de Berà”, amb treballs d’Isabel Jover, Myriam Muriel, Christine Merlier i Conxi Tort.

Seguidament, es projectarà el reportatge audiovisual de la passada edició i es presentarà la nova Setmana Cultural, amb l’assistència de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i una encesa a càrrec del Ball de Diables.

Diumenge, diada de Sant Jordi, la plaça de la Sardana s’omplirà de llibres i roses, per celebrar aquesta jornada de cultura i d’amor. La Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca muntarà, de 10 a 13 hores, la seva parada d’intercanvi de llibres per llet o material escolar, en benefici de Serveis Socials. Per altra banda, Roda de Berà Ràdio emetrà un programa especial del magazine a Mig Matí, en directe des de la plaça.

La plaça dels Pins també serà un dels escenaris escollits per Sant Jordi, i a partir de les 11 del matí començarà una ballada de sardanes, organitzada conjuntament amb el Grup Sardanista. I a les 12,15 hores arribarà el Vermut Solidari, els beneficis del qual es destinaran a l’ONG Proactiva Open Arms, una organització badalonina que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa, mantenint així un dels trets més importants de l’entitat rodenca, la seva vessant solidària.

El mateix diumenge, a partir de les sis de la tarda, Auca Teatre representarà la seva última obra, “Arsènic per compassió”, al Casino Municipal. El preu de l’entrada per als socis de l’entitat cultural serà de 5 euros i l’entrada general de 8 euros.

Durant onze dies Les Monges Associació Cultural posarà a l’abast de tothom, grans i petits, una vintena d’activitats culturals. Continua comptant amb el recolzament i la complicitat de l’Ajuntament i de diverses associacions locals com és el cas del Grup Sardanista, la Coral Verge de Berà, l’associació republicana També Hi Som, la Penya Blaugrana, o l’Associació Cultural Bon-Astre, del poble veí de Bonastre.

El lema escollit per aquesta edició ha estat “Som i serem”, l’inici de la lletra de la sardana “La Santa Espina”, un símbol de la catalanitat. Segons indiquen des de l’associació “Som i serem és un crit de força que indica de forma inequívoca un profund senyal d’identitat. També se’n pot fer una lectura a favor de la memòria històrica, ja que, si som és perquè hem estat, i aquest llarg camí porta molta cua”. Segons el seu president, Joan Freixes, el lema “és un homenatge a tota aquella gent que ha permès que avui estiguem vivint un moment històric, a tots aquells catalans que a la història no tenen un nom però que han estat clau. La nostra història com a poble està plena de personatges que amb la seva empremta han ajudat a forjar el país que coneixem”, comentava.

Programa d’actes

21 d’abril

Presentació del número 38 de la miscel·lània rodenca BOI, editada pel Centre d’Estudis Rodencs.
20 hores, al Casal Municipal Les Monges.

22 d’abril

Presentació de l’exposició de pintures “Roda de Berà abans i alguna cosa més…” de l’artista Luciano Couselo. Inauguració de l’exposició d’art “Femení i Plural a Roda de Berà”, treballs d’Isabel Jover, Myriam Muriel, Christine Merlier i Conxi Tort.
19 hores, al Casal Municipal Les Monges.

Tot seguit, projecció del reportatge audiovisual de la XXXI Setmana Cultural i Presentació de la XXXII Setmana Cultural amb l’assistència de l’alcalde de Roda de Berà, Sr. Pere Virgili.
Al finalitzar l’acte, s’oferirà una copa de cava als assistents i a la cloenda hi haurà una encesa pel Ball de Diables de Roda de Berà.

23 d’abril

Parada d’Intercanvi de llibres per llet i/o material escolar en benefici de Serveis Socials de Roda de Berà.
De 10 a 13 hores, a la plaça de la Sardana.
Organitza Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca.

Programa especial A Mig Matí de Roda de Berà Ràdio.

Ballada de sardanes, organitzada conjuntament amb el Grup Sardanista.
A les 11 hores, a la plaça dels Pins.

Vermut Solidari.
A les 12,15 hores, a la plaça dels Pins. Els beneficis es destinaran a l’ONG Proactiva Open Arms, una organització de Badalona que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa.

Obra de teatre: Arsènic per compassió, Joseph Kesselring.
A les 18 hores, al Casino Municipal.
A càrrec d’Auca Teatre.
Preu entrada socis: 5€ / General: 8€

25 d’abril

Xerrada “Perquè som on som: perspectiva històrica d’un conflicte polític”
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges, a càrrec d’en Xavier Ferré i Trill, historiador i postgraduat en sociologia del coneixement. Professor de la URV.

26 d’abril

Club Llegir Teatre amb l’obra “Ricard III”
18 hores, a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, de W. Shakespeare. A càrrec de Josepa Figueras. Cal inscripció prèvia.

Xerrada “De l’exili republicà als camps nazis. Paral·lelisme amb la situació actual europea”.
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges.
a càrrec de Juan Manuel Calvo Gascón, professor, historiador i membre de l’Amical de Mauthausen. Acte organitzat conjuntament amb l’associació republicana També Hi Som.

27 d’abril

Xerrada “Proactiva Open Arms. Salvant vides a la Mediterrània”

A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges,
A càrrec de Kepa Fuentes, activista de l’ONG.

28 d’abril

Xerrada “El crit de les abelles!”.
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges.
A càrrec de Daniel Arrébola, apicultor i president de l’associació APIS URBIS, dedicada a la protecció de les abelles, el foment de l’apicultura urbana i a la inserció laboral i social a través del treball amb abelles. Hi haurà degustació de mel.

29 d’abril

II Mercat de segona mà solidari on s’hi podran vendre o comprar tota mena d’objectes de segona mà.
A partir de les 9,30 hores i durant tot el matí, a la plaça dels Pins.
Més informació i inscripcions (fins el 27 d’abril) a lesmongesroda@gmail.com o al telèfon 656 609 788.

Tallers i activitats per a infants organitzades per l’Esplai de Ca l’Oliverar.
A les 11,15 hores, a la plaça de la Sardana.
Hi haurà xocolata calenta i coca per als participants.

Espectacle de màgia amb el Mag Txema.
A les 22 hores, al Casal Municipal Les Monges.
Amb “Vola” sobrevolarem la il·lusió, l’entreteniment i la fantasia a una velocitat màgica, amb un humor senzill i un espectacle molt divertit i interactiu on hi han desaparicions, aparicions, mental·lisme, animals… Tot plegat per passar una bona estona. Preu socis: gratuït. Preu general: 3€.

30 d’abril

Cercavila.
A les 11,30 hores, pels carrers de Roda de Berà.
Hi participaran els elements festius de l’entitat: els gegants petits, Rodus i Berània; els grans, Rigoletto i Traviata; el grup de grallers, “Com feia…?” i la Cucadrac. Comptarem amb la companyia d’altres colles geganteres i grups convidats de les nostres comarques.

Obra de teatre: Arsènic per compassió, Joseph Kesselring.
A les 18 hores, al Casino Municipal.
A càrrec d’Auca Teatre.
Preu entrada socis: 5€ / General: 8€

1 de maig

Caminada històrica per les restes del sistema hidràulic dels molins de Bonastre i Roda de Berà.
A les 9 hores, a l’esplanada del Molí (Urb. La Vinya de Bonastre) , a càrrec del Centre d’Estudis Rodencs i l’Associació Cultural Bon-Astre

Concert de cant coral.
A les 18 hores, a l’Església Parroquial de Sant Bartomeu , a càrrec de la Coral Verge de Berà i altres corals convidades.

Costes inicia la regeneració de les platges Llarga i Punta d’en Guineu de Roda de Berà

Treballs de regeneració de les platges aquest matí

El Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, mitjançant el servei provincial de Costes de Tarragona, ha posat en marxa aquest matí els treballs de millora i regeneració de la sorra de les platges Llarga i Punta d’en Guineu de Roda de Berà. En total s’ha previst un transvàs de 20.053 metres cúbics de sorra des de la platja Costa Daurada fins ambdues platges.

Les tasques es van iniciar ahir amb la preparació de la zona de càrrega al nord del Port Esportiu i de la zona de descàrrega a la platja Llarga, per començar avui. Les màquines treballaran de dilluns a divendres, evitant els caps de setmana per tal de no interferir en l’activitat dels primers banyistes i visitants. Així, des d’avui i fins el 3 de maig es treballarà a la platja Llarga, i del 24 al 28 d’abril a la platja Punta d’en Guineu.

Tot i que aquestes tasques es fan de forma anual, enguany es feia especialment necessària una actuació d’un major volum degut als efectes dels temporals marítims del passat hivern, els quals van deixar molt malmès tot el litoral tarragoní.

L’objectiu es que totes les platges del municipi estiguin en les millors condicions abans que comenci oficialment la temporada d’estiu, la qual s’iniciarà amb un mes d’antelació respecte d’altres anys, el 15 de maig.

Roda de Berà celebra el 28è Aplec de Sardanes

Un moment de la celebració del tradicional Aplec de Sardanes de Roda de Berà

Un any més, i ja en van 28 de forma oficial, el Grup Sardanista, amb la col·laboració de l’Ajuntament, va organitzar el tradicional Aplec de Sardanes a l’ermita de Berà, en el marc del dilluns de Pasqua.

Centenars de persones arribades de molts punts del territori es van citar al costat del mar per gaudir plegats d’un dia de sardanes i bona companyia. En concret l’Aplec va comptar amb colles de Salou, El Morell, El Vendrell, Els Pallaresos, Valls, Vilanova del Camí, Reus, Igualada, El Pla de Santa Maria, Bonastre, Torredembarra, Tarragona, Saifores Calafell, Altafulla, Vilanova i la Geltrú, El Pla de Santa Maria, La Palma de Cervelló i Salomó.

L’esdeveniment es va iniciar a 2/4 d’11 del matí amb el solemne ofici de la Mare de Déu de Berà. Seguidament es va donar inici a l’aplec amb dues de les cobles de més tradició i més importants del país, la Cobla Marinada i la Cobla Ciutat de Cornellà, les quals es van anar alternant per interpretar les trenta peces que van conformar el programa de matí i de tarda. Al migdia es va celebrar un dinar de germanor amb prop de 400 persones, i a la tarda un berenar amb mona de Pasqua i moscatell per a tothom.

Van ser-hi presents l’alcalde, Pere Virgili; la regidora de Cultura, Teresa Ferré, presidenta també del Grup Sardanista; i el regidor José Ibort. Pel que fa al món sardanista, va comptar amb l’assistència de Jordi Grau, president de la territorial de Tarragona de la Confederació Sardanista de Catalunya.

El tema “Ginesta florida” de Jordi León va ser l’escollit per al concurs de colles improvisades i, com no podia ser d’altra forma, la sardana “L’Aplec de l’ermita de Berà”, de Josep M. Guitart i Oliver, interpretada per ambdues cobles, va posar punt i final a l’aplec. Fins l’any vinent.

Una tradició amb continuïtat

El ball de sardanes té el seu futur assegurat gràcies al jovent que aprèn a ballar i hi participa activament en els diferents aplecs organitzats, com el de Berà. Ahir, caminant entre les rotllanes formades per les colles participants es va poder veure molts nois i noies, entre ells el grup infantil de Tarragona Dansa, dos cops guanyadors del Campionat de Catalunya.

Els comerciants reparteixen vuit mones de Pasqua

Foto dels guanyadors

L’Associació de Comerciants i Restauradors de Roda de Berà va tornar a engegar a principis d’abril la seva popular campanya comercial de Pasqua, mitjançant la qual van sortejar vuit mones el passat diumenge a les 12 del migdia.

El mecanisme era senzill, s’havien de guardar tots els tiquets de compra dels comerços associats realitzades entre el 6 i el 16 d’abril, i el mateix dia del sorteig introduir-los dins de l’urna ubicada a la plaça de la Sardana.

Cèlia Treserres, presidenta de l’entitat i regidora de Comerç de l’Ajuntament, va anar desvetllant els noms dels guanyadors, trets de l’urna per diferents mans innocents; acompanyada també per Susana Zafra i Jorge Baltasar, membres de l’associació.

Es van sortejar dues mones del Forn Pastisseria Queralt, dues més del Forn Pastisseria Roda, dues de la Pastisseria MareNostrum i, finalment, dues mones de llaminadures del Racó de la Lucía.

Els guanyadors van ser Pilar Aroca, Sara del Valle, M. Alba Aroca, Gerard Gual, Manuel Hernández, Marta Gutiérrez, Josefa Torné i Martina Astillero.

‘Incerta Glòria’ i ‘La propera pell’ competeixen al Festival Internacional de Cinema en Català de Roda

Un fotograma d’Incerta Glòria’, film d’Agustí Villaronga

El Festival Internacional de Cinema en Català de Roda de Berà ha fet públiques les produccions audiovisuals que formaran part de la selecció oficial de la desena edició del Festival. Entre totes les categories a concurs: llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i centres educatius, es projectaran més de 60 obres, entre elles, 11 procedents de les comarques de Tarragona.

A aquestes, però, caldrà afegir totes les produccions inscrites en la categoria Jove 48 hores, de la qual la convocatòria encara romandrà oberta fins el 18 de maig.

Durant els dies del Festival –del 5 a l’11 de juny- en el teatre del Casino Municipal de Roda de Berà, convertit en sala de cinema, s’hi projectaran les obres seleccionades: 6 llargmetratges, 17 curtmetratges, 9 documentals, 11 videoclips, i 18 treballs de centres educatius, tant de primària com de secundària.

‘La propera pell’, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo

El festival estrena ‘Casals la força d’un silenci’, que no entra a concurs

Pel que fa als llargmetratges de la competició oficial s’hi troben “Incerta Glòria”, d’Agustí Villaronga; Estiu 1993, de Carla Simón i estrenada a la Berlinale; “Pàtria, la llegenda d’Otger Cataló i els 9 barons de la fama”, de Joan Frank Charansonnet, film èpic que estrenarà la desena edició del FIC-CAT; “Mil coses que faria per tu”, un comèdia de Dídac Cervera; “La propera pell”, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo; i “La família (Dementia)”, de Giovanna Ribes, que s’estrenarà al Festival. Tot i que no competeix, també s’estrenarà “Casals, la força d’un silenci”, de Manuel
Huerga.

El videoclip ‘Hortitzons despentinats’

Un videoclip de Reus

Hi ha diverses produccions tarragonines en les difrents categories a concurs. En videoclips, l’única representació és l’obra de Víctor Rubio (Acid Factory) ‘Horitzons despentinats’, que forma part del nou treball discogràfic de Fito Luri i que protagonitza l’actriu reusenca Abril Garcia (‘Fill de Caín’).

Un curtmetratge de Roda de Berà

També com a produccions locals, en curtmetratges destaca ‘Humans’, amb guió i direcció de Toni Pinel i Cris Gambín, de la productora The Kill Screen Films, de Roda de Berà.

Torredembarra i Cambrils, en documentals

Per la seva part, en documentals hi concorren dues obres tarragonines. Per una part, ‘Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 del segle XX’, amb guió i direcció de Maria Roig. Hi concursa l’Ajuntament de Torredembarra. En segon lloc, el documental cambrilenc ‘El veritable espectacle’, amb guió i direcció de Gerard Colom, de Sinestèsic.

Escoles tarragonines

Un apartat particular del FIC-CAT fa referència als centres educatius. De Tarragona, concorren ‘Obrim els ulls’, de l’alumnat de 3r i 4t de l’ESC de Maspujols, amb direcció d’Irene Jardim. També ho fa ‘Paraules perdudes’, de l’alumnat de primària de l’ESC Salvador Espriu, de Roda de Berà. La direcció corre a càrrec d’Azahara López.

Finalment, de Secundària i Batxillerat i també de les nostres comarques concorrerà ‘El mite de Prosèrpina’, de l’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Mediterrània del Vendrell, amb la direcció de Cristina Fontgivell.

El Jurat determinarà les obres guanyadores, que es donaran a conèixer durant la gala de cloenda, el diumenge 11 de juny. Totes les produccions opten al premi del Jurat en la seva corresponent modalitat, al premi al millor Guió, al premi Nova Crítica i al premi del Públic. A més a més, algunes d’elles, també opten al premi a la millor producció de les comarques tarragonines.

Consulteu el llistat de les obres seleccionades en aquest enllaç.

Consulteu el calendari de projeccions en aquest enllaç.

L’ermita de Berà acollirà el 28è Aplec de Sardanes el dilluns de Pasqua

Imatge d’arxiu d’un aplec anterior

Un any més el Grup Sardanista de Roda de Berà organitza el tradicional Aplec de Sardanes, enguany en la seva 28a edició. Serà el proper 17 d’abril, dilluns de Pasqua, a l’ermita de la Mare de Déu de Berà.

La cita començarà a 2/4 d’11 del matí amb el solemne ofici de la Mare de Déu de Berà. Seguidament, entorn les 11.30 hores, es donarà inici a l’aplec amb el programa de matí, el qual inclou 15 sardanes de 7 tirades, interpretades per les cobles Marinada i Ciutat de Cornellà.

A 2/4 de 3 de la tarda se celebrarà el dinar de germanor, i dues hores després començarà el programa de la tarda, amb 15 peces més. A partir de les 6 tindrà lloc el reeixit concurs de sardanes improvisades, amb el tema “Ginesta Florida”, de Jordi León.

Seguidament arribarà el berenar amb mona de Pasqua i moscatell per a tothom, fins les 8 de la tarda quan es clogui la jornada amb l’última sardana.

El FIC-CAT estrenarà ‘Casals, la força del silenci’

El festival estrenarà la tv movie ‘Casals, la força d’un silenci’, dirigida per Manuel Huerga

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Associació FIC-CAT Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada han firmat un acord de col·laboració per difondre i promocionar la cultura en el marc de les activitats culturals que tindran lloc durant les edicions del 2017 i 2018 del Festival Internacional de Cinema en Català. En aquest sentit, de cara a l’edició del 2017, el festival estrenarà la tv movie “Casals, la força d’un silenci”, dirigida per Manuel Huerga.

Segons aquest acord, els mitjans de la CCMA difondran i promocionaran les projeccions i activitats previstes per a les edicions del 2017 i 2018 del Festival Internacional de Cinema en Català. L’acord inicia la vigència en la data de la signatura, i acaba el 30 de juny del 2018.

L’Associació FIC-CAT, inclosa en el cens d’entitats de foment de la llengua catalana, organitza el Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT), que té lloc al juny a Roda de Berà, un festival que es vol consolidar com el certamen de referència del cinema en català i que té per objectiu promocionar, publicitar, projectar i premiar produccions realitzades en llengua catalana. Enguany, la desena edició del FIC-CAT estarà dedicada als guionistes, figura rellevant de la indústria cinematogràfica. Les accions i debats que acompanyaran les projeccions tindran l’objectiu de debatre i fer visible la situació actual en què es troba aquest col·lectiu de creadors i creadores.

L’Associació FIC-CAT podrà fer ús, a través de les xarxes socials i plataformes pròpies, de les peces de “33 Recomana” que la CCMA decideixi fer i conjuntament avaluaran les accions especials que es puguin fer (accions participatives, entre d’altres). La CCMA també tindrà la possibilitat de presentar en exclusiva alguna de les seves produccions.

Aquest acord s’emmarca en la missió de promoció i difusió de la cultura que té la CCMA, i en el seu compromís per garantir la cobertura dels grans esdeveniments culturals i els festivals més rellevants del país, a través de la col·laboració amb aquelles institucions que treballen per al foment de la cultura, l’educació, la creació i la innovació.

L’àrea d’Esports organitza una jornada esportiva per Setmana Santa


El proper dissabte, 15 d’abril, tindrà lloc a la zona esportiva municipal Eixample “Les Piscines” una jornada esportiva de Setmana Santa dirigida a grans i petits, per gaudir en família d’un dia ple d’activitats i diversió.

Aprofitant el bon temps i l’arribada de les vacances de Setmana Santa, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament, encapçalada per Cèlia Treserres, ha posat en marxa aquesta iniciativa que inclourà activitats per a tots els gustos: pàdel, tennis, gym raquet, voleibol, mini futbol, tir amb arc, bàdminton, tennis taula i mini jocs.

Serà, de 10 a 14 i de 16 a 19 hores, i en finalitzar es lliuraran obsequis per als participants.
Per participar cal inscriure’s trucant al 671 063 655 o al 977 809 006, o bé adreçant-se a la zona esportiva, abans de divendres.