Detinguts dos germans de Roda de Berà amb una plantació interior de 2.000 plantes de marihuana

Els agents van incautar 2.069 plantes de marihuana. Foto: Mossos d'Esquadra

Els agents van incautar 2.069 plantes de marihuana. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Roda de Berà van detenir el passat dissabte un home de 50 anys i una dona de 44 anys, tots dos veïns de Roda de Berà, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut publica en la vessant del tràfic de drogues.

Els fets van tenir lloc aquest dissabte passat quan una patrulla de la Policia Local de Roda de Berà va adreçar-se a un incident on un home estava creant aldarulls. Un cop al lloc, els agents el van portar a casa seva. L’individu, en comptes d’entrar-hi, va marxar i va intentar entrar en una altra casa del mateix carrer que va resultar ser el domicili de la seva germana.

El pes total de la marihuana és de 386 quilos. Foto: Mossos d'EsquadraEl pes total de la marihuana és de 386 quilos. Foto: Mossos d'Esquadra

El pes total de la marihuana és de 386 quilos. Foto: Mossos d’Esquadra

Mentre els agents estaven escorcollant l’home, i ja amb la col·laboració dels mossos d’Esquadra, els policies van veure que al jardí de la casa hi havia un sistema professional de regadiu. A més, van localitzar extractors i altres estris com els que s’utilitzen en el cultiu indoor de marihuana. Llavors, es va contactar amb la germana de l’home qui va confessar que el seu germà li havia sostret, dies abans, les seves plantes de marihuana.

Amb l’autorització de la dona, els agents van accedir a la casa i van comprovar que hi havia tot un sistema per poder fer el cultiu intensiu de marihuana però no hi havia cap planta.

Un dels sacs amb les plantes incautades. Foto: Mossos d'Esquadra

Un dels sacs amb les plantes incautades. Foto: Mossos d’Esquadra

Per aquests motius, els dos germans van quedar detinguts per tràfic de drogues.

El mateix dissabte i amb autorització judicial, els investigadors dels mossos van fer un registre a casa del detingut ubicada al mateix carrer. A l’interior de l’immoble els agents van localitzar una plantació indoor amb 2069 plantes, làmpades, extractors i tot un sistema de cultiu professional. El pes total de la marihuana és de 358kg.

L'home havia robat les plantes a la seva germana dies abans de la detenció. Foto: Mossos d'Esquadra

L’home havia robat les plantes a la seva germana dies abans de la detenció. Foto: Mossos d’Esquadra

La dona detinguda va ser citada per a un judici al Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia del Vendrell aquest dilluns. Pel que fa al detingut, va passar a disposició judicial aquest dilluns i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

Boixets, coixins i poesia en la 19a Trobada de Puntaires de Roda de Berà

L’alcalde i les regidores Teresa Ferré i Cèlia Treserres, amb algunes puntaires

La plaça dels Pins de Roda de Berà va acollir, el passat diumenge, la 19a Trobada de Puntaires celebrada al municipi. Tot i l’alta temperatura, unes cent puntaires no van voler faltar a la cita anual.

Des de les 10 del matí, les puntaires de Roda de Berà i d’altres poblacions puntaires d’altres poblacions van anar omplint la plaça amb el so dels boixets, tot treballant en les seves creacions al llarg del matí.

Hi van assistir el Grup cultural mestresses de casa de Constantí, el Taller de Riudoms, l’Associació Arts i Cultura, el Taller de Rodonyà, Puntaires de Calafell i La Bisbal del Penedès, Fil i boixet de La Pobla de Montornès, Puntaires de Cunit, Puntaires de Tarragona, Puntaires de Cubelles, el Taller Santa Úrsula del Vendrell i l’Associació de Puntaires de Torredembarra.

A més de les puntaires, també hi va haver dues parades de venda de tot tipus d’accessoris per a l’elaboració de les puntes de coixí.

Un grup de puntaires de Rodonyà assistents a la trobada

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i les regidores Teresa Ferré i Cèlia Treserres, els van donar la benvinguda a les puntaires, tot lloant les seves delicades i elaborades labors i agraint la seva presència.

Un any més, es va comptar amb la presència de la rapsoda altafullenca Joana Badia, la qual va recitar unes poesies i va fer entonar a les puntaires i als assistents l’antiga cançó popular “El mariner”. Badia, ferma defensora del llegat cultural, va repartir entre les puntaires la lletra de la sardana “Maria de les trenes”, amb l’objectiu de no perdre les valuoses lletres de les sardanes antigues.

Abans de finalitzar la jornada, les puntaires van ser obsequiades amb un record de la Trobada: una ampolleta de mistela de Roda de Berà.

El PIJ de Roda de Berà celebra els 20 anys amb la Diada Jove

Imatge de la festa holi de Roda de Berà. Foto: Cedida

Imatge de la festa holi que va iniciar els actes de l’aniversari. Foto: Cedida

El Punt d’Informació Juvenil de Roda de Berà ha fet 20 anys i per celebrar-ho, entre altres activitats, va organitzar la Diada Jove el passat dissabte 17 de juny.

L’escenari escollit per a la celebració van ser les instal·lacions de la zona esportiva municipal Eixample. El PIJ rodenc va voler fer partícips als altres Punts d’Informació de la Zona Trac, convidant als joves de Torredembarra, Altafulla i Creixell. Per facilitar-els-hi el transport fins a Roda de Berà, un autocar va passar a buscar els joves dels municipis veïns i els va deixar a la parada d’autobús de l’avinguda de l’Avenc. Allà els esperava el grup de percussió “Petafort” del Vendrell, que els va acompanyar fins a la piscina municipal.

Durant tot el dia l’entrada a la piscina va ser gratuïta, i els joves van poder fer tir amb arc, gràcies a José Miguel Bandeira, instructor de l’Associació Toxophílica de Catalunya.

Dies abans de la celebració, el PIJ havia fet una crida als joves amb algun talent especial, per tal de preparar actuacions per a la Diada Jove. A la tarda hi va haver les actuacions de Naget, al piano i Coty, cantant; del grup de Rap dels Joves d’Altafulla; de judo amb joves de Roda per part de Dojo Roda; el grup de roc “Novena Senda” d’Altafulla, i, finalment “Los Cierra Bares-LCB”, de Vilafranca del Penedès, van ser els encarregats de tancar les actuacions.

A la Diada Jove hi va assistir el regidor de joventut de l’Ajuntament de Roda de Berà, Manel González. Des del Punt d’Informació Juvenil s’agraeix a tots els i les joves la seva implicació en aquesta gran celebració.

Roda de Berà pot duplicar el seu ràtio de deute si canvia el model de recollida de brossa

Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, al seu despatx. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Roda de Berà podria duplicar el seu ràtio d’endeutament si canvia el seu model de recollida de brossa. El ple municipal d’abril va tombar la proposta de conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès pel qual Roda traspassaria completament la gestió completa de la brossa a aquest organisme comarcal, amb el consegüent estalvi econòmic. Segons ha denunciat l’alcalde, Pere Virgili, en una entrevista a Tarragona21, el canvi de model suposarà més despesa per al municipi.

L’informe d’impacte demanat per l’alcalde a Secretaria i Intervenció determina els costos superiors que gestionar municipalment la brossa suposarà per al consistori. “Si no anem amb el Consell i fem nosaltres la gestió o la treiem a concurs ens costarà més car”, ha afirmat Virgili. “Si ens fem el servei nosaltres, ens costarà a l’any 100.000 euros més i necesitarem de tràmit un any”. Si s’adjudica a una empresa, “el cost serà de 200.000 euros més i el temps de preparació, d’un  any i mig”. Això “ho vaig passar als grups municipals, i els ho he explicat”, sosté. El cost anual amb el Consell Comarcal és d’1,5 milions d’euros.

A més, si és el consistori qui es fa el servei, “necesitem una inversió de 3,3 milions d’euros de compra de camions i contenidors”.  Això “ens trenca la regla de la despesa, ens fa pujar el ràtio d’endeutament del 20,7 per cent al 41 per cent. Un disbarat”.

Una opció mixta pujaria 400.000 euros més el cost degut a la compra de camions i contenidors. “O entrem al contracte del Consell Comarcal o paguem més, si volem el mateix servei”.

‘Demostració de força del PSC’

“Una demostració de força del PSC”, ha titllat Virgili la votació contrària a entrar al servei del Consell Comarcal. Virgili observa tacticisme del PSC local, “que va virar els darrers mesos” la seva política municipal per canvis en l’executiva local. Paradoxalment, “a Roda de Berà, una proposta que ve d’un govern format per CiU i PSC (Consell Comarcal), no s’aprova; i a Constantí, governat pel PSC, ha passat el mateix”.

“Els dos municipis més grans, els que podem aportar múscul per als petits, no ho han aprovat, per una política mal entesa. Han primat la ‘politiqueta’ per davant  de la gestió municipal”, ha afirmat. Dos vots en contra, sis a favor i quatre abstencions va ser el resultat obtingut a Roda de Berà. Faltava un vot afirmatiu.

Virgili afirma que seguir com fins ara, és a dir, que el Consell Comarcal s’ocupi de les fraccions orgàniques (paper, vidre i plàstic) i que el consistori es faci càrrec de l’orgànica i rebuig és factible, però “el servei està sota mínims i cal canviar camins i contenidors”. “Amb un ‘camionet’ de 20 anys no podem fer el servei”. L’alcalde tornarà a abordar amb l’oposició el cas. “El que no vull és incremenar la taxa de la brossa, fins i tot en uns anys, pretenc abaixar-la”.

Virgili tornarà a proposar a l’oposició l’opció del Consell Comarcal. “Es pot tornar a sotmetre-ho a votació si la votació ha estat negativa, com va ser en el cas que la modificació no sigui substancial”.

“No podem esperar massa. El  Consell Comarcal té el fre posat esperant la decisió de Roda de Berà, Constantí i El Morell. Entenc que pot ser un projecte d’obra de govern, i alguns s’han aferrat a això perquè no tiri endavant”, conclou Virgili.

Balanç de dos ays de mandat

La minoria amb què governa PDeCAT ha estat fins ara reconduïda, però “a partir d’aquí els plens poden ser més moguts. De fet, fins ara hem perdut pocs temes importants”, destaca Virgili. Malgrat el cas de la brossa, Virgili es mostra “satisfet” de com s’ha anat superant la minoria amb què governa a Roda de Berà.

‘Els increments de plantilla van tots detinats a la Policia Local’. Foto: Tarragona21

Vorera d’accés a l’N-340

El mandat de l’alcalde de Roda de Berà es vol caracteritzar per un seguit de petites inversions, a peu de carrer. “No seré conegut per una gran obra”, no es cansa de repetir. Petites inversions que demanaran entrar a l’u per cent cultural, des del Baixador a l’espigó. Sobre aquest darrer cas, “als pressupostos de l’Estat tampoc apareix”. I la reapertura del consultori de la platja és també a la cartera de peticions.

De la Diputació s’ha assolit el compromís de fer la vorera d’accés de la carretera TV-2041 fins a la N-340, amb dotació econòmica inclosa, per iniciar les obres a l’octubre o novembre. Es tracta “d’una reivindicació de tots els partits”. S’executarà pel tram dret, en sentit des del nucli de Roda i fins a l’N-340. L’Ajuntament només haurà d’aportar “30.000 o 40.000 euros”. Es tracta d’una “vella i important reivindicació”.

Virgili destaca també la millora en el transport escolar, amb llençaderes a l’N-340, i les subvencions a entitats. Hi ha actuacions al carrer pendents, com a la urbanització Barquera o la urbanització Berà, “que necessita una actuació profunda”, reconeix l’alcalde.

Ajudes a l’ocupació

L’Ajuntament mantindrà les ajudes a l’ocupació, i ha portat a terme enguany reunions amb la patronal dels càmpings de la Costa Daurada, la Cambra de Comerç de Tarragona, la Cepta, l’AEQT, la Pimec, l’Associació d’Empresaris del Baix Penedès o la URV. Els increments de fons per aquesta partida han estat molt notables: es va passar de 30.000 euros a 120.000 euros en tres anys, però l’any passat, de 85.000 euros pressupostats només se’n van gastar 6.000. “Tenim un elevat índex d’atur, al nivell del Vendrell, no de Tarragona”. L’empresa contractadora no cal que sigui de Roda, però sí el contractat. “Si a Roda les empreses no tenen aquesta necessitat, doncs ho anem a buscar a fora”. Hi ha temps fins al 30 de juny per presentar sol·licituds i tenen efecte retroactiu des del passat u de gener.

Més policia local

Quant a personal, un dels principals objectius de l’Ajuntament és incrementar el planter de la Policia Local. Ara s’incorporaran quatre interins per tres mesos. L’any passat es va ampliar el planter amb una persona fixa, igual que enguany. “La mica de creixement que ens permet l’Estat en personal el destinem a Policia Local”, subratlla l’alcalde. Disposa Roda de 25 agents en planter, “però en vam arribar a tenir 40”, i “com a mínim en necessitaríem 30”.

Més transparència i participació

L’Ajuntament s’ha abocat a la transparència i a gestionar els temes interns de manera més professionalitzada, destaca l’alcalde, amb canvis operats d’ordre informàtic i organitzatiu. Fa un any han iniciat un procés participatiu promovent la creació d’associacions de veïns, que veurà la llum l’any vinent amb la posada en marxa dels pressupostos participatius, quan l’Ajuntament sotmetrà a votació quatre propostes: “Volem que siguin les associacions de veïns les que ho vehiculin per gaudir de més participació”, destaca Virgili. Justament, les experiències viscudes en altres poblacions de la comarca i de fora d’ella han acusat una molt baixa participació en aquestes consultes populars. Per això es pretén que es gestioni des de les associacions veïnals.

Jaume Garcia

El cant coral omple el Roc de Sant Gaietà de Roda de Berà

Una de les corals que ha participat en la trobada. Foto: Cedida

Una de les corals que ha participat en la trobada. Foto: Cedida

El passat dissabte a la tarda diferents espais del Roc de Sant Gaietà van acollir la 3a Trobada de Corals, organitzada per l’Associació Atzavara de Roda de Berà.

L’esdeveniment musical va comptar amb la participació de més d’una seixantena de cantaires, pertanyents a les diferents corals convidades: la Coral Verge de Berà, sota la direcció de Jordi Solé,  la Coral La Gornal-La Llinyola, dirigida per Laia Batlle, i la Coral Gospel de Santa Oliva, encapçalada per Kim Karni.

El punt de trobada va ser l’església de Sant Llorenç a les 6 de la tarda, on es va fer la presentació i els cantaires van poder escalfar la veu abans d’anar als espais escollits dins del Roc. Les corals van cantar, de forma simultània, en tres indrets emblemàtics diferents durant 15 minuts i, finalment, es van trobar a la plaça Bori Tallada on cada coral va interpretar una cançó. Per acabar, les tres corals van cantar el Cant dels Segadors, l’himne nacional de Catalunya.

Per finalitzar la jornada els participants van gaudir d’un pica-pica a l’antic port del Roc. Tots els i les cantaires van ser obsequiats amb un barret de solapa, fet artesanalment pel grup de voluntariat del Centre de Dia Marinada.

A la Trobada de Corals hi van assistir les regidores Teresa Ferré i Isabel Mondéjar, i els regidors José Ibort i Rafael Luna.

ERC Roda de Berà organitza una trobada amb el diputat Eduardo Reyes i el senador Josep Rufà

ERC Roda de Berà va organitzar ahir un vermut popular de precampanya pel “SÍ” al Referèndum de l’1 d’octubre.

L’acte realitzat aquest diumenge 18 de juny començà amb una passejada del diputat Eduardo Reyes i alguns militants per la Urbanització del Roc Sant Gaietà, establint conversa amb diversos ciutadans per tal de copsar-ne l’opinió sobre el procés.

Després de realitzar una breu visita al Museu de la Ràdio “Protagonistas” Luis del Olmo i l’Espai Jvjol, i ja de retorn a la Plaça de la Sardana, al nucli urbà de Roda de Berà, Llorenç Miró, President de la Secció Local d’ERC a Roda de Berà, va donar la benvinguda als presents tot agraint-ne la seva presència, així com la del diputat Eduardo Reyes com la del senador Josep Rufà, que tampoc va voler perdre l’oportunitat de tornar a Roda de Berà.

Després dels parlaments, Anna Cortadella i Marina Giner varen fer lectura el Manifest dels Sindicalistes per la Independència, manifest de suport al procés al qual també s’hi han adherit molts càrrecs electes i personalitats.
Tot seguit, un col·loqui dels convidats amb els presents per tal de donar informació i desvetllar dubtes mentre es feia un vermut i pica-pica. Ja per tancar l’activitat, un grup de simpatitzants i militants varen realitzar un dinar de germanor acompanyats d’Eduardo Reyes.

Tot plegat un senzill i agradable acte de suport a la campanya pel “SI” al Referèndum que se celebrarà el pròxim 1 d’octubre.

Finalitza la Ruta Roda Tapa amb més de 5.000 racions servides

La regidora de Comerç, Cèlia Treserres i l'alcalde rodenc, Pere Virgili, ataviats amb el marxandatge de la ruta. Foto: Cedida

La regidora de Comerç, Cèlia Treserres, ataviada amb el marxandatge de la ruta. Foto: Cedida

L’Associació de Comerciants i Restauradors de Roda de Berà ha realitzat aquest divendres, en directe al programa A Mig Matí de Roda de Berà Ràdio, el sorteig de la Ruta Roda Tapa.

La Ruta ha tingut lloc del 27 de maig a l’11 de juny i ha comptat amb una participació de 15 establiments, els quals han servit un total de més de 5.000 tapes, totes elles molt elaborades.
Els clients, amb les seves votacions, han atorgat el premi al millor servei a la Rostisseria Tona, establiment que també s’ha endut el premi a la millor tapa després de fer el sorteig de desempat entre els 4 finalistes, els quals tenien les mateixes puntuacions.

Totes les persones que han completat la ruta, havent tastat les 15 tapes diferents, han estat obsequiades amb un barret commemoratiu i, a més a més, han entrat a formar part del sorteig de 3 premis. El sorteig ha comptat amb la presència de Cèlia Treserres, presidenta de l’Associació de Comerciants i Restauradors, Jordi Baltasar, secretari de l’entitat, i Teresa Ferré, regidora, la qual ha fet de mà innocent.

El 1r premi, consistent en un viatge de cap de setmana a Donosti, ha estat per Miquel Mercadé; el 2n premi ha estat per Casiano Silva, obsequiat amb un rellotge; i el 3r, premiat amb un val de 40€ per comprar als establiments associats, ha estat per Montse Villaescusa.

Els organitzadors valoren molt positivament la Ruta Roda Tapa i ja estan preparant la propera activitat, de la qual s’informarà properament.

Quinze persones en atur reforçaran la Brigada Municipal durant l’estiu

Cèlia Treserres, regidora de Serveis, ha donat aquest migdia la benvinguda a les nou persones que a partir d’avui entren a formar part de les brigades de neteja viària i de jardineria de Roda de Berà.

Els treballadors, que fins ara es trobaven en situació d’atur i hi han accedit a través del SOC, reforçaran els equips de treball durant els mesos d’estiu en què les tasques de manteniment s’incrementen. A partir de juliol sis persones més s’uniran a les brigades de lampistes i paletes.

La Policia Local de Torredembarra deté un jove de Roda de Berà per robatori i lesions

Un vehicle de la Policia Local de Torredembarra

Agents de Policia Local de Torredembarra han detingut un jove de 21 anys i veí de Roda de Berà com a presumpte autor d’un delicte de robatori amb força a vehicle i un delicte de lesions.

Els fets han ocorregut a partir de la mitjanit del dia 12 de juny quan la Policia Local ha rebut una trucada per una possible alteració de l’ordre a la via pública al carrer de Pere Badia. En arribar els agents al lloc, els testimonis han comentat als agents que les persones implicades acabaven de marxar.

Dues hores més tard, els agents han localitzat aquestes persones al carrer del Casalot on estaven discutint, i han identificat les dues parts implicades en la discussió i han estat denunciades administrativament per alteració de l’ordre.

Posteriorment, una trucada procedent del Centre d’Assistència Primària de Torredembarra ha alertat els agents de la Policia Local ja que hi havia dos nois barallant-se al centre mèdic. Tot seguit, els agents han comprovat que es tractava de les mateixes persones, i davant les lesions que presentava un dels nois, s’ha procedit a la detenció del presumpte autor de les lesions.

El lesionat ha manifestat als agents que la discussió va iniciar-se hores abans per un robatori d’un rellotge i uns diners a l’interior del seu vehicle, objectes que en el moment de la detenció portava el detingut, el qual ha passat a disposició judicial en el dia d’avui.

La Policia Local de Roda engegarà una campanya de control del consum d’alcohol i drogues

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

Imatge de la comissaria de Roda de Berà. Foto: Tarragona21.cat

La Policia Local de Roda de Berà durà a terme del 16 al 25 de juny una nova campanya coordinada de control i vigilància de la conducció sota la ingesta de begudes alcohòliques i substàncies estupefaents. Aquesta, la vuitena de 2017, s’emmarca dins les accions per combatre la indisciplina viària que fixa el Pla de Seguretat per aquest any.

L’objectiu és conscienciar als conductors sobre la perillositat de conduir sota els efectes de l’alcohol i de les drogues, atès que multipliquen el risc de patir un accident de trànsit. D’aquesta forma, durant aquests dies es realitzaran controls d’alcoholèmia i de consum de substàncies estupefaents en tot el municipi i de forma coordinada amb altres cossos policials.

Una festa Holi enceta la celebració del 20è aniversari del PIJ de Roda de Berà

Imatge de la festa holi de Roda de Berà. Foto: Cedida

Imatge de la festa holi de Roda de Berà. Foto: Cedida

El Punt d’Informació Juvenil de Roda de Berà fa 20 anys i per celebrar-ho ha preparat diverses activitats per al jovent. El tret de sortida es va donar el dissabte 10 de juny amb una festa Holi a l’aparcament del carrer Sínia, a Costa Daurada. Joves de totes les edats, i molt pares també, es van donar cita a partir de les sis de la tarda per gaudir de la festa dels colors, amb un festival amb música i ball a càrrec d’Urban Events Barcelona.

Diada Jove

La festa continuarà el proper dissabte, 17 de juny, amb la Diada Jove, una jornada plena d’activitats, des de les deu del matí a la zona esportiva municipal Eixample, per a la qual s’ha convidat als joves de la resta de municipis de la zona TRAC.

Per facilitar-els-hi el transport fins a Roda de Berà un autocar passarà a buscar als joves, prèviament inscrits, per cada poble, començant a Altafulla, Torredembarra i finalment a Creixell. Arribaran a la parada d’autobús de l’avinguda de l’Avenc, al costat del PIJ rodenc, i allà el grup de batucada Petafort del Vendrell els hi estarà esperant per acompanyar-los fins a la zona esportiva.

Entre les activitats planificades hi haurà tir amb arc amb un instructor de l’associació Toxophílica, una sessió de zumba a càrrec d’una jove rodenca i piscina gratuïta durant tot el dia.

A més a més, en el marc d’aquesta diada, a partir de les quatre de la tarda, s’han preparat diverses actuacions per gaudir d’un Got Talent a la rodenca, tot i que sense jurat ni guanyadors, per al qual es va fer una crida a tots els joves de la zona TRAC amb algun talent especial, perquè hi actuessin.

‘Estiu 1993’ s’endú el premi al millor llargmetratge d’un FIC-CAT molt crític amb TV3

Foto de família de tots els guardonats. Foto: Tarragona21

El film ‘Estiu 1993’ s’ha endut el premi al millor llargmetratge de la desena edició del Festival Internacional de Cinema en Catalaà (FIC-CAT) de la Costa Duarada. Els guardons han estat lliurats aquesta tarda al Casino Municipal de Roda de Berà en el que ha suposat una desfilada per la catifa vermella de coneguts actors, actrius, realitzadors i productors.

‘Estiu 1993’ ha estat dirigida per Carla Simó, amb guió d’ella mateixa, i amb Laia Artigas i David Verdaguer en els principals papers. Ha competit amb films de primer ordre, com ‘Incerta glòria’ o ‘La propera pell’. Aquests darrers no han marxat amb les mans buides, però. ‘Incerta glòria’ s’ha endut la Menció especial del jurat, i ‘La propera pell’, el premi al millor guió cinematogràfic.

L’equip d”Estiu 1993′. Foto: Tarragona21

La gala de lliurament dels guardons que tancava la desena edició, on l’organització hi ha posat tot, ha estat un poderós altaveu per reivindicar dues coses: el paper de la dona en el cinema i el poc pes que el cinema en català té en el món de la producció i l’exhibició. E FIC-CAT sobresurt de manera extraordinària en un panorama de produccions i de suports desèrtic.

Ha estat TV3 el blanc de les crítiques dels directors i productors. Especialment crítica ha estat la presidenat de l’Acadèmia Catalana del Cinema, Isona Passola que ha demanat a l’Executiu català que intervingui perquè TV3 afavoreixi el cinema en català. Havia obert el foc la directora Carla Simón, reclamant el mateix.

I abans que ella, el director del festival, Antonio Barrero, ha estat molt contundent exposant “la nul·la presència del català a les sales de cinema”, “l’incompliment de la llei de 2010, la manca d’incentius econòmics per part de responsables del Govern” o el fet que “les escoles de cinema no incentiven la creació en català”. Malgrat tot, el FIC-CAT acompleix 10 anys, ha dit Barrero, “per obligació i per necessitat”, confiant a poder canviar les coses.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, secundada per l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i l’organitzador del festival. Foto: Tarragona21

A seu torn, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, gran convidada a l’acte, ha demanat treballar “per fer viable el cinema en català”.

La gala ha estat conduïda de manera magistral per l’actor Toni Albà, que no ha fet de rei emèrit d’Espanya, sinó ha recreat una escenificació del que seria el lliurament dels premis fent veure que els guardonats i el jurat eren figurants. Albà ha despullat el seu ampli repertori d’imitacions per a gaudi d’un públic que s’ha rendit des de la seva entrada en escena.

La guionista i cineasta Rosa Vergès, guardó especial. Foto: Tarragona21

Durant la gala, s’ha reconegut especialment la tasca de la directora i guionista Rosa Vergés, que ha rebut el Premi honorífic.

De les comarques de Tarragona han estat premiats el documental torrenc ‘Baix a Mar’, de Maria Roig i produït per l’Ajuntament torrenc. Quant al guardó Jove 48 hores, ha resultat vencedor el tarragoní Lia Guasch, per ‘Les coses són allí’.

Dos germans tarragonins s’han endut el premi al millor curtmetartge fet per joves en només 48 hores. Foto: Tarragona21

Maria Roig -segona per l’esquerra- amb la regidora de Cultura de Torredembarra, l’alcalde i el membre del jurat Joan Reig. Foto: Tarragona21

Els guardonats:

Premi honorífic: Rosa Vergés.

Premi Jove 48 hores: ‘Les coses són allí’. De Lia Guasch

Millor producció de les comarques de Tarragona: ‘Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 del segle XX’. De Maria Roig.

Millor producció d’un centre educatiu: ‘Clic’. Institut Llucmajor, Palma.

Millor videoclip: ‘Previsions d’acostament’, de Blaumut.

Millor documental: ‘Sasha’, de Fèlix Colomer.

Millor curtmetratge: ‘Graffiti’, de Lluís Quílez.

Millor llargmetratge: ‘Estiu 1993’, de Carla Simón.

Menció especial del jurat: ‘Incerta glòria’, d’Agustí Villaronga.

Premi millor guió cinematogràfic: ‘La propera pell’, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo.

Menció especial del jurat: Documental ‘Cucci’, de Xavier Marrades.

Premi Nova crítica: ‘Estiu 1993’.

Premi del públic: ‘El viatge de l’Unai’, d’Andoni Canela.

Premi millor guió escrit: ‘Címbals’, d’Artur Trias.

Ivana Niño, conversant amb Joan Pera. Foto: Tarragona21

Peter Vives, Abril Garcia i David Verdaguer. Foto: Tarragona21

J. Garcia

 

Costes tornarà a regenerar la sorra de la platja Punta d’en Guineu de Roda de Berà

Un moment de l’actuació de les màquines

El Servei Provincial de Costes a Tarragona durà a terme el dilluns 12 i el dimarts 13 de juny una nova actuació de regeneració de la sorra de la platja Punta d’en Guineu.

La sorra serà extreta de la platja de la Pallisseta i hi treballaran en horari de 8 del matí a 6 de la tarda, per evitar molestar als veïns durant la nit. A la Pallisseta s’acordonarà la zona de treball i es mantindrà obert un tram de platja destinat al bany.

Serà la segona actuació que es duu a terme enguany a aquesta platja, després que Costes efectués a mitjans d’abril un transvasament de 20.000 metres cúbics de sorra des de la platja Costa Daurada fins la Llarga i la Punta d’en Guineu.

La decisió, pressa davant una petició de l’Ajuntament, ve donada per la necessitat de deixar a punt totes les platges per a l’inici de la temporada alta, sobretot després que aquesta petita cala hagi perdut durant els últims temporals una part de la sorra transvasada ara fa dos mesos.

Roda de Berà prepara l’Estiu a la Pedrera amb un extens programa d’actes culturals i lúdics

Imatge d'una edició anterior de l'Estiu a la Pedrera. Foto: Cedida

Imatge d’una edició anterior de l’Estiu a la Pedrera. Foto: Cedida

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament escalfa motors per engegar el que serà l’estiu més cultural de tots els viscuts fins ara a Roda de Berà, amb el tancament del programa definitiu de la segona edició del projecte Estiu a la Pedrera.

El cicle de música i concerts va esdevenir tot un èxit d’assistents i de crítica en la seva primera edició l’any passat, i amb aquest precedent l’Ajuntament es va posar a treballar per aconseguir enguany encara millors resultats. Tot apunta a que serà així, tenint en compte els noms i els títols que conformen el programa.

D’aquesta forma, a partir de l’1 de juliol i fins el 2 de setembre, la Pedrera de l’Elies es convertirà cada setmana en un espai de concerts, actuacions i projeccions, per tal d’apropar la cultura a tots els públics, oferint activitats de qualitat en aquest marc natural incomparable.

D’entre els concerts que s’han programat destaquen, el dia de la inauguració, el de la jove cantant Marina Marlo, molt estimada a Roda de Berà, i que ja va aplegar un gran nombre de públic a la seva primera actuació al municipi després del seu pas pel programa televisiu “Got Talent”; la coral Verge de Berà, acompanyada pels alumnes de l’Escola de Música de Roda de Berà i del Vendrell, el mateix dia; el concert de Jaume Arnella, el 22 de juliol; l’actuació de Quico Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el 29 de juliol; l’actuació del duo Cashalada Cia, els qui portaran el reeixit espectacle “Two ladies or not two ladies”, el 5 d’agost; la projecció del documental “Jvjol-Gaudí. Dos genis de l’arquitectura”, el 19 d’agost; o el concert que oferirà Roba Estesa amb el seu “Descalces on Tour”, el 2 de setembre, entre d’altres títols destacats.

Totes les actuacions seran a partir de les deu de la nit i inclouran un tast de vi o cava a càrrec dels cellers col·laboradors, Jané Ventura, Avgvstvs Forvm, caves Esmel i Adernats, vinícola de Nulles.

Adequació de la Pedrera de l’Elies

L’escenari, l’incomparable marc de la Pedrera de l’Elies, també s’ha vist modificat per acollir amb major comoditat totes les actuacions. D’aquesta forma l’antiga pedrera romana s’ha reconvertit, conservant les seves característiques naturals que la fan única i tan especial, però adequant-se com un espai de concerts i activitats lúdiques i culturals. Així doncs, s’ha construït una graderia destinada al públic, per tal d’ampliar l’aforament. La grada s’ha disposat en el talús que salva el desnivell entre carrer i pedrera, respectant la natura i els arbres existents, de manera que aquests han determinat la longitud total de la grada. La ubicació permet, a més, l’accés a la graderia des del propi carrer o bé des de l’esplanada de la pedrera, amb vistes cap a la zona on se solen realitzar les actuacions, i on s’ha construït també un escenari.

 

Programació

El número de concerts i actuacions s’ha ampliat en aquesta edició i passa de set a onze, amb el següent calendari:

 

1 de juliol

Inauguració del programa Estiu a la Pedrera. Concert de la cantant Marina Marlo, de cant coral amb la Coral Verge de Berà i la participació dels alumnes de les Escoles de Música de Roda de Berà i del Vendrell.

 

8 de juliol

Concert del grup “The Soulpop Jazz Project”

 

15 de juliol

Concert de Bcn Sax Quartet (BSQ)

 

22 de juliol

Concert de Jaume Arnella

 

29 de juliol

Concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

 

5 d’agost

Actuació de Cashalada Cia “Two ladies or not two ladies”

 

12 d’agost

Projecció selecció FIC-CAT

 

 

 

19 d’agost

Projecció del documental “Jvjol-Gaudí. Dos genis de l’arquitectura”

 

2 de setembre

Actuació de Roba Estesa “Descalces on tour”

‘Pàtria’, la valenta epopeia d’un personatge llegendari, obre el Festival de Cinema de Roda

Boris Ruiz, Joan Frank Charansonnet, Antonio Barrero i Miquel Sitjar, al photocall. Foto: Tarragona21

L’epopeia d’un personatge de llegenda que mai va existir, ‘Pàtria’, ha obert la nit de dilluns la desena edició del Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT, que situarà un any més Roda de Berà en el mapa nacional de cinema.

Grans directors, actors, productors, tècnics, crítics de cinema mediàtics i especialment guionistes, a qui va dedicada aquesta edició, desfilaran per la població del Tarragonès fins diumenge, quan tindrà lloc la jornada de clausura. Films com ‘La propera pell’ o ‘Incerta glòria’, amb els seus responsables al capdavant, seran al festival. Tot i remar contracorrent per les enormes dificultats que té fer cinema en català, Roda de Berà no es rendeix i per demostrar-ho aixecava el teló amb un personatge heroic.

Agraïment mutu: Barrero abraça Charansonnet a l’escenari. Foto: Tarragona21

Era el gran dia de ‘Pàtria’ i del seu director, Joan Frank Charansonnet, que de nen va escoltar de llavis de la seva àvia la llegenda d’un cavaller got -Otger Cataló- i com amb la minsa força de nou cavallers va derrotar els sarraïns l’any 733. Otger és interpretat per un Miquel Sitjar que va haver de recrear les escenes guarit amb 53 quilos d’armadures i cotes de malla. Sitjar i bona part de l’equip d’actors i tècnics eren la nit de dilluns a Roda a gaudir d’una estrena nacional, una primícia molt agraïda per Charansonnet.

El repartiment del film. D’esquerra a dreta: Dani Bernabé, Sussana Plana, Ali El Aziz, Joan Vila (productor), Antonio Barrero, Joan Frank Charansonnet, Àngels Bassas, Miquel Sitjar i Boris Ruiz. Foto: Tarragona21

Executar ‘Pàtria’ ha estat una batalla contra els elements, contra els incrèduls -com TV3 o els grans productors-; i només gràcies al micromecenatge ha estat possible que veiés la llum. “Volíem fer un  Braveheart a la catalana. No ho és, però sí expressa l’esperit de llibertat que Wallace transmetia al film”, recordava el seu director, que emparentava l’anhel de llibertat d’un noble i nou cavallers amb el desig actual de la majora dels catalans.

Miquel Sitjar, arribant al cinema en un elegant vehicle d’època. Foto: Tarragona21

“Aquest film és una proesa”, no es cansava de repetir Charansonnet, cofoï per inaugurar el festival, i demanava al públic que el proper divendres, 9 de juny, quan s’estrenarà a les 50 “valentes sales comercials que han apostat per ella”, avisin “a tothom per omplir-les”.

La inaguració del FIC-CAT no és mai possible sense que l’elenc d’actors arribi amb vehicle espatarrant, trepitgi l’alfombra vermella i desfili pel photocall. Actors il·lustres com Boris Ruiz, que confessava a Tarragona21 que té dues pel·lícules en cartera i que seguirà amb ‘Merlí’. I actrius com Àngels Bassas, Alba López, Susanna Plana o Dani Bernabé, un dels nou cavallers de la Fama, companys d’Otger.

Montse Ribadelles s’abraça a Antonio Barrero. Foto: Tarragona21

Era, com no, la nit d’Antonio Barrero, el director que fa possible aquesta bogeria magistral que és el festival i qui es considerava premiat per haver pogut estrenar ‘Pàtria’ a Roda de Berà. Feia de mestressa de cerimònies Sònia Camí, inseparable coprotagonista en aquesta altra epopeia que és el FIC-CAT.

Seguiu la programació del festival dia a dia en aquest enllaç.

J. Garcia

Alumnes de tercer curs del Salvador Espriu visiten l’Ajuntament de Roda de Berà

Visita dels alumnes del Salvador Espriu. Foto: Cedida

Visita dels alumnes del Salvador Espriu. Foto: Cedida

Una trentena d’alumnes de tercer curs de l’escola Salvador Espriu han visitat aquest matí l’Ajuntament per tal de conèixer de primera mà el funcionament del Consistori i dels diferents departaments que el conformen. L’alcalde, Pere Virgili, i la regidora de Cultura, Teresa Ferré, els hi han donat la benvinguda i els han acompanyat en aquest recorregut, al qual s’hi ha sumat també la regidora Cèlia Treserres.

Els nens i nenes, dividits en dos grups, han passat per l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, per l’àrea de Territori Secretaria, Informàtica i Intervenció, i han visitat el despatx de l’Alcalde. Mentrestant el segon grup ha sotmès a l’Alcalde i als edils a una bateria de preguntes que portaven preparades de classe. Entre d’altres han volgut conèixer com és la feina d’Alcalde, quants vots va aconseguir a les passades eleccions municipals, quines millores té pensades fer per als infants de Roda de Berà, si té previst fer un parc nou, quantes persones treballen a l’Ajuntament o com s’organitza la Festa Major.

S’inicia la segona fase del sistema de participació ciutadana amb noves reunions amb les entitats veïnals

El calendari estableix noves reunions periòdiques amb les associacions veïnals del municipi, les quals s’iniciaran demà dissabte i s’allargaran fins a finals del mes de juliol.

Mitjançant diferents processos participatius, la iniciativa permet la integració de la comunitat en l’exercici de la política municipal.

Des de l’inici de la legislatura, ara fa tot just dos anys, establir un sistema de participació ciutadana va ser una prioritat per a l’equip de Govern, amb el qual es poguessin identificar les preocupacions, les aspiracions i les necessitats de les entitats, trobar solucions i poder incorporar-les a les línies de govern.

D’aquesta forma durant l’últim quadrimestre de l’any 2016 es va iniciar la primera fase del projecte amb molt bons resultats, que van portar, fins i tot, a la creació d’una nova associació de veïns del nucli urbà.

I aquesta entitat de recent creació serà la que demà, 3 de juny, doni inici a la segona fase del sistema de participació ciutadana, amb la primera de les reunions previstes al calendari. D’acord amb aquest, se celebraran dues sessions setmanals que comptaran amb l’assistència de l’alcalde Pere Virgili, d’un representant de l’equip de Govern, i un representant de l’oposició, el qual ha estat seleccionat en cada cas en proporció als vots obtinguts a les passades eleccions municipals.

Nova convocatòria de subvencions per a empreses, autònoms i emprenedors a Roda de Berà

Una de les jornades informatives. Foto: Cedida

Una de les jornades informatives. Foto: Cedida

La passada setmana l’Ajuntament va engegar una nova convocatòria, la quarta, de la línia d’ajudes a les empreses que contractin persones desocupades, a l’autoocupació i l’emprenedoria, l’objectiu de la qual es fomentar l’ocupació, dinamitzar el mercat de treball recolzant a les petites i mitjanes empreses compromeses amb la creació d’ocupació alhora que es redueixen els índex d’atur al municipi, i impulsar la creació de noves iniciatives empresarials que generin autoocupació i ajudar als nous emprenedors.

Per tal de donar a conèixer aquestes ajudes i apropar tota la tramitació als interessats, es va iniciar la campanya “Roda de Berà per l’ocupació i l’emprenedoria” amb tota una sèrie d’accions comunicatives per apropar la subvenció al públic al qual es destina i que es compleixi amb l’objectiu prioritari de les ajudes, el foment de l’ocupació.

Tot i que des de l’any passat les bases es van simplificar per facilitar la tramitació administrativa, la sol·licitud i la justificació de les subvencions, es detectar que encara hi havia empreses o autònoms que desconeixen el pla d’ajudes o no sabien quins són els tràmits que s’han de seguir per acollir-s’hi.

D’aquesta forma, l’alcalde, Pere Virgili; i el president de la comissió especial d’Ocupació, Benestar Social i Transparència, José Ibort, acompanyats per la regidora d’Ocupació, Teresa Ferré, han organitzat aquests últims dies diverses reunions. Ahir al migdia va ser a l’Ajuntament amb els  representants de PIMEC a Tarragona, Ramón Salvans, secretari territorial; i Héctor Pérez, director de formació, per tal de transmetre’ls la iniciativa de i poder comptar amb la implicació de la confederació patronal.

A la tarda, a partir de 2/4 de 8, es va celebrar la jornada informativa destinada a empresaris i autònoms de tot el Tarragonès i Baix Penedès que estiguessin interessats en rebre la subvenció. Més d’una desena es van donar cita a l’Hotel d’Entitats per tal de conèixer les bases i els detalls de les dues línies subvencionables, i resoldre amb les tècniques de Secretaria i d’Ocupació tots els dubtes que poguessin sorgir.

En el marc de les accions planificades dins el projecte s’han previst reunions amb les principals federacions i associacions empresarials de les comarques del Tarragonès i Baix Penedès; es visitaran les gestories del municipi perquè facin arribar la informació als seus clients; i es reuniran  amb els sindicats amb representació a la província, així com amb la càtedra d’emprenedoria i creació d’empreses de la URV. La passada setmana ja es van celebrar reunions amb la Cambra de Comerç de Tarragona, amb la CEPTA i l’AEQT. Les trobades continuaran durant la propera setmana.

L’Ajuntament de Roda rep un reconeixement per la implantació de la Finestreta Única Empresarial

Imatge de l’Ajuntament de Roda de Berà. Foto: Cedida

La Generalitat de Catalunya ha reconegut a l’Ajuntament amb el distintiu FUE, per la seva implantació de la Finestreta Única Empresarial, un recurs en línia que permet fomentar l’activitat econòmica a Roda de Berà amb la reducció dels tràmits administratius que han de fer les empreses, l’increment de la transparència i la simplicitat dels procediments.

Fa més d’un any que l’Ajuntament de Roda de Berà treballa per adoptar les mesures necessàries perquè tots els procediments per a l’accés i l’exercici de l’activitat econòmica es puguin iniciar i finalitzar per canals habilitats per la FUE, complint amb el que disposa la llei 16/2015, de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d’impuls de l’activitat econòmica.

Amb aquesta i altres mesures que progressivament el consistori està posant en marxa per esdevenir un Ajuntament més modern i transparent, més eficaç i àgil en tots els seus tràmits i gestions, es vol mostrar el compromís en l’impuls econòmic dels emprenedors i empresaris de Roda de Berà, i fer possible la col·laboració entre les administracions.

La FUE esdevé la xarxa interadministrativa de referència de les persones emprenedores, empresàries i intermediàries en la seva relació amb les administracions catalanes, amb independència de quina sigui l’administració responsable i ha d’incorporar tots els tràmits i serveis que s’hagin de realitzar per exercir l’activitat empresarial, al llarg de tot el cicle de vida d’una empresa. Ha comportat un augment molt significatiu de la tramitació via telemàtica en detriment de la tramitació presencial. Si el 2014 el 37% dels expedients es tramitaven per via electrònica i el 63% de forma presencial; l’any 2016 la gestió electrònica dels expedients ja suposava el 72% del total. A més, el catàleg de tràmits que es poden fer per la FUE s’ha incrementat gairebé un 250%.

El Club Patí Roda de Berà guanya 9 trofeus a l’últim Interclub

Imatge del pòdium

El passat dissabte al matí el Pavelló Municipal va acollir la celebració d’una nova edició de l’Interclub, amb la participació d’una setantena de patinadores. Hi van assistir el C.P. Constantí, el C.P. Salou, el C.P. La Pobla de Mafumet, el C.P. Gimnàstic, la U.E. Vila-seca, la U.D. Torredembarra i el C.E. Roda de Berà com a club amfitrió.

Les patinadores rodenques van aconseguir un total de 9 trofeus, amb cinc primers i quatre segons llocs. Els premis van ser lliurats per l’alcalde, Pere Virgili; per la regidora d’Esports, Cèlia Treserres; per Lluïsa Soler, delegada del club rodenc; i per la resta de delegades i entrenadores d’altres clubs.

Les guanyadores de l’equip de patinatge de Roda de Berà

Les patinadores rodenques van aconseguir un total de 9 trofeus, amb cinc primers i quatre segons llocs. Els premis van ser lliurats per l’alcalde, Pere Virgili; per la regidora d’Esports, Cèlia Treserres; per Lluïsa Soler, delegada del club rodenc; i per la resta de delegades i entrenadores d’altres clubs.