TARRAGONA 21

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, situat al lloc de comandament, a l’edifici del 112, ha recordat la víctima mortal i la persona desapareguda i també la feina ‘de coordinació perfecta’ entre els diferents cossos que han intervingut i estan intervenint en l’incendi. Ricomà ha destacat que aquests accidents ‘es produeixen molt poques vegades’. ‘Cal conèixer les causas i posar les mesures necessàries’, ha reblat.

Sobre la polèmica que s’ha desfermat sobre el fet que les sirenes d’avís a la població no hagin sonat, Ricoma ha afirmat: ‘Es una decisió tècnica, el confinament de la població es produeix quan hi ha toxicitat i no hi havia elements tòxics. Una altra cosa és que el fum generat recomanés estar-se a casa’, que és el que han fet les autoritats.

L’alcalde de Tarragona ha reconegut que hi ha hagut «alguna ordre contradictòria» a la ciutadania sobre si s’havia de confinar, o no, arran de l’explosió a l’empresa IQOXE de la Canonja. Minuts després de la deflagració per les xarxes socials s’ha decretat el confinament a diferents municipis. Segons la versió oficial facilitada per Interior i Bombers, i avalada per Ricomà, es tractava d’un confinament «preventiu», i que les sirenes de risc químic no han sonat perquè instants abans d’activar-se ha arribat un informe de Bombers que apuntava que no hi havia toxicitat. Pel batlle «és molt difícil» donar una «informació veraç» a la ciutadania en poc temps i ha qualificat d'»espectacular» la coordinació dels cossos d’emergències.

Ricomà ha subratllat que els Bombers han hagut d’analitzar l’aire per certificar si hi havia toxicitat o no i han acabat concloent que ‘no calia fer sonar les sirenes i per tant confinar la població’.

És el segon accident químic en set mesos a Tarragona: l’empresa MIASA en uan viure un d’aparatós el juliol de l’any passat. ‘No hi ha cap relació entre els dis episodis i el primer que cal fer és saber les causes de l’explosió’ i ha situat en la casualitat la proximitat en el temps dels dos accidents. ‘Ràpida, eficient i molt professional’ ha estat la resposta dels cossos i administracions que hi han intervingut, ha conclòs Ricomà. Temps hi haurà per analitzar a fons el cas. Ricomà ha volgut donar un missatge de tranquil.litat i normalitat a la població.

L’AEQT

D’altra banda, l’Associació Empresarial Química de Tarragona ha estat des del primer moment ‘en contacte amb les autoritats i a disposició de la companyia’ per tal de col·laborar en la resposta a l’emergència i coordinar la informació ‘entre les nostres empreses associades’, ha afirmat en un comunicat.

Des de l’AEQT ‘lamentem’ l’accident i ‘fem arribar el nostre suport’ als afectats i a les seves famílies, així com també ‘el desig de recuperació per als ferits. Continuem en contacte amb les autoritats per tal de conèixer-ne l’evolució’.

L’alcalde de La Canonja denuncia que no han sonat les alarmes

D’altra banda, l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, ha afirmat a Tarragona Ràdio: ‘Jo em trobava en un centre comercial i allí han confinat la gent. Per confinar la gent han de sonar les alarmes i això no ha passat. Si no es posen les sirenes en marxa, la gent no s’ha de confinar’.

J. G.