.

.

TOTS 21

El FIC-CAT de Roda s’alia amb iCat per regalar cinema i nits d’hotel

El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, que se celebra a Roda de Berà des del 2008, es prepara per obrir portes el dissabte 4 de juny i oferir, fins al dia 11, una àmplia selecció de llargmetratges, documentals i curts, amanida amb activitats paral·leles que també encantaran als més petits. El FIC-CAT convida els oients d’iCat a viure de primera mà aquesta festa del cinema en català amb un cap de setmana immersiu: assistir a la inauguració (4 de juny, 19.00), que inclou el lliurament del primer Premi Montserrat Carulla a Antonio Barrero, director del festival durant 14 anys, i la projecció d'»El fred que crema», de Santi Trullenque, el mateix dissabte; i, l’endemà (21.30), a la projecció de «Sis dies corrents», de Neus Ballús, amb reconeixement a la productora Miriam Porté. Per completar-ho del tot, els guanyadors gaudiran de dues nits a l’Hotel VM de Torredembarra. 

Per aconseguir la invitació doble i l’allotjament només s’ha de contestar una pregunta a través de la pàgina web d’iCat. El termini per entrar al concurs s’acaba el 31 de maig, dimarts, a les 10.00.

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda arranja diferents carrers del barri de la Barquera

Alguns trams de voreres representaven un risc per als vianants. També s’ha previst la renovació de l’enllumenat públic i la substitució del cartell d’accés al barri. Foto: Ajuntament

Durant aquests dies l’Ajuntament està arranjant diversos trams de voreres del barri de La Barquera pel seu mal estat de conservació. En concret als carrers Teide, Pintor Huguet, Canigó, General Prim, Aneto i Gaià en els quals les arrels dels arbres havien esquerdat i desnivellat diferents trams. Aquests representaven un risc per als vianants pel seu estat de conservació i és per això que l’equip de Govern va prendre la decisió d’arranjar-los.

Ahir al migdia van visitar l’obra l’alcalde Pere Virgili, i el regidor d’Urbanisme, Manel González, acompanyats pel cap d’obra. Els treballs consisteixen en la demolició de les parts en mal estat i en la reposició del formigó de les voreres, rigoles i porcions d’asfalt de les parts afectades. Durant la passada setmana les obres es van concentrar al carrer Teide, ja finalitzat, i actualment l’empresa adjudicatària treballa al carrer Gaià i del Canigó.

El pressupost d’adjudicació va ser de 65.463,90 euros, i els treballs s’allargaran durant tres setmanes més.

Millores al barri

A banda de l’arranjament de les voreres d’alguns carrers, l’Ajuntament ha previst altres millores al barri. Al pressupost de 2022 hi ha inclosa una partida de 100.000 euros per al canvi de fanals a La Barquera, dins del Pla de renovació de l’enllumenat públic de Roda de Berà, per fer-lo més eficaç i eficient. Es canviaran les antigues lluminàries per unes amb tecnologia LED, les quals oferiran una millor il·luminació amb un cost més baix.

També s’ha previst la substitució de la senyalització d’entrada al barri des de la carretera N-340. L’actual cartell amb el nom “urbanització La Barquera” és de xapa metàl·lica, amb un disseny obsolet que s’ha degradat molt amb el pas del temps. La nova senyalització serà molt més moderna. Consistirà en una base de formigó a sobre de la qual es muntarà un muret de blocs de formigó que es revestiran amb gabions de pedra de color blau en la part inferior i acer corten en la part superior, sobre el qual s’instal·larà el nou rètol.

Redacció

 

Quatre ferits en un accident a l’AP-7 al seu pas per Roda

Imatge de l’accident. Foto: Servei Català de Trànsit

Un camió que circulava en sentit nord per l’AP-7 s’ha accidentat aquest matí (el primer avís de l’incident ha estat a les 8:36 hores) al seu pas per Roda de Berà, saltant la mitjana i quedant bolcat en sentit València

El SEM ha informat de quatre persones afectades: un home en estat menys greu traslladat a Santa Tecla, una dona en estat lleu al Vendrell; un home en estat menys greu i una dona en estat menys greu a l’Hospital del Vendrell.

La via s’ha tallat temporalment  i s’ha desviat el trànsit per l’N-340. A les 10:20 hores ja s’havia obert un carril en sentit València (els altres dos continuaven tallats). També hi ha tallat un carril en sentit BCN. Hi havia cues de fins a 4 km en direcció València i de fins a 3 km en sentit Ciutat Comtal.

Redacció

 

Com llegir el jujolià Mas Carreras

Imatge parcial de l’interior de la capella. Foto: Ajuntament de Roda de Berà

Una de les obres més admirades i visitables de Jujol és sens dubte Mas Carreras, la capella privada reformada en un entorn d’una masia senyorial a Roda de Berà de la que avui en dia només queda la capella, envoltada d’edificis d’apartaments per tot arreu. Era una gran finca d’un matrimoni de Barcelona, la família Pascual Carreras. Li van encarregar les obres de millora a Jujol. La idea era transformar el mas en una casa senyorial. Les obres van començar per la casa i la tanca (avui lamentablement desaparegudes per la pressió turística) i van continuar amb la modificació d’una antiga capella adjacent a la casa.

El fill de l’arquitecte, Josep Maria Jujol júnior, ens recorda que ‘la primera idea que va tenir i va plasmar en un paper improvisat va ser aixecar un pinacle sobre l’antiga torre de defensa coronada per un airós penell, format per una llarga bandera punxeguda de metall i al màstil, un monograma dient AVE i acabant per una estilitzada creu’.

Formant part de la idea, una reixa lobulada tancaria el gran recinte des del mas al voltant de l’era i fins a la capella, situada a pocs metres de la casa, ‘delimitant així la zona agrícola de la domèstica. La idea era magnífica, però massa grandiosa, i axí va ser que no es va dur a terme’, recorda a la seva obra ‘Jujol a Tarragona’.

Un altre detall decoratiu de Mas Carreras. Foto: Ajuntament de Roda de Berà

Ajuntament

L’Ajuntament de Roda de Berà destaca en el seu web que en la petita capella privada del segle XX li correspon a Jujol la construcció de l’absis i tota la decoració pictòrica i ornamental de l’interior. L’absis, presidit per una imatge del Sagrat Cor, està compost per vuit petits vitralls romboïdals de diversos colors. Les parets són un dels elements més atractius per la presència de nombroses frases llatines en lletra gòtica, que ell mateix va escriure a mà alçada, i el predomini dels colors típicament jujolians, el blau intens, com el cel o el mar de Tarragona, el daurat, i el vermell, símbol del foc purificador.

Destaquen els objectes decoratius, també elaborats per Jujol: les quatre làmpades que pengen del sostre, síntesi del disseny ple de contrastos i força jujolianes; el gira-sol que il·lumina la imatge del Sagrat Cor, una creu, i sis canelobres, autèntiques peces d’orfebreria, cadascuna diferent i amb vida pròpia.

El Mas va ser enderrocat en 1988, i amb ell van desaparèixer tots els treballs realitzats per Jujol a l’edifici. La capella va ser adquirida per l’Ajuntament, que la va fer restaurar i l’ha mantingut visitable dins del projecte d’ordenació del patrimoni històric i cultural. Es pot gaudir de la visita a la capella reservant el dia i l’hora a través del Museu de la Ràdio Luis del Olmo.

Roger Miralles, el gran expert en Jujol, afirma a Territori Jujol: ‘La capella és una petita estructura neogòtica, on Jujol va intervenir des de la superfície. Sembla com si hagués rascat la superfície fins a foradar l’absis o com si hagués anat injectant colors a les parets per dotar-la d’una atmosfera determinada, o com si hagués fet sortir el banc de la paret’.

Façana de la capella. Foto: Ajuntament de Roda de Berà

Aquesta tècnica, treballar des de les parets, ‘fa que de vegades el treball de Jujol s’assembli al d’un pendolista o un tatuador, que s’esforcen per deixar gravat, amb cura, el missatge que volen. La llibertat que té Jujol a l’hora de traçar és pròpia d’aquell que està segur del resultat final, sense dubtes; sabem que bona part de les pintures d’aquest i altres projectes de Jujol els traçava directament a la paret i explicava al pintor com pintar-les. Moltes de les peces petites no es poden dibuixar i estan pintades directament pel mateix arquitecte’.

L’artista multifacètic que era Jujol realitzà en la capella ‘un treball amb una decoració molt acurada, cuidant tots els detalls, dins d’una concepció d’obra d’art total. Qualsevol element ho demostra. Els nínxols dels costats per a guardar els llibres religiosos, la pila d’aigua beneita en forma d’estel de sis puntes, les columnes amb un treball de talla molt depurat i amb la T de Santa Tecla, o els bancs de perfils sinuosos amb els mateixos motius ornamentals dels murs’, diu d’ell Joan Alberich.

Jujol sempre amagava secrets a les seves obres, de vegades visibles i de vegades, no, com succeeix a l’església de Vistabella, que externament té de planta quadada, però quan un hi accedeix es troba amb la gran sorpresa que el quadrat ha desaparegut. A Mas Carreras els esgrafiats els feia sense prendre mides abans i aconseguia, per a sorpresa dels joves paletes Virgili, quadrar tota la frase.

Hi ha una segona sorpresa, que ens l’explica Josep Maria Jujol júnior: ‘En 1942 van pensar a millorar la capella, que els estius era concorreguda pels habitants d’altres masos dels voltants. Les idees de Jujol coincidien plenament amb les de la propietària, no tant amb les del marit. L’obra a realitzar era valenta i agosarada. El constructor de Roda Virgili estava animat, però una mica espantat. Van perforar la paret de l’absis corv i hi van col.locar unes columnes de pedra tarragonina, dita de Santa Tecla, d’estil molt personal. L’obertura és espectacular i amb gran admiració de tots la bòveda de l’absis es manté al seu lloc. Així, el que havia estat sagristia va passar a ser presbiteri i aconseguí situar la nova taula d’altar, també dissenyada per Jujol, exenta, permetent les celebracions litúrgiques de cara al poble, cosa que tardaria anys l’Església a decretar’.

Jaume Garcia

Fonts documentals:

Jujol en Tarragona, Josep Maria Jujol jr, Els Pallaresos, 2020

Josep M. Jujol a les comarques de Tarragona, una visió de Joan Alberich, Tarragona, 2002

Josep M. Jujol. L’arquitectura amagada, Montserrat Duran, Barcelona, 2003

Web Territorijujol.com

 

Inversió d’1,5 MEU per regenerar nou platges de la província

 

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic inverteix al litoral de la província de Tarragona un total de 1.530.000 euros per a la millora de les platges de diversos municipis. A la partida anual de 230.000 euros s’afegeixen les obres d`emergència proposades pel servei provincial de Costes que han estat aprovades recentment amb una aportació extraordinària de 1.300.000 euros.

Fins els moment s’ha regenerat la platja Llarga de Tarragona i aquesta propera setmana s’actuarà a la del Miracle i l’Arrabassada. En les properes setmanes es millorarà l’estat de les platges de:

Platja de Segur de Calafell
Playa del Francàs. El Vendrell
Tram Nord platja Llarga de Roda de Berà
Platja d’Altafulla
Sector Llevant Platja Llarga de Salou
Platja Sant Pere de Cambrils
Tram entre la Riera Peixerota i l’Estany Gelat de Montroig del Camp
Platja de l’Arenal i Platja de l’Almadrava de l’Hospitalet de L’Infant
Platja de L’Alguer y Platja Pixavaques de l’Ametlla de Mar

El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, vol agrair especialment al servei de Costes del MITECO tota la feina realitzada fins ara que ha permès una important injecció de diners per a poder portar a terme aquestes obres d’emergència que repararan en bona mesura els danys causats pels temporals marítims, de vent i pluja, produïts els mesos de març i abril de 2022.

 

El President del Consell Comarcal lliura la bandera LGTBI a l’Ajuntament de Roda

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez;  l’alcalde Pere Virgili, i a la regidora de la Dona i Igualtat, Rosana Dorantes. Foto: Ajuntament

Aquest migdia el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez, ha visitat l’Ajuntament per fer lliurament a l’alcalde Pere Virgili, i a la regidora de la Dona i Igualtat, Rosana Dorantes, de la bandera LGTBI. L’acte s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia (LGTBI-fòbia), establert el 17 de maig des de l’any 2005.

Així, des d’avui i durant una setmana la bandera ocuparà un dels pals al vestíbul de l’Ajuntament, per donar visibilitat al col·lectiu, i conscienciar i sensibilitzar la ciutadania per prevenir situacions d’LGTBI-fòbia. Aquesta bandera és utilitzada des de la dècada dels 70 com a símbol de l’orgull gai, lèsbic, bisexual, trans i intersexual.

El 18 d’octubre de 2014 va entrar en vigor la Llei 11/2014, per garantir els drets de les persones del col·lectiu LGTBI i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La llei va suposar un pas endavant molt important cap a la igualtat efectiva i real dels drets de les persones del col·lectiu, i instava els diferents governs a desenvolupar polítiques de sensibilització, prevenció i detecció de la discriminació.

SAI Tarragonès

El SAI Tarragonès es va posar en marxa l’any 2018 com un servei d’atenció integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, que desenvolupa polítiques contra la discriminació per motiu d’identitat o expressió de gènere i orientació sexual.

Aquest recurs es va posar en funcionament amb l’objectiu de donar resposta a aquestes situacions de discriminació i també a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania de la comarca del Tarragonès en relació a la diversitat sexual i de gènere.

Redacció

 

L’Arc de Berà esdevé punt de referència per reclamar que la sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial

Imatges de la jornada. Fotos : Ajuntament

Repte assolit. Roda de Berà ha viscut aquest matí una cita històrica amb més de dos-cents sardanistes ballant encerclant l’Arc de Berà. Mai abans s’havia celebrat res semblant entorn el monument romà.

L’objectiu de l’organització, el Grup Sardanista de Roda de Berà amb l’Ajuntament, era donar suport a la candidatura que ha presentat la Confederació Sardanista de Catalunya a la UNESCO perquè la sardana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. I què millor forma que aquesta, ballant encerclant un monument que des de l’any 2000 és Patrimoni Mundial de la Humanitat, dins del conjunt de la Tàrraco Romana.

Abans de les 12 del migdia tothom ja estava preparat i ocupant les seves posicions per tal que, quan sonés la primera nota dels músics de la Cobla Ressò dels Dansaires del Penedès, ubicats sota l’Arc de Berà, tots i totes les sardanistes s’agafessin de les mans i comencessin a ballar. Dins de la gran rotllana hi trobàvem una de més petita, formada per disset membres de la Colla Dansaires del Penedès.

El programa ha inclòs els temes ‘Abraçada’, de Conrad Saló; ‘La via romana’, de Maria Teresa Monclús, amb dos curts i dos llargs; i ‘La Santa Espina’, d’Enric Morera, un curt i un llarg, el qual ha finalitzat amb un “visca Catalunya i visca la sardana” i un fort aplaudiment de tots i totes les presents. Entre ells hi havia l’alcalde Pere Virgili; la regidora de Cultura, Teresa Ferré, presidenta també del Grup Sardanista; la regidora de la Dona i Igualtat, Rosana Dorantes; i el regidor d’Urbanisme, Manel González. Pel que fa als i les sardanistes, hi han vingut des de Barcelona, Cornellà, Torredembarra, Altafulla, la Nou de Gaià, Creixell, Bonastre, El Vendrell, Vilafranca, la Selva del Camp, Tarragona, Reus i, per suposat, de Roda de Berà.

Finalment, després d’encerclar l’Arc de Berà, l’acte ha continuat a l’amfiteatre del càmping Park Platja Barà, el qual ha col·laborat estretament amb l’esdeveniment. Allà, els Dansaires del Penedès han fet una petita exhibició i seguidament ha continuat la ballada amb set peces de set tirades cadascuna.

Redacció

 

La llar d’infants ‘Els Petitons’ de Roda avança cap a nous models metodològics d’aprenentatge

S’adaptaran totes les aules de cara al proper curs escolar. Foto: Ajuntament

La llar d’infants municipal ‘Els Petitons’ canviarà la seva proposta pedagògica per al proper curs 2022/23. Així ho ha anunciat la regidora d’Ensenyament, Rosana Dorantes, qui ha assegurat que la direcció del centre i el seu equip d’educadores ja hi treballen per adaptar totes les aules a les noves metodologies globalitzades. Les classes canviaran i passaran a ser espais distribuïts en diferents propostes on els infants seran els protagonistes del seu propi aprenentatge. També hi disposaran d’una aula de llum per atendre les necessitats de tots els infants.

Es busca que els nens i les nenes aprenguin a través del joc lliure i la descoberta, basats en la curiositat del propi infant que busca conèixer i aprendre del seu entorn a través del joc, l’exploració i l’experimentació amb els objectes, amb els espais i amb els seus iguals. El joc lliure els ajudarà a adquirir aprenentatges i coneixements que li seran essencials per a la vida.

Entre les metodologies de la nova escola que agraden a les educadores hi ha la de Maria Montessori i la de Reggio Emilia, totes dues amb molts aspectes en comú, tot i que també moltes diferències “per això, agafarem el més positiu d’ambdues, en les quals l’infant està al centre i tot gira al seu voltant, per formar-lo de forma integral, omplint-lo de coneixements i habilitats, però també de valors”, diu Joana Pérez, directora en funcions del centre.

Preinscripcions obertes

Les famílies que vulguin matricular els seus fills i filles a “Els Petitons” poden presentar el document de preinscripció fins al proper divendres 20 de maig. La matriculació serà del 16 al 22 de juny.

Tal i com va anunciar la Generalitat fa unes setmanes, el curs de P2 serà gratuït a partir del setembre a totes les llars d’infants públiques de Catalunya, com la de Roda de Berà.

Redacció

 

La Policia Local de Roda de Berà evita l’ocupació de dos habitatges

Imatge d’arxiu de la Policia Local de Roda de Berà. Foto: Ajuntament

Els agents de la Policia Local de Roda de Berà van evitar ahir al vespre i a la nit l’ocupació de dos immobles diferents, un ubicat a la Martorella i un altre al barri de Berà.

La Policia va rebre al voltant de les vuit del vespre un avís d’un veí en el qual comunicava als agents l’ocupació d’un immoble per part de dos homes. La patrulla es va desplaçar fins als llocs dels fets i va identificar els dos individus, comprovant que efectivament es tractava d’un intent d’ocupació. Gràcies a la col·laboració veïnal els ocupants no van tenir temps de constituir morada i els agents van poder procedir a desallotjar l’habitatge. Aquesta, es tracta d’una casa que fa prop de dos mesos havia estat desocupada judicialment i ara tornaven a intentar ocupar.

Més tard, a les onze de la nit, es va rebre un avís d’una altra veïna sobre la presència de persones sospitoses en un carrer del barri de Berà. La patrulla del torn de nit va acudir ràpidament i van localitzar quatre persones, veïns de Terrassa, que portaven al cotxe eines que s’utilitzen normalment per a l’ocupació d’habitatges. Es va comprovar que no havien constituït morada a l’habitatge que havien intentat ocupar, i els agents van intervenir les eines de forma preventiva.

Durant tot el 2021 els agents van aconseguir que en 94 ocasions, el 72% dels casos, els ocupes no assolissin el seu objectiu

En ambdós casos s’ha donat avís a les propietats per tal que compleixin amb la seva obligació d’assegurar els habitatges perquè no siguin ocupats.

Durant tot el 2021 els agents van aconseguir que en 94 ocasions, el 72% dels casos, els ocupes no assolissin el seu objectiu. Des de la Policia Local es recorda la importància de la col·laboració ciutadana per poder actuar a temps i que els presumptes autors de l’ocupació no puguin constituir morada.

Redacció

 

Obert el termini per presentar propostes al concurs de cartells de la Festa Major de Roda

 

L’Ajuntament, a través de la regidoria de Festes, ha posat en marxa el concurs per triar el que serà el cartell de la Festa Major de Sant Bartomeu 2022, que tindrà lloc entre els dies 19 i 26 d’agost, així com la portada del llibret que el consistori edita cada any amb la programació dels actes.

El concurs està obert a totes les persones que hi vulguin participar, que siguin majors d’edat en el moment de la presentació del disseny. Aquest, estarà basat en la temàtica de la festa i en els elements que caracteritzen la Festa Major rodenca, i haurà d’incloure “Festa Major Sant Bartomeu 2022 Roda de Berà”, i “19 al 26 d’agost”.
L’obra ha de ser una idea original i no pot esdevenir una reproducció total o parcial d’altres treballs ja executats amb anterioritat per altres autors/es. S’haurà de presentar amb el format i de la forma que es detallen a les bases de la convocatòria, abans del 21 de juny (inclòs) a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca de Roda de Berà.
El jurat es reunirà per fer la valoració de les obres presentades el 22 de juny, i estarà format per l’alcalde Pere Virgili, com a president; i com a vocals, Teresa Ferré, regidora de Festes; Susana Benítez, responsable de Comunicació de l’Ajuntament; Sònia Camí, responsable de Roda de Berà Ràdio; i Óscar Espigares, dissenyador gràfic del departament de Comunicació.

El cartell guanyador es donarà a conèixer el dia 23 de juny a través dels mitjans de comunicació de l’Ajuntament de Roda de Berà, i serà premiat amb 150 euros.

Les bases es poden consultar aquí: https://bit.ly/3FI1poo

 

El FIC-CAT esdevindrà una gran festa del cinema en català

Un moment de la presentació del FIC-CAT 2022. Al centre de la imatge, els seus nous codirectors, Cris Gambín i Toni Pinel. Foto: Tots21

El Festival Internacional de Cinema en Català de Roda de Berà ve carregat de novetats i no només per la -quasi-fi de la pandèmia i el relleu en la històrica direcció d’Antonio Barrero, fundador i director des de la seva creació fa catorze edicions.

El FIC-CAT vol ser la gran festa del cinema en català i així es vestirà de concerts en directe i food trucks. A més, es crea el Premi Montserrat Carulla -la primera edició es concedirà justament a Barrero- i es donarà resposta a una demanda del públic: hi haurà projeccions infantils per a tota la família. El festival ve farcit a més de grans produccions, com ‘El fred que crema’, de Santi Trullenque, que l’inaugurarà el 4 de juny.

El FIC-CAT ha presentat aquest migdia en roda de premsa les novetats de la catorzena edició, que se celebrarà del 4 a l’11 de juny al seus espai tradicional, el Casino de Roda de Berà. L’acte, celebrat al Museu de la Ràdio Luis del Olmo, ha comptat amb les intervencions de l’alcalde, Pere Virgili, dels codirectors del Festival, Cris Gambín i Toni Pinel; de Cristina Muñoz, cap de Documentals de TV3-CCMA; Roger Pera, actor, i Sandra Forn, productora de ‘El fred que crema’. A l’acte també hi ha estat present Teresa Ferré, regidora de Cultura de l’Ajuntament.

Premi Montserrat Carulla

Amb un pressupost proper als 50.000 euros, la meitat dels quals aportats per l’Ajuntament -que manté la seva implicació i la seguirà mantenint-, i una assistència habitual entre 6.000 i 9.000 espectadors, els nous directors, Cris Gambín i Toni Pinel, han explicat les nombroses novetats d’enguany, com el Premi Montserrat Carulla. L’alcalde ha destacat que, tal com es va comprometre en l’edició passada del Festival, Roda de Berà tindrà un carrer que portarà el nom de l’actriu i presidenta d’Honor del Jurat del FIC-CAT, Montserrat Carulla, al barri del Francàs. A més, Virgili ha reiterat el compromís de l’Ajuntament, quant a coorganitzador del Festival.

Carulla va mantenir un vincle molt especial amb el Festival, donant el seu suport des de la primera edició. Per aquest motiu, el comitè organitzador ha decidit instaurar el Premi Montserrat Carulla, en record a la gran actriu. En aquesta primera edició, la persona idònia per rebre el guardó és Antonio Barrero, director del FIC-CAT durant 14 anys. Barrero és defensor i impulsor del cinema en català. Gràcies a la seva perseverança, va ser capaç d’aixecar un Festival de la magnitud del FIC-CAT partint de zero. Tot i haver cedit la direcció, continua en el comitè aportant els seus coneixements.

Música en directe i food trucks

La plaça de la Sardana esdevindrà un indret clau de la propera edició del FIC-CAT, ja que disposarà de food trucks i música en directe cada
dia des de les 8 del vespre fins a 2/4 de 10 de la nit. David Ros, Anna Blasco, XY, Dj Quiles i Petit Comitè Duet actuaran en el marc del Festival. L’objectiu d’aquest nou espai, on també s’hi projectaran els treballs de la categoria ‘Videoclip’, és apropar el cinema i la cultura al públic jove, i ampliar l’oferta del Festival més enllà de les projeccions.

Festa del cinema per a tota la família

Una altra de les novetats més destacades, i seguint amb l’objectiu d’apropar el cinema a les persones de totes les edats, és la jornada que tindrà lloc el diumenge 5 de juny al matí. Es projectarà ‘Mironins’, de Mikel Mas, i ‘Me, a monster?’, de l’altafullenca Belinda Bonan, al Casino Municipal, adreçat a tota la família. A la plaça de la Sardana hi haurà un taller per a infants, ambientat en la pel·lícula ‘Mironins’, i un vermut musical amb DJ Quiles.

TV3 a la carta

Després de l’èxit de la passada edició, TV3 torna a apostar pel FIC-CAT i cedeix la seva plataforma digital, on es podran visualitzar alguns dels treballs presentats a concurs, tal com ha explicat Cristina Muñoz, cap de Documentals de TV3-CCMA. Gràcies a la plataforma, es podran veure 2 documentals, 15 curtmetratges i 19 treballs de centres educatius. Com a novetat, s’ha creat un nou premi: el del Públic Online.

Els Jurats

Tal com ha explicat Gambín, hi haurà quatre jurats al FIC-CAT: el de la Selecció Oficial, el de la Crítica, el de Centres Educatius i el de Jove 48 Hores.
El Jurat de la Selecció Oficial està format per l’actriu Núria Prims, l’actriu, productora i directora Marta Bayarri, el productor Norbert Llaràs, la productora Patrícia Sánchez, i el consultor en comunicació i docent, Daniel Condeminas. Elles i ells seran els que determinaran les obres guanyadores de cada categoria.

El Jurat de la Crítica està format per tres crítics cinematogràfics: Jordi Sardiña, Irene Solanich i Pere Vall. El Jurat de la categoria Centres Educatius el formen joves estudiants: Carlota Casas, Maria Domènech, Abel Fernández i Aniol Vidal. I, finalment, hi ha el Jurat de la categoria Jove 48 Hores, format per Adrià Guxens, Paula Jornet, Heidi Ramírez i Biel Rossell. Les inscripcions per a aquesta categoria encara són obertes fins demà, 11
de maig.

El FIC-CAT continua apostant per la pedagogia

Fruit de l’acord de col·laboració entre el Festival i la revista digital AulaMèdia, el dia 4 de juny tindrà lloc una jornada professional, sota el títol Cinema i Educació. Comptarà amb diàlegs, taules rodones, projeccions i presentacions amb l’objectiu és promoure i fomentar la creació audiovisual a les aules.
A més, durant la setmana del Festival -de dimarts a divendres tindran lloc les projeccions dels 20 treballs seleccionats de la categoria Centres Educatius -10 d’ells, de les comarques de Tarragona-, on s’espera la visita de més de 1.700 alumnes que acudiran com a espectadors. Com a novetat, aquest any els treballs de primària i de secundària competiran de forma independent.

Jornada professional a Barcelona

El FIC-CAT fa el salt a Barcelona. La primera activitat tindrà lloc el dia 2 de juny. L’antiga fàbrica Estrella Damm acollirà una presentació del Festival, una classe magistral i una taula rodona sobre ‘Produir en català’. La jornada comptarà amb els directors del Festival, la productora Miriam Porté -qui rebrà el premi Honorífic especial Producció al FIC-CAT 2022-, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català Judith Colell, el Director de l’Àrea de l’Audiovisual de l’ICEC, Francisco Vargas, el cap del departament de Ficció i Cinema de TV3, Oriol Sala-Patau i el productor Tono Folguera. L’entrada serà gratuïta però caldrà fer inscripció prèvia. Això permetrà alliberar espai a Roda per fer altres activitats alhora que reforça el lligam amb el patrocinador -Damm- i tal vegada dona a conèixer més el festival a la capital catalana.

Gala de cloenda

El consagrat actor Joan Pera serà l’encarregat de conduir la gala de cloenda del Festival, i comptarà amb la col·laboració del seu fill, el també actor Roger Pera. Pera no ha volgut donar massa detalls sobre la gala de cloenda, ja que, segons ha dit ‘ha de ser una sorpresa per a tothom’.

Consulteu en aquest enllaç les obres que competiran.

Redacció

 

Xavi Tomasa guanya el VII Trail de Roda de Berà batent rècords

Xavi Tomasa, de l’Ironwill Barcelona, va guanyar la cursa llarga batent tots els rècords assolits fins al moment, amb un temps de 55’08’’ i rebaixant la marca en 2’20’’. Carolina Menéndez va ser la dona més ràpida amb un temps de 1:13:32. Fotos: Ajuntament

El Trail de Roda de Berà va tornar ahir a les muntanyes del municipi en una setena edició plena de normalitat, tres anys després. La cita, organitzada per Fun Sports amb la col·laboració de l’Ajuntament, va comptar amb la participació de 161 corredors i corredores, en les dues curses que es van celebrar, la curta de 4,8 quilòmetres, i la llarga, de 13,4 quilòmetres.

L’atleta berguedà Xavi Tomasa, de l’Ironwill Barcelona, va guanyar la cursa llarga batent tots els rècords assolits fins al moment, amb un temps de 55’08’’, rebaixant la marca en 2’20’’. Carolina Menéndez, de Runners El Vendrell, va ser la dona més ràpida amb un temps de 1:13:32. Quant als locals més ràpids, el trofeu va ser per a Aitor Casas, qui actualment lidera la Lliga Tarragona Trail, i per a Yaiza Rentero.

Pel que fa a la cursa de 4,8 quilòmetres, el guanyador va ser Albert Torres, amb un temps de 17’56’’; i Yolanda Lucia la fèmina més ràpida, creuant la meta en 23’03’’. Antonio Muñoz i Sandra Valenzuela van ser els locals més ràpids.

Les curses infantils Kids Run també van tornar a Roda de Berà amb una gran participació. Foto: Ajuntament

Les curses infantils Kids Run també van tornar a Roda de Berà amb una gran participació, prop d’una seixantena d’infants i joves. Es van dividir en tres categories, la primera, no competitiva, per a infants de 3 a 6 anys; la segona, categoria infantil, de 6 a 9 anys d’edat; i la tercera, categoria júnior, de 10 a 14 anys. Els i les guanyadores van rebre també els seus trofeus, i tots i totes les participants van rebre medalles i uns patins de regal.

Tots els trofeus van ser lliurats per Gerard Solé, regidor d’Esports, i per Rosana Dorantes, regidora d’Ensenyament.

Redacció

 

Roda de Berà premia les roses més boniques i les més oloroses

el certamen ha premiat les roses més boniques i les més oloroses presentades a concurs. Foto: Cedida

La sala d’exposicions del Patronat Municipal ha acollit aquest cap de setmana el primer Concurs de Roses. Organitzat per la regidoria de Cultura, el certamen ha premiat les roses més boniques i les més oloroses presentades a concurs, amb la col·laboració de Garden Pagès, de Flower i de la botiga Ingrid Virgili Floral Art & Events.

S’hi van presentar un total de 44 roses, 33 a la modalitat “la rosa més bonica”, i 11 a “la rosa més olorosa”, de 10 participants diferents, que podien ser principiants o aficionats de tot Catalunya, que cultivessin roses de forma no professional. La modalitat de millor roser cultivat en test va quedar deserta.

El Jurat, format per l’alcalde Pere Virgili; Teresa Ferré, regidora de Cultura de l’Ajuntament; Ramón Pagès, de l’empresa Garden Pagès; Àngel Jubete, de Flower; Ingrid Virgili, d’Ingrid Virgili Floral Art & Events; i Roberto Marzano, aficionat a la jardineria, es va reunir ahir dissabte a les 12h per puntuar i triar les millors flors d’ambdues modalitats. La decisió pel que fa a la rosa més bonica va ser difícil, atès que hi havia molt de nivell, però finalment va ser una de les presentades per Emy Moraga l’escollida. El segon premi va ser per a Celsa Varela; i el tercer per a Maria Gurita, de Santa Oliva.

El jurat, avaluant el concurs. Foto: Cedida

Pel que fa a la rosa més olorosa la decisió va ser més senzilla i la rosa cultivada per Merçè Ventosa va guanyar amb una gran diferència de punts. Pastora Aceituno es va emportar el segon premi i, de nou, Maria Gurita, el tercer. Els premis van ser lliurats ahir dissabte a les set de la tarda per l’alcalde Pere Virgili; per la regidora Teresa Ferré; i per Roberto Marzano.

En ambdues modalitats van ser de 75, 50 i 25 euros, per al primer, segon i tercer premi, respectivament, un diploma i un roser de la varietat Pau Casals, gentilesa de Garden Pagès. A més a més, tots els participants es van emportar a casa un lot de productes Flower per al cultiu de roses, i un diploma de participació.

Durant aquest matí les roses han estat exposades al Patronat Municipal perquè tothom que volgués hi pogués anar a veure aquesta olorosa mostra.

La regidora Teresa Ferré ha fet una valoració molt positiva de la primera edició del certamen tot esperant que per al proper any el “boca-orella ens porti encara més participants”, ha dit.

 

Comença el canvi de fanals a les places Mediterrani i Luis del Olmo de Roda

Una imatge del canvi de l’enllumenat. Foto: Cedida

L’Ajuntament continua amb el seu Pla de Renovació de l’Enllumenat Públic i en aquesta nova fase renovarà els fanals de les places Mediterrani i Luis del Olmo i dels carrers Joan XXIII, Constitució i d’una part de l’avinguda del Mar.

Aquests carrers passaran de tenir 24 punts de llum ja obsolets, amb una potència de 3.630W, a un total de 47, amb una potència acumulada de 2.360 W. Així, tot i sumar 23 fanals més, s’aconseguirà un estalvi de 1.270 W, tenint en compte que passarem d’un tipus de fanal de vapor de mercuri, a uns nous models amb tecnologia LED. No es notarà la reducció de la potència quant a la il·luminació de les vies públiques, però si suposarà un estalvi molt important, energètic, ecològic i econòmic.

Els treballs, amb un pressupost d’adjudicació de 15.000 euros, s’han iniciat aquesta setmana i es troben en la fase de la realització de la nova canalització a la plaça Mediterrani, ja que també s’instal·laran fanals al centre de la plaça, on ho hi havia abans, d’acord amb el que fixa l’estudi lumínic efectuat. També s’estan executant les noves plaques base en les noves ubicacions.

Els fanals han estat adquirits a través de la Central de Compres de l’ACM.

Darreres i properes actuacions

Dins d’aquest Pla de Renovació de l’equip de Govern, recentment el consistori ha canviat més de 300 lluminàries a diferents carrers del municipi dels barris de Marysol, Costa Daurada, Eixample i del nucli urbà, per unes amb tecnologia LED, les quals ofereixen una millor il·luminació amb un cost més baix.

Entre les properes actuacions hi ha la renovació de l’enllumenat del passeig marítim, de l’avinguda Fèlix Martorell i dels focus del camp de futbol municipal. Quant al nou pressupost, es renovaran els fanals del barri de la Barquera, s’executarà la tercera i quarta fase a l’Eixample, la segona fase del canvi de fanals del nucli urbà o la resta de lluminàries que restaran a l’avinguda del Mar, entre d’altres carrers.

 

La Policia Local de Roda utilitzarà càmeres personals de gravació

Imatge de les càmeres policials. Foto: Cedida

A partir de dissabte, 7 de maig, els agents de la Policia Local de Roda de Berà portaran un nou element als seus uniformes, una càmera personal de gravació de vídeo i so. L’Ajuntament ha adquirit un total de dotze unitats, tenint en compte el número d’agents que poden coincidir durant un mateix torn.

Les càmeres personals, de tamany molt petit i només 23 grams de pes, aniran col·locades al pit dels i les agents, i enregistraran des d’una perspectiva subjectiva amb una lent gran angular de 130º. Amb elles, s’assolirà una major transparència de la tasca policial en actuacions o situacions que puguin ser conflictives, en les quals es donin circumstàncies de risc per als agents o de terceres persones. Aquestes han estat recollides en un protocol d’ús que hauran de complir per donar garanties als drets i a les llibertats de totes les persones.

La càmera té una funció de pre-gravació, la qual permet conservar les imatges i els sons enregistrats moments abans de l’activació del dispositiu per part de l’agent. Aquest s’haurà de mantenir en marxa fins que no finalitzi l’actuació policial que ha causat l’activació de la càmera.

“El simple fet de saber que estàs gravant en aquell moment ja tindrà un efecte dissuasiu en moltes ocasions i ajudarà a rebaixar la tensió en alguns moments. També ofereix una major seguretat i més garanties per al ciutadà, però també per als nostres agents”, assegura Antonio Gómez, cap de la Policia Local de Roda de Berà.

Situacions excepcionals

Alguns exemples de situacions en les quals els agents hauran d’enregistrar la seva actuació són per utilització de força física, atac o intimidació per armes o objectes perillosos; en situacions en què es posi en risc la integritat física tant dels agents com de la ciutadania; en casos de desordre públic; o davant d’un delicte, entre d’altres.

Les imatges quedaran emmagatzemades en un servidor municipal i seran destruïdes en un mes des del seu enregistrament, excepte quan estiguin relacionades amb infraccions penals o administratives greus, amb una investigació policial en curs.

 

Detenen a Roda el periodista ucraïnès prorús Anatoli Xarí en virtut d’una ordre internacional d’arrest

El periodista ucraïnès Anatoli Xarí. Foto: CCMA

La Policia Nacional ha detingut el periodista ucraïnès Anatoli Xarí a Roda de Berà en virtut d’una ordre internacional de detenció, segons han confirmat a l’ACN fonts policials. Conegut per les seves posicions prorusses, està previst que Xarí passi a disposició judicial de l’Audiència Nacional aquest dijous al matí, han explicat les mateixes fonts. El periodista té gairebé 3 milions de subscriptors a Youtube i viu a Catalunya des del 2016. Compatriotes seus han fet concentracions davant de casa seva a Roda de Berà en les últimes setmanes, acusant-lo de tenir posicions favorables a Putin.

ACN

 

La biblioteca Joan Martorell Coca de Roda fa públics els Superlectors de 2021

Per segon any consecutiu la regidoria de Cultura, encapçalada per Teresa Ferré, vol reconèixer els usuaris més actius de la biblioteca municipal Joan Martorell Coca i ha tornat a posar en marxa els Premis als Superlectors de Roda de Berà, en aquest cas de l’any 2021.

Es premiarà amb un diploma i un llibre, escollit especialment pensant en els seus gustos, aquells usuaris que durant l’any passat van demanar més llibres en préstec, dividits en tres categories: infantil, de 0 a 11 anys; juvenil, de 12 a 17 anys; i adult, per als usuaris de més 18 anys.

Els que més van visitar la biblioteca van ser els infants, i només entre els tres superlectors d’aquesta categoria sumen 515 préstecs. El guanyador ha estat Liam Navarro, amb 206 llibres; seguit per Maya Navarro, amb 190; i Oliver Couto, amb 119 llibres.

Carina Martorell, amb 248 llibres agafats en préstec, ha estat la primera superlectora de la categoria adults, qui ja va aconseguir aquest premi també a l’edició passada. Eli Mancera, amb 87 llibres, ha estat la segona classificada; i Carol González la tercera, amb 71 préstecs.

Pel que fa als joves d’entre 12 i 17 anys, són els que menys van visitar el servei, i entre els tres superlectors sumem 91 llibres. Naia Nadales és la superlectora guanyadora, amb 66 préstecs; Bruno García, ha estat el segon, amb 15 llibres; i Neema Jahuan, la tercera classificada, amb 10 préstecs realitzats.

La regidora Teresa Ferré s’ha mostrat molt satisfeta en veure com en aquesta edició quasi s’ha doblat la xifra de préstecs de 2020 “és un repte anual, i volem fomentar i incentivar l’hàbit de la lectura, és necessari entre usuaris de totes les edats, però sobretot entre els i les joves”, ha dit.

La biblioteca es posarà en contacte amb tots ells i elles per marcar un dia i fer el lliurament dels premis.

Redacció

 

Desarticulada una xarxa que tenia Roda de Berà com centre distribuidor de moneda falsa

Els bitllets falsos es venien en una plataforma d’internet de compra d’articles i tenien unes característiques molt concretes. Foto: Mossos

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Falsificació de Moneda de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), conjuntament amb agents de la Policia Nacional de la Brigada d’Investigació del Banc d’Espanya de la Comissaria General de Policia Judicial (UDEF-Central), han detingut sis persones a qui se’ls atribueixen els delictes de falsificació de moneda i pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar a mitjans de juny del 2021 quan investigadors d’ambdós cossos van detectar la circulació d’una gran quantitat de bitllets falsos de 20 i 50 euros que presentaven elements comuns de falsificació. Els bitllets espuris es venien en una plataforma d’internet de compra d’articles i tenien unes característiques molt concretes.

Els bitllets falsificats eren dels anomenats Movie Money, modificats. S’hi incorporaven la banda hologràfica lateral i la finestra de la devesa Europa. Els alteraven agregant-hi una imitació de la marca d’aigua i esborrant les impressions que porten aquests bitllets on hi diu que són còpies i s’afegien les marques tàctils que tenen els bitllets legítims. Així mateix, impregnaven els bitllets amb laques per evitar els bolígrafs que marquen en els bitllets falsos.

Un cop es realitzava el pagament pels bitllets falsos s’enviaven mitjançant empreses de paqueteria a tot el territori estatal juntament amb les bandes hologràfiques. Eren els mateixos compradors els que havien d’adherir els hologrames als bitllets i aplicar-los diferents productes perquè tinguessin una aparença més real.

Els principals distribuïdors residien a la localitat de Chiclana de la Frontera (Cadis) i un dels seus majors compradors era a la població de Roda de Berà (Tarragona). Un cop aquest últim rebia els bitllets falsos els distribuïa als col·locadors perquè realitzessin compres en comerços de Barcelona i Tarragona.

A l’entrada i escorcoll practicada al domicili del distribuïdor a Roda de Berà es van intervenir bitllets falsos de 20 i 50 per valor de 12.150 euros, nombroses bandes hologràfiques i diversos estris per manipular els bitllets.

En el marc de l’operatiu també es va intervenir un enviament postal amb 1.750 euros en bitllets falsos de 20 i 50 amb destí a Mieres (Astúries), localitat on es van detenir els compradors i posats a disposició judicial.

El 6 d’abril del 2022 l’equip conjunt de Policia Nacional i Mossos d’Esquadra van detenir a Chiclana de la Frontera el principal distribuïdor i van dur a terme una entrada i escorcoll al seu domicili on van trobar indicis que l’incriminaven per al delicte d’adquisició i distribució de bitllets falsos.

La investigació va comptar també amb la participació de membres de la Unitat d’investigació de Tarragona i de la Divisió d’Investigació Criminal del Cos de Mossos d’Esquadra, així com de la Prefectura Superior de Catalunya (Barcelona) i de la Comissaria Local de Cadis de la Policia Nacional.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 4 del Vendrell (Tarragona) i un cop van passar a disposició, els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

68 obres competiran al FIC-CAT 2022 de Roda de Berà

El FIC-CAT ha fet públiques les produccions audiovisuals que formen part de la Selecció Oficial en la catorzena edició del Festival, que se celebrarà del 4 a l’11 de juny al recinte del Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà.

El Festival, malgrat la difícil situació del cinema català, comptarà amb una cartellera de gran qualitat, recuperant la presencialitat en les projeccions. A més a més, algunes obres es podran veure en format online, sent una clara aposta per les noves tecnologies amb l’objectiu d’arribar a un ampli ventall de públics.

Es projectaran 72 obres entre totes les categories: llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i treball de centre educatiu. A aquesta xifra caldrà afegir totes les produccions participants en la categoria Jove 48 Hores, de la qual la convocatòria encara romandrà oberta fins l’11 de maig.

Les projeccions es podran visionar al recinte del Teatre del Casino Municipal, espai que es convertirà en una sala de cinema durant la setmana del Festival. L’accés a totes les sessions serà gratuït i, per qüestions d’aforament, només caldrà invitació per a la inauguració i la gala de cloenda.

A la pantalla s’hi projectaran 8 llargmetratges, 22 curtmetratges, 6 documentals, 16 videoclips i 20 treballs de centres educatius, entre els de primària i els de secundària, que enguany competiran de forma independent.

Pel que fa als llargmetratges, es podran veure ‘El fred que crema’; ‘Escape Room’; ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’; ‘Sinjar’ i ‘Toscana’

Pel que fa als llargmetratges, els espectadors podran veure ‘El fred que crema’, de Santi Trullenque; ‘Escape Room’, d’Hèctor Claramunt; ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’, de Maria Ripoll; ‘Sinjar’, d’Anna Maria Bofarull, i ‘Toscana’, de Pau Durà. A més a més, fora de concurs, es podran visionar les premiades ‘Sis dies corrents’, de Neus Ballús, ‘Alcarràs’, de Carla Simón, i ‘Mironins’, de Mikel Mas.

El Jurat determinarà les obres guanyadores de cada categoria, que es donaran a conèixer durant la gala de cloenda, el dissabte 11 de juny. Totes les produccions opten al Premi del Jurat en la seva corresponent modalitat, al Premi a la Millor Producció -eix temàtic de l’edició-, al Premi del Públic i al Premi de la Crítica. De totes les obres, 5 opten també al Premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines. Com a novetat, una selecció d’obres que es podran visionar online, també optaran al Premi del Públic online.

Redacció

 

Tarragona, nou company de viatge en la promoció turística del Baix Gaià

Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà tornaran a unir esforços per a promocionar-se conjuntament sota la marca la Costa del Baix Gaià a la 42a edició de la fira ExpoVacaciones, que tindrà lloc al Bilbao Exhibition Centre entre els dies 6 i 8 de maig. En aquesta ocasió, però, comptaran amb un nou company de viatge, el Patronat de Turisme de Tarragona, el qual ha decidit unir-se als quatre ajuntaments en aquesta experiència conjunta.

Serà la segona ocasió que els municipis vagin de la mà, després dels bons resultats obtinguts a Navartur a finals de febrer. Durant la fira de turisme de Navarra es van atendre més de mil peticions d’informació sobre el territori i va ser una experiència molt positiva per als quatre ajuntaments.

Els cinc municipis compartiran un estand de 24 metres quadrats, amb mostradors individuals on oferiran la seva oferta turística diferenciada. Entre les accions de promoció, es tornaran a repartir paquets familiars de benvinguda, els quals inclouen una entrada familiar per al Museu de la Ràdio Luis del Olmo de Roda de Berà; una altra per visitar el patrimoni romà de Tarragona, les muralles, el pretori-circ i l’amfiteatre; i visites guiades a la Vila Closa d’Altafulla, al Centre Històric de Creixell i al Far de Torredembarra. Entre tots els paquets que s’activin a qualsevol de les oficines de turisme d’aquests municipis, se sortejarà una experiència de cap de setmana a la Costa del Baix Gaià.

A més a més, per reforçar la promoció i obtenir un feedback de les persones que visitin l’estand a Bilbao, se sortejarà un cap de setmana per a dues persones al Stel Camping & Bungalows Resort de Roda de Berà, gràcies a la col·laboració d’aquest càmping de primera categoria.

Per altra banda, els i les visitants que s’apropin a l’estand també podran gaudir d’una degustació d’oli verge extra 100% arbequina cedit per la cooperativa Verge de les Neus de la Nou de Gaià, DO Siurana.

ExpoVacaciones és una de les fires del sector turístic més destacades del nord d’Espanya i suposa una bona manera d’accedir a mercats importants per als municipis de la Costa del Baix Gaià com són el País Basc, Navarra i La Rioja. A la fira de Bilbao es donaran cita més de 150 expositors de diferents destinacions nacionals i internacionals, agències de viatges, empreses de transport i establiments hotelers.

Redacció