TARRAGONA 21

Els pressupostos participatius de Roda recullen 115 propostes de la ciutadania

El període de votació es posarà en marxa el proper divendres 12 d’octubre i s’allargarà fins el 28 d’aquest mes.

Després de l’èxit assolit a l’edició 0 dels pressupostos participatius, els primers posats en marxa al municipi, l’equip de Govern va engegar a mitjans de juny l’edició 1, obrint el període de presentació de propostes per part de la ciutadania. Tots els majors de 16 anys, estiguessin o no empadronats al municipi, van poder presentar dues propostes, fins el 31 de juliol, quan es va tancar aquesta fase del procés.

En total es van recollir 115 propostes molt variades, a través de les butlletes en paper i mitjançant la pàgina web creada per al procés participatiu www.tudecideixesrdb.cat Durant els mesos d’agost i setembre la comissió tècnica municipal, formada per tècnics del departament de Territori de l’Ajuntament, es van encarregar de validar totes les propostes d’acord amb els criteris marcats al protocol de participació. Per a ser vàlides havien de ser viables tècnicament, legals, sostenibles en el temps, que no superessin la quantitat total fixada (120.000 euros aproximadament), que no suposessin contractació de nou personal per part de l’Ajuntament, que fessin referència a inversions, o que fossin competència de l’Ajuntament, entre d’altres.

D’acord amb aquests criteris, la comissió tècnica va seleccionar com a vàlides un total de 32 propostes. Quant a la resta, 65 no complien amb un o més dels criteris esmentats; 4 eren propostes que l’equip de Govern ja té previst realitzar; i 14 eren propostes repetides.

El període de votació es posarà en marxa el proper divendres 12 d’octubre i s’allargarà fins el 28 d’aquest mes. Podran votar totes les persones empadronades a Roda de Berà majors de 16 anys, a través del web www.tudecideixesrdb.cat i mitjançant la butlleta que l’Ajuntament ha editat amb la informació de les 32 propostes incloses al procés. Es podrà fer al consistori, durant la paella popular de la Festa Major Petita, el 14 d’octubre; i a la carpa que hi haurà al mercat setmanal els dies 18 i 25 d’octubre.

S’hauran de votar tres propostes, una de l’àmbit general –propostes que revertiran en tota la ciutadania-, i dos de barris diferents. Amb aquesta metodologia es vol aconseguir aplicar un factor de ponderació que permetrà igualar les oportunitats de tots els barris. La butlleta de votació ha estat dissenyada per facilitar el vot, separant per colors els diferents barris per tal que siguin fàcilment identificables.

Les propostes finals se seleccionaran en base als vots obtinguts i al límit econòmic establert, escollint-se, doncs, aquelles propostes la suma de les quals sigui la més propera al límit econòmic del procés, l’1% del pressupost ordinari per al 2019, sempre tenint en compte els vots obtinguts.

Roda renovarà la gespa artificial del camp de futbol municipal

La gespa, instal·lada l’any 2006, ja havia esgotat la seva vida útil, motiu pel qual la fibra que la forma estava molt degradada i condicionava la pràctica del joc.

Durant el proper mes els nens i nenes, nois i noies del Club Atlètic Roda de Berà entrenaran al camp de futbol de Creixell. El motiu, la propera setmana l’Ajuntament iniciarà les obres per renovar la gespa artificial del camp de futbol municipal, un projecte molt esperat pel club i pels jugadors.

La gespa, instal·lada l’any 2006, ja havia esgotat la seva vida útil, motiu pel qual la fibra que la forma estava molt degradada i condicionava la pràctica del joc. Així, davant la necessitat de la renovació, l’alcalde Pere Virgili va prometre a les famílies que els pressupostos de 2018 inclourien una partida específica per al seu canvi. I així va ser.

El primer pas serà el desmuntatge de l’actual equipament esportiu, -dues porteries de futbol 11, quatre de futbol 7, així com dos banquets i banderins-, que es mantindrà degut al seu bon estat de conservació, i serà emmagatzemant fins a la finalització de les obres.

Seguidament, es desmuntarà la gespa artificial actual, amb una superfície de 6.300 metres quadrats. El nou model de gespa, més modern, compta amb un sistema certificat per la Fifa Quality i la normativa UNE 15330-1 de terreny de joc. També es durà a terme una actuació sobre el sistema de reg, elevant la cota dels canons existents per millorar la seva eficàcia.

El pressupost d’adjudicació és de 179.632,04 euros, amb unes millores aportades per l’empresa adjudicatària d’11.370 euros, les quals inclouen la instal·lació de nous seients a la graderia que substituiran els que es troben en mal estat, i la substitució de l’actual sistema de megafonia.

La regidoria d’Esports ha posat a disposició dels jugadors i jugadores un servei de transport que els portarà fins el camp de futbol de Creixell per tal que puguin continuar amb els seus entrenaments diaris.

Un servei de transport per als jugadors

Mentre durin els treballs, la regidoria d’Esports ha posat a disposició dels jugadors i jugadores un servei de transport que els portarà fins el camp de futbol de Creixell per tal que puguin continuar amb els seus entrenaments diaris.

La regidora Cèlia Treserres va ser-hi ahir al vespre amb membres de la Junta del club i amb els jugadors de l’equip Juvenil abans que aquests marxessin fins el poble veí.

La Policia Local lliura felicitacions i medalles per celebrar el seu patró

Dues imatges de l’acte.

Ahir, 2 d’octubre, la Policia Local de Roda de Berà va celebrar el seu patró dels Sant Àngels Custodis. Comandaments i agents de la Policia Local de Roda de Berà, acompanyats per autoritats polítiques i policials, així com per representants d’altres cossos de seguretat i pels seus familiars i amics, van celebrar a les dependències policials la seva festivitat patronal amb el lliurament de medalles i felicitacions.

A 2/4 de 12 del migdia l’alcalde, Pere Virgili, i el cap de la Policia Local, Joan Pie, van passar revista a la formació de la plantilla formada pel sergent, caporals, agents i personal administratiu, vestits de gala per a l’ocasió.

Seguidament, es va donar inici a l’acte de lliurament de reconeixements. Joan Pie, sotsinspector en cap, va donar les gràcies a tots els presents i va reconèixer la tasca de les trenta-dues persones que formen actualment la plantilla policial. Beatriz Ortuño va ser l’encarregada de presentar l’acte i fer públics els noms dels agents i comandaments reconeguts per actuacions concretes que mereixen distinció, atorgades per desig exprés de la ciutadania, pel Cap de la policia o bé per l’Alcalde. Els encarregats de lliurar-les van ser l’alcalde Pere Virgili; Joan Carles de la Monja, director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona; Begoña Curto, sots-directora general de coordinació de la policia local de Catalunya; Frederic Royuela, regidor de Governació de l’Ajuntament; Vicenç Lleonard, cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra del Tarragonès; Carlos Yubero, comissari en cap provincial de la Policia Nacional a Tarragona; i el propi Joan Pie.

En concret es van lliurar un total de seixanta felicitacions, dues atorgades per ciutadans, els qui en algun moment han fet arribar a l’Ajuntament una carta destacant una determinada actuació dels agents; trenta-una atorgades pel cap de la Policia Local; i vint-i-set per l’Alcaldia. Entre elles es van lliurar felicitacions a membres de la Policia Local de Roda de Berà, així com d’altres cossos policials per actuacions conjuntes, de la unitat de seguretat ciutadana del cos de Mossos d’Esquadra de l’ABP del Tarragonès, del grup d’estrangeria del cos de la Policia Nacional de Tarragona; del grup fiscal del cos de la Guàrdia Civil de la caserna del Vendrell; i al grup de Proximitat de la unitat de seguretat ciutadana del cos de Mossos d’Esquadra de l’ABP del Tarragonès; al grup FURA de la unitat de seguretat ciutadana del cos de Mossos d’Esquadra; a l’àrea regional ARRO del cos de Mossos d’Esquadra; al grup d’expulsions i repatriacions del cos de la Policia Nacional de Tarragona; així com a l’associació de voluntaris de Protecció Civil de Roda de Berà.

Quan a les medalles, Juan Antonio Hernández va rebre la medalla a la dedicació categoria or per 30 anys de servei a l’administració; Antonio Fernández, en categoria argent; i per acumulació de felicitacions, el sergent en cap del grup fiscal del cos de la Guàrdia Civil de la caserna del Vendrell, Juan Antonio Sepúlveda, va rebre una medalla al treball.

Acompanyant a l’Alcalde van assistir a l’acte els membres de l’equip de Govern Cèlia Treserres, Teresa Ferré, i Manel González; i els regidors José Ibort, Toni Bernal, Laura Moya i Rafael Luna.

S’obre el període d’inscripcions del FIC-CAT 2019

El FIC-CAT obre el període d’inscripcions de la 12a edició, que se celebrarà a Roda de Berà del 10 al 16 de juny de 2019 i estarà dedicada a la direcció de fotografia, disciplina cinematogràfica responsable de l’estètica i la qualitat visual de la imatge de les produccions audiovisuals.

Des del 3 d’octubre de 2018 i fins el 31 de març de 2019 estarà obert el procés d’inscripcions, que es podrà fer de forma gratuïta a través de la pàgina web del Festival www.fic-cat.cat, on es poden consultar les bases de participació.

Les categories contemplades són les mateixes que en edicions anteriors: llargmetratges, curtmetratges, documentals, videoclips i centres educatius. Aquest any, però, amb la novetat que els documentals de durada inferior a 30 minuts s’hauran d’inscriure en la modalitat curtmetratges. Les obres, de gènere i temàtica lliures, han d’estar rodades en llengua catalana i amb posterioritat a l’1 de gener de 2017.

Les produccions que resultin seleccionades optaran als diferents premis establerts i un Jurat de professionals de la indústria cinematogràfica serà l’encarregat de determinar els guanyadors de cada categoria. En total es repartiran 10.000 euros en premis.

Sortida a Port Aventura per als joves de la Zona TRAC

Gràcies al conveni de col·laboració existent entre els municipis de la Zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla, Creixell i la Riera de Gaià), els joves de 12 fins als 25 anys podran passar tot el dia a Port Aventura el dissabte dia 27 d’octubre.

L’objectiu de l’activitat és fomentar la participació i la interrelació entre els joves de les cinc localitats que comparteixen un projecte de dinamització juvenil, mitjançant conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès i el suport de la Direcció General de Joventut.

El preu de les entrades és de 29 € fins als 17 anys, i 39 € a partir dels 18 anys. L’autocar i el monitoratge serà finançat a través dels Plans Locals de Joventut dels respectius municipis.

Per participar-hi, cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència on es disposa de la informació i la documentació necessària per a formalitzar la inscripció. El termini d’inscripcions finalitza el dijous 19 d’octubre.

Cal tenir en compte que amb motiu de l’inici de les obres del Bar del Casal i d’instal·lació d’un ascensor a l’edifici del Casal Municipal, la Regidoria de Joventut ha traslladat provisionalment la seva seu als despatxos del Pavelló Sant Jordi (Zona Esportiva Municipal, carrer de la Rosella, s/n). L’horari d’atenció al públic és de 9 a 14 h. Per a qualsevol informació sobre les activitats de la regidoria també podeu contactar al telèfon 616 021 115.

Roda de Berà camina i pedala en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Del 16 al 22 de setembre, amb el lema “Combina i mou-te”, se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i Roda de Berà s’hi ha adherit un any més a la iniciativa. Per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, l’Ajuntament va organitzar el passat cap de setmana una caminada i una pedalada popular.

Dissabte va tenir lloc la ja tradicional caminada saludable pel terme municipal. Més de 50 participants van caminar durant 3 hores fent la ruta número quatre de les rutes verdes de Roda de Berà, anomenada “El pi solitari”, tot i que es va retallar en un tram degut a la forta calor. La distància final recorreguda va ser de 7,5 quilòmetres. La sortida va tenir lloc a la plaça de la Sardana, a les 9 del matí, i va comptar amb les explicacions de l’arxiver municipal Ricard Benimeli.

Per altra banda, diumenge, durant tot el matí, va es va celebrar la setena edició de la pedalada popular de Roda de Berà, amb la participació de més 100 ciclistes de totes les edats. Va ser un passeig d’uns 12 quilòmetres pel terme municipal apte per a tots els públics, atès que són moltes les famílies amb infants que hi participen cada any. La concentració es va iniciar a dos quarts de deu del matí a la plaça de l’Ajuntament on, una hora després, es va donar el tret de sortida.

L’Ajuntament ajuda a les empreses i autònoms de la demarcació que contractin aturats de Roda

Imatge de l’Ajuntament de Roda de Berà. Foto: Cedida

L’equip de Govern ha tornat a posar en marxa un any més les ajudes a les empreses del Tarragonès i de les comarques properes que contractin persones desocupades residents a Roda de Berà, així com a l’autoocupació i l’emprenedoria.

Els objectius del projecte “Roda de Berà per l’ocupació i l’emprenedoria” són els de fomentar la contractació d’aturats empadronats a Roda de Berà, dinamitzar el mercat de treball recolzant a les petites i mitjanes empreses compromeses amb la creació d’ocupació, i impulsar la creació de noves iniciatives empresarials.

Des de la passada edició, per la qual es va obrir una segona convocatòria, el domicili social de les empreses que sol·licitin les ajudes no ha de ser necessàriament al Tarragonès o al Baix Camp, sinó qualsevol empresa que contracti una persona en atur que visqui a Roda de Berà.

L’import de la subvenció és del 50% del cost total del contracte, el qual ha de ser d’un mínim de tres mesos de durada i amb una jornada mínima del 50%, amb un màxim a atorgar de 10.000 euros per a cada empresa. Pel que fa a l’autoocupació es pagarà el 50% de les despeses detallades de l’activitat amb un màxim de 3.000 euros.

Per demanar l’ajuda, en el cas de les empreses, la contractació laboral de la persona haurà de ser en el termini comprès entre l’1 de gener i el 19 d’octubre i la durada del contracte haurà de ser com a mínim de tres mesos consecutius i una jornada mínima del 50%.

Pel que fa a la línia 2, les factures de les despeses a justificar hauran d’estar datades en el període comprés entre els dotze mesos anteriors a la data d’inici de l’activitat empresarial i fins al final d’aquest exercici.

Un cop rebudes totes les sol·licituds es constituirà una comissió qualificadora que estarà formada per membres de cada grup municipal, la qual aplicarà un sistema de vot ponderat.

Les empreses i autònoms que vulguin sol·licitar l’ajuda podran fer-ho fins el 19 d’octubre, presentant a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà la documentació requerida a les bases, segons la línia de subvenció que hi correspongui. Les subvencions tenen caràcter retroactiu a 1 de gener de 2018.

L’alcalde respondrà als ciutadans a través de Roda de Berà Ràdio

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, respondrà a les preguntes dels ciutadans i ciutadanes a través de Roda de Berà Ràdio. Ho farà cada quinze dies, el primer i tercer divendres de cada mes, dins de l’espai setmanal que l’Alcalde té a l’emissora municipal “Casa de la vil·la”, el qual s’emet de 12.30 a 13 hores al 107.7FM.

Pere Virgili respondrà en directe a totes les preguntes que els vilatans vulguin formular. L’emissora ha posat a disposició diferents vies per fer arribar les preguntes: durant el directe es podran efectuar a través del telèfon 977 809 987, al número de WhatsApp 609 633 892, o bé es podran ver arribar amb anterioritat mitjançant la pàgina de Facebook de l’emissora i al correu electrònic radio@rodadebera.cat

Roda de Berà se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat

Imatge d’una sortida en bicicleta a Roda de Berà

L’Ajuntament de Roda de Berà s’ha adherit un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat i ho fa, com ja és tradició, amb una caminada saludable pel terme municipal i la reeixida pedalada popular, enguany en la seva setena edició.

Dissabte, 22 de setembre, Dia Mundial sense cotxe, tindrà lloc la caminada saludable. A partir de les 9 del matí totes les persones que hi vulguin participar, sense que sigui necessari inscriure’s prèviament, es trobaran a la plaça de la Sardana per dur a terme una caminada d’aproximadament quatre hores, amb aturades. La distància a recórrer serà de 8,5 quilòmetres, seguint la ruta número 4 de les rutes verdes rodenques, la que arriba fins el Pi Solitari. Es recomana portar esmorzar, aigua i calçat adequat de muntanya.

La pedalada popular arribarà diumenge, una cita que ha tingut una gran acceptació a les passades edicions i ha comptat amb la participació de fins a dos-cents ciclistes.

La concentració serà davant de l’Ajuntament a partir de les 9.30 hores. El recorregut, de 12 quilòmetres, és un itinerari senzill adreçat als infants majors de set anys i als seus pares i mares.

Els participants s’han d’inscriure abans del dissabte 22 a les 23:59h a l’enllaç que hi ha disponible al web de l’Ajuntament (http://web.rodadebera.cat/agenda/activitats-permanents/1693-setmana-de-la-mobilitat) Serà obligatori l’ús del casc.

“Combina i mou-te”

Els objectius principals de la Setmana Europea de la Mobilitat són sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats; impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics; potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat; i reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat.

Roda de Berà celebra el romiatge de la Mare de Déu de Berà

Un moment del romiatge celebrat a Roda

Amb motiu de la commemoració del Tricentenari de l’Ermita de Berà, Roda de Berà ha recuperat enguany una tradició que no se celebrava al municipi des de feia 25 anys, el romiatge de la Mare de Déu de Berà.

El 31 d’agost, la Verge, acompanyada per desenes de fidels, va deixar el seu temple per passar una setmana a l’església parroquial de Sant Bartomeu, on cada dia a les set de la tarda la van poder visitar.

Nou dies després, la Mare de Déu de Berà tornava ahir al matí a la seva ermita, amb una processó que es va iniciar a l’últim pas sota via de la platja Llarga. La Verge, especialment engalanada per a l’ocasió, va recórrer, sobre les espatlles de nombrosos fidels que en diferents torns la van portar, una part del passeig marítim fins al carrer de l’Ermita de Berà. Durant el recorregut es van escoltar els nous Goig de la Mare de Déu de Berà, els quals van ser presentats a l’acte d’inici de l’any Tricentenari, el passat 11 de març, alternats amb la música del grup torrenc Julivert.

A la plaça de l’Ermita els hi estaven esperant Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, i Jaume Roig, rector de la parròquia rodenca. Tots junts van pujar fins el temple on, després de l’entronització de la Verge, es va oficiar una missa solemne.

En finalitzar, a la plaça es va celebrar un concert vermut amb el grup torrenc Julivert. Musclos, croquetes, patates, olives o fideuà, tot acompanyat pels vins d’Augustus Forum.

Tret de sortida a la Diada Nacional de Catalunya

Els actes van continuar a la tarda, dins del programa que les regidories de Cultura i de Festes han preparat per la Diada Nacional de Catalunya, amb una ballada de Sardanes a la plaça de la Sardana, amb la Cobla la Principal de Tarragona.

Demà, 11 de setembre, tindrà lloc la tradicional ofrena floral a Francesc Macià, a les dotze del migdia a la plaça que porta el seu nom. I a la tarda, a partir de les set, s’iniciarà a la plaça de la Sardana el reeixit campionat de llançament de pinyol d’oliva i una botifarrada popular, cuinada per la Penya Blaugrana, i música en viu amb Marc Oriol.

La Verge de Berà peregrina per commemorar el Tricentenari de l’Ermita

La imatge tornarà a ocupar el seu lloc al temple tricentenari el proper diumenge amb un acte molt especial. Foto: Ajuntament de Roda de Berà

El proppassat divendres al matí, tot i les inclemències del temps, la Verge de Berà va sortir en peregrinació des de l’ermita que porta el seu nom fins a l’església de Sant Bartomeu. A les set de la tarda va arribar a la parròquia, acompanyada per un gran nombre de feligresos, entre ells la regidora de Cultura, Teresa Ferré, qui també la va portar a les seves espatlles. Finalment, es va celebrar una missa solemne en el seu honor.

La imatge tornarà a ocupar el seu lloc al temple tricentenari el proper diumenge amb un acte molt especial. A partir de les 11 s’iniciarà una processó des del pas sota via ubicat a la pujada fins a l’Ermita, i per torns la pujaran fins el temple on es farà l’entronització i se celebrarà una missa solemne oficiada per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; i pel rector de la parròquia de Sant Bartomeu, Jaume Roig. Després de l’ofici, el grup Julivert oferirà un concert vermut a la plaça de l’Ermita.

Els actes continuaran el mateix diumenge a la tarda, dins del programa que les regidories de Cultura i de Festes han preparat per la Diada Nacional de Catalunya, amb una ballada de Sardanes a la plaça de la Sardana, amb la Cobla la Principal de Tarragona.

Dimarts, 11 de setembre, tindrà lloc la tradicional ofrena floral a Francesc Macià, a les dotze del migdia a la plaça que porta el seu nom. I a la tarda, a partir de les set, s’iniciarà a la plaça de la Sardana el reeixit campionat de llançament de pinyol d’oliva i una botifarrada popular, cuinada per la Penya Blaugrana, i música en viu amb Marc Oriol.

La Mare de Déu de Berà

La tradició explica que la imatge de la Mare de Déu de Berà va ser trobada per uns pescadors en un indret al peu del santuari, dins del mar, anomenat la Roca Plana. Al marge de les creences populars, la talla, d’uns 60 cm de fusta, datada al segle XIII, va ser destruïda, com la majoria dels elements ornamentals del temple, durant la Guerra Civil, un conflicte durant el qual també van ser destrossats l’altar major i dos altars laterals.

En finalitzar la guerra, es va adquirir una nova imatge, una talla de fusta, comprada a un antiquari tarragoní.

Un esvoranc al carrer Blanes de Roda obliga a intervenir als Bombers

Imatge procedent del compte de twitter de Bombers.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçar aquesta tarda dues dotacions a Roda de Berà arran de l’esvoranc aparegut al carrer Blanes coincidint amb els forts aiguats que ha patit la població. Tal i com han informat des del cos, l’actuació ha confirmat que no hi havia fuita de gas després de treure l’aigua acumulada amb una motobomba.

Mor un home ofegat a la platja de la Pallisseta de Roda

Imatge d’arxiu de la platja de la Pallisseta.

Un home de 87 anys, de nacionalitat espanyola i veí de segona residència, ha mort ofegat aquest dijous al matí a la plaça de la Pallisseta de Roda de Berà (Tarragonès). Segons ha confirmat Protecció Civil, l’avís ha tingut lloc quan passaven disset minuts de les deu del matí i tot i que la platja en qüestió està vigilada per la Creu Roja i aquest dijous oneja la bandera verda a l’hora dels fets encara no hi havia servei.

El 112 ha rebut tres trucades alertant que s’havia tret un home inconscient al damunt de la sorra. Tres unitats del Servei d’Emergències Mèdiques, dos dels Mossos d’Esquadra i dos de la Policia Local s’han desplaçat fins al lloc però no s’ha pogut fer res per salvar la vida de l’home.

ACN

La Policia Local de Roda incorpora quatre nous agents interins

Els agents cobriran substitucions derivades de qualsevol necessitat d’absència, suplència, acumulació de tasques o de vacants temporals que puguin donar-s’hi al cos.

El cos de la Policia Local de Roda de Berà s’ha vist reforçat recentment amb la incorporació de quatre agents interins. Aquest matí han pres possessió del seu càrrec de forma oficial tot i que des del dia 20 d’agost formen part de la plantilla de la Policia Local. Cobriran substitucions derivades de qualsevol necessitat d’absència, suplència, acumulació de tasques o de vacants temporals que puguin donar-s’hi al cos. La selecció es va fer mitjançant la creació d’una borsa d’agents que l’Ajuntament va iniciar per donar resposta a aquestes situacions d’urgència, per tal de reforçar el cos i incrementar la seguretat.

Els agents van passar totes les proves del procés de selecció mitjançant concurs oposició lliure, que va consistir en la valoració de determinades condicions de formació, mèrits i nivell d’experiència relacionats amb la tasca policial a exercir i en la superació de les proves físiques i psicològiques corresponents.

Els alcaldes del Pacte de Berà volen tancar simbòlicament la lluita reunint-se al restaurant on va néixer tot

L’alcalde, Pere Virgili, en una imatge d’arxiu.

“Gran notícia, tot i que hi ha gent que encara no s’ho creu. En tot cas, molt positiva. També l’esperàvem fa un any, però”. L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, celebrava aquest dijous passat en conversa amb tarragona21 la concreció final de l’acord que ha de permetre aplicar les bonificacions i el desviament del tràfic pesant per descongestionar tant l’N-340 com l’N-240. Una operació que ha tingut el seu primer pas amb l’acord entre socialistes i podemites per flexibilitzar el sostre d’endeutament de l’Estat. El segon es viurà en el Consell de Ministres del pròxim dia 31 d’agost, en el qual es concretarà per fi la mesura lligada al seu dia a tres bandes (governs de la Generalitat, de l’Estat i territori) i que s’havia de posar en marxa el passat mes de gener. De fet, si no hi ha algun sotrac polític de darrera hora, “estem buscant data entre els alcaldes del Pacte de Berà per reunir-nos la primera setmana de setembre en el mateix lloc on es va fer la primera reunió, al restaurant La Bota de l’N-340 dins del terme municipal de Roda. Busquem la simbologia de la que podria ser la darrera reunió”. Una proposta “nascuda d’un veterà en guerres polítiques com és l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, i jo m’hi he llençat de seguida”

“Gairebé tots els alcaldes que formen part del Pacte de Berà tenim un grup de washap des de ja fa gairebé tres anys -explicava Virgili-. I dijous al matí m’arribava un retuit del d’Altafulla, Fèlix Alonso, que també és diputat a Madrid i forma part a més de la comissió d’infraestructures -té per tant línia directa amb el ministre de Foment-, en el qual deia que entrava al Consell de MInistres l’aixecament del sostre de la despesa per permetre l’Estat incorporar aquests diners que li costarà les bonificacions”. El batlle rodenc espera que “finalment sigui una realitat. Jo crec que està fet. Però portem molts anys batallant… Per això fins que no és al sac no pots dir blat i ben lligat”.

Els records de la lluita política per posar fil a l’agulla es remunten en el temps. “La primera visita que vaig fer un cop alcalde va ser al Parlament de Catalunya per reclamar l’institut a la llavors consellera Irene Rigau. I la segona va ser a Madrid juntament amb altres alcaldes del Pacte de Berà per reclamar al secretari d’estat d’Infraestructures solucions per a la N-340”. Ja en aquell moment “ens van reconèixer que aquí és on tenien el problema més greu de la xarxa de carreteres espanyoles, tant pel que fa a densitat de tràfic com sinistralitat, però que era de solució difícil”.

Amb el pas del temps l’acord al qual s’ha arribat “l’hem treballat molt els alcaldes a nivell intern i també amb els responsables del departament d’Interior i Territori” de la Generalitat. Una cita que vol reconèixer la feina “tant dels consellers Rull, Jané i Forn. Amb ells hi vam treballar força. I aquesta solució” en els seus termes actuals “ens sembla bona. I per als rodencs, la millor i la definitiva fins que d’aquí a tres anys s’acabin les concessions de les autopistes”.

Aquest és també un aspecte clau perquè “nosaltres no estem d’acord amb la continuïtat de l’A-7. Ho parlava aquest matí amb els alcaldes d’Altafulla i del Creixell. No volem una altra infraestructura que ens trinxi el territori. Ja tenim prou barreres en els cinc quilòmetres d’allargada del nostre terme des de la costa fins a la fita que ens separa del terme de Bonastre, d’Albinyana i del Vendrell”. I el llistat ho certifica: “Tenim la línia fèrria Barcelona-València; l’N-340; el conducte del ministransvasament de l’Ebre; l’autopista AP-7; la línia de tren Barcelona-Lleida i la del tren d’Alta Velocitat. No volem una altra infraestructura que trepitgi el territori”, afirma de manera rotunda Virgili. “Volem que d’una vegada per totes la via ràpida i gratuïta sigui l’autopista. I si s’ha de fer algun carril més dins del terreny que ja ocupa, no passa res. Però no voldríem una altra infraestructura absolutament paral·lela a l’AP-7. Perquè, d’aquí a tres anys, què farem? A nosaltres, des de Roda, ens sembla absurd malbaratar territori per això”, deixava clar.

J.S.

El pregó de les dues millors alumnes de Roda mostra la capacitat d’acollida del poble

Les dues pregoneres: la Mariona a l’esquerra de la imatge, i la Yoko a la dreta. Foto: Tarragona21

Dues noies de 15 anys van superar amb nota alta el repte de ser aquest dijous les protagonistes del pregó de la Festa Major de Roda de Berà, que és el seu per decisió pròpia i no pas per haver-hi nascut. Perquè de notes anava, és a dir, del fet que la Mariona Fernández i la Yoko Martínez han estat les dues alumnes de l’Institut Roda de Berà que van treure el millor expedient acadèmic el passat curs. Es completava d’aquesta manera un cicle dedicat a posar en valor l’ensenyament. Si elles eren una visió del futur, la pregonera de l’any passat, Pilar Franquet, va ser escollida per ser durant 35 anys mestra de l’Escola Salvador Espriu abans de la seva jubilació.

Els Falcons de Vilafranca no van faltar al a seva cita tradicional. Foto: Tarragona21

“Us confessaré un secret: L’acte tradicional que més m’agradava era la cercavila amb els Gegants”, explicava una Mariona que venia amb els seus pares a estiuejar a la vila fins que la família va decidir establir-s’hi. Yoko explicava per la seva banda que “sóc de Viladrau a Osona. La meva àvia vivia aquí i sempre m’agradava quan hi veníem, amb les seves cases grans, les palmeres i la platja. Per això em vaig alegrar molt quan els meus pares em van dir que ens hi quedàvem a viure. Roda ha acabat sent el nostre poble”, afegia.

“Després del pregó de l’any passat, vam decidir que enguany caldria donar veu als estudiants”, explicava la regidora de Festes, Isabel Mondéjar. “Vam escollir les dues millors notes de l’institut d’enguany i per elles és un orgull fer el pregó, que serà una experiència que els quedarà per sempre”, afegia mentre la plaça de l’Ajuntament s’omplia de vilatants. Entre ells, els membres de la colla de Diables, que enguany commemoren el desè aniversari de la formació oficial de l’entitat. Marcos Labrador, el seu president des de fa quatre anys.

Marcos Labrador és l’actual president dels Diables, que enguany compleixen deu anys de la seva constitució. Foto: Tarragona21

“En el seu neixement -rememora- hi havia unes 35 persones i ara estarem al voltant de les 45. Hi ha molta fluctuació. De la primera part de la colla ara en deuen quedar uns quinze. Hi ha molta gent que va provant i canviat. També pares que venen amb fills i quan es fan grans no volen continuar… Hi ha molta renovació”, explica. “Però al que li agrada li agrada de veritat. El meu nen va començar amb sis anys i ara en té tretze i continua amb nosaltres”, afirma mentre reconeix que “dins del món del foc hi han les tradicionals i les que no. Nosaltres no ho som, i per això no compartim focs els uns amb els altres”. En tot cas, Labrador aprofita per reivindicar (com ho va deixar ben clar la colla en els seus versots satírics davant de les autoritats pertinent) “la bèstia, que seria el complement perfecte. Però més enllà d’això, ens sentim molt orgullosos de poder ensenyar a tothom aquesta part de les nostres tradicions”, comenta Labrador.

L’alcalde, en el seu breu parlament previ als versots dels diables. Fotos: Tarragona21

Previ al pregó es va fer un reconeixement a l’esportista local Sonia López, una manera de visibilitzar la presència femenina a l’esport. Foto: Tarragona21

Per la seva banda, l’alcalde, Pere Virgili, mostrava durant la seva intervenció el “sentiment agredolç” que vivia la població per la mort de Josep Martorell ‘Ximet’ a l’edat de 90 anys, dels quals 52 exercint com a jutge de pau. En declaracions posteriors a tarragona21 definia el dia “d’extrany, perquè estem contents i emprenyats alhora. Josep Martorell era uan figura emblemàtica a Roda, i va estar fins l’últim dia al peu del canó”. Virgili en destacava la seva decisiva intervenció “en el que aquí a Roda en diem ‘els fets de l’Ermita’. Va ser un dels que es van posar al capdavant per impedir que l’Emirta de Berà passés a mans privades, entenen com a tals al Banc d’Espanya. Va ser un dels homes de Roda que en aquella època difícil es va posar al capdavant de la gent per impedir-ho. Per això, i per la seva devoció per la Verge de Berà, se li va fer una sardana,  ‘el Josep de l’Ermita’, que segur sonarà en la trobada d’aquest divendres”.

Les banderes interiors de l’Ajuntament van lluir crespons negres per la mort de Josep Martorell ‘Ximet’. Foto: Tarragona21

El batlle es va posar en contacte amb el seu net, “el Pau, que exerceix com a portaveu de la família, li vaig oferir de decretar un dia de dol o de suspendre els actes. Ell em va respondre que el seu avi no ho hauria volgut. Voldria que seguiu amb la Festa Major. I així ho hem fet, baixant les banderes a mig pal i posant crespons negres a les banderes interiors”.

Imatges de la Troanda. Fotos: Tarragona21

La memòria del passat éstan important com el pervindre. Per això Virgili també aprofitava per treure pit de les dues pregoneres. “Una d’elles va venir a viure directament i l’altra va passar d’estiueig a primera residència.És el senyal de que som un poble acollidor i amb  vitalitat. Perquè igual que ells moltes altres famílies s’han anat incorporant a Roda en els diferents booms haguts, tant en el sector de la construcció i turístic. L’alcalde reconeixia que “elles han tingut la sort de tenir ja institut, encara que amb mòduls prefabricats”. I en aquest punt reconeix que “vaig aprofitar per atracar al conseller d’Educació, Josep Bargalló, quan va venir aquí a la cloenda del FIT-CAT” de cara a donar una solució definitiva. “Més enllà d’aixó -continua Virgili-, l’institut està fent molt bona feina. Elles han estudiat tota la secundària a l’institut i ara es desplacen a fora a fer els batxillers i després la universitat. Portem dos anys en el vessant educatiu al pregó, i certament enguany ens ha fet molta il·lusió des del moment que ens va arribar aquesta proposta. I se n’han sortit molt bé davant una plaça plena, parlant de les seves vivències”.

L’acte del pregó va comptar amb la tradicional visita dels Falcons de Vilafranca, i tot just després dels versots i la Tronada va continuar amb el correfoc pels carrers del poble.

Podeu consultar el programa complet dels actes de la Festa Major clicant aquí.

 

 

Mor l’entranyable ‘Ximet’, jutge de Pau de Roda de Berà

Va ser jutge de Pau durant 52 anys i un dels primers promotors urbanístics dels anys 60. Foto: Ajuntament de Roda de Berà

L’entranyable i estimat Josep Martorell ‘Ximet’ ha mort aquesta passada nit a l’edat de 90 anys, després d’una vida dedicada al seu poble estimat, Roda de Berà.

Durant els seus 52 anys com a jutge de Pau, de manera totalment altruista, va contribuir en infinitat d’ocasions a solucionar disputes, discrepàncies o malentesos entre veïns, familiars o amics, des de la més absoluta discreció. Sempre implicat en el foment de les activitats socials, culturals i esportives va ser un gran defensor i impulsor del manteniment de les tradicions rodenques més arrelades. Com a promotor empresarial, va ser responsable en gran mesura de la difusió del nom de Roda de Berà més enllà de les nostres fronteres, projectant la imatge del nostre municipi i de la Costa Daurada a tota Europa.

Una vida dedicada a Roda de Berà

Josep Martorell va néixer a Roda de Berà l’any 1928 en el sí d’una família humil dedicada a la pagesia. Des de molt jove es va dedicar al món de la jardineria, però la seva gran visió empresarial i la seva passió per Roda de Berà li va fer ser un dels primers promotors urbanístics dels anys 60 al municipi. Va promoure la que es va conèixer com a urbanització “Les Palmeres”, la qual va facilitar el creixement demogràfic de principis dels 70.

En aquesta mateixa època va convertir uns terrenys familiars de cultiu en un càmping, destinació de milers de turistes tant nacionals com europeus. Fruit d’aquesta tasca va néixer el Càmping Park Platja Barà, reconegut actualment com un dels millors d’Europa, guardonat en moltes ocasions: l’any 1991 i 1999 va ser guardonat com el millor càmping europeu, la Generalitat de Catalunya li va concedir el diploma a l’Interès Turístic l’any 1981 i al 2008 va ser distingit amb la medalla del Turisme de la Generalitat.

Martorell ha estat sempre implicat en el foment de les activitats socials, culturals i esportives, no solament a Roda de Berà, sinó també en la resta de la comarca. Gran defensor i impulsor en el manteniment de les tradicions rodenques més arrelades, va ser l’impulsor d’un moviment social que va aconseguir impedir que l’ermita de la Mare de Déu de Berà passés a mans privades.

Per tots els motius exposats, a proposta de l’Ajuntament, Josep Martorell va rebre l’any 2016 la distinció de Mèrit de Servei Distingit, atorgada pel Consell Comarcal del Tarragonès.

Un poema sobre l’Alzheimer guanya el primer Concurs de Poesia de Festa Major

La guanyadora, premiada amb 200 euros, va ser Gregoria Alonso amb el poema ‘La enfermedad del olvido’.

Els actes de la prèvia de la Festa Major han continuat succeint-se durant tot el cap de setmana i fins ahir dilluns, l’últim dia, atès que aquesta tarda la Burricada donarà el tret de sortida a la Festa Major.

En el marc de les activitats prèvies a la Festa Gran, l’Ajuntament va posar en marxa el primer Concurs de Poesia de Festa Major, el qual ha tingut una gran acollida per part dels rodencs i rodenques, i quinze persones van presentar les seves obres.

L’acte de lliurament de premis va tenir lloc ahir al vespre, a partir de 2/4 de nou, a la plaça de la Sardana, amb la participació dels alumnes de “Músics” Escola de Música de Roda de Berà, i la col·laboració de l’associació de Jubilats i Pensionistes.

Va obrir el recital la Naged amb el piano, per anar obrint boca. A continuació l’alcalde Pere Virgili va voler agrair a tots els participants la seva implicació i als alumnes de ‘Músics’ la seva participació en la vetllada cultural. Va donar pas a Joana Badia, rapsoda altafullenca, directora de teatre, dinamitzadora cultural i membre del Jurat del certamen, qui va recitar diversos poemes, alguns propis i d’altres d’autores com Maria Aurelia Capmany, en l’any en què es commemora el centenari del seu naixement.

A continuació van anar pujant a l’escenari Kenú amb el seu violí, la Maria amb la guitarra, de nou la Naged, i la Futxan, també amb el piano, per deixar bocabadat a tot el públic assistent, amb la interpretació de temes clàssics com el concert per a piano número 2 de Sergei Rachmaninov, o de cançons conegudes com el “Perfect” de Ed Sheeran o “Imagine” de John Lennon.

Imatges de l’acte. L’alcalde, Pere Virigili, acompanyat de Joana Badia, rapsoda altafullenca.  

Per donar pas al plat fort de la tarda i desvetllar el nom de la persona guanyadora del certamen, va pujar a l’escenari la regidora de Festes, Isabel Mondéjar. El Jurat ho va tenir molt difícil, segons van assegurar, atès el gran nivell de totes les obres presentades a concurs, però finalment va ser ‘La enfermedad del olvido’ de Gregoria Alonso el premiat amb 200 euros. L’autora va pujar a l’escenari molt emocionada, entre els aplaudiments i els crits d’ànim del públic. Joana Badia, amb la seva especial forma de recitar, va llegir el poema guanyador, i va aconseguir emocionar també als assistents, per la força i la duresa de l’obra, que parla sobre l’alzheimer.

Per cloure la vetllada, la Naged va interpretar “River flows in you”, de Yiruma.

Tots els poemes presentats al certamen seran recitats el proper 12 d’octubre a l’Ermita de Berà, dins del programa d’actes del Tricentenari.

La unitat canina de recerca ERIE fa una demostració a la platja Llarga

L’equip està format per una cinquantena de gossos de fins a 17 races diferents, amb la finalitat d’aprofitar les habilitats específiques de cada animal, i per una setantena de voluntaris.

L’Equip de Resposta en Emergències de Cerca i Rastreig, ERIE, un cos de voluntariat de la Creu Roja ha estat aquest matí a la platja Llarga per fer una demostració de la seva forma de treballar amb els gossos en la recerca de persones desaparegudes.

L’activitat s’ha iniciat a les onze del matí, al costat de la caseta de socorrisme de Creu Roja, amb la participació de dos gossos de la unitat, en Torb i la Shiva. Tres voluntaris, la Judith, l’Enric i la Núria, han explicat breument com funciona l’ERIE, el qual té l’objectiu de trobar persones desaparegudes en qualsevol entorn i circumstància, ja sigui en situacions puntuals o bé en grans desastres naturals.

L’equip està format per una cinquantena de gossos de fins a 17 races diferents, amb la finalitat d’aprofitar les habilitats específiques de cada animal, i per una setantena de voluntaris. Els animals, que sempre van acompanyats pels seus amos, han estat entrenats durant dos anys per aconseguir accedir-hi. Un cop assoleixen la preparació s’examinen de tres proves basades en la resistència, la dificultat amb temps i en el mitjà aquàtic i el bosc poblat. Han de ser molt constants, atès que tan sols poden faltar als entrenaments dotze cops a l’any, sinó passarien a ser no operatius.

Seguidament han fet un simulacre en el qual la Judith s’ha amagat a la platja i la Shiva, seguint el rastre de la seva olor, ha trobat el lloc on s’hi trobava. Aquest mètode de rastreig es denomina “Ercbuli”, que es centra principalment a seguir el rastre de la persona desapareguda partint d’un objecte, roba, sabata o qualsevol element que hagi estat en contacte amb ella. L’animal és immediatament premiat per aconseguir una resposta positiva en el gos, i que trobar a la persona desapareguda signifiqui per a ell un premi directe.

El simulacre ha comptat amb la presència de l’alcalde, Pere Virgili; dels membres de l’equip de Govern Isabel Mondéjar, Cèlia Treserres, Manel González i Teresa Ferré; de Manuel Holgado, coordinador de l’equip de Creu Roja de Roda de Berà; i d’Assumpció Soler, presidenta de l’Assemblea Comarcal Creu Roja Baix Penedès.

L’Ajuntament de Roda distribueix mil cendrers de platja per evitar burilles a la sorra

El petit recipient de plàstic, enguany de color taronja, permet guardar les burilles per tal de llençar-les més tard a les escombraries.

La regidoria de Medi Ambient i Platges de l’Ajuntament ha renovat el disseny dels seus cendrers de platja i repartirà mil unitats per tal d’evitar que les burilles siguin llençades a la sorra. El petit recipient de plàstic, enguany de color taronja, permet guardar les burilles per tal de llençar-les més tard a les escombraries, en acabar la jornada de platja.

Els cendrers ja es poden recollir a les casetes de Creu Roja, a les oficines de Turisme i a l’àrea de Territori de l’Ajuntament. A més a més, l’àrea de Medi Ambient ha muntat avui un estand d’informació mediambiental a la platja Llarga, i hi tornarà, en aquest cas a la platja Costa Daurada, el proper 21 d’agost, de 9 a 13 hores.

L’acció està emmarcada dins de la campanya que l’Ajuntament ha engegat de seguretat i bones pràctiques ambientals a les platges.

L’acció està emmarcada dins de la campanya que l’Ajuntament ha engegat de seguretat i bones pràctiques ambientals a les platges per conscienciar sobre la necessària col·laboració de tota la ciutadania per mantenir una zona de bany neta i gaudir-la amb seguretat. La campanya persegueix els objectius d’aconseguir que rodencs i visitants facin un ús més sostenible de la platja, reduir els impactes negatius que es produeixen aconseguint unes platges de major qualitat i oferir als usuaris consells de seguretat a la platja.

Per a la campanya s’ha editat un díptic que inclou el codi de conducta a les platges, diferents consells de seguretat, un planell amb els punts de vigilància i primers auxilis, o informació sobre la tasca que efectua Creu Roja a les platges i el seu horari de servei.

Altre dels objectius de la campanya és incrementar el percentatge de recollida selectiva a les platges, motiu pel qual l’Ajuntament instal·la onze punts verds amb els principals contenidors de selectiva, quatre punts verds a la platja Costa Daurada, cinc a la Llarga, un a la Pallisseta i un altre a punta d’en Guineu; i un total de cinquanta-tres contenidors de rebuig dins la sorra.

Reduir la presència de burilles a la sorra

Les burilles són un dels principals residus que es generen diàriament a les platges, unes restes que estan formades per acetat de cel·lulosa, un derivat del petroli, no biodegradable molt contaminant. Poden trigar dècades en ser degradades en el medi ambient i durant tot aquest temps van alliberant les substàncies que han retingut durant la combustió del cigarret. A això cal afegir l’impacte visual que generen en ser un dels residus més abundants a les platges.

Segons els estudis realitzats, una sola burilla de cigarreta contamina 8 litres d’aigua de mar i els seus components són una amenaça pels ecosistemes marins.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies