TARRAGONA 21

El subdelegat del govern espanyol pregunta a 12 alcaldes del Tarragonès si compleixen la llei de banderes

Pla mig del subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, durant el discurs en la seva presa de possessió. Foto: ACN

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, s’ha adreçat per carta als alcaldes de dotze municipis del Tarragonès per preguntar-los si compleixen la llei de banderes. Sabaté ha enviat la missiva després de rebre una denúncia de VOX que afirmava que en aquests ajuntaments no hi oneja la bandera espanyola. Els batlles disposen d’un termini de 20 dies per remetre un informe a la subdelegació sobre el compliment de la llei. Fonts de la subdelegació han assenyalat que, en rebre una denúncia per la via administrativa, estan obligats a actuar per constatar els fets.

Segons VOX, els ajuntaments que no compleixen amb la llei de banderes són Vila-seca, Vilallonga del Camp, Vespella de Gaià, Salomó, La Riera de Gaià, Renau, Perafort, La Nou de Gaià, La Secuita, La Pobla de Mafumet, El Morell i El Catllar.

La formació política va presentar les denúncies contra tots aquests municipis a la subdelegació de Tarragona el passat 9 d’agost i, en breu, té intenció de presentar-ne més contra altres municipis de la demarcació.

Roger Segura (ACN)

Repsol millora l’espai natural del seu embassament del Catllar i converteix la presa en un mirador

Tres plafons interpretatius a la presa de Repsol al Catllar han donat contingut a un mirador privilegiat de l’espai natural del Riu Gaià, que forma part de la Xarxa Natura 2000 i està catalogat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona Especial de Conservació (ZEC) de les seves espècies i hàbitats. La presa té uns 130 metres d’alçada, però les filtracions fan que no s’hagi omplert mai per sobre dels 110 metres. L’aigua de l’embassament s’utilitza pels processos industrials de la companyia.

Aquesta actuació farà més visible del pla de la companyia per millorar la biodiversitat de les 500 hectàrees d’aquest espai que tenen en propietat, i que transcorren pels termes del Catllar, Vilabella, Renau i Vespella de Gaià. El Pla d’Acció per a la Biodiversitat (PAB) és un treball que la consultoria Limonium i la Fundació Acció Natura van començar a redactar fa cinc anys. Des de 2015 s’han començat a executar les primeres accions, que han involucrat les associacions Aurora i La Sínia, el Gepec, i voluntaris de la Fundació Repsol.

74 espècies d’aus, entre elles l’àguila cuabarrada

S’ha fet un seguiment de les aus de la zona, en què s’han trobat 74 espècies, una diversitat notable per un espai de terra baixa proper a àrees urbanísticament desenvolupades. Entre aquestes aus hi ha una parella d’àguila cuabarrada que hi hiverna i nidifica. Aquesta espècie protegida utilitza espais de conreu abandonats de la zona com a territoris de caça. Amb la col·laboració d’Aurora, entitat d’inserció social, s’està desbrossant aquestes àrees per facilitar-los la caça, reduint al mateix temps el risc d’incendis forestals.

D’altra banda, s’està construint una torre de nidificació d’aus al terme de Renau, perquè altres espècies descobertes com el mussol, el xoriguer, el gaig blau o la gralla tinguin un espai on nidificar. L’entorn natural careix dels que utilitzen habitualment: arbres madurs amb forats o estructures construïdes.

Un seguiment de les papallones diürnes realitzat a la zona hi ha permès trobar 359 exemplars de 24 espècies diferents. Una altra actuació és la col·locació de refugis per ratpenats a la presa, en construccions auxiliars, i en alguns arbres de la zona. L’any que ve es valorarà l’èxit dels refugis, que també serviran per estudiar la distribució de ratpenats a la zona. Per últim, amb l’ajuda de l’associació La Sínia s’ha fet a l’embassament una campanya de captura de tortugues de Florida, espècie invasora.

76.100 euros invertits, i 20.400 més el 2017

De cara al 2017, es construiran clapers per afavorir la població de conills silvestres i facilitar així la caça de l’àguila cuabarrada, es faran més seguiments de les aus, papallones i ratpenats de la zona, i s’actuarà sobre una zona de pineda de pi blanc amb alt risc d’incendi forestal i estratègica per combatre’ls. En total, Repsol ha invertit 76.100 euros en el pla, i preveu invertir-ne 20.400 més el 2017.

El pla va començar arran de les queixes de grups ecologistes perquè no s’estava aprofitant el potencial biològic de la zona. “A vegades ha de venir algú de fora perquè t’obri els ulls i et faci veure el que tens”, afirma Josep Bertran, responsable de comunicació de Repsol. “El que vam fer és assumir les reclamacions de les entitats ecologistes, per fer-nos-la nostra i dur a terme aquesta acció de responsabilitat social corporativa territorial, que no és massa freqüent en aquest país”, afirma El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font.

Activitats de Renau Natura 2016

Calendari activitats Renau Natura.

Calendari activitats Renau Natura.

Renau Natura som una associació sense ànim de lucre que treballem des de l’any 2012 per conèixer i protegir l’entorn natural i cultural del poble i del territori que l’envolta. Des de llavors, cada any programem activitats amb aquest objectiu. Volem compartir amb tots vosaltres les activitats que durem a terme aquest any.

28/02. Neteja de l’entorn natural de Renau. Recollirem deixalles i residus del bosc i dels camins del voltant del poble.

25/03. Divendres Sant, collim farigola. Farem una petita excursió per celebrar l’inici de la primavera i conèixer algunes plantes medicinals comunes.

21/05. Excursió nocturna. Aprofitarem la lluna plena de maig per sortir a caminar sense llanternes, sopar a la fresca i escoltar el paisatge sonor nocturn de Renau.

05/06. Taller de caixes-niu i menjadores per a ocells. Ajudarem als ocells fabricant caixes per fer el niu i menjadores per passar l’hivern.

19/06. Taller de plantes medicinals i aromàtiques. Farem saquets d’olor, sals aromàtiques i oli de cop.

Juliol. Caminada d’orientació.

13/08. Nit d’estrelles. Mirarem el cel i descobrirem el nostre patrimoni astronòmic, aprofitant aquests dies de màxima activitat de les Persèides.

29-30/10. Taller de pedra seca. Aprendrem la tècnica bàsica d’aquest art mil·lenari tan propi del nostre paisatge tot reconstruint un mur proper al poble.

Tardor. V Mercat del Trasto de Renau. Dóna una segona oportunitat a aquells trastos que ja no fas servir! Popular mercadet d’intercanvi i venda per afavorir el reciclatge, la reutilització i l’estalvi de recursos.

2017. 08/01. V Silvestre de Renau. Cursa i caminada de muntanya. Celebrarem la V edició d’aquesta ja popular cursa i caminada, que dóna a conèixer l’entorn natural i el paisatge de Renau.

Renau es prepara per la cursa de San Silvestre

Cartell de la Cursa de Sant Silvestre a Renau. Foto: Cedida

Cartell de la Cursa de Sant Silvestre a Renau. Foto: Cedida

Renau es prepara per la cursa de San Silvestre el proper dia 31. El tret de sortida de la caminada serà a les 11 del matí, i a les 11:30 pels que correu. Els participants podran recollir els seus dorsals des de les 09:00 fins les 10:30h a la Plaça de l’Església. Al final de la cursa hi haurà avituallament (aigua, suc i avellanes). I, al acabar a partir de les 12:30h s’ha organitzat un vermut cortesia de Vermut Medusa de La Secuita, Restaurant Les Tines, restaurant El Maset, el Casal i l’Ajuntament de Renau.

Renau celebra el seu mercat del trasto

cartellfiratrasto2015_2b
Renau celebrarà aquest diumenge el 4a Mercat del Trasto de Renau, un mercat de compravenda i d’intercanvi d’objectes de segona mà.
El mercat l’organitza l’Associació de Renau Natura i es farà des de les deu del matí i fins les tres de la tarda.
Es pot participar sent visitant, on l’accés és lliure i també com a venedor, on cal fer una inscripció i reserva prèvies.  Paral·lelament al mercat, s’oferirà un vermut Popular.

 

Associació Renau Natura

Triomf clar de les forces sobiranistes

Dades del recompte definitiu a Renau

Dades del recompte definitiu a Renau

Junts pel Sí s’ha fet amb la victòria electoral a Renau amb el 46% dels vots, mentre la CUP ha tret un molt bon segon lloc, amb un elevat volum de vots (25%). Les forces sobiranistes sumen, doncs, el 71% dels vots. La resta més immediata queda molt allunyada (9% Ciutadans i 8% Catalunya sí que es Pot).

Renau reviu el Mercat del Trasto

Cartell anunciador del Mercat

Cartell anunciador del Mercat

El Mercat del Trasto de Renau és un mercat de compravenda i d’intercanvi d’objectes de segona mà del poble de Renau, obert a tothom que vulgui participar aportant articles propis. La iniciativa vol establir un punt de trobada entre ciutadans, a partir d’una mostra popular de roba, joguines, còmics, música, llibres, productes informàtics, parament de la llar, etc. En aquest mercat podem trobar productes de bon preu, però també conversar, escoltar música, passejar, etc. La seva filosofia són les 3 erres: reutilitzar, reduir i reciclar; els tres conceptes que defineixen el projecte. Els articles han de ser de segona mà, estar en bon estat i tenir una qualitat mínima, ja que la finalitat és que es puguin reutilitzar.

Es realitzarà el diumenge 14 de juny a la plaça de l’Església de Renau. L’horari previst de funcionament del mercat és de 10:00h a 15:00h. Es pot participar sent visitant, on l’accés és lliure i també com a venedor, on cal fer una inscripció i reserva prèvies. A les 12:30 comptarem amb l’actuació en directe del grup Wanderson Pagode, que interpreten música tradicional brasilera.

Les persones que vulguin exposar els seus articles personals han de fer una inscripció per correu electrònic a: renau.natura@gmail.com adjuntant la butlleta d’inscripció. La reserva de l’espai té un cost de 3€ i dóna el dret a fer ús de l’espai d’exposició de 2×2 metres durant l’horari del mercat. El pagament de la inscripció es farà efectiu el mateix dia del Mercat a l’arribada dels paradistes.

Rosa Maria Parés conserva el govern actual

Actual alcaldessa de Renau Rosa Maria Parés reelegida aquest 24M. Foto: Cedida

Actual alcaldessa de Renau Rosa Maria Parés reelegida aquest 24M. Foto: Cedida

CiU a Renau encapçalada per l’actual alcadessa Rosa Maria Parés conserva els 4 regidors que ja estaven al consistori i l’agrupació municipal GIR-AM encapçalada per David Aragonés Curulla aconsegueix un regidor a l’ajuntament.

La participació ha estat del 87% i un 12% d’abstencions.

Renau celebra el dia 28 la tercera Cursa i Caminada de Muntanya

Imatge d'una anterior edició de la cursa. Foto: renaunatura.wordpress.com

El municipi de Renau celebrarà el proper 28 de desembre la tercera edició de la Cursa i Caminada de Muntanya organitzada per Renau Natura. El recorregut de 5 quilòmetres, que es pot completar caminant o corrent, transcorrerà pels entorns de Renau. El traçat és el mateix que el de l’any passat però en sentit contrari.

El tret de sortida de la caminada serà a les 11 h del matí, i a les 11:30 h per aquells que corrin. Podran recollir els dorsals des de les 9 h fins les 10:30 h a la Plaça de l’Església. Al final de la cursa hi haurà avituallament (format per aigua, suc i avellanes). I, quan tothom hagi acabat, a partir de les 12:30 h es durà a terme un vermut popular.

La inscripció és gratuïta i les places són limitades. Aquells que vulguin participar-hi, han de descarregar-se la fitxa d’inscripció, omplir-la i enviar-la a l’adreça de correu electrònic renau.natura@gmail.com. Hi ha temps fins el 26 de desembre. Per a més informació, com el reglament de la cursa, es pot consultar al web de Renau Natura.

Full d’inscripció en aquest enllaç.

Imputada l’alcaldessa de Renau i el jutge de pau per una baralla amb un veí

Una imatge del municipi de Renau

La titular del Jutjat número 5 de Tarragona ha imputat l’alcaldessa de Renau, Rosa Maria Parés (CiU), i al jutge del municipi, Engelbert Figuerola, per aclarir una baralla amb un veí del poble, informa EFE.

L’alcaldessa i el jutge de pau -que són matrimoni- estan citats a declarar a las dotze del migdia d’avui per aclarir la baralla mantinguda amb un veí, Pere Aiguadé, a finals del passat mes d’abril.

Per motius confusos, el matrimoni i el veí es van enfrontar al carrer. Aiguadé hauria acabat al terra demanant auxili, l’alcaldessa hauria rebut dues bufetades i el succés va acabar en un encreuament de denúncies davant els Mossos d’Esquadra.

Aiguadé està acusat d’un delicte contra l’autoritat (tots els alcaldes i regidors estan considerats autoritat) i el jutge primer va decretar una ordre d’allunyament de l’alcaldessa de 500 metres, que va rebaixar després a 25 en viure les dues parts porta per porta al mateix carrer.

L’alcaldesa ha declinat valorar el cas a Efe, si bé en unes breus declaracions ha manifestat que “no estic imputada, hi vaig com a testimoni” i per tant, hi anirà sense el seu advocat.

Aiguadé tampoc ha volgut fer declaracions a Efe, tot i que ha puntualitzat que “la premsa publicà en portada que jo era l’algutzir i que m’havien acomiadat, però és mentida”.

Aiguadé fou algutzir del poble, però després de sobreviure a un accident i patir seqüel·les cròniques, li van concedir la invalidesa permanent abans de produir-se l’enrenou amb l’alcaldessa.

Ferits lleus una mare i els tres fills en sortir el cotxe de la via per invasió d'un vehicle fugat a l'alçada de Renau

Carretera on s'ha produït l'accident

Carretera on s'ha produït l'accident

Segons ha pogut saber Tarragona21 a les 8.40h d’aquest matí s’ha produït un accident a la carretera TP 20-31 al punt quilomètric 12 a l’alçada de Renau quan un vehicle ha sortit de la via a causa de l’ocupació del seu carril d’un altre vehicle que s’hauria donat després a la fuga.

El vehicle accidentat anava ocupat per una dona i els seus tres fills petits d’edats al voltant dels 4 anys. Amb ferides lleus han estat traslladats i atesos a l’Hospital Joan XXIII.

L’Ajuntament de Renau treu a concurs la gestió del bar del Casal

Imatge d'un acte a l'interior del casal

Imatge d'un acte a l'interior del casal

L’Ajuntament de Renau acaba de treure a concurs la gestió del bar del Casal. D’aquesta manera, fins a divendres 16 de maig de 2014 a les 19:00 es poden presentar ofertes per a l’explotació mercantil dels serveis de bar-cafeteria d’aquest casal del municipi.

Conulta les bases en -aquest enllaç-

Acord entre l’ACA i Renau per a garantir l’explotació eficient de la depuradora municipal

Imatge d'arxiu d'una depuradora.

Imatge d'arxiu d'una depuradora.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Renau (Tarragonès) han signat recentment un conveni pel qual l’ACA incorpora aquest sistema de depuració -ja en servei- al Pla de Sanejament de Catalunya i s’estableixen els mecanismes adients per a l’atribució de recursos necessaris per garantir la prestació eficient del servei, incloent l’explotació, el manteniment, les reposicions i millores i la intervenció administrativa dels abocaments al sistema. El consistori ha dut a terme la construcció del sistema de depuració pel sanejament de les aigües residuals del municipi, que consisteix en un sistema de fangs actius d’aeració perllongada. La instal·lació dóna servei a uns 140 habitants.

Amb aquest nova estació de depuració d’aigües residuals la comarca del Tarragonès disposa de deu sistemes de sanejament en servei que donen servei al 93% de la població de la comarca: Altafulla, Les Brises del Mar, La Secuita, Perafort (Puigdelfí), Tarragona, La Pobla de Mafumet, Torredembarra, Perafort (Poble) i Vila-seca/Salou.

El Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l’estat ecològic de les nostres aigües superficials, subterrànies i marines.

A dia d’avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.

Bon clima i bon ambient en la segona etapa de la V Marxa per les Terres del Gaià amb nous paratges

Imatge de grup dels participants

Imatge de grup dels participants

Fins a 45 persones han format part de la segona etapa de la V Marxa per les Terres del Gaià aquest dissabte amb bon ambient i bon temps assolellat.

Un grup de participants de la ruta

Un grup de participants de la ruta

Un instant de la jornada durant el creuament del riu

Un instant de la jornada durant el creuament del riu

La marxa s’ha iniciat a les 9h des de Querol amb diverses parades pels municipis del recorregut en un dia assolellat i de calor.

Un dels participants al riu

Un dels participants al riu

Una imatge del riu

Una imatge del riu

En Pont d’Armentera els participants han estat rebuts per l’alcalde de l’indret que els ha obsequiat amb un petit picapica, i acte seguit a la plaça de la vila s’ha llegit el manifest de defensa del riu Gaià.

El següent poble de la ruta ha estat Santes Creus on s’ha dut a terme el dinar. Més tard la ruta ha continuat per la albereda de Santes Creus i direcció cap a Aiguamúrcia, seguint el riu fins a Vila-rodona, Bràfim i com a final d’etapa d’avui Vilabella, amb un total de 28km. que cal sumar als 20km d’ahir.

La jornada ha recorregut diversos paratges

La jornada ha recorregut diversos paratges

Un dels paiatges de la marxa

Un dels paiatges de la marxa

Un altre instant de la jornada

Un altre instant de la jornada

Demà la marxa continuarà cap a Vilabella a Tamarit on es dinarà en el Hort de la Sínia amb lectura novament del manifest en la desembocadura del riu.

S'han recorregut 28km

S'han recorregut 28km

Una altra imatge de grup

Una altra imatge de grup

La V Marxa per les Terres del Gaià redescobreix els paratges naturals (galeria d’imatges)

Foto de família dels participants a la Marxa

Unes 75 persones han pres part avui a la primera jornada de la V Marxa per les Terres del Gaià. El dia ha començat reunint-se el grup a la Fonts de les Canelles, on han estat rebuts per la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, l’alcalde de Les Piles i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Catllar, Antonio López. Després de fer-se la foto de família s’ha donat lectura al manifest ‘Salvem el Gaià’ per part de les autoritats presents i alguns membres de la Plataforma.

El primer tinent d'alcalde del Catllar, Antonio López, ensenyant la bandera del municipi

A les deu ha començat la marxa seguint el camí dels molins, el barranc de Biure de Gaià, Portils, Santa Perpètua de Gaià i arribada a la poblacio de Querol, on el grup hi ha passat la nit. Tot plegat 20 quilòmetres. La ruta de demà enllaçarà Querol amb Vilabella i diumenge es donarà per acabada amb el tram final fins a Tamarit.

Un moment de la marxa per paratges naturals

Un dels trams del Gaià per les nostres comarques

Imatge d'un salt d'aigua del recorregut

Una samarreta, amb el recorregut de la Marxa

Renau escalfa motors per la Silvestre

Cartell promocional de la cursa

Cartell promocional de la cursa

El proper 29 de desembre tindrà lloc la segona cursa i caminada de Muntanya de Renau. Amb un recorregut de 5 quilòmetres, la Silvestre de Renau engengarà a les 9 del matí, amb la recollida de dorsals, que s’allargarà fins a dos quarts d’11. Mitja hora més tard es donarà el tret de sortida de la caminada.

A dos quarts de 12 del migdia s’iniciarà la Cursa i, una hora més tard, s’oferirà el Vermut Popular.

Les inscripcions per a la Silvestre de Renau són gratuïtes (renau.natura@gmail.com) i es poden formalitzar fins el 28 de desembre. Per a més informació també es pot consultar el blog de Renau Natura.

Recorregut de la Silvestre de Renau

Recorregut de la Silvestre de Renau

Festa Major d’Hivern a Renau

Renau. Foto poblesdecatalunya

Renau. Foto poblesdecatalunya

Renau celebra enguany la Festa Major d’Hivern  el diumenge 8 de desembre. Com és tradició, hi haurà una missa en honor a la Mare de Déu del Loreto, un concert de cant coral i un dinar de germanor.

Programa:

11:45h A la plaça de l’Església comença la processó fins a l’Ermita del Lloret, on tindrà lloc la Missa. A la mateixa Ermita, actuació a càrrec de la Coral Espinavessa de Valls.

14:00h Al Casal, Dinar de Festa Major

Menú (15 euros)
Escudella barrejada de Nadal
Cuixa de xai amb saltejat de verduretes
Postres, aigua, vins, cava, cafès i gotes

Menú infantil (6 euros)
Escudella
Plat combinat d’1/4 de pollastre i macarrons
Aigua o refresc, postres

17:30h Al Casal, actuació de la Companyia Teatre Màgic, un espectacle de màgia i clown.

Per fer les reserves es podrà passar per l’Ajuntament fins el dia 4 de desembre. Per motius d’espai, només hi haurà 100 llocs pel dinar, que es reservaran “per estricte ordre de confirmació”, informa el consistori.

Renau prepara el ‘Mercat del Trasto’

Cartell Mercat del Trasto de Renau

Cartell Mercat del Trasto de Renau

Renau Natura organitza, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Renau, el ‘Mercat del trasto’, una iniciativa que vol establir un punt de trobada entre ciutadans, a partir d’una mostra popular de roba, joguines, llibres, música, productes informàtics, mobles, parament de la llar, etc.

En aquest Mercat es podran trobar productes a bon preu, però també conversar, escoltar música, passejar o prendre un vermut. La seva filosfia són les 3 erres: “reutilitzar, reduir i reciclar”; els tres conceptes que defineixen el projecte.

El Mercat es realitzarà el diumenge 15 de desembre a la plaça de l’Església de Renau. L’horari de funcionament serà de 9h a 15h. Podeu particpar com a visitants o com a paradistes, en aquest cas cal fer una inscripció prèvia a renau.natura@gmail.com.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies